Electrolux EOB31000X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik
EOB31000
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Opis urządzenia 5
Codzienna eksploatacja 5
Przydatne rady i wskazówki 7
Konserwacja i czyszczenie 15
Co zrobić, gdy… 18
Ochrona środowiska 18
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob-
sługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z
urządzeniem – również w przypadku jego
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych, a
także nieposiadające wiedzy lub do-
świadczenia, jeśli będą one nadzorowane
lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z tego urzą-
dzenia i będą świadome związanych z
tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przecho-
wywać poza zasięgiem dzieci. Występuje
ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta do-
mowe powinny znajdować się w bez-
piecznej odległości od urządzenia. Istnie-
je ryzyko odniesienia obrażeń mogących
skutkować trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków
(blokada sterowania), nale
ży jej użyć. Za-
pobiega to przypadkowemu włączeniu
urządzenia przez dzieci lub zwierzęta do-
mowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elek-
tryk. Należy skontaktować się z autoryzo-
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie
zostało uszkodzone podczas transportu.
Uszkodzonego urządzenia nie należy
podłączać. W razie konieczności należy
skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie podnosić urządzenia za uch-
wyt.
2 electrolux
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki róż-
nicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że
wnęka w zabudowie kuchennej ma od-
powiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do
ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą spe-
cjalnego systemu po
łączeniowego. Aby
nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia,
należy łączyć je tylko z urządzeniami tego
samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elek-
tryczne podane na tabliczce znamiono-
wej są zgodnie z parametrami sieci elek-
trycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamio-
nowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Nie zmieniać ani nie wymieniać samo-
dzielnie przewodu zasilającego. Należy
skontaktować się z punktem serwiso-
wym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do
użytku domowego. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz
akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko
poparzenia. Podczas wkładania i wyjmo-
wania naczyń lub akcesoriów należy uży-
wać rękawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bez-
pośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia, nie stanowi więc
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je
od źródła zasilania.
electrolux 3
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb w drzwiach urządze-
nia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek
potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym sta-
nie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast na-
leży używać głębokiej blachy do piecze-
nia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu
urządzenia przez sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie
wyłącznie wodą z mydłem. Nie stosować
łatwopalnych produktów lub produktów
powodujących korozję.
•Nie czyś
cić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do
piekarników, należy przestrzegać instruk-
cji producenta.
•Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika
ściernymi środkami czyszczącymi ani
metalowymi skrobakami. Może dojść do
uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Koniecz-
na jest ich wymiana. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w
wyposażeniu).
Niebezpieczeń
stwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
spowodować mieszankę alkoholu i po-
wietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
riałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano
specjalne żarówki przeznaczone wyłącz-
nie do urządzeń domowych. Nie można
ich używać do pełnego ani miejscowego
oświetlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarów-
ki, należy wymienić ją na ż
arówkę o takiej
samej mocy i przeznaczoną wyłącznie do
urządzeń domowych.
•Przed przystąpieniem do wymiany ża-
rówki oświetlenia piekarnika należy odłą-
czyć urządzenie od zasilania. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Do napraw należy używać wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
•Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasila-
nia.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśni
ęciu się wewnątrz urządze-
nia dziecka lub małego zwierzęcia. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
4 electrolux
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
11
12
7
8
9
10
1
2 63 4 5
1 Panel sterowania
2 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3 Wskaźnik zasilania
4 Minutnik
5 Wskaźnik temperatury
6 Pokrętło regulacji temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Dolna grzałka
11 Prowadnice blach, wyjmowane
12 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pie-
czenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło funkcji piekarnika na
żądaną funkcję.
electrolux 5
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas
pracy piekarnika.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło funkcji piekarnika oraz pokrętło
temperatury na pozycję wyłączenia.
Wentylator chłodzący
Wentylator włącza się automatycznie pod-
czas pracy urządzenia. Po wyłączeniu urzą-
dzenia, wentylator chłodzący nadal działa
do czasu schłodzenia urządzenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Światło Funkcja służy do oświetlania wnętrza piekarnika.
Pieczenie z nawiewem
gorącego powietrza
Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie dwóch pozio-
mach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20°C–40°C niższą
od temperatury dla pieczenia tradycyjnego. Do suszenia po-
traw.
Grzanie Góra+Dół Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz do
robienia przetworów.
Duży Grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opiekania
pieczywa.
Grill turbo Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Służy również do zapiekania.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygię-
cia na bocznych krawędziach znajdowały
się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół.
Włożyć wsuwane akcesoria między pro-
wadnice na jednym z poziomów.
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt
piekarnika posiadają wygięcia na bocz-
nych krawędziach. Krawędzie te oraz
kształt prowadnic zabezpieczają akce-
soria piekarnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia. Wsu-
nąć blachę do pieczenia w prowadnice na
jednym poziomie.
Zegar
Służy do odliczania ustawionego czasu.
Najpierw obrócić pokrętło zegara do oporu
(patrz „Opis urządzenia”), zgodnie z ruchem
wskazówek zegara. Następnie ustawić je
6 electrolux
na żądany czas. Po upływie ustawionego
czasu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Funkcja ta nie ma wpływu na działanie
piekarnika .
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach są jedynie orientacyjne. Za-
leżą od przepisu, jakości i ilości używa-
nych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec ina-
czej niż urządzenie używane dotychczas.
Z tego powodu zaleca się dostosowanie
ustawień (temperatura, czas pieczenia) i
poziomów pieczenia zgodnie z wartoś-
ciami podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
W przypadku potraw mrożonych blachy
w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształce-
nia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówka-
mi dotycz
ącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco przyru-
mieniony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie jest równomiernie
rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na blasze
do pieczenia
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
electrolux 7
Pieczenie na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy Grzanie Góra+Dół 1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Grzanie Góra+Dół 1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Grzanie Góra+Dół 1 180 - 200 0:30 - 1:10
Sernik Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżowy/
wieniec drożdżowy
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Grzanie Góra+Dół 1
- najpierw
1)
250 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ek-
lerki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką,
suche
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:20 - 0:40
8 electrolux
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasto maślane/cu-
krowe
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim sosem)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
Grzanie Góra+Dół 1 190 - 210 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
Grzanie Góra+Dół 1 230 - 250 0:10 - 0:25
Przaśny chleb Grzanie Góra+Dół 1 250 - 270 0:08 - 0:15
Tarty (CH) Grzanie Góra+Dół 1 200- 220 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Kruche ciastka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka kruche Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wyciskane Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wyciskane Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 140 0:25 - 0:40
Ciasteczka wyciskane
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 150 - 160 0:15 - 0:20
electrolux 9
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka drożdżo-
we
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/4 140 0:25 - 0:40
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
pie-
karni-
ka
Temperatura
w °C
Czas (godz. :
min)
Zapiekanka z makaro-
nem
Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka warzyw-
na
1)
Grill turbo 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki z topionym se-
rem
1)
Grill turbo 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybą Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzywa Grill turbo 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
10 electrolux
Dania gotowe
Rodzaj pie-
czonej potra-
wy
Funkcja piekarnika Poziom pie-
karnika
Temperatura
w °C
Czas
Mrożona pizza Grzanie Góra
+Dół
3 patrz wskazówki
producenta
patrz wskazówki
producenta
Frytki
1)
Grill turbo 3 200-220 patrz wskazówki
producenta
Bagietki Grzanie Góra
+Dół
3 patrz wskazówki
producenta
patrz wskazówki
producenta
Tarty owoco-
we
Grzanie Góra
+Dół
3 patrz wskazówki
producenta
patrz wskazówki
producenta
1) Uwaga: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
•Mięsa należy piec w naczyniach żarood-
pornych (uwzględnić wskazówki produ-
centa!).
•Duże kawałki mięs można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze do pieczenia
lub na ruszcie piekarnika nad głęboką
blachą do pieczenia (tylko w wybranych
modelach).
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy
stosowanie brytfanny z pokrywą. Sprawi
to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wy-
łącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z
tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej
1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się nalanie niewielkiej
ilości płynu do naczynia, w którym się
piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów
duże pieczenie i drób należy polewać kil-
kakrotnie podczas pieczenia powstałym
sosem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru-
bości
- krwisty
1)
na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 180 - 190 0:06 - 0:08
electrolux 11
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
- dobrze wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Schab, żeberka 1 -1,5 kg Grill turbo 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1 kg Grill turbo 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka (podgotowana) 750 g - 1 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pieczeń
jagnięca
1 - 1,5 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:00 - 1:30
12 electrolux
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, udko
zająca
1)
do 1 kg Grzanie Góra
+Dół
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Udziec dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200 - 250 g
każda
Grill turbo 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Połówka kurczaka 400 - 500 g
każda
Grill turbo 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gęś 3,5 - 5 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5 - 3,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4 -6 kg Grill turbo 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać
przy maksymalnym ustawieniu tempe-
ratury
Ważne! Podczas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zawsze zamknięte
electrolux 13
Przed użyciem funkcji grillowania nale-
ży zawsze nagrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Do grillowania najlepiej nadają się
płaskie kawałki mięsa lub ryby.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawy do grillowa-
nia
Poziom piekarnika Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8–10 min. 6–8 min
Filet wieprzowy 4 10–12 min. 6–10 min.
Kiełbaski 4 8–10 min. 6–8 min
Steki wołowe, steki
cielęce
4 6–7 min. 5–6 min.
Filety wołowe, rostbefy
(około 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
Tosty
1)
3 4–6 min. 3–5 min.
Grzanki z dodatkami 3 6–8 min. -------
1) Nie rozgrzewać piekarnika
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania używać tylko standar-
dowych słoików o jednakowej wielkości.
•Nie należy używać słoików z zamknię-
ciem typu Twist-Off, zamknięciem bagne-
towym ani puszek metalowych.
•Używać pierwszego poziomu licząc od
dołu.
•Używać blachy do pieczenia. Maksymal-
nie można włożyć sześć 1-litrowych słoi-
ków.
Wszystkie słoiki powinny być napełnione
do tej samej wysokości i zamknięte.
Naczynia należy tak ustawić na blasze
tak, aby się nie dotykały.
•Wlać na blachę ok. 1/2 litra wody, aby w
piekarniku wytworzyło się wystarczająco
dużo wilgoci.
Gdy zawartość pierwszego słoika zacznie
lekko bulgotać (w przypadku 1-litrowych
s
łoików po około 35-60 minutach), należy
wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć tempe-
raturę do 100°C (patrz tabela).
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Miękkie owoce
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minu-
tach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w mi-
nutach
Truskawki, jagody leśne, maliny,
dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
Niedojrzały agrest 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Owoce pestkowe
Produkty do wekowania Temperatura w
°C
Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w mi-
nutach
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
14 electrolux
Warzywa
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minu-
tach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w mi-
nutach
Marchew
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 ---
Ogórki kiszone 160 - 170 50 - 60 15
Kalarepa, groch, szparagi 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Pozostawić w wyłączonym piekarniku
Suszenie
•Przykryć ruszt i blachy piekarnika specjal-
nym papierem do pieczenia.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Warzywa
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom piekarnika Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Papryka (pocięta na paski) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Warzywa na zupę 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Grzyby 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zioła 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Owoce
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom piekarnika Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Morele 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Krojone jabłka 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Gruszki 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w
jak najniższych temperaturach oraz unikanie
ich nadmiernego przyrumieniania.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
electrolux 15
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po
każdym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu
i pozwoli zapobiec przypaleniu resztek
potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po każdym użyciu i pozostawić je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegają
cej przywieraniu!
Prowadnice blach piekarnika
Demontaż prowadnic
1. Odciągnąć przednią część prowadnic
blach od ściany bocznej.
2. Odciągnąć tylną część prowadnic blach
od ściany bocznej i wyjąć prowadnice.
2
1
Montaż prowadnic blach
Zamontować prowadnice blach w odwrot-
nej kolejności.
Zaokrąglone końce prowadnic blach
muszą być skierowane do przodu!
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bez-
piecznikami lub wyłączyć zasilanie przy
pomocy wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie-
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika
1. Klosz oświetlenia znajduje się na tylnej
ściance komory.
Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
Ważne! Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Sufit piekarnika
Grzałkę w górnej części piekarnika można
odchylić w celu łatwego wyczyszczenia su-
fitu piekarnika.
Ostrzeżenie! Przed odchyleniem
grzałki należy wyłączyć urządzenie.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia!
Odchylanie grzałki
1. Zdjąć prowadnice blach.
2. Chwycić grzałkę z przodu obiema ręka-
mi.
3. Pokonując opór sprężyny, pociągnąć ją
do przodu i wzdłuż wsporników po obu
stronach.
4. Grzałka odchyli się teraz w dół.
Można teraz wyczyścić górnej ściance
piekarnika.
16 electrolux
Montowanie grzałki
1. Zamontować grzałkę w odwrotnej kolej-
ności.
Ważne! Zamontować grzałkę prawidłowo
po obu stronach nad wspornikami na
bocznych ściankach piekarnika.
2. Założyć prowadnice.
Drzwi piekarnika i szyby
Aby wyczyścić drzwi piekarnika, należy je
zdjąć.
Uwaga! Zachować ostrożność przy
demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są
ciężkie!
Zdejmowanie drzwi piekarnika
1. Otworzyć całkowicie drzwi piekarnika.
2. Całkowicie podnieść dźwignie zacisko-
we (A) przy obu zawiasach drzwi.
A
A
3. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji (kąt ok. 45°).
45°
4. Chwycić drzwi po bokach i odciągnąć je
pod kątem do góry.
Umieścić drzwi zewnętrzną stroną w
ł na miękkim i równym podłożu, aby
uniknąć zarysowań.
5. Można teraz wyjąć wewnętrzne szyby i
wyczyścić je.
Aby zamontować drzwi, należy wykonać
powyższe czynności w odwrotnej kolej-
ności.
Drzwi piekarnika są wyposażone w 2, 3
lub 4 szyby (zależnie od modelu)
Wyjmowanie i czyszczenie szyb drzwi
1. Chwycić z obu stron górną listwę drzwi
(B) i nacisnąć do środka, aby zwolnić
zatrzaski.
2
B
1
electrolux 17
2. Pociągnąć listwę drzwi do przodu, aby
ją zdjąć.
3. Przytrzymując pojedynczo szyby drzwi
przy górnej krawędzi i wyciągnąć je do
góry wzdłuż prowadnicy.
4. Wyczyścić szyby drzwi.
Aby zamontować szyby drzwi, należy
wykonać powyższe czynności w od-
wrotnej kolejności. Zamontować naj-
pierw mniejszą szybę, a następnie więk-
szą.
CO ZROBIĆ, GDY…
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Urządzenie nie nagrzewa się. Urządzenie jest wyłączone. Włączyć urządzenie.
Urządzenie nie nagrzewa się. Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień.
Sprawdzić ustawienia.
Urządzenie nie nagrzewa się. Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpieczników.
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
Oświetlenie piekarnika nie dzia-
ła.
Oświetlenie piekarnika jest usz-
kodzone.
Wymienić żarówkę oświetlenia
piekarnika.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym
zakresie nie jest możliwe, należy skontakto-
wać się ze sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na
tabliczce znamionowej. Tabliczka ta umie-
szczona jest na przedniej zewnętrznej kra-
wędzi komory piekarnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
OCHRONA ŚRODOWISKA
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do
właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać
szczegółowe dane dotyczące możliwości
recyklingu niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem
18 electrolux
miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
Materiały opakowaniowe
Materiały, z których wykonano opako-
wanie są przyjazne dla środowiska i
nadają się do recyklingu. Elementy
plastikowe są oznaczone międzynaro-
dowymi skrótami, takimi jak PE, PS itp.
Materiały opakowaniowe należy utylizo-
wać wyrzucając je do odpowiedniego
pojemnika udostępnionego przez ko-
munalny zakład utylizacji odpadów.
electrolux 19
892946504 - A - 372010
www.electrolux.com/shop
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EOB31000X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi