Profi Cook PC-SV 1159 silber Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
2
PC-SV1159IM 04.12.18
Bedienungsanleitung .................................................................................Seite 4
Gebruiksaanwijzing ................................................................................ Pagina 13
Mode d’emploi .............................................................................................Page 21
Manual de instrucciones ........................................................................ Página 29
Istruzioni per l’uso .................................................................................. Pagina 37
Instruction Manual ......................................................................................Page 45
Instrukcja obsługi ....................................................................................Strona 53
Használati utasítás ..................................................................................... Oldal 62
Руководство по эксплуатации ................................................................ стр. 70
85  .................................................................................................................. 
PC-SV1159IM 04.12.18
53
Instrukcja obsługi
Dziękujemy za wybór naszego produktu. Mamy nadzieję, że
korzystanie z urządzenia sprawi Państwu radość.
Symbole użyte w tej instrukcji obsługi
Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa użytkownika
są specjalnie wyróżnione. Koniecznie stosuj się do tych
wskazówek, aby uniknąć wypadków i uszkodzenia urzą-
dzenia:
OSTRZEŻENIE:
Ostrzega przed zagrożeniami dla zdrowia i wskazuje na
potencjalne ryzyka obrażeń.
UWAGA:
Wskazuje na potencjalne zagrożenia dla urządzenia lub
innych przedmiotów.
WSKAZÓWKA:
Wyróżnia porady i informacje ważne dla użytkownika.
Spis treści
Przegląd elementów obsługi .............................................3
Ogólne uwagi ....................................................................53
Specjalne wskazówki
bezpieczeństwa dla urządzenia ......................................54
Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem .......................55
Wypakowanie urządzenia ................................................55
Przegląd elementów obsługi / Zakres dostawy..............55
Interesujące fakty dotyczące gotowania Sous Vide ..... 56
Pakowanie próżniowe żywności ..................................... 56
Instrukcja użytkowania urządzenia ................................56
Lokalizacja ......................................................................56
Połączenie elektryczne ..................................................56
Przyciski funkcji .............................................................. 56
Zacisk mocujący .............................................................56
Ilość wody .......................................................................56
Wybór czasu gotowania ................................................. 57
Zanik zasilania ...............................................................57
Informacja dotycząca aplikacji „Sous Vide” .................57
Informacje na temat korzystania z aplikacji ................... 57
Wymagania systemowe do użytkowania aplikacji .........57
Uruchomienie za pośrednictwem aplikacji ....................57
Przywróć połączenie bezprzewodowe ..........................57
Obsługa .............................................................................. 58
Przedwczesne zakończenie pracy ................................58
Po ugotowaniu ..................................................................58
Utrzymywanie żywności w stanie ciepłym ..................... 58
Podawać potrawę natychmiast po ugotowaniu ............. 58
Przechowywanie ugotowanej żywności ........................58
Przygotowanie jogurtu ..................................................... 58
Co warto wiedzieć na temat jogurtu ..............................58
Przygotowanie jogurtu ...................................................59
Czyszczenie ....................................................................... 59
Odwapnianie ......................................................................59
Przechowywanie ...............................................................59
Eliminowanie usterek i zakłóceń ....................................60
Dane techniczne ................................................................60
Ogłoszenie zgodności z dyrektywą ................................60
Warunki gwarancji ............................................................60
Usuwanie ...........................................................................61
Znaczenie symbolu „Pojemnik na śmieci” ..................... 61
Ogólne uwagi
Przed uruchomieniem urządzenia proszę bardzo dokładnie
przeczytać instrukcję obsługi. Proszę zachować ją wraz
z kartą gwarancyjną, paragonem i w miarę możliwości rów-
nież kartonem z opakowaniem wewnętrznym. Przekazując
urządzenie innej osobie, oddaj jej także instrukcję obsługi.
Proszę wykorzystywać urządzenie jedynie dla prywat-
nego celu, jaki został przewidziany dla urządzenia.
Urządzenie to nie zostało przewidziane do użytku
w ramach działalności gospodarczej.
Proszę nie korzystać z urządzenia na zewnątrz. Trzy-
mać obudowę silnika z dala od gorąca, bezpośredniego
nasłonecznienia, wilgoci (nigdy nie zanurzać w płynach)
oraz ostrych krawędzi. Proszę nie obsługiwać urządze-
nia wilgotnymi dłońmi. Jeżeli obudowa jest wilgotna lub
mokra, proszę natychmiast wyciągnąć wtyczkę.
Jeżeli nie korzystacie Państwo z urządzenia, jeżeli
chcecie Państwo zamontować jakieś akcesoria, w celu
wyczyszczenia lub w przypadku jakichkolwiek zakłóceń,
proszę zawsze wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
z gniazdka (należy ciągnąć za wtyczkę, nie za przewód).
Należy regularnie sprawdzać, czy urządzenie i kabel
sieciowy nie są uszkodzone. W razie uszkodzenia
należy przestać korzystać z urządzenia.
Proszę stosować tylko oryginalne akcesoria.
Dla bezpieczeństwa dzieci proszę nie zostawiać
swobodnie dostępnych części opakowania (torby plasti-
kowe, kartony, styropian itp.).
OSTRZEŻENIE:
Nie pozwalaj dzieciom bawić się folią. Niebezpieczeń-
stwo uduszenia!
PC-SV1159IM 04.12.18
54
Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia
OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń!
Podczas i po zakończeniu operacji, temperatura dostępnych po-
wierzchni będzie bardzo wysoka.
Element grzejny pozostaje gorący nawet po wyjęciu wtyczki. Nie
dotykaj obudowy nagrzewnicy ani nie umieszczaj urządzenia na
łatwopalnej powierzchni.
Zawsze trzymać urządzenie wyłącznie za obudowę silnika.
UWAGA:
Nie zanurzać obudowy w wodzie w celu czyszczenia. Prosimy
przestrzegać instrukcji, jak określono w rozdziale „Czyszczenie”.
Naczynie, w którym chcemy korzystać z urządzenia musi być
żaroodporne oraz stabilne. Nie korzystać z plastikowych pojemni-
ków.
Poziom wody musi znajdować się pomiędzy linią MIN a MAX.
Urządzenie powinno być używane wyłącznie na płaskiej po-
wierzchni roboczej.
Nie przenosić urządzenia ani garnka i nie dotykać obu podczas
pracy.
Urządzenia nie należy obsługiwać za pomocą zewnętrznego regu-
latora czasowego ani oddzielnego systemu zdalnego sterowania.
Wyciągnij wtyczkę zasilania z kontaktu przed wyjęciem urządze-
nia z wody.
Nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru na kilka godzin. Nie
wychodzić z domu, kiedy urządzenie pracuje.
Urządzenie to może być używane przez dzieci w wieku lat 8 lub
starsze, osoby z obniżoną sprawnością zyczną, zmysłową lub
umysłową, osoby z brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli są one
nadzorowane lub gdy je poinstruowano jak korzystać z tego urzą-
PC-SV1159IM 04.12.18
55
dzenia w bezpieczny sposób, i gdy zdają sobie sprawę z istnieją-
cych niebezpieczeństw.
Trzymać urządzenie i jego przewód z dala od dzieci poniżej
8 roku życia.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Czyszczenie i konserwacja nie powinny być wykonywane przez
dzieci bez nadzoru.
Nie naprawiać urządzenia samodzielnie. Skontaktować się z pra-
cownikiem autoryzowanego serwisu. Jeśli przewód zasilania jest
uszkodzony, należy go wymienić u producenta, przedstawiciela
serwisu lub podobnie wykwalikowanej osoby, aby uniknąć za-
grożenia.
Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem
Urządzenie to jest przeznaczone wyłącznie do normalnego użytku
domowego. Nie jest przeznaczone do użytku w następujących
miejscach:
w kuchniach dla personelu w sklepach, w biurach i innych miej-
scach komercyjnych;
w przedsiębiorstwach rolnych;
przez gości w hotelach, motelach lub innych miejscach;
w placówkach oferujących noclegi wraz ze śniadaniem.
Wypakowanie urządzenia
1. Wyjmij urządzenie z opakowania.
2. Usuń wszystkie elementy opakowania, takie jak folia,
materiał wypełniający, zaciski do kabli i karton.
3. Panel kontrolny (wyświetlacz) został okryty warstwą
ochronną w celach transportu. Usunąć tę folię.
4. Sprawdź, czy w dostarczonym opakowaniu znajdowały
się wszystkie elementy.
5. Jeśli brakuje części lub widoczne są uszkodzenia, nie
wolno używać urządzenia. Natychmiast zwrócić je do
sprzedawcy.
WSKAZÓWKA:
Na urządzeniu może występować osad produkcyjny lub
kurz. Zalecane jest wyczyszczenie urządzenia zgodnie
z rozdziałem „Czyszczenie”.
Przegląd elementów obsługi /
Zakres dostawy
1 Wyświetlacz temperatury / Wyświetlacz czasu
gotowania
2 Przycisk z zintegrowanym wskaźnikiem świetlnym
3 Przycisk z zintegrowanym wskaźnikiem świetlnym
4 Przycisk ustawień /
5 Zacisk mocujący
6 Znak MIN (minimalna ilość wody)
7 Podgrzewacz
8 Znak MAX (maks. Ilość wody)
9 Obudowa silnika
10 Wskaźnik zasilania
11 Lampka kontrolna WiFi
PC-SV1159IM 04.12.18
56
Interesujące fakty dotyczące
gotowania Sous Vide
Gotowanie Sous Vide (po francusku: sous - „pod”, vide
- „próżnia”) jest metodą powolnego gotowania mięsa,
ryb lub warzyw w niskich temperaturach. Jedzenie przed
gotowaniem jest wkładane do plastikowej torebki i zamy-
kane, powietrze jest usuwane urządzeniem odsysającym,
a następnie taką porcję gotuje się w warunkach stałej
temperatury wody w zakresie od 45 do 90 °C.
Dzięki tej metodzie gotowania jedzenie jest pasteryzowane,
a okres jego przechowywania jest ulega przedłużeniu.
OSTRZEŻENIE:
Żywność pasteryzowana musi być albo bezpośrednio
spożyta albo należy ją szybko schłodzić i zamrozić,
aby nie dopuścić do wzrostu form przetrwalnikowych
bakterii.
Jedzenie przygotowywane gotowaniem Sous Vide nie
jest odpowiednie dla osób z obniżoną odpornością.
Pakowanie próżniowe żywności
Pakowanie próżniowe zachowuje pierwotny smak i zapach
żywności. Po dodaniu składników, takich jak przyprawy
i zioła do torby foliowej, smak staje się bardziej intensywny.
Stosować tylko torebki foliowe, które są szczególnie
nadają się do wytwarzania próżni i są termoodporne.
Inne torebki nie zapewniają wymaganego prawidłowego
zamknięcia.
Utrzymywać miejsca zamknięcia czyste i suche. Unikać
sfałdowań. W takich miejscach złącze może przepusz-
czać powietrze.
Zgrzewarkę próżniową do pakowania można nabyć
w specjalistycznym sklepie. Z naszej linii produktów po-
lecamy zgrzewarkę próżniową PC-VK 1146 i stosowny
dla niej rodzaj worków i folii w zapasie. W tej sprawie
należy skontaktować się z dealerem.
- Urządzenie do pakowania próżniowego PC-VK 1146
Nr pozycji: 501 146
- orba zapasowa, rozmiar 22 x 30 cm
Nr pozycji: 8 910 151
- orba zapasowa, rozmiar 28 x 40 cm
Nr pozycji: 8 910 152
- Rolka folii, rozmiar 28 cm x 6 m
Nr pozycji: 8 910 155
Instrukcja użytkowania urządzenia
Lokalizacja
Ułożyć garnek, na którym chcemy użyć urządzenia na
antypoślizgowej, płaskiej i żaroodpornej powierzchni.
Należy pamiętać, aby urządzenie wraz z przewodem
zasilania nigdy nie umieszczać na gorących po-
wierzchniach czy w pobliżu źródeł ciepła (np. palenisko
kuchenne, piekarnik).
Połączenie elektryczne
Przed podłączeniem wtyczki zasilającej do gniazdka
sprawdź, czy napięcie sieci jest zgodne z napięciem
urządzenia. Wymagane informacje można znaleźć na
tabliczce znamionowej.
Podłącz urządzenie wyłącznie do prawidłowo zainstalo-
wanego i zabezpieczonego gniazdka elektrycznego.
Przyciski funkcji
Przyciski na urządzeniu to przyciski dotykowe. Należy lekko
palcem dotykać przyciski, aby uruchomić funkcję.
Przycisk Opis funkcji
Włączanie / wyłączanie urządzenia /
Początek fazy grzania; rozpoczęcie czasu
gotowania / zatrzymanie procesu
Aby wyłączyć urządzenie lub zakończyć
proces, nacisnąć i przytrzymać przycisk
przez okres ok. 3 sekund.
Aby wybrać następne ustawienie
(Temperatura wody Godziny Minuty)
Połącz się z aplikacją
Do ustawiania temperatury wody i czasu
gotowania. Po naciśnięciu i przytrzymaniu
przycisku rozpocznie się szybkie przewija-
nie do przodu.
Po włączeniu każde naciśnięcie przycisku jest potwierdzane
sygnałem dźwiękowym.
Zacisk mocujący
Użyć zacisku do zamocowania Sous Vide na odpowiednim
garnku Pojemność garnka powinna mieścić się między 6
a 15 litrów. Aby bezpiecznie umiejscowić urządzenie na
garnku za pomocą zacisku sprawdzić, czy wysokość garnka
wynosi co najmniej 15 cm. (Patrz strona 3, Rys. A)
Ilość wody
Najpierw zamontować Sous Vide na garnku i włożyć
do środka jedzenie. Nalać wody do znaku MAX na
urządzeniu. To zapewni utrzymywanie się temperatury
w granicach + / - 0,5 °C.
Żywność zamknięta w opakowaniu próżniowym zawsze
musi być całkowicie zanurzona w wodzie.
Jeśli jedzenie nie było zanurzone w wodzie z powodu
pęcherzyków, ustawić odważnik (może być np. talerz)
na torbie.
Kiedy poziom wody spada poniżej znaku MIN urucha-
mia się urządzenie ochraniające. Słychać będzie sygnał
typu beep, a urządzenie zamknie się. Powiadomienie
”. pojawia się na wyświetlaczu Następnie spraw-
dzić, czy poziom wody mieści się między znakami MIN a
MAX Proces należy po tym uruchomić ponownie.
PC-SV1159IM 04.12.18
57
Wybór czasu gotowania
Czas gotowania zależy od grubości pożywienia. Czasy
mogą się różnić także ze względu na ilość i konsysten-
cję żywności. W związku z tym poniższe nastawy cza-
sowe są tylko orientacyjne i powinny być dostosowane
do upodobań Gotującego.
Wydłużyć czas o co najmniej 20 % w przypadku głęboko
zamrożonej żywności.
Podwoić czas dla twardego mięsa.
OSTRZEŻENIE:
Temperatury wyszczególnione w tabelach nie mogą być
skracane!
Mięso: Temperatura 58 °C - 62 °C
Grubość Czas w minutach
10 mm 30
20 mm 45
30 mm 95
40 mm 120
50 mm 180
60 mm 250
Drób: Temperatura 63 °C - 65 °C
Grubość Czas w minutach
10 mm 20
20 mm 40
30 mm 75
40 mm 90
Ryby: Temperatura 55 °C - 58 °C
Grubość Czas w minutach
10 mm 10
20 mm 20
30 mm 30
40 mm 40
50 mm 50
60 mm 60
Warzywa: Temperatura 80 °C - 85 °C
Rodzaj Czas w minutach
Ziemniaki 40
Szparagi 25
Warzywa korzeniowe 70
Warzywa kruche 70
Zanik zasilania
Jeśli przerwane jest zasilanie, proces należy ponownie
uruchomić.
Informacja dotycząca aplikacji „Sous Vide”
Sous Vide aplikacja jest dostępna dla systemu Android
oraz iOS. Zeskanuj odpowiedni kod QR i pobierz ją bezpo-
średnio.
WSKAZÓWKA:
W zależności od dostawcy, mogą zaistnieć koszty zwią-
zane z pobieraniem aplikacji.
Google Play App Store
Informacje na temat korzystania z aplikacji
To urządzenie można obsługiwać za pośrednictwem sieci
domowej. Warunkiem jest stałe połączenie Wi-Fi z routerem
i bezpłatna aplikacja „Sous Vide”.
Zalecamy odłączenie urządzenia od źródła zasilania, gdy
jesteś poza domem, aby zapobiec niezamierzonemu włą-
czeniu, gdy nie ma Cię w domu!
Wymagania systemowe do użytkowania aplikacji
iOs 8.0 lub wyższy
Android 4.1 lub wyższy
Uruchomienie za pośrednictwem aplikacji
1. Zainstaluj aplikację „Sous Vide”. Utwórz konto użytkow-
nika.
2. Aktywuj funkcję Wi-Fi w ustawieniach urządzenia.
3. Umieść urządzenie w odległości około 5 metrów od
routera.
4. Naciśnij i przytrzymaj przycisk przez około 3 sekundy,
gdy urządzenie jest wyłączone. Usłyszysz sygnały
dźwiękowe, podczas gdy lampka wskaźnika zacznie
migać powoli, a następnie szybko.
5. Uruchom aplikację i wybierz „ + .
6. Postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie.
7. Po pomyślnym podłączeniu urządzenia lampka kontro-
lna zaświeci się . Możesz teraz obsługiwać urządze-
nie za pomocą aplikacji.
Przywróć połączenie bezprzewodowe
Urządzenie musi najpierw zostać podłączone do aplikacji za
każdym razem, gdy zostało odłączone od zasilania.
1. Otwórz aplikację.
2. Naciśnij i przytrzymaj przycisk przez około 3 sekundy,
gdy urządzenie jest wyłączone. Usłyszysz sygnały
PC-SV1159IM 04.12.18
58
dźwiękowe, podczas gdy lampka wskaźnika zacznie
migać powoli, a następnie szybko.
3. Urządzenie przywraca teraz połączenie z aplikacją.
Może to potrwać parę minut.
Obsługa
1. Zamontować urządzenie na odpowiednim garnku.
2. Umieścić w garnku żywność w opakowaniu.
3. Nalać ciepłej wody na garnek, aby zmniejszyć czas
ogrzewania.
4. Nacisnąć , aby włączyć urządzenie. Usłyszysz sygnał
dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi się „ .
5. Użyj przycisków / do wybierania pomiędzy jednost-
kami temperatury °C (stopnie Celsjusza) i °F (stopnie
Fahrenheita).
6. Potwierdź ustawienie, naciskając przycisk .
7. Użyj przycisków / , aby ustawić żądaną tempera-
turę.
8. Potwierdź ustawienie, naciskając przycisk . Zacznie
migać wskazanie godziny.
9. Użyj przycisków / , aby ustawić godziny.
10. Potwierdź ustawienie, naciskając przycisk . Wy-
świetlacz minut oraz wskaźnik kontrolny przycisku
zaczyna migać.
11. Użyj przycisków / , aby ustawić minuty.
12. Nacisnąć przycisk . Wyświetla cię aktualna tempera-
tura wody. Urządzenie zaczyna ogrzewać wodę. Zapala
się kontrolka zasilania na niebiesko.
13. Kiedy urządzenie osiągnie ustawioną temperaturę,
słychać dwa sygnały typu beep. Wskaźnik zasilania za-
cznie migać. Uruchamia się timer odliczania. Tempera-
tura i pozostały czas będą pokazywane naprzemiennie
na wyświetlaczu.
14. Z chwilą upływu zadanego czasu słyszalny jest sygnał
dźwiękowy. Powiadomienie „ ” pojawia się na
wyświetlaczu. Urządzenie wyłączy się automatycznie.
Wyjmij wtyczkę z gniazdka.
Przedwczesne zakończenie pracy
1. Można również wcześniej anulować pracę w każdym
momencie. Przytrzymać przycisk dociśnięty przez
około 3 sekundy.
2. Wyjąć wtyczkę z gniazda.
Po ugotowaniu
Po zakończonym procesie gotowania tak przygotowaną
żywność można wykorzystać na dwa sposoby:
Utrzymywanie żywności w stanie ciepłym
Można utrzymywać pasteryzację ugotowanego jedzenia
w temperaturze co najmniej 55 °C aż do momentu podania
do stołu. Utrzymując jedzenie w tej temperaturze zapobiega
się rozwojowi wszelkich zarazków. Mięso i warzywa są go-
towane i mogą się rozgotować, gdy będą ciepłe zbyt długo.
Zależy to od temperatury i rodzaju żywności. Twarde czy
żylaste kawałki mięsa wołowego można gotować i utrzymy-
wać ciepłe przez 24 do 48 godzin w wodzie o temperaturze
55 °C. Jednak większość dań można utrzymywać w takich
warunkach tylko przez 8 do 10 godzin, zanim nie rozgotują
się.
Brytfannę Sous Vide należy użytkować w sposób opisany
powyżej.
Ustawić temperaturę 55 °C.
Wybrać maksymalny czas utrzymywania jedzenia wsta-
nie ciepłym po ugotowaniu.
Oto kilka pomocnych wskazówek:
Produkt żywnościowy Czas maks. (godziny)
Mięso 6 - 10
Drób 2 - 3
Ryby 1
Warzywa 2
Podawać potrawę natychmiast po ugotowaniu
Żywność można spożywać natychmiast po ugotowaniu
metodą Sous Vide.
WSKAZÓWKA:
Mięso do gotowania spiec w celu uzyskania chrupko-
ści na gorącej patelni z niewielką ilością oleju przez
maksymalnie 1 minutę. Mięso pozostaje bardziej
soczyste i krócej się smaży.
Poprzez przyprawienie surowego mięsa, krótkie
przesmażenie, a następnie opakowanie próżniowe,
takie mięso jest w pełni gotowe do spożycia zaraz po
ugotowaniu metodą Sous Vide.
Przechowywanie ugotowanej żywności
WAŻNE:
Jeśli chcesz zachować pasteryzację ugotowanej żyw-
ności, ostudź ją w wodzie z lodem do 5 °C. Taka łaźnia
wodna powinna być napełniona co najmniej do połowy
lodem.
Następnie można zamrozić żywność w torebkach próżnio-
wych i przechowywać ją w temperaturze lodówki przez ok.
5 dni.
Jeśli chcemy użyć ugotowanej, lecz zamrożonej żywności,
należy rozmrozić pakowane próżniowo porcje w temp.
55 °C na patelni za pomocą Sous Vide. Następnie wyjąć ją
z torebki do dalszego przerobu lub podania do stołu.
Przygotowanie jogurtu
Co warto wiedzieć na temat jogurtu
Jogurt to podobny do zsiadłego mleka napój, który powstaje
z mleka pod wpływem działania bakterii.
PC-SV1159IM 04.12.18
59
Mleko jest wzbogacane kulturami bakterii jogurtowych (duża
liczba zarodków). Bakterie mnożą w średniej temperaturze
45 °C. Obecny w mleku cukier mlekowy (laktoza) jest
przekształcany do kwasu mlekowego. W wyniku tego mleko
się zsiada.
Przygotowanie jogurtu
Potrzebne jest pasteryzowane mleko (mleko H) i jogurt
naturalny w proporcji mieszania 100 ml : 15 ml (lub
140 ml : 20 ml).
Kubki jogurtu można nabyć w sklepie spożywczym.
1. Umieścić garnek z urządzeniem w lokalizacji, gdzie nie
zostanie usunięty ani narażony na wibracje podczas
przygotowywania jogurtu. Inaczej jogurt nie zsiądzie się.
2. Podgrzać mleko H w rondlu do temperatury ok. 45 °C
i zmieszać z jogurtem naturalnym lub kulturą bakterii jo-
gurtowych. Aby użyć świeżego mleka, należy je najpierw
zagotować a potem schłodzić do temperatury ok. 45 °C.
3. Przelać mieszaninę do czystych słoików. Zakręcić
pokrywki słoików.
4. Umieścić zamknięte słoiki w garnku z dołączonym
urządzenie Sous Vide.
5. Wlać ciepłej wody do naczynia (maks. 45 °C).
6. Brytfannę Sous Vide należy użytkować w sposób
opisany powyżej.
Ustawić temperaturę 45 °C.
Timer ustawić na 12 godzin.
WSKAZÓWKA:
Im dłuższe dojrzewanie, tym intensywniejszy smak
jogurtu.
Słoik gotowego jogurtu można użyć jako bazy do
przygotowania kolejnych porcji jogurtu maksymalnie
20 razy, ponieważ z czasem działanie kultury bakteryj-
nej staje się coraz słabsze.
Owoce, orzechy, dżem lub podobne składniki należy
dodawać tylko po sporządzeniu jogurtu.
Zawsze przechowywać gotowy jogurt w lodówce.
Czyszczenie
OSTRZEŻENIE:
Przed czyszczeniem wyłączaj zawsze urządzenie i wyciągaj
wtyczkę sieciową. Poczekaj, aż urządzenie ostygnie.
W żadnym wypadku nie zanurzać części silniczka w wodzie
w celu czyszczenia. Może to doprowadzić do porażenia prądem
lub pożaru.
UWAGA:
Proszę nie stosować drucianej szczotki lub innych
przedmiotów szorujących.
Proszę nie używać ostrych lub szorujących środków
czyszczących.
Obudowę silnika czyścić wyłącznie wilgotną ściereczką
z dodatkiem niewielkiej ilości środka do mycia naczyń.
Osuszyć szmatką.
Odwapnianie
Usuwać kamień z urządzenia regularnie.
Ilość osadzającego się kamienia zależy od stopnia twar-
dości wody oraz częstotliwości używania urządzenia.
Do odwapniania nie należy używać octu, lecz dostępne
w sprzedaży środki do odwapniania na bazie kwasu
cytrynowego. Dozować należy je według instrukcji
używania.
1. Zamontować urządzenie na odpowiednim garnku.
2. Nalać gorącej wody do garnka i dodać środka do usu-
wania kamienia.
3. Ustawić temperaturę oraz timer, jak opisano w rozdziale
„Obsługa”.
- Ustawić temperaturę maksymalną.
- Ustawić timer na kilka minut.
4. Powtórzyć proces, zgodnie z koniecznością aż do całko-
witego rozpuszczenia osadu.
Przechowywanie
Urządzenie należy wyczyścić zgodnie z opisem.
W przypadku dłuższych okresów nieużywania zalecane
jest przechowywanie urządzenia w oryginalnym opa-
kowaniu.
Urządzenie należy zawsze przechowywać w odpowied-
nio wentylowanym i suchym miejscu, poza zasięgiem
dzieci.
PC-SV1159IM 04.12.18
60
Eliminowanie usterek i zakłóceń
Problem
Możliwa
przyczyna
Co robić
Urządzenie nie
funkcjonuje.
Urządzenie nie
ma dopływu
zasilania.
Sprawdzić
gniazdko za
pomocą innego
urządzenia.
Prawidłowo pod-
łączyć wtyczkę
sieciową.
Sprawdzić główne
urządzenie odłą-
czające zasilanie
w sieci.
Urządzenie
wyłącza się
przedwcześnie
lub urządzenie
ochronne tempe-
ratury zaczyna
( ).
Urządzenie jest
zablokowane
kamieniem.
Usuń kamień
z urządzenia
zgodnie z opisem.
Poziom wody
spadł poniżej
poziomu MIN.
Nalać wody i po-
nownie rozpocząć
proces.
Dane techniczne
Model:..................................................................PC-SV 1159
Napięcie zasilające: ...........................220 - 240 V~, 50 - 60 Hz
Moc znamionowa: .......................................................1000 W
Stopień ochrony przed cieczami: ...................................IPX7*
Krótki czas pracy: ...................................................................
Pompa cyrkulacyjna: ............10 litry na minutę, w większości
Temperatura: .................................................0 do 90 °C max.
Stabilność temperatury: ............................................ ± 0,5 °C
Odpowiednia wysokość garnka: .................15 cm lub wyższa
Masa netto: .................................................................ok. 1 kg
WLAN
Obsługiwana sieć: ................................................ 802.11b/g/n
Maksymalnej mocy częstotliwości
radiowej emitowanej: .................................................100 mW
Zakres częstotliwości: ................................................ 2,4 GHz
Kanały: ............................................................................1 - 13
Obsługiwane klucze Wi-Fi: .................................WPA / WPA2
* To urządzenie jest zgodne z IPX7. Oznacza to, że urzą-
dzenie jest chronione przed chwilowym zanurzeniem.
Zastrzegamy sobie prawo wprowadzania zmian technicz-
nych i projektowych w trakcie ciągłego rozwoju produktu.
Ogłoszenie zgodności z dyrektywą
Clatronic International GmbH niniejszym oświadcza, że typ
urządzenia radiowego PC-SV 1159 jest zgodny z dyrektywą
2014 / 53 / UE.
Ponadto, urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektywy
RoHS 2011 / 65 / EC.
Pełny tekst deklaracji zgodności UE jest dostępny pod
następującym adresem internetowym: www.sli24.de
W obszarze pobierania należy wprowadzić nazwę modelu
PC-SV 1159.
Sprawdzono do działania w Polsce.
Warunki gwarancji
Przyznajemy 24 miesiące gwarancji na produkt licząc od
daty zakupu.
W tym okresie będziemy bezpłatnie usuwać w terminie
14 dni od daty dostarczenia wadliwego sprzętu z kartą
gwarancyjną do miejsca zakupu wszystkie uszkodzenia
powstałe w tym urządzeniu na skutek wady materiałów
lub wadliwego wykonania, naprawiając oraz wymieniając
wadliwe części lub (jeśli uznamy za stosowne) wymieniając
całe urządzenie na nowe.
Sprzęt do naprawy powinien być dostarczony w komplecie
wraz z dowodem zakupu oraz z ważną kartą gwarancyjną
do sprzedawcy w miarę możliwości w oryginalnym opako-
waniu lub innym odpowiednim dla zabezpieczenia przed
uszkodzeniem. W razie braku kompletnego opakowania fa-
brycznego, ryzyko uszkodzenia sprzętu podczas transportu
do i z miejsca zakupu ponosi reklamujący.
Naprawa gwarancyjna nie dotyczy czynności przewidzia-
nych w instrukcji obsługi, do wykonania których zobowią-
zany jest użytkownik we własnym zakresie i na własny
koszt.
Gwarancja nie obejmuje
mechanicznych, termicznych, chemicznych uszkodzeń
sprzętu i wywołanych nimi wad,
uszkodzeń powstałych w wyniku działania sił zewnętrz-
nych takich jak wyładowania atmosferyczne, zmiana
napięcia zasilania i innych zdarzeń losowych,
nieprawidłowego ustawienia wartości napięcia elektrycz-
nego, zasilanie z nieodpowiedniego gniazda zasilania,
sznurów połączeniowych, sieciowych, żarówek, baterii,
akumulatorów,
uszkodzeń wyrobu powstałych w wyniku niewłaściwego
lub niezgodnego z instrukcją jego użytkowania, przecho-
wywania, konserwacji, samowolnego zrywania plomb
oraz wszelkich przeróbek i zmian konstrukcyjnych doko-
nanych przez użytkownika lub osoby niepowołane,
roszczeń z tytułu parametrów technicznych wyrobu, o ile
są one zgodne z podanymi przez producenta,
prawidłowego zużycia i uszkodzeń, które mają nieistotny
wpływ na wartość lub działanie tego urządzenia.
PC-SV1159IM 04.12.18
61
Karta gwarancyjna bez pieczątki sklepu, daty sprzedaży,
nie wypełniona, źle wypełniona, ze śladami poprawek,
nieczytelna wskutek zniszczenia, bez możliwości ustalenia
miejsca sprzedaży oraz dołączonego dowodu zakupu jest
nieważna.
Korzystanie z usług gwarancyjnych nie jest możliwe po
upływie daty ważności gwarancji. Gwarancja na części lub
całe urządzenie, które są wymieniane kończy się, wraz
z końcem gwarancji na to urządzenie
Wszystkie inne roszczenia, wliczając w to odszkodowania
są wykluczone chyba, że prawo przewiduje inaczej. Rosz-
czenia wykraczające poza tą umowę nie są uwzględniane
przez tą gwarancję.
Gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wyłącza,
nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego
wynikających z niezgodności towaru z umową.
Gwarancja oraz zawarte w niej warunki obowiązują na
terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
Dystrybutor:
CTC Clatronic Sp. z o.o
Ul. Brzeska 1
45-960 Opole
Usuwanie
Znaczenie symbolu „Pojemnik na śmieci”
Należy zadbać o środowisko i nie wyrzucać
urządzeń elektrycznych razem z odpadami go-
spodarstwa domowego.
Stare lub uszkodzone urządzenia elektryczne
należy odstawić do miejskich punktów zbiórki.
Prosimy unikać potencjalnych zagrożeń dla zdrowia i środo-
wiska poprzez nieprawidłowe metody utylizacji odpadów.
Przyczyniasz się do recyklingu i innych form utylizacji zuży-
tych urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Informacje na temat punktów zbiórki znajdują się na terenie
danego miasta.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86

Profi Cook PC-SV 1159 silber Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi