Aeg-Electrolux B4403-5-W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B4403-5
Instrukcja obsługi Piekarnik elektryczny
do zabudowy
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych 3
Ogólne zasady bezpieczeństwa
3
Instalacja 3
Podłączenie do sieci elektrycznej
4
Eksploatacja 4
Konserwacja i czyszczenie 5
Oświetlenie piekarnika 6
Serwis 6
Utylizacja starego urządzenia 6
Opis urządzenia 6
Widok urządzenia 6
Akcesoria piekarnika 7
Codzienna eksploatacja 7
Czyszczenie wstępne 7
Ustawianie aktualnej godziny 7
Włączanie i wyłączanie piekarnika
8
Wentylator chłodzący 8
Funkcje piekarnika 8
Wkładanie akcesoriów piekarnika
8
Wyświetlacz 9
Funkcja minutnika 9
Termosonda do mięsa 10
Mechaniczna blokada drzwi 10
Przydatne rady i wskazówki 12
Wewnętrzna strona drzwi 12
Pieczenie ciasta 13
Pieczenie mięsa 18
Grillowanie 23
Pasteryzowanie 24
Suszenie 25
Rozmrażanie 26
Konserwacja i czyszczenie 27
Sufit piekarnika 27
Prowadnice blach 28
Oświetlenie piekarnika 28
Drzwi piekarnika i szyby 29
Co zrobić, gdy… 30
Ochrona środowiska 31
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę in‐
strukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
2
Spis treści
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku
jego sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nie‐
prawidłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Urządzenia nie powinny używać osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdol‐
nościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych, a także nieposiada‐
jące doświadczenia i wiedzy niezbędnej do jego obsługi. Osoby te mogą
obsługiwać urządzenie wyłącznie pod nadzorem lub po odpowiednim poin‐
struowaniu przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Ist‐
nieje ryzyko uduszenia lub odniesienia obrażeń.
Gdy drzwi urządzenia są otwarte lub urządzenie pracuje, dzieci i zwierzęta
domowe muszą znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia. Ist‐
nieje ryzyko doznania obrażeń lub trwałego kalectwa.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przy‐
cisków, należy jej używać. Opcje te zapobiegają przypadkowemu urucho‐
mieniu urządzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odnie‐
sienia obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalacji i podłączenia urządzenia może dokonać tylko uprawniony elektryk.
Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli
to uniknąć ryzyka poważnego uszkodzenia urządzenia lub obrażeń ciała.
Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie trans‐
portu. Nie podłączać uszkodzonego urządzenia do źródła zasilania. W razie
potrzeby skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy usunąć z urządzenia cały ma‐
teriał opakowaniowy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Mo‐
że to spowodować unieważnienie gwarancji.
Należy w pełni przestrzegać przepisów prawnych, rozporządzeń, dyrektyw
oraz norm obowiązujących w kraju użytkowania urządzenia (zasady i prze‐
pisy dotyczące bezpieczeństwa, recyklingu, bezpieczeństwa instalacji elek‐
trycznych i/lub gazowych itp.)!
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła za‐
silania.
Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego przesuwania należy zachować os‐
trożność. Zawsze należy używać rękawic ochronnych. Nigdy nie należy
ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
W instalacji elektrycznej należy zastosować rozłącznik, umożliwiający od‐
cięcie wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu styków wynoszącym mini‐
mum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich urządzeń odcinających
zasilanie, takich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe
(RCD) i styczniki.
Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających od‐
powiednie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Urządzenie nie nadaje się do posadowienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzewcze przeznaczone do zabudowy są wyposażone w
specjalne systemy połączeniowe. Ze względów bezpieczeństwa można je
łączyć tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej
są zgodne z parametrami domowej instalacji elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce zna‐
mionowej.
Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do gniazd sieciowych należy
zwrócić uwagę, aby ich przewody nie stykały się ani znajdowały w pobliżu
gorących drzwi urządzenia.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje niebezpie‐
czeństwo pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Skon
taktować się z punktem serwisowym.
Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli
ma zastosowanie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Należy
zawsze ciągnąć za wtyczkę sieciową – jeśli dotyczy.
Eksploatacja
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku w gospodarstwie domo‐
wym. Nie należy używać tego urządzenia do celów komercyjnych lub prze
mysłowych.
Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli
to uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przecho‐
wywania.
Nie umieszczać łatwopalnych produktów lub przedmiotów nasączonych łat
wopalnymi produktami (wykonanych z tworzywa sztucznego lub aluminium)
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu. Istnieje niebezpieczeństwo wybu‐
chu lub pożaru.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia silnie się nagrzewa. Istnieje niebezpie‐
czeństwo poparzenia. Do wkładania lub wyjmowania akcesoriów lub naczyń
należy stosować rękawice.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie
jak najdalej od urządzenia. Z urządzenia może wydobywać się gorąca para.
Istnieje ryzyko poparzenia skóry.
Aby nie dopuścić do uszkodzenia lub odbarwienia emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie wpływa na pracę urządzenia.
Nie wolno korzystać z urządzenia, jeśli ma ono kontakt z wodą. Nie wolno
obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma.
Nie wolno naciskać lub obciążać otwartych drzwi urządzenia.
Zawsze należy zamykać drzwi urządzenia, nawet podczas grillowania.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłą‐
czyć je od zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest
zimne. Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia
szyb w drzwiach urządzenia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub
resztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do‐
brym stanie
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urzą
dzenie wyłącznie wodą z mydłem. Nie używać produktów łatwopalnych i
mogących spowodować korozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnie‐
niowych, ostrych przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani od‐
plamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in‐
strukcji producenta. Nie wolno rozpryskiwać żadnych środków na filtr tłusz
czowy (jeśli jest w wyposażeniu), grzałki ani czujnik termostatu.
Nie czyścić szyb w drzwiach ściernymi środkami czyszczącymi ani skroba‐
kami metalowymi. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej po‐
wierzchni wewnętrznej szyby.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Na‐
leży je wymienić. Skontaktować się z punktem serwisowym.
Należy uważać przy wyjmowaniu drzwi z urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej! (jeśli występuje).
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko upraw‐
niony pracownik serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punk‐
tem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz
urządzenia dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
2 63 4
1
5
5
4
3
2
1
7
8
9
10
11
12
13
1 Panel sterowania
2 Wskaźnik zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wyświetlacz
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Wskaźnik temperatury
7 Grzałka
6
Opis urządzenia
8 Oświetlenie piekarnika
9 Gniazdo termosondy do mięsa
10 Wentylator
11 Dolna grzałka
12 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowane
13 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Termosonda do mięsa
Służy do pomiaru stopnia upieczenia mięsa.
Codzienna eksploatacja
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu aktualnej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a także w przypadku przerwy w do‐
stawie energii, zacznie automatycznie migać wskaźnik aktualnej godziny.
Przejść do kroku 2.
1. Aby zmienić wyświetlaną godzinę, nacisnąć jednocześnie przyciski „ + ” i
- ”, aż zacznie migać wskazanie czasu.
2. Ustawić aktualną godzinę za pomocą przycisku „ + ” lub „ - ”.
3. Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na wyświetlaczu widoczna jest
ustawiona godzina.
Gdy włączona jest funkcja czasowa, nie można zmienić aktualnej godziny.
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Codzienna eksploatacja
7
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas pracy piekarnika.
Kontrolka temperatury włącza się gdy wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
oraz pokrętło temperatury do położenia wyłączenia.
Wentylator chłodzący
Gdy urządzenie pracuje, wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby
chłodzić powierzchnie urządzenia. Po wyłączeniu urządzenia wentylator chło‐
dzący działa jeszcze przez pewien czas, dopóki urządzenie nie ostygnie.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Ta funkcja służy do oświetlenia wnętrza piekarnika.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie
trzech poziomach. Ustawić temperaturę piekarnika
o 20-40°C niższą od temperatury używanej pod‐
czas pieczenia tradycyjnego. Służy również do su‐
szenia potraw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają‐
cych intensywniejszego przyrumienienia i potraw
na kruchym spodzie. Ustawić temperaturę piekar‐
nika o 20-40°C niższą od temperatury używanej
podczas pieczenia tradycyjnego
Grzanie Góra+Dół Do pieczenia mięsa albo ciasta na jednym pozio‐
mie.
Grzanie Dolne Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spo
dzie oraz do robienia przetworów.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw mrożonych.
Grill Do grillowania potraw płaskich na środku grilla i do
opiekania pieczywa.
Duży Grill Do grillowania większej ilości potraw płaskich i do
opiekania pieczywa.
Turbo Grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub dro‐
biu na jednym poziomie. Również do zapiekania i
przyrumieniania.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj‐
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akce‐
soria między prowadnice na jednym z poziomów.
8
Codzienna eksploatacja
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie‐
karnika posiadają wygięcia na bocznych
krawędziach. Krawędzie te oraz kształt
prowadnic zabezpieczają akcesoria pie‐
karnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu wraz z blachą do piecze‐
nia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia.
Wsunąć blachę do pieczenia w prowadni‐
ce na jednym poziomie.
Wyświetlacz
1 Wskaźnik funkcji minutnika
2 Wskaźnik termosondy do mięsa
3 Wyświetlacz zegara
4 Wskaźnik zegara
5 Przycisk „ + "
6 Przycisk „ - "
Funkcja minutnika
Ta funkcja nie wpływa na działanie piekarnika.
Ustawianie minutnika
1. Nacisnąć przycisk + lub -.
2. Ustawić czas przy pomocy przycisku + lub - (maksymalny czas to 2 godziny
30 minut).
3. Po upływie 5 sekund zegar rozpocznie odliczanie czasu.
1 2 3
56
4
Codzienna eksploatacja
9
4. Po upływie ustawionego czasu nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
Termosonda do mięsa
Termosonda mierzy temperaturę w środku mięsa.
Do ustawienia są dwie wartości temperatur:
Temperaturę piekarnika: patrz tabela pieczenia mięsa
Temperaturę wewnątrz produktu: Patrz tabela termosondy do mięsa
Należy używać wyłącznie termosondy dostarczonej z urządzeniem lub orygi‐
nalnych części zamiennych
OSTRZEŻENIE!
Termosonda do mięsa jest gorąca! Występuje ryzyko poparzenia! Zachować
ostrożność podczas wyjmowania końcówki i wtyczki termosondy.
Korzystanie z termosondy do mięsa:
1. Włożyć do oporu wtyczkę termosondy do gniazdka znajdującego się na
bocznej ściance piekarnika. Wskaźnik termosondy do mięsa
miga.
2. Włożyć do oporu końcówkę sondy do środkowej części mięsa.
1
2
3. Ustawić temperaturę produktu za pomocą przycisku + ” lub „ - ”. Można
wybrać dowolną temperaturę w zakresie od 30°C do 99°C.
Zapoznać się z zalecanymi wartościami podanymi w tabeli.
4. Ustawić funkcję piekarnika oraz temperaturę za pomocą pokręteł.
5. Gdy temperatura wewnątrz produktu osiągnie odpowiedni poziom, zosta‐
nie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Nacisnąć dowolny przycisk, aby go
wyłączyć.
6. Wyłączyć piekarnik i wyjąć termosondę do mięsa.
Jeżeli stopień upieczenia nie jest zadowalający, należy powtórzyć powyższe
czynności i ustawić wyższą temperaturę w środku potrawy.
Mechaniczna blokada drzwi
Po dostarczeniu urządzenia blokada drzwi jest wyłączona.
10
Codzienna eksploatacja
Włączanie i wyłączanie blokady drzwi
1. Chwycić z obu stron górną listwę
drzwi (B) i nacisnąć do środka, aby
zwolnić zatrzaski. Następnie zdjąć
listwę drzwi, pociągając ją ku górze.
2.
Włączanie – patrz punkt a. Wyłą‐
czanie – patrz punkt b.
a) Włączanie blokady drzwi:
Wysunąć dźwignię (1), prze‐
sunąć ją o 4 mm w lewo (2) i
wsunąć na miejsce (3).
b) Wyłączanie blokady drzwi:
Demontaż dźwigni: Wyjąć
dźwignię (1).
Wyjąć osłonę (2) ze spodniej
części listwy drzwi (B) i wcis‐
nąć ją (3).
3. Chwycić z obu stron listwę drzwi (B),
przyłożyć ją do wewnętrznej strony
krawędzi drzwi, a następnie wcis‐
nąć listwę drzwi (B) na ich górną
krawędź.
B
1
2
3
1
2
3
B
Codzienna eksploatacja
11
Na wewnętrznej stronie listwy drzwi (B),
znajduje się prowadnica (C). Należy ją
wsunąć między zewnętrzną szybę drzwi i
kątownik prowadnicy (D). Zamknięcie za‐
trzaskowe (E) musi zaskoczyć.
Aby otworzyć drzwi piekarnika.
1. Trzymać dźwignię wciśniętą.
2. Otworzyć drzwi.
Aby zamknąć drzwi piekarnika
Zamknąć drzwi bez przyciskania dźwigni.
Wyłączanie blokady drzwi
Aby wyłączyć blokadę drzwi, należy ponownie przemieścić dźwignię w prawo.
W tym celu należy wykonać czynności opisane powyżej.
Wyłączenie urządzenia nie spowoduje wyłączenia mechanicznej blokady
drzwi.
Przydatne rady i wskazówki
Informacja na temat akrylamidów
Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię) powoduje powstawanie szkodliwych dla
zdrowia akrylamidów. Z tego powodu zaleca się zawsze gotowanie i smażenie
potraw w jak najniższych temperaturach oraz unikanie ich nadmiernego przy‐
rumieniania.
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych funkcji piekarnika, zalecanych pozio‐
mów oraz temperatur dla najbardziej popularnych potraw.
C
D
E
12
Przydatne rady i wskazówki
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji.
Zależą one od przepisu, jakości i ilości stosowanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas
pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w tabe‐
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciep‐
ła resztkowego.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żywności może spowodować odkształ‐
cenie blach podczas pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się
wskazówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco
przyrumieniony
Niewłaściwy poziom
umieszczenia potrawy
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szcze‐
gólnie w przypadku stosowania mik‐
sera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie‐
karniku
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Przydatne rady i wskazówki
13
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż‐
szy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Ciasto nie jest równo‐
miernie rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na
blasze do pieczenia
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie - pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy Grzanie Góra
+Dół
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód plac‐
ka
1)
Termoobieg 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra
+Dół
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Grzanie Góra
+Dół
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie - ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżo‐
wy/wieniec droż‐
dżowy
Grzanie Góra
+Dół
3 170 - 190 0:30 - 0:40
14
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Grzanie Góra
+Dół
1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto‐
wa
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon
ką, suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Grzanie Góra
+Dół
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twaro
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Podpłomyk Termoobieg 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Skorzystać z głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie - ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wycis‐
kane
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Przydatne rady i wskazówki
15
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka wycis‐
kane
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
Termoobieg 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka droż‐
dżowe
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
Termoobieg 3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie - ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla, sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie - ciasteczka/małe ciasta/
ciastka/bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciska‐
ne
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
16
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżo‐
we
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela pieczenia z nawiewem powietrza
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (Minuty)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami,
przykryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa‐
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z cias‐
ta francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Przydatne rady i wskazówki
17
Rodzaj wypieku Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (Minuty)
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
umie‐
szcze‐
nia
po‐
trawy
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz. :
min.)
Zapiekanka maka‐
ronowa
Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:45-1:00
Lazania Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane
serem
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzy‐
wa
Turbo Grill 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po‐
trawy
Funkcja piekarnika Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas
Frytki
1)
Turbo Grill 3 200-220 patrz instruk‐
cje producen
ta
1) Uwagi: Frytki obracać od czasu do czasu 2 - 3 razy
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
Mięsa należy piec w naczyniach żaroodpornych (uwzględnić wskazówki
producenta!).
Duże pieczenie można układać bezpośrednio na blasze do pieczenia lub na
ruszcie umieszczonym nad blachą do pieczenia. (jeśli występuje)
18
Przydatne rady i wskazówki
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy stosowanie brytfanny z pokrywą.
Sprawi to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zaleca się nalanie niewiel‐
kiej ilości płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów duże pieczenie i drób należy polewać
kilkakrotnie podczas pieczenia powstałym sosem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut przed upływem czasu pieczenia,
pozwoli to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg Grzanie
Góra+Dół
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru‐
bości
- krwisty
1)
na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 190 - 200 0:05 -
0:06
- średnio wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) rozgrzać piekarnik
Przydatne rady i wskazówki
19
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Schab, żeberka 1 -1,5 kg Turbo Grill 1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1
kg
Turbo Grill 1 160 - 170 0:45 -
1:00
Golonka (podgoto‐
wana)
750 g - 1
kg
Turbo Grill 1 150 - 170 1:30 -
2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Turbo Grill 1 160 - 180 2:00 -
2:30
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B4403-5-W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi