Panasonic SD-ZP2000 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Panasonic Taiwan Co., Ltd.
http://www.panasonic.com
© Panasonic Taiwan Co., Ltd. 2018
DZ50B211
MX0818E0
Printed in China
Representative in EU :
Panasonic Marketing Europe GmbH
Panasonic Testing Centre
Winsbergring 15, 22525 Hamburg, Germany
Automatic Bread Maker
OPERATING INSTRUCTIONS (Household Use)
Brotbackautomat
BEDIENUNGSANLEITUNG (Hausgebrauch)
Machine à pain automatique
NOTICE D’UTILISATION (Usage domestique)
Automatische Broodbakoven
GEBRUIKSAANWIJZING (Voor huishoudelijk gebruik)
Macchina per pane automatica
ISTRUZIONI D’USO (Utilizzo Domestico)
Panicadora automática
INSTRUCCIONES DE FUNCIONAMIENTO (Uso Doméstico)
Automatyczny wypiekacz do chleba
INSTRUKCJA OBSŁUGI (Do użytku domowego)
Automatická domácí pekárna
NÁVOD K OBSLUZE (Pro domácí použití)
Automata kenyérsütő gép
KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (Háztartási használatra)
Automaattinen leipäkone
KÄYTTÖOHJE (Kotitalouskäyttöön)
Automatisk bagemaskine
BRUGSVEJLEDNING (Husholdningsbrug)
Automatisk Bakmaskin
BRUKSANVISNING (Hushåll)
Model No. / Modell Nr. / Modèle n° / Modelnr. / Modello n° / N.° de modelo /
Model / Model / Típusszám / Mallinumero / Modelnr. / Modellnr.
SD - ZP2000
For recipes, visit: www.experience-fresh.eu
WXE
English Deutsch Français
Nederlands
Italiano Español Polski Magyar
Suomalainen
Dansk SvenskaČesky
PL2 PL3
W celu zmniejszenia ryzyka obrażeń osób, porażenia prądem elektrycznym lub pożaru
należy przestrzegać poniższych zaleceń:
n
Następujące znaki wskazują stopień obrażeń i uszkodzeń w przypadku
nieprawidłowego użycia produktu.
OSTRZEŻENIE:
Oznacza ryzyko poważnych obrażeń ciała lub śmierci.
UWAGA:
Oznacza ryzyko obrażeń ciała niskiego stopnia lub uszkodzenia mienia.
n
Symbole są klasyfikowane i wyjaśniane w następujący sposób.
Ten symbol oznacza czynność
zabronioną.
Ten symbol oznacza wymóg, który
musi zostać spełniony.
OSTRZEŻENIE
Celem uniknięcia zagrożenia porażeniem prądem elektrycznym,
pożarem z powodu zwarcia, dymu, oparzeń lub obrażeń.
l
Nie należy dopuścić, aby dzieci bawiły się elementami opakowania.
(Może to stać się przyczyną uduszenia.)
l
Nie wolno rozbierać, naprawiać lub modyfikować urządzenia.
É
W razie potrzeby należy skontaktować się ze sprzedawcą i oddać je do
naprawy w autoryzowanym serwisie producenta.
l
Nie wolno uszkadzać wtyczki sieciowej ani przewodu zasilającego.
Następujące działania są surowo zabronione:
Modyfikacja, dotykanie lub umieszczanie w pobliżu grzałek lub gorących powierzchni, zgina-
nie, skręcanie, pociąganie, zawieszanie / prowadzenie przez ostre krawędzie, umieszczanie
ciężkich przedmiotów na wierzchu, zwijanie głównego przewodu zasilającego lub przeno-
szenia urządzenia za przewód zasilania.
l
Nie wolno używać urządzenia, jeżeli przewód zasilający lub wtyczka sieciowa są uszko-
dzone lub wtyczka sieciowa jest niedokładnie podłączona do gniazdka sieciowego.
É
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, to dla uniknięcia zagrożenia, musi być on
wymieniony przez producenta, serwisanta lub podobnie wykwalifikowaną osobę.
l
Nie podłączać ani nie odłączać wtyczka sieciowa wilgotnymi dłoniami.
l
Nie zanurzać urządzenia w wodzie lub spryskiwać go wodą i / lub jakąkolwiek cieczą.
l
Nie wolno dotykać lub zakrywać otworów wentylacyjnych podczas pracy urządzenia.
Zwracać szczególną uwagę na dzieci.
l
To urządzenie może być używane przez dzieci w wieku powyżej 8 lat, oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych lub nie
posiadające odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, o ile zajmują się tym pod nadzo-
rem lub otrzymały odpowiednie przeszkolenie odnośnie bezpiecznego korzystania z
urządzenia i rozumieją występujące zagrożenia.
Nie pozwalać dzieciom bawić się tym urządzeniem.
Czyszenie i konserwacja urządzenia przez dzieci powinny być wykonywane pod
nadzorem i nie powinny być wykonywane przez dzieci w wieku poniżej 8 lat.
Spis treści
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa ..................................................................................................................... PL3
Ważne informacje .................................................................................................................................................... PL5
Nazwy części i instrukcje ..................................................................................................................................... PL6
Urządzenie i akcesoria ............................................................................................................................................. PL6
Panel sterujący i wyświetlacz ................................................................................................................................... PL7
Składniki wypieków ................................................................................................................................................ PL8
Składniki do chleba .................................................................................................................................................. PL8
Dodatkowe składniki ................................................................................................................................................. PL9
Informacje o produkcie bezglutenowym ................................................................................................................... PL9
Diagramy menu i opcje pieczenia ................................................................................................................... PL10
Instrukcje i przepisy ............................................................................................................................................. PL11
Przed rozpoczęciem użytkowania .......................................................................................................................... PL11
Przygotowanie ........................................................................................................................................................ PL11
Pieczenie chleba .................................................................................................................................................... PL12
Przepisy na chleb ..................................................................................................................................................... PL13
Pieczenie Brioche ................................................................................................................................................... PL14
Pieczenie ciasta ..................................................................................................................................................... PL14
Pieczenie chleba zwykłego bezglutenowego ......................................................................................................... PL15
Pieczenie ciasta bezglutenowego .......................................................................................................................... PL15
Przygotowywanie ciasta na chleb .......................................................................................................................... PL16
Przygotowywanie ciasta na pizzę ........................................................................................................................... PL16
Przygotowywanie dżemu ........................................................................................................................................ PL16
Czyszczenie i konserwacja ................................................................................................................................ PL17
Rozwiązywanie problemów ............................................................................................................................... PL18
Dane techniczne .................................................................................................................................................... PL21
Dziękujemy za zakup tego produktu firmy Panasonic.
Należy uważnie przeczytać instrukcje, aby produkt używać prawidłowo i bezpiecznie.
Przed użyciem tego produktu, należy zwrócić szczególną uwagę na część Uwagi
dotyczące bezpieczeństwa (str. PL3 PL5) i Ważne informacje (str. PL5) w
tej instrukcji.
Zachowaj instrukcje do wykorzystania w przyszłości.
Firma Panasonic nie ponosi żadnej odpowiedzialności, jeżeli urządzenie jest użytkowane
w niewłaściwy sposób lub niezgodnie z zaleceniami niniejszej instrukcji obsługi.
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa
Konieczne jest stosowanie
się do poniższych instrukcji.
Polski
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 2-3 16/7/2018 17:13:25
PL4 PL5
UWAGA
Celem uniknięcia zagrożenia porażeniem prądem elektrycznym, pożarem,
oparzeniem, obrażeniami lub uszkodzeniem mienia.
l
Nie należy ustawiać urządzenia w następujących miejscach:
Na nierównych powierzchniach, na urządzeniach
elektrycznych, takich jak lodówka, na takich materiałach
jak obrusy lub na dywanach, itp.
W miejscu, gdzie może zostać opryskane wodą lub w
pobliżu źródła ciepła.
É
Umieścić urządzenie na twardej, suchej, czystej, płaskiej
odpornej na ciepło powierzchni roboczej co najmniej 10 cm
od krawędzi powierzchni roboczej i co najmniej 5 cm od
przylegających ścian oraz innych przedmiotów.
l
Nie należy wyjmować formy do pieczenia lub odłączać urządzenia podczas pracy.
DN
DN
DN
DN
OSTRZEŻENIE
Celem uniknięcia zagrożenia porażeniem prądem elektrycznym,
pożarem z powodu zwarcia, dymu, oparzeń lub obrażeń.
l
Urządzenie oraz jego przewód zasilający powinny znajdować się poza
zasięgiem dzieci w wieku poniżej 8 lat.
l
Należy upewnić się, że napięcie wymienione na tabliczce znamionowej
urządzenia jest zgodne z występującym w lokalnej sieci elektrycznej.
Należy unikać podłączania innych urządzeń do tego samego gniazdka
sieciowego, aby uniknąć jego przegrzewania. Jednakże, w przeciwnym
przypadku należy upewnić się, że łączna moc podłączonych urządzeń nie
przekracza dopuszczalnej mocy obciążenia dla danego gniazdka.
l
Dokładnie podłącz wtyczkę sieciową.
l
Wtyczkę sieciową należy regularnie odkurzyć.
É
Odłącz wtyczkę sieciową i wytrzyj ją suchą ściereczką.
l
Jeżeli urządzenie przestanie prawidłowo funkcjonować, należy natychmiast
przerwać jego użytkowanie i niezwłocznie odłączyć je od sieci.
Np. w przypadku nietypowego zachowania lub uszkodzenia objawiającego się:
Wtyczka sieciowa i przewód zasilający stały się wyjątkowo gorące.
Przewód zasilający jest uszkodzona lub zasilanie urządzenia uległo uszkodzeniu.
Obudowa urządzenia uległa deformacji, ma widoczne uszkodzenia lub jest wyjątkowo gorąca.
Występują nietypowe odgłosy podczas pracy urządzenia.
Pojawia się nieprzyjemny zapach.
Występuje inna anomalia w pracy urządzenia lub uszkodzenie.
É
Skontaktuj się z jego sprzedawcą lub serwisem producenta w celu inspekcji lub naprawy.
Ten symbol umieszczony na urządzenia oznacza „Powierzchnia, która może
być gorąca i nie należy dotykać jej bez zachowania szczególnej ostrożności”.
UWAGA
Celem uniknięcia zagrożenia porażeniem prądem elektrycznym, pożarem,
oparzeniem, obrażeniami lub uszkodzeniem mienia.
l
Podczas pracy urządzenia lub po zakończeniu pieczenia nie wolno dotykać gorących
powierzchni, takich jak forma do pieczenia, wnętrze urządzenia, grzałka i wnętrze pokrywy.
Powierzchnie dostępne mogą rozgrzać się w czasie pracy. Uważać na źródła
ciepła resztkowego po użyciu.
É
W celu uniknięcia oparzeń, podczas wyjmowania formy do pieczenia lub
upieczonego chleba, zawsze należy korzystać z rękawic kuchennych. (Nie należy
używać wilgotnych rękawic kuchennych.)
l
Nie używać zewnętrznego timera itp.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do pracy pod kontrolą
zewnętrznego timera lub osobnego systemu zdalnego sterowania.
l
Nie należy wkładać żadnych przedmiotów w szczeliny urządzenia.
l
Nie przekraczać maksymalnej ilości mąki (500 g) i substancji spulchniających,
takich jak suche drożdże (7 g) lub proszek do pieczenia (13 g). (patrz str. PL21)
l
Odłącz wtyczkę sieciową, gdy urządzenie nie jest w użyciu.
l
Przy odłączaniu zasilania należy trzymać za wtyczkę sieciową.
Nie wolno ciągnąć za przewód zasilający.
l
Przed obsługą, przemieszczaniem lub czyszczeniem, wyłącz wtyczkę
urządzenia z gniazdka i pozwól na ochłodzenie urządzenia.
l
Ten produkt przystosowany jest wyłącznie do użytku domowego.
l
Po użyciu należy oczyścić urządzenie, zwłaszcza powierzchnie mające
kontakt z żywnością. (patrz str.
PL
17)
Ważne informacje
Celem uniknięcia uszkodzeń lub odkształceń urządzenia nie wolno
używać na zewnątrz, w pomieszczeniach o dużej wilgotności lub wywierać
nadmiernej siły na części, jak pokazano na rysunku po prawej stronie.
Nie używać noża ani innego ostrego narzędzia do usuwania
resztek.
Nie upuszczaj elementów urządzenia, ponieważ może to
grozić jego uszkodzeniem.
Nie wolno przechowywać w formie do pieczenia żadnych
składników ani pieczywa.
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa
Konieczne jest stosowanie
się do poniższych instrukcji.
Czujnik temperatury
Wnętrze pokrywy
Grzałka
Część połączona
Polski
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 4-5 16/7/2018 17:13:26
PL6 PL7
Panel sterujący i wyświetlacz
n
Stan pracy
Wyświetlane dla bieżącej fazy programu oprócz i .
: Zapewnia wskazanie usterki zasilania.
:
Zapewnia wskazanie ręcznego dodawania dodatków.
(Menu 2, 3, 5, 7, 10, 11, i 12.)
Wskaż, że wykonujesz ręczną operację. (Menu 12 i 15.)
n
Pokazywanie czasu
Czas pozostały do zakończenia programu.
W przypadku manualnego dodawania
składników, wyświetlany jest czas pozostały
do chwili, kiedy konieczne będzie ich dodanie
w danym programie.
Menu wymaga podjęcia ręcznych czynności.
Na wyświetlaczu pojawi się czas pozostały do
upieczenia chleba po naciśnięciu przycisku Start.
n
Menu
Naciśnij przycisk raz, by przejść do trybu ustawień.
Naciśnij go ponownie, by zmienić numer Menu.
(Przytrzymaj przycisk, aby szybciej przejść dalej.)
Numer menu można znaleźć na str. PL10.
n
Wskaźnik stanu
Lampa błyskowa wskazuje, że maszyna jest w stanie
ustawień lub wymagana jest ręczna obsługa.
Można nacisnąć przycisk Start.
Światło zawsze wskazuje, że urządzenie działa.
Nie można nacisnąć przycisku Start.
Nie włączy się nawet przy podłączonym urządzeniu.
n
Start
Naciśnij przycisk, by
uruchomić program.
n
Stop
Aby anulować ustawienie / zatrzymać program.
(Przytrzymaj przez około 1 sekundę.)
Na rysunku widoczne są wszystkie komunikaty i symbole, ale podczas pracy wyświetlane będą tylko właściwe dla danej sytuacji.
Nazwy części i instrukcje
Urządzenie
Urządzenie i akcesoria
n
Wielkość wypieku
Naciśnij przycisk, by
wybrać wielkość wypieku.
Dostępne menu znajduje
się na str. PL10.
L
M
n
Przyrumienienie
Naciśnij przycisk, by wybrać
kolor przyrumienienia.
Dostępne menu znajduje się
na str. PL10.
Medium (średnie)
Light (jasne)
Forma do pieczenia i nóż do wyrabiania ciasta pokryte są powłoką ceramiczną ułatwiającą czyszczenie i
wyjmowanie wypieków.
n
Aby uniknąć uszkodzenia ich powłoki ceramicznej, należy stosować się do poniższych zaleceń:
Nie używać twardych ani ostrych narzędzi, takich jak nóż lub widelec przy usuwaniu wypieków z formy do pieczenia
lub przy usuwaniu noża do wyrabiania ciasta z wypieku lub formy do pieczenia.
Jeśli chleb przykleja się do formy do pieczenia do pieczenia i trudno jest go wyjąć, pozostawić formę na 5 10
minut by ostygła. Obrócić formę do pieczenia do góry nogami przy użyciu rękawic kuchennych (patrz str. PL12).
Potrząsać trzymając obie dłonie na czystej powierzchni gotowania pokrytej ręcznikiem kuchennym do momentu,
aż chleb wyjdzie z formy do pieczenia.
Nóż do wyrabiania ciasta może utknąć w chlebie. W takim przypadku należy poczekać aż chleb ostygnie i wyjąć
nóż do wyrabiania ciasta przed pokrojeniem chleba.
Jeśli noża do wyrabiania ciasta nie można wyjąć z formy do pieczenia, wlać do niej ciepłej wody i odczekać 5 10 minut.
Jeśli nadal nie można go wyjąć, obrócić nóż do wyrabiania ciasta do boku i wyciągnąć.
Do czyszczenia formy do pieczenia oraz noża do wyrabiania ciasta, należy używać wyłącznie miękkiej gąbki.
Nie wolno stosować żadnych agresywnych środków, takich jak proszki do szorowania lub szorstkie zmywaki.
Twarde, szorstkie lub duże składniki, takie jak mąka z całymi lub łamanymi ziarnami, kryształki cukru lub dodatki w postaci orzechów lub
nasion mogą uszkodzić powłokę ceramiczną. W przypadku używania składników w dużych kawałkach, należy podzielić je lub pokroić na małe
fragmenty. Należy postępować zgodnie z informacjami podanymi w Dodatkowye składniki (patrz str. PL9) i podanymi ilościami składników.
Do tego urządzenia używaj jedynie dołączonego noża do wyrabiania ciasta.
Forma do pieczenia, nóż do wyrabiania ciasta i sam wypiek mogą być gorące po upieczeniu. Należy obchodzić się z nimi ostrożnie.
Otwory
wentlacyjne
Kubek z miarką Łyżeczka do odmierzania
Podziałka co 10 ml
(Maks. 310 ml)
(15 ml) (5 ml)
Łyżka stołowa
oznaczenie ½
Łyżeczka do
herbaty
oznaczenia
¼, ½, ¾
* Łyżka ma taką samą objętość jak łyżka komercyjna.
Akcesoria
Forma do
pieczenia
Trzpień mocowania
noża do wyrabiania
ciasta
n
Timer
Ustawienie timera opóźniającego (ustawienie czasu, po którym wypiek ma być gotowy). Dla dostępnego menu, ustawić można do 13
godzin. (patrz str. PL10)
np.: Jest godzina 21:00, a chcesz, aby chleb był gotowy o godzinie 6:30 następnego poranka.
É
Ustaw timer na 9:30 (9 godzin i 30 minut od teraz).
12
9 3
12
9 3
6
6
9 godz. 30 min
od teraz
Bieżący czas Czas zakończenia wypieku
Ustawienie czasu dla menu 13 i 18:
Menu 13
Naciśnięcie przycisku jeden raz przyspieszy czas pieczenia, w tym dodatkowy czas pieczenia o 1 minutę.
Menu 18
Naciśnięcie przycisku jeden raz przyspieszy czas gotowania o 10 minut, ale dodatkowy czas gotowania zostanie przyspieszony o 1 minutę.
Naciśnij przycisk, by zwiększyć czas.
Naciśnij przycisk, by zmniejszyć czas.
( Aby przesunąć się szybciej, naciśnij ten przycisk raz, a następnie
przytrzymaj.)
Wtyczka sieciowa *
Pokrywa
Uchwyt
Nóż do wyrabiania ciasta
Panel sterujący
Przewód zasilający
Polski
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 6-7 16/7/2018 17:13:27
PL8 PL9
Składniki do chleba
Dodatkowe składniki (Suszone owoce, orzechy, boczek, ser itp.)
Informacje o produkcie bezglutenowym
Mąka
Główny składnik chleba. Białko w mące podczas zagniatania formuje gluten. Gluten
zapewnia strukturę i fakturę oraz wspomaga wyrastanie chleba.
Używać wyłącznie mąki wysokoglutenowej. Mąka wysokoglutenowa jest
uzyskiwana poprzez mielenie ziaren pszenicy i ma wysoką zawartość
białka, które jest niezbędne do tworzenia glutenu.
Dwutlenek węgla wytwarzany podczas fermentacji jest więziony w elastycznej
sieci włókien glutenu, co umożliwia wyrastanie ciasta.
Drożdże
Umożliwiają wzrost chleba.
Należy korzystać z suszonych drożdży, nie wymagających wstępnego rozczyniania
(Nie używać suszonych drożdży wymagających fermentacji przed użyciem).
Zalecamy korzystanie z suszonych drożdży oznaczonych jako Instant, Szybki
wzrost, Łatwe mieszanie lub Łatwe pieczenie. W przypadku korzystania z drożdży
przechowywanych w saszetkach, opakowanie należy szczelnie zamknąć natychmiast
po użyciu. (Zawartość opakowania należy zużyć w czasie zalecanym przez producenta.)
Produkty mleczne
Dodają wypiekom smaku i wartości odżywczych.
Jeżeli zamiast wody użyjesz mleka wartość odżywcza chleba będzie wyższa.
Jednak w takim przypadku nie należy korzystać z opóźnienia startu za pomocą
timera, ponieważ mleko może nie zachować świeżości przez noc.
ï
Odpowiednio zmniejszyć zawartość wody.
Cukier (cukier rafinowany, cukier brązowy, miód, melasa itp.)
Pożywka dla drożdży, dodaje słodyczy i smaku wypiekom i zapewnia rumianą
barwę skórki.
W przypadku korzystania z rodzynek lub innych owoców zawierających
fruktozę należy użyć mniejszej ilości cukru.
Woda
Należy korzystać ze zwykłej wody z kranu.
Przy niskiej temperaturze pokojowej, dla menu 1, 2, 3, 9, 11, lub 14 należy
zastosować letnią wodę.
Przy wysokiej temperaturze pokojowej, dla menu 12 należy zastosować
schłodzoną wodę.
Niezależnie od temperatury pokojowej, użyć schłodzonej wody dla menu 6 i 7.
Potrzebne ilości płynów zawsze należy odmierzać korzystając z dołączonego
kubka z miarką.
Tłuszcz
Poprawia smak i miękkość chleba.
Użyj masła (bez soli), margaryny lub oliwy.
Sól
Poprawia smak i wzmacnia gluten pomagając we wzroście ciasta.
Chleb może stracić swoją objętość / smak w przypadku użycia niewłaściwej ilości
soli.
Składniki bezglutenowe
Mąka bezglutenowa obejmuje mąkę ryżową, brązową mąkę ryżową, mąkę z
migdałów, nasion i mąkę ziemniaczaną które nie zawierają białka, by stworzyć
gluten i same nie są na tyle elastyczne, by wyrobić chleb.
Guma ksantanowa jest jednym z czynników zagęszczających, które działają
w miejsce białka glutenowego w czasie fermentacji podczas pieczenia chleba
bezglutenowego.
Przygotowywanie pieczywa bezglutenowego istotnie różni się od normalnego sposobu pieczenia chleba.
Jeżeli pieczywo bezglutenowe jest przygotowywane z przyczyn zdrowotnych, bardzo ważne jest skonsultowanie się w tej sprawie ze swoim
lekarzem oraz dokładne stosowanie się do poniższych zaleceń.
Opisywany program pieczenia został opracowany pod kątem określonych mieszanek bezglutenowych, w związku z czym użycie innych może nie zapewniać
równie dobrych rezultatów.
Po wybraniu programu pieczywa bezglutenowego, należy ściśle stosować się do zaleceń receptury. (W innym przypadku jakość uzyskanego wypieku może być niezadowalająca.)
Występują dwa rodzaje mieszanek bezglutenowych do wypieków mieszanki o niskiej zawartości glutenu oraz mieszanki nie zawierające pszenicy i glutenu.
Jeżeli przed skorzystaniem z tego programu musisz wybrać jedną z nich, skonsultuj się uprzednio ze swoim lekarzem.
Rezultaty pieczenia oraz wygląd wypieku mogą różnić się w zależność od użytej mieszanki. W niektórych przypadkach na bokach wypieku mogą znajdować
się niewielkie pozostałości mąki.
Zastosowanie mieszanek nie zawierających pszenicy może dawać bardziej zróżnicowane rezultaty.
Aby uzyskać lepsze rezultaty, przed pokrojeniem wypieku, należy poczekać, aż bochenek całkowicie ostygnie.
Gotowy chleb należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu i należy spożyć go w ciągu dwóch dni od wypieku. Jeżeli nie można spożyć całości w tym
czasie, należy go pokroić na wygodne porcje, umieścić w foliowych torebkach i zamrozić w lodówce.
Ostrzeżenie dla osób wykorzystujących ten program pieczenia z przyczyn zdrowotnych:
Przed skorzystaniem z programu przygotowującego wypieki bezglutenowe niebędne jest skonsultowanie się ze swoim lekarzem lub ze Stowarzyszeniem Osób
z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej oraz stosowanie wyłącznie składników odpowiednich w przypadku posiadanego schorzenia.
Panasonic nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje wynikające z użycia składników zastosowanych bez profesjonalnej konsultacji.
Jeżeli pieczywo bezglutenowe jest przygotowywane ze względu na wymagania diety, wówczas niezmiernie istotne jest unikanie zanieczyszczenia produktów mąką zawierającą
gluten. Szczególną uwagę należy zwracać na to przy okazji mycia formy do pieczenia oraz noża do wyrabiania ciasta, jak również używanych przyborów kuchennych.
Dla zapewnienia najlepszych wyników bardzo ważne jest, aby prawidłowo odmierzać składniki.
Składniki płynne
Użyć dołączonego kubka z miarką lub łyżeczki do odmierzania.
Jeśli przepis mówi, że mikstura (płyn i jajko) powinny być zważone na wadze. Zaleca się używać wagę cyfrową.
Składniki suche
Należy zważyć na wadze lub dla małych ilości, odmierzyć dostarczoną łyżką do odmierzania. Zaleca się użycie wagi cyfrowej.
Smak swojego chleba można jeszcze bardziej
poprawić, dodając także inne składniki.
n
Jajka
Zwiększają wartości odżywcze i poprawiają barwę wypieków.
Proporcjonalnie odlać zawartość płynu (wody).
Dodać jajka po ich ubiciu. Nie używać ustawień timera do przepisów
z jajkiem. Jajka szybko się psują i mogą nie być świeże.
n
Otręby
Zwiększają zawartość błonnika w chlebie.
Nie należy dodawać więcej niż 30 g (2 łyżek stołowych).
n
Kiełki pszenicy
Zapewniają chlebowi bardziej orzechowy smak.
Nie należy dodawać więcej niż 30 g (2 łyżek stołowych).
n
Przyprawy, zioła
Poprawiają smak chleba.
Należy używać w małych ilościach (maks. 1 łyżka stołowa) do przypraw.
Należy ograniczyć się do 1 2 łyżek stołowych suszonych ziół.
W przypadku świeżych ziół, należy stosować się do instrukcji
podanych w przepisie.
W przypadku korzystania z gotowych
mieszanek do wypieku chleba...
n
Mieszanki chlebowe zawierające drożdże
â
Umieścić mieszankę w formie do pieczenia, następnie dolać wodę.
(Wodę dodaj w ilości zgodnej z instrukcjami podanymi na opakowaniu
mieszanki)
ê
Wybierz menu 9, a następnie wybierz wielkość wypieku zgodnie z
objętością mieszanki i włącz pieczenie.
500 g  L
400 g  M
W przypadku niektórych mieszanek nie wiadomo jaka jest zawartość
drożdży, więc rezultaty są trudne do przewidzenia.
n
Mieszanki chlebowe z saszetką z drożdżami
â
Włożyć drożdże do formy do pieczenia, dodać mieszankę chlebową
i dolać wody.
ê
Ustaw maszynę zgodnie z typem mąki znajdującej się w mieszance i
rozpocznij pieczenie
.
Składniki wypieków
Dostępne menu 2, 3, 5, 7, 10, 11, i 12
Przygotuj pieczywo smakowe bez niszczenia dodatkowych składników.
Procedura
Po naciśnięciu przycisku Start usłyszysz sygnały dźwiękowe.
Umieść dodatkowe składniki w formie do pieczenia ręcznie podczas
migania przycisku
.
Czas do usłyszenia sygnału dźwiękowego od początku. (W przybliżeniu)
Menu 2 / Białe z rodzynkami: około 20 25 minut
Menu 3 / Białe nadziewanei: około 20 25 minut
Menu 5 / Chleb pełnoziarnisty pszenny z bakaliami: około 1 godzina i 25 minut 1 godzina i 55 minut
Menu 7 / Niskokaloryczne z rodzynkami: około 1 godzina 2 godziny i 35 minut
Menu 10 / Miękkie z rodzynkami: około 50 minut 1 godzina i 15 minut
Menu 11 / Miękkie błyskawiczne z rodzynkami: około 20 25 minut
Menu 12 / Brioche: około 55 minut
Zwróć uwagę na składniki
Zastosuj się do instrukcji przepisu / menu, aby dodać odpowiednie ilości każdego ze składników.
W przeciwnym razie,
Składniki mogą zostać wyrzucone z formy do pieczenia i powodować nieprzyjemny zapach i dym.
Chleb może dobrze nie urosnąć.
Składniki suche / nierozpuszczalne
Zastosować do nazwy menu z rodzynkami: Menu 2, 5, 7, 10, i 11.
n
Suszone owoce
Posiekać w około 1 cm kostki.
n
Orzechy, nasiona
Posiekać w około 1 cm kostki.
Orzechy osłabiają efekty działania glutenu, dlatego nie należy używać ich zbyt wiele.
Duże i twarde nasiona mogą porysować powierzchnię formy do pieczenia.
Składniki miękkie i łatwo się łamiące
Zastosować do nadziewanego chleba: Menu 3.
n
Bekon, salami, oliwki, suszone pomidory
Salami i bekon należy pokroić w kostkę o gradacji 1 cm.
Oliwki należy pokroić na ćwiartki.
n
Ser, czekolada
Ser należy pokroić w kostkę o średnicy 1 cm.
Czekoladę należy drobno posiekać.
Polski
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 8-9 16/7/2018 17:13:27
PL10 PL11
Numer
menu
Menu Opcje Total
Uwaga *
1
( )
Etapy
Strona
źródłowa
Rest
(odpoczynek)
Wielkość
wypieku
Przyru-
mienienie
Timer
Knead
(wyrabianie)
Rise *
2
(rośnięcie) *
2
Bake
(pieczywo)
Łącznie
Pieczywo z bardzo chrupiącą skórką
1
Białe
4
5 min 10 min
2 godz. 15 min
2 godz. 20 min
50 min
3 godz.
15 min
str. PL11
PL13
2
Białe z rodzynkami
25 min
35 min
*4
1 godz. 50 min
2 godz.
55 min
3 godz.
20 min
4
str. PL11
PL13
3
Białe nadziewane
25 min
35 min
*4
1 godz. 50 min
2 godz.
55 min
3 godz.
20 min
4
str. PL11
PL13
4
Pełnoziarniste
pszenne
4
1 godz.
1 godz. 30 min
10 min
20 min
2 godz. 15 min
2 godz. 55 min
55 min 5 godz.
str. PL11
PL13
5
Pełnoziarniste
pszenne z bakaliami
1 godz.
1 godz. 30 min
30 min
35 min
*4
2 godz.
2 godz. 35 min
1 godz.
5 godz.
5 min
4
str. PL11
PL13
6
Niskokaloryczne
4
45 min
2 godz. 20 min
*3
10 min
15 min
2 godz. 35 min
4 godz. 15 min
50 min 6 godz.
str. PL11
PL13
7
Niskokaloryczne z
rodzynkami
45 min
2 godz. 20 min
*3
15 min –
25 min
*4
2 godz. 30 min
4 godz. 5 min
55 min
6 godz.
5 min
4
str. PL11
PL13
Pieczywo
8
Miękkie
4 4 4
30 min
1 godz.
25 min –
30 min
*4
1 godz. 45 min
2 godz. 10 min
50 min 4 godz.
str. PL11
PL13
9
Miękkie
błyskawiczne
4 4
15 min –
25 min
55 min
1 godz. 5 min
40 min 2 godz.
str. PL11
PL13
10
Miękkie z
rodzynkami
4 4
30 min
1 godz.
20 min
35 min
*4
1 godz. 45 min
2 godz. 15 min
50 min 4 godz.
4
str. PL11
PL13
11
Miękkie błyskawiczne
z rodzynkami
4 4
25 min –
35 min
*4
45 min 55 min 40 min 2 godz.
4
str. PL11
PL13
12
Brioche
4
30 min
35 min –
45 min
*4*6
1 godz. 35 min
1 godz. 45 min
*7
50 min
3 godz.
40 min
4
str. PL11,
PL14
13
Sam wypiek
30 min
1 godz. 30 min
30 min
1 godz. 30 min
str. PL14
Bezglutenowe
14
Zwykły chleb
bezglutenowy
15 min
20 min
40 min
45 min
50 min
1 godz.
50 min
str. PL11,
PL15
15
Ciasto
bezglutenowe
20 min
*5
1 godz.
30 min
1 godz.
50 min
4
str. PL11,
PL15
Inne
16
Ciasto na chleb
30 min
50 min
20 min
30 min
*4
1 godz. 10 min
1 godz. 20 min
2 godz.
20 min
str. PL11,
PL16
17
Ciasto na pizzę
4
30 min
35 min
*4
10 min
15 min
45 min
str. PL11,
PL16
18
Dżem
1 godz. 30 min
2 godz. 30 min
str. PL11,
PL16
Przed rozpoczęciem użytkowania
Przygotowanie
W przypadku pierwszego użycia usuń opakowanie i umyj maszynę. (str. PL17)
Wymyj maszynę, jeśli nie była używana przez dłuższy czas. (str. PL17)
1
Otwórz pokrywę, wyjmij formę do pieczenia (1) i włóż nóż do wyrabiania ciasta do trzpień mocowania noża do
wyrabiania ciasta. (2)
(1)
ê
â
Włóż nóż do wyrabiania ciasta do trzpień mocowania
noża do wyrabiania ciasta.
(2)
Sprawdź, czy trzpień mocowania noża do wyrabiania ciasta oraz wnętrze
nóża do wyrabiania ciasta są czyste. (str. PL17)
Trzpień mocowania noża do
wyrabiania ciasta
2
Przygotować składniki odmierzając ich ilości dokładnie według przepisu.
3
Umieścić odmierzone składniki w formie do pieczenia chleba w kolejności od góry do dołu. (3)
Umieścić suche drożdże z dala od noża do wyrabiania ciasta oraz trzpień mocowania noża do wyrabiania ciasta.
Chleb może dobrze nie wyrosnąć, jeśli dostaną się do niego drożdże.
Umieścić suche składniki na suchych drożdżach. Należy trzymać go z dala od innego płynu aż do rozpoczęcia mieszania.
Następnie wlać płyn do krawędzi ścianki bocznej formy do pieczenia, by uniknąć rozpryskiwania. (4)
4
Wytrzeć wilgoć i mąkę wokół formy do pieczenia i następnie włożyć formę z powrotem do urządzenia. (5)
Zamknij pokrywę.
5
Podłącz wypiekacz do gniazdka sieciowego o napięciu 230 V.
Należy zakończyć kroki przygotowawcze przed ustawieniem menu.
Używane w tej instrukcji skróty, pełna nazwa jest napisana w sposób następujący: min = minuta (y); godz. = godzina (y).
*1 Uwaga ( ): Menu umożliwia dodanie dodatkowych składników lub wykonanie operacji ręcznej w czasie trwania sygnałów dźwiękowych.
*2 Ta maszyna będzie działać krócej podczas okresu wyrastania (w celu zapewnienia optymalnego rozwoju glutenu).
*3 Na początku odbywa się trzyminutowy proces ugniatania ciasta się w zależności od temperatury pomieszczenia.
*4 Podczas etapu wyrabiania występuje okres rośnięcia.
*5 W czasie ugniatania ciasta występuje proces zeskrobywania go.
*6 W czasie ugniatania ciasta występuje proces ręczny.
*7 W czasie wzrastania ciasta występuje proces ręczny.
Diagramy menu i opcje pieczenia Instrukcje i przepisy
(4)
(3) Umieszczenie składników
Przykład
Biały chleb
Drożdże 1 tsp
Biała mąka chlebowa 400 g
Masło 10 g
Cukier ¾ tsp
Sól 1¾ tsp
Woda 260 ml
n
Dostępne funkcje i wymagany czas
Urządzenie zatrzymuje się lub porusza w czasie procesu w oparciu o program operacyjny.
Czas wymagany na każdy z etapów różni się w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
(5)
ê
â
Polski
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 10-11 16/7/2018 17:13:28
PL12 PL13
Dostępne opcje dla każdego przepisu i niezbędne czynności zostały oznaczone w formie następujących ikon:
Wielkość wypieku
Kolor przyrumienienia
Timer opóźniający
Umieścić odmierzone składniki w formie do pieczenia chleba w kolejności
od góry do dołu.
Dodać składniki dodatkowe lub
wykonać ręczną czynność.
6
Nacisnąć przycisk Menu ( ) i wybrać menu.
Wybierz opcje dla wybranego menu. Patrz str. PL10.
Wielkość wypieku
Kolor przyrumienienia
Timer opóźniający: jest ustawiony w celu opóźnienia procesu pieczenia chleba do 13 godzin.
* Opcje każdego menu są wskazane na powyższych ikonach z przepisu.
7
Nacisnąć przycisk Start ( ), by uruchomić maszynę.
Wyświetlacz pokazuje czas pozostały do zakończenia wybranego programu.
* Pozostały czas zmienia się w zależności od temperatury pomieszczenia.
Menu 2, 3, 5, 7, 10, i 11 (Dostępne menu dla dodatkowych składników.)
Wyświetlacz pokazuje pozostały czas do usłyszenia sygnału dźwiękowego dla dodatkowych składników.
Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego, dodaj go ręcznie, a następnie naciśnij przycisk
, aby ponownie uruchomić.
Wyrabianie ciasta będzie trwać nadal, niezależnie od włączenia przycisku
. (Sygnał dźwiękowy będzie słyszalny po 3 minutach).
*
Dokończyć dodawanie dodatkowych skłądników, gdy miga przycisk na wyświetlaczu. Kiedy przestanie migać przycisk , wyświetlacz
pokaże pozostały czas.
*
Nie należy dodawać składników, jeżeli na wyświetlaczu widoczny jest czas do zakończenia programu.
Nie otwierać pokrywy, jeśli nie wymaga tego menu, gdyż pogorszy to jakość chleba.
8
Gdy chleb będzie gotowy (maszyna wygeneruje 8 razy sygnał dźwiękowy i zacznie migotać kontrolka End (Koniec)),
nacisnąć przycisk Stop ( ) i odłączyć.
9
Natychmiast wyjąć chleb za pomocą suchych rękawic kuchennych i położyć go na drucianym stelażu. (6) / (7)
Wyciągnięcie chleba poza wałek podstawy może zniszczyć jego kształt.
Menu 1 Białe
Czas procesu pieczenia: 3 godz. 15 min
wcześniej zaprogramowany zakres: 3 godz. 15 min 13 godz.
Biały chleb
Drożdże 1 tsp
Biała mąka chlebowa 400 g
Masło 10 g
Cukier ¾ tsp
Sól 1¾ tsp
Woda 260 ml
Menu 5
Pełnoziarniste pszenne z bakaliami
Czas procesu pieczenia: 5 godz. 5 min
około 1 godz. 25 min 1 godz. 55 min po wykonaniu kroku 7
(pojawi się wtedy sygnał dźwiękowy)
Chleb pełnoziarniste pszenne z bakaliami
Drożdże 1 tsp
Pełnoziarnista pszenna mąka
chlebowa
400 g
Masło 20 g
Cukier 1½ tsp
Sól 1¾ tsp
Woda 300 ml
Rodzynki *
1
100 g
Menu 9 Miękkie błyskawiczne
Czas procesu pieczenia: 2 godz.
Light (jasne), Medium (średnie) M, L
Chleb miękki błyskawiczny
M L
Drożdże 1 tsp 1¼ tsp
Biała mąka chlebowa 400 g 500 g
Masło 15 g 25 g
Cukier 1 tsp 1½ tsp
Sól 1 tsp 1¼ tsp
Woda 280 ml 350 ml
Menu 2 Białe z rodzynkami
Czas procesu pieczenia: 3 godz. 20 min
około 20 min 25 min po wykonaniu kroku 7
(pojawi się wtedy sygnał dźwiękowy)
Biały chleb z rodzynkami
Drożdże 1 tsp
Biała mąka chlebowa 400 g
Masło 10 g
Cukier ¾ tsp
Sól 1¾ tsp
Woda 280 ml
Rodzynki *
1
150 g
Menu 6 Niskokaloryczne
Czas procesu pieczenia: 6 godz.
wcześniej zaprogramowany zakres: 6 godz. 13 godz.
Chleb niskokaloryczny
Drożdże ¾ tsp
Biała mąka chlebowa 300 g
Sól 1 tsp
Woda (5 °C ) 220 ml
Menu 10 Miękkie z rodzynkami
Czas procesu pieczenia: 4 godz.
Light (jasne), Medium (średnie) M, L
około 50 min 1 godz. 15 min po wykonaniu kroku 7
(pojawi się wtedy sygnał dźwiękowy)
Chleb miękki z rodzynkami
M L
Drożdże ¾ tsp 1 tsp
Biała mąka chlebowa 400 g 500 g
Masło 15 g 25 g
Cukier 1 tsp 1½ tsp
Sól 1 tsp 1¼ tsp
Woda 280 ml 350 ml
Rodzynki *
1
120 g 150 g
Menu 3 Białe nadziewane
Czas procesu pieczenia: 3 godz. 20 min
około 20 min 25 min po wykonaniu kroku 7
(pojawi się wtedy sygnał dźwiękowy)
Biały chleb nadziewany
Drożdże 1 tsp
Biała mąka chlebowa 400 g
Masło 10 g
Cukier ¾ tsp
Sól 1¾ tsp
Woda 280 ml
Bekon *
2
150 g
Menu 7
Niskokaloryczne z rodzynkami
Czas procesu pieczenia: 6 godz. 5 min
około 1 godz. 2 godz. 35 min po wykonaniu kroku 7
(pojawi się wtedy sygnał dźwiękowy)
Chleb niskokaloryczny z rodzynkami
Drożdże ¾ tsp
Biała mąka chlebowa 300 g
Sól 1 tsp
Woda (5 °C ) 220 ml
Rodzynki *
1
100 g
Menu 11
Miękkie błyskawiczne z rodzynkami
Czas procesu pieczenia: 2 godz.
Light (jasne), Medium (średnie) M, L
około 20 min 25 min po wykonaniu kroku 7
(pojawi się wtedy sygnał dźwiękowy)
Chleb miękki błyskawiczny z rodzynkami
M L
Drożdże 1 tsp 1¼ tsp
Biała mąka chlebowa 400 g 500 g
Masło 15 g 25 g
Cukier 1 tsp 1½ tsp
Sól 1 tsp 1¼ tsp
Woda 280 ml 350 ml
Rodzynki *
1
120 g 150 g
Menu 4 Pełnoziarniste pszenne
Czas procesu pieczenia: 5 godz.
wcześniej zaprogramowany zakres: 5 godz. 13 godz.
Chleb pełnoziarniste pszenne
Drożdże 1 tsp
Pełnoziarnista pszenna mąka chlebowa
400 g
Masło 10 g
Cukier ¾ tsp
Sól 1¾ tsp
Woda 280 ml
Menu 8 Miękkie
Czas procesu pieczenia: 4 godz.
Light (jasne),
Medium (średnie)
M, L
wcześniej zaprogramowany
zakres: 4 godz. 13 godz.
Chleb miękki
M L
Drożdże ¾ tsp 1 tsp
Biała mąka chlebowa
400 g 500 g
Masło 15 g 25 g
Cukier 1 tsp 1½ tsp
Sól 1 tsp 1¼ tsp
Woda 280 ml 350 ml
*1 Posiekać w około 1 cm kostki.
*2 Należy pokroić w kostkę o gradacji ok. 1 cm.
Używane w tej instrukcji skróty, pełna nazwa jest
napisana w sposób następujący: tsp = łyżeczka(i) do
herbaty(s); tbsp = łyżka(i) stołowa(e); ok. = około.
Pieczenie chleba (Menu 1 11)
Instrukcje i przepisy
Pozostały czas
Przepisy na chleb
Przepisy można znaleźć na stronie: www.experience - fresh.eu
(6)
Przytrzymaj uchwyt za pomocą
rękawic kuchennych i wyciągnij
chleb potrząsając nim.
(7)
Jeśli masz trudności po czterech
razach (6), obróć formę do pieczenia
do góry nogami i potrząsaj nią na
ręcznik kuchenny trzymając go po
obu stronach formy do pieczenia, aż
chleb wyjdzie na zewnątrz.
(Patrz str. PL6.)
Zewnętrzny trzpień podstawy
formy do pieczenia
Przed pokrojeniem chleba należy wyjąć z niego nóż do
wyrabiania ciasta.
Polski
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 12-13 16/7/2018 17:13:30
PL14 PL15
1
5
Patrz str. PL11 Przygotowanie
6
Wybierz menu 12, aby wybrać kolor przyrumienienia
7
Naciśnij przycisk , by uruchomić.
Wyświetlacz pokazuje czas pozostały do usłyszenia sygnału dźwiękowego.
8
Po około 55 minutach. Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego otworzyć
pokrywę. Dodać więcej masła w czasie, gdy migocze przycisk
(migotanie będzie trwać około 5 minut). Zamknąć pokrywę i
uruchomić ponownie.
9
â
Po około 45 50 minutach od ponownego uruchomienia. Po usłyszeniu
sygnału dźwiękowego zdjąć pokrywę i wyjąć formę do pieczenia.
Wyjąć ciasto i nóż do wyrabiania ciasta z formy do pieczenia.
ê
Nałożyć warstwę masła (poza przepisem) do formy do pieczenia i
wymienić uformowane ciasto.
ô
Wrzucić z powrotem do urządzenia.
û
Zamknąć pokrywę i uruchomić ponownie.
Zakończyć
â
û
kroki w ciągu 10 minut, gdy migocze kontrolka . Urządzenie
uruchomi się automatycznie po 10 minut od sygnału dźwiękowego.
10
Nacisnąć przycisk i wyjąć chleb po wygenerowaniu przez maszynę
8 sygnałów dźwiękowych, gdy zacznie migać kontrolka End (Koniec).
1
5
Patrz str. PL11 Przygotowanie
6
Wybierz menu 14
7
Naciśnij przycisk , by uruchomić.
Wyświetlacz pokazuje czas pozostały do zakończenia wybranego programu.
8
Nacisnąć przycisk i wyjąć chleb po wygenerowaniu przez maszynę
8 sygnałów dźwiękowych, gdy zacznie migać kontrolka End (Koniec).
1
5
Patrz str. PL11 Przygotowanie
6
Wybierz menu 15
7
Naciśnij przycisk , by uruchomić.
Wyświetlacz pokazuje czas pozostały do usłyszenia sygnału dźwiękowego.
8
Po około 2 minutach. Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego otworzyć
pokrywę. Zeskrobać mąkę w ciągu 3 minut, gdy miga przycisk .
Zamknąć pokrywę i uruchomić ponownie.
Zagniatanie będzie kontynuowane po 3 minutach bez konieczności
naciśnięcia przycisku .
9
Po około 12 minutach. Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego otworzyć
pokrywę. Zeskrobać ciasto z bocznych ścianek formy do pieczenia,
gdy miga przycisk . Zamknąć pokrywę i uruchomić ponownie.
Zagniatanie będzie kontynuowane po 3 minutach bez konieczności
naciśnięcia przycisku .
10
Naciśnij przycisk i wyjmij ciasto po wygenerowaniu przez
maszynę 8 sygnałów dźwiękowych, gdy zacznie migotać kontrolka End
(Koniec).
Pieczenie Brioche
Pieczenie ciasta
Pieczenie chleba zwykłego bezglutenowego
Pieczenie ciasta bezglutenowego
Czas procesu pieczenia: 3 godz. 40 min
Light (jasne), Medium (średnie)
Podstawowy Brioche
Drożdże 1 tsp
Biała mąka chlebowa 320 g
Masło *
1
50 g
Cukier 3½ tbsp
Odtłuszczone mleko w proszku 1½ tbsp
Sól 1¼ tsp
2 żółtka jaj (średnie)
200 g1 jajko (średnie)
Woda
Masło *
2
70 g
*1
Pokrój na kostki o wielkości 2 3 cm i włóż je do lodówki.
*2
Pokrój na kostki o wielkości 1 2 cm i włóż je do lodówki.
Wskazówki
Nie należy dodawać masła lub dodatkowych składników, po
pokazaniu na wyświetlaczu pozostałego czasu.
Dodatkowe składniki, takie jak rodzynki, dodawać z masłem
w kroku 8.
W celu prostego upieczenia Brioche
Pokrój masło na kostki o wielkości 1 2 cm i włóż je do
lodówki.
Umieścić je z innymi składnikami na początku i wykonaj krok 5.
Pomiń krok 8. Ta Brioche różni się trochę od innych.
Wskazówki dotyczące pieczywa bezglutenowego:
Najpierw wlać wodę, a następnie dodać inne składniki do formy do pieczenia zgodnie z
przepisem.
Rezultat zależy od przepisu lub typu używanego chleba.
Należy się zastosować do przepisu na opakowaniu z mieszanką chleba bezglutenowego.
Czas procesu pieczenia: 1 godz. 50 min
Zwykły chleb bezglutenowy
Woda 430 ml
Oliwa 1 tbsp
Chlebowa mieszanka 500 g
Drożdże 2 tsp
Czas procesu pieczenia: 1 godz. 50 min
Bezglutenowe ciasto czekoladowe
Masło *
1
150 g
Cukier 150 g
3 jajka (Duże), roztrzepane 180 g
Ciemna czekolada, stopiony 120 g
Mąka ryżowa 120 g
Kakao w proszku 30 g
Proszek do pieczenia 10 g
*1
Pokrojone w 1 cm kostkę.
Wskazówki
Aby uniknąć uszkodzenia formy do pieczenia, użyj gumowej
szpachelki. Nie używaj metalowych łopatek itp.
Po mocnym potrząśnięciu w celu wyjęcia ciasta z formy do
pieczenia, straci ono swój kształt.
Czas procesu pieczenia: 30 min 1 godz. 30 min
Ciasto owocowe
Masło 200 g
Cukier 180 g
4 jajka (średnie) 200 g
Mleko 30 ml
Mąka zwykła 300 g
Proszek do pieczenia 13 g
Wymieszać suszone owoce 200 g
Wskazówki
Timer ustawia jedynie czas trwania pieczenia.
1
Wyjąć nóż do wyrabiania ciasta i włożyć masło
(poza przepisem) do formy do pieczenia.
2
W dużej misce ubijać masło i cukier aż
osiągną lekką i puszystą konsystencję.
Dodać jajka, po jednym na raz i dobrze ubić.
3
Dodać mleko, przesiać A i wymieszać suszone
owoce, ubijając po każdym dodaniu.
Menu 12 Brioche Menu 14 Zwykły chleb bezglutenowy
Menu 15 Ciasto bezglutenowe
Menu 13 Sam wypiek
Mieszanka
A
4
Wlać do formy do pieczenia i wrzucić z powrotem do urządzenia.
Zamknąć pokrywę i podłączyć.
5
Wybierz menu 13
6
Ustaw czas pieczenia
(Ciasto owocowe: 1 godzina i 20 minut)
7
Naciśnij przycisk , by uruchomić.
Wyświetlacz pokazuje czas pozostały do zakończenia wybranego programu.
8
Naciśnij przycisk i wyjmij ciasto po wygenerowaniu przez
maszynę 8 sygnałów dźwiękowych, gdy zacznie migotać kontrolka End
(Koniec).
Dodatkowe pieczenie
Jeżeli ciasto jest niedopieczone, powtórz kroki 5 8. (Czas dodatkowego pieczenia można
zwiększyć dwukrotnie w ciągu 50 minut, gdy maszyna jest nadal rozgrzana. Timer zostanie
uruchomiony ponownie od 1 minuty, poprzez naciśnięcie przycisku Timer zgodnie z
wymaganiami.)
Instrukcje i przepisy
Chleb bez glutenu i pszenicy
Mleko 310 ml
2 jajka (średnie), roztrzepane 100 g
Ocet jabłkowy 1 tbsp
Oliwa 2 tbsp
Miód 60 g
Sól 1¼ tsp
Brązowa mąka ryżowa 150 g
Mąka ziemniaczana 300 g
Guma ksantanowa 2 tsp
Drożdże 2½ tsp
Polski
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 14-15 16/7/2018 17:13:31
PL16 PL17
1
5
Patrz str. PL11 Przygotowanie
6
Wybierz menu 16
7
Naciśnij przycisk , by uruchomić.
Wyświetlacz pokazuje czas pozostały do zakończenia wybranego programu.
8
Naciśnij przycisk i wyjmij ciasto po wygenerowaniu przez maszynę 8
sygnałów dźwiękowych, gdy zacznie migotać kontrolka End (Koniec).
9
Uformuj kształt przygotowanego ciasta i zaczekaj na podwojenie jego
objętości, a następnie upiecz w piekarniku.
1
5
Patrz str. PL11 Przygotowanie
6
Wybierz menu 18
7
Ustaw czas pieczenia.
(Dżem truskawkowy: 1 godzina i 40 minut)
8
Naciśnij przycisk , by uruchomić.
Wyświetlacz pokazuje czas pozostały do zakończenia wybranego programu.
9
Nacisnąć przycisk i ostrożnie wyjąć dżem po wygenerowaniu przez
maszynę 8 sygnałów dźwiękowych, gdy zacznie migać kontrolka End (Koniec).
Dodatkowe gotowanie
Jeśli dżem nie jest wystarczająco gęsty, powtórzyć kroki 6 9.
(Czas dodatkowego gotowania można zwiększyć dwukrotnie w ciągu 10 40 minut, gdy maszyna
jest nadal rozgrzane. Timer zostanie uruchomiony ponownie od 1 minuty, poprzez naciśnięcie
przycisku Timer zgodnie z wymaganiami.)
Wskazówki
Timer ustawia jedynie czas pieczenia. (Domyślny: 2 godziny)
Dżem gęstnieje podczas stygnięcia. Należy uważać, aby go nadmiernie nie wygotować.
Dżem może się przypalić jeśli będzie pozostawiony w formie do pieczenia.
Gotowy dżem należy możliwie najszybciej przełożyć do słoików.
Podczas robienia dżemu należy uważać, aby się nie poparzyć.
Dżem należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Ze względu na małą zawartość cukru
nie jest on równie trwały, co produkty nabywane w sklepach. Po otwarciu słoika, dżem należy
przechowywać w lodówce i spożyć w możliwie krótkim czasie.
Przygotowywanie ciasta na chleb
Przygotowywanie ciasta na pizzę
Przygotowywanie dżemu
Czas procesu pieczenia: 2 godz. 20 min
Ciasto podstawowe
Drożdże 1 tsp
Biała mąka chlebowa 500 g
Masło 30 g
Cukier 1½ tbsp
Sól 1½ tsp
Woda 310 ml
Czas procesu pieczenia: 45 min
wcześniej zaprogramowany zakres: 45 min 13 godz.
Ciasto na pizzę
Drożdże 1 tsp
Biała mąka chlebowa 450 g
Oliwa 4 tbsp
Sól 2 tsp
Woda 240 ml
1
5
Patrz str. PL11 Przygotowanie
6
Wybierz menu 17
Czas procesu pieczenia: 1 godz. 30 min 2 godz. 30 min
Dżem truskawkowy
Truskawki, drobno pokrojone *
1
600 g
Cukier *
1
400 g
Pektyna w proszku *
2
13 g
*1 Umieść składniki w formie do pieczenia w następu-
jącej kolejności:
połowa owoców → połowa cukru → reszta owoców
→ reszta cukru.
*2
Przed wstawieniem formy do pieczenia do urządze-
nia, spryskaj składniki w forma do pieczenia pektyną.
Jak uzyskać gęsty dżem
Przepisy w tych instrukcjach dotyczą robienia miękkiego
dżemu, z powodu użycia mniejszej ilości cukru.
Owoce o wysokiej zawartości pektyn żelują się łatwo. Z owo-
ców o małej zawartości pektyn trudno uzyskać gęsty dżem.
Konieczne jest użycie odpowiednich ilości cukru,
kwasu cytrynowego i pektyny.
Używaj świeżo dojrzałych owoców. Owoce niedojrzałe
lub przejrzałe nie dają dobrych rezultatów.
Należy ściśle stosować się do przepisu w odniesieniu do ilo-
ści każdego ze składników. W przeciwnym razie, dżem nie
będzie sztywny, może zostać przegotowany lub przypalony.
Ustaw odpowiedni czas pieczenia.
Menu 16 Ciasto na chleb
Menu 17 Ciasto na pizzę
Menu 18 Dżem
Instrukcje i przepisy
Przed czyszczeniem odłącz maszynę od sieci i pozwól jej ostygnąć.
Po każdym użyciu, dokładnie umyć maszynę i jej części.
Żadnej części maszyny nie należy myć w zmywarce.
Nie używaj żadnych agresywnych środków (proszków do szorowania, zmywaków itp).
Do czyszczenia nie wolno używać benzyny, rozpuszczalników, alkoholu lub wybielaczy.
Po umyciu, wszystkie elementy należy wytrzeć do sucha szmatką. Zawsze przechowuj maszynę czystą i suchą.
Czyszczenie i konserwacja
7
Naciśnij przycisk , by uruchomić.
Wyświetlacz pokazuje czas pozostały do zakończenia wybranego programu.
8
Naciśnij przycisk i wyjmij ciasto po wygenerowaniu przez maszynę 8
sygnałów dźwiękowych, gdy zacznie migotać kontrolka End (Koniec).
9
Podziel ciasto szpachelką i uformuj z podzielonych części kulki.
10
Przykryj je wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 10 minut.
11
Rozwałkuj ciasto i wykonaj w nim otwory widelcem.
12
Dodaj ulubiony sos i składniki, a następnie upiecz w piekarniku.
Umyć ciepłą wodą z mydłem i dobrze wysuszyć.
Nie nadają się do mycia w zmywarce
Forma do pieczenia i nóż do wyrabiania ciasta
Części zewnętrzne i otwory wentylacyjne
Wnętrze maszyny
Kubek z miarką i łyżeczka do odmierzania
Usunąć resztki ciasta, zwłaszcza wokół wałka do wyrabiania ciasta i
otworu noża do wyrabiania ciasta.
Umyć miękką gąbką lub pędzelkiem do smarowania ciasta, a
następnie dokładnie wysuszyć.
Wszelkie resztki na wałku do wyrabiania ciasta lub otworze noża
do wyrabiania ciasta mogą spowodować odłączenie się noża lub
jego pozostanie w chlebie.
Nie zanurzaj formy do pieczenia w wodzie.
Jeśli nóż do wyrabiania ciasta trudno jest wyjąć, wlej ciepłą
wodę do formy do pieczenia i odczekaj 5 10 minut.
Nie używać ostrych narzędzi ani twardych pędzli, by uniknąć
uszkodzenia powierzchni.
Wycieraj wilgotną szmatką.
Usunąć resztki jedzenia.
Wycierać wilgotną szmatką wnętrze
maszyny poza grzałką i okolicami
czujnika temperatury.
Przy częstym użyciu, kolor
wnętrza może ulec zmianie.
Czujnik temperatury
Grzałka
Otwór noża do
wyrabiania ciasta
Trzpień mocowania
noża do wyrabiania
ciasta
Polski
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 16-17 16/7/2018 17:13:31
PL18 PL19
Problem Przyczyna i rozwiązanie
Mój chleb nie wyrasta dobrze.
Wierzch mojego wypieku jest
nierówny.
Słaba jakość glutenu użytej mąki lub nie używasz mąki wysokoglutenowej. (Jakość glutenu może zależeć od
temperatury, wilgotności oraz sposobu przechowywania mąki oraz pory zbioru zboża.)
Wypróbuj mąkę innego rodzaju, marki lub z innej dostawy.
Ciasto stało się zbyt gęste, ponieważ nie została użyta wystarczająca ilość płynów.
Mąka o wyższej zawartości protein (glutenu) pochłania więcej wody niż inne rodzaje mąki, można więc
spróbować dodawać 10 20 ml wody więcej.
Używasz niewłaściwego rodzaju drożdży.
Używaj suszonych drożdży sprzedawanych w saszetkach, oznaczonych jako Instant.
Tego typu drożdże nie wymagają fermentacji wstępnej.
Używasz niewłaściwej ilości drożdży lub Twoje drożdże są przeterminowane.
Używaj dołączonej łyżeczki do odmierzania. Sprawdź datę przydatności drożdży. (Włóż suszone drożdże do lodówki)
Drożdże weszły w kontakt z wodą przed rozpoczęciem wyrabiania.
Sprawdzić, czy składniki zostały dodane w kolejności podanej w przepisie. (str. PL11)
Użyte zostało zbyt dużo soli lub zbyt mało cukru.
Sprawdź przepis i odmierz właściwą ilość składników dołączoną łyżeczką do odmierzania.
Sprawdź, czy sól lub cukier nie stanowią elementu innych używanych składników.
Mój chleb w ogóle nie wyrósł.
Mój chleb jest blady i kleisty.
Nie użyłeś suszonych drożdży.
Włożyć do formy do pieczenia odpowiednią ilość suszonych drożdży.
Użyte zostało za mało drożdży lub stosowane drożdże są przeterminowane.
Korzystaj z dołączonej łyżeczki do odmierzania. Sprawdź datę przydatności drożdży. (Włóż suszone drożdże do lodówki)
Podczas pracy nastąpiła przerwa w zasilaniu lub maszyna zostało zatrzymane.
*
Maszyna wyłącza się całkowicie, jeśli przerwa w zasilaniu trwa dłużej niż 10 minut.
Usunąć wypiek z formy do pieczenia i zacząć od nowa z nowymi składnikami.
Mój chleb jest lepki i kroi się
nierówno.
Prawdopodobnie podczas krojenia jest jeszcze zbyt gorący.
Przed pokrojeniem należy pozwolić wypiekowi ostygnąć na kratce do pieczenia, aby uwolniona została z niego para wodna.
Moje wypieki rosną za bardzo.
Użyte zostało za dużo drożdży / wody.
Sprawdź przepis i odmierz odpowiednią ilość, używając dołączonej łyżeczki do odmierzania (drożdże) lub
kubka z miarką (woda).
Należy sprawdzić, czy woda nie stanowi elementu innych stosowanych składników.
Użyłeś za dużo mąki.
Należy uważnie odmierzyć odpowiednią ilość mąki, korzystając z wagi kuchennej.
Mój wypiek jest pełny bąbli
powietrznych.
Użyte zostało za dużo drożdży.
Sprawdź przepis i odmierz właściwą ilość dołączoną łyżeczką do odmierzania.
[Chleb miękki]
Użyte zostało za dużo płynów.
Niektóre rodzaje mąki wchłaniają więcej wody niż inne. Spróbuj dodawać 10 20 ml wody mniej.
Moje wypieki mają tendencję do
zapadania się po urośnięciu.
Twoja mąką jest niskiej jakości.
Spróbuj użyć mąki innej marki.
[Chleb miękki]
Użyte zostało za dużo płynów.
Spróbuj użyć 10 20 ml wody mniej.
Skórka wypieku marszczy się i
mięknie podczas schładzania.
[Chleb miękki]
Wilgoć pozostała wewnątrz bochenka po pieczeniu, przechodzi do skórki, rozmiękczając ją.
W celu ograniczenia ilości pary można spróbować redukować 10 20 ml wody.
Ścianki mojego wypieku się
zapadają, a spód jest wilgotny.
Po upieczeniu wypiek został zbyt długo pozostawiony w formie do pieczenia.
Wypiek należy wyjąć z formy do pieczenia wkrótce po upieczeniu.
Nastąpiła awaria zasilania lub maszyna zostało zatrzymane podczas pracy.
* Maszyna wyłącza się, jeżeli zostanie zatrzymane na więcej niż 10 minut.
Jak można zwiększyć chrupkość
skórki?
Aby uzyskać bardziej chrupiący wypiek, piec w piekarniku w temperaturze 200 °C / 392 °F lub gazie oznaczonym 6 przez
dodatkowe 5 10 minut.
Na dnie Brioche znajduje się
zbędny tłuszcz.
Ciasto jest gliniaste.
W moim wypieku są duże dziury.
Czy dodatkowe masło zostało dodane w ciągu 5 minut od wygenerowania sygnału?
Nie należy dodawać dodatkowego masła po wyświetleniu czasu pozostałego do zakończenia wypieku. (Krok 8
ze str. PL14)
Maślany smak może być wówczas mało wyczuwalny, ale ciasto zostanie odpowiednio upieczone.
W trakcie lub po gotowaniu
Przed zwróceniem się o pomoc do autoryzowanego serwisu, należy sprawdzić zalecenia podane w tym rozdziale.
Problem Przyczyna i rozwiązanie
Moje Brioche nie udają się
odpowiednio przy korzystaniu
gotowej mieszanki do wypieku.
Spróbuj następujących środków zaradczych:
Wypiek może udawać się lepiej, jeżeli w menu 12 zostanie nieco zmniejszona ilość stosowanych drożdży.
(Jeżeli drożdże dodawane są osobno.)
Należy stosować się do przepisu na opakowaniu, ale ilość mieszanki powinna zawierać się między 350 g a 500 g.
Najpierw dodaj suszone drożdże, potem suszone składniki, masło a następnie dolej wody do formy do pieczenia.
Dodaj później dodatkowe składniki. (str. PL14)
Realizacja różni się w zależności od przepisu na opakowaniu mieszanki.
Dlaczego moje ciasto nie jest
właściwie wyrobione?
Nóż do wyrabiania ciasta nie został włożony do formy do pieczenia.
Upewnij się, że nóż do wyrabiania ciasta został umieszczony w formie do pieczenia przed dodaniem składników.
Wystąpiła awaria zasilania lub maszyna zostało zatrzymane podczas pracy.
Maszyna wyłącza się, jeżeli zostanie zatrzymane na więcej niż 10 minut. Można spróbować uruchomić program
ponownie, ale może to przynieść mierne rezultaty, jeżeli wyrabianie zostało już rozpoczęte.
Dodatkowe składniki nie zostały
dokładnie wymieszane.
Czy dodałeś dodatkowe składniki do formy do pieczenia podczas migania ?
Dodatkowe składniki należy dodać do formy do pieczenia gdy na wyświelaczu miga .
Dodatkowe składniki nie
wymieszały się dobrze z
ciastem na Brioche.
Nie dodałeś dodatkowych składników w ciągu 5 minut od sygnału dźwiękowego?
Dodatkowe składniki należy dodać, gdy na wyświetlaczy zacznie migać .
Niektóre mieszanki składników utrudniają odpowiednie rozprowadzenie dodatkowych składników.
Zmniejsz dodatkowe składniki o połowę.
Mój wypiek nie został
upieczony.
Zostało wybrane menu wyrabiania ciasta.
Menu wyrabiania ciasta nie obejmuje procesu pieczenia.
Nastąpiła awaria zasilania lub maszyna zostało zatrzymane podczas pracy.
Maszyna wyłącza się, jeżeli zostanie zatrzymane na więcej niż 10 minut. Jeżeli ciasto jest odpowiednio
wyrobione i wyrośnięte, można spróbować upiec je w piekarniku.
Użyte zostało za mało płynów i uruchomiło się zabezpieczenie przeciążeniowe silnika.
Zdarza się to tylko w sytuacji, kiedy maszyna jest przeciążona i silnik musi pokonywać zbyt duży opór.
Aby uzyskać pomoc techniczną należy odwiedzić miejsce zakupu. Następnym razem należy dokładnie
sprawdzić recepturę przepisu i odmierzyć odpowiednie ilości płynów, za pomocą dołączonego kubka z miarką.
Nie został zainstalowany nóż do wyrabiania ciasta.
Nóż do wyrabiania ciasta należy zawsze instalować przed dodaniem składników. (str. PL11)
Trzpień mocowania noża w formie do pieczenia ciasta został zablokowany i nóż się nie obraca.
Jeżeli trzpień mocowania noża do wyrabiania ciasta się nie obraca, konieczna będzie wymiana zespołu
mocowania noża do wyrabiania. (Należy skontaktować się z autoryzowanym serwisem.)
Na spodzie i na bokach mojego
chleba znajduje się mąka.
Użyte zostało za dużo mąki lub za mało płynów.
Sprawdź przepis i odmierz właściwe ilości składników, korzystając z wagi kuchennej w przypadku mąki lub z
dołączonego kubka z miarką w przypadku płynów.
Nie można wyjąć chleba z
formy do pieczenia.
Jeśli chleb przykleja się do formy do pieczenia do pieczenia i trudno jest go wyjąć, pozostawić formę na 5 10 minut by ostygła.
Obrócić formę do pieczenia do góry nogami przy użyciu rękawic kuchennych (patrz str. PL12). Potrząsać trzymając obie
dłonie na czystej powierzchni gotowania pokrytej ręcznikiem kuchennym do momentu, aż chleb wyjdzie z formy do pieczenia.
Podczas wyjmowania wypieku
z formy do pieczenia nóż do
wyrabiania ciasta pozostaje
uwięziony w jego wnętrzu.
Wypiek jest nieco za twardy.
Przed ostrożnym wyjęciem noża do wyrabiania ciasta, należy pozwolić na całkowite ostygnięcie wypieku.
Niektóre rodzaje mąki pochłaniają więcej wody niż inne, więc następnym razem można spróbować dodać
10 20 ml wody więcej.
Pod nożem do wyrabiania ciasta zebrało się przypieczone ciasto.
Po każdym użyciu należy myć nóż do wyrabiania ciasta oraz trzpień mocowania noża do wyrabiania ciasta.
Dżem wykipiał z formy.
Użyte zostało za dużo owoców lub cukru.
Należy dodawać tylko tyle owoców i cukru, ile zostało podane w przepisach na str. PL16.
Dżem jest zbyt rzadki i nie ma
odpowiedniej konsystencji.
Owoce były za mało albo za bardzo dojrzałe.
Zostało dodane za mało cukru.
Czas gotowania był niewystarczający.
Zozstały użyte owoce o małej zawartości pektyn.
Należy pozwolić, aby dżem całkowicie ostygł. Dżem gęstnieje, stygnąc.
Rzadkiego dżemu można używać jako sosu do deserów.
W trakcie lub po gotowaniu
Rozwiązywanie problemów
Polski
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 18-19 16/7/2018 17:13:31
PL20 PL21
Problem Przyczyna i rozwiązanie
Podczas gotowania dżemu
uległ on przypaleniu lub nóż do
wyrabiania ciasta się zabloko-
wał i nie można go wyjąć.
Ilość użytych owoców była za mała lub zostało dodane za dużo cukru.
Umieść formę do pieczenia w zlewozmywaku i do połowy napełnij ciepłą wodą. Pozostaw formę do pieczenia
do odmoczenia, aż zmięknie mikstura, która osiadła na nożu do wyrabiania ciasta. Po odmoczeniu, umyj nóż i
trzpień miękką gąbką itp.
Czy można użyć mrożonych
owoców?
Mogą być wykorzystywane jedynie na dżem.
Jakiego rodzaju cukru mogę
używać do robienia dżemu?
Można stosować biały, rafinowany cukier drobny lub krystaliczny.
Nie można stosować cukru brązowego, dietetycznego, niskokalorycznego lub słodzików.
Czy do dżemu można użyć owoców
konserwowanych alkoholem?
Nie należy ich używać. Jakość produktu będzie niesatysfakcjonująca.
Na wyświetlaczu pojawił się
symbol .
Nastąpiła przerwa w zasilaniu trwająca około 10 minut (przypadkowo została wyciągnięta wtyczka lub zadziałał
bezpiecznik) lub wystąpił inny problem z zasilaniem.
Może to nie mieć wpływu na wyniki pracy, jeżeli przerwa w zasilaniu była tylko chwilowa.
Wypiekacz do chleba działa dalej, jeżeli zasilanie zostanie przywrócone w ciągu 10 minut, ale może mieć to
wpływ na ostateczny uzyskany efekt jego pracy.
Działanie zostało zatrzymane, a
na wyświetlaczu widoczna jest
cyfra 1.
Jeśli zasilanie urządzenia zostanie na jakiś czas przerwane, po wznowieniu działania na wyświetlaczu widoczna
będzie cyfra 1. (Oznacza to, że urządzenie jest w trybie gotowości i nie może kontynuować programu.)
Wyjmij chleb, ciasto lub składniki i zacznij od początku, używając nowych składników.
Na wyświetlaczu pojawił się
komunikat H01, H02.
Wyświetlany komunikat oznacza problem z pracą maszyna.
Należy skontaktować się z autoryzowanym serwisem Panasonic.
Na wyświetlaczu widoczny jest
komunikat U50.
Maszyna jest gorące (temperatura powyżej 40 °C / 105 °F). Może to nastąpić po kilku następujących po sobie wypiekach.
Przed ponownym użyciem urządzenia należy umożliwić schłodzenie się urządzenia poniżej temperatury
40 °C / 105 °F. (komunikat U50 zniknie)
W trakcie lub po gotowaniu
Wyłączenie wyświetlacza
Obawy
Nóż do wyrabiania ciasta
grzechocze.
Dzieje się tak dlatego, że nóż do wyrabiania ciasta jest luźno osadzony na trzpieniu mocującym. (Nie świadczy to
o nieprawidłowej pracy urządzenia.)
Podczas pieczenia czuć zapach
spalenizny.
Przez otwory wentylacyjne
wydobywa się dym.
Podczas początkowego użytkowania mogą pojawiać się nieprzyjemne zapachy, które ustaną, gdy urządzenie
zacznie normalnie działać.
Składniki mogły osiąść na grzałce.
Czasami niewielka ilość mąki, bakalii lub innych składników może zostać wyrzucona z formy do pieczenia podczas mieszania.
Po zakończeniu wypieku, kiedy maszyna ostygnie, wystarczy po prostu dokładnie wytrzeć grzałkę.
Przed dodaniem składników wyjąć formę do pieczenia z urządzenia.
Ciasto wycieka z dna formy do
pieczenia.
Mała ilość ciasta może wydostawać się przez otwory wentylacyjne (dzięki czemu nie powoduje ono blokowania
obracających się elementów). Nie oznacza to problemu w działaniu urządzenia, ale należy od czasu do czasu
sprawdzać, czy trzpień mocowania obraca się prawidłowo.
Jeżeli po założeniu noża, trzpień mocowania noża do wyrabiania ciasta się nie obraca, konieczna będzie
wymiana zespołu mocowania noża do wyrabiania ciasta. (Należy skontaktować się z autoryzowanym serwisem.)
(Spód formy do pieczenia)
Otwory wentylacyjne (łącznie 4) Trzpień mocowania noża do wyrabiania ciasta
Nr części zam. ADA29E1651
Trzpień mocowania noża
do wyrabiania ciasta
Zespół mocowania noża
do wyrabiania ciasta
Zasilanie 230 V 50 Hz
Pobierana moc 700 W
Pojemność
(Mąka wysokoglutenowa)
maks. 500 g min. 300 g
(Drożdże) maks. 7,0 g min. 2,1 g
(Proszek do pieczenia) maks. 13,0 g min. 10,0 g
Timer Timer cyfrowy (opóźnienie do 13 godzin)
Wymiary (wys. × szer. × głęb.) Około 34,0 × 27,3 × 40,4 cm
Masa
Około 7,0 kg
Akcesoria Kubek z miarką, łyżeczka do odmierzania
Rozwiązywanie problemów Dane techniczne
Pozbywanie się zużytych urządzeń elektrycznych i elektronicznych
Dotyczy wyłącznie obszaru Unii Europejskiej oraz krajów posiadających systemy zbiórki i recyklingu.
Niniejszy symbol umieszczony na produktach, opakowaniach i / lub w dokumentacji towarzyszącej oznacza, że nie wolno
mieszać zużytych urządzeń elektrycznych i elektronicznych z innymi odpadami domowymi / komunalnymi.
W celu zapewnienia właściwego przetwarzania, utylizacji oraz recyklingu zużytych urządzeń
elektrycznych i elektronicznych, należy oddawać je do wyznaczonych punktów gromadzenia
odpadów zgodnie z przepisami prawa krajowego.
Poprzez prawidłowe pozbywanie się zużytych urządzeń elektrycznych i elektronicznych pomagasz
oszczędzać cenne zasoby naturalne oraz zapobiegać potencjalnemu negatywnemu wpływowi na
zdrowie człowieka oraz na stan środowiska naturalnego.
W celu uzyskania informacji o zbiórce oraz recyklingu zużytych urządzeń elektrycznych i elektronicznych prosimy o
kontakt z władzami lokalnymi.
Za niewłaściwe pozbywanie się tych odpadów mogą grozić kary przewidziane przepisami prawa krajowego.
Polski
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 20-21 16/7/2018 17:13:32
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122

Panasonic SD-ZP2000 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla