- Więcej informacji na temat ziół, przypraw i płynnych dodatków, które
można umieszczać w pojemniku na przyprawy, znajduje się powyżej, w
tabeli gotowania na parze.
- Odetnij grubsze łodygi kalaora, brokułów i kapusty.
- Zielone warzywa liściaste gotuj jak najkrócej, ponieważ szybko tracą
naturalny kolor.
- Nie rozmrażaj mrożonek warzywnych przed gotowaniem.
- Do gotowania na parze najlepiej nadają się miękkie partie mięsa z
odrobiną tłuszczu.
- Umyj mięso dokładnie i wysusz, aby podczas gotowania wyciekało z
niego jak najmniej soków.
- W przypadku przyrządzania mięsa, drobiu, ryby lub jajek zawsze wkładaj
między pojemniki do gotowania tacki ociekowe albo umieszczaj tego
typu produkty poniżej innych.
- Przed włożeniem jajek do urządzenia nakłuj skorupki.
- Nigdy nie gotuj zamrożonego mięsa, drobiu ani owoców morza. Przed
włożeniem ich do parowaru pozostaw te produkty do całkowitego
rozmrożenia.
- Aby zwiększyć słodycz deseru, zamiast cukru dodaj do niego cynamonu.
- W celu ugotowania ryżu umieść go w pojemniku na rybę/ryż i zalej
wodą. Informacje dotyczące zalecanych ilości produktów znajdują w
tabeli gotowania na parze powyżej.
- Aby przygotować warzywa duszone w sosie lub rybę z wody, możesz
użyć pojemnika na rybę/zupę.
- Układaj kawałki żywności w pewnych odstępach.
- Jeśli pojemnik do gotowania jest pełen, w połowie gotowania zamieszaj
jej zawartość.
- Niewielkie ilości jedzenia wymagają krótszego czasu gotowania na
parze niż duże.
- Jeśli korzystasz tylko z jednego pojemnika, możesz ustawić krótszy
czas gotowania niż w przypadku korzystania z dwóch lub trzech
pojemników.
- Jeśli używasz kilku pojemników, gotuj produkty dłużej o 5–10 minut.
- Produkty w dolnym pojemniku gotują się szybciej niż te w pojemnikach
znajdujących się wyżej.
- Przed podaniem potrawy sprawdź, czy jest dobrze ugotowana.
- W trakcie gotowania możesz dodawać kolejne produkty lub pojemniki
z produktami. Jeśli dany składnik wymaga krótszego czasu gotowania,
dołóż go później.
- Podniesienie pokrywki powoduje ucieczkę pary z urządzenia. Aby
uniknąć wydłużenia procesu gotowania i zwiększyć temperaturę w
parowarze, naciśnij przycisk TURBO.
- Gotowanie trwa jeszcze przez jakiś czas po przejściu urządzenia w tryb
utrzymywania ciepła. Dlatego, jeśli żywność jest już dobrze ugotowana,
wyjmij ją z parowaru zaraz po zakończeniu procesu gotowania i
włączeniu się trybu utrzymywania ciepła.
149