Electrolux EOB64201X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik elektryczny do zabudowy
EOB64201
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 5
Codzienna eksploatacja 5
Przydatne rady i wskazówki 10
Konserwacja i czyszczenie 21
Co zrobić, gdy… 24
Informacje dotyczące ochrony środowiska
24
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob-
sługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urzą-
dzeniem – również w przypadku jego sprze-
daży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenia nie powinny używać osoby (w
tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysł
o-
wych, a także nieposiadające doświad-
czenia i wiedzy niezbędnej do jego obsługi.
Osoby te mogą obsługiwać urządzenie
wyłącznie pod nadzorem lub po odpo-
wiednim poinstruowaniu przez osobę od-
powiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Wszystkie opakowania należy przechowy-
wać poza zasięgiem dzieci. Istnieje ryzyko
uduszenia lub odniesienia obrażeń.
Gdy drzwi urządzenia są otwarte lub urzą-
dzenie pracuje, dzieci i zwierzęta domowe
muszą znajdować się w bezpiecznej od-
ległości od urządzenia. Istnieje ryzyko do-
znania obrażeń lub trwałego kalectwa.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków, na-
leży jej używać. Opcje te zapobiegają przy-
padkowemu uruchomieniu urządzenia
przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpiecze
ństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob-
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony elektryk. Należy
skontaktować się z autoryzowanym punk-
tem serwisowym. Pozwoli to uniknąć ry-
zyka poważnego uszkodzenia urządzenia
lub obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zos-
tało uszkodzone w czasie transportu. Nie
podłączać uszkodzonego urządzenia do
źródła zasilania. W razie potrzeby skon-
taktować się z dostawcą.
Przed pierwszym uż
yciem urządzenia na-
leży usunąć z urządzenia cały materiał
opakowaniowy, naklejki i folię. Nie usuwać
tabliczki znamionowej. Może to spowodo-
wać unieważnienie gwarancji.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa-
nia urządzenia (zasady i przepisy dotyczą-
ce bezpieczeństwa, recyklingu, bezpie-
2 electrolux
czeństwa instalacji elektrycznych i/lub ga-
zowych itp.)!
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania.
•Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego
przesuwania należy zachować ostroż-
ność. Zawsze należy używać rękawic
ochronnych. Nigdy nie należy ciągnąć
urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać rozłącznik, umożliwiający odcięcie
wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu
styków wynoszącym minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich urządzeń odcinających zasila-
nie, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) i styczniki.
•Należy zadbać o zainstalowanie urzą
dze-
nia w meblach spełniających odpowiednie
wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie nadaje się do posadowie-
nia na cokole.
Piekarniki i płyty grzewcze przeznaczone
do zabudowy są wyposażone w specjalne
systemy połączeniowe. Ze względów bez-
pieczeństwa można je łączyć tylko z urzą-
dzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi być uziemione.
•Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami domowej instalacji
elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamiono-
wej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić uwa-
gę
, aby ich przewody nie stykały się ani
znajdowały w pobliżu gorących drzwi
urządzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje niebezpieczeństwo
pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść
ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zasto-
sowanie) oraz przewodu zasilającego, za
urządzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu
urządzenia wtyczka przewodu zasilające-
go była łatwo dostępna.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciąg-
nąć za przewód zasilający. Należy zawsze
ciągnąć za wtyczk
ę sieciową – jeśli doty-
czy.
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku w gospodarstwie domowym.
Nie należy używać tego urządzenia do ce-
lów komercyjnych lub przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania.
•Nie umieszczać łatwopalnych produktów
lub przedmiotów nasączonych łatwopal-
nymi produktami (wykonanych z tworzywa
sztucznego lub aluminium) w urządzeniu,
na nim lub w jego pobliżu. Istnieje niebez-
pieczeństwo wybuchu lub pożaru.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia silnie
się nagrzewa. Istnieje niebezpieczeństwo
poparzenia. Do wkładania lub wyjmowania
akcesoriów lub naczyń należy stosować
rękawice.
Przy otwieraniu drzwi urz
ądzenia podczas
jego pracy należy stać możliwie jak najdalej
od urządzenia. Z urządzenia może wydo-
bywać się gorąca para. Istnieje ryzyko po-
parzenia skóry.
Aby nie dopuścić do uszkodzenia lub od-
barwienia emalii:
–nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia;
–nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
electrolux 3
Odbarwienie emalii nie wpływa na pracę
urządzenia.
•Nie wolno korzystać z urządzenia, jeśli ma
ono kontakt z wodą. Nie wolno obsługiwać
urządzenia mokrymi rękoma.
Nie wolno naciskać lub obciążać otwar-
tych drzwi urządzenia.
Zawsze należy zamykać drzwi urządzenia,
nawet podczas grillowania.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i odłączyć je od
zasilania.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zimne.
Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia.
Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach
urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po-
traw może stać si
ę przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie wy-
łącznie wodą z mydłem. Nie używać pro-
duktów łatwopalnych i mogących spowo-
dować korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ściernych,
szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta. Nie wolno rozpryskiwać żad-
nych środków na filtr tłuszczowy (jeśli jest
w wyposażeniu), grzałki ani czujnik ter-
mostatu.
•Nie czyścić szyb w drzwiach ściernymi
środkami czyszcz
ącymi ani skrobakami
metalowymi. Może dojść do uszkodzenia
i pęknięcia żaroodpornej powierzchni
wewnętrznej szyby.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Należy je
wymienić. Skontaktować się z punktem
serwisowym.
•Należy uważać przy wyjmowaniu drzwi z
urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej! (jeśli wy-
stępuje).
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu
może wykonywać tylko uprawniony pra-
cownik serwisu. Nale
ży skontaktować się
z autoryzowanym punktem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasila-
nia.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządze-
nia dziecka lub małego zwierzęcia. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
4 electrolux
Opis urządzenia
Widok urządzenia
12
13
7
8
10
11
1
2 63 4 5
9
1 Panel sterowania
2 Wskaźnik zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wyświetlacz
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Kontrolka temperatury
7 Grzałka
8 Gniazdo termosondy do mięsa
9 Oświetlenie piekarnika
10 Wentylator
11 Dolna grzałka
12 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowa-
ne
13 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Termosonda do mięsa
Służy do pomiaru stopnia upieczenia mię-
sa.
Codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu
aktualnej godziny.
electrolux 5
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a
także w przypadku przerwy w dostawie ener-
gii, zacznie automatycznie migać wskaźnik
aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć
przycisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go-
dzina.
Nie można jednocześnie ustawiać aktu-
alnej godziny i funkcji automatycznej
("Czas pieczenia"
lub "Czas zakoń-
czenia pieczenia"
).
W celu korzystania z piekarnika należy
wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas
pracy piekarnika.
Kontrolka temperatury włącza się gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło temperatury do położenia wyłą-
czenia.
Wentylator chłodzący
Gdy urządzenie pracuje, wentylator chłodzą-
cy włą
cza się automatycznie, aby chłodzić
powierzchnie urządzenia. Po wyłączeniu
urządzenia wentylator chłodzący działa je-
szcze przez pewien czas, dopóki urządzenie
nie ostygnie.
Oven Functions
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Funkcja służy do oświetlenia wnętrza piekarnika.
Termoobieg Pieczenie potraw na maksymalnie trzech poziomach piekar-
nika jednocześnie. Ustawić temperaturę piekarnika o
20-40°C niższą od temperatury używanej podczas pieczenia
tradycyjnego. Służy również do suszenia potraw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających inten-
sywnego przyrumienienia, na kruchym spodzie. Ustawić tem-
peraturę piekarnika o 20-40°C niższą od temperatury używa-
nej podczas pieczenia tradycyjnego.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz do
robienia przetworów.
Rozmrażanie Rozmrażanie potraw mrożonych.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opiekania
pieczywa.
Duży Grill Do grillowania większej ilości potraw płaskich i do opiekania
pieczywa.
Grill turbo Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Również do zapiekania i przyrumieniania.
6 electrolux
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Umieścić płaską lub głęboką blachę do pie-
czenia na prowadnicach teleskopowych. W
otwory na krawędziach blachy wpasować
kołki ustalające prowadnic teleskopowych.
Umieścić ruszt na prowadnicach teleskopo-
wych w taki sposób, aby jego nóżki były skie-
rowane w dół.
Wysoka krawędź wokół rusztu stanowi
dodatkowe zabezpieczenie zapobiega-
jące ześlizgiwaniu się naczyń.
Wkładanie rusztu wraz z głęboką blachą
do pieczenia
Umieścić ruszt piekarnika na głębokiej blasze
do pieczenia. Umieścić ruszt piekarnika wraz
z głęboką blachą do pieczenia na prowadni-
cach teleskopowych. W otwory na krawę-
dziach blachy wpasować kołki ustalające
prowadnic teleskopowych.
Termosonda do mięsa
Termosonda mierzy temperaturę w środku
mięsa. Gdy mięso osiągnie ustawioną tem-
peraturę, piekarnik wyłącza się automatycz-
nie.
Należy zwrócić uwagę na dwie wartości
temperatur:
•Temperaturę piekarnika: patrz tabela pie-
czenia mięsa
•Temperaturę wewnątrz produktu: Patrz
tabela termosondy do mięsa
Ważne! Należy używać wyłącznie
termosondy dostarczonej z piekarnikiem lub
oryginalnych części zamiennych.
Ostrzeżenie! Termosonda jest gorąca!
Ryzyko doznania poparzeń! Zachować
ostrożność podczas wyjmowania
końcówki i wtyczki termosondy.
1. Włożyć do oporu wtyczkę termosondy
do gniazdka znajdującego się na bocznej
ściance piekarnika.
2. Włożyć do oporu końcówkę sondy do
środkowej części mięsa.
1
2
electrolux 7
3.
Naciskać przycisk wyboru
, dopóki
wskaźnik termosondy
nie zacznie
migać.
4. Ustawić żądaną temperaturę wewnątrz
produktu przy pomocy przycisków " + " /
" - ". Można wybrać dowolną temperatu-
rę w zakresie od 30°C do 99°C.
Zapoznać się z zalecanymi wartościami
podanymi w tabeli.
5. Ustawić żądaną funkcję piekarnika oraz
temperaturę za pomocą pokręteł.
6. Gdy wnętrze mięsa osiągnie ustawioną
temperaturę, piekarnik wyłączy się auto-
matycznie.
7. Wyjąć termosondę.
Jeżeli stopień upieczenia nie jest zadowala-
jący, należy powtórzyć powyższe czynności
i ustawić wyższą temperaturę
w środku po-
trawy.
Wyświetlacz
1 2
456
3
1 Wskaźnik termosondy
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk " + "
5 Przycisk wybierania
6
Przycisk " - "
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Aby ustawić "Minutnik"
, "Czas pie-
czenia"
lub "Czas zakończenia pie-
czenia"
, należy nacisnąć przycisk "
+ " lub " - ".
Włączy się odpowiedni wskaźnik funkcji.
Po upływie ustawionego czasu miga
wskaźnik funkcji i przez 2 minuty rozlega
się sygnał akustyczny.
W przypadku funkcji "Czas pieczenia"
i "Czas zakończenie pieczenia"
piekarnik wyłącza się automatycznie.
3. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy
nacisnąć dowolny przycisk.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas pieczenia Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas za-
kończenia pieczenia"
można stoso-
wać jednocześnie programując piekar-
nik, aby automatycznie włączył i wyłączył
się w późniejszym czasie. W takim przy-
padku należy najpierw ustawić "Czas
pieczenia"
, a następnie "Czas za-
kończenia pieczenia"
.
8 electrolux
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zos-
tanie wyłączona.
Mechaniczna blokada drzwi
Po dostarczeniu urządzenia blokada drzwi
jest wyłączona.
Włączanie i wyłączanie blokady drzwi
1. Chwycić z obu stron górną listwę drzwi
(B) i nacisnąć do środka, aby zwolnić za-
trzaski. Następnie zdjąć listwę drzwi, po-
ciągając ją ku górze.
B
2. Włączanie blokady – patrz punkt a. Wy-
łączanie blokady – patrz punkt b.
a) Włączanie blokady drzwi: Wysunąć
dźwignię (1), przesunąć ją o 4 mm w
lewo (2) i wsunąć na miejsce (3).
1
2
3
b) Wyłączanie blokady drzwi:
Demontaż dźwigni: Wysunąć dźwig-
nię (1).
1
Wyjąć osłonę (2) ze spodniej części li-
stwy drzwi (B) i wcisnąć ją (3).
2
3
3. Chwycić z obu stron listwę drzwi (B),
przyłożyć ją do wewnętrznej strony kra-
wędzi drzwi, a następnie wcisnąć listwę
drzwi (B) na ich górną krawędź.
B
electrolux 9
Ważne! Na wewnętrznej stronie listwy drzwi
(B), znajduje się prowadnica (C). Należy ją
wsunąć między zewnętrzną szybę drzwi a
narożnik prowadnicy (D). Konieczne jest
zaskoczenie zatrzasku (E).
C
D
E
Aby otworzyć drzwi piekarnika:
1. Trzymać wciśniętą dźwignię.
2. Otworzyć drzwi.
Aby zamknąć drzwi piekarnika:
Zamknąć drzwi bez naciskania dźwigni.
Wyłączanie blokady drzwi
Aby wyłączyć blokadę drzwi, należy ponow-
nie przesunąć dźwignię w prawo. W tym celu
należy wykonać czynności opisane powyżej.
Ważne! Wyłączenie urządzenia nie wyłącza
mechanicznej blokady drzwi.
Przydatne rady i wskazówki
Informacja na temat akrylamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię) powoduje
powstawanie szkodliwych dla zdrowia
akrylamidów. Z tego powodu zaleca się
zawsze gotowanie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika
znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych
funkcji piekarnika, zalecanych poziomów
oraz temperatur dla najbardziej popular-
nych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w
tabelach służą jedynie orientacji. Zależą
one od przepisu, jakości i ilości stoso-
wanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec inaczej
niż urządzenie używane dotychczas. Z te-
go powodu zaleca się dostosowanie us-
tawień (temperatura, czas pieczenia) i po-
ziomów pieczenia zgodnie z wartościami
podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej
żywności może spowodować odkształ-
cenie blach podczas pieczenia. Po os-
tygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówka-
mi dotycz
ącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury.żnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
10 electrolux
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wy-
starczająco przyrumie-
niony
Niewłaściwy poziom umie-
szczenia potrawy
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie jest równomiernie
rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na blasze do
pieczenia
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Pieczenia na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka droż-
dżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy Pieczenie trady-
cyjne
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Pieczenie trady-
cyjne
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy, Ø
20 cm, umieszczone
po przekątnej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy, Ø
20 cm, umieszczone
po przekątnej)
Pieczenie trady-
cyjne
1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Termoobieg 1 160 - 180 0:30 - 1:10
electrolux 11
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Sernik Pieczenie trady-
cyjne
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżowy/
wieniec drożdżowy
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Pieczenie trady-
cyjne
1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką,
suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cukro-
we
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim sosem)
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
Termoobieg 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
Termoobieg 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Przaśny chleb Termoobieg 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarty (CH) Termoobieg 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
12 electrolux
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wyciskane Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wyciskane
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka drożdżowe Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
Termoobieg 3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach
do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla, sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/ciastka/
bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciskane 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżowe 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
electrolux 13
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela upieczenia pizzy
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą ilością do-
datków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze szpina-
ku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami, przy-
kryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka warzywna 1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (potra-
wa z Alzacji podobna
do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska wersja
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela pieczenia i zapiekania
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
potra-
wy
Temperatura
w °C
Czas godz. : min.
Zapiekanka makarono-
wa
Pieczenie tradycyj-
ne
1 180-200 0:45-1:00
14 electrolux
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
potra-
wy
Temperatura
w °C
Czas godz. : min.
Lazania Pieczenie tradycyj-
ne
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka warzywna
1)
Termoobieg 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane se-
rem
1)
Termoobieg 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Pieczenie tradycyj-
ne
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Pieczenie tradycyj-
ne
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzywa Termoobieg 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po-
trawy
Funkcja piekarnika Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Temperatura w
°C
Czas
Pizza mrożona Pieczenie trady-
cyjne
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
Frytki
1)
Termoobieg 3 200-220 patrz instrukcje
producenta
Bagietki Pieczenie trady-
cyjne
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
Tarty owoco-
we
Pieczenie trady-
cyjne
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
1) Uwagi: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
•Mięsa należy piec w naczyniach żarood-
pornych (uwzględnić wskazówki produ-
centa!).
•Duże pieczenie można układać bezpo-
średnio na blasze do pieczenia lub na rusz-
cie umieszczonym nad blachą do piecze-
nia. (jeśli występuje)
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy
stosowanie brytfanny z pokrywą. Sprawi
to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wy-
łącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z tabeli
pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej
1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się nalanie niewielkiej iloś-
ci płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów du-
że pieczenie i drób należy polewać kilka-
krotnie podczas pieczenia powstałym so-
sem.
electrolux 15
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gruboś-
ci
- krwisty
1)
na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Schab, żeberka 1 -1,5 kg Grill turbo 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1 kg Grill turbo 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka (podgotowana) 750 g - 1 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:00 - 2:30
16 electrolux
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pieczeń
jagnięca
1 - 1,5 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, udko
zająca
1)
do 1 kg Pieczenie tra-
dycyjne
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5 - 2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Udziec dziczyzny 1,5 - 2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200 - 250 g
każda
Grill turbo 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Połówka kurczaka 400 - 500 g
każda
Grill turbo 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gęś 3,5 - 5 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5 - 3,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4 -6 kg Grill turbo 1 140 - 160 2:30 - 4:00
electrolux 17
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1 - 1,5 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać z
maksymalnym ustawieniem temperatu-
ry
Ważne! Podczas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zawsze zamknięte
Przed użyciem funkcji grillowania należy
zawsze nagrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Do grillowania najlepiej nadają się pła-
skie kawałki mięsa lub ryby.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawy do grillowa-
nia
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Filet wieprzowy 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Kiełbaski 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Steki wołowe, steki cie-
lęce
4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Filety wołowe, rostbefy
(około 1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Tosty
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Grzanki z dodatkami 3 6 - 8 min. -------
1) Nie rozgrzewać piekarnika
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania używać tylko standar-
dowych słoików o jednakowej wielkości.
•Nie należy używać słoików z zamknięciem
typu Twist-Off, zamknięciem bagnetowym
ani puszek metalowych.
•Używać pierwszego poziomu licząc od
dołu.
•Używać blachy do pieczenia. Maksymal-
nie można włożyć sześć 1-litrowych słoi-
ków.
•Wszystkie słoiki powinny być napełnione
do tej samej wysokości i zamknięte.
Naczynia należy tak ustawić na blasze tak,
aby się nie dotykały.
•Wlać na blachę ok. 1/2 litra wody, aby w
piekarniku wytworzyło się wystarczająco
dużo wilgoci.
•Gdy zawartość pierwszego słoika zacznie
lekko bulgotać (w przypadku 1-litrowych
s
łoików po około 35-60 minutach), należy
wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć tempe-
raturę do 100°C (patrz tabela).
18 electrolux
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Miękkie owoce
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperaturze
100°C w minutach
Truskawki, jagody leśne, maliny,
dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
Niedojrzały agrest 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Owoce pestkowe
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperaturze
100°C w minutach
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w minu-
tach
Marchew
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 ---
Ogórki kiszone 160 - 170 50 - 60 15
Kalarepa, groch, szparagi 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Pozostawić w wyłączonym piekarniku
Suszenie
•Przykryć ruszt i blachy piekarnika specjal-
nym papierem do pieczenia.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Warzywa
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom umieszczenia po-
trawy
Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Papryka (pocięta na paski) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Warzywa na zupę 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Grzyby 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zioła 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
electrolux 19
Owoce
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom umieszczenia po-
trawy
Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Morele 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Krojone jabłka 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Gruszki 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Rozmrażanie
•Wyjąć produkt z opakowania i położyć na
talerzu na ruszcie.
•Nie przykrywać innym talerzem lub miską.
Może to spowodować znaczne przedłu-
żenie czasu rozmrażania.
•Wsunąć ruszt na pierwszy poziom od dołu.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawa Czas rozmrażania (w
minutach)
Dalszy czas rozmra-
żania (w minutach)
Uwagi
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30 Ułożyć kurczaka na od-
wróconej podstawce
pod filiżankę na dużym
talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 -------
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 -------
Masło, 250 g 30-40 10-15 -------
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Także lekko zmrożona
śmietana da się dobrze
ubić
Tort, 1400 g 60 60 -------
Termosonda do mięsa
Aby sprawdzić, której funkcji piekarnika
należy użyć, patrz lista funkcji piekarnika
w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Wołowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy, krwisty 45 - 50
Stek z rostbefu lub polędwicy, średnio wypieczo-
ny
60 - 65
Stek z rostbefu lub polędwicy, dobrze wypieczony 75 - 80
Wieprzowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80 - 82
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB64201X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi