• Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła zasi-
lania.
• Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest
ciężkie. Zawsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia
za uchwyt.
• W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiają-
cy odłączenie urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik
obwodu musi mieć rozwarcie styków wynoszące minimum 3 mm.
• Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania, takich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD)
oraz styczniki.
• Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma
odpowiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urz
ądzenia w meblach spełniających odpo-
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
• Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
• Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą
specjalnego systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia
urządzenia, należy łączyć je tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamio-
nowej są zgodnie z parametrami sieci elektrycznej.
• Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce zna-
mionowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
• Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko poża-
ru.
• Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Należy
skontaktować się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli
ma zastosowanie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Za-
wsze ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy uży-
wać urządzenia do celów komercyjnych ani przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli
to uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
• Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przecho-
wywania przedmiotów.
• Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się nagrzewa. Występuje zagro-
żenie poparzeniem. Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Pod-
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa