- 12 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW PODCZAS PIECZENIA
Problem Przyczyna Rozwiązanie
Dym wydostaje się z otworu
wentylacyjnego podczas pieczenia.
Niektóre składniki przykleiły się do grzałki
lub znajdują się wbliskości grzałki. Podczas
pierwszego użycia, może rozchodzić się
oolej, który nie został usunięty zpowierzchni
grzałki.
Odłącz wypiekacz od sieci elektrycznej, odczekaj do
schłodzenia urządzenia, po czym wyczyść grzałkę.
Skórka wdolnej części chleba jest
gruba.
Chleb pozostał wcieple wformie do pieczenia
A3 przez dłuższy okres czasu, wskutek czego
nastąpiło wyparowanie wody.
Wyjmij chleb wcześniej inie pozostawiaj wcieple.
Nie można łatwo wyjąć chleba
zwypiekacza.
Mieszadło utknęło wchlebie. Porusz wałem, wcelu poluzowania chleba wformie
A3. Następnie wyczyść formę A3 oraz mieszadło
zgodnie z instrukcjami podanymi w rozdziale
Czyszczenie ikonserwacja.
Składniki nie zostały równomiernie
rozmieszane i są nie poprawnie
upieczone.
Nie poprawny wybór programu. Ustaw właściwy program.
Pokrywa A2była kilkakrotnie otworzona po
uruchomieniu programu.
Nie otwieraj pokrywy podczas ostatniego wyrastania
A2.
Opór podczas mieszania jest duży, mieszadło
nie obraca się prawie inie miesza poprawnie.
Skontroluj, czy mieszadło może obracać się, następnie
wyjmij formę do pieczenia A3 iuruchom urządzenie
bez obciążenia. Jeśli hałas nie ustaje, skontaktuj się
zautoryzowanym punktem serwisowym.
Nie nastąpiło uruchomienie
wypiekacza a na wyświetlaczu
pojawił się komunikat błędu „HHH”.
Wypiekacz jest za gorący po ostatnim użyciu.
Odłącz wtyczkę przewodu zasilającego zgniazdka
elektrycznego ipozostaw wypiekacz do osiągnięcia
pokojowej temperatury. Następnie można ponownie
używać urządzenia.
Praca silnika jest głośna, składniki
nie zostaną zamieszane.
Forma do pieczenia A3 nie jest poprawnie
umieszczona lub ciasto ma dużą objętość.
Skontroluj, czy forma do pieczenia A3 jest poprawnie
umieszczona, czy ciasto jest przygotowane zgodnie
zprzepisem iczy składniki są dodane wpoprawnej
ilości.
Chleb jest duży, dociska na pokrywę
A2.
Nadmierna ilość drożdży, mąki lub wody,
bądź wysoka temperatura otoczenia.
Skontroluj wszystkie podane czynniki, obniż
stosunkowo ilość składników.
Chleb nie wyrasta wogóle, bądź
mało.
Nie dodałeś drożdży lub niedostateczną
ilość, bądź drożdże są nie aktywne zpowodu
wysokiej temperatury wody, ewentualnie
nastąpiło zmieszanie drożdży z solą lub
temperatura otoczenia jest niska.
Skontroluj ilość drożdży oraz ich aktywność,
wypiekacz postaw wpomieszczeniu oodpowiedniej
temperaturze.
Ciasto ma za dużą objętość iprzelewa
się zformy do pieczenia A3.
Nadmierna ilość cieczy lub drożdży nadaje
ciastu niepożądanie delikatną strukturę.
Obniż ilość cieczy idrożdży.
Miąższ chleba kruszy się wewnątrz.
Zastosowano niewłaściwą mąkę lub mąkę
zprzekroczoną datą przydatności do użycia.
Użyj właściwego typu mąki i skontroluj datę
przydatności do użycia.
Duży stosunek drożdży lub wysoka
temperatura drożdży.
Użyj drożdży opokojowej temperaturze.
Nadmierna ilość wody powoduje, że ciasto
jest bardzo wilgotne idelikatne.
Dostosuj ilość wody zgodnie zprzepisem.
Struktura miąższu chleba jest bardzo
gęsta.
Za duża ilość mąki lub niedostateczna ilość
wody.
Obniż ilość mąki lub dodaj większą ilość wody.
Za duża ilość składników owocowych lub
mała ilość mąki pełnoziarnistej.
Obniż ilość właściwych składników ipodwyższ ilość
drożdży.
Miąższ jest porowaty.
Nadmierna ilość wody lub drożdży lub nie
dodano soli.
Obniż wodpowiedni sposób ilość wody lub drożdży
iskontroluj, czy dodano sól.
Za wysoka temperatura wody. Skontroluj temperaturę wody.
Na skórce chleba jest proszek.
Do mieszanki dodano bardzo klejące
składniki, na przykład masło lub banany.
Nie dodawaj do ciasta składników owłaściwościach
klejących.
Niedostateczne wymieszanie składników
imało wody.
Skontroluj ilość wody istan ciasta.
Przy pieczeniu wypieków lub
pieczywa odużej zawartości cukru,
skórka jest gruba iskórka bardzo
ciemna,
Różne przepisy lub składniki mają duży
wpływ na pieczenie chleba, kolor skórki jest
ciemny zpowodu użycia dużej ilości cukru.
Jeżeli kolor skórki wprzepisach odużej zawartości
cukru jest ciemny, ukończ program 5 do 10minut
wcześniej przed jego automatycznym zakończeniem.
Przed wyjęciem, pozostaw chleb lub wypieki wformie
do pieczenia A3 przez około 20minut zzamkniętą
pokrywą A2.