Electrolux EOB67200X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik elektryczny do zabudowy
EOB67200
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Opis urządzenia 5
Codzienna eksploatacja 5
Przydatne rady i wskazówki 12
Konserwacja i czyszczenie 24
Co zrobić, gdy… 26
Dane techniczne 27
Ochrona środowiska 27
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob-
sługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z
urządzeniem – również w przypadku jego
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych, a
także nieposiadające wiedzy lub do-
świadczenia, jeśli będą one nadzorowane
lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z tego urzą-
dzenia i będą świadome związanych z
tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przecho-
wywać poza zasięgiem dzieci. Występuje
ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urzą-
dzenia lub gdy jego drzwi są otwarte,
dzieci i zwierzęta domowe powinny znaj-
dować się w bezpiecznej odległości od
urządzenia, ponieważ staje się ono gorą-
ce. Występuje zagrożenie odniesienia ob-
rażeń mog
ących skutkować trwałym ka-
lectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków
(blokada sterowania), należy jej użyć. Za-
pobiega to przypadkowemu włączeniu
urządzenia przez dzieci lub zwierzęta do-
mowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elek-
tryk. Należy skontaktować się z autoryzo-
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Należy upewnić
się, że urządzenie nie
zostało uszkodzone podczas transportu.
Uszkodzonego urządzenia nie należy
podłączać. W razie konieczności należy
skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
2 electrolux
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie podnosić urządzenia za uch-
wyt.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki róż-
nicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że
wnęka w zabudowie kuchennej ma od-
powiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urzą
dzenie nie jest przystosowane do
ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą spe-
cjalnego systemu połączeniowego. Aby
nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia,
należy łączyć je tylko z urządzeniami tego
samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elek-
tryczne podane na tabliczce znamiono-
wej są zgodnie z parametrami sieci elek-
trycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamio-
nowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Nie zmieniać ani nie wymieniać samo-
dzielnie przewodu zasilającego. Należy
skontaktować się z punktem serwiso-
wym.
•Nale
ży zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do
użytku domowego. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Występuje zagrożenie
poparzeniem. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wkła-
dania lub wyjmowania naczyń bądź akce-
soriów należy używać rękawic ochron-
nych.
Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bez-
pośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń
ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia, nie stanowi więc
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
electrolux 3
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je
od źródła zasilania.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb w drzwiach urządze-
nia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek
potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym sta-
nie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast na-
leży używać głębokiej blachy do piecze-
nia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu
urządzenia przez sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urz
ądzenie
wyłącznie wodą z mydłem. Nie stosować
łatwopalnych produktów lub produktów
powodujących korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do
piekarników, należy przestrzegać instruk-
cji producenta.
•Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika
ściernymi środkami czyszczącymi ani
metalowymi skrobakami. Może dojść do
uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Koniecz-
na jest ich wymiana. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w
wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
spowodować mieszankę alkoholu i po-
wietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
riałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano
specjalne żarówki przeznaczone wyłącz-
nie do urządzeń domowych. Nie można
ich używać do pełnego ani miejscowego
o
świetlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarów-
ki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej
samej mocy i przeznaczoną wyłącznie do
urządzeń domowych.
•Przed przystąpieniem do wymiany ża-
rówki oświetlenia piekarnika należy odłą-
czyć urządzenie od zasilania. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Do napraw należy używać wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
•Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
–Odłączyć urzą
dzenia od źródła zasila-
nia.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządze-
nia dziecka lub małego zwierzęcia. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
4 electrolux
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
5
4
3
2
1
2
1
11
4
6
5
7
8
9
10
3
1 Panel sterowania
2 Wyświetlacz
3 Przyciski funkcyjne piekarnika
4 Grzałka
5 Oświetlenie piekarnika
6 Gniazdo termosondy do mięsa
7 Oświetlenie boczne
8 Wentylator
9 Dolna grzałka
10 Prowadnice blach piekarnika, wyjmo-
wane
11 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pie-
czenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Termosonda do mięsa
Do mierzenia stopnia upieczenia potrawy.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Piekarnik działa wyłącznie po ustawie-
niu aktualnej godziny.
electrolux 5
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a
także w przypadku przerwy w dostawie
energii, zacznie automatycznie migać
wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć
przycisku
lub .
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go-
dzina.
Aktualną godzinę można zmienić
jedynie,
jeśli:
•nie jest włączona blokada urucho-
mienia
nie jest ustawiona funkcja Czas pie-
czenia
lub Czas zakończenia pie-
czenia
nie jest włączona żadna funkcja pie-
karnika.
Elektroniczne sterowanie piekarnikiem
1234 5
1 Wskaźnik funkcji piekarnika
2 Wskaźnik oświetlenia/rozmrażania
3 Wskaźnik rozgrzania
4 Wskaźnik temperatury/zegara
5 Wskaźnik funkcji zegara
Przyciski sterowania elektronicznego
Przycisk Funkcja Opis
Wł./Wył. Włączanie i wyłączanie urządzenia.
Wybór funkcji piekar-
nika
Ustawianie funkcji piekarnika.
Sprawdzenie tempe-
ratury
Sprawdzanie aktualnej temperatury piekarnika.
Wybór Przechodzenie pomiędzy funkcjami zegara i funkcją termosondy
do mięsa.
Przyciski ustawień Ustawianie wartości temperatury i czasu.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Termoobieg Pieczenie dużych ilości żywności. Ustawić temperaturę piekarni-
ka o 20°C-40°C niższą od temperatury funkcji Grzanie Góra
+Dół .
Grzanie Góra+Dół Pieczenie mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Pizza Pieczenie na jednym poziomie dań wymagających intensywnego
przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić temperaturę piekarni-
ka o 20°C-40°C niższą od temperatury funkcji Grzanie Góra
+Dół .
Grill turbo Pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu na jednym po-
ziomie. Również zapiekanie i przyrumienianie.
6 electrolux
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Grill Grillowanie potraw płaskich na środku grilla. Przyrządzanie tos-
tów.
Duży Grill Grillowanie potraw płaskich w dużych ilościach. Przyrządzanie
tostów.
Dolna grzałka Pieczenie ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz robienie
przetworów.
Podgrzewanie Służy do podtrzymywania temperatury potraw.
Rozmrażanie Rozmrażanie potraw mrożonych.
Pieczenie Przygotowywanie bardzo delikatnych, chudych potraw pieczo-
nych.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
Nacisnąć przycisk Wł./Wył.
, aby włą-
czyć lub wyłączyć urządzenie.
Ustawianie funkcji piekarnika
Wybrać funkcję piekarnika za pomocą przy-
cisków wyboru funkcji
i .
Na wyświetlaczu pojawi się zalecana tem-
peratura.
Jeśli temperatura nie zostanie zmieniona w
ciągu 5 sekund, urządzenie zacznie się na-
grzewać.
Można zmienić funkcję piekarnika pod-
czas pracy urządzenia.
Zmiana temperatury piekarnika
Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić
temperaturę.
Sprawdzenie temperatury
piekarnika
Nacisnąć przycisk sprawdzenia tempe-
ratury
, aby wyświetlić aktualną
temperaturę piekarnika.
Wyłączanie funkcji piekarnika
Nacisnąć kilkakrotnie przycisku wyboru
funkcji piekarnika
lub , aż na wy-
świetlaczu nie będzie żadnej funkcji piekar-
nika.
Wentylator chłodzący
Gdy urządzenie pracuje, wentylator chło-
dzący włącza się automatycznie, aby chło-
dzić powierzchnie urządzenia. Po wyłącze-
niu urządzenia wentylator chłodzący działa
jeszcze przez pewien czas, dopóki urzą-
dzenie nie ostygnie.
Wskaźnik nagrzewania
Po włączeniu funkcji piekarnika, paski na
wyświetlaczu pojawiają się kolejno, sygnali-
zując wzrost temperatury piekarnika.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po wyłączeniu piekarnika, paski na wy-
świetlaczu sygnalizują utrzymujące się roz-
grzanie wnętrza urządzenia (ciepło resztko-
we).
Prowadnice teleskopowe – wkładanie
akcesoriów piekarnika
Umieścić płytk
ą lub głęboką blachę do pie-
czenia na prowadnicach teleskopowych. W
otwory na krawędziach blachy wpasować
kołki ustalające prowadnic teleskopowych.
electrolux 7
Umieścić ruszt na prowadnicach teleskopo-
wych w taki sposób, aby jego nóżki były
skierowane w dół.
Wysoka krawędź wokół rusztu stanowi
dodatkowe zabezpieczenie zapobiega-
jące ześlizgiwaniu się naczyń.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Umieścić ruszt piekarnika na głębokiej bla-
sze do pieczenia. Umieścić ruszt piekarnika
razem z głęboką blachą do pieczenia na
prowadnicach teleskopowych. W otwory na
krawędziach blachy wpasować kołki ustala-
jące prowadnic teleskopowych.
Termosonda do mięsa
Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz
mięsa. Gdy mięso osiągnie ustawioną tem-
peraturę, piekarnik wyłącza się automatycz-
nie.
Ważne! Należy używać wyłącznie
termosondy dostarczonej z urządzeniem
lub oryginalnych części zamiennych.
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas wyjmowania końcówki i
wtyczki termosondy. Istnieje
niebezpieczeństwo poparzenia!
1. Włączyć urządzenie.
1
2
2. Włożyć końcówkę termosondy w środ-
kową część mięsa.
3. Włożyć wtyczkę termosondy do
gniazdka znajdującego się na bocznej
ściance piekarnika.
4. W ciągu 5 sekund za pomocą przyci-
sku
lub należy ustawić tempera-
turę wewnątrz produktu.
Wskaźnik pokaże aktualną temperaturę
wewnątrz produktu.
Urządzenie wyświetla temperaturę
wewnątrz produktu od 30°C.
5. Ustawić funkcję piekarnika oraz w razie
konieczności temperaturę piekarnika.
Urządzenie na bieżąco oblicza przewi-
dywaną godzinę zakończenia pieczenia
dla ustawionej temperatury wewnątrz
produktu. Na wyświetlaczu stale wi-
doczny jest aktualny przewidywany
czas zakończenia.
Urządzenie oblicza przybliżony czas za-
kończenia. Czas zakończenia różni się
w zależności ilości żywności, ustawio-
nej temperatury piekarnika (minimum
120°C) oraz trybu pracy. Urządzenie
oblicza czas zakończenia w ciągu oko-
ło 30 minut.
W czasie pieczenia termosonda musi
pozostać w pieczonym kawałku mięsa,
a jej wtyczka musi być podłączona do
gniazdka na bocznej ściance piekarni-
ka. Podczas obliczania czasu zakoń-
czenia pieczenia na wyświetlaczu poja-
wia się migający kwadrat.
8 electrolux
6. Gdy mięso uzyska żądaną temperaturę,
słychać będzie sygnał dźwiękowy i
urządzenie wyłączy się automatycznie.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, nale-
ży nacisnąć dowolny przycisk.
7. Wyjąć wtyczkę termosondy z gniazdka,
a następnie wyciągnąć produkt z pie-
karnika.
Ostrzeżenie! Termosonda jest gorąca!
Istnieje ryzyko poparzenia! Zachować
ostrożność podczas wyjmowania
końcówki i wtyczki termosondy.
8. Wyłączyć urządzenie.
Zmiana temperatury wewnątrz produktu
1.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
,
aż funkcja termosondy do mięsa zacz-
nie migać, a na wyświetlaczu pojawi się
ustawiona temperatura wewnątrz pro-
duktu.
2.
Użyć
lub , aby ustawić tempera-
turę wewnątrz produktu.
Funkcje zegara
1
7 6 5
2 3 4
1 Aktualna godzina
2 Czas pieczenia
3 Czas zakończenia pieczenia
4 Minutnik
5 Przycisk ustawień (plus)
6 Przycisk ustawień (minus)
7 Przycisk wyboru
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas trwania Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas
zakończenia pieczenia"
można sto-
sować jednocześnie programując pie-
karnik, aby automatycznie włączył i wy-
łączył się w późniejszym czasie. W ta-
kim przypadku należy najpierw ustawić
"Czas pieczenia"
, a następnie
"Czas zakończenia pieczenia"
.
Ustawianie funkcji zegara
1. Włączyć urządzenie.
2. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk wyboru
, aż na wyświetlaczu pojawi się
wymagana funkcja zegara oraz powią-
zany symbol, na przykład Minutnik
.
Aby ustawić Czas pieczenia lub
Czas zakończenia pieczenia
należy
najpierw ustawić funkcję piekarnika i
temperaturę, a dopiero potem funkcję
zegara.
electrolux 9
3.
Użyć
lub , aby ustawić wymaga-
ny czas.
Jeśli ustawiono Czas pieczenia
lub
Czas zakończenia pieczenia
, pie-
karnik wyłączy grzałki po upływie 90%
ustawionego czasu i wykorzysta ciepło
resztkowe do zakończenia procesu
pieczenia.
4. Gdy upłynie czas, rozlegnie się sygnał
dźwiękowy. Na wyświetlaczu miga czas
„00.00” i wskaźnik odpowiedniej funk-
cji. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy,
należy użyć dowolnego przycisku.
W przypadku funkcji Czas i Czas
zakończenie
piekarnik wyłącza się
automatycznie.
Pieczenie + utrzymanie temperatury
Służy do podgrzewania przygotowanego
produktu przez 30 minut od zakończenia
pieczenia.
Włączanie funkcji Pieczenie + utrzymanie
temperatury
1. Ustawić funkcje zegara Czas pieczenia
oraz/lub Czas zakończenia piecze-
nia
.
2.
Naciskać przycisku wyboru
, aż
na wyświetlaczu pojawi się symbol
Podtrzymywania ciepła
.
3.
Nacisnąć przycisk
. Na wyświetla-
czu pojawi się wartość „00:30”.
4. Po zakończeniu funkcji piekarnika roz-
legnie się sygnał dźwiękowy i zostanie
uruchomiona funkcja Pieczenie + utrzy-
manie temperatury. Wcześniej ustawio-
na funkcja piekarnika działa teraz w
temperaturze 80°C przez 30 minut.
Piekarnik następnie wyłącza się auto-
matycznie.
Temperatura dla ustawionej funkcji pie-
karnika musi wynosić ponad 80°C.
Blokada uruchomienia
Gdy blokada uruchomienia jest włączo-
na, nie można uruchomić urządzenia.
Włączanie blokady uruchomienia
1. Włączyć urządzenie. Nie może być włą-
czona żadna funkcja piekarnika.
2. Nacisnąć jednocześnie przycisk wyboru
i , aż na wyświetlaczu pojawi
się wskazanie „SAFE”. Blokada urucho-
mienia jest włączona.
Wyłączanie blokady uruchomienia
Aby wyłączyć blokadę uruchomienia, należy
wykonać te same czynności.
Blokada przycisków
Ta funkcja uniemożliwia przypadkową zmia-
nę funkcji piekarnika.
Włączanie blokady przycisków
1. Jeśli to konieczne, włączyć urządzenie.
2. Wybrać funkcję piekarnika.
3. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przycisk wyboru
i , aż na wy-
świetlaczu pojawi się wskazanie „LOC”.
Blokada przycisków jest włączona.
Wyłączanie blokady przycisków
1. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przycisk wyboru
i , aż na wy-
świetlaczu zniknie wskazanie „LOC”.
Blokada przycisków jest wyłączona.
Blokada przycisków zostanie automa-
tycznie anulowana w przypadku wyłą-
czenia funkcji piekarnika.
Samoczynne wyłączenie
Urządzenie wyłącza się po upływie określo-
nego czasu:
•jeżeli użytkownik nie wyłączy urządzenia;
•jeżeli użytkownik nie zmieni temperatury
piekarnika.
Na wskaźniku temperatury pulsuje wskaza-
nie ostatnio ustawionej temperatury.
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia
30°C–120°C 12,5 godz.
120°C–200°C 8,5 godz.
200°C–250°C 5,5 godz.
10 electrolux
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia
250°C – temperatura maksymalna 3,0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu należy całko-
wicie wyłączyć piekarnik. Następnie można
ponownie go włączyć.
Ważne! W przypadku ustawienia funkcji
zegara Czas pieczenia
lub Czas
zakończenia pieczenia
, funkcja
samoczynnego wyłączenia nie działa.
Mechaniczna blokada drzwi
Blokada drzwi domyślnie jest wyłączona.
Włączanie blokady drzwi
1. Nacisnąć po obu stronach listwę drzwi
(B). Nastąpi zwolnienie uszczelki.
2. Pociągnąć listwę drzwi do góry i wy-
montować ją.
2
B
1
3. Wysunąć dźwignię (1), przesunąć ją o 4
mm w lewo (2) i wsunąć z powrotem na
miejsce (3).
3
1
2
4. Chwycić z obu stron listwę drzwi (B) i
przyłożyć ją do wewnętrznej krawędzi
drzwi. Wcisnąć listwę drzwi na górną
krawędź drzwi.
B
Ważne! Po wewnętrznej stronie listwy
drzwi (B), znajduje się prowadnica (C).
Wcisnąć prowadnicę między zewnętrzną
szybę drzwi a narożnik prowadnicy (D).
Upewnić się, że uszczelka (E) znajduje się
we właściwym położeniu.
D
E
C
Otwieranie i zamykanie drzwi
Aby otworzyć drzwi, należy nacisnąć i przy-
trzymać dźwignię.
Zamknąć drzwi nie naciskając dźwigni.
electrolux 11
Wyłączanie blokady drzwi
Powtórzyć opisane powyżej czynności i
przestawić dźwignię w prawo. Można rów-
nież całkowicie usunąć blokadę drzwi:
1. Wymontować listwę drzwi. Patrz punkt
„Włączanie blokady drzwi”.
2. Wysunąć dźwignię (1).
1
3. Wyjąć ogranicznik (2) ze spodniej strony
listwy drzwi (B). Umieścić ogranicznik w
miejscu, gdzie znajdowała się dźwignia
(3).
3
2
4. Umieścić listwę drzwi na swoim miejscu.
Patrz punkt „Włączanie blokady drzwi”.
Ważne! Wyłączenie urządzenia nie
powoduje wyłączenia mechanicznej
blokady drzwi.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi
piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych
funkcji piekarnika, zalecanych poziomów
oraz temperatur dla najbardziej popular-
nych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach służą jedynie orientacji. Za-
leżą one od przepisu, jakości i ilości
stosowanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec ina-
czej niż urządzenie używane dotychczas.
Z tego powodu zaleca się dostosowanie
ustawień (temperatura, czas pieczenia) i
poziomów pieczenia zgodnie z wartoś-
ciami podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
W przypadku potraw mrożonych blachy
w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształce-
nia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówka-
mi dotyczą
cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco przyru-
mieniony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
12 electrolux
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie jest równomiernie
rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na blasze
do pieczenia
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Pieczenia na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy Grzanie Góra+Dół 1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy, Ø
20 cm, umieszczone
po przekątnej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy, Ø
20 cm, umieszczone
po przekątnej)
Grzanie Góra+Dół 1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Termoobieg 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Sernik Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżowy/
wieniec drożdżowy
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:30 - 0:40
electrolux 13
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Grzanie Góra+Dół 1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ek-
lerki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką,
suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cu-
krowe
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim sosem)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
Termoobieg 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
Termoobieg 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Przaśny chleb Termoobieg 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarty (CH) Termoobieg 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wyciskane Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wyciskane
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 3 80 - 100 2:00 - 2:30
14 electrolux
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka drożdżo-
we
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
Termoobieg 3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla, sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/ciastka/
bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciskane 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżowe 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela upieczenia pizzy
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
electrolux 15
Rodzaj wypieku Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze szpina-
ku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami, przy-
kryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka warzywna 1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (potra-
wa z Alzacji podobna
do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska wersja
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie
Tę funkcję należy stosować do przygotowy-
wania delikatnego, chudego mięsa lub ryb.
Gdy temperatura w piekarniku osiągnie us-
tawioną wartość, zostanie wyemitowany
sygnał. Następnie piekarnik automatycznie
ustawia niższą temperaturę i kontynuuje
pieczenie.
Stosując funkcję Pieczenie należy za-
wsze piec potrawę bez przykrycia.
1. Zarumienić mięso na patelni na dużym
ogniu.
2. Umieścić mięso w brytfannie lub bez-
pośrednio na ruszcie piekarnika.
Umieścić blachę pod rusztem w celu
zebrania tłuszczu.
3. Ustawić funkcję piekarnika Pieczenie ,
zmienić temperaturę, jeśli jest to wyma-
gane i piec aż do skutku (patrz tabela).
Nie można używać funkcji Pieczenie ra-
zem z funkcjami zegara: Czas piecze-
nia i Czas zakończenia pieczenia.
Aby sprawdzić, która funkcja piekarni-
ka ma być użyta, należy zapoznać się z
listą funkcji piekarnika w rozdziale „Co-
dzienna eksploatacja”.
Rodzaj potrawy Waga (w g) Temperatura w
°C
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas łączny (w
minutach)
Pieczeń wołowa 1000-1500 150 1 90-110
Filet wołowy 1000-1500 150 3 90-110
Pieczeń cielęca 1000-1500 150 1 100-120
16 electrolux
Rodzaj potrawy Waga (w g) Temperatura w
°C
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas łączny (w
minutach)
Steki 200 - 300 120 3 20-30
Tabela pieczenia i zapiekania
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
potra-
wy
Temperatura
w °C
Czas godz. :
min.
Zapiekanka makarono-
wa
Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:45-1:00
Lazania Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka warzywna
1)
Termoobieg 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane se-
rem
1)
Termoobieg 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzywa Termoobieg 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po-
trawy
Funkcja piekarnika Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Temperatura
w °C
Czas
Pizza mrożona Grzanie Góra
+Dół
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
Frytki
1)
Termoobieg 3 200-220 patrz instrukcje
producenta
Bagietki Grzanie Góra
+Dół
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
Tarty owoco-
we
Grzanie Góra
+Dół
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
1) Uwagi: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
•Mięsa należy piec w naczyniach żarood-
pornych (uwzględnić wskazówki produ-
centa!).
•Duże kawałki mięs można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze do pieczenia
lub na ruszcie piekarnika nad głęboką
blachą do pieczenia (tylko w wybranych
modelach).
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy
stosowanie brytfanny z pokrywą. Sprawi
to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wy-
łącznie orientacyjny charakter.
electrolux 17
Wskazówki dotyczące korzystania z
tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej
1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się nalanie niewielkiej
ilości płynu do naczynia, w którym się
piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów
duże pieczenie i drób należy polewać kil-
kakrotnie podczas pieczenia powstałym
sosem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru-
bości
- krwisty
1)
na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Schab, żeberka 1 -1,5 kg Grill turbo 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1 kg Grill turbo 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka (podgotowana) 750 g - 1 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:30 - 2:00
18 electrolux
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pieczeń
jagnięca
1 - 1,5 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, udko
zająca
1)
do 1 kg Grzanie Góra
+Dół
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Udziec dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200 - 250 g
każda
Grill turbo 1 200 - 220 0:35 - 0:50
electrolux 19
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Połówka kurczaka 400 - 500 g
każda
Grill turbo 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gęś 3,5 - 5 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5 - 3,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4 -6 kg Grill turbo 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać
przy maksymalnym ustawieniu tempe-
ratury
Ważne! Podczas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zawsze zamknięte
Przed użyciem funkcji grillowania nale-
ży zawsze nagrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Do grillowania najlepiej nadają się
płaskie kawałki mięsa lub ryby.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawy do grillowa-
nia
Poziom piekarnika Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8–10 min. 6–8 min
Filet wieprzowy 4 10–12 min. 6–10 min.
Kiełbaski 4 8–10 min. 6–8 min
Steki wołowe, steki
cielęce
4 6–7 min. 5–6 min.
Filety wołowe, rostbefy
(około 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB67200X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi