Zanussi ZBM770X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
ZANUSSI
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY
ZBM 770
ZBM 775
INSTRUKCJA OBSUGI PL
3
Spis treci
Opis urzdzenia.....................................................................................7
Sposób uytkowania piekarnika ..........................................................8
Programator elektroniczny...................................................................9
Przed pierwszym uyciem ..................................................................13
Pieczenie tradycyjne ...........................................................................14
Pieczenie z termoobiegiem ................................................................15
Filtr t,uszczowy (Mod. ZBM 775) ........................................................16
Akcesoria .............................................................................................16
Zalecenia odnonie uytkowania .......................................................17
Sposoby pieczenia ..............................................................................19
Konserwacja i czyszczenie.................................................................22
Nieprawid,owe dzia,anie.....................................................................24
Gwarancja............................................................................................25
Tabliczka znamionowa........................................................................25
Serwis ..................................................................................................25
Zalecenia bezpiecze6stwa..................................................................26
Dane techniczne..................................................................................27
Instalacja urzdzenia ..........................................................................28
Pod,czanie do instalacji elektrycznej...............................................32
4
Urzdzenie musi by9 zainstalowane przez wykwalifikowan osob;,
zgodnie z obowizujcymi przepisami.
Naley zachowa9 instrukcj; wraz z urzdzeniem. Jeeli urzdzenie ma
by9 sprzedane lub przekazane innej osobie, naley upewni9 si;, e prze-
kazano równie instrukcj; obs,ugi. Nowy uytkownik b;dzie dzi;ki temu
mia, moliwo9 zapoznania si; ze wskazówkami dotyczcymi obs,ugi i
bezpiecze6stwa.
?rodki ostronoci opracowano w celu zapewnienia bezpiecze6stwa
Pa6stwa i innych osób.
Obs,uga
Urzdzenie jest przeznaczone do u+ytkowania przez osoby doros0e. Nale+y
zwróci4 uwag6, aby dzieci nie dotyka0y i nie bawi0y si6 piekarnikiem.
Przy odbiorze urzdzenia nale+y je natychmiast rozpakowa4. Nale+y
sprawdzi4 jego wygld. W razie ewentualnych zastrze+e; nale+y je prze-
kaza4 pisemnie na dokumencie dostawy lub odbioru, którego jedn kopi6
Pa;stwo zachowacie.
Urzdzenie jest przeznaczone wy0cznie do u+ytku w gospodarstwie do-
mowym. Nie nale+y u+ywa4 go do celów przemys0owych lub niezgodnie z
przeznaczeniem.
Nie nale+y modyfikowa4 ani podejmowa4 prób zmian charakterystyki tech-
nicznej urzdzenia. Mog0oby to stanowi4 >ród0o niebezpiecze;stwa.
Przed pierwszym u+yciem urzdzenia, nale+y rozgrza4 pusty piekarnik.
Nale+y upewni4 si6, +e pomieszczenie jest dobrze przewietrzone: wentyla-
cja (okap) powinna by4 w0czona lub nale+y otworzy4 okno.
Nigdy nie nale+y cign4 urzdzenia za uchwyt drzwiczek piekarnika.
Je+eli w pobli+u piekarnika u+ywane jest urzdzenie elektryczne z przewo-
dem (na przyk0ad mikser), nale+y upewni4 si6, +e przewód urzdzenia nie
b6dzie styka4 si6 z gorcymi powierzchniami piekarnika, które mog0yby go
stopi4 oraz +e nie ma ryzyka zakleszczenia przez drzwiczki piekarnika.
Oprócz akcesoriów do0czonych do piekarnika, nale+y u+ywa4 wy0cznie
blach i form do ciasta odpornych na dzia0anie wysokich temperatur (zgod-
nie z instrukcj producenta).
Na otwartych drzwiczkach piekarnika:
- nie nale+y stawia4 ci6+kich przedmiotów,
- upewni4 si6, +e dziecko nie moe na nie wej9 lub usi9.
Przy wk0adaniu lub wyjmowaniu potraw z piekarnika nie nale+y dotyka4
elementów grzejnych oraz nale+y u+ywa4 r6kawic kuchennych (ryzyko po-
parzenia si6).
Nigdy nie nale+y uk0ada4 bezpoBrednio na spodzie piekarnika folii alumi-
niowej. Wydzielajce si6 ciep0o mog0oby spowodowa4 uszkodzenie emalii.
Nigdy nie nale+y u+ywa4 p0yty zabezpieczajcej jako pojemnika do piecze-
nia.
Po u+yciu piekarnika, nale+y upewni4 si6, +e wszystkie pokr6t0a znajduj
si6 w pozycji "stop".
5
Dzieci powinny przebywa4 z dala od urzdzenia podczas jego dzia0ania.
Zapobiegnie to oparzeniom spowodowanym dotkni6ciem gorcej cz6Bci
przedniej urzdzenia.
Dzieci nie powinny manipulowa4 elementami sterowania urzdzenia.
Przed czyszczeniem urzdzenia, nale+y sprawdzi4, czy +aden element nie
jest pod napi6ciem (wszystkie pokr6t0a w pozycji "stop") oraz czy Bcianki s
wystarczajco sch0odzone.
Aby uzyska4 jak najlepsze wyniki kulinarne i zapewni4 dobre funkcjonowa-
nie piekarnika, urzdzenie musi by4 zawsze czyste; podczas pieczenia
niektórych produktów, odpryski t0uszczu mog przyczynia4 si6 do powsta-
wania nieprzyjemnych zapachów.
Urzdzenie nale+y czyBci4 po ka+dym u+yciu aby zagwarantowa4 jego po-
prawne dzia0anie.
Nigdy nie nale+y u+ywa4 urzdze; parowych lub wysoko ciBnieniowych do
czyszczenia piekarnika (wymagania zwizane z bezpiecze;stwem elek-
trycznym).
Instalacja
Instalacja i pod0czenie musz by4 wykonane przez wykwalifikowanego
technika.
Naprawy mog by4 wykonywane wy0cznie przez wykwalifikowanych ser-
wisantów. Nieprawid0owa naprawa mo+e by4 przyczyn powa+nych szkód.
Je+eli instalacja elektryczna w mieszkaniu wymaga modyfikacji do pod0-
czenia urzdzenia, nale+y skorzysta4 z us0ug wykwalifikowanego elektryka.
Nale+y od0czy4 urzdzenie i wyj4 odpowiedni bezpiecznik je+eli piekarnik
nie dzia0a prawid0owo.
Bezpiecze6stwo
Termostat bezpiecze;stwa: Wy0cza zasilanie wszystkich elementów
grzejnych piekarnika w przypadku przegrzania spowodowanego nieprawi-
d0owym u+ytkowaniem lub awari. Wy0czenie termostatu odbywa si6 au-
tomatycznie po obni+eniu temperatury w piekarniku. Je+eli w0czenie si6
termostatu jest zwizane z awari jednego z elementów sk0adowych, nale-
+y skontaktowa4 si6 z serwisem.
Ochrona rodowiska
Wszystkie materia0y oznaczone symbolem mog by4 utylizowane. Nale+y je
odda4 do zak0adu utylizacji (informacje mo+na uzyska4 w urz6dzie gminy).
W razie nieprawid,owego dzia,ania, naley zapozna9 si; z punktem
"NIEPRAWIDD OWE DZIADANIE". Je+eli pomimo kontroli, interwencja okazuje
si6 niezb6dna, nale+y zwróci4 si6 do sprzedawcy. W innym przypadku (prze-
prowadzka, zamkni6cie sklepu, w którym dokonano zakupu...), nale+y zwróci4
si6 do producenta, który poda adres serwisu.
Do napraw stosuje si; oryginalne cz;ci zamienne.
Jak pos,ugiwa9 si; instrukcj obs,ugi?
6
Nast6pujce symbole u0atwiaj korzystanie z instrukcji:
Zalecenia bezpiecze;stwa
Opis czynnoBci
Zalecenia
Informacje dotyczce Brodowiska
Zestaw izolacji drzwiczek (ZBM 770 X - ZBM 775 X kod. 35791)
Przód piekarnika nagrzewa si6 podczas u+ytkowania i czyszczenia, dzieci po-
winny przebywa4 w bezpiecznej odleg0oBci. Dodatkowo mo+na naby4 zestaw
izolacyjny.
Naley uwanie przeczyta9 wszystkie uwagi przed instalacj i uyciem
urzdzenia. Nie ponosimy adnej odpowiedzialnoci w razie wystpienia
szkód lub wypadków spowodowanych przez urzdzenie wskutek nie
przestrzegania zalecanych rodków ostronoci.
7
Opis urzdzenia
Akcesoria
1 do 4. Szyny regulacji wysokoBci
5. OBwietlenie piekarnika
6. Panel sterujcy
7. Programator elektroniczny
8. Lampka kontrolna
9. Lampka termostatu
10. Prze0cznik funkcji
11. Termostat
12. Grza0ka
13. Wentylator
14. Taca uniwersalna
15. Ruszt
16. Taca na skapujcy t0uszcz
17. Filtr t0uszczowy
18. Tabliczka znamionowa
8
Sposób uytkowania piekarnika
Prze,cznik funkcji
S0u+y do wybierania trybu pieczenia. Symbole przedstawione na pokr6tle
oznaczaj:
Piekarnik wy0czony;
OBwietlenie piekarnika
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie górn grza0k
Nagrzewanie doln grza0k
Grill ma0y
Grill du+y
Grill z termoobiegiem
Pieczenie z termoobiegiem
Rozmra+anie
Ustawi4 prze0cznik na jednym z symboli, aby w0czy4 wybran funkcj6.
Lampka kontrolna piekarnika
Ió0ta kontrolka zapala si6 na panelu steru-
jcym po w0czeniu piekarnika.
Termostat
Regulacja temperatury (od 50 do 250°C)
odbywa si6 przez obracanie termostatu
zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Lampka kontrolna termostatu
Lampka zapala si6 podczas podgrzewania
piekarnika i gaBnie po osigni6ciu zadanej
temperatury.
Wentylator ch,odzcy
Wentylator s0u+y do ch0odzenia panelu sterujcego, przycisków, uchwytu
drzwiczek piekarnika. Wentylator uruchamia si6 lub wy0cza automatycznie po
zmianie ustawienia prze0cznika funkcji. Wentylator s,ycha9 przez kilka
chwil po wy,czeniu piekarnika, co jest normalnym zjawiskiem.
9
Programator elektroniczny
1. Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk”-
3. Przycisk”+
4. WyBwietlacz
5. Kontrolka funkcji "Czas pieczenia"
6. Kontrolka funkcji "Koniec pieczenia"
7. Kontrolka funkcji "Minutnik"
8. Kontrolka funkcji "Aktualna godzina"
Piekarnik dzia,a wy,cznie po prawid,owym ustawieniu godziny. W
przeciwnym wypadku piekarnik mo+na u+ywa4 tylko w trybie "r6cznym",
bez programowania.
Ustawienie biecej godziny
W momencie pod0czania urzdzenia do
zasilania lub w razie awarii zasilania, kon-
trolka "Bie+cy czas" pulsuje
, informujc
o koniecznoBci przeprowadzenia regulacji.
Ustawienie godziny:
1. Nacisn4 przycisk "+" lub "_-"
2. Po pojawieniu si6 prawid0owej godziny
na wyBwietlaczu, odczeka4 5 sekund:
Kontrolka "Bie+ca godzina"
gaBnie i
wyBwietlacz wskazuje aktualn godzin6.
Aby zmieni9 godzin;:
1. Naciska4 przycisk
kilka razy, aby wybra4 funkcj6 "Aktualna godzina". Od-
powiednia kontrolka zaczyna pulsowa4. Postpi4 w sposób opisany powy-
+ej. Bie+c godzin6 mo+na zmienia4 wy0cznie je+eli nie zaprogramowano
+adnej funkcji automatycznej (czas pieczenia I

I lub koniec pieczenia

I).
10
Funkcja "Czas pieczenia" I

I
Mo+na od razu w0czy4 pieczenie i
zaprogramowa4 jego czas. Po w0o+e-
niu dania do piekarnika, nale+y wy-
bra4 funkcj6 pieczenia i temperatur6.
Nast6pnie nale+y nacisn4 przycisk
kilka razy, aby wybra4 funkcj6
"Czas pieczenia". Odpowiednia kon-
trolka II pulsuje. Nast6pnie nale+y
post6powa4 zgodnie z instrukcjami:
Ustawienie czasu pieczenia:
1. Nacisn4 przycisk "+" lub "_".
2. Po wyBwietleniu prawid0owego
czasu, odczeka4 5 sekund: kontro-
lka "Czas pieczenia" II zapala si6
i wyBwietlacz wskazuje bie+c
godzin6.
3. Po up0ywie ustawionego czasu,
programator automatycznie wy0-
cza piekarnik, kontrolka "Czas pie-
czenia" pulsuje i w0cza si6 sygna0
d>wi6kowy. Nale+y ustawi4 pokr6-
t0o funkcji i termostatu w pozycji
"stop".
Aby wy0czy4 sygna0 d>wi6kowy,
nale+y nacisn4 dowolny przycisk.
Uwaga! Po zako;czeniu, piekarnik w0cza si6 ponownie. Nale+y pami6ta4, aby
zawsze ustawi4 pokr6t0o funkcji i termostatu w pozycji "stop" po zako;czeniu
pieczenia.
Usuwanie czasu pieczenia:
1. Nacisn4 przycisk kilka razy, aby wybra4 funkcj6 "Czas pieczenia". Od-
powiednia kontrolka II pulsuje i wyBwietlacz wskazuje pozosta0y czas pie-
czenia.
2. Nacisn4 przycisk "_" a+ do wyBwietlenia cyfr "0:00". Po 5 sekundach kon-
trolka gaBnie i wyBwietlacz wskazuje aktualn godzin6.
Funkcja "Koniec pieczenia"

I
Mo+na od razu w0czy4 pieczenie i zaprogramowa4 czas jego zako;czenia. Po
w0o+eniu dania do piekarnika, nale+y wybra4 funkcj6 pieczenia i temperatur6.
Nast6pnie nale+y nacisn4 przycisk
kilka razy, aby wybra4 funkcj6 "Koniec
pieczenia". Odpowiednia kontrolka I pulsuje. Nast6pnie nale+y post6powa4
zgodnie z instrukcjami:
11
Ustawienie czasu ko6ca pieczenia:
1. Nacisn4 przycisk "+" lub "_" .
2. Po wyBwietleniu wybranego czasu
zako;czenia pieczenia, odczeka4 5
sekund. Kontrolka "Koniec piecze-
nia"I zapala si6 i wyBwietlacz wska-
zuje bie+c godzin6.
3. Po up0ywie ustawionego czasu,
programator wy0cza automatycznie
piekarnik, kontrolka „Czas pieczenia"
pulsuje i w0cza si6 sygna0 d>wi6ko-
wy. Nale+y ustawi4 pokr6t0o funkcji i
termostatu w pozycji „stop". Aby wy-
0czy4 sygna0 d>wi6kowy, nale+y na-
cisn4 dowolny przycisk.
Uwaga! Po zako;czeniu, piekarnik
w0cza si6 ponownie. Nale+y pami6-
ta4, aby zawsze ustawi4 pokr6t0o
funkcji i termostatu w pozycji "stop"
po zako;czeniu pieczenia.
Kasowanie czasu ko6ca pieczenia:
1. Nacisn4 przycisk
kilka razy, aby wybra4 funkcj6 "Koniec pieczenia". Od-
powiednia kontrolka I pulsuje i wyBwietlacz wskazuje czas ko;ca pieczenia.
2. Naciska4 przycisk "_" a+ do wyBwietlenia bie+cego czasu. Rozlega si6 sy-
gna0 akustyczny i kontrolka gaBnie.
Po,czenie funkcji "Czas pieczenia" I

I i "Koniec pieczenia"

I
Funkcje "Czas pieczenia" i "Koniec pieczenia" mog by4 u+ywane w tym sa-
mym czasie do automatycznego w0czenia i wy0czenia piekarnika.
1. Z funkcj "Czas pieczenia" II (post6powa4 zgodnie z instrukcj w odpo-
wiednim rozdziale) nale+y ustawi4 czas pieczenia. Nast6pnie nacisn4 przy-
cisk
: wyBwietlacz wskazuje zaprogramowany czas.
2. Z funkcj "Koniec pieczenia" I (post6powa4 zgodnie z instrukcj w odpo-
wiednim rozdziale) nale+y ustawi4 czas ko;ca pieczenia.
Zapalaj si6 odpowiednie kontrolki i wyBwietlacz wskazuje aktualn godzin6.
Piekarnik w0czy si6 i wy0czy automatycznie, zgodnie z ustawieniem.
12
Funkcja "Minutnik"
Dzi6ki tej funkcji, mo+na ustawi4 w0czenie si6 sygna0u d>wi6kowego po up0y-
wie wybranego czasu. Uwaga: minutnik NIE WYPCZA PIECZENIA po up0y-
wie ustawionego czasu.
Ustawienie minutnika:
1. naciska4 przycisk
: kilka razy, aby
wybra4 funkcj6 "Minutnik". Odpowied-
nia kontrolka zaczyna pulsowa4
.
2. Nast6pnie naciska4 przycisk "+" lub
"_" aby ustawi4 wybrany czas (mak-
simum: 2 godziny i 30 minut).
3. Po wyBwietleniu prawid0owego czasu,
nale+y odczeka4 5 sekund: zapala si6
kontrolka "Minutnik"
.
4. Po up0ywie ustawionego czasu,
kontrolka pulsuje i w0cza si6 sygna0
d>wi6kowy. Aby wy0czy4 sygna0
d>wi6kowy, nale+y nacisn4 dowolny
przycisk.
Usuwanie ustawienia minutnika:
1. Naciska4 przycisk ( : kilka razy, aby
wybra4 funkcj6 "Minutnik". Odpowied-
nia kontrolka pulsuje
i wyBwietlacz
wskazuje pozosta0y czas.
2. Nacisn4 przycisk "_" a+ do wyBwie-
tlenia cyfr "0:00". Po 5 sekundach
kontrolka gaBnie i wyBwietlacz wska-
zuje aktualn godzin6.
Wy,czenie wywietlacza
1. Nacisn4 dwa lub trzy przyciski w tym
samym czasie i przytrzyma4 je przez 5
sekund. WyBwietlacz wy0czy si6.
2. Aby w0czy4 wyBwietlacz, nacisn4
dowolny przycisk.
Wywietlacz mona wy,czy9 tylko
jeeli adna funkcja automatyczna nie
jest w,czona.
13
Przed pierwszym uyciem
Pierwsze czyszczenie
Nale+y wyj4 akcesoria i umy4 wod z p0ynem zwracajc uwag6, aby je do-
k0adnie wyp0uka4 i wytrze4.
Pierwsze uycie
Przed pierwszym uyciem piekarnika, naley go rozgrza9, aby usu-
n9 zapachy i smary zabezpieczajce uywane podczas produkcji.
Naley upewni9 si;, e pomieszczenie jest odpowiednio wietrzone
(w,czona wentylacja mechaniczna lub otwarte okno).
Procedura post;powania
1. Wyj4 wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdj4 etykiety i naklejki (z wyjtkiem tabliczki znamionowej), które mo-
g znajdowa4 si6 na froncie urzdzenia.
3. Rozgrza4 piekarnik ustawiajc prze0cznik funkcji w pozycji
i termo-
stat w pozycji "MAX" na 30 minut, aby usun4 zapachy fabryczne.
Podczas dzia0ania, piekarnik mo+e dymi4. Nale+y odpowiednio przewie-
trzy4 pomieszczenie, aby usun4 zapachy i dym.
Aby otworzy9 drzwiczki piekar-
nika, naley uywa9 uchwytu na
rodku.
14
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie w systemie konwekcyjnym: ciep0e powietrze kr+y w piekarniku. Na-
daje si6 do ka+dego rodzaju pieczenia.
Konieczne jest wst6pne nagrzewanie piekarnika.
Procedura post;powania
Ciastka, ciasta, zapiekanki
1) Ustawi4 prze0cznik w pozycji
2) Nagrza4 piekarnik ustawiajc termostat w wybranej pozycji do pieczenia
(patrz przepisy).
3) W0o+y4 danie.
Nagrzewanie doln grza,k
Pieczenie odbywa si6 z u+yciem dolnej grza0ki. Pozycja termostatu nadaje si6
szczególnie do pieczenia pizzy, kremów i ciast owocowych.
Konieczne jest wst6pne nagrzewanie piekarnika
Procedura post;powania
1) Nagrza4 piekarnik przez oko0o 10 minut ustawiajc prze0cznik w pozycji
a termostat w pozycji "MAX".
2) W0o+y4 danie i ustawi4 termostat na po+dan temperatur6.
Nagrzewanie górn grza,k
Pieczenie w systemie promieniowania. Dzia0a tylko górna grza0ka. Ta pozycja
termostatu nadaje si6 do odgrzewania da;.
Wst6pne nagrzewanie piekarnika nie jest konieczne.
Procedura post;powania
1) W0o+y4 danie na 3 poziom.
2) Ustawi4 prze0cznik w pozycji
.
3) Ustawi4 termostat na po+dan temperatur6.
Grillowanie
1) Przygotowa4 produkt do opiekania.
2) U0o+y4 danie bezpoBrednio na ruszcie.
3) Ustawi4 prze0cznik w pozycji
i termostat w pozycji "MAX".
4) Wsun4 tac6 na skapujcy t0uszcz na poziom 1. Wla4 na ni odrobin6 wo-
dy.
5) Wsun4 ruszt na poziom 3 lub 4, zale+nie od gruboBci pieczonego dania.
a) Dla cienkich kawa0ków wybiera4 poziom 4 (tosty, kotlety, kie0baski, ma0e
ryby...).
b) Wybiera4 poziom 3 dla grubszych kawa0ków (steki, du+e ryby, kawa0ki kur-
czaka).
7) Po opieczeniu jednej strony, nale+y odwróci4 kawa0ek bez nak0uwania go,
aby zapobiec wysuszaniu.
15
8) Opieka4 na drugiej stronie.
9) Na koniec pieczenia posoli4.
Czas pieczenia jest zale+ny od gruboBci opiekanego kawa0ka, a nie od jego
masy.
Zapiekanki
1) Ustawi4 prze0cznik w pozycji
i termostat w pozycji "MAX".
2) Ustawi4 danie na ruszcie i wsun4 na poziom 3 lub 4.
3) Pozostawi4 na kilka minut.
Im bli+ej grza0ki znajduje si6 danie, tym szybciej jest zapiekane.
Grill z termoobiegiem
1) Ustawi4 prze0cznik funkcji na
i termostat na wybran temperatur6.
Nie ustawia9 termostatu w pozycji wyszej ni 200° C.
Maksymalny czas pieczenia: 1 godzina
2) Ustawi4 danie na ruszcie i wsun4 na poziom 3 lub 4.
Ten typ pieczenia zapewnia stopniowe przenikanie ciep0a do potrawy bez wy-
stawiania jego powierzchni na bezpoBrednie dzia0anie opiekacza.
Kade pieczenie musi odbywa9 si; przy zamkni;tych drzwiczkach
piekarnika.
Pieczenie z termoobiegiem
W tym trybie pieczenia, obieg gorcego powietrza w piekarniku jest zapewnio-
ny przez wentylator. W ten sposób mo+na piec kilka da; rozmieszczonych na
+nych poziomach w tym samym czasie.
1) W0o+y4 danie na 2 poziom. Aby jednoczeBnie piec dwa dania, zale-
camy u+ycie pierwszego i trzeciego poziomu od do0u.
2) Ustawi4 prze0cznik w pozycji
.
3) Ustawi4 termostat na po+dan temperatur6.
Rozmraanie
1) W0o+y4 danie na 2 poziom.
2) Ustawi4 prze0cznik w pozycji
.
3) Ustawi4 termostat w pozycji
.
Wentylator zapewnia obieg powietrza w piekarniku i przyspiesza rozmra+anie.
Pieczenie musi odbywa9 si; przy zamkni;tych drzwiczkach piekar-
nika.
16
Filtr t,uszczowy (Mod. ZBM 775)
Aby zapobiec zanieczyszczeniu wentylatora t0uszczem, filtr powinien by4 pra-
wid0owo zainstalowany.
Nale+y go utrzymywa4 w czystoBci, aby zapewni4 prawid0owe dzia0anie piekar-
nika.
W celu wyj6cia, wystarczy odchyli4 j6zyczek do góry.
Uywa9 filtra wy,cznie do pieczeni.
Po u+yciu filtra, umy4 go wod i 0a-
godnym detergentem. Nie u+ywa4
produktów mogcych uszkodzi4 po-
wierzchni6.
Wysuszy4 przed za0o+eniem na miej-
sce.
Akcesoria
Oprócz akcesoriów do,czonych do urzdzenia, zalecamy stosowa-
nie wy,cznie blach i form do ciasta odpornych na dzia,anie wyso-
kich temperatur (zgodnie z instrukcj producenta).
Piekarnik jest wyposa+ony w:
1 tac6 uniwersaln
2 ruszty
1 tac6 na skapujcy t0uszcz
1 filtr t0uszczowy
Produkty uk0adane na tacy uniwersalnej lub na ruszcie nie mog przekracza4 7
do 8 kilogramów.
Taca uniwersalna
Mo+na jej u+ywa4 do pieczenia lub podgrze-
wania pizzy, ciastek uk0adanych bezpoBred-
nio na niej. Nale+y zwróci4 uwag6 na prawi-
d0owe ustawienie tacy w piekarniku, aby za-
pewni4 dobre kr+enie powietrza i uzyska4
dobre efekty pieczenia.
17
Ruszt
Umo+liwia uk0adanie da; (pieczeni, zapieka-
nek i form do pieczenia) oraz opiekanie. Da-
nie nale+y ustawi4 na Brodku rusztu.
Je+eli pieczenie odbywa si6 bezpoBrednio na
ruszcie, pod spód nale+y wsun4 tac6 na
skapujcy t0uszcz (na poziom 1). Na tac6 na-
le+y wyla4 troch6 wody.
Taca na skapujcy t,uszcz
U+ywana do zbierania sosu z opiekanych
produktów. Wsun4 tac6 pod ruszt.
Nie nadaje si6 do u+ytku jako taca do piecze-
nia.
Kiedy taca nie jest u+ywana nale+y j wyj4 z
piekarnika.
Filtr t,uszczowy (Mod. ZBM 775)
Zapobiega zanieczyszczeniu wentylatora
t0uszczem.
Zalecenia odnonie uytkowania
Nagrzewanie odbywa si6 w wybranej pozycji do pieczenia:
8 minut dla pozycji od 50° do 150°C.
15 minut dla pozycji od 175° do 225°C.
Nagrzewanie i rozmra+anie da; odbywa si6 w pozycji „Pieczenie tradycyjne”.
Nasze zalecenia
Nigdy nie uk,ada9 bezporednio na spodzie piekarnika folii alumi-
niowej. Wydzielajce si; ciep,o moe spowodowa9 uszkodzenie
emalii.
Aby zapewni4 czystoB4 piekarnika, kawa0ek folii aluminiowej roz0o+ony mi6-
dzy daniem a rusztem zabezpieczy spód piekarnika w przypadku rozlania.
Aby zapewni9 dobr cyrkulacj; powietrza, folia nie moe zakrywa9 ca-
,ej powierzchni rusztu.
Nak0uwa4 skór6 drobiu i kie0bas widelcem przed pieczeniem. Zapobiega to
p6cznieniu i p6kaniu skóry.
18
Pozostawia4 jak najmniej s0oniny na pieczeni, aby wyeliminowa4 odpryski
t0uszczu i uzyska4 mniej t0usty sos.
Wybór przepisów
GruboB4, przewodnoB4 cieplna, kolor pojemnika wp0ywaj na efekty pie-
czenia.
Podczas pieczenia, niektóre potrawy zwi6kszaj obj6toB4, tote+ nale+y tak
dobiera4 pojemniki, aby surowe danie zajmowa0o dwie trzecie pojemnika.
Aby zapobiec odpryskom t0uszczu, u+ywa4 do pieczenia pieczeni i drobiu,
pojemników o wysokich brzegach lub naczy; +aroodpornych z pokryw o
odpowiednich wymiarach.
Do przygotowywania zapiekanek i sufletów u+ywa4 naczy; +aroodpor-
nych.
Wp,yw pojemników na wyniki pieczenia w piekarniku
Nale+y pami6ta4 o tym, +e:
A Naczynia z aluminium i kamionki zmniejszaj ryzyko przypalenia spodu i
gwarantuj zachowanie wilgotnoBci produktów. Zalecamy ich stosowanie do
pieczenia ciast mi6kkich, zapiekanek i pieczeni.
B Emaliowane +eliwo, +elazo, szk0o i porcelana +aroodporne, pojemniki z po-
wierzchniami zapobiegajcymi przywieraniu i kolorowe, zwi6kszaj ryzyko
przypieczenia spodu i sprzyjaj wysychaniu produktów. Zalecamy je do pie-
czenia tart, quiche’ów i ciast kruchych, które musz by4 przyrumienione od
góry i od spodu.
Zauwaony rezultat Co zrobi?
Spód jasny, niewystarczajco
wypieczony lub góra za ciemna
uy formy typu B lub obniy
poziom formy
Spód zbyt ciemny, za bardzo
wypieczony lub góra za jasna
uy formy typu A lub podwy-
szy poziom formy
19
Sposoby pieczenia
Tabele pieczenia
Konieczne jest wst;pne podgrzanie piekarnika, które naley wykona9 w
wybranej pozycji pieczenia.
Czas podgrzewania:
8 minut dla pozycji od 50° do 150°C.
15 minut dla pozycji od 175° do 225°C.
Pieczenie tradycyjne
Danie
Pozycja
termostatu
Poziom Czas pieczenia
MISA
Woowina 220° 2 15 min / 500 g
Baranina 220° 2 15 min / 500 g
Wieprzowina 200° 2 35 min / 500 g
Ciel)cina 200° 2 35 min / 500 g
Drób 220° 2 25 do 35 min na 500 g zalenie
od grubo+ci lub wielko+ci
RYBY
Due ryby 180° 2 25 - 35 min
Mae ryby (dzwonka lub filety) 180° 2 20 - 30 min
WARZYWA
Zapiekanki 220° 2 60 - 70 min
Faszerowane pomidory 220° 2 60 - 70 min
PRZYSTAWKI
Zapiekanki 220° 2 20 - 30 min
Pasztet 200° 2 90 - 100 min na tacy lub w brytfannie
Placek lotary7ski 220° 2 40 - 45 min
Suflet z serem 220° 2 40 - 50 min
CIASTA
Ciastka 175° 2 35 - 45 min
Buki 200° 2 20 - 30 min
Biszkopt 175° 2 35 - 45 min
Ciastka z migdaami 175° 3 35 - 45 min
Ciasto drodowe w formie 200° 2 25 - 35 min
Makarony 175° 3 20 - 30 min
Ciasto kruche (bez dodatków) 220° 2 20 - 30 min
Ptysie 220° 2 35 - 40 min
Biszkopty 175° 3 35 - 45 min
Ciasto piaskowe 175° 3 20 - 30 min
Ciasto owocowe (ciasto kruche) 220° 2 40 - 45 min
Ciasto owocowe (ciasto mi)kkie) 220° 2 30 - 40 min
20
Pieczenie z termoobiegiem
Danie
Pozycja
termostatu
Poziom Czas pieczenia
MISA
Piecze7 woowa 175° 2 50-70 min / 1000 g / na ruszcie
Piecze7 wieprzowa 175° 2 100-130 min / 1200 g / na ruszcie
Piecze7 ciel)ca 175° 2 90-120 min / 1000 g / na ruszcie
Rostbef 200° 2 50-70 min / 1500 g / na ruszcie
Baranina 175° 2 110-130 min / 1200 g / na ruszcie
RYBY
Cae 175° 2 (1 i 3)* 40 - 60 min / 2 ryby
Filety 175° 2 (1 i 3)* 40 - 60 min / 4 filety
PASZTETY
Z ciasta 175° 2 (1 i 3)* 40 - 50 min
Z warzyw 175° 2 (1 i 3)* 45 - 60 min
CHLEB I PIZZA
Chleb biay 175° 2 45 - 60 min / 1 bagietka
Chleb ytni 175° 2 30 - 45 min
Buki 175° 2 (1 i 3)* 20 - 35 min / 8 buek
Pizza 200° 2 (1 i 3)* 20 - 35 min / na tacy
CIASTA
Ciasto ubijane 160° 2 (1 i 3)* 45 - 60 min
Ciasto rosnce 160° 2 (1 i 3)* 20 - 35 min
Ciasto kruche, ciastka 160° 2 (1 i 3)* 20 - 30 min
Ciasto z serem ricotta 150° 2 60 - 80 min
Szarlotka 160° 2 (1 i 3)* 45 - 60 min
Strudel 150° 2 (1 i 3)* 60 - 80 min
Tarty 160° 2 (1 i 3)* 45 - 60 min
Ciastka 160° 2 (1 i 3)* 15 - 25 min
Biszkopty 160° 2 (1 i 3)* 10 - 20 min
Bezy 120° 2 (1 i 3)* 90 - 120 min
(*) Poziom wskazany w nawiasie naley wykorzysta przy pieczeniu na rónych poziomach.
Uwagi: Podany czas pieczenia nie obejmuje wst)pnego rozgrzewania. Zalecamy, szczególnie w przy-
padku ciast, pizzy, chleba przed rozpocz)ciem pieczenia tradycyjnego podgrzewa piekarnik przez
okoo 10 minut.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Zanussi ZBM770X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi