Gorenje SVI6B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
SOUS VIDE
SVI6B
SL Navodila za uporabo.................................................................. 3
HR Upute za uporabu ..................................................................... 8
SRB MNE Uputstvo za upotrebu ............................................................. 14
MK Упатства за употреба ........................................................... 20
EN Instruction manual ................................................................. 26
HU Használati utasítás ................................................................. 32
PL Instrukcja obsługi ................................................................... 38
RO Manual de utilizare .................................................................. 44
SK Návod na obsluhu .................................................................. 50
CZ Návod na použití ...................................................................... 56
UK Iнструкція з експлуатації ....................................................... 62
RU Инструкция по зксплуатации ............................................... 67
DK Brugsanvisning ..................................................................... 73
SE Bruksanvisning........................................................................ 78
NO Bruksanvisning ....................................................................... 83
FI Käyttöopas .............................................................................. 89
38
INSTRUKCJA OBSŁUGI PL
Opis urządzenia:
1. Pokrywa ze szkła hartowanego
2. Wyjmowane naczynie do gotowania
3. Panel sterujący
4. Kratka do gotowania
5. Przycisk ustawienia temperatury
6. Przyciski +/-
7. Przycisk uruchomienia/ zatrzymania działania
8. Przycisk włączenia/ wyłączenia
9. Przycisk nastawienia czasu gotowania
Ważne:
Przed użytkowaniem urządzenia należy dokładnie
zapoznać się z instrukcją obsługi dla użytkownika,
którą należy zachować, aby móc jeszcze później z
niej korzystać.
Niebezpieczeństwo
Jeśli naczynia do gotowania nie ma w urządzeniu,
urządzenia nie należy włączać czy uruchamiać.
Zadbać należy, aby urządzenie postawione
zostało na równym podłożu. Podczas działania
urządzenia nie należy przesuwać czy przykrywać.
Urządzenia nie należy zanurzać w wodzie lub
innej cieczy.
Podczas działania urządzenie powinno być
przynajmniej trochę odsunięte od ścian i zasłon.
Gdy urządzenie działa, nie należy gołymi rękami
dotykać metalowych części urządzenia, ponieważ
nagrzewa się one w trakcie działania
urządzenia.
Urządzenia nie należy włączać, jeżeli w naczyniu
do gotowania nie ma wody. Zdejmując lub
unosząc pokrywę po zakończeniu gotowania
należy uważać. Pokrywę należy unieść w kierunku
od siebie, aby się nie oparzyć. Nigdy nie należy
pochylać się czy zbliżać twarzy do działającego
urządzenia.
Po użytkowaniu i przed czyszczeniem urządzenie
należy wyłączyć z gniazda sieciowego.
Przed czyszczeniem należy poczekać, aby
urządzenie się ochłodziło.
Naczynia do gotowania nie należy stosować na
płytach kuchennych, w kuchence mikrofalowej czy
w piekarniku.
Naczynia nie należy używać do przechowywania i
nie należy go wkładać do zamrażalnika.
Urządzenia nie należy m wodą o temperaturze
powyżej 80 °C.
Ostrzeżenie
Zanim urządzenie zostanie podłączone do sieci
elektrycznej, należy sprawdzić, czy napięcie
sieciowe, podane na podstawie urządzenia,
odpowiada napięciu lokalnej sieci elektrycznej.
Urządzenia nie należy stosować, jeśli uszkodzeniu
uległa wtyczka, kabel lub którykolwiek z
elementów urządzenia.
Uszkodzony kabel sieciowy może wymienić
jedynie firma Gorenje, upoważniony serwis
naprawczy Gorenje lub odpowiednio wyszkolony
specjalista.
Urządzenia nie powinny użytkować dzieci czy też
osoby o zmniejszonych możliwościach ruchowych
lub psychicznych, jak również osoby
nieposiadające doświadczenia lub wiedzy, chyba
że podczas użytkowania nadzoruje ich bądź im
doradza osoba, odpowiedzialna za ich
bezpieczeństwo.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
Działającego urządzenia nie należy pozostawiać
bez nadzoru.
W czasie działania powierzchnia urządzenia może
stać się gorąca.
Uwaga: Urządzenie przeznaczone jest
wyłącznie do użytku w gospodarstwie
domowym!
Nie należy stosować nadstawek czy części innych
producentów, które nie specjalnie zalecane
przez firmę Gorenje. W razie stosowania tego
rodzaju nadstawek, gwarancja straci swoją
ważnośc.
Zanim urządzenie zostanie włączone, należy
zadbać, aby wszystkie jego elementy składowe
zostały prawidłowo zamocowane.
Po użytkowaniu urządzenie należy zawsze
odłączyć z gniazda sieciowego.
39
Urządzenie oznakowane jest zgodnie z
europejską dyrektywą 2002/96/WE w
sprawie zużytego sprzętu
elektrotechnicznego i elektronicznego
(Waste Electrical and Electronic Equipment
- WEEE). Dyrektywa ta określa wymagania
dotyczące zbierania i zagospodarowania
zużytego sprzętu elektrotechnicznego i
elektronicznego, obowiązujące w całej Unii
Europejskiej.
Gotowanie »Sous Vide«
Metoda gotowania, znana pod nazwą »Sous
Vide« jest bardzo popularna w wielu znanych
restauracjach.
»Sous Vide« to francuskie określenie na
gotowanie »w próżni«, a mianowicie gotowanie
jedzenia umieszczonego w torebce, w której jest
próżnia, zanurzonej następnie w kąpieli wodnej.
Jedzenie gotuje s przez dłuższy czas w
dokładnie nastawionej niskiej temperaturze, przez
co osiągnięty zostaje jak najlepszy możliwy smak i
miękkość. Gotowanie w próżni powoduje, że
jedzenie gotuje się we własnym sosie wraz z
dodanymi przyprawami. Wszystkie witaminy i
minerały pozostają w ten sposób w jedzeniu,
podkreślając naturalny smak potrawy. Dzięki temu
jedzenie jest zdrowsze, bardziej miękkie i
smaczniejsze. Mso, przygotowywane metodą
»Sous Vide« jest bardziej miękkie, wobec tego
metodą można przygotowywać również kawałki
mięsa, które nieco gorszej jakości, jednak mają
pełniejszy smak, na przykład antrykot lub
rozbratel.
Metodą »Sous Vide« można gotować jeden
kawałek mięsa w jednej torebce, ale gotować
można kilka torebek równocześnie, dzięki czemu
można zadowolić kilka różnych smaków,
zachcianek czy potrzeb żywieniowych.
Ponieważ z zastosowaniem metody »Sous Vide«
jest wręcz niemożliwe, aby produkty mogły s
rozgotować, potrawy można przygotowywać z
wyprzedzeniem, co doskonale funkcjonuje w
przypadku posiłków rodzinnych czy imprez.
Temperatura. Sous Vide daje możliwość
gotowania w temperaturze od 40 °C do 90 °C, z
regulacją temperatury z dokładnością do 1 °C.
Różna temperatura wymagana jest w przypadku
różnych produktów i do różnych faz pieczenia
(patrz rozdział: Wybór czasu i temperatury
gotowania).
Czas. Czas gotowania żywności zależy bardziej
od grubości poszczególnego kawałka, niż od jego
wagi. Wstępnie nastawiony czas gotowania to 1
godzina. Czas można nastawić w zakresie od 1 do
24 godzin (patrz rozdział: Wybór czasu i
temperatury gotowania).
Najlepsze produkty do gotowania metodą Sous
Vide.
Metoda przygotowania 'Sous Vide' najlepiej
funkcjonuje w przypadku mięsa. Mso jest
bardziej miękkie, soczyste i smaczniejsze.
Czerwone mięso jagnięcina, wołowina lub
wieprzowina
Drób kurczak, indyk, kaczka
Ryby i owoce morza ryby, kraby, małże
Warzywa bulwiaste i korzeniowe:
ziemniaki, marchew, buraki, rzepa
Warzywa miękkie warzywa: groszek,
szparagi, kukurydza, brokuły, kalafiory,
bakłażany, cebula, dynie i cukinie
Owoce jabłka, gruszki, mango, śliwki,
brzoskwinie, papaje, truskawki.
Poszczególne fazy gotowania metodą
'Sous Vide'
Krok 1, Doprawianie jedzenia
Aby wzmocnić i poprawić smak, zaleca się, aby
jedzenie, przed włożeniem do torebki, z której
uprzednio wyssane zostało powietrze, wstępnie
zamarynow lub dopraw przyprawami i
kawałkiem masła.
Krok 2, Próżniowe zapakowanie jedzenia
Gotowanie 'Sous Vide' wymaga, aby jedzenie
gotowało sw torebce bez powietrza i wilgoci. W
ten sposób żywność nie traci smaku i jakości.
Pakowanie próżniowe powoduje również, że
jedzenie, jak na przykład mięso, mięknie, robi się
luźniejsze, przez co przyprawy mogą wniknąć
głębiej, wzmacniając w ten sposób smak mięsa.
Tlen i wilgoć z powietrza powodują, że podczas
przygotowywania jedzenie traci smak, witaminy i
minerały oraz zmienia swoją strukturę. Przy
pomocy zwykłych próżniowych zgrzewaczy folii z
torebki, przed jej zamknięciem, usuwa się
powietrze i wilgoć.
Krok 3, Ugotowania jedzenia
Gdy temperatura osiągnie żądaną wartość,
zamknięte torebki z żywnością należy zanurzyć w
wodzie. Aby jedzenie zostało ugotowane
równomiernie, należy zadbać, aby torebki zostały
40
całkowicie zanurzone i żeby woda mogła
swobodnie je opływać.
Krok 4, Upieczenie jedzenia
Gdy gotowanie metodą 'Sous Vide' zostało
zakończone, pożądane jest, aby jedzenie na
szybko usmażyć w małej ilości oleju lub podpiec
na grillu na bardzo wysokiej temperaturze, w ten
sposób dodatkowo porawiając smak i wygląd
jedzenia. Szczególnie zalecane jest to do
przygotowania mięsa. Gdy mięso zostanie
usmażone, karmelizują się w nim tłuszcz i
witaminy, dzięki czemu smak msa staje s
bogatszy.
UWAGA! Jedzenie przygotowane meto
'Sous Vide' nie jest zalecane dla
następujących grup ryzyka:
kobiet w ciąży
małych dzieci
osób w podeszłym wieku
przewlekle chorych
Instrukcje i wskazówki, mające na celu
zapewnić spełnianie wysokich wymagań w
zakresie higieny przygotowywania żywności
metodą 'Sous Vide'.
Przygotowywanie żywności
Wszystkie składniki powinny być świeże i jak
najwyższej jakości.
Zadbać należy, aby mięso lub owoce morza
przechowywane były w temperaturze poniżej 5
°C. Zaleca się, aby do sprawdzania
temperatury używać termometru cyfrowego do
żywności.
Zadbać należy, aby torebki, w których będzie
gotowana żywność, były czyste.
Pomieszczenie, gdzie przygotowywane jest
jedzenie, powinno być czyste.
Pomieszczenie, gdzie znajduje się surowe
jedzenie, powinno być oddzielone od
pomieszczenia, w którym przygotowywana
jest żywność.
Przed rozpoczęciem przygotowywania
jedzenia należy dokładnie umyć ręce.
Grubość kawałka jedzenia powinna być
zgodna z wybranymi ustawieniami czasu i
temperatury. Cieńsze i mniejsze kawałki
jedzenia przygotowywane są szybciej.
Gotowanie
W celu nastawienia czasu gotowania i
wymaganej temperatury należy się kierow
zaleceniami, dotyczącymi czasu i temperatury.
Zadbać należy, aby torebki, w których
znajduje się jedzenie podczas gotowania
pozostały szczelnie zamknięte.
Sprawdzić należy, czy torebka pozostała
zamknięta próżniowo wnież po zakończoniu
gotowania.
Przechowywanie
W razie, gdy jedzenie nie będzie od razu
zużyte, torebki z jedzeniem należy zanurzyć w
zimnej wodzie z dodatkiem lodu, aby jedzenie
jak najszybciej schłodzić. Schłodzone jedzenie
należy przechowywać w lodówce do czasu,
gdy będzie miało być użyte.
Podgrzewanie
Jedzenie należy podgrzać w taki sposób, aby
temperatura wewnątrz osiągnęła 75 °C.
Instrukcja gotowania metodą 'Sous
Vide'
Urządzenie należy ustawić na poziomej
powierzchni i podłączyć do sieci elektrycznej.
Przycisnąć należy i przytrzymać na 3 sekundy
przycisk włączenia/ wyłączenia, włączając w ten
sposób urządzenie. W momencie włączenia
podświetli się wyświetlacz cyfrowy oraz przycisk
włączenia/ wyłączenia.
1. Naczynie do gotowania należy napełnić wodą i
umieścić na nim pokrywę. Woda w naczyniu
powinna całkowicie pokryć torebki z jedzeniem
i powinna sięgać powyżej oznaczenia 'FILL' na
naczyniu.
WSKAZÓWKA: Aby skrócić czas, konieczny by
woda podgrzana została do żądanej temperatury,
naczynie należy napełnić ciepłą wodą.
2. Przycisnąć należy przycisk ustawienia
temperatury. Na wyświetlaczu ukaże się 40
°C, a następnie za pomocą przycisku + lub
należy nastawić żądaną temperaturę.
3. W celu nastawienia czasu gotowania należy
przycisnąć przycisk nastawienia czasu
gotowania, a następnie za pomocą przycisku
+ lub należy nastawić żądany czas
gotowania. Urządzenie będzie przez godzinę
ogrzewało wodę, a następnie rozpocznie się
odliczanie czasu.
41
4. Po nastawieniu temperatury i czasu, należy
przycisnąć przycisk uruchomienia i urządzenie
zacznie podgrzew wodę. Gdy temperatura
wody osiągnie żądaną wartość, urządzenie
powiadomi o tym sygnałem dźwiękowym.
5. Usunąć należy pokrywę i ostrożnie wstawić
torebki z jedzeniem. Uważać należy, aby
woda nie sięgała powyżej oznaczenia MAX na
naczyniu, a zarazem pokryła całkowicie
torebki z jedzeniem. Ponwnie umieścić
pokrywę.
WSKAZÓWKA: Podczas gotowania należy jak
najmniej podnośić pokrywę, ponieważ powoduje to
spadek temperatury wody. Podczas gotowania na
pokrywie gromadzą się kropelki wody. Podnosząc
pokrywę należy tego dokonać w taki sposób, aby
kropelki wody ściekły z powrotem do naczynia.
Instrukcja wyboru czasu i
temperatury gotowania metodą 'Sous
Vide'
W poniższej tabeli znajdują się ogólne wskazówki
dotyczące temperatury i czasu gotowania.
Wartości te można zmieniać, kierując się własnymi
życzeniami i smakiem.
Temperatury do przygotowania mięsa
(wołowina, jagnięcina i wieprzowina):
SUROWE: 49 °C
ŚREDNIO SUROWE: 56 °C
ŚREDNIE: 60 °C
ŚREDNIO DOBRE: 65 °C
DOBRE: 71 °C i więcej
Temperatury do przygotowania drobiu:
Z KOŚCIĄ: 82 °C
BEZ KOŚCI: 64 °C
Temperatury do przygotowania ryb:
SUROWE: 47 °C
ŚREDNIO SUROWE: 56 °C
ŚREDNIE: 60 °C
Temperatury do przygotowania warzyw:
83 °C – 87 °C
42
RODZAJ ŻYWNOŚCI:
TEMPERATURA
GOTOWANIA
CZAS
GOTOWANIA
GRUBOŚĆ
WOŁOWINA & JAGNIĘCINA
Miękkie mięso
polędwica, antrykot, rostbef,
kotlet, rozbratel
Twarde mięso
udziec, udziec - kulka,
łopatka, goleń, karkówka,
jagnięcina
49 °C lub więcej
49 °C lub więcej
49 °C lub więcej
1 do 6 godzin
2 do 8 godzin
8 do 24 godzin
1 2 cm
4 5 cm
4 6 cm
WIEPRZOWINA
mostek
żeberka
część grzbietowa, karkówka
polędwiczka
82 °C
59 °C
56 °C lub więcej
56 °C lub więcej
10 do 12 godzin
10 do 12 godzin
4 do 8 godzin
10 do 12 godzin
3 6 cm
2 3 cm
2 4 cm
5 7 cm
DRÓB
piersi kurczaka z kością
piersi kurczaka bez kości
nóżki kurczka z kością
nóżki kurczka bez kości
tusza kurczaka
pierś kaczki
82 °C
64 °C
82 °C
64 °C
82 °C
64 °C
2 do 6 godzin
1 do 4 godzin
2 do 6 godzin
1 do 4 godzin
2 do 6 godzin
3 do 8 godzin
3 5 cm
3 5 cm
3 5 cm
3 5 cm
5 7 cm
3 5 cm
RYBA
chuda ryba
tłusta ryba
47 °C lub więcej
47 °C lub więcej
1 do 2 godziny
1 do 2 godziny
3 5 cm
3 5 cm
OWOCE MORZA
homar norweski
ogon homara
małże
60 °C
60 °C
60 °C
1 godzinę
1 godzinę
1 godzinę
2 4 cm
4 6 cm
2 4 cm
WARZYWA
bulwy i korzenie
liście i łodygi
83 °C lub więcej
83 °C lub więcej
1 do 2 godziny
1 do 2 godziny
1 5 cm
1 5 cm
Należy brać pod uwagę:
Wyjątkowo długi czas gotowania może
zmienić konsystencję potrawy.
Podane czasy gotowania są jedynie
orientacyjne. Aby osiągnąć pożądany
rezultat, czasem konieczny jest
dodatkowy czas gotowania.
Jako grubość żywności rozumiana jest
grubość żywności, zapakowanej w
torebce próżniowej, bez obecności
powietrza.
Cieńsze kawałki mięsa szybciej
przygotowane.
Wskazówki i zalecenia
Z użyciem metody gotowania 'Sous Vide' można
przygotowywać wiele różnych potraw. Różne
potrawy wymagają różnych czasów gotowania.
Czasami koniecznych jest kilka prób zanim się
stwierdzi, który czas gotowania najbardziej
odpowiada naszemu podniebieniu.
Ilość
Ilość wody w naczyniu nie powinna nigdy
przekraczać oznaczenia MAX na naczyniu.
Należy się upewnić, że woda całkowicie
pokryła torebki z jedzeniem, znajdujące się w
naczyniu.
Chcąc skrócić czas, konieczny do tego, aby
woda osiągnęła żądaną temperatu, naczynie
należy napełnić ciepłą (nie gorącą) wo.
43
Żywność
Metoda gotowania 'Sous Vide' jest idealna do
przygotowywania nieco tańszego mięsa, o
bardziej zwartej strukturze. Relatywnie długi
czas gotowania zmiękcza mięso, dodatkowo
podkreślając jego smak. Należy pamiętać, że
cieńsze kawałki mięsa szybciej
przygotowane.
Chcąc sobie zapewnić, że mięso
równomiernie się ugotuje, należy zadbać, aby
wszystkie kawałki były podobnej wielkości&
grubości.
Pokrywa
Na wewnętrznej stronie pokrywy mogą się
zbierać kropelki wody, ograniczając w ten
sposób wgląd do środka naczynia. W takich
wypadkach zaleca się, aby ostrożnie
potworzyć pokrywę, trzymając w stronę od
siebie, i pozwolić, aby kropelki płynu ściekły z
powrotem do naczynia.
Metoda gotowania 'Sous Vide' wymaga
gotowania w niskich temperaturach.
Podnosząc pokrywę podczas gotowania
zwiększa s utratę ciepła, co przyczynia się
do spadku temperatury wody. Pokrywę należy
więc otwierać jak najrzadziej.
UWAGA! Jedzenie przygotowane meto
'Sous Vide' nie jest zalecane dla
następujących grup ryzyka:
kobiet w ciąży
małych dzieci
osób w podeszłym wieku
przewlekle chorych
Czyszczenie
Przed rozpoczęciem czyszczenia należy przerwać
działanie urządzenia i odłączyć go z sieci
elektrycznej. Przed wylaniem wody należy
poczekać, aby się ochłodziła. Nie należy
pozostawiać wody w naczyniu. Przed
czyszczeniem należy poczekać, aby urządzenie
się ochłodziło.
Wyjmowanego naczynia do gotowania nie należy
stosować na płytach kuchennych czy w
piekarniku. Naczynie można stosow jedynie w
urządzeniu do gotowania metodą 'Sous Vide'.
Naczynie, pokrywa oraz kratka do gotowania
nadają się do mycia w zmywarce. Przed
ponownym wstawieniem tych elementów do
urządzenia należy je dokładnie osusz.
Urządzenia nie należy czyścić szorstkimi gąbkami,
żrącymi środkami czyszczącymi lub środkami typu
alkohol, benzyna czy aceton.
Urządzenie do gotowania metodą 'Sous Vide'
należy czyścić wilgotną, miękką ściereczką.
Jednostki silnikowej nie należy zanurzać w
wodzie, czy też myć pod bieżącą wodą lub w
zmywarce.
Środowisko
Po upływie okresu eksploatacyjnego urządzenia
nie należy składow wraz z innymi odpadami
komunalnymi, lecz oddać go do upoważnionego
centrum zbiórki materiałów do recyklingu. W ten
sposób pomaga się chronić środowisko naturalne.
Gwarancja i serwis:
W celu uzyskania informacji lub w razie
problemów należy odwiedzić stronę internetową
firmy Gorenje www.gorenje.com bądź zwrócić się
o pomoc do Biura Obsługi Klienta firmy Gorenje w
Państwa kraju (numer telefonu znajdą Państwo na
międzynarodowej umowie gwarancyjnej). Jeżeli w
Państwa kraju nie ma takiego biura, należy
zwrócić s o pomoc do lokalnego sprzedawcy
fimry Gorenje lub Zakładu małych urządzeń AGD i
urządzeń do pielęgnacji ciała firmy Gorenje.
Tylko do użytku domowego!
GORENJE
ŻYCZY PAŃSTWU WIELE
SATYSFAKCJI Z UŻYTKOWANIA
WYBRANEGO PRZEZ PAŃSTWA
URZĄDZENIA
Zastrzegamy sobie prawo do zmian!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93

Gorenje SVI6B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi