PL18 PL19
Problem Przyczyna i rozwiązanie
Mój chleb nie wyrasta dobrze.
Wierzch mojego wypieku jest
nierówny.
Słaba jakość glutenu użytej mąki lub nie używasz mąki wysokoglutenowej. (Jakość glutenu może zależeć od
temperatury, wilgotności oraz sposobu przechowywania mąki oraz pory zbioru zboża.)
➝
Wypróbuj mąkę innego rodzaju, marki lub z innej dostawy.
Ciasto stało się zbyt gęste, ponieważ nie została użyta wystarczająca ilość płynów.
➝
Mąka o wyższej zawartości protein (glutenu) pochłania więcej wody niż inne rodzaje mąki, można więc
spróbować dodawać 10 – 20 ml wody więcej.
Używasz niewłaściwego rodzaju drożdży.
➝
Używaj suszonych drożdży sprzedawanych w saszetkach, oznaczonych jako Instant.
Tego typu drożdże nie wymagają fermentacji wstępnej.
Używasz niewłaściwej ilości drożdży lub Twoje drożdże są przeterminowane.
➝
Używaj dołączonej łyżeczki do odmierzania. Sprawdź datę przydatności drożdży. (Włóż suszone drożdże do lodówki)
Drożdże weszły w kontakt z wodą przed rozpoczęciem wyrabiania.
➝
Sprawdzić, czy składniki zostały dodane w kolejności podanej w przepisie. (str. PL11)
Użyte zostało zbyt dużo soli lub zbyt mało cukru.
➝
Sprawdź przepis i odmierz właściwą ilość składników dołączoną łyżeczką do odmierzania.
➝
Sprawdź, czy sól lub cukier nie stanowią elementu innych używanych składników.
Mój chleb w ogóle nie wyrósł.
Mój chleb jest blady i kleisty.
Nie użyłeś suszonych drożdży.
➝
Włożyć do formy do pieczenia odpowiednią ilość suszonych drożdży.
Użyte zostało za mało drożdży lub stosowane drożdże są przeterminowane.
➝
Korzystaj z dołączonej łyżeczki do odmierzania. Sprawdź datę przydatności drożdży. (Włóż suszone drożdże do lodówki)
Podczas pracy nastąpiła przerwa w zasilaniu lub maszyna zostało zatrzymane.
*
Maszyna wyłącza się całkowicie, jeśli przerwa w zasilaniu trwa dłużej niż 10 minut.
➝
Usunąć wypiek z formy do pieczenia i zacząć od nowa z nowymi składnikami.
Mój chleb jest lepki i kroi się
nierówno.
Prawdopodobnie podczas krojenia jest jeszcze zbyt gorący.
➝
Przed pokrojeniem należy pozwolić wypiekowi ostygnąć na kratce do pieczenia, aby uwolniona została z niego para wodna.
Moje wypieki rosną za bardzo.
Użyte zostało za dużo drożdży / wody.
➝
Sprawdź przepis i odmierz odpowiednią ilość, używając dołączonej łyżeczki do odmierzania (drożdże) lub
kubka z miarką (woda).
➝
Należy sprawdzić, czy woda nie stanowi elementu innych stosowanych składników.
Użyłeś za dużo mąki.
➝
Należy uważnie odmierzyć odpowiednią ilość mąki, korzystając z wagi kuchennej.
Mój wypiek jest pełny bąbli
powietrznych.
Użyte zostało za dużo drożdży.
➝
Sprawdź przepis i odmierz właściwą ilość dołączoną łyżeczką do odmierzania.
[Chleb miękki]
Użyte zostało za dużo płynów.
➝
Niektóre rodzaje mąki wchłaniają więcej wody niż inne. Spróbuj dodawać 10 – 20 ml wody mniej.
Moje wypieki mają tendencję do
zapadania się po urośnięciu.
Twoja mąką jest niskiej jakości.
➝
Spróbuj użyć mąki innej marki.
[Chleb miękki]
Użyte zostało za dużo płynów.
➝
Spróbuj użyć 10 – 20 ml wody mniej.
Skórka wypieku marszczy się i
mięknie podczas schładzania.
[Chleb miękki]
Wilgoć pozostała wewnątrz bochenka po pieczeniu, przechodzi do skórki, rozmiękczając ją.
➝
W celu ograniczenia ilości pary można spróbować redukować 10 – 20 ml wody.
Ścianki mojego wypieku się
zapadają, a spód jest wilgotny.
Po upieczeniu wypiek został zbyt długo pozostawiony w formie do pieczenia.
➝
Wypiek należy wyjąć z formy do pieczenia wkrótce po upieczeniu.
Nastąpiła awaria zasilania lub maszyna zostało zatrzymane podczas pracy.
* Maszyna wyłącza się, jeżeli zostanie zatrzymane na więcej niż 10 minut.
Jak można zwiększyć chrupkość
skórki?
Aby uzyskać bardziej chrupiący wypiek, piec w piekarniku w temperaturze 200 °C / 392 °F lub gazie oznaczonym 6 przez
dodatkowe 5 – 10 minut.
Na dnie Brioche znajduje się
zbędny tłuszcz.
Ciasto jest gliniaste.
W moim wypieku są duże dziury.
Czy dodatkowe masło zostało dodane w ciągu 5 minut od wygenerowania sygnału?
➝
Nie należy dodawać dodatkowego masła po wyświetleniu czasu pozostałego do zakończenia wypieku. (Krok 8
ze str. PL14)
Maślany smak może być wówczas mało wyczuwalny, ale ciasto zostanie odpowiednio upieczone.
W trakcie lub po gotowaniu
Przed zwróceniem się o pomoc do autoryzowanego serwisu, należy sprawdzić zalecenia podane w tym rozdziale.
Problem Przyczyna i rozwiązanie
Moje Brioche nie udają się
odpowiednio przy korzystaniu
gotowej mieszanki do wypieku.
Spróbuj następujących środków zaradczych:
➝
Wypiek może udawać się lepiej, jeżeli w menu 12 zostanie nieco zmniejszona ilość stosowanych drożdży.
(Jeżeli drożdże dodawane są osobno.)
➝
Należy stosować się do przepisu na opakowaniu, ale ilość mieszanki powinna zawierać się między 350 g a 500 g.
➝
Najpierw dodaj suszone drożdże, potem suszone składniki, masło a następnie dolej wody do formy do pieczenia.
Dodaj później dodatkowe składniki. (str. PL14)
➝
Realizacja różni się w zależności od przepisu na opakowaniu mieszanki.
Dlaczego moje ciasto nie jest
właściwie wyrobione?
Nóż do wyrabiania ciasta nie został włożony do formy do pieczenia.
➝
Upewnij się, że nóż do wyrabiania ciasta został umieszczony w formie do pieczenia przed dodaniem składników.
Wystąpiła awaria zasilania lub maszyna zostało zatrzymane podczas pracy.
➝
Maszyna wyłącza się, jeżeli zostanie zatrzymane na więcej niż 10 minut. Można spróbować uruchomić program
ponownie, ale może to przynieść mierne rezultaty, jeżeli wyrabianie zostało już rozpoczęte.
Dodatkowe składniki nie zostały
dokładnie wymieszane.
Czy dodałeś dodatkowe składniki do formy do pieczenia podczas migania ?
➝
Dodatkowe składniki należy dodać do formy do pieczenia gdy na wyświelaczu miga .
Dodatkowe składniki nie
wymieszały się dobrze z
ciastem na Brioche.
Nie dodałeś dodatkowych składników w ciągu 5 minut od sygnału dźwiękowego?
➝
Dodatkowe składniki należy dodać, gdy na wyświetlaczy zacznie migać .
Niektóre mieszanki składników utrudniają odpowiednie rozprowadzenie dodatkowych składników.
➝
Zmniejsz dodatkowe składniki o połowę.
Mój wypiek nie został
upieczony.
Zostało wybrane menu wyrabiania ciasta.
➝
Menu wyrabiania ciasta nie obejmuje procesu pieczenia.
Nastąpiła awaria zasilania lub maszyna zostało zatrzymane podczas pracy.
➝
Maszyna wyłącza się, jeżeli zostanie zatrzymane na więcej niż 10 minut. Jeżeli ciasto jest odpowiednio
wyrobione i wyrośnięte, można spróbować upiec je w piekarniku.
Użyte zostało za mało płynów i uruchomiło się zabezpieczenie przeciążeniowe silnika.
Zdarza się to tylko w sytuacji, kiedy maszyna jest przeciążona i silnik musi pokonywać zbyt duży opór.
➝
Aby uzyskać pomoc techniczną należy odwiedzić miejsce zakupu. Następnym razem należy dokładnie
sprawdzić recepturę przepisu i odmierzyć odpowiednie ilości płynów, za pomocą dołączonego kubka z miarką.
Nie został zainstalowany nóż do wyrabiania ciasta.
➝
Nóż do wyrabiania ciasta należy zawsze instalować przed dodaniem składników. (str. PL11)
Trzpień mocowania noża w formie do pieczenia ciasta został zablokowany i nóż się nie obraca.
➝
Jeżeli trzpień mocowania noża do wyrabiania ciasta się nie obraca, konieczna będzie wymiana zespołu
mocowania noża do wyrabiania. (Należy skontaktować się z autoryzowanym serwisem.)
Na spodzie i na bokach mojego
chleba znajduje się mąka.
Użyte zostało za dużo mąki lub za mało płynów.
➝
Sprawdź przepis i odmierz właściwe ilości składników, korzystając z wagi kuchennej w przypadku mąki lub z
dołączonego kubka z miarką w przypadku płynów.
Nie można wyjąć chleba z
formy do pieczenia.
Jeśli chleb przykleja się do formy do pieczenia do pieczenia i trudno jest go wyjąć, pozostawić formę na 5 – 10 minut by ostygła.
Obrócić formę do pieczenia do góry nogami przy użyciu rękawic kuchennych (patrz str. PL12). Potrząsać trzymając obie
dłonie na czystej powierzchni gotowania pokrytej ręcznikiem kuchennym do momentu, aż chleb wyjdzie z formy do pieczenia.
Podczas wyjmowania wypieku
z formy do pieczenia nóż do
wyrabiania ciasta pozostaje
uwięziony w jego wnętrzu.
Wypiek jest nieco za twardy.
➝
Przed ostrożnym wyjęciem noża do wyrabiania ciasta, należy pozwolić na całkowite ostygnięcie wypieku.
Niektóre rodzaje mąki pochłaniają więcej wody niż inne, więc następnym razem można spróbować dodać
10 – 20 ml wody więcej.
Pod nożem do wyrabiania ciasta zebrało się przypieczone ciasto.
➝
Po każdym użyciu należy myć nóż do wyrabiania ciasta oraz trzpień mocowania noża do wyrabiania ciasta.
Dżem wykipiał z formy.
Użyte zostało za dużo owoców lub cukru.
➝
Należy dodawać tylko tyle owoców i cukru, ile zostało podane w przepisach na str. PL16.
Dżem jest zbyt rzadki i nie ma
odpowiedniej konsystencji.
Owoce były za mało albo za bardzo dojrzałe.
Zostało dodane za mało cukru.
Czas gotowania był niewystarczający.
Zozstały użyte owoce o małej zawartości pektyn.
➝
Należy pozwolić, aby dżem całkowicie ostygł. Dżem gęstnieje, stygnąc.
➝
Rzadkiego dżemu można używać jako sosu do deserów.
W trakcie lub po gotowaniu
Rozwiązywanie problemów
SD-ZP2000 PL_EU_OI3.indd 18-19 16/7/2018 17:13:31