Sencor SBR 0770WH Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
- 1 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL Wypiekacz do chleba
Tłumaczenie oryginalnej instrukcji
SBR 0770WH
- 2 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
Wypiekacz do chleba
Ważne przepisy dotyczące bezpieczeństwa
PRZECZYTAJ UWAŻNIE IZACHOWAJ WCELU SKORZYSTANIA
WPRZYSZŁOŚCI.
Zniniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci wwieku od 8lat
oraz osoby oobniżonych zdolnościach fizycznych, percepcyjnych
iumysłowych lub niewielkim doświadczeniu iwiedzy, oile
jest nad nimi sprawowany nadzór lub zostały one pouczone
okorzystaniu zurządzenia wbezpieczny sposób izdają sobie
sprawę zewentualnego niebezpieczeństwa.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Jeżeli przewód zasilający uległ uszkodzeniu, jego wymianę
należy wykonać wspecjalizowanym punkcie serwisowym, wcelu
uniknięcia pojawienia się niebezpiecznych sytuacji. Zabrania się
ywania urządzenia zuszkodzonym przewodem zasilającym.
Czyszczenie ikonserwację przeznaczoną do wykonywania przez
ytkownika, mogą wykonywać dzieci do 8roku życia będące
pod nadzorem.
Dzieci poniżej 8 roku życia nie mogą mieć dostępu do urządzenia
oraz przewodu zasilającego.
Nie przekraczać maksymalnych mas: dla mąki - 700g, oraz dla
drożdży - 6g. Nie wkładaj większej ilości mąki oraz drożdży do
formy do pieczenia.
Urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi z yciem
zewnętrznego wyłącznika czasowego lub zdalnego sterowania.
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do użytku wgospodarstwie domowym. Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
wnastępujących miejscach:
– aneksy kuchenne dla personelu wsklepach, biurach iinnych miejscach pracy;
– gospodarstwa rolne;
– pokoje hotelowe lub motelowe iinne pomieszczenia mieszkalne;
– placówki świadczące usługi noclegowe ze śniadaniem.
Zabrania się eksploatacji urządzenia wśrodowisku przemysłowym albo na zewnątrz, lub do innych celów, niż do których jest przeznaczone.
- 3 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Nie stawiaj urządzenia na parapetach okien, ociekaczach zlewozmywaków lub na niestabilnych powierzchniach, nie stawiaj na kuchenkach
gazowych lub elektrycznych lub wbezpośredniej bliskości ognia lub urządzeń, które są źródłem ciepła. Urządzenie stawiaj wyłącznie na
suchej, czystej istabilnej powierzchni, gdzie nie występuje ryzyko przewrócenia urządzenia.
Urządzenie stosuj wyłącznie zoryginalnymi akcesoriami producenta.
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka elektrycznego upewnij się, że napięcie znamionowe urządzenia podane na tabliczce
fabrycznej jest zgodne zwartością napięcia wgniazdku elektrycznym. Urządzenie podłączaj wyłącznie do prawidłowo uziemionego
gniazdka elektrycznego.
Przestrzegaj, aby przewód zasilający nie zwisał przez krawędź stołu inie dotykał gorącej powierzchni.
Zabrania się eksploatacji urządzenia wpobliżu materiałów łatwopalnych, np.: zasłony, firany itp. Wkierunku głównego strumienia
promieniowania ciepła, należy dotrzymać odległość od powierzchni łatwopalnych minimalnie 50cm, wpozostałych kierunkach
minimalnie 10cm.
Nie zakrywaj urządzenia. Wodwrotnym przypadku pojawia się ryzyko wybuchu pożaru, jeżeli urządzenie będzie zakryte inastąpi jego
automatyczne uruchomienie.
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia przekonaj się, czy forma do pieczenia zwszystkimi składnikami jest prawidłowo
umieszczona wurządzeniu. Zabrania się wkładania do urządzenia folii aluminiowej, folii spożywczej itp., nie włączaj urządzenia bez
formy lub bez potrzebnych składników.
Temperatura dostępnych powierzchni może być wysoka. jeżeli urządzenie pracuje. Wystrzegaj się kontaktu zgorącą powierzchnią oraz
gorącą parą, która uchodzi zotworów wentylacyjnych.
Nie dotykaj rotujących mieszadeł podczas pracy urządzenia.
Wystrzegaj się wytryśnięcia wody lub innej cieczy podczas pracy urządzenia, na zewnętrzną powierzchnię rozgrzanego wziernika.
Zaleca się regularnie kontrolować stan potrawy wformie do pieczenia, podczas pracy urządzenia. Jeżeli potrawa wformie zacznie się
palić, należy natychmiast wyłączyć urządzenie, odłączyć od gniazdka elektrycznego iotworzyć pokrywę urządzenia.
Nigdy nie wyjmuj upieczonego chleba uderzając okrawędź formy do pieczenia. Wodwrotnym przypadku może nastąpić uszkodzenie
chleba.
Zawsze wyłączaj urządzenie, odłącz od gniazda elektrycznego ipozostaw do wystygnięcia po skończeniu eksploatacji, przed
przemieszczeniem iczyszczeniem.
Przewód zasilający odłączyć od gniazdka elektrycznego wyłącznie pociągając za wtyczkę, nie za przewód, Inaczej mogłoby dojść do
uszkodzenia przewodu zasilającego lub gniazdka.
Nie myj urządzenia pod bieżącą wodą ani nie zanurzaj wwodzie lub innej cieczy.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym, zabrania się wykonywania we własnym zakresie napraw, dostosowań
oraz modyfikacji urządzenia. Wszelkie naprawy powierz do wykonania wautoryzowanym punkcie serwisowym. Ingerując wurządzenie
narażasz się na ryzyko utraty ustawowego prawa rękojmi za wady lub utratę gwarancji jakości.
- 4 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
ZASTOSOWANIE WYPIEKACZA
A
1
2
3
4
5
6
7
9
8
B
1
2
3
4
7
6
5
- 5 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
Wypiekacz do chleba
Instrukcja obsługi
Przed zastosowaniem tego urządzenia prosimy zapoznać się zjego instrukcją obsługi, ito nawet wwypadku, gdy jest Ci znana obsługa
urządzeń podobnego typu. Używaj urządzenia zgodnie ztreścią niniejszej instrukcji obsługi. Niniejszą instrukcję obsługi zachowaj do
zastosowania wprzyszłości.
Minimum przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub gwarancji na jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie
transportowe, materiał opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie ozakresie odpowiedzialności, lub kartę gwarancyjną. Wrazie konieczności
przewozu urządzenia, zaleca się zapakować urządzenie woryginalny karton producenta.
OPIS URZĄDZENIA IJEGO AKCESORIÓW
A1 Uchwyty pokrywy (umieszczone na obu stronach)
A2 Pokrywa zwziernikiem
A3 Forma do pieczenia wwyjmowanym mieszadłem
A4 Panel sterujący zwyświetlaczem
A5 Korpus urządzenia
A6 Otwory wentylacyjne (umieszczone na obu stronach)
A7 Haczyk do wyjmowania mieszadła
A8 Kubek zpodziałką
A9 Miarka
OPIS PANELU STEROWANIA
B1 Na wyświetlaczu jest wyświetlany program oraz jego jego czas
trwania, ustawiony kolor skórki oraz waga bochenka chleba.
B2 Przycisk MENU służy do ustawienia programu.
B3 Przycisk służy do ustawienia czasu opóźnionego startu.
B6
Przycisk LOAF służy do ustawienia wagi chleba 900g lub 1200g.
B5 Przycisk START/STOP służy do uruchomienia, wyłączenia lub
anulowania ustawionego programu.
B6 Przycisk + służy do ustawienia czasu opóźnionego startu.
B7 Przycisk COLOR służy do ustawienia programu koloru skórki
chleba.
Notatka:
Jednostka metryczna masy jest zaokrąglona na pierwsze miejsce dziesiętne, wdół.
SPOSÓB OBSŁUGI WYPIEKACZA DO CHLEBA ORAZ JEGO FUNKCJE
Przycisk START/STOP
Służy do uruchomienia, przerwania lub zakończenia ustawionego programu.
Aby uruchomić program naciśnij jeden raz przycisk START/STOP B5 . Zabrzmi krótki sygnał, na wyświetlaczu B1 wpolu czasu, zacznie migać
dwukropek, po czym nastąpi uruchomienie programu. Po uruchomieniu programu, pozostałe przyciski są nieaktywne, aby nie nastąpiło
nieoczekiwane przerwanie przebiegającego stadium programu.
Aktualnie aktywny program można kiedykolwiek zakończyć krótkim naciśnięciem przycisku START/STOP B5. Odliczanie czasu pozostałego
do zakończenia programu zostanie przerwane awartość czasu na wyświetlaczu B1 zacznie migać. Ustawienie zostanie wpisane do pamięci
wypiekacza. Aby ponownie uruchomić ustawiony program, należy nacisnąć przycisk START/STOP B5. Jeżeli nie naciśniesz przycisku
wprzeciągu następnych 10 minut od momentu wstrzymania programu, nastąpi automatyczne ponowne uruchomienie.
Aby zakończyć program naciśnij przycisk START/STOP B5 iprzytrzymaj przez około 2 sekundy. Zakończenie programu jest sygnalizowane
przez długi sygnał dźwiękowy.
Przycisk MENU.
Służy do wyboru programu. towarzyszy krótki sygnał dźwiękowy B2 towarzyszy krótki sygnał dźwiękowy. Numer programu oraz jego czas
trwania jest wyświetlany na wyświetlaczui B1.
Przycisk COLOR.
Umożliwia ustawić kolor skórki chleba LIGHT“ ( jasny), „MEDIUM“ (średni) lub DARK“ (ciemny). Ikona wlewym górny rogu wyświetlacza
B1 będzie wskazywała wybrany kolor skórki chleba.
Wprogramach „JAM“ i„DOUGH“ opcja ustawienia koloru skórki nie jest dostępna.
Przycisk LOAF.
Służy do ustawienia wagi bochenka chleba 900 g lub 1200 g. Waga chleba oznacza sumę wag wszystkich składników włożonych do formy
do pieczenia A3. Ikona wprawym górny rogu wyświetlacza B1 będzie wskazywała wybraną wagę chleba. Długość programu jest zależna
od wybranej wielkości/masy chleba.
Wprogramach „QUICK“, „DOUGH“, „JAM“, „CAKE“ oraz„BAKE“ opcja wyboru wagi chleba nie jest dostępna.
Opóźnione uruchomienie (Przyciski + i –)
Przyciski + asłużą do ustawienia czasu opóźnionego startu. Do długości przedziału czasu opóźnionego startu jest wliczony czas trwania
programu, ztego powodu do całkowitej wartości czasu opóźnionego startu należy doliczyć również czas trwania wybranego programu,
nawet włącznie ustawienia koloru skórki chleba, wagi chleba itp.
Przykład ustawienie timera:
Jest godzina 20:30, chcesz aby na drugi dzień rano o7:00 godz. (tj.różnica czasów wynosi 10 godzi i30 minut) został upieczony świeży
chleb. Wpierwszej kolejności wybierz program, kolor skórki oraz wagę chleba. Następnie za pomocą przycisków + iustaw wartość czasu
wyświetloną na wyświetlaczu B1 na 10:30. Jest to czasu, po którym będzie przygotowany chleb do wyjęcia zwypiekacza. Po każdym
naciśnięciu przycisku + oraz nastąpi wydłużenie lub skrócenie czasu o10min.
Aby uruchomić ustawiony program wtrybie opóźnionego startu naciśnij przycisk START/STOP B5. Na wyświetlaczu B1 rozpocznie się
odliczanie czasu. Po uruchomieniu ustawionego programu, należy regularnie kontrować wypiekacz.
- 6 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Nie używaj funkcji opóźnionego startu do przygotowania wypieków zawierających szybko psujące się składniki, np. świeże jaja, mleko,
kwaśna śmietana, sery itp.
Przestrzegaj poprawnej kolejności dodawania składników do formy do pieczenia A3, zgodnie zinformacjami podanymi wrozdziale Sposób
obsługi wypiekacza. Drożdże nie mogą być wkontakcie zcieczą, przed uruchomieniem programu.
Wprogramach „JAM“ oraz„BAKE“ opcja opóźnionego startu nie jest dostępna.
Notatka:
Timer służy do ustawienia maksimum 13 godzin opóźnienia.
Funkcja KEEP WARM( (utrzymywanie wcieple)
Wypiekacz, po zakończeniu programu, automatycznie przełączy się do trybu „Keep Warm“ (utrzymywanie wcieple). Jeżeli chcesz wyjąć
chleb z
wypiekacza natychmiast po upieczeniu, przerwij tę funkcję długim naciśnięciem przycisku START/STOP B5.
Funkcja ta nie jest dostępna wprogramach DOUGH oraz JAM.
Funkcja pamięć
Jeżeli na krótki okres czasu nastąpi przerwa wdostawie prądu elektrycznego (do 10 minut), po wznowieniu dostawy prądu elektrycznego,
wypiekacz uruchomi się samoczynnie wpoprzednio ustawionym programie bez konieczności naciśnięcia przycisku START/STOP B5.
Po dłuższej przerwie wdostawie prądu elektrycznego (dłużej niż 10 minut), nie nastąpi automatyczne wznowienie przerwanego programu.
Jeżeli nie nastąpiło wyrastanie ciasta, można program uruchomić od początku. Jeżeli wyrastanie już zostało wszczęte, pieczenie chleba
należy rozpocząć ponownie znowymi składnikami.
Komunikaty błędów na wyświetlaczu
1. Jeżeli po uruchomieniu programu pojawi się na wyświetlaczu B1
wartość „
HHH“ ztowarzyszącym sygnałem dźwiękowym, oznacza to, że
temperatura wewnątrz wypiekacza jest za wysoka. Sytuacja ta, może się pojawić przy wielokrotnym użyciu wypiekacza. Otwórz pokrywę
A2 ipozostaw wypiekacz od 10 do 20 minut do ostygnięcia. Po ostygnięciu można ponownie korzystać zurządzenia.
2. Jeżeli po uruchomieniu programu pojawi się na wyświetlaczu B1 wartość „LLL“ ztowarzyszącym sygnałem dźwiękowym, oznacza to,
że temperatura wewnątrz wypiekacza jest za niska. Otwórz pokrywę A2 ipozostaw wypiekacz wtemperaturze pokojowej. Zalecana
temperatura pomieszczenia wynosi od 15 °Cdo 34 °C.
3. Jeżeli na wyświetlaczu B1 jest widoczny napis EE0“ lub „EE1, należy skontaktować się zpunktem serwisowym.
TABELA PROGRAMÓW:
1 – BASIC (podstawowe typy chleba)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia zwykłych typów chlebów zbiałej mąki pszennej,
do którego można dodać składniki smakowe, na przykład zioła itp.
2 – FRENCH (chleb francuski)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia, zwydłużonym etapem wyrastania wporównaniu zprogramem podstawowym.
Program służy do pieczenia tradycyjnego białego chleba francuskiego typu ipulchnym miąższem ikruchą skórką. Chleb typu francuskiego
zalecamy skonsumować wdniu upieczenia.
3 – WHOLE WHEAT (chleb pełnoziarnisty)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia chleba zmąki pełnoziarnistej. Mąka pełnoziarnista
powinna stanowić przynajmniej połowę całkowitej ilości mąki. Chleb pełnoziarnisty oferuje większą wartość odżywczą niż chleb ze zwykłej
mąki chlebowej, ponieważ mąka pełnoziarnista zawiera całe ziarenka zboża, włącznie otrębów iśrodka. Chleb pełnoziarnisty ma ciemną
skórkę zciemnym miąższem.
Notatka:
Nie zaleca się używania funkcji opóźnionego startu dla tego programu. Wodwrotnym przypadku może być obniżona jakość chleba.
4 – QUICK (szybkie pieczenie)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Jest szybszym wariantem programu nr 1 - BASIC. Wten sposób upieczony
chleb ma mniej pulchny miąższ, niż chleb upieczony wprogramie nr 1.
5 – SWEET (chleb słodki)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia słodkiego chleba owyższej zawartości tłuszczu
oraz cukru zdodatkiem suszonych owoców, orzechów, płatków czekolady, słodkiej skórki zpomarańczy itp.
6 – ULTRA- FAST (szybkie pieczenie)
Wyrabianie, wyrastanie ipieczenie chleba wjak najkrótszym czasie. Wten sposób przygotowany chleb jest zazwyczaj mniej pulchny, niż
chleb upieczony wprogramie nr 4 - QUICK.
7 – GLUTEN-FREE (chleb bezglutenowy)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Wyrastanie przebiega wyłącznie wjednym etapie, czas pieczenia jest dłuższy
zpowodu podwyższonego stopnia wilgotności.
8 – DOUGH (ciasto)
Program służy do wymieszania iwyrabiania składników, znastępnym wyrośnięciem ciasta np. pizzy, rogalików itp. Program jest bez etapu
pieczenia.
9 – JAM (dżem)
Program służy do przygotowania owocowych marmolad idżemów. Marmolady idżemy należy przygotować wmniejszych ilościach,
ponieważ podczas gotowania składniki zwiększają swoją objętość. Dżem łatwo przywiera do powierzchni, ztego powodu jeżeli nastąpi
wyciek poza naczynie do gotowania, trudno reszki dżemu usnąć.
10 – CAKE (ciasta)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia ciast isłodkiego pieczywa przygotowanego
zciasta zawierającego proszek do pieczenia lub sody jadalnej.
- 7 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
11 – SANDWICH (chleb tostowy)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do przygotowania pulchnego chleba tostowego zcienką skórką.
12 – BAKE (szybkie pieczenie)
Program skład się wyłącznie zetapu pieczenia, zamieni wypiekacz wmały piekarnik. Za pomocą przycisków + amożna ustawić czas
wprzedziale od 10 do 60 min. Program służy do pieczenia gotowego ciasta zakupionego wsieci handlowej lub do dopieczenia właśnie
upieczonego chleba, jeżeli skóra chleba jest za jasna.
- 8 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
TABELA PROGRAMÓW
Program Waga chleba Wybór koloru
skórki
Długość czasu
programu (min)
Przycisk
KEEP WARM
Czas do dodania
składników
Maksymalne
ustawienie
timera
1 BASIC
1200 g
Jasny 02:55
TAK
02:15
13 godz.
Średni 03:00 02:20
Ciemny 03:15 02:35
900 g
Jasny 02:48 02:10
Średni 02:53 02:15
Ciemny 03:08 02:30
2 FRENCH
1200 g
Jasny 03:35
TAK
02:35
13 godz.
Średni 03:40 02:40
Ciemny 03:55 02:55
900 g
Jasny 03:28 02:30
Średni 03:33 02:35
Ciemny 03:48 02:50
3 – WHOLE WHEAT
1200 g
Jasny 03:30
TAK
02:45
13 godz.
Średni 03:35 02:50
Ciemny 03:50 03:05
900 g
Jasny 03:22 02:40
Średni 03:27 02:45
Ciemny 03:42 03:00
4 QUICK -----------
Jasny 02:05
TAK
01:40
13 godz.Średni 02:10 01:45
Ciemny 02:20 01:55
5 SWEET
1200 g
Jasny 02:50
TAK
02:25
13 godz.
Średni 02:55 02:30
Ciemny 03:10 02:45
900 g
Jasny 02:45 02:20
Średni 02:50 02:25
Ciemny 03:05 02:40
6 – ULTRA FAST
1200 g
Jasny 01:33
TAK
01:23
13 godz.
Średni 01:38 01:28
Ciemny 01:43 01:33
900 g
Jasny 01:23 01:13
Średni 01:28 01:18
Ciemny 01:33 01:23
7 – GLUTEN FREE
1200 g
Jasny 03:25
TAK
02:48
13 godz.
Średni 03:30 02:53
Ciemny 03:45 03:08
900 g
Jasny 03:20 02:43
Średni 03:25 02:48
Ciemny 03:40 03:03
8 DOUGH ----------- ----------- 01:30 ----------- ----------- 13 godz.
9 JAM ----------- ----------- 01:20 ----------- ----------- -----------
10 CAKE -----------
Jasny 01:45
TAK
01:29
13 godz.Średni 01:50 01:34
Ciemny 01:55 01:39
11 – SANDWICH
1200 g
Jasny 02:55
TAK
01:59
13 godz.
Średni 03:00 02:04
Ciemny 03:15 02:19
900 g
Jasny 02:50 01:54
Średni 02:55 01:59
Ciemny 03:10 02:14
12 BAKE ----------- ----------- 10 – 60 min TAK ----------- -----------
- 9 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1. Wypiekacz oraz jego akcesoria wyjmij zopakowania iusuń wszelki materiał opakowaniowy włącznie nalepek komercyjnych ietykiet.
Nie zapomnij przede wszystkim usunąć etykietę, która znajduje się na dnie formy do pieczenia A3.
2. Akcesoria oraz wszystkie wyjmowane części, które są przeznaczone do kontaktu zżywnością, należy opłukać wciepłej wodzie
zzastosowaniem neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie opłucz pod czystą bieżącą wodą iściereczką wytrzyj do sucha.
3. Formę do pieczenia A3 zzainstalowanym mieszadłem włóż ponownie na właściwe miejsce wwypełniaczu. Wypiekacz podłącz do
gniazdka elektrycznego, po czym zabrzmi sygnał dźwiękowy.
4. Ustaw program 12 – BAKE (pieczenie) iwłącz wypiekacz bez wsadu na około 10minut wtym trybie. Po zakończeniu programu anuluj
funkcję KEEP WARM, po czym odłącz wypiekacz od gniazdka elektrycznego ipozostaw do wystygnięcia. ForA3 oraz mieszadło umyj
jeszcze raz inależycie osusz.
Notatka:
Podczas pierwszego uruchomienia może pojawić się nieznaczna ilość dymu. Jest to normalne zjawisko.
5. Wypiekacz jest teraz gotowy do eksploatacji.
ZASTOSOWANIE WYPIEKACZA
Wypiekacz postaw na równej, suchej istabilnej powierzchni, np. na blacie kuchennym.
Otwórz pokrywę A2 iwłóż formę do pieczenia A3 do przestrzeni wewnętrznej. Mieszadło załóż na wał, który znajduje się na dnie formy
do pieczenia A3, imocno dociśnij.
Notatka:
Aby mieszadło można było lekko wyjąć zupieczonego chleba, zaleca się posmarować mieszadło oraz wał tłuszczem jadalnym,
który nadaje się do obróbki cieplnej.
Odmierz składniki zgodnie przepisem iwłóż do formy do pieczenia A3 wnastępującej kolejności:
Wpierwszej kolejności włóż wszystkie składniki ciekłe, np. woda, mleko, piwo, maślankę, jogurt, jajka itp.
Następnie dodaj wszystkie sypki składniki, np.: mąka, sól, cukier, zioła, przyprawy do pieczywa, kiełki zboża, ziarna. Do jednego rogu
nasyp sól, do drugiego rogu nasyp cukier, wnastępny rogu przyprawy.
Wostatnim etapie przygotowania zrób pośrodku mąki mały dołek, do którego należy włożyć drożdże. Jeżeli użyjesz świeżych drożdży,
dodaj cukier bezpośrednio do nich. Drożdże lub proszek do pieczenia nie mogą być wkontakcie wcieczą przed uruchomieniem
wypiekacza.
Aby osiągnąć lepszych wyników wyrabiania, wprzypadku ciężkich, gęstych ciast owysokiej zawartości mąki żytniej, zaleca się odwrócić
kolejność wykładnia składników, tj. wpierwszej kolejności włożyć drożdże, następnie mąkę, wostatniej kolejności ciecze. Również wtym
przypadku drożdże lub proszek do pieczenia nie mogą być wkontakcie wcieczą przed uruchomieniem wypiekacza.
We wszystkich przepisach należy dotrzymać podaną ogólną kolejność wkładania składników.
Wymiary chleba mogą zależeć od temperatury pomieszczenia, wktórym używasz wypiekacza. Zalecana temperatura pomieszczenia
wynosi od 15°Cdo 34°C.
Notatka:
Nie przekraczać maksymalnych mas: dla mąki - 700 g, oraz dla drożdży - 6 g. Nie wkładaj większej ilości mąki oraz drożdży do
formy do pieczenia.
Zamknij pokrywę A2 aprzewód zasilający podłącz do gniazdka elektrycznego. Po podłączeniu do gniazdka elektrycznego zabrzmi długi
sygnał dźwiękowy ana wyświetlaczu B1 pojawi się domyślnie ustawiony program 1, czas trwania 3:00, waga chleba 900g ikolor skórki
„MEDIUM“ (średni).
Za pomocą przycisku MENU B2 ustaw wymagany program.
Za pomocą przycisku COLOR B3 wybierz kolor skórki.
Za pomocą przycisku LOAF B6 ustaw wagę chleba. Niektóre programy nie umożliwiają ustawienie koloru skórki lub wagi chleba.
Jeżeli chcesz, aby chleb został upieczony później, ustaw na timerze opóźniony start za pomocą przycisków + i.
Aby włączyć wypiekacz należy nacisnąć przycisk START/STOP B5. Dwukropek wwartości czasu na wyświetlaczu B1 zacznie migać, nastąpi
odliczanie czasu pozostałego do zakończenia programu. Wypiekacz będzie automatycznie uruchamiał poszczególne etapy programu.
Podczas pieczenia, para wodna uchodzi zotworów wentylacyjnych.
Po zakończeniu programu zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa. Wypiekacz, po zakończeniu programu, automatycznie przejdzie na 60 minut wtryb
„KEEP WARM“ (utrzymywanie wcieple). Jeżeli chcesz wybrany tryb pracy przedwcześnie zatrzymać, wciśnij przycisk „START/STOP“ B5.
Po skończeniu programu otwórz pokrywę A2. Zzałożonymi ochronnymi rękawicami kuchennymi podnieś uchwyt formy do pieczenia
A3.iwyjmij ostrożnie zwypiekacza. Formę A3 postaw na desce żaroodpornej, chleb pozostaw wformie przez około 10minut do wystygnięcia.
Formę A3 następnie obróć do górny dnem iwyjmij zniej chleb. Jeżeli nie będzie możliwe wyjąć chleba, zakręć kilka razy wałem. Do wyjęcia
mieszadła zchleba użyj haczyku A9.
OSTRZEŻENIE:
Przy manipulacji zformą do pieczenia A3 dotrzymuj podwyższonej ostrożności, ponieważ jest bardzo gorąca. Grozi
niebezpieczeństwo poparzenia. Zawsze używaj ochronnych rękawic kuchennych.
Po zakończeniu eksploatacji odłącz urządzenie od gniazdka elektrycznego iwyczyść go zgodnie zinstrukcjami podanymi wrozdziale
Czyszczenie ikonserwacja.
Krojenie iprzechowywania chleba
Przed przystąpieniem do krojenia, pozostaw chleb od 20minut do 40minut aby wystygł.
- 10 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Użyj noża elektrycznego lub ostrego noża zząbkowanym ostrzem, aby pokroić na kromki orównomierniej grubości.
Nie zużyty chleb włóż do woreczka foliowego. Chleb można przechowywać wtemperaturze pokojowej nawet przez okres 3dni.
Jeżeli chcesz przechowywać chleb przez dłuży okres czasu (nawet 1 miesiąc), włóż go do woreczka foliowego lub wzamkniętym naczyniu
włóż do zamrażalki.
Chleb domowy nie zawiera żadnych konserwantów, ztego powodu nie można go przechowywać przez jednakowo długi okres czasu, jak
wprzypadku chleba zakupionego wsklepie.
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem odłącz wtyczkę od gniazdka elektrycznego ipozostaw urządzenie do schłodzenia.
Doczyszczenia jakichkolwiek części urządzenia nie używaj środków do utrzymannia czystości owłaściwościach ściernych, rozpuszczalniki
itp., które mogą uszkodzić powierzchnię urządzenia. Żadnej części urządzenia nie można myć wzmywarce do mycia naczyń.
OSTRZEŻENIE:
Aby zapobiec niebezpieczeństwu porażenia prądem elektrycznym, nie zanurzaj urządzenia, przewodu zasilającego ani
wtyczki sieciowej wwodzie albo innej cieczy.
Jeżeli mieszadło ciężka schodzi
zwału
, wlej do formy A3 ciepłą wodę ipozostaw do działania na około 30minut. Następnie wyjmij mieszadła,
ostrożnie wyczyść wilgotną ściereczką inależycie wytrzyj do sucha.
Formę do pieczenia A3 wyczyść wewnątrz oraz zzewnątrz zwilżoną ściereczką. Aby zapobiec uszkodzeniu nieprzywierającej powłoki, nie
należy używać ostrych przedmiotów ani ściernych środków czyszczących. Forma do pieczenia A3 musi być przed włożeniem do wypiekacza
całkowicie sucha.
Rada:
Po wyczyszczeniu posmaruj mieszadła włącznie środkowego otworu tłuszczem jadalnym, który nadaje się do obróbki cieplnej.
Powierzchnię A2 wyczyść wewnątrz oraz zzewnątrz lekko zwilżoną ściereczką. Następnie wszystko należycie wytrzeć do sucha.
Ostrzeżenie:
Na wewnętrznej powierzchni pokrywy A2 oraz na otworach wentylacyjnych mogą pojawić się brązowe plamy. Rozchodzi
się oresztki zwyziewów ze składników, które podczas pieczenia przedostały się do uchodzącej pary. Nie mają żadnego
szkodliwego wpływu na materiał wypiekacza lub na jakość upieczonego chleba. Plamy te można złatwością usunąć
używając zwilżonej ściereczki.
Powłoka formy do pieczenia A3 może po dłuższym okresie używania zmienić zabarwienie. Nie ma to żadnego wpływu na
funkcjonowanie wypiekacza lub jakość chleba.
Przechowywanie
Jeżeli urządzenie nie będzie eksploatowane przez dłuższy okres czasu, należy odłączyć wtyczkę od gniazdka elektrycznego, pozostawić
urządzenie aby wystygło iwyczyścić według powyżej podanych instrukcji.
Przed przechowaniem upewnij się, że urządzenie oraz wszystkie akcesoria są czyste isuche.
Przechowuj urządzenie wsuchym, czystym idobrze wentylowanym miejscu, gdzie nie będzie ono narażone na ekstremalne temperatury
ibędzie poza zasięgiem dzieci lub zwierząt.
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA CHLEBA
1. Mąka chlebowa
Mąka chlebowa ma wysoką zawartość glutenu (ztego powodu możemy nazwać ją mąką zwysoką zawartością glutenu, która zawiera
dużą ilość białka), ma dobre właściwości elastyczne, po wyrośnięciu utrzymuje wysokość chleba izapobiega opadnięciu bochenka. Mąka
chlebowa zawiera większy udział glutenu wporównaniu ze zwykłą mąką, ztego powodu można ją użyć do pieczenia chleba owiększej
wadze. Mąka chlebowa jest najważniejszym składnikiem używanym do pieczenia chleba.
2. Zwykła mąka
Zwykła mąka powstaje wwyniku dokładnego wymieszania miękkiej itwardej pszenicy, nadaje się do szybkiego upieczenia chleba lub
bułeczek.
3. Mąka pełnoziarnista
Mąka pełnoziarnista powstaje wdrodze mielenia pszenicy, zawiera otręby pszenne igluten. Mąka pełnoziarnista jest cięższa izawiera
więcej składników odżywczych niż zwykła mąka. Chleb zrobiony zmąka pełnoziarnistej ma zazwyczaj mniejsze wymiary. Ztego powodu,
wwielu przepisach mąka pełnoziarnista imąka chlebowa są zwykle łączone wcelu osiągnięcia najlepszych możliwych rezultatów.
4. Mąka żytnia
Mąka żytnia jest przeznaczona przede wszystkim do pieczenia ciemnego chleba. Zawiera dużą ilość substancji mineralnych. Zawiera
mniejszą ilość glutenu niż mąka pszenna, ztego powodu jest zazwyczaj stosowana zmąką pszenną.
5. Mąka iproszek spulchniający
Mąka zzawartością proszku spulchniającego nadaje się zazwyczaj do przygotowania ciast drożdżowych.
6. Mąka kukurydziana imąka owsiana
Mąka kukurydziana imąka owsiana powstają wwyniku zmielenia kukurydzy iowsa. Mąki te stanowią składnik uzupełniający do pieczenia
chleba isą używane wcelu ulepszenia walorów smakowych istruktury chleba.
7. Cukier
Cukier jest bardzo ważnym składnikiem słodkiego smaku ikoloru chleba. Biały cukier pomaga wprocesie fermentacji.
- 11 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
8. Drożdże
Drożdże aktywują proces fermentacji ciasta iwytwarzają dwutlenek węgla, co pomaga zwiększyć objętość chleba izmiękczyć włókna
wewnętrzne.
1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży = 3/4 łyżeczki drożdży instant.
1,5 łyżeczki aktywnych suchych drożdży = 1 łyżeczka drożdży instant.
2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży = 1,5 łyżeczki drożdży instant.
Drożdże należy przechowywać wlodówce, ponieważ wwysokiej temperaturze mogą ulec zniszczeniu, przed użyciem skontroluj datę
przydatności do spożycia. Po każdym użyciu jak najszybciej włóż zpowrotem do lodówki.
Rada:
Używając poniższego sposobu możesz sprawdzić, czy drożdże są świeże iaktywne, lub nie.
1. Do kubka zmiarką wlej 1/2 szklanki ciepłej wody (45–50°C).
2. Dodaj 1 łyżeczkę białego cukru iwymieszaj, następnie posyp jeszcze 2 łyżeczkami drożdży.
3. Kubek zpodziałką postaw na 10minut wciepłym miejscu. Mieszanki.już nie mieszaj.
4. Pianka musi sięgać do krawędzi kubka. Jeżeli tak nie jest, drożdże nie są aktywne.
9. Sól
Sól jest niezbędna do podkreślenia zapachu chleba ikoloru skórki. Sól spowalnia proces wyrastania.
10. Jaja
Jaja mogą ulepszyć strukturę chleba, podwyższyć walory odżywcze inadać większą objętość oraz udzielić charakterystyczny zapach
jajek. Przed dodaniem jaj do mieszanki, usuń skorupkę izmieszaj równomiernie.
11. Tłuszcz, masło iolej roślinny
Tłuszcz nada pieczywu delikatniejszej struktury iwydłuży okres przydatności do spożycia. Masło po wyjęciu zlodówki należy rozpuścić
lub pokroić wmałe kawałki, które umożliwiają równomierne rozmieszanie.
12. Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenie jest używany zwłaszcza wetapie wyrastania chleba lub wypieków zciasta drożdżowego wprogramie Ultra Fast
(Bardzo szybie pieczenie). Nie potrzebuje czasu na fermentację iwydziela gaz, który tworzy pęcherzyki wcieście, struktura chleba jest
delikatniejsza
13. Soda
Ma jednakowe działania jak wprzypadku proszku do pieczenia. Sodę można używać wkombinacji zproszkiem do pieczenia.
14. Woda iinne ciecze
Woda jest niezbędnym składnikiem przy pieczeniu chleba. Ogólnie, najodpowiedniejsza temperatura woda jest wzakresie 20–25°C.
Wodę można zastąpić świeżym mlekiem lub wodę zmieszaną z2% mlekiem wproszku, który może podkreślić woń chleba iudzielić
lepszego koloru skórce.
Notatka:
Różne typy mąki wyglądają podobnie, działanie drożdży lub zdolność absorpcji różnego rodzaju mąki, jest znacznie zróżnicowana
według obszarów hodowli, procesu mielenia iprzechowywania. Wypróbuj mąkę różnych marek, które są dostępne wsieci
handlowej, wypróbuj iporównaj wyniki - następnie wybierz mąkę, która według twojego doświadczenia, nadaje pieczywu
najlepszego smaku iosiąga najlepsze wyniki.
WAŻENIE SKŁADNIKÓW
Poprawne ważenie składników wtrakcie przygotowania pieczenia chleba jest bardzo ważnym elementem procesu. Zalecamy stosować
dostarczony kubek zpodziałką A7 oraz miarkę A8.
1. Ciecze
Wodę, świeże mleko lub mleko wproszku zaleca się dozować wkubku zpodziałką A7. Po nalaniu skontroluj poziom na wysokości
oczu. Przed przystąpieniem do mierzenia objętości oleju lub podobnych cieczy wkubku A7 , należy kubek A7 dokładnie wyczyścić przed
następnym użyciem.
2. Sypkie składniki
Sypkie składniki władaj do kubka zpodziałką A7 używając łyżki, po napełnieniu kubka zpodziałką A7 nożem wyrównaj powierzchnię
składnika. Nie ubijaj sypkich składników wkubku zpodziałką A7 , większa ilość może mieć negatywny wpływ na poprawny stosunek
wagowy składników. Do określenia ilości sypkich składników można użyć miarki A8, zwłaszcza do dodawania mniejszych ilości.
3. Kolejność dodawania składników
Kolejność dodawania składników jest ważna do poprawnego przygotowania chleba. Ogólnie obowiązująca zasada, wpierwszej kolejności
należy dodać ciecze, jaja, sól imleko wproszku itp. Następnie należy dodać sypkie składniki, np. mąka, cukier, itp. Wostatniej kolejności
należy dodać drożdże (lub proszek spulchniający). Drożdże należy położyć wyłącznie na suchą mąkę inie mogą zetknąć się zsolą.
- 12 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW PODCZAS PIECZENIA
Problem Przyczyna Rozwiązanie
Dym wydostaje się z otworu
wentylacyjnego podczas pieczenia.
Niektóre składniki przykleiły się do grzałki
lub znajdują się wbliskości grzałki. Podczas
pierwszego użycia, może rozchodzić się
oolej, który nie został usunięty zpowierzchni
grzałki.
Odłącz wypiekacz od sieci elektrycznej, odczekaj do
schłodzenia urządzenia, po czym wyczyść grzałkę.
Skórka wdolnej części chleba jest
gruba.
Chleb pozostał wcieple wformie do pieczenia
A3 przez dłuższy okres czasu, wskutek czego
nastąpiło wyparowanie wody.
Wyjmij chleb wcześniej inie pozostawiaj wcieple.
Nie można łatwo wyjąć chleba
zwypiekacza.
Mieszadło utknęło wchlebie. Porusz wałem, wcelu poluzowania chleba wformie
A3. Następnie wyczyść formę A3 oraz mieszadło
zgodnie z instrukcjami podanymi w rozdziale
Czyszczenie ikonserwacja.
Składniki nie zostały równomiernie
rozmieszane i są nie poprawnie
upieczone.
Nie poprawny wybór programu. Ustaw właściwy program.
Pokrywa A2była kilkakrotnie otworzona po
uruchomieniu programu.
Nie otwieraj pokrywy podczas ostatniego wyrastania
A2.
Opór podczas mieszania jest duży, mieszadło
nie obraca się prawie inie miesza poprawnie.
Skontroluj, czy mieszadło może obracać się, następnie
wyjmij formę do pieczenia A3 iuruchom urządzenie
bez obciążenia. Jeśli hałas nie ustaje, skontaktuj się
zautoryzowanym punktem serwisowym.
Nie nastąpiło uruchomienie
wypiekacza a na wyświetlaczu
pojawił się komunikat błędu „HHH”.
Wypiekacz jest za gorący po ostatnim użyciu.
Odłącz wtyczkę przewodu zasilającego zgniazdka
elektrycznego ipozostaw wypiekacz do osiągnięcia
pokojowej temperatury. Następnie można ponownie
używać urządzenia.
Praca silnika jest głośna, składniki
nie zostaną zamieszane.
Forma do pieczenia A3 nie jest poprawnie
umieszczona lub ciasto ma dużą objętość.
Skontroluj, czy forma do pieczenia A3 jest poprawnie
umieszczona, czy ciasto jest przygotowane zgodnie
zprzepisem iczy składniki są dodane wpoprawnej
ilości.
Chleb jest duży, dociska na pokrywę
A2.
Nadmierna ilość drożdży, mąki lub wody,
bądź wysoka temperatura otoczenia.
Skontroluj wszystkie podane czynniki, obniż
stosunkowo ilość składników.
Chleb nie wyrasta wogóle, bądź
mało.
Nie dodałeś drożdży lub niedostateczną
ilość, bądź drożdże są nie aktywne zpowodu
wysokiej temperatury wody, ewentualnie
nastąpiło zmieszanie drożdży z solą lub
temperatura otoczenia jest niska.
Skontroluj ilość droży oraz ich aktywność,
wypiekacz postaw wpomieszczeniu oodpowiedniej
temperaturze.
Ciasto ma za dużą objętość iprzelewa
się zformy do pieczenia A3.
Nadmierna ilość cieczy lub drożdży nadaje
ciastu niepożądanie delikatną strukturę.
Obniż ilość cieczy idrożdży.
Miąższ chleba kruszy się wewnątrz.
Zastosowano niewłaściwą mąkę lub mąkę
zprzekroczoną datą przydatności do użycia.
Użyj właściwego typu mąki i skontroluj da
przydatności do użycia.
Duży stosunek drożdży lub wysoka
temperatura drożdży.
Użyj drożdży opokojowej temperaturze.
Nadmierna ilość wody powoduje, że ciasto
jest bardzo wilgotne idelikatne.
Dostosuj ilość wody zgodnie zprzepisem.
Struktura miąższu chleba jest bardzo
gęsta.
Za duża ilość mąki lub niedostateczna ilość
wody.
Obniż ilość mąki lub dodaj większą ilość wody.
Za duża ilość składników owocowych lub
mała ilość mąki pełnoziarnistej.
Obniż ilość właściwych składników ipodwyższ ilość
drożdży.
Miąższ jest porowaty.
Nadmierna ilość wody lub drożdży lub nie
dodano soli.
Obniż wodpowiedni sposób ilość wody lub drożdży
iskontroluj, czy dodano sól.
Za wysoka temperatura wody. Skontroluj temperaturę wody.
Na skórce chleba jest proszek.
Do mieszanki dodano bardzo klejące
składniki, na przykład masło lub banany.
Nie dodawaj do ciasta składników owłaściwościach
klejących.
Niedostateczne wymieszanie składników
imało wody.
Skontroluj ilość wody istan ciasta.
Przy pieczeniu wypieków lub
pieczywa odużej zawartości cukru,
skórka jest gruba iskórka bardzo
ciemna,
Różne przepisy lub składniki mają duży
wpływ na pieczenie chleba, kolor skórki jest
ciemny zpowodu użycia dużej ilości cukru.
Jeżeli kolor skórki wprzepisach odużej zawartości
cukru jest ciemny, ukończ program 5 do 10minut
wcześniej przed jego automatycznym zakończeniem.
Przed wyjęciem, pozostaw chleb lub wypieki wformie
do pieczenia A3 przez około 20minut zzamkniętą
pokrywą A2.
- 13 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
DANE TECHNICZNE
Zakres napięcia znamionowego ........................................................................................................................................................................................220 – 240 V~
Częstotliwość znamionowa ............................................................................................................................................................................................................... 50 Hz
Znamionowy pobór mocy silnika...................................................................................................................................................................................................100 W
Znamionowy pobór mocy grzałki .................................................................................................................................................................................................. 700 W
Poziom hałasu.................................................................................................................................................................................................................................60 dB(A)
Określona wartość hałasu emitowanego przez to urządzenie wynosi 60 dB(A), co oznacza poziom Amocy akustycznej wstosunku do
referencyjnej mocy akustycznej 1pW.
Zmiany tekstu oraz specyfikacji technicznych zastrzeżone.
WSKAZÓWKI IINFORMACJE OMANIPULACJI ZE ZUŻYTYM OPAKOWANIEM
Zużyty materiał opakowaniowy odłóż wmiejscu wyznaczonym przez władze lokalne do zbiórki odpadów.
UTYLIZACJA ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNY IELEKTRONICZNYCH
Niniejszy symbol na produktach lub towarzyszących dokumentach oznacza, iż zużytych produktów elektrycznych lub
elektronicznych nie wolno wyrzucać do zwykłego odpadu komunalnego. Do poprawnej utylizacji, renowacji irecyklingu
przekaż produkty do specjalistycznych punktów zbiórki odpadów. Wniektórych krajach Unii Europejskiej lub winnych krajach
europejskich możesz zwrócić swoje produkty lokalnemu sprzedawcy wprzypadku zakupu podobnego nowego produktu.
Poprawną utylizacją produktu pomagasz zachować cenne źródła naturalne iprzyczyniasz się do zapobiegania potencjalnym
negatywnym wpływom na środowisko naturalne izdrowie człowieka, które mogłyby być następstwem niewłaściwej utylizacji
odpadów. Aby uzyskać szczegółowych informacji, skontaktuj się zlokalnym urzędem lub najbliższym miejscem zbiórki odpadów.
Wprzypadku niedotrzymania postępowania utylizacji tego rodzaju odpadów, zgodnie krajowymi przepisami, mogą zostać nałożone kary.
Dla podmiotów gospodarczych na terenie Unii Europejskiej
Przed przystąpieniem do utylizacji urządzeń elektrycznych lub elektronicznych, uzyskaj potrzebne informacje od swego sprzedawcy lub
dostawcy.
Utylizacja wkrajach poza Unię Europejską
Symbol ten obowiązuje wUnii Europejskiej. Przed przystąpieniem do utylizacji produktu, zażądaj wlokalnych urzędach lub od sprzedawcy
potrzebnych informacji opoprawnym sposobie utylizacji.
Niniejszy produkt spełnia wszelkie właściwe podstawowe wymagania dyrektyw UE.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Sencor SBR 0770WH Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi