Zanussi ZOB892QX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ZANUSSI
_____________________
PIEKARNIK
ZOB 892 Q
ZOB 893 Q
_____________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRE#CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ)CE BEZPIECZE*STWA.................................4
PIERWSZE W-)CZENIE ....................................................................... 6
OPIS PIEKARNIKA ................................................................................ 7
ZEGAR ELEKTRONICZNY .................................................................. 10
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE ........................................ 14
TABELA CZASÓW PIECZENIA........................................................... 17
MYCIE I KONSERWACJA ................................................................... 19
USUWANIE USTEREK......................................................................... 21
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................ 22
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA ................................................. 23
INSTALACJA........................................................................................ 24
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ)CE BEZPIECZE*STWA
Przed przyst=pieniem do pod=czenia i eksploatacji urz=dzenia
prosimy o dokadne zapoznanie si@ z instrukcj= obsugi.
W instrukcji obsugi podano waBne wskazówki i porady dotycz=ce
prawidowej i bezpiecznej eksploatacji urz=dzenia.
Instrukcj@ obsugi naleBy zachowaE, aby podczas uBytkowania
urz=dzenia móc z niej skorzystaE w kaBdej chwili.
W przypadku sprzedaBy urz=dzenia naleBy przekazaE nowemu
uBytkownikowi takBe instrukcj@ obsugi.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowizujcymi przepisami.
W przypadku konieczno"ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Pod=czaj=c inne urz=dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj=cego w
pobliBu piekarnika, naleBy zwróciE uwag@, aby przewód zasilaj=cy nie
dotyka gor=cych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta
przytrzaGni@ty drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag&, aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby
gospodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego
zakoIczeniu) naleBy odsun=E si@ od urz=dzenia – z wn@trza
wydostanie si@ gor=ca para.
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane
zagroenie dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si& w czasie nagrzewania i pieczenia na grillu (i
zatrzymuje ciepo na jaki" czas po zako+czeniu pieczenia). Zachowa
szczególn ostrono", zwaszcza przy dotykaniu elementów wewn&trznych.
Po zako+czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc
pokr&ta w pooeniu „WY/0CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si& wewn&trznych powierzchni
piekarnika. Resztki ywno"ci i tuszczu mog zapali si&.
Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow.
5
Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je"li wyst&puj) naley my wod z
dodatkiem agodnego detergentu.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze+ parowych.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie / wykr&ci
bezpiecznik i poczeka, a piekarnik ostygnie.
Upewni si&, e ruszt i tace s prawidowo woone w prowadnice.
Napi@cie: 230V; pod=czenie do 1 fazy z przewodem zerowym.
BezpieczeIstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw& urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si& podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na
przebywanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia
naley pami&ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy
czas gorce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi&sa na grillu, drzwiczki
piekarnika i obudowa s bardzo gorce, dlatego nie naley zezwala
dzieciom na przebywanie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w
pobliu piekarnika, naley zwróci uwag&, aby przewód zasilajcy nie
dotyka gorcych elementów piekarnika i nie zosta przytrza"ni&ty jego
drzwiczkami.
Producent
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi
autoryzowanych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do
napraw stosowane s wycznie oryginalne cz&"ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa. Naprawy wykonywane przez
osoby nieuprawnione stwarzaj powane zagroenie dla uytkownika.
ObjaGnienie symboli uBywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotyczce bezpiecze+stwa
Kolejno" czynno"ci
Praktyczne wskazówki
6
Urz=dzenie spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
- 73/23 – 90/683 (wytyczne dot. niskich napi&);
- 89/336 (wytyczne dot. kompatybilno"ci elektromagnetycznej);
- 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
PIERWSZE W-)CZENIE
Urzdzenie b&dzie gotowe do pracy po ustawieniu aktualnej godziny
(patrz wskazówki w instrukcji obsugi).
Po zainstalowaniu urz=dzenia naleBy:
a) pokr&to termostatu ustawi na pozycj& MAX,
b) pokr&to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Powtórzy te czynno"ci take z funkcj nagrzewania z nawiewem oraz
pieczeniem na grillu.
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. Powodem jest wypalanie si& warstwy tuszczu pozostaej
po procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po
nagrzaniu pustego piekarnika naley pozostawi go do ostygni&cia, a
nast&pnie umy mi&kk "ciereczk nasczon agodnym "rodkiem do mycia.
Aby otworzyE drzwiczki piekarnika,
naleBy zawsze przytrzymaE uchwyt na
Grodku - jak pokazano na rysunku.
Przed wczeniem piekarnika po raz
pierwszy naley starannie umy wszystkie
akcesoria i wn@trze piekarnika.
7
OPIS PIEKARNIKA
1. Panel steruj=cy
2. Pokr@to wyboru funkcji
3. Pokr@to termostatu
4. Lampka kontrolna piekarnika
5. Lampka kontrolna termostatu
6. Programator elektroniczny
7. Grill
8. OGwietlenie piekarnika
9. Tabliczka znamionowa
8
Piekarnik elektryczny
Chowane pokr@ta
Niektóre modele (ZOB-893Q) s wyposaone w
chowane pokr&ta (rys. 1). Mona je wsun w panel
sterujcy, gdy urzdzenie nie jest wczone.
Rys. 1
Pokr@to wyboru funkcji (rys. 2) i termostatu (rys. 3)
Aby ustawi wybran opcj& nagrzewania i temperatur&, naley obróci pokr&to
i ustawi na symbolu wa"ciwej funkcji / temperatury.
Rys. 2 Rys. 3
O"wietlenie wewn&trzne piekarnika (bez wczonej funkcji)
Pieczenie tradycyjne – ciepo dochodzi z dolnej i górnej grzaki,
zapewniajc równomierne nagrzewanie piekarnika.
Górna grzaka – wczona jest tylko górna grzaka piekarnika
Dolna grzaka – nagrzewanie doln grzak piekarnika.
May grill – do pieczenia na grillu mniejszych ilo"ci produktów
Grill - do pieczenia na grillu.
Nagrzewanie z nawiewem gorcego powietrza – do pieczenia kilku potraw
na kilku poziomach, bez przenikania aromatów.
Rozmraanie produktów ywno"ciowych.
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si& lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga"nie, je"li ustawiona temperatura zostanie osigni&ta i ponownie
zapala si&, kiedy piekarnik jest nagrzewany.
9
Lampka kontrolna piekarnika
Pod"wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik pracuje (jest wczony
jeden lub kilka elementów grzejnych).
Termostat bezpieczeIstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze+stwa, który odcza
dopyw energii elektrycznej, aby nie dopu"ci do nadmiernego nagrzania
piekarnika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia
jakiego" elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast&puje automatycznie
po spadku temperatury.
Je"li termostat bezpiecze+stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni&ta
przyczyna b&du.
Je"li jednak termostat bezpiecze+stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej"
cz&"ci, wtedy usterk& naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza (model ZOB-893Q)
Wentylator przeznaczony jest do schadzania cz&"ci elektrycznych, pokr&te i
uchwytu drzwi piekarnika.
Wczanie i wyczanie wentylatora nast&puje automatycznie po uruchomieniu
pokr&ta wyboru funkcji.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza pracuje po wy=czeniu si@
piekarnika (funkcji nagrzewania lub pieczenia na grillu) do momentu
ostygni@cia urz=dzenia.
10
ZEGAR ELEKTRONICZNY
1. Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk minus ( – )
3. Przycisk plus ( + )
4. WyGwietlacz
5. Lampka kontrolna „Czas pieczenia”
6. Lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
7. Lampka kontrolna minutnika
8. Lampka kontrolna zegara „Aktualna godzina”
Urzdzenie funkcjonuje tylko wtedy, kiedy ustawiona jest aktualna godzina
na zegarze piekarnika. Piekarnik mona uytkowa równie bez
programowania czasu pieczenia (rozpocz&cia, zako+czenia itp.).
Ustawienie aktualnej godziny na zegarze
Po podczeniu do zasilania lub po przerwie w dopywie prdu, na
wy"wietlaczu pulsuje symbol zegara
. Wtedy naley ustawi aktualn
godzin&.
Ustawienie aktualnej godziny
1. Przyciskiem (+) lub (-) ustawi aktualn godzin&.
2. Zaczeka 5 sekund. Lampka
zga"nie. Na
wy"wietlaczu pojawi si& aktualna godzina.
Urzdzenie jest gotowe do pracy.
11
Zmiana ustawienia aktualnej godziny
1. Przyciskiem wyboru funkcji
wybra funkcj& „Aktualna godzina”.
Odpowiednia lampka kontrolna b&dzie pulsowa. W celu zmiany ustawienia
godziny naley wykona wyej opisane czynno"ci. Ustawienie godziny
mona zmieni tylko wtedy, kiedy nie zostaa ustawiona adna funkcja
automatyczna (np. „Czas pieczenia” lub „Koniec pieczenia” ).
Funkcja „Czas pieczenia
Funkcja „Czas pieczenia” suy do ustawienia czasu zako+czenia pracy
piekarnika.
Potraw& naley wstawi do piekarnika, ustawi
wybrany rodzaj nagrzewania i temperatur&.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a
zacznie pulsowa lampka kontrolna „Czas pieczenia”
. Nast&pnie wykona kolejne czynno"ci.
Ustawienie czasu pieczenia
1. Przyciskami (+) lub (-) ustawi wybrany czas
pieczenia.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna „Czas
pieczenia”
"wieci si& i ponownie wskazywana
jest aktualna godzina.
3. Po upywie czasu pieczenia, pulsuje lampka
kontrolna wyboru funkcji, rozbrzmiewa sygna i
piekarnik wycza si& automatycznie. Po
zako+czeniu pieczenia naley ustawi pokr&to
wyboru funkcji i pokr&to termostatu w pooeniu
„zero”.
Aby wyczy sygna dRwi&kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga! Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si& ponownie. Dlatego po
zako+czeniu pieczenia naley zawsze pami&ta o ustawieniu pokr&ta wyboru
funkcji i termostatu w pooeniu „zero”.
Anulowanie funkcji „Czas pieczenia”
1. Przycisk wyboru funkcji
naciska do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji „Czas pieczenia”
. Na wy"wietlaczu zostanie
wskazany czas pozostay do zako+czenia pieczenia.
2. Przycisk minus (-) przytrzyma wci"ni&ty do momentu, a na wy"wietlaczu
pojawi si& wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana aktualna
godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
12
Funkcja „Koniec pieczenia
Funkcja „Koniec pieczenia” suy do automatycznego wyczenia pracujcego
piekarnika o ustawionej godzinie.
Wstawi potraw& do piekarnika, ustawi wybrany rodzaj nagrzewania i
temperatur&.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a
zacznie pulsowa lampka kontrolna funkcji „Koniec
pieczenia”
.
Nast&pnie wykona kolejne czynno"ci:
Ustawienie czasu wy=czenia piekarnika
1. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi wybran godzin&, o
której ma si& wyczy piekarnik.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna funkcji
„Koniec pieczenia”
za"wieci si& i ponownie
zostanie wskazana aktualna godzina.
3. Po upywie ustawionego czasu pieczenia, pulsuje
lampka kontrolna funkcji, rozbrzmiewa sygna
dRwi&kowy i piekarnik wycza si& automatycznie.
Pokr&to wyboru funkcji i pokr&to termostatu
naley ustawi w pooeniu „zero”.
Aby wyczy sygna dRwi&kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga! Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si& ponownie. Dlatego po
zako+czeniu pieczenia naley zawsze pami&ta o ustawieniu pokr&ta wyboru
funkcji i termostatu w pooeniu „zero”.
Anulowanie godziny wy=czenia piekarnika
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
. Na wy"wietlaczu zostanie
wskazana ustawiona godzina, o której piekarnik wyczy si&.
2. Przytrzyma wci"ni&ty przycisk minus (-) do momentu, a na wy"wietlaczu
zostanie wskazana aktualna godzina. Rozbrzmiewa krótki sygna
dRwi&kowy. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Po=czenie funkcji „Czas pieczenia”
z funkcj= „Koniec pieczenia”
Funkcj& „Czas pieczenia” mona uywa jednocze"nie z funkcj „Koniec
pieczenia”, je"li piekarnik ma zosta automatycznie wczony i wyczony o
Rniejszej godzinie.
13
1. Uywajc funkcji „Czas pieczenia” ustawi wybrany czas pieczenia (jak
opisano w poprzednim rozdziale). Nast&pnie nacisn przycisk
: na
wy"wietlaczu zostanie wskazany zaprogramowany czas.
2. Uywajc funkcji „Koniec pieczenia”
ustawi wybran godzin&, o której
piekarnik ma si& automatycznie wyczy (jak opisano w poprzednim
rozdziale).
Lampki kontrolne funkcji „Czas pieczenia” i „Koniec pieczenia” s pod"wietlone
i na wy"wietlaczu pojawia si& aktualna godzina. Piekarnik wczy i wyczy si&
automatycznie o ustawionej godzinie.
Funkcja minutnika
Zegar typu tak, jak zwyky minutnik, na którym ustawia si& krótki czas do
odmierzania np. podczas gotowania jaj. Po upywie krótkiego czasu, jaki zosta
ustawiony, rozbrzmiewa sygna dRwi&kowy.
Uwaga!
Odmierzanie czasu ustawionego na minutniku nie ma
adnego wpywu na prac& piekarnika.
Ustawienie czasu na minutniku
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu,
a zacznie pulsowa lampka kontrolna
.
2. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi czas na minutniku
(maksymalny czas moliwy do ustawienia na
minutniku wynosi 2 godziny 30 minut).
3. Zaczeka 5 sekund: za"wieci si& lampka kontrolna
.
4. Po upywie ustawionego czasu pulsuje lampka
kontrolna funkcji i rozbrzmiewa sygna dRwi&kowy.
Aby wyczy sygna, naley nacisn dowolny
przycisk.
Anulowanie ustawienia na minutniku
1. Naciska przycisk wyboru funkcji do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji
. Na wy"wietlaczu zostanie wskazany czas, jaki
pozosta do ko+ca ustawienia.
2. Nacisn przycisk minus (-) i przytrzyma wci"ni&ty do momentu, a na
wy"wietlaczu pojawi si& wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie
wskazana aktualna godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
14
Wy=czenie wyGwietlacza
1. Dwa lub trzy przyciski wcisn i przytrzyma
wci"ni&te przez 5 sekund. Wy"wietlacz wyczy
si&.
2. W celu wczenia wy"wietlacza, wystarczy
nacisn dowolny przycisk.
WyGwietlacz moBe byE wy=czony tylko w
przypadku, kiedy nie jest ustawiona funkcja
automatyczna.
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz= byE zawsze
zamkni@te.
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego
odprowadzania pary. Umoliwia przygotowania potraw delikatnych wewntrz, a
chrupkich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika.
Dodatkowo czas pieczenia i zuycie energii b&d nisze. W czasie pieczenia z
piekarnika wydostaje si& para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego
zakoIczeniu) naleBy odsun=E si@ od urz=dzenia – z wn@trza wydostanie
si@ gor=ca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie"ci na "rodkowym poziomie. Je"li potrawa wymaga
mocniejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je"li potrawa wymaga
mocniejszego zrumienienia wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym
poziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gor=cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si& w tylnej "ciance
piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko i
równomiernie.
Dzi&ki temu mona piec jednocze"nie kilka potraw na rónych poziomach
(rys. 4).
15
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi&ki
cigej cyrkulacji powietrza nie zostaj przenoszone
zapachy oraz smak z jednej potrawy na inn, a
wilgotne powietrze jest natychmiast odprowadzane.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zaleca
si& wsuni&cie blachy do dolnego poziomu,
poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji
ywno"ci, suszenia grzybów lub owoców.
Rys. 4
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi&so
i ryby, a nast&pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni&cia rusztu jest
uzaleniony od grubo"ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac& na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w "redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si& wst&pne nagrzewanie piekarnika przez
okoo 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr&ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast&pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
je lub uoy dodatki. Ko+cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo"ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si& od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si& niepotrzebnie.
W przypadku pieczenia ciast na trzech poziomach jednocze"nie, zalecamy
pozostawienie pustego poziomu pomi&dzy dwoma najniszymi blachami (rys.
4).
Pieczenie mi@sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi&sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi&so, które dobrze opieka si& na zewntrz, ale w "rodku musi
pozosta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze
(200-250
o
C).
16
Jasne mi&so, drób i ryby naley piec w "redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie
pieczenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je"li chc Pa+stwo sprawdzi, czy mi&so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób& yki”. Je"li wyczuj Pa+stwo opór po naci"ni&ciu mi&sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol&dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi&so bezpo"rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann&, do której b&dzie "cieka sos z mi&sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze+ jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si& dymu w piekarniku, naley wla troch& wody do
brytfanny, do której "cieka tuszcz. Aby nie dopu"ci do tworzenia si& skroplin,
naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfanny.
Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do
piekarnika i ustawiajc najnisz temperatur&.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj" do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy+, garnków lub folii
aluminiowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga! Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley
uwaa, aby nie uszkodzi emaliowanych "cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i
obj&to"ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z
piekarnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa+stwa upodobaniami
dotyczcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.
17
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor=cego powietrza
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 160 2 150 60 – 80
W foremce
Jab!ecznik
1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel
2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Ma!e ciasteczka
2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-
biszkopty
2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Na blasze
Chleb i pizza
1000
Bia!y chleb
1 190 2 180 40 – 60
1-2
bochenki
500
-ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45 Foremka
500
Bu!ki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35 8 sztuk
250
Pizza
1 210 2 (1+3) 190 15 - 30 Blacha
Zapiekanki
Makaronowa
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi#so i drób
1000
Piecze4 wo!owa
2 200 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze4 wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130 Na ruszcie
1000
Piecze4 ciel5ca
2 200 2 175 90 – 120 Na ruszcie
1500
Rostbef po
angielsku
2 220 2 200 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze4 z jagni5cia
2 200 2 175 110 – 130 Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80 W ca!o:ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240 W calo:ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150 W ca!osci
18
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Mi#so i drób
3000
G5:
2 175 2 160 150 - 200 W ca!o:ci
1200
Zaj>c
2 200 2 175 60 – 80
W
kawa!kach
Ryby
1000 Ca!e ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60 2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40 4 filety
*) Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz> pieczenia na kilku poziomach.
Pieczenie na grillu lub
Ilo'(
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawa*ki Waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kie!baski
pieczone
8 -- 3 Max 12-15 10-12
Kurczak
(po!ówka)
2 1000 3 Max 30-35 25-30
Kebaby 4 --- 3 max 10-15 10-12
Piersi z
kurczaka
4 400 3 Max 12-15 12-14
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 5-7 --
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
Uwaga!
1. Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst5pnego nagrzewania piekarnika (ok. 5 min.).
Przed w!oEeniem pizzy / chleba zalecamy wst5pne nagrzewanie piekarnika przez oko!o 10 minut.
2. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz> byG zamkni5te.
Podane czasy pieczenia maj> charakter orientacyjny.
19
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst=pieniem do czyszczenia urz=dzenia naleBy je wy=czyE i
pozostawiE do ostygni@cia. Nie uBywaE pary lub urz=dzeI parowych.
Przed przyst=pieniem do mycia i innych czynnoGci konserwacyjnych
naleBy urz=dzenie od=czyE od zasilania elektrycznego.
Po ostygni&ciu piekarnika mona przystpi do czyszczenia.
Uywajc "rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczególn
ostrono", aby detergent nie dosta si& do grzaek piekarnika lub czujnika
termostatu.
Elementy stalowe naley oczy"ci i opuka wod, a nast&pnie wypolerowa.
Uywa "rodków przeznaczonych do czyszczenia piekarników oraz elementów
ze stali nierdzewnej, dost&pnych w sklepach.
Powierzchnie emaliowane my wod z dodatkiem agodnego "rodka
czyszczcego.
Do mycia nie stosowa "rodków szorujcych.
Cz&"ci ze stali szlachetnej i szyb& w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi&kk "ciereczk.
Do usuwania plam stosowa odpowiednie "rodki do czyszczenia stali
szlachetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy
owocowe (z cytryny, "liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych plam
na powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emaliowanej nie
wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy"ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia mona
najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie przypalaj si&
podczas nast&pnego pieczenia.
Modele z frontem aluminiowym lub stalowym
Drzwi piekarnika my wilgotn szmatk i osuszy.
Nie uywa gbek stalowych, kwasów lub produktów "ciernych, gdy mog
one uszkodzi powierzchni& urzdzenia.
Panel sterujcy naley czy"ci w podobny sposób.
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je zdj.
W tym celu naley wykona nast&pujce czynno"ci:
- cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika, ustali zawiasy trzymajce
drzwiczki piekarnika; mae dRwignie, znajdujce si& na obu zawiasach
poluzowa i obróci (rys. 5);
20
- wolno zamkn drzwi, a dotkn do dwóch
dRwigni;
- przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej
stronie, a nast&pnie popchn w kierunku
piekarnika i wyj na zewntrz.
- odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce
(pooy poziomo).
Rys. 5
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno"ci
w odwrotnej kolejno"ci.
Po spasowaniu dRwigni z zawiasami drzwi b&d prawidowo umocowane.
Wymiana B arówki w piekarniku
Przed przyst=pieniem do wymiany Barówki naleBy wy=czyE
urz=dzenie z sieci zasilaj=cej.
Uarówka musi posiada nast&pujce parametry:
a) struktura odporna na wysok= temperatur@
(do 300
o
C)
b) napi@cie / cz@stotliwoGE: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk&, naley wcisn i odkr&ci
szklan oson& (rys. 6).
Rys. 6
Wykr&ci spalon arówk&. Wkr&ci now arówk&. Ponownie zaoy oson&
szklan. Podczy urzdzenie do zasilania.
Podwieszana grzaka grilla
Niektóre modele s wyposaone w opuszczan
górn grzak& grilla.
Przed przyst=pieniem do prac
konserwacyjnych naleBy wy=czyE urz=dzenie z
sieci zasilania elektrycznego!
W celu atwiejszego umycia komory piekarnika
mona opu"ci w grzak& grilla.
W tym celu naley wykr&ci "rub& (rys. 7),
uywajc np. "rubokr&ta.
Opu"ci grzak& w dó.
Rys. 7
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

Zanussi ZOB892QX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi