Electrolux ERN2921 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
ELECTROLUX
CHODZIARKO – ZAMRAARKA
ERN – 2921
3
Spis treci
WSKAZÓWKI BEZPIECZE%STWA .......................................................4
EKSPLOATACJA...................................................................................6
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE PRZECHOWYWANIA PRODUKTÓW
SPOYWCZYCH I NAPOJÓW .............................................................10
KONSERWACJA..................................................................................12
SERWIS I CZ-.CI ZAMIENNE.............................................................14
INSTALACJA .......................................................................................15
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE USTAWIENIA W ZABUDOWIE..............15
4
WSKAZÓWKI BEZPIECZE%STWA
Przed przystpieniem do podczenia i eksploatacji sprztu naley zapozna
si z instrukcj obsugi. Instrukcj obsugi naley zachowa przez cay czas
uytkowania urzdzenia. W przypadku sprzeday lub odstpienia sprztu in-
nemu uytkownikowi naley równie pamita o przekazaniu instrukcji obsugi.
Przed usuniciem zuytego urzdzenia z gospodarstwa domowego naley
unieruchomi zamek drzwi, aby uniemoliwi zamknicie si dzieci wewntrz
chodziarko-zamraarki podczas zabawy.
Wskazówki ogólne
Urzdzenie mog obsugiwa wycznie osoby dorose. Nie dopuszcza,
aby dzieci bawiy si i manipuloway przy urzdzeniu.
Wykonywanie jakichkolwiek zmian w konstrukcji urzdzenia jest niebez-
pieczne.
Przed przystpieniem do mycia urzdzenia lub wymiany arówki naley
urzdzenie wyczy z sieci zasilania elektrycznego.
Urzdzenie jest cikie. Naley pamita o tym przy przesuwaniu go.
Nie spoywa lodów i kostek lodu bezpo*rednio po wyjciu z zamraarki,
gdy moe to spowodowa uszkodzenia skóry.
Zachowa: szczególn; ostro<no: przy przesuwaniu / przenoszeniu
urz;dzenia, aby nie uszkodzi: ukCadu chCodniczego w tylnej czEci
chCodziarko-zamra<arki.
Urz;dzenie nale< y ustawi: z dala od HródeC ciepCa (grzejników, kuchni,
piecyków itp.).
Urz;dzenie nie mo<e by: nara<one na bezporednie oddziaCywanie
promieni sConecznych.
Nale<y zwróci: uwagE na zapewnienie prawidCowej cyrkulacji powie-
trza (z tyCu chCodziarko-zamra<arki).
Wewn;trz chCodziarko-zamra<arki nie wolno u<ywa: urz;dzeK elek-
trycznych (np. maszynki do robienia lodów).
Serwis i naprawy
Je*li w instalacji elektrycznej konieczne jest wykonanie pewnych zmian, to
moe je wykona tylko osoba z odpowiednimi kwalifikacjami.
Naprawy sprztu mog wykonywa wycznie autoryzowane placówki ser-
wisowe. Do napraw uywane s oryginalne cz*ci zamienne.
W przypadku wystpienia zakócenia lub usterki nie próbowa usuwa jej
we wasnym zakresie.
Ukad chodniczy zawiera zwizki wglowodorowe. Konserwacji i wymiany
czynnika chodniczego moe dokona wycznie autoryzowany serwis.
ObsCuga
Chodziarko-zamraarka jest przeznaczona do przechowywania i zamraania
produktów ywno*ciowych.
5
Urzdzenia nie naley ustawia w pobliu 1róde ciepa, np. grzejników,
pieców i w miejscach naraonych na bezpo*rednie oddziaywanie promieni
sonecznych. Najbardziej optymaln prac urzdzenia zapewnia si w tem-
peraturze pokojowej od +16 °C do +32 °C (klasa N) lub od +10 °C do +32
°C (klasa SN). Klasa urzdzenia podana jest na tabliczce znamionowej.
Raz rozmroony produkt nie powinien by ponownie zamraany.
Naley przestrzega wskazówek producenta danego produktu ywno*ciowego
odno*nie przechowywania lub zamraania.
We wszystkich urzdzeniach chodniczych wszystkie elementy ukadu
chodniczego pokrywaj si z biegiem czasu warstw szronu lub lodu.
Warstw tak usuwa si automatycznie lub rcznie w zaleno*ci od mode-
lu urzdzenia. Warstwy szronu nie wolno usuwa narzdziami metalowymi,
gdy mona w ten sposób uszkodzi urzdzenie. Do tego celu naley uy-
wa plastikowej opatki bdcej na wyposaeniu urzdzenia. Nie uywa
OSTRYCH NARZ@DZI do usuwania szronu.
Do wyjmowania zamarznitego pojemnika na lód nie wolno uywa ostrych
narzdzi.
Do komory zamraarki nie wolno wkada butelek z napojami gazowanymi,
gdy mog eksplodowa, uszkadzajc urzdzenie.
Do przyspieszenia odmraania urzdzenia nie uywa adnych narzdzi i
*rodków, jeeli nie s zalecane przez producenta chodziarko-zamraarki.
Do czyszczenia urzdzenia nie uywa metalowych przedmiotów.
Instalacja
W czasie pracy urzdzenia skraplacz i sprarka nagrzewaj si i nie nale-
y ich dotyka.
Brak wa*ciwego obiegu powietrza moe spowodowa nieprawidow prac
urzdzenia lub jego uszkodzenie.
Uwaga: Nie zasCania: otworów wentylacyjnych.
Sprawdzi, czy po zainstalowaniu i ustawieniu urzdzenie nie stoi na prze-
wodzie elektrycznym.
Je<eli przewód zasilaj;cy ulegnie uszkodzeniu nale< y go wymieni: w au-
toryzowanym zakCadzie serwisowym.
Podczas transportu moe si zdarzy, e olej znajdujcy si w sprarce
spynie od ukadu chodniczego. W takim przypadku naley odczeka przy-
najmniej 2 godziny, aby olej móg spyn do sprarki i dopiero wtedy w-
czy urzdzenie.
Niektóre elementy chodziarko-zamraarki nagrzewaj si podczas pracy.
Upewni si, e chodziarko-zamraarka jest odpowiednio wentylowana.
Elementy nagrzewajce si nie powinny by naraone na oddziaywanie
ciepa z innych urzdzeC. Dlatego naley ustawia chodziarko-zamraark
tyem do *ciany.
6
Wskazówki dotycz;ce ochrony rodowiska
Chodziarko-zamraarka nie zawiera w ukadzie chodniczym i izolacji gazu
powodujcego uszkodzenia warstwy ozonowej. Usunicie czynnika musi
jednak odpowiada normom ochrony *rodowiska.
Wszelkie naprawy urzdzeC elektrycznych mog by wykonywane wycz-
nie przez uprawniony personel. Naprawy wykonywane przez osoby bez
odpowiednich kwalifikacji mog spowodowa powane uszkodzenia sprz-
tu.
Materiay uyte do produkcji urzdzenia oznaczone symbolem
nadaj
si do recyklingu.
EKSPLOATACJA
Panel steruj;cy
A. Lampka kontrolna zasilania
B. Lampka kontrolna funkcji SUPER (szybkie mroenie)
C. Lampka ostrzegawcza
D. Pokrto zamraarki Normal/Super (szybkie mroenie)
E. Pokrto termostatu
Mycie elementów wewnEtrznych
Przed wczeniem urzdzenia naley usun charakterystyczny "zapach fa-
bryczny" myjc elementy wewntrzne letni wod i neutralnym *rodkiem
czyszczcym, a nastpnie starannie wytrze.
Nie u<ywa: do mycia rodków czyszcz;cych lub szoruj;cych, które
mogCyby uszkodzi: urz;dzenie.
ObsCuga zamra<arki
Komora zamraarki jest oznaczona jako , co odznacza, ze mona w niej
mrozi *wiee produkty, przechowywa mroonki i przygotowywa kostki lodu.
WC;czenie
Wtyczk przewodu zasilajcego woy do gniazdka (lampka kontrolna zasila-
nia A zostanie pod*wietlona wskazujc, e urzdzenie zostao podczone).
Pokrto termostatu (E) obróci w praw stron i ustawi w *rodkowym poo-
eniu (lampka ostrzegawcza C zostanie pod*wietlona). Optymalna temperatu-
7
ra wewntrz zamraarki powinna wynosi przynajmniej –18°C. Odczeka, a
lampka ostrzegawcza (C) zga*nie, sygnalizujc osignicie zadanej tempera-
tury.
Aby wyczy zamraark, naley ustawi pokrto termostatu w pooeniu „0”.
Komora chodziarki bdzie nadal wczona.
Regulacja temperatury
Temperatur reguluje si automatycznie i mona j podwysza (cieplej) po-
przez obrócenie pokrta termostatu na nisz warto* lub obniy (zimniej)
poprzez obrócenie pokrta termostatu na liczb o wyszej warto*ci.
Prawidowe ustawienie uzyskuje si po uwzgldnieniu nastpujcych czynni-
ków majcych wpyw na temperatur wewntrzn:
temperatura pomieszczenia,
czstotliwo* otwierania drzwi,
ilo* przechowywanych produktów,
ustawienie urzdzenia.
Najbardziej optymalne jest ustawienie termostatu na pozycji rodkowej.
Uwaga: Przy wysokiej temperaturze otoczenia ustawienie termostatu
w pozycji najintensywniejszego chCodzenia mo<e spowodowa: nie-
przerwan; pracE sprE<arki, co w konsekwencji powoduje tworzenie
siE warstwy szronu lub lodu na tylnej ciance wewnEtrznej. W takim
wypadku nale<y podwy<szy: temperaturE wewnEtrzn; tj. wybra:
ni<sz; warto: na pokrEtle termostatu, aby zapewni: automatyczne
odmro<enie i ograniczy: zbEdne zu< ycie energii.
Szybkie mro<enie
Aby szybciej zamrozi ywno*, naley ustawi pokrto N/S (D) w pooeniu
„S”. Wska1nik szybkiego mroenia (B) zostanie pod*wietlony.
Lampka ostrzegawcza (C)
Wska1nik zostanie pod*wietlony, gdy temperatura wewntrz zamraarki wzro-
*nie do warto*ci, przy której przechowywanie mroonek nie jest bezpieczne.
Wska1nik zostanie pod*wietlony take po wczeniu urzdzenia i zga*nie do-
piero po osigniciu temperatury bezpiecznej dla przechowywanych mroo-
nek.
Zamra<anie wie<ych produktów < ywnociowych
4-gwiazdkowa komora zamraarki oznaczona symbolem przystosowa-
na jest do dugoterminowego przechowywania mroonek oraz zamraania
*wieych produktów.
Nie przekracza okresu przechowywania danego produktu, wskazanego przez
producenta ywno*ci.
Przed woeniem produktów naley obróci pokrto N/S w pooenie „S”
(szybkie mroenie) i odczeka przynajmniej 3 godziny (przy uruchomieniu
urzdzenia).
8
Jeeli zamraarka pracuje ju jaki* czas, naley obróci pokrto do pooenia
„S” na 24 godziny przed woeniem produktów, aby zapewni najlepsze wa-
runki do mroenia produktów.
W normalnych warunkach nie ma konieczno*ci zmiany ustawienia pokrta
termostatu przy wkadaniu mroonek.
Uwaga!
Do zamraarki nie wkada napojów gazowanych, gdy mog eksplodowa.
Nie spoywa kostek lodu bezpo*rednio po wyjciu z zamraarki, gdy mo-
g uszkodzi skór.
Nie zamraa ponownie produktów rozmroonych. Rozmroone produkty
szybko psuj si.
Przechowywanie mro<onek
Przed woeniem produktów przy pierwszym wczeniu urzdzenia (lub po
duszej przerwie w uytkowaniu) naley pozostawi wczon chodziarko-
zamraark na przynajmniej 2 godziny, ustawiajc nisk temperatur. Nastp-
nie ustawi pokrto termostatu w normalnym pooeniu, dla codziennej pracy.
Jeeli chc PaCstwo woy jednorazowo wiksz ilo* produktów do zamra-
arki, naley wyj kosze / szuflady i pooy produkty na pókach zamraarki.
Nie przekracza limitu obcienia póki, wskazanego w górnej cz*ci (dotyczy
niektórych modeli)
.
Uwaga!
W przypadku niezamierzonego odmro<enia chCodziarko-zamra<arki,
np. podczas przerwy w zasilaniu, która trwa dCu<ej ni< podana war-
to: w danych technicznych, nale<y natychmiast spo<y: lub ugoto-
wa: rozmro<one produkty.
Rozmra<anie
Zamroone produkty lub mroonki naley rozmrozi wkadajc je do komory
chodziarki lub do pomieszczenia z temperatur pokojow - w zaleno*ci od
czasu, którym PaCstwo dysponuj. Mae kawaki mona gotowa bez rozmra-
ania. Wtedy wydua si czas gotowania.
Przygotowanie kostek lodu
Na wyposaeniu urzdzenia znajduje si pojemnik na kostki lodu, który nape-
nia si wod i wstawia do komory zamraarki. Kostki lodu mona wyjmowa,
przytrzymujc pojemnik pod strumieniem biecej wody.
Nie nale<y wyjmowa: kostek lodu z pojemnika za pomoc; metalowych
przedmiotów.
9
ObsCuga chCodziarki
Komor chodziarki wcza si ustawiajc pokrto termostatu (znajdujce si
wewntrz komory) w odpowiednim pooeniu. Pokrto ma 6 zakresów i poo-
enie „0” – (wyczony).
Aby wyczy chodziark, naley ustawi pokrto termostatu w pooeniu „0”.
Zamraarka bdzie nadal wczona.
Regulacja temperatury
Temperatur reguluje si automatycznie i mona j podwysza (cieplej) po-
przez obrócenie pokrta termostatu na nisz warto* lub obniy (zimniej)
poprzez obrócenie pokrta termostatu na liczb o wyszej warto*ci.
Prawidowe ustawienie uzyskuje si po uwzgldnieniu nastpujcych czynni-
ków majcych wpyw na temperatur wewntrzn:
temperatura pomieszczenia,
czstotliwo* otwierania drzwi,
ilo* przechowywanych produktów,
ustawienie urzdzenia.
Najbardziej optymalne jest ustawienie termostatu na pozycji *rodkowej.
Zmiana poCo<enia póCek
Odlego*ci pomidzy pókami mona dowolnie
zmienia.
W tym celu naley wyjk i woy na wy-
brany poziom, w boczne wgbienia.
Niektóre póki skadaj si z dwóch elementów.
Przedni cz* pooy na tylnej, aby woy
wiksze naczynie na nisz k.
Cki na drzwiach wewnEtrznych
W przypadku zmiany pooenia póki na
drzwiach wewntrznych lub mycia póki naley
j ostronie podcign do góry (zgodnie z kie-
runkiem strzaek na rysunku) i wyj.
10
Uwaga: Przy wysokiej temperaturze
otoczenia lub du<ej iloci produktów
wewn;trz chCodziarki, ustawienie ter-
mostatu w pozycji najintensywniejszego
chCodzenia mo<e spowodowa: nieprze-
rwan; pracE sprE<arki, co w konse-
kwencji powoduje tworzenie siE war-
stwy szronu lub lodu na tylnej ciance
wewnEtrznej. W takim wypadku nale<y
podwy<szy: temperaturE wewnEtrzn; tj.
wybra: ni<sz; warto: na pokrEtle ter-
mostatu, aby zapewni: automatyczne
odmro<enie i ograniczy: zbEdne zu<y-
cie energii.
Wskazówki dotycz;ce przechowywania produktów spo<ywczych w
chCodziarce
Komora chodziarki jest przeznaczona do przechowywania produktów spo-
ywczych.
W celu prawidowego wykorzystania chodziarki naley przestrzega nastpu-
jcych wskazówek:
nie wstawia gorcych potraw lub parujcych pynów do chodziarki;
produkty spoywcze o intensywnym zapachu powinny by przykryte lub
owinite;
produkty spoywcze naley umieszcza w taki sposób, aby zapewni swo-
bodny obieg zimna.
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE PRZECHOWYWANIA
PRODUKTÓW SPOYWCZYCH I NAPOJÓW
Wskazówki dotycz;ce przechowywania <ywnoci w chCodziarce
MiEso (wszystkie rodzaje) - pakowa w foli plastikow i ukada na szklanej
ce znajdujcej si nad pojemnikiem na warzywa.
W takich warunkach miEso mo<na przechowywa: najdCu<ej 1-2 dni.
Gotowane potrawy, zimne produkty itp. przechowywa w pojemnikach za-
mknitych: Mona je ukada na dowolnych pókach.
Owoce i warzywa - po umyciu przechowywa w pojemniku na owoce i wa-
rzywa. Maso i ser - przechowywa w specjalnych pojemnikach lub w folii alu-
miniowej bd1 plastikowej, aby nie dopu* ci do kontaktu z powietrzem.
Mleko w butelkach - zamkn butelk i ustawi na póce na drzwiach we-
wntrznych.
Nie przechowywa: w lodówce bez opakowania bananów, ziemniaków,
cebuli i czosnku.
11
Wskazówki dotycz;ce zamra<ania produktów spo<ywczych
Zdolno* zamraania (w cigu 24 godzin) podana jest na tabliczce zna-
mionowej. Proces zamraania trwa ok. 24 godzin. W tym czasie nie powin-
no si wkada do zamraarki dodatkowych produktów.
Nie zamraa wikszych ilo*ci produktów ni podano na tabliczce znamio-
nowej.
Zamraa produkty *wiee, umyte i o najwyszej jako*ci.
Przed woeniem do zamraarki naley produkty podzieli na mniejsze por-
cje w celu przyspieszenia procesu zamraania. Uatwi to równie rozmra-
anie produktów.
Produkty spoywcze zawin szczelnie w foli aluminiow lub polietyleno-
w. Unika stykania si produktów przeznaczonych do zamroenia z pro-
duktami ju zamroonymi, aby zapobiec przenoszeniu si ciepa. Pamita,
e chude miso jest bardziej trwae. Tuste miso ma krótszy okres prze-
chowywania. Sól równie skraca okres przechowywania.
Spoywanie lodów wyjtych bezpo*rednio z zamraarki moe spowodowa
uszkodzenia skóry.
Zaleca si zanotowanie daty zamroenia poszczególnych produktów, aby
nie przekroczy zalecanego okresu przechowywania danego produktu.
Symbole na szufladach wskazuj na rodzaj mroonki. Liczby dotycz czasu
przechowywania mroonek (w miesicach).
Napoje gazowane umieszczone w komorze zamraarki mog eksplodo-
wa!
Wskazówki dotycz;ce przechowywania mro<onek
Efektywne korzystanie z urzdzenia odbywa si przy spenieniu nastpujcych
warunw:
- mroonki byy prawidowo przechowywane w sklepie;
- czas, który upyn midzy zakupem mroonek, a woeniem ich do zamra-
arki, by jak najkrótszy;
- drzwi nie s otwierane zbyt czsto (lub pozostawiane otwarte);
- rozmroone produkty nie s ponownie zamraane;
- okresy przydatno*ci do spoycia, wskazane przez producenta ywno*ci,
nie s przekraczane.
12
KONSERWACJA
Przed przyst;pieniem do wszelkich prac konserwacyjnych nale<y
wyC;czy: urz;dzenie z sieci wyjmuj;c wtyczkE z gniazdka lub wy-
krEcaj;c zabezpieczenie.
Uwaga! Ukad chodniczy zawiera zwizki wglowodorowe. Konserwacji i wy-
miany czynnika chodniczego moe dokona wycznie autoryzowany serwis.
DCu<sza przerwa w eksploatacji urz;dzenia
W przypadku duszej przerwy w pracy urzdzenia np. urlopu, naley wykona
nastpujce czynno* ci:
wyczy urzdzenie wyjmujc wtyczk z gniazdka bd1 wykrcajc
zabezpieczenie;
wyj produkty z chodziarko-zamraarki;
umy wntrze urzdzenia;
pozostawi otwarte drzwi, aby zapobiec tworzeniu si nieprzyjemnego za-
pachu.
Regularne czyszczenie
Wntrze urzdzenia naley regularnie my letni wod i agodnym *rodkiem
do mycia. Dokadnie spuka i osuszy.
Raz do roku oczy*ci skraplacz (czarna kratka) i sprark z tyu urzdzenia
szczotk lub odkurzaczem. Wpywa to na sprawno* urzdzenia oraz
oszczdno* energii elektrycznej
Owietlenie wewnEtrzne
Rarówka jest atwo dostpna w komorze cho-
dziarki:
- odkrci oson arówki;
- przesun element ruchomy tak, jak poka-
zano na rysunku.
Jeli po otwarciu drzwi owietlenie we-
wnEtrzne nie funkcjonuje, nale<y wy-
mieni: <arówkE. Moc <arówki podana
jest na <arniku lampy.
Odmra<anie
Tworzca si na parowniku chodziarki warstwa szronu usuwana jest automa-
tycznie w podczas przerwy w pracy sprarki. Woda spywa do rynienki *cie-
kowej, przepywa do pojemnika na tylnej *ciance urzdzenia i odparowuje.
13
Zaleca siE regularne czyszczenie otworu od-
pCywowego wody znajduj;cego siE na rod-
ku rynienki ciekowej. Do tego celu u<y:
specjalnej przetyczki znajduj;cej siE w otwo-
rze odpCywowym.
Je*li *cianki komory zamraarki pokrywaj si
warstw szronu o grubo*ci 4 mm, naley j ko-
niecznie usun plastikow skrobaczk, do-
czon do urzdzenia. Podczas wykonywania tej
czynno*ci nie jest konieczne wyczenie urz-
dzenia bd1 wyjmowanie produktów.
Jednake moe si zdarzy, e na *ciankach
wewntrznych utworzy si gruba warstwa szro-
nu, wtedy naley odmrozi urzdzenie cakowi-
cie.
1. Wyj wtyczk z gniazdka lub pokrto ter-
mostatu (E) ustawi w pozycji "O".
2. Wyj produkty znajdujce si w komorze
zamraarki, owin w papier gazetowy i
przechowywa w chodnym miejscu.
3. Pozostawi otwarte drzwi. Do wyapywania
wody podstawi opatk plastikow po *rod-
ku urzdzenia i misk - jak pokazano na ry-
sunku.
4. Po zakoCczeniu odmraania wytrze do sucha komor zamraarki gbk
lub szmatk.
5. Wczy urzdzenie lub przywróci poprzednie uoenie pokrta termosta-
tu.
6. Po upywie ok. 2-3 godzin woy produkty spoywcze.
Uwaga!
W <adnym wypadku nie wolno zdrapywa: warstwy szronu ostrymi
lub twardymi przedmiotami.
Nie u<ywa: <adnych dodatkowych, mechanicznych rodków i urz;-
dzeK do przyspieszenia odmra<ania.
Wzrost temperatury mo<e spowodowa: skrócenie okresu przecho-
wywania zamro<onych produktów.
14
SERWIS I CZ-.CI ZAMIENNE
W przypadku wystpienia zakóceC w funkcjonowaniu urzdzenia naley
sprawdzi czy usterk mona usun we wasnym zakresie:
- Sprawdzi, czy wtyczka jest prawidowo umieszczona w gniazdku zasilania
elektrycznego.
- Sprawdzi, czy dopyw prdu nie jest przerwany. Je*li nie ma zakóceC w
dostawie prdu naley wymieni arówk.
- Sprawdzi, czy termostat jest ustawiony na wa*ciwej pozycji.
- Jeeli wewntrz chodziarki pojawiaj si krople wody (na spodzie) naley
sprawdzi, czy otwór odpywowy jest drony.
Je*li po wykonaniu tych czynno*ci sprawdzajcych urzdzenie w dalszym ci-
gu nie funkcjonuje prawidowo, naley zgosi usterk w najbliszym autory-
zowanym punkcie serwisowym. Przed zgoszeniem telefonicznym naley za-
notowa model i numer produktu. Dane te znajduj si na tabliczce znamio-
nowej (wewntrz urzdzenia - po lewej stronie na dole). Informacje te umoli-
wi personelowi punktu serwisowego szybsze zaatwienie PaCstwa zgosze-
nia.
Dane techniczne
Klasa efektywnoci energetycznej B
Pojemno komory chodziarki netto (w litrach) 210
Pojemno komory zamra!arki netto (w litrach) 70
Zu!ycie energii kWh/24 godz. 1,15
Zu!ycie energii kWh/rok 420
Zdolno zamra!ania kg/24 godz. 13
Czas utrzymywania temperatury 20
Informacje techniczne znajduj; siE na tabliczce znamionowej urz;dzenia
(wewn;trz chCodziarki, po lewej stronie.
15
INSTALACJA
Ustawienie
Urzdzenie naley ustawi z dala od 1róde ciepa (grzejników, bojlerów,
kuchni, bezpo*redniego promieniowania sonecznego).
PodC;czenie do zasilania
Przed woeniem wtyczki do gniazdka sprawdzi, czy podane na tabliczce
znamionowej napicie i czstotliwo* s zgodne z warto*ciami w PaCstwa
mieszkaniu. Dopuszczalne s odchylenia w granicach +/-6%. W celu dopaso-
wania urzdzenia do innej warto*ci napicia naley zastosowa transformator
o odpowiedniej mocy.
Urz;dzenie musi by: uziemione!
Wtyczka przewodu zasilajcego zawiera specjalny bolec zerowy (uziemienie).
Je*li sie w mieszkaniu nie jest uziemiona, wtedy urzdzenie musi by pod-
czone do oddzielnej sieci z uziemieniem.
Wtyczka przewodu zasilaj;cego musi by: Catwo dostEpna po insta-
lacji.
Producent nie ponosi odpowiedzialno*ci za uszkodzenia powstae w przypad-
ku podczenia urzdzenia niezgodnie z przepisami.
Urzdzenie spenia wymogi norm:
- 73/23 EWG z 19.02.1973 (niskie napicie) ze zmianami.
- 89/336 EWG z 03.05.1989 (wymienno* elektromagnetyczna) ze zmiana-
mi.
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE USTAWIENIA
W ZABUDOWIE
Zmiana kierunku otwierania drzwi
Drzwi chodziarko-zamraarki otwieraj si na
praw lub na lew stron. Aby zmieni kieru-
nek otwierania drzwi naley wykona nast-
pujce czynno*ci (przed zabudow urzdze-
nia):
1. Odkrci górny bolec i wyj podkadk.
16
2. Zdj górne drzwi.
3. Odkrci bolce (B) i podkadki (C), prze-
oy je na drug stron (*rodkowy za-
wias). Zaoy pokryw zawiasu (A).
4. Zaoy górne drzwi, górny bolec i pod-
kadk na drug stron.
5. Odkrci dolny bolec i wyj podkadk,
przeoy je na drug stron.
Wskazówki dotycz;ce zabudowy
Wymiary wnEki:
- wysoko* 1780 mm
- gboko* 550 mm
- szeroko* 560 mm
Naley zachowa odpowiednie otwory wentylacyjne tak, jak pokazano na ry-
sunku. Nie zasCania: otworów wentylacyjnych.
17
W górnej cz*ci mebli naley umie*ci
otwór wentylacyjny o gboko*ci 50 mm
i szeroko*ci 540 mm - jak pokazano na
rysunku.
Wstawi urzdzenie do wnki tak, aby listwa
(A) przylegaa na dole do mebli.
Otworzy drzwi i oprze urzdzenie na bocznej
*ciance mebli (przeciwlegej do zawiasów
urzdzenia).
Urzdzenie zamocowa 4 *rubami bdcymi
na wyposaeniu. Naoy kratk wentylacyjn
(C) i oson zawiasów (D)
Profil zakrywajcy fug boczn wcisn po-
midzy urzdzenie i boczn *ciank mebli.
18
Za*lepki (B) bdce na wyposaeniu woy w
otwory mocujce.
Oddzieli elementy A, B, C i D tak, jak poka-
zano na rysunku.
Szyn (A) naoy na cz* wewntrzn drzwi
mebli u góry i u dou (jak pokazano na rysun-
ku) i zaznaczy zewntrzne otwory. Po wy-
wierceniu otworów zamocowa szyn *rubami
bdcymi na wyposaeniu.
Oson (C) wcisn w szyn (A) tak, aby za-
trzasna si.
19
Drzwi urzdzenia otworzy pod ktem ok. 90
o
.
Ktownik (B) woy do szyny (A). Drzwi urz-
dzenia i mebli przytrzyma razem i zaznaczy
otwory. Zdj ktownik i wywierci otwory 2
mm, zachowujc odstp 8 mm od zewntrznej
krawdzi drzwi. Ponownie zaoy ktownik na
szyn i zamocowa *rubami bdcymi na wy-
posaeniu.
Do wyrównania drzwi mebli naley wykorzy-
sta przestrzeC otworów podunych. Po wy-
konaniu opisanych czynno*ci naley spraw-
dzi, czy drzwi zamykaj si prawidowo.
Oson (D) wcisn na szyn (B) tak, aby za-
trzasna si.
Jeeli urzdzenie bdzie przymocowane do
boku szafek kuchennych, wystarczy poluzo-
wa *ruby wsporników mocujcych (E), prze-
sun tak, jak pokazano na rysunku i ponow-
nie dokrci *ruby.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Electrolux ERN2921 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi