Russell Hobbs 22940-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
45
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Urządzeniem nie można sterować przy pomocy regulatora czasowego, ani
też zdalnie.
Używaj urządzenia tylko z dostarczonymi złączką i kablem, i na odwt.
h Powierzchnie urdzenia rozgrzewają się.
Jeśli złączka lub kabel są uszkodzone, można je zastąpić tylko poprzez
specjalny zestaw dostępny u producenta lub w autoryzowanym serwisie.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych naczyń
zawierających wodę.
Chleb, oliwa i inne produkty spożywcze mogą się zapalić. Nie należy używać urządzenia w pobliżu
lub pod zasłonami lub innymi materiałami palnymi, należy nadzorować grill w trakcie użytkowania.
Nie owijaj żywności w przeźroczystą folię lub folię aluminiową i nie wkładaj do torby z polietylenu.
Grill ulegnie uszkodzeniu i może dojść do pożaru.
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spożycia.
Odłącz urządzenie od sieci, kiedy nie jest używane.
Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. yta
2. Wejście zasilania
3. Tacka ociekowa
4. Regulator temperatury
5. Lampka
6. Złączka
PRZYGOTOWANIE
1. Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
2. Urządzenie oraz przewód zasilający powinny być oddalone od krawędzi blatu i poza zasięgiem
dzieci.
3. Sprawdź, czy tacki ociekowe są całkowicie wsunięte (rys. A).
UŻYCIE
1. Obróć regulator temperatury do oporu w lewo (0).
2. Podłącz złączkę do wejścia zasilania na urządzeniu (RYS. B).
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
46
3. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
4. Ustaw termostat na potrzebną temperaturę (1 - 5).
5. Zaświeci się lampka termostatu. Lampka zgaśnie po osiągnięciu temperatury. Będzie to następować
w cyklu włączony/wyłączony, gdy termostat pracuje, aby utrzymać temperaturę.
6. Jedzenie na grill nakładaj łopatką lub szczypcami, nie palcami.
UWAGA: W trakcie zapiekania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu, gorący tłuszcz może się
rozpryskiwać. Jeśli się tak dzieje, można obniżyć temperaturę, lecz to wydłuży czas przygotowania.
Zaczekaj, aż jedzenie będzie gotowe.
Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
Gotowe potrawy wyjmuj narzędziami kuchennymi z drewna lub plastiku.
Co jakiś czas opróżniaj tacki ociekowe. Tacki ociekowe są gorące, dlatego chwytaj je ostrożnie przez
rękawicę kuchenną lub przy pomocy podobnej ochrony. Wytrzyj ręcznikiem kuchennym i ponownie
zainstaluj.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
2. Wyciągnij złączkę z wejścia zasilania.
3. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
4. Tacki ociekowe myj w ciepłej wodzie z mydłem lub na górnej półce zmywarki do naczyń.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
PRZEPISY KULINARNE
ŁOSOŚ SEZAMOWY Z MIODEM I SOJĄ (4 porcje)
350g łososia
20g ciemnego sosu sojowego
40g miodu
15ml octu winnego sherry
30ml oleju sezamowego
15ml oleju roślinnego
20g prażonego sezamu
Wymieszaj w misce sos sojowy, miód, ocet, olej sezamowy, olej roślinny i prażony sezam. Wlej do naczynia
i ułóż łososia w cieczy skórą do góry. Pozostaw do marynowania przez co najmniej 20-30 minut. Rozgrzej
grill na ustawieniu 5. Po rozgrzaniu, ułóż łososia na ruszcie i zapiekaj przez 7-8 minut, aż łosoś zacznie się
dzielić na płaty.
KURCZAK PAPRYKOWY (4-6 porcje)
400g udek z kurczaka bez kości
10g wędzonej papryki
3g chilli w proszku
30ml oliwy z oliwek
1 cytryna, sok i skórka
l i pieprz do smaku
Wymieszaj w misce paprykę, chilli w proszku, oliwę, cytrynę i przyprawy. Pokrój kurczaka na kawałki
żądanej wielkości i dodaj do miski. Dobrze wymieszaj, upewniając się, że kurczak jest dobrze pokryty
marynatą. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyjmij kurczaka z
lodówki na około 15 minut przed obróbką termiczną. Rozgrzej grill na ustawieniu 5. Po podgrzaniu,
zapiekaj kurczaka, aż zacznie puszczać jasny sok.
47
SZASZŁYKI Z JAGNIĘCINY Z KOLENDRĄ I JOGURTEM MIĘTOWYM (6 szasyków)
500g łopatki jagnięcej pokrojonej w kostkę,
kawałki 1-2 cm
1 pęczek świeżej kolendry
1 pęczek świeżej mięty
200g jogurtu typu greckiego
3g papryki
3g chilli w proszku
3g mielonego kminku
l i potłuczony czarny pieprz
6 szpikulców
Wymieszaj w misce kolendrę, miętę, jogurt, paprykę, chilli, kminek i przyprawy. Dodaj jagnięcinę
upewniając się, że jest dobrze przykryta. Nabij kawałki jagnięciny pokryte mieszaniną na szaszłyki
(drewniane szpikulce namocz na 15 minut przed użyciem). Pozostaw do marynowania w lodówce przez co
najmniej 2 godziny. Wyjmij z lodówki około 15-20 minut przed obróbką termiczną. Rozgrzej grill na
ustawieniu 5. Po rozgrzaniu, zapiekaj jagnię na szpikulcach, aż zacznie puszczać jasny sok.
MARYNOWANE KREWETKI KRÓLEWSKIE (4 porcje)
20 krewetek królewskich, obranych
½ czerwonego chilli, drobno pokrojonego
5g świeżego imbiru, drobno startego
1 liść papedy, w plasterkach
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
20ml oleju sezamowego
15ml jasnego sosu sojowego
15ml sosu ze słodkiego chilli
¼ pęczka świeżej kolendry, posiekanej
l i pieprz
Dobrze wymieszaj wszystko w misce i dodaj krewetki. Przykryj folią spożywczą i odstaw do marynowania
w lodówce na co najmniej 2 godziny. Rozgrzej grill na ustawieniu 5. Po rozgrzaniu, osusz nadmiar
marynaty z krewetek i następnie umieść krewetki w grillu. Zapiekaj na każdej stronie przez 2-3 minuty, aż
całe krewetki będą różowe.
BURGERY ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW (8-10 burgerów)
6 słodkich ziemniaków
150g bułki tartej
1 czerwone chilli, drobno pokrojone
1 czerwona cebula, drobno pokrojona
4g mielonego kminku
3g zmielonej gałki muszkatołowej
½ pęczek świeżej kolendry
½ cytryna, sok
l i pieprz do smaku
Umyj słodkie ziemniaki i pokłuj je widelcem. Połóż je na blasze i piecz w piekarniku w temperaturze 180ºC,
aż będą miękkie. Odstaw słodkie ziemniaki, aż nieco ostygną i następnie przekrój je na połowy i wyjmij
miąższ. Wymieszaj w misce słodkie ziemniaki ze wszystkimi innymi składnikami. Podziel wymieszane
słodkie ziemniaki na osiem równych części i uformuj z nich burgery. Wstaw do lodówki na 20 minut.
Rozgrzej grill na ustawieniu 5. Gdy grill będzie gorący, posmaruj pędzlem płytę odrobiną oliwy z oliwek i
smaż burgery przez 5-6 minut z każdej strony.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Russell Hobbs 22940-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi