Aeg-Electrolux B5731-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B5731-5
Instrukcja obsługi Piekarnik
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w bezpiecznym
miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w przyszłości. Ponadto
prosimy o przekazanie jej przyszłemu właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
SPIS TREŚCI
INFORMACJE DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA 3
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych 3
Ogólne zasady bezpieczeństwa 3
Instalacja 3
Podłączenie do sieci elektrycznej 4
Eksploatacja 4
Konserwacja i czyszczenie 5
Niebezpieczeństwo pożaru 6
Oświetlenie piekarnika 6
Serwis 6
Utylizacja starego urządzenia 6
OPIS URZĄDZENIA 7
Widok urządzenia 7
Akcesoria piekarnika 7
CODZIENNA EKSPLOATACJA 8
Czyszczenie wstępne 8
Ustawianie aktualnej godziny 8
Włączanie piekarnika 8
Zmiana temperatury piekarnika 8
Sprawdzanie temperatury 9
Wyłączanie piekarnika 9
Wentylator chłodzący 9
Wskaźnik nagrzewania 9
Wskaźnik ciepła resztkowego 9
Szybkie nagrzewanie 9
Funkcje piekarnika 10
Wkładanie akcesoriów piekarnika
10
Termosonda do mięsa 11
Funkcje zegara 12
Ustawianie funkcji zegara 12
Pozostałe funkcje 13
Blokada włączenia 13
Samoczynne wyłączenie piekarnika
14
Blokada drzwi 14
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI 15
Wewnętrzna strona drzwi 15
Pieczenie ciasta 15
Pieczenie mięsa 21
Grillowanie 24
Pasteryzowanie 24
Suszenie 25
Rozmrażanie 26
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE 27
Sufit piekarnika 27
Prowadnice blach 28
Oświetlenie piekarnika 29
Drzwi piekarnika i szyby 29
CO ZROBIĆ, GDY… 31
DANE TECHNICZNE 32
INSTALACJA 32
OCHRONA ŚRODOWISKA 33
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
2 Spis treści
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę in-
strukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku
jego sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane niepra-
widłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze
oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą
one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego ko-
rzystania z tego urządzenia i będą świadome związanych z tym zagrożeń.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Wystę-
puje ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta
domowe powinny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia,
ponieważ staje się ono gorące. Występuje zagrożenie odniesienia obrażeń
mogących skutkować
trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycis-
ków (blokada sterowania), należy jej użyć. Zapobiega to przypadkowemu
włączeniu urządzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odniesie-
nia obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawniony
elektryk. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Pozwoli to uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas trans-
portu. Uszkodzonego urządzenia nie należy podłączać. W razie koniecznoś-
ci należy skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opako-
waniowy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowo-
dować utratę gwarancji.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła zasi-
lania.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest
ciężkie. Zawsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia
za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiają-
cy odłączenie urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik
obwodu musi mieć rozwarcie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania, takich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD)
oraz styczniki.
Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma
odpowiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urz
ądzenia w meblach spełniających odpo-
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą
specjalnego systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia
urządzenia, należy łączyć je tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamio-
nowej są zgodnie z parametrami sieci elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce zna-
mionowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko poża-
ru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Należy
skontaktować się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli
ma zastosowanie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Za-
wsze ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy uży-
wać urządzenia do celów komercyjnych ani przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli
to uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przecho-
wywania przedmiotów.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się nagrzewa. Występuje zagro-
żenie poparzeniem. Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Pod-
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
czas wkładania lub wyjmowania naczyń bądź akcesoriów należy używać rę-
kawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność,
aby nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie
jak najdalej od urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Istnieje
ryzyko poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urzą
dzenia, nie stanowi więc
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet pod-
czas grillowania..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłą-
czyć je od źródła zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest
zimne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach
urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub re-
sztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do-
brym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do pie-
czenia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owo-
ców.
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urządze-
nie wyłącznie wodą
z mydłem. Nie stosować łatwopalnych produktów lub
produktów powodujących korozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnienio-
wych, ostrych przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odpla-
miaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in-
strukcji producenta.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi
ani metalowymi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żarood-
pornej powierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Ko-
nieczna jest ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić
emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposażeniu).
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol mo-
że spowodować mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urzą-
dzenia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwo-
palnych, przedmiotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmio-
tów z materiałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano specjalne żarówki przeznaczone
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie można ich używać do pełnego ani
miejscowego oświetlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki, należy wymienić ją na żarówkę o
takiej samej mocy i przeznaczoną wyłącznie do urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki oświetlenia piekarnika należy od-
łączyć urządzenie od zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawnio-
ny pracownik serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz urzą-
dzenia dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
6 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
5
4
3
2
1
13
14
2 63 4
7
8
11
10
9
12
1
5
1 Panel sterowania
2 Kontrolka zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wyświetlacz
5 Pokrętło +/-
6 Wskaźnik zasilania
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Gniazdo termosondy do mięsa
10 Oświetlenie boczne
11 Wentylator i grzałka na tylnej ściance
12 Grzałka dolna
13 Prowadnice rusztu piekarnika, wyjmowane
14 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Opis urządzenia
7
Termosonda do mięsa
Do mierzenia stopnia upieczenia potrawy.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa tylko po ustawieniu godziny.
1. Naciskać przycisk wyboru (patrz
rozdział "Funkcje zegara") dopóki
nie zacznie migać kontrolka "Aktual-
na godzina"
.
2. Ustawić czas za pomocą pokrętła
+ / -.
Po upływie ok. 5 sekund kontrolka
przestanie migać i na wyświetlaczu
pojawi się aktualna godzina. Urzą-
dzenie jest teraz gotowe do pracy.
W celu zmiany czasu, nie wolno jednocześnie ustawiać funkcji zegara (Minut-
nika, Czasu trwania lub Czasu zakończenia) lub funkcji piekarnika. Należy
sprawdzić, czy nie zostało włączone zabezpieczenie przed uruchomieniem
przez dzieci.
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie piekarnika
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żądaną funkcję. Zaświeci się
wskaźnik zasilania. Wskaźnik temperatury wskazuje temperaturę proponowa-
ną przez urządzenie dla wybranej funkcji piekarnika. Piekarnik zaczyna się na-
grzewać. Po osiągnięciu żądanej temperatury rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Zmiana temperatury piekarnika
Zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę za pomocą pokrętła + / -. Wartość tem-
peratury można zmieniać stopniowo co 5 °C.
8 Codzienna eksploatacja
Sprawdzanie temperatury
Jednocześnie nacisnąć przycisk szybkiego nagrzewania oraz przycisk wyboru
(patrz sekcja „Funkcja zegara”). Wskaźnik temperatury wskazuje aktualną tem-
peraturę piekarnika.
Wyłączanie piekarnika
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
w położenie "WYŁ.".
Wentylator chłodzący
Wentylator włącza się automatycznie podczas pracy urządzenia. Po wyłącze-
niu urządzenia, wentylator chłodzący nadal działa do czasu schłodzenia urzą-
dzenia.
Wskaźnik nagrzewania
Po włączeniu funkcji piekarnika, paski na wyświetlaczu pojawiają się kolejno,
sygnalizując wzrost temperatury piekarnika.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po wyłączeniu piekarnika, paski na wyświetlaczu sygnalizują utrzymujące się
rozgrzanie wnętrza urządzenia (ciepło resztkowe).
Szybkie nagrzewanie
Funkcja "Szybkie nagrzewanie" umożliwia skrócenie czasu wstępnego nagrze-
wania.
Nie wkładać potraw do piekarnika, dopóki szybkie nagrzewanie nie zostanie
zakończone i dopóki nie zostanie włączona żądana funkcja.
1. Wybrać funkcję piekarnika.
2. Nacisnąć przycisk "Szybkie nagrzewanie". Zaświecą się paski obok symbo-
lu
.
Gdy paski migają jeden po drugim, oznacza to, że funkcja "Szybkie nagrze-
wanie" jest włączona.
Po zakończeniu szybkiego nagrzewania:
zapalają się paski wskaźnika nagrzewania,
gasną paski obok symbolu
,
–słychać sygnał dźwiękowy.
Codzienna eksploatacja 9
Piekarnik nadal się nagrzewa zgodnie z ustawioną funkcją i temperaturą.
Teraz można do piekarnika włożyć potrawę.
Funkcja szybkiego rozgrzewania jest dostępna z następującymi funkcjami pie-
karnika: Termoobieg
, Pizza , Grzanie Góra+Dół oraz Turbo Grill .
Funkcje piekarnika
Piekarnik posiada następujące funkcje:
Funkcja piekarnika Zastosowanie
TERMOOBIEG
Pieczenie potraw na maksymalnie
trzech poziomach piekarnika jedno-
cześnie. Ustawić temperaturę piekar-
nika o 20-40°C niższą od temperatury
wymaganej podczas pieczenia przy
użyciu funkcji pieczenia tradycyjnego.
Służy również do suszenia potraw.
PIZZA
Do pieczenia na jednym poziomie dań
wymagających intensywnego przyru-
mienienia i kruchego spodu.
Ustawić temperaturę piekarnika o
20-40°C niższą od temperatury wy-
maganej podczas pieczenia przy uży-
ciu funkcji pieczenia tradycyjnego.
GRZANIE GÓRA+DÓŁ
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jed-
nym poziomie.
TURBO GRILL
Do pieczenia większych kawałków
mięsa lub drobiu na jednym poziomie.
Również zapiekanie i przyrumienia-
nie.
DUŻY GRILL
Do grillowania większej ilości płaskich
potraw i do opiekania pieczywa.
GRILL
Grillowanie potraw płaskich na środku
grilla i opiekanie pieczywa.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania potraw.
GRZANIE DOLNE
Pieczenie ciast z kruchym spodem.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj-
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akceso-
ria między prowadnice na jednym z poziomów.
10 Codzienna eksploatacja
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt piekar-
nika posiadają wygięcia na bocznych kra-
wędziach. Krawędzie te oraz kształt pro-
wadnic zabezpieczają akcesoria piekarnika
przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia.
Wsunąć blachę do pieczenia w prowadnice
na jednym poziomie.
Termosonda do mięsa
Termosonda mierzy temperaturę w środku mięsa. Gdy mięso osiągnie usta-
wioną temperaturę, piekarnik wyłącza się automatycznie.
Należy ustawić dwie wartości:
Temperatura piekarnika: patrz tabela pieczenia mięsa
Temperatura wewnątrz produktu: Patrz tabela termosondy do mięsa
Należy używać wyłącznie termosondy dostarczonej z urządzeniem lub orygi-
nalnych części zamiennych.
1. Włączyć urządzenie.
2. Włożyć końcówkę termosondy w
środkową część mięsa.
3. Włożyć wtyczkę termosondy do
gniazdka znajdującego się na bocz-
nej ściance piekarnika.
4. Ustawić żądaną temperaturę wew-
nątrz produktu przy pomocy przycis-
ków + / -. Wskaźnik pokaże rzeczy-
wistą temperaturę wewnątrz mięsa.
Jeżeli konieczna temperatura wew-
nątrz mięsa nie zostanie ustawiona, zanim piekarnik pokaże rzeczywistą
Codzienna eksploatacja 11
temperaturę wewnątrz mięsa, naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie
migać termosonda do mięsa. Teraz ustawić temperaturę wewnątrz mięsa.
Urządzenie wyświetla temperaturę wewnątrz produktu od 30°C.
5. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę piekarnika.
6. Gdy mięso uzyska żądaną temperaturę, słychać będzie sygnał dźwiękowy i
urządzenie wyłączy się automatycznie.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy nacisnąć dowolny przycisk.
7. Wyjąć wtyczkę termosondy z gniazdka, a następnie wyciągnąć produkt z
piekarnika.
OSTRZEŻENIE!
Termosonda do mięsa jest gorąca! Występuje ryzyko poparzenia! Zachować
ostrożność podczas wyjmowania końcówki i wtyczki termosondy.
8. Wyłączyć urządzenie.
Funkcje zegara
1 2
4
3
56
1 Wyświetlacz temperatury / czasu
2 Wskaźnik rozgrzania
3 Wskaźniki funkcji zegara
4 Przycisk wyboru
5 Zmiana wyświetlacza
6 Przycisk "Szybkie nagrzewanie"
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej funk-
cji.
2. Czas dla Minutnika
, Czasu trwania lub Czasu zakończenia us-
tawia się za pomocą pokrętła + / -. Zaświeci się wskaźnik odpowiedniej
funkcji.
12 Codzienna eksploatacja
Po upływie ustawionego czasu odpowiedni wskaźnik zacznie migać, na wy-
świetlaczu pojawi się "0.00" i rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
3. Aby wyłączyć ten sygnał oraz zatrzymać miganie:
- w przypadku ustawienia Minutnika - nacisnąć przycisk
- w przypadku ustawienia Czasu trwania i Czasu zakończenia - ustawić po-
krętło wyboru funkcji piekarnika w położeniu "Wył.".
W przypadku ustawienia funkcji Minutnik, sygnał dźwiękowy jest również emi-
towany po upływie 90% ustawionego czasu.
W przypadku ustawienia funkcji Czas trwania i Czas zakończenia pie-
karnik wyłączy się automatycznie.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna
godzina
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i
sprawdzania aktualnej godziny.
Wyłącznik
czasowy
Służy do odliczania ustawionego czasu. Po upłynięciu usta-
wionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy. Funkcja nie
ma wpływu na działanie piekarnika.
Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakoń-
czenia pie-
czenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje Czas trwania i Czas zakończenia mogą być włączone jedno-
cześnie, jeśli piekarnik ma zostać automatycznie włączony lub wyłączony w
źniejszym czasie. Najpierw należy ustawić Czas trwania
, a następnie
Czas zakończenia
.
Pozostałe funkcje
Blokada włączenia
Gdy blokada włączenia jest włączona, nie ma można uruchomić urządzenia.
Zabezpieczenie to uniemożliwia przypadkowe włączenie urządzenia przez
dzieci.
Nie ustawiać funkcji piekarnika.
Włączanie blokady włączenia:
1. Obrócić pokrętło regulacji + / - w lewo i przytrzymać je.
2. Wciskać przycisk wyboru dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się komunikat
"SAFE".
Blokada włączenia została włączona.
Powtórzyć tę samą procedurę, aby wyłączyć blokadę włączenia.
Codzienna eksploatacja
13
Samoczynne wyłączenie piekarnika
Urządzenie wyłącza się po upływie określonego czasu:
•jeżeli urządzenie nie zostanie wyłączone.
•jeżeli użytkownik nie zmieni temperatury piekarnika.
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia piekarnika
30–120°C 12,5 godz.
120–200°C 8,5 godz.
200–250°C 5,5 godz.
250–maks.°C 3,0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu należy całkowicie wyłączyć piekarnik. Następnie
można ponownie go włączyć.
Samoczynne wyłączenie nie działa w przypadku ustawienia funkcji Czas trwa-
nia lub Czas zakończenia.
Blokada drzwi
W chwili dostarczenia urządzenia blokada drzwi jest wyłączona.
Włączanie blokady drzwi: Pociągnąć blo-
kadę drzwi do siebie, aż zablokuje się w
miejscu.
Wyłączanie blokady drzwi: Pchnąć blo-
kadę drzwi z powrotem w stronę panelu.
Otwieranie drzwi urządzenia:
1. Nacisnąć i przytrzymać blokadę
drzwi.
2. Otworzyć drzwi.
Nie naciskać blokady drzwi podczas
zamykania drzwi urządzenia!
Wyłączenie urządzenia nie wyłącza
mechanicznej blokady drzwi.
14 Codzienna eksploatacja
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych funkcji piekarnika, zalecanych pozio-
mów oraz temperatur dla najbardziej popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Za-
leżą one od przepisu, jakości i ilości stosowanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych-
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas
pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w tabe-
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączyć ok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciepła
resztkowego.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć
podczas pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się wska-
zówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w
żnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco przy-
rumieniony
Umieszczenie na nie-
właściwym poziomie pie-
karnika
Umieścić ciasto na niższym pozio-
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalcowa-
te, wycieka z niego
woda)
Zbyt wysoka temperatu-
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalcowa-
te, wycieka z niego
woda)
Zbyt krótki czas piecze-
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury
w celu skrócenia czasu pieczenia
Przydatne rady i wskazówki 15
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się
(robi się zakalcowa-
te, wycieka z niego
woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś-
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szczegól-
nie w przypadku stosowania miksera
Ciasto jest zbyt su-
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie-
karniku
Ciasto jest zbyt su-
che
Zbyt długi czas piecze-
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów-
nomiernie przyru-
mienione
Zbyt wysoka temperatu-
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż-
szy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów-
nomiernie przyru-
mienione
Ciasto nie jest równo-
miernie rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na
blasze do pieczenia
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta-
wionego czasu pie-
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Pieczenia na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
TERMOOBIEG 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
TERMOOBIEG 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy TERMOOBIEG 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód plac-
ka
1)
TERMOOBIEG 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
TERMOOBIEG 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze-
kątnej)
TERMOOBIEG 1 160 1:10 - 1:30
16 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze-
kątnej)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżo-
wy/wieniec droż-
dżowy
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro-
dzeniowa
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto-
wa
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon-
ką, suche
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cu-
krowe
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
TERMOOBIEG 3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
TERMOOBIEG 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do-
datkami (np. twaro-
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Przydatne rady i wskazówki 17
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Przaśny chleb TERMOOBIEG 1 200 - 220 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wycis-
kane
TERMOOBIEG 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wycis-
kane
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
TERMOOBIEG 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki TERMOOBIEG 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka droż-
dżowe
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
TERMOOBIEG 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
TERMOOBIEG 3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla-
sze)
1)
TERMOOBIEG 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla-
sze)
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek-
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
18 Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/ciastka/
bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciska-
ne
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżo-
we
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela pieczenia z nawiewem powietrza
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś-
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami,
przykryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa-
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Przydatne rady i wskazówki 19
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (minuty)
Przaśny chleb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
pie-
karni-
ka
Temperatu-
ra w °C
Czas (godz. :
min.
Zapiekanka maka-
ronowa
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 180-200 0:45-1:00
Lazania GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa-
rzywna
1)
TURBO GRILL 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane
serem
1)
TURBO GRILL 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzy-
wa
TURBO GRILL 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po-
trawy
Funkcja piekarnika Poziom pie-
karnika
Temperatura
w °C
Czas
Frytki
1)
TURBO
GRILL
3 200-220 patrz instruk-
cje producen-
ta
1) Uwagi: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
20 Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux B5731-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi