• W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
• Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki róż-
nicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że
wnęka w zabudowie kuchennej ma od-
powiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
• Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do
ustawienia na cokole.
• Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą spe-
cjalnego systemu po
łączeniowego. Aby
nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia,
należy łączyć je tylko z urządzeniami tego
samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elek-
tryczne podane na tabliczce znamiono-
wej są zgodnie z parametrami sieci elek-
trycznej.
• Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamio-
nowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Nie zmieniać ani nie wymieniać samo-
dzielnie przewodu zasilającego. Należy
skontaktować się z punktem serwiso-
wym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do
użytku domowego. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
• W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz
akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko
poparzenia. Podczas wkładania i wyjmo-
wania naczyń lub akcesoriów należy uży-
wać rękawic ochronnych.
• Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
• Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
• Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
– nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
– nie wolno wlewać gorącej wody bez-
pośrednio do urządzenia;
– nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
• Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia, nie stanowi więc
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
• Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
Konserwacja i czyszczenie
• Przed przeprowadzeniem konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je
od źródła zasilania.
electrolux 3