16
Jasne mi&so, drób i ryby naley piec w "redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie
pieczenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je"li chc Pa+stwo sprawdzi, czy mi&so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób& yki”. Je"li wyczuj Pa+stwo opór po naci"ni&ciu mi&sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol&dwica, które maj wewntrz pozosta róowe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi&so bezpo"rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann&, do której b&dzie "cieka sos z mi&sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze+ jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si& dymu w piekarniku, naley wla troch& wody do
brytfanny, do której "cieka tuszcz. Aby nie dopu"ci do tworzenia si& skroplin,
naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfanny.
Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do
piekarnika i ustawiajc najnisz temperatur&.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj" do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy+, garnków lub folii
aluminiowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga! Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley
uwaa, aby nie uszkodzi emaliowanych "cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i
obj&to"ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z
piekarnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa+stwa upodobaniami
dotyczcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.