80 von 84
Stand 21.2.2020
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
15. Jeśli urządzenie używane jest jako grill stołowy, zamiast rur (9) można włożyć cztery dostarczone
nóżki gumowe (13) w obudowę z tworzywa sztucznego (7). Zapewnia to stabilność i dostateczną
odległość od powierzchni stołu.
16. Jeśli nie wleje się wody, wysoka temperatura może uszkodzić powierzchnię stołu.
17. Podłączyć urządzenie przewodem do sieci zasilającej (prąd zmienny, 230 V~, 50 Hz).
OBSŁUGA
1. Przygotować urządzenie zgodnie z opisem podanym w rozdziale „Montaż i uruchomienie“.
2. Sprawdzić, czy wszystkie części są właściwie zmontowane i stół grilla stoi stabilnie.
3. Ze względów bezpieczeństwa w pomieszczeniach wewnętrznych używać urządzenia tylko jako
grilla stołowego. Jako grill stojący urządzenie może być używane tylko w zabezpieczonym obsza-
rze zewnętrznym.
4. Podłączyć urządzenie przewodem do sieci zasilającej (prąd zmienny, 230 V~, 50 Hz).
5. Za pomocą regulatora obrotowego ustawić żądaną temperaturę.
6. Po osiągnięciu wymaganej temperatury można rozpocząć grillowanie.
7. Przy pierwszym użyciu może wydzielić się trochę dymu.
8. Także woda w wanience może parować w niewielkim stopniu. Woda zapobiega nagrzaniu się nad-
miernie powierzchni pod grillem.
9. Zwrócić uwagę na to, aby woda zawsze pokryła spód wanienki. W przeciwnym wypadku dolać wody.
W tym celu wyłączyć urządzenie i odczekać na ochłodzenie. Uważać, aby woda nie pryskała na
gorące spirale grzejne. Płyta grillowa posiada niewielkie wybranie, przez które można łatwo dolać
wody bez konieczności zdejmowania gorącej płyty grillowej z urządzenia.
10. Nie przykrywać płyty całkowicie folią lub innymi przedmiotami, aby uniknąć przegrzania urządzenia.
Dostępne w handlu aluminiowe tacki do grillowania można oczywiście używać, można również w
folię aluminiową zawinąć grillowane produkty, jak np. ziemniaki.
11. Nie dotykać płyty grillowej podczas pracy urządzenia, gdyż istnieje niebezpieczeństwo oparzenia.
Także po grillowaniu płyta grillowa pozostaje gorąca przez pewien czas.
12. Zamrożone produkty całkowicie rozmrozić przed grillowaniem.
13. Regularnie obracać grillowane produkty, aby osiągnąć optymalny rezultat grillowania.
14. Może się zdarzyć, że podczas grillowania tłuszcz pryska w dół. Dlatego w razie potrzeby osłonić
podłoże, na którym stoi urządzenie, aby uniknąć uszkodzeń przez pryskający tłuszcz.
15. Po zakończeniu grillowania obrócić regulator w położenie „MIN“ i wyjąć wtyczkę z gniazdka sie-
ciowego.
OSTROŻNIE: Urządzenie i osłona przed wiatrem podczas pracy jest bardzo gorące!
Copyright UNOLD AG | www.unold.de