6
• Podczas wyjmowania gorcej potrawy z piekarnika naley uywa$ -cie-
reczki lub rkawiczki ochronnej.
• Jeeli w piekarniku bd przygotowywane potrawy z dodatkiem alkoholu,
naley zachowa$ szczególn ostrono-$ podczas otwierania drzwi, ponie-
wa moe wytworzy$ si atwopalna mieszanka alkoholowo-powietrzna. W
pobliu piekarnika nie mog znajdowa$ si @róda otwartego ognia, iskry,
ar itp.
Wskazówki dotycz?ce akrylamidu
Na podstawie najnowszych bada) naukowych stwierdzono, e intensywne
przyrumienianie potraw, zwaszcza o wysokiej zawarto-ci skrobi, moe spo-
wodowa$ znaczne zagroenie dla zdrowia przez akrylamid. Dlatego zaleca si
duszenie i gotowanie potraw w moliwie niskiej temperaturze. Potraw nie na-
ley take zbyt mocno przyrumienia$.
Funkcja mikrofal
• Nie wcza$ pustej kuchni mikrofalowej, gdy mona j uszkodzi$.
• Naley uywa$ wycznie naczy) przeznaczonych do uytku w kuchenkach
mikrofalowych (patrz odpowiedni rozdzia w instrukcji obsugi).
• Na -ciankach kuchenki lub wokó uszczelki i powierzchni uszczelniajcych
mog zbiera$ si krople wody lub para. Aby ochroni$ urzdzenie przed ko-
rozj naley je osusza$ po kadym uyciu.
• Nie pozostawia$ wczonego urzdzenia bez nadzoru podczas podgrzewa-
nia lub gotowania potraw w pojemnikach plastikowych, papierowych lub in-
nych o wa-ciwo-ciach atwopalnych.
• Naley odczy$ urzdzenie od zasilania elektrycznego, jeeli z kuchni za-
cznie si wydobywa$ dym. NIE OTWIERAF DRZWI, gdy moe wydoby$
si ogie). Nie polewa$ wod. Nie uywa$ do czasu usunicia usterki.
• Zachowa$ szczególn ostrono-$ podczas pod-
grzewania pynów. Uywa$ naczy) z szerok
krawdzi górn, aby powietrze mogo wydosta$
si z naczynia. Naley pamita$, e podgrzewa-
ne napoje mog mie$ przesunity moment zago-
towania. Zachowa$ ostrono-$ przy wyjmowaniu
pojemnika z pynem.
Aby zapobiec opó@nieniu momentu zagotowania naley:
• zamiesza$ pyn przed podgrzaniem.
• do pojemnika z pynem woy$ szklane mieszadeko lub podobny przed-
miot.
• po podgrzaniu pozostawi$ pyn na chwil wewntrz kuchenki.