Philips HD9160/00 Instrukcja obsługi

Kategoria
Parowary
Typ
Instrukcja obsługi
135

Gratulujemy zakupu i witamy wśród użytkowników produktów Philips! Aby
w pełni skorzystać z oferowanej przez rmę Philips pomocy, zarejestruj
swój produkt na stronie www.philips.com/welcome.

Podstawa ze zbiornikiem wody
Pokrętło regulacyjne i wyświetlacz z przyciskami minutnika
 Przycisk „-” minutnika
 Symbol gotowania na parze
 Czas w minutach
 Przycisk „+” minutnika
 Domyślne tryby gotowania na parze
 Pokrętło regulacyjne
 Przycisk START/STOP z podświetleniem
 Przycisk TURBO z podświetleniem
 Przycisk GENTLE STEAM (delikatne gotowanie na parze) z
podświetleniem
 Przycisk KEEP-WARM (utrzymywanie ciepła) z podświetleniem
Dziobek
Tacka ociekowa 1
Pojemnik na przyprawy
Pojemnik do gotowania na parze 2
Zdejmowane dno
Tacka ociekowa 3
Pojemnik do gotowania na parze 4
Zdejmowane dno
Tacka ociekowa 5
Pojemnik do gotowania na parze 6
Zdejmowane dno
Pojemnik na rybę/ryż 7
Pokrywka
Uwaga: Pojemniki do gotowania na parze, tacki ociekowe i pojemnik na
rybę/ryż są ponumerowane od 1 do 7 (oznaczenia od 2 do 7 znajdują
się na uchwytach). Numer tacki ociekowej 1 znajduje się na samej górze.
Pojemniki można ustawiać na sobie wyłącznie w tej kolejności. Poszczególnych
pojemników używaj wyłącznie z pasującymi tackami ociekowymi. Pod dolnym
pojemnikiem zawsze umieszczaj tackę ociekową 1. Nie używaj pustych
pojemników.

Przed pierwszym użyciem urządzenia zapoznaj się dokładnie z jego
instrukcją obsługi i zachowaj ją na wypadek konieczności użycia w
przyszłości.

- Nigdy nie zanurzaj podstawy urządzenia w wodzie ani nie opłukuj pod
bieżącą wodą.

- Przed podłączeniem urządzenia upewnij się, że napięcie podane na
urządzeniu jest zgodne z napięciem w sieci elektrycznej.

- Urządzenie podłączaj tylko do uziemionego gniazdka elektrycznego.
Zawsze sprawdzaj, czy wtyczka pewnie tkwi w gniazdku.
- Nie używaj urządzenia, jeśli uszkodzona jest wtyczka, przewód sieciowy
lub samo urządzenie.
- Ze względów bezpieczeństwa wymianę uszkodzonego przewodu
sieciowego należy zlecić autoryzowanemu centrum serwisowemu rmy
Philips lub odpowiednio wykwalikowanej osobie.
- Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonych zdolnościach zycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w
użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba że będą one nadzorowane lub
zostaną poinstruowane na temat korzystania z tego urządzenia przez
opiekuna.
- Nie pozwalaj dzieciom bawić się urządzeniem.
- Ułóż przewód sieciowy w miejscu niedostępnym dla dzieci. Nie pozwól,
aby przewód sieciowy zwisał z krawędzi stołu czy blatu, na którym
ustawione jest urządzenie.
- Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka elektrycznego rozwiń
całkowicie przewód sieciowy.
- Nigdy nie próbuj gotować na parze zamrożonego mięsa, drobiu czy
owoców morza. Produkty te zawsze należy całkowicie rozmrozić przed
gotowaniem.
- Nie używaj parowaru bez tacki ociekowej 1, ponieważ grozi to
wydostaniem się z urządzenia gorącej wody.
- Pojemników do gotowania na parze i pojemników na rybę/ryż używaj
zawsze w połączeniu z oryginalną podstawą.
- Trzymaj przewód sieciowy z dala od rozgrzanych powierzchni.

- Nigdy nie używaj akcesoriów ani części zamiennych innych
producentów ani takich, które nie są zalecane przez rmę Philips. W
przypadku użycia takich akcesoriów lub części gwarancja traci ważność.
- Nie wystawiaj podstawy urządzenia na działanie wysokich temperatur,
gorącego gazu, pary lub wilgotnego powietrza. Nie stawiaj parowaru na
włączonym lub gorącym palniku lub kuchence ani w ich pobliżu.
- Zawsze przed myciem urządzenia wyjmij wtyczkę z gniazdka
elektrycznego i poczekaj, aż urządzenie ostygnie.
- Urządzenie to jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Używanie go w profesjonalnych lub półprofesjonalnych punktach
gastronomicznych bądź w sposób niezgodny z niniejszą instrukcją
spowoduje unieważnienie gwarancji. Firma Philips nie ponosi
odpowiedzialności za uszkodzenia powstałe w takich przypadkach.
- Ustaw urządzenie na stabilnej, równej powierzchni i zapewnij
wokół niego co najmniej 10 cm wolnej przestrzeni, aby zapobiec
przegrzewaniu.
136
- Zawsze umieszczaj w pojemnikach do gotowania zdejmowane dna (od
góry), upewniając się, że są właściwie osadzone (usłyszysz „kliknięcie”).
- Uważaj na gorącą parę, która wydostaje się z parowaru podczas
gotowania, w trybie utrzymywania ciepła lub po zdjęciu pokrywki. Do
sprawdzania stanu gotowanej żywności zawsze używaj przyborów
kuchennych z długimi uchwytami.
- Zawsze zdejmuj pokrywkę ostrożnie i z dala od ciała. Aby zapobiec
poparzeniu, poczekaj, aż skroplona para z pokrywki skapnie do środka
urządzenia.
- Gdy jedzenie jest gorące, trzymaj pojemnik za uchwyty.
- Nie przenoś parowaru podczas jego używania.
- Nie sięgaj nad parowar podczas jego używania.
- Nie dotykaj gorących powierzchni urządzenia. Podczas dotykania
gorących elementów urządzenia zawsze używaj rękawic kuchennych.
- Nie stawiaj urządzenia w pobliżu lub pod przedmiotami, które mogłyby
ulec uszkodzeniu w wyniku działania pary, np. ściany, szafki, itp.
- Nie włączaj urządzenia w przypadku obecności w powietrzu
wybuchowych i/lub łatwopalnych oparów.
- W celu uniknięcia niebezpiecznych sytuacji nie podłączaj urządzenia do
włącznika czasowego lub układu zdalnego sterowania.

Urządzenie jest wyposażone w funkcję automatycznego wyłączania.
Wyłącza się automatycznie, jeśli w ciągu 5 minut po podłączeniu do
zasilania nie zostanie wybrany za pomocą pokrętła regulacyjnego jeden z
domyślnych trybów gotowania na parze. Urządzenie wyłącza się również
automatycznie po upływie uprzednio wybranego czasu gotowania.

Parowar jest wyposażony w zabezpieczenie przed włączeniem pustego
urządzenia. Zabezpieczenie to automatycznie wyłącza urządzenie, jeśli nie
został napełniony zbiornik wody lub w przypadku wygotowania się wody.
Po zadziałaniu zabezpieczenia wyłącz parowar na 10 minut i pozostaw do
ostygnięcia przed ponownym włączeniem.

Niniejsze urządzenie rmy Philips spełnia wszystkie normy dotyczące
pól elektromagnetycznych. W przypadku prawidłowej obsługi zgodnie
z zaleceniami zawartymi w instrukcji urządzenie jest bezpieczne w
użytkowaniu, co potwierdzają badania naukowe dostępne na dzień
dzisiejszy.

1 Przed pierwszym użyciem dokładnie umyj wszystkie części
urządzenia, które będą się stykały z żywnością (patrz rozdział
„Czyszczenie”).
2 Przetrzyj wnętrze zbiornika wody wilgotną szmatką.

1 Ustaw urządzenie na płaskiej, stabilnej i równej powierzchni.
 137
2 Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka elektrycznego rozwiń
całkowicie przewód sieciowy.
3 Napełnij zbiornik wodą do maksymalnego poziomu.
, Gdy zbiornik wody jest maksymalnie napełniony, parowar gotuje
przez 45 minut.
Zbiornik napełniaj wyłącznie wodą. Nie wrzucaj do niego przypraw, oleju
lub innych substancji.
4 Umieść tackę ociekową 1 na zbiorniku wody w podstawie.
Uwaga: Nigdy nie używaj urządzenia bez tacki ociekowej 1.
5 Aby nadać gotowanej żywności dodatkowy aromat, umieść na
podstawie pojemnik na przyprawy.
- Napełnij pojemnik na przyprawy do maksymalnego poziomu świeżymi
lub suszonymi ziołami albo płynnym składnikiem (np. winem lub
bulionem).
- Zioła i przyprawy zalecane do różnych potraw znajdują się w tabeli
gotowania na parze w rozdziale pt. „Tabela żywności i wskazówki
dotyczące gotowania na parze”.
6 Włóż produkty przeznaczone do gotowania na parze do jednego lub
kilku pojemników do gotowania albo do pojemnika na rybę/ryż.
- Zawsze umieszczaj w pojemnikach do gotowania zdejmowane dna (od
góry), upewniając się, że są właściwie osadzone (usłyszysz „kliknięcie”).
- Nie wkładaj zbyt dużo pożywienia do pojemników. Ułóż żywność tak,
aby pomiędzy kawałkami zostało dość miejsca w celu zapewnienia
maksymalnego obiegu pary.
- Większe kawałki produktów lub żywność, która wymaga dłuższego
gotowania wkładaj do dolnego pojemnika.
MAX
MIN
138
- Aby ułatwić gotowanie jajek, umieszczaj je w odpowiednich uchwytach.
- Jeśli chcesz gotować na parze duże porcje jedzenia (np. całego kurczaka
lub kolby kukurydzy), możesz wyjąć zdejmowane dna z pojemników 4 i
6 w celu powiększenia powierzchni do gotowania.
7 Ustaw jeden lub więcej pojemników do gotowania na tacce
ociekowej 1. W przypadku użycia większej liczby pojemników
zaleca się ich oddzielenie tackami ociekowymi 3 i 5. Upewnij się, że
pojemniki są ustawione prawidłowo i nie ruszają się.
- Nie musisz korzystać ze wszystkich 3 pojemników do gotowania na
parze.
- Pojemniki do gotowania na parze, tacki ociekowe i pojemnik na
rybę/ryż są ponumerowane od 1 do 7 (oznaczenia od 2 do 7 znajdują
się na uchwytach). Numer tacki ociekowej 1 znajduje się na samej
górze. Pojemniki można ustawiać na sobie wyłącznie w tej kolejności.
Poszczególnych pojemników używaj wyłącznie z pasującymi tackami
ociekowymi. Pod dolnym pojemnikiem zawsze umieszczaj tackę
ociekową 1. Nie używaj pustych pojemników.
- Pojemnik na rybę/ryż służy do gotowania marynowanej ryby, ryżu lub
innych potraw płynnych. Aby z niego skorzystać, umieść go w górnym
pojemniku do gotowania na parze.
- Po wyjęciu zdejmowanego dna z pojemnika 6 w celu powiększenia
powierzchni do gotowania o znajdujący się poniżej pojemnik 4 nadal
możesz umieścić na górze pojemnik na rybę/ryż.
- Po wyjęciu zdejmowanego dna z pojemnika 4 w celu powiększenia
powierzchni do gotowania o znajdujący się poniżej pojemnik 2 nadal
możesz umieścić na górze tackę ociekową 5 oraz pojemnik do
gotowania 6.
8 Nałóż pokrywkę na górny pojemnik do gotowania na parze.
Uwaga: W przypadku braku lub nieprawidłowego nałożenia pokrywki żywność
nie ugotuje się prawidłowo.

1 Włóż wtyczkę do gniazdka elektrycznego.
1
2
3
4
5
6
7
 139
, Włączy się wyświetlacz i zaświeci podświetlenie wokół pokrętła
regulacyjnego.
2 Ustaw pokrętło regulacyjne w położeniu domyślnego trybu
gotowania odpowiedniego do rodzaju wybranej żywności.
, Na wyświetlaczu pojawi się domyślny czas gotowania na parze.
Informacje dotyczące domyślnych trybów i odpowiadających im czasów
gotowania znajdują się w rozdziale „Tabela żywności i wskazówki dotyczące
gotowania na parze”.
Uwaga: Aby ustawić inny czas gotowania, niż domyślny czas odpowiadający
wybranemu trybowi na pokrętle regulacyjnym (np. w celu ugotowania
składnika, który nie został uwzględniony w domyślnych trybach gotowania),
wybierz tryb, który jest najbliższy żądanemu czasowi gotowania. Następnie za
pomocą przycisków „+” i „-” minutnika ustaw docelową wartość czasu.
3 Naciśnij przycisk START/STOP.
, Gotowanie na parze rozpocznie się, a minutnik zacznie odliczać
ustawiony czas.
, Podczas pierwszych 5 minut procesu gotowania na parze świeci się
lampka kontrolna trybu Turbo. Oznacza to, że parowar wykorzystuje
dodatkową moc trybu Turbo w celu szybkiego uzyskania wysokiej
temperatury. W tym czasie nie można wyłączyć trybu Turbo.
- W przypadku gotowania dużej ilości jedzenia po upływie połowy czasu
gotowania zamieszaj zawartość pojemników za pomocą przyborów
kuchennych z długimi uchwytami. Podczas wykonywania tej czynności
używaj rękawic kuchennych.
- Po upływie domyślnego lub ustawionego czasu gotowania urządzenie
emituje trzykrotnie sygnał dźwiękowy i przechodzi do trybu
utrzymywania ciepła.
4 Ostrożnie zdejmij pokrywkę.
Uważaj na gorącą parę, która wydostaje się z urządzenia po zdjęciu
pokrywki.
- Aby uniknąć poparzenia, przed zdjęciem pokrywki, wyjęciem pojemnika
na rybę/ryż oraz pozostałych pojemników do gotowania na parze
włóż rękawice kuchenne. Pokrywkę zdejmuj powoli i z dala od siebie.
Poczekaj, aż skroplona para z pokrywki spłynie do pojemnika.
3x
140
- Do wyjmowania jedzenia z pojemników używaj przyborów kuchennych
z długimi uchwytami.
- Zdejmując pojemnik do gotowania na parze, zaczekaj, aż skroplona para
spłynie do znajdującej się poniżej tacki ociekowej.
5 Przed wyjęciem tacki ociekowej 1 wyjmij wtyczkę przewodu
sieciowego z gniazdka elektrycznego i zaczekaj, aż parowar
całkowicie ostygnie.
Zachowaj ostrożność przy wyjmowaniu tacki ociekowej 1, ponieważ
woda w zbiorniku i na tacce może wciąż być gorąca, nawet, jeśli
pozostałe części urządzenia zdążyły ostygnąć.
Zachowaj ostrożność przy korzystaniu z tacki ociekowej 1. Jej
powierzchnia może być śliska.
6 Po każdym użyciu parowaru opróżnij zbiornik wody przez dziobek
znajdujący się z boku podstawy urządzenia.
Uwaga: Aby ugotować więcej jedzenia, napełnij zbiornik świeżą wodą.

Aby ugotować na parze produkty wymagające różnego czasu gotowania,
wykonaj następujące czynności:
1 Ustaw minutnik na najdłuższy czas gotowania.
2 Włóż produkty wymagające najdłuższego czasu gotowania do
pojemnika 2, a wymagające krótszego czasu gotowania do pojemnika
4.
3 Umieść tackę ociekową 1 oraz pojemnik 2 na podstawie i przykryj
pojemnik pokrywką.
4 Naciśnij przycisk START/STOP, aby rozpocząć proces gotowania i
odczekaj, aż pozostały czas na wyświetlaczu będzie równy czasowi
gotowania produktu wymagającego najkrótszego gotowania.
5 Załóż rękawice kuchenne i ostrożnie zdejmij pokrywkę z pojemnika
2, a następnie umieść na nim tackę ociekową 3 i pojemnik 4.
6 Przykryj pojemnik 4 pokrywką i kontynuuj proces gotowania,
upłynie ustawiony czas gotowania.
Opisaną procedurę można zastosować również w przypadku gotowania
trzech rodzajów produktów wymagających różnych czasów gotowania.

Tryb ten umożliwia gotowanie żywności w umiarkowanej temperaturze
około 80°C – optymalnej do gotowania ryby. Pozwala to zachować
delikatną strukturę i aromat rybiego mięsa.
W przypadku użycia trybu delikatnego gotowania na parze najlepsze efekty
zapewnia umieszczenie na podstawie tylko jednego pojemnika.
Uwaga: Tryb delikatnego gotowania na parze działa tylko po ustawieniu
pokrętła regulacyjnego w położeniu trybu gotowania ryby.
Uwaga: Użycie w trybie delikatnego gotowania na parze pojemnika na rybę/
ryż powoduje wydłużenie czasu gotowania. Dlatego przed podaniem ryby
sprawdź, czy jest ugotowana.
 141
1 Ustaw pokrętło regulacyjne w położeniu trybu gotowania ryby (1) i
naciśnij przycisk GENTLE STEAM (delikatne gotowanie na parze) (2).
, Na wyświetlaczu pojawi się domyślny czas gotowania. Będzie on
dłuższy niż w przypadku normalnego gotowania na parze.
2 Naciśnij przycisk START/STOP, aby rozpocząć proces gotowania.
- Aby przełączyć urządzenie z trybu delikatnego gotowania do trybu
normalnego gotowania na parze, naciśnij ponownie przycisk GENTLE
STEAM.
- Aby podczas działania domyślnego trybu gotowania ryby włączyć tryb
delikatnego gotowania na parze, naciśnij przycisk GENTLE STEAM.
- W ciągu pierwszych 5 minut gotowania świeci się lampka kontrolna
trybu Turbo. Oznacza to, że parowar wykorzystuje dodatkową moc
trybu Turbo w celu szybkiego uzyskania wysokiej temperatury. W tym
czasie nie można wyłączyć trybu Turbo.
- W przypadku włączenia trybu delikatnego gotowania na parze gdy
urządzenie nie jest jeszcze rozgrzane, umieść rybę w pojemniku
dopiero po zgaśnięciu lampki kontrolnej trybu Turbo.
Wskazówka: Podczas delikatnego gotowania na parze produktów znajdujących
się w dolnym pojemniku możesz umieścić na górze pozostałe dwa pojemniki
w celu utrzymania ciepła innych potraw. Interesujące przepisy na dania
z wykorzystaniem metody delikatnego gotowania na parze znajdziesz w
broszurze z przepisami oraz na stronie www.philips.com/kitchen.

Tryb Turbo działa automatycznie przez pierwsze 5 minut procesu
gotowania na parze w celu szybszego nagrzania się parowaru. Szybsze
osiągnięcie optymalnej temperatury gotowania pozwala zachować więcej
witamin i minerałów w przyrządzanych potrawach.
Trybu Turbo możesz również użyć w następujących sytuacjach:
- po otwarciu pokrywki w celu sprawdzenia lub zamieszania potrawy,
- po dodaniu składników do jednego lub więcej pojemników,
- po uzupełnieniu wody w zbiorniku.
Aby włączyć tryb Turbo, naciśnij przycisk TURBO. Tryb Turbo działa przez
1 minutę, a następnie wyłącza się automatycznie. Gaśnie wskaźnik trybu
Turbo, a parowar kontynuuje pracę w trybie normalnego gotowania na
parze. Aby wyłączyć tryb Turbo podczas jego działania, ponownie naciśnij
przycisk TURBO.
Uwaga: Jeśli w ciągu 5 minut po zakończeniu procesu gotowania na parze
użyjesz trybu delikatnego gotowania na parze, nie nastąpi włączenie trybu
Turbo, ponieważ woda w urządzeniu będzie wciąż gorąca.
1
2
142

Po upływie ustawionego czasu gotowania na parze urządzenie
automatycznie przełącza się w tryb utrzymywania ciepła, co jest
sygnalizowane trzema sygnałami dźwiękowymi oraz włączeniem wskaźnika
trybu utrzymywanie ciepła. Działanie trybu utrzymywania ciepła trwa 30
minut.
- Aby wydłużyć ten czas, użyj przycisków „+” i „-” minutnika w celu
ustawienia żądanej wartości.
- Naciśnięcie przycisku KEEP WARM (utrzymywanie ciepła)w czasie
trwania cyklu utrzymywania ciepła powoduje ponowne ustawienie
minutnika na wartość 30 minut.
- Aby zakończyć działanie trybu utrzymywania ciepła, naciśnij przycisk
START/STOP.
- Aby włączyć tryb utrzymywania ciepła, gdy urządzenie jest wyłączone
lub wyłączyło się automatycznie, najpierw naciśnij przycisk KEEP WARM
(1), a następnie przycisk START/STOP (2).
Uwaga: Podczas działania trybu utrzymywania ciepła jedzenie w parowarze
jest wciąż gorące, dlatego otwierając pokrywkę, uważaj na wydobywającą się
gorącą parę.

Do czyszczenia urządzenia nigdy nie używaj czyścików, środków
ściernych ani żrących płynów, takich jak benzyna lub aceton.
1 Wyjmij wtyczkę przewodu sieciowego z gniazdka elektrycznego i
poczekaj, aż urządzenie ostygnie.
2 Obudowę podstawy urządzenia czyść wilgotną szmatką.
Nigdy nie zanurzaj podstawy urządzenia w wodzie ani nie opłukuj pod
bieżącą wodą.
Nie myj podstawy urządzenia w zmywarce.
3 Wyczyść wnętrze zbiornika wody szmatką nasączoną ciepłą wodą
z niewielką ilością płynu do zmywania naczyń. Następnie przetrzyj
zbiornik czystą, wilgotną szmatką.
4 Wyjmij dna z pojemników do gotowania na parze. Pojemniki do
gotowania, wyjmowane dna, pojemnik na przyprawy, tacki ociekowe,
pojemnik na rybę/ryż oraz pokrywkę umyj ręcznie lub w zmywarce,
nastawiając krótki cykl zmywania i niską temperaturę.
Częste mycie pojemników do gotowania na parze i pokrywki w zmywarce
może spowodować nieznaczne zmatowienie tych elementów.

Jeśli w zbiorniku wody pojawi się kamienny nalot, należy go usunąć.
Regularne usuwanie kamienia z parowaru jest istotne dla zapewnienia
optymalnego działania urządzenia.
1 Napełnij zbiornik wody białym octem (8% roztwór kwasu octowego)
do maksymalnego poziomu.
1 2
 143
Nie stosuj żadnego innego środka do usuwania kamienia.
2 Umieść tacki ociekowe, pojemniki do gotowania na parze oraz
pojemnik na rybę/ryż na podstawie.
3 Przykryj pojemnik na rybę/ryż pokrywką.
4 Włóż wtyczkę do gniazdka elektrycznego.
5 Ustaw pokrętło regulacyjne w położeniu domyślnego trybu
gotowania marchwi (1), naciśnij przycisk START/STOP (2) i pozostaw
włączone urządzenie na 20 minut.
Jeżeli ocet zagotuje się i zacznie przelewać poza krawędź podstawy,
wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego i odlej trochę octu.
6 Po 20 minutach wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego
i pozostaw ocet do całkowitego ostygnięcia. Następnie opróżnij
zbiornik wody.
7 Kilkakrotnie przepłucz zbiornik zimną wodą.
Uwaga: Jeśli w zbiorniku wody nadal widać kamień, powtórz całą procedurę.

1 Przed przechowaniem urządzenia sprawdź, czy wszystkie części są
czyste i suche (patrz rozdział pt. „Czyszczenie”).
2 Schowaj przewód sieciowy, nawijając go na uchwyt w podstawie.
1
2
144
3 Umieść tackę ociekową 1 na podstawie.
4 Sprawdź, czy wyjmowane dna znajdują się na swoim miejscu w
pojemnikach do gotowania na parze.
5 Umieść pojemnik 6 na tacce ociekowej 1, pojemnik 4 w pojemniku 6,
a pojemnik 2 w pojemniku 4.
6 Umieść pojemnik na rybę/ryż w górnym pojemniku do gotowania na
parze.
7 Umieść tackę ociekową 5 na górze pojemnika na rybę/ryż. Umieść
tackę ociekową 3 w tacce ociekowej 5.
8 Umieść pokrywkę na tacce ociekowej 5.
 145

W razie konieczności naprawy, jakichkolwiek pytań lub problemów prosimy
odwiedzić naszą stronę internetową www.philips.com lub skontaktować
się z Centrum Obsługi Klienta rmy Philips (numer telefonu znajduje się
w ulotce gwarancyjnej). Jeśli w kraju Państwa zamieszkania nie ma takiego
Centrum, o pomoc należy zwrócić się do sprzedawcy produktów rmy
Philips.

- Zużytego urządzenia nie należy wyrzucać wraz ze zwykłymi odpadami
gospodarstwa domowego — należy oddać je do punktu zbiórki
surowców wtórnych w celu utylizacji. Stosowanie się do tego zalecenia
pomaga w ochronie środowiska.

W tym rozdziale opisano najczęstsze problemy, z którymi można się
zetknąć, korzystając z urządzenia. Jeśli poniższe wskazówki okażą się
niewystarczające do rozwiązania problemu, należy skontaktować się z
Centrum Obsługi Klienta.
Problem Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Parowar nie działa. Parowar nie jest podłączony
do sieci elektrycznej.
Włóż wtyczkę do gniazdka elektrycznego.
Zbiornik wody jest pusty. Napełnij zbiornik wody.
Nie naciśnięto przycisku
START/STOP.
Naciśnij przycisk START/STOP.
Nie cała żywność
została ugotowana.
Niektóre kawałki jedzenia
przeznaczone do ugotowania
na parze są większe i/lub
wymagają dłuższego czasu
gotowania od innych.
Ustaw dłuższy czas gotowania za pomocą
przycisku minutnika +.
Większe kawałki produktów lub żywność
wymagającą dłuższego gotowania włóż do dolnego
pojemnika albo ustaw pojemniki z tego typu
produktami na podstawie urządzenia i zacznij
gotowanie na pewien czas przed dodaniem
kolejnych pojemników.
Do pojemników włożono
zbyt dużą ilość składników.
Nie wkładaj zbyt dużej ilości produktów do
pojemników. Pokrój jedzenie na mniejsze kawałki, a
najmniejsze z nich ułóż na wierzchu.
146
Problem Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Ułóż żywność tak, aby pomiędzy kawałkami zostało
dość miejsca w celu zapewnienia maksymalnego
obiegu pary.
Urządzenie nie
podgrzewa się
właściwie.
Kamień nie jest usuwany
regularnie.
Usuń kamień z urządzenia. Patrz rozdział pt.
„Czyszczenie i konserwacja”.
Nie działa funkcja
delikatnego
gotowania na
parze.
Pokrętło regulacyjne nie
zostało ustawione w
położeniu trybu gotowania
ryby.
Ustaw pokrętło regulacyjne w położeniu trybu
gotowania ryby, naciśnij przycisk GENTLE STEAM
(delikatne gotowanie na parze), a następnie
przycisk START/STOP.

- Aby skorzystać z przepisów, zapoznaj się z broszurą z przepisami
lub odwiedź naszą witrynę internetową pod adresem www.philips.
com/kitchen.
- Czasy gotowania na parze podane w poniższej tabeli są jedynie
orientacyjne. Rzeczywisty czas gotowania może się różnić w zależności
od wielkości kawałków jedzenia, przestrzeni pomiędzy nimi w
pojemniku do gotowania, ilości pożywienia w pojemniku, świeżości
jedzenia oraz gustu użytkownika.

Rodzaj żywności do
przygotowania
Ilość Czas gotowania
na parze (w min)
Proponowane zioła/przyprawy
do umieszczenia w pojemniku na
przyprawy
Szparagi 500 g 15–20 Tymianek, bazylia, cytryna
Młode kolby
kukurydzy
200 g 5–8 Szczypiorek, chili, papryka
Fasolka szparagowa 500 g 15–20 Pietruszka, cytryna, czosnek
Brokuły 400 g 20 Czosnek, rozgniecione nasiona
czerwonego chili, estragon
Marchew 500 g 20 Pietruszka, suszone ziarna gorczycy,
szczypiorek
Różyczki kalaora 400 g 20 Rozmaryn, bazylia, estragon
Seler (pokrojony w
kostkę)
300 g 15–20 Kminek, biały pieprz, chili
Udko kurczaka 1 szt. 25 Czarny pieprz, cytryna, papryka
Kolba kukurydzy 500 g 30–40 Pietruszka, czosnek, szczypiorek
Cukinia (pokrojona
w plastry)
500 g 10 Koper, szałwia, rozmaryn
 147
Rodzaj żywności do
przygotowania
Ilość Czas gotowania
na parze (w min)
Proponowane zioła/przyprawy
do umieszczenia w pojemniku na
przyprawy
Kuskus 150 g + 250 ml
wody
10–15 Kminek, kolendra, goździki
Jajka 6 szt. 12–15 -
Owoce 500 g/4 szt. 10–15 Cynamon, cytryna, goździki
Groszek (mrożony) 400 g 20–25 Rozmaryn, kminek, pietruszka
Ziemniaki 400 g 25–30 Pietruszka, szczypiorek, czosnek
Krewetki 200 g 5 Przyprawa curry, szafran, cytryna
Pudding 4 miseczki 20 Cynamon, goździki, wanilia
Ryż 150 g + 300 ml
wody
35 Pandan, pietruszka, kminek
250 g + 500 ml
wody
35 Pandan, pietruszka, kminek
Łosoś 450 g 12–15 min Koper, pietruszka, bazylia
Biała ryba 450 g 10–15 Suszone ziarna gorczycy, ziele angielskie,
majeranek

Rodzaj żywności
do przygotowania
Ilość Czas gotowania
na parze (w min)
Proponowane zioła/przyprawy do
umieszczenia w pojemniku na przyprawy
Łosoś 450 g 15–20 Koper, pietruszka, bazylia
Biała ryba 450 g 15–20 Suszone ziarna gorczycy, ziele angielskie,
majeranek




- Do pojemnika na przyprawy można dodać aromatyczne zioła i
przyprawy, jak np. tymianek, kolendra, bazylia, koperek, curry czy
estragon. Doskonale komponują się one z czosnkiem, kminkiem lub
chrzanem, które pozwalają zrezygnować z soli. Zaleca się dodawanie
od 1/2 do 3 łyżeczek suszonych ziół lub przypraw. Jeśli zioła są świeże,
można dodać ich więcej.
- W przypadku użycia płynnych dodatków, takich jak wino czy sok z
cytryny, można napełnić nimi pojemnik na przyprawy do wysokości
oznaczenia „max”.
148
- Więcej informacji na temat ziół, przypraw i płynnych dodatków, które
można umieszczać w pojemniku na przyprawy, znajduje się powyżej, w
tabeli gotowania na parze.

- Odetnij grubsze łodygi kalaora, brokułów i kapusty.
- Zielone warzywa liściaste gotuj jak najkrócej, ponieważ szybko tracą
naturalny kolor.
- Nie rozmrażaj mrożonek warzywnych przed gotowaniem.

- Do gotowania na parze najlepiej nadają się miękkie partie mięsa z
odrobiną tłuszczu.
- Umyj mięso dokładnie i wysusz, aby podczas gotowania wyciekało z
niego jak najmniej soków.
- W przypadku przyrządzania mięsa, drobiu, ryby lub jajek zawsze wkładaj
między pojemniki do gotowania tacki ociekowe albo umieszczaj tego
typu produkty poniżej innych.
- Przed włożeniem jajek do urządzenia nakłuj skorupki.
- Nigdy nie gotuj zamrożonego mięsa, drobiu ani owoców morza. Przed
włożeniem ich do parowaru pozostaw te produkty do całkowitego
rozmrożenia.

- Aby zwiększyć słodycz deseru, zamiast cukru dodaj do niego cynamonu.

- W celu ugotowania ryżu umieść go w pojemniku na rybę/ryż i zalej
wodą. Informacje dotyczące zalecanych ilości produktów znajdują w
tabeli gotowania na parze powyżej.
- Aby przygotować warzywa duszone w sosie lub rybę z wody, możesz
użyć pojemnika na rybę/zupę.
- Układaj kawałki żywności w pewnych odstępach.
- Jeśli pojemnik do gotowania jest pełen, w połowie gotowania zamieszaj
jej zawartość.
- Niewielkie ilości jedzenia wymagają krótszego czasu gotowania na
parze niż duże.
- Jeśli korzystasz tylko z jednego pojemnika, możesz ustawić krótszy
czas gotowania niż w przypadku korzystania z dwóch lub trzech
pojemników.
- Jeśli używasz kilku pojemników, gotuj produkty dłużej o 5–10 minut.
- Produkty w dolnym pojemniku gotują się szybciej niż te w pojemnikach
znajdujących się wyżej.
- Przed podaniem potrawy sprawdź, czy jest dobrze ugotowana.
- W trakcie gotowania możesz dodawać kolejne produkty lub pojemniki
z produktami. Jeśli dany składnik wymaga krótszego czasu gotowania,
dołóż go później.
- Podniesienie pokrywki powoduje ucieczkę pary z urządzenia. Aby
uniknąć wydłużenia procesu gotowania i zwiększyć temperaturę w
parowarze, naciśnij przycisk TURBO.
- Gotowanie trwa jeszcze przez jakiś czas po przejściu urządzenia w tryb
utrzymywania ciepła. Dlatego, jeśli żywność jest już dobrze ugotowana,
wyjmij ją z parowaru zaraz po zakończeniu procesu gotowania i
włączeniu się trybu utrzymywania ciepła.
 149
- Jeśli danie nie jest gotowe, ustaw dłuższy czas gotowania na parze. Być
może będzie trzeba również uzupełnić zapas wody w zbiorniku.
- Parowaru można używać do podgrzewania gotowych zup. Umieść
zupę w pojemniku na rybę/ryż i włącz domyślny tryb gotowania ryby.
Podgrzanie 250 ml zupy zajmuje około 10 minut.
150
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242

Philips HD9160/00 Instrukcja obsługi

Kategoria
Parowary
Typ
Instrukcja obsługi