Stand 9.3.2020
87 von 92
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Galbi
500 g żeberek wołowych (pokrojo-
nych na kawałki o grubości 1-1,5 cm),
100 ml sosu sojowego, 100 g cukru,
100 ml wody, 1 zgnieciony ząbek
czosnku, 1 cebula siedmiolatka, 1 łyż-
ka oleju sezamowego
Cebulę siedmiolatkę i czosnek drobno
posiekać, zmieszać wszystkie składni-
ki oprócz mięsa na marynatę. Włożyć
mięso do marynaty i marynować przez
kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
Następnie lekko osuszyć z marynaty i
piec na grillu na jak najwyższym po-
ziomie.
Krewetki z czosnkiem
30 obranych, surowych krewetek, 1
wiązka pietruszki naciowej o gładkich
listkach, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy
z oliwek, 3 ząbki czosnku, kilka świe-
żych listków szałwii, sól, pieprz, drew-
niane szpikulce
Dzień wcześniej: Pietruszkę drobno
posiekać, czosnek obrać i posiekać.
Zmieszać z oliwą i sokiem z cytryny,
włożyć krewetki do marynaty i pozosta-
wić na całą noc.
Rozgrzać grill z 2 łyżkami oleju na po-
ziomie 4. Delikatnie wytrzeć krewetki
do sucha, nabijać na drewniane szpi-
kulce na zmianę z szałwią. Grillować z
obu stron przez ok. 3-4 minuty. Dopra-
wić mięso solą i pieprzem.
Smażone owoce morza
2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 listek
laurowy, 3 łyżki oleju, 500 g muszli (z
puszki), 500 g krewetek królewskich,
200 g kalmarów (z puszki), sól, pieprz
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Rozgrzewać grill z 3 łyżkami oleju na
najwyższym poziomie przez 3 minuty.
Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Do-
dać owoce morza i listek laurowy, sma-
żyć na 3 poziomie przez ok.10 minut
kilkakrotnie mieszając. Doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Mięso z kurczaka na ostro
200 g mięsa z kurczaka, 3 łyżki sosu
sojowego, 2 szczypty pasty chili, ½ ły-
żeczki świeżego, drobno startego imbi-
ru, trochę oleju
Filet z kurczaka lekko zamrozić, po-
ciąć na cienkie plastry nożem uniwer-
salnym (w poprzek do włókien mięsa),
sos sojowy zmieszać z chili i imbirem.
Marynować w nim mięso, w lodówce
pod przykryciem przez 2-3 godziny.
Płytę grillową lekko posmarować ole-
jem. Grillować ok. 10 minut, co jakiś
czas odwracając. Porada: Kurczaka
można zastąpić biodrówką wieprzową.
Medaliony wieprzowe z masłem pieprzo-
wym
250 g masła, sok z cytryny, sól, 5-6 ły-
żek marynowanych ziarenek pieprzu,
1000 g medalionów wieprzowych
Dzień wcześniej: Masło ubić na pianę
z sokiem z cytryny i solą. Dodać zia-
renka pieprzu. Uformować z masła wa-
łek i odstawić na noc do lodówki.
Rozgrzać grill z 2 łyżkami oleju na po-
ziomie 4 i smażyć medaliony po 3-4
Copyright UNOLD AG | www.unold.de