English
Woda
Należy korzystać ze zwykłej wody z kranu.
W przypadku programów 02, 05, 07, 12 i 20,
należy stosować letnią wodę w chłodnym pomieszczeniu.
W przypadku programów 07, 08, 11, 13, 14, 20, 21, 23, 24 i 25,
należy stosować schłodzoną wodę w ciepłym pomieszczeniu.
Potrzebne ilości płynów zawsze należy odmierzać
korzystając z dołączonego kubka z miarką.
Sól
Poprawia smak i wzmacnia gluten,
pomagając we wzroście ciasta.
Chleb może stracić swoją objętość/smak
w przypadku użycia niewłaściwej ilości soli.
Tłuszcz
Poprawia smak i miękkość chleba.
Należy używać masła lub margaryny.
Cukier
(cukier rafinowany, cukier brązowy,
miód, melasa itp.)
Pożywka dla drożdży, słodzi i dodaje smaku
pieczywu, zmieniając również barwę skórki.
Należy zmniejszyć ilość stosowanego cukru w przypadku
dodawania rodzynek lub innych owoców, które zawierają
fruktozę.
Suszone drożdże
Umożliwiają wzrost chleba.
Należy korzystać wyłącznie z suszonych drożdży nie wymagających prefermentacji (nie należy korzystać
ze świeżych drożdży lub suszonych drożdży wymagających wstępnej fermentacji przed użyciem).
Zalecane są drożdże posiadające na opakowaniu oznaczenie „instant”, „błyskawiczne” itp.
W przypadku korzystania z drożdży dostarczanych w saszetkach, opakowanie należy szczelnie zamknąć
natychmiast po użyciu i przechowywać w lodówce. (Drożdże z saszetki należy zużyć w czasie oznaczonym
przez producenta).
W przypadku korzystania
z gotowych mieszanek do
wypieku chleba...
Mieszanki chlebowe zawierające drożdże
Wsyp mieszankę do formy do pieczenia, a następnie
dodaj wodę (wodę należy dodać w ilości podanej na
opakowaniu mieszanki).
Wybierz program 02, wybierz wielkość wypieku zależnie
od objętości opakowania i rozpocznij wypiek.
•
600 g – XL
•
500 g – L
W przypadku niektórych mieszanek nie jest jasne ile
zawierają one drożdży, co może wymagać kilku
prób zanim zostaną osiągnięte optymalne rezultaty.
Mieszanki chlebowe z osobną saszetką
z drożdżami
Najpierw wsyp do formy mieszankę chlebową,
a następnie wlej odpowiednią ilość wody. Potem wsyp
odmierzoną porcję drożdży do dozownika drożdży.
Ustaw urządzenie zgodnie z typem mąki znajdującej się
w mieszance i rozpocznij pieczenie.
•
Mąka biała, mąka razowa
program 01
•
Mąka z pełnego przemiału,
mąka wielozbożowa
program 04
•
Mąka żytnia
program 07
Pieczenie brioszek z użyciem mieszanki brioche
Wybierz program 11 lub 02 – ustawienie wielkości
„MEDIUM” – ustawienie przyrumieniania „LIGHT” (str. 33).
Smak swojego chleba można jeszcze bardziej poprawić
dodając także inne składniki:
Jajka
Zwiększają wartości odżywcze i poprawiają
barwę wypieków. (Należy odpowiednio
zmniejszyć ilość dodawanej wody).
Jajka należy dodawać po rozbiciu
i usunięciu skorupek.
Otręby
Zwiększają zawartość błonnika w chlebie.
•
Nie należy dodawać więcej niż 75 ml
(5 łyżek stołowych).
Kiełki pszenicy
Zapewniają chlebowi bardziej orzechowy
smak.
•
Nie należy dodawać więcej niż 60 ml
(4 łyżki stołowe).
Przyprawy
Poprawiają smak chleba.
•
Należy używać w małych ilościach
(maks. 1–2 łyżki stołowe).
9