Aeg-Electrolux B9820-4-A Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
AEG
_____________________________
Piekarnik
DO ZABUDOWY
COMPETENCE B 9820-4
_____________________________
Instrukcja obs&ugi
2
3
SPIS TRE*CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ-CE BEZPIECZE.STWA ................................4
OPIS PIEKARNIKA ................................................................................7
PRZED PIERWSZYM W1-CZENIEM ..................................................10
EKSPLOATACJA PIEKARNIKA..........................................................12
TERMOSONDA....................................................................................20
PROGRAMY AUTOMATYCZNE ..........................................................22
MENU PAMI5CI ...................................................................................27
FUNKCJE ZEGARA .............................................................................30
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE......................................................35
O*WIETLENIE PIEKARNIKA ..............................................................39
ZAK1ÓCENIA W FUNKCJONOWANIU PIEKARNIKA........................41
POD1-CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ ...........................42
POD1-CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ ...........................43
USTAWIENIE W ZABUDOWIE ............................................................43
MONTA9 ..............................................................................................44
AUTORYZOWANY SERWIS................................................................48
PIECZENIE W PIEKARNIKU - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
I PRZEPISY ..........................................................................................49
4
Szanowni Klienci!
Przed przystApieniem do pod&Aczenia i eksploatacji urzAdzenia prosi-
my o dok&adne zapoznanie siC z instrukcjA obs&ugi, w której podano
waFne informacje dotyczAce bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz
konserwacji piekarnika.
InstrukcjC obs&ugi naleFy zachowaI, aby korzystaI z niej podczas
eksploatacji piekarnika.
W przypadku sprzedaFy urzAdzenia naleFy pamiCtaI o przekazaniu in-
strukcji obs&ugi nowemu uFytkownikowi.
ObjaJnienie symboli i ostrzeFeK oraz uwag wystCpujAcych w tekJcie.
Wskazówki dotyczAce bezpieczeKstwa.
OstrzeFenie!
Wskazówki o szczególnym znaczeniu dla bezpieczestwa uytkownika.
Uwaga!
Wskazówki informuj!ce o prawid"owej eksploatacji urz!dzenia.
Wskazówki i praktyczne porady.
Informacje dotycz!ce ochrony %rodowiska naturalnego.
WSKAZÓWKI DOTYCZ-CE BEZPIECZE.STWA
Urz!dzenie spe"nia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
73/23/EWG z 19.02.1973 r. (wytyczne dot. niskich napi/0).
89/336/EWG z 03.05.1989 r. (kompatybilno%0 elektromagnetyczna) wraz ze
zmianami (92/31/EWG).
93/68/EWG z 22.07.1993 r, znakowanie CE.
BezpieczeKstwo ogólne
InstalacjC i pod&Aczenie urzAdzenia do sieci elektrycznej moFe wyko-
naI wy&Acznie uprawniony technik zgodnie z obowiAzujAcymi przepi-
sami.
W przypadku wyst!pienia awarii nie wolno w"!cza0 uszkodzonego urz!-
dzenia. Je%li wyst!pi zak"ócenie lub uszkodzenie jakiego% elementu piekar-
nika, naley wy"!czy0 lub wykr/ci0 bezpieczniki.
Usterek nie naley usuwa0 we w"asnym zakresie, gdy mona spowodo-
wa0 straty rzeczowe, jak równie uszkodzenia cia"a.
Wszelkie naprawy urz!dzenia naley powierza0 wy"!cznie personelowi au-
toryzowanych placówek serwisowych wskazanych przez producenta.
5
BezpieczeKstwo dzieci
Podczas pracy urz!dzenie nagrzewa si/. Nie wolno zezwala0 dzieciom na
przebywanie w pobliu w"!czonego piekarnika.
Urz!dzenie przeznaczone jest do obs"ugi wy"!cznie przez osoby doros"e.
Nie naley zezwala0 dzieciom na manipulowanie i zabaw/ przy piekarniku.
Urz!dzenie wyposaone jest w blokad/ zabezpieczaj!c! przed dzie0mi.
BezpieczeKstwo podczas eksploatacji
Urz!dzenie przeznaczone jest wy"!cznie do uytku w gospodarstwie do-
mowym.
Pod"!czaj!c inne urz!dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj!cego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci0 uwag/, aby przewód zasilaj!cy nie dotyka"
nagrzanej powierzchni i nie zosta" przytrza%ni/ty drzwiami piekarnika.
OstrzeFenie! Podczas pracy komora piekarnika jest bardzo gor!ca. Nie
wk"ada0 r!k do gor!cego piekarnika. NiebezpieczeKstwo poparzenia siC!
Podczas wyjmowania gor!cej potrawy z piekarnika naley uywa0 %cie-
reczki lub r/kawiczki ochronnej.
Uwaga: Podczas pieczenia parowego (funkcja Vigorous Steam) drzwi
piekarnika powinny zostaI zamkniCte. Wydobywaj!ca si/ para moe
uszkodzi0 s!siednie meble kuchenne. Naley unika0 bezpo%redniego kon-
taktu z gor!c! par! wydobywaj!c! si/ z piekarnika.
Jeeli w piekarniku b/d! przygotowywane potrawy z dodatkiem alkoholu,
naley zachowa0 szczególn! ostrono%0 podczas otwierania drzwi, ponie-
wa moe wytworzy0 si/ "atwopalna mieszanka alkoholowo-powietrzna. W
pobliu piekarnika nie mog! znajdowa0 si/ ;ród"a otwartego ognia, iskry,
ar, itp.
Po kadym uyciu naley wy"!czy0 piekarnik.
Wskazówki dotyczAce akrylamidu
Na podstawie najnowszych bada naukowych stwierdzono, e intensywne
przyrumienianie potraw, zw"aszcza o wysokiej zawarto%ci skrobi, moe spo-
wodowa0 znaczne zagroenie dla zdrowia przez akrylamid. Dlatego zaleca si/
duszenie i gotowanie potraw w moliwie niskiej temperaturze. Potraw nie na-
ley take zbyt mocno przyrumienia0.
Jak unikaI uszkodzeK urzAdzenia?
Nie uywa0 piekarnika do ogrzewania pomieszczenia.
Bezpo%rednio na spodzie piekarnika nie wolno umieszcza0 folii aluminio-
wej, ustawia0 garnków i naczy do pieczenia lub brytfanny, gdy kumulacja
ciep"a moe spowodowa0 uszkodzenie pow"oki urz!dzenia.
Sok owocowy skapuj!cy z ciasta z dodatkami owocowymi moe spowodo-
wa0 pojawienie si/ matowych plam na powierzchni emaliowanej. Dlatego
do pieczenia ciasta owocowego naley stosowa0 g"/bok! blach/.
Nie wolno przeci!a0 otwartych drzwi piekarnika. Nie wolno na nich siada0
ani stawa0.
6
Nie wlewa0 wody do nagrzanego piekarnika, poniewa spowoduje to
uszkodzenie warstwy emaliowanej i przebarwienia.
Uycie si"y w szczególno%ci na kraw/dzie drzwiczek piekarnika z szyb!,
moe spowodowa0 p/kniecie szk"a.
Wewn!trz piekarnika nie wolno przechowywa0 materia"ów "atwopalnych,
poniewa po w"!czeniu piekarnika mog! si/ zapali0.
W piekarniku nie wolno przechowywa0 wilgotnych produktów spoywczych,
poniewa mog! uszkodzi0 emaliowan! pow"ok/.
Wskazówki dotyczAce pow&oki emaliowanej
Kolorowe przebarwienia na pow"oce emaliowanej powstaj! podczas eksplo-
atacji piekarnika, jednake nie wp"ywaj! ujemnie na prawid"owe funkcjonowa-
nie urz!dzenia. Przebarwienia te nie s! wadami w rozumieniu prawa do do-
chodzenia roszcze gwarancyjnych.
Utylizacja opakowania
Wszystkie materia"y, z których wykonane jest opakowanie urz!dzenia, s!
ekologiczne, nadaj! si/ do recyklingu i ponownego wykorzystania.
Elementy opakowanie urz!dzenia naley posegregowa0 wed"ug podanych
niej symboli w celu prawid"owej utylizacji.
Tworzywa sztuczne oznaczono nast/puj!cymi mi/dzynarodowymi symbolami:
>PE< Polietylen – folia opakowaniowa.
>PS< Polistyren – podk&adki zabezpieczajAce w kartonie.
Wskazówki dotyczAce utylizacji urzAdzenia
Urz!dzenia elektryczne wymagaj! specjalistycznej utylizacji ze wzgl/du na
ochron/ %rodowiska.
Usuwanie zuFytych urzAdzeK
Symbol
na urz!dzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wol-
no traktowa0 tak, jak innych odpadów domowych. Naley odda0 go do w"a%ci-
wego punktu skupu surowców wtórnych zajmuj!cego si/ z"omowanym sprz/-
tem elektrycznym i elektronicznym. W"a%ciwa utylizacja i z"omowanie pomaga
w eliminacji niekorzystnego wp"ywu z"omowanych produktów na %rodowisko
naturalne oraz zdrowie. Aby uzyska0 szczegó"owe dane dotycz!ce moliwo-
%ci recyklingu tego urz!dzenia, naley skontaktowa0 si/ z lokalnym urz/dem
miasta, s"ubami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zosta"
kupiony.
OstrzeFenie!
Przed usuniCciem starego urzAdzenia naleFy je unieruchomiI poprzez
odciCcie przewodu zasilajAcego (po od&Aczeniu z zasilania).
7
OPIS PIEKARNIKA
WyglAd urzAdzenia z przodu
1. Szuflada na wodC
2. Panel sterujAcy ze wskaTnikami i z przyciskami
3. Drzwi piekarnika z szybA
4. Uchwyt drzwi
8
Panel elektronicznego sterowania piekarnika
WskaTniki
1. Linia z symbolami
2. Linia menu
3. Linia z komunikatami
4. Funkcje czasowe – czas trwania pieczenia
5. Poziomy z listwami do wsuwania blach
6. Aktualna godzina – temperatura wewnAtrz miCsa
7. WskaTnik stopnia nagrzania
8. Temperatura
Linia menu
W linii menu pojawiaj! si/ poszczególne pozycje w postaci pulsuj!cej belki.
Je%li linia menu jest niewidoczna na wy%wietlaczu, wtedy piekarnik rozpoczyna
nagrzewanie lub zaczyna si/ odmierzanie ustawionego czasu.
Linia z symbolami
Symbol Funkcja
Szybkie nagrzewanie Wczona jest funkcja szybkiego nagrzewania.
Termosonda Termosonda jest podczona.
9
Przyciski
Przycisk Funkcja
Wybieranie funkcji piekarnika.
W i do góry menu.
Otwieranie opcji menu.
Zamykanie opcji menu (wcisn i przytrzyma ).
Potwierdzenie, zmiana w podmenu.
Wczanie lub wyczanie urzdzenia.
Wczanie lub wyczanie funkcji szybkiego nagrzewania.
Wybór funkcji czasowych i termosondy.
Ustawienie temperatury, czasu, wagi lub stopnia upieczenia potrawy.
Opis komory piekarnika
1. Poziomy wsuwania
blach (1-5)
2. Górna grza&ka
i grza&ka grilla
3. OJwietlenie
wewnCtrzne
4. Gniazdo
termosondy
5. Filtr t&uszczowy
6. OJwietlenie we-
wnCtrzne w bocznej
Jciance
7. Grza&ka w tylnej
Jciance piekarnika /
filtr t&uszczowy
8. Listwy do wsuwania blach (moFna je wyjmowaI)
9. Generator pary / przykrywka
10. Dolna grza&ka
11. Listwy do wsuwania blach (moFna je wyjmowaI)
10
WyposaFenie piekarnika
Ruszt
Przeznaczony jest do pieczenia potraw w
naczyniach, ciast w foremkach i pieczenia
mi/sa bezpo%rednio na ruszcie.
Blacha do pieczenia
S"uy do pieczenia ciasta i ma"ych ciaste-
czek.
Brytfanna
S"uy do pieczenia mi/sa. Moe by0 take
wykorzystywana jako naczynie do wy"a-
pywania %ciekaj!cego t"uszczu.
Termosonda
S"uy do dok"adnego pomiaru temperatury
wewn!trz pieczonego mi/sa (nie wspó"-
pracuje z funkcj! Vigorous Steam).
PRZED PIERWSZYM W1-CZENIEM
Ustawienie jCzyka komunikatów
1.
Po pod"!czeniu urz!dzenia do sieci
elektrycznej na wy%wietlaczu pojawi
si/ komunikat „Wybierz jCzyk
(Sprache einstellen – Language me-
nu).
2. Przyciskiem lub ustawi0 wy-
brany j/zyk, w którym b/d! si/ uka-
zywa"y komunikaty na wy%wietlaczu.
11
3. Przyciskiem OK potwierdzi0 usta-
wienie wybranego j/zyka.
Ustawienie zegara
1. Na wy%wietlaczu pojawi si/ komuni-
kat „Czas” (Time of day - Tageszeit).
Na zegarze wskazywana jest godzina
12.00.
2. Przyciskiem lub naley usta-
wi0 aktualn! godzin/.
3. Ustawienie potwierdzi0 przyciskiem
„Wybór” (Auswahl - Selection)
.
Urz!dzenie wy"!czy si/ i jest ponow-
nie gotowe do pracy.
W rozdziale „Ustawienia” opisano, w jaki sposób mona zmieni0 ustawie-
nia podstawowe w pó;niejszym czasie.
Pierwsze mycie
Przed pierwszym w"!czeniem urz!dzenia naley je starannie umy0, aby usu-
n!0 pozosta"o%ci po procesie produkcyjnym.
Naley usun!0 naklejki i foli/ ochronn! z panelu steruj!cego i drzwi piekarni-
ka, (je%li wyst/puj!). Nie usuwaI tabliczki znamionowej!
Uwaga!
Do mycia piekarnika nie wolno stosowaI FrAcych i szorujAcych Jrodków
czyszczAcych! *rodki takie spowodujA uszkodzenie powierzchni urzA-
dzenia.
Do mycia frontów ze stali nierdzewnej naley stosowa0 specjalne %rodki
czyszcz!ce dost/pne w handlu.
1. Otworzy0 drzwi piekarnika. O%wietlenie wewn/trzne w"!czy si/.
2. Wyj!0 elementy wyposaenia oraz listwy. Wyposaenie naley umy0 ciep"!
wod! i "agodnym detergentem, a nast/pnie wytrze0 do sucha.
3. Piekarnik naley umy0 ciep"! wod! z dodatkiem %rodka do mycia, a na-
st/pnie wytrze0 do sucha.
4. Przetrze0 front piekarnika wilgotn! szmatk!.
12
EKSPLOATACJA PIEKARNIKA
13
Po kadym wci%ni/ciu przycisku na wy%wietlaczu pojawiaj! si/ propono-
wane opcje ustawienia, które s! moliwe dla aktualnej funkcji.
Menu funkcji piekarnika
Po w"!czeniu piekarnika znajd! si/ Pastwo w menu funkcji piekarnika.
Naciskaj!c przycisk
lub , naley ustawi0 wybran! funkcj/ piekarnika.
W listwie menu wskazywane s! poszczególne pozycje w obr/bie menu.
Przyk&adowe ustawienie funkcji piekarnika
1. Urz!dzenie w"!czy0 przyciskiem
W"./Wy".
.
2. Naciskaj!c przycisk lub , nale-
y ustawi0 wybran! funkcj/ piekarni-
ka. Na wy%wietlaczu pojawi si/ pro-
ponowana temperatura. Piekarnik za-
cznie si/ nagrzewa0.
3. Naciskaj!c przycisk lub , mo-
na podwyszy0 lub obniy0 tempera-
tur/.
Po osi!gni/ciu ustawionej tempera-
tury rozlega si/ sygna" d;wi/kowy.
Menu opcji
Przyciskiem otworzy0 menu opcji.
Naciskaj!c przycisk
lub , naley ustawi0 wybran! opcj/. W listwie
menu zostan! wskazane poszczególne pozycje w obr/bie menu.
Naciskaj!c przycisk OK
, wej%0 do menu wybranej opcji.
Podmenu
Naciskaj!c przycisk lub , naley wybra0 ustawienie lub przej%0 do
nast/pnych podmenu, naciskaj!c przycisk OK
.
Na kocu kadego menu znajduje si/ punkt menu „Powrót”
(Zurück - Back). Wtedy przechodzi si/ do nadrz/dnego menu.
Aby przerwa0 proces ustawiania, naley wcisn!0 i przytrzyma0 przycisk
Opcje
. Nast/pnie znajd! si/ Pastwo ponownie w menu funkcji piekarni-
ka.
14
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Grzaka
Wentylator
VIGOROUS STAM Cooking
Gotowanie na parze Vigorous
Idealne do gotowania warzyw, owoców,
ziemniaków, makaronu i ry(u.
Generator pary,
dolna grzaka, wen-
tylator
INTERVAL PLUS
Podgrzewanie na parze
Dla (ywno,ci o du(ej wilgotno,ci oraz do
podgrzewania produktów
Nawiew gorcego
powietrza, generator
pary, wentylator
INTERVAL STEAM
Pieczenie na parze
Do pieczenia ciast i mi.sa oraz pod-
grzewania produktów mro(onych lub
schodzonych
Nawiew gorcego
powietrza, generator
pary, wentylator
PROFI HOT AIR
Nagrzewanie z nawiewem
PROFI
Pieczenie ciasta na trzech poziomach
jednocze,nie (max.).
Ustawi temperatur. ni(sz o 20 - 40
o
C
ni( przy nagrzewaniu.
Grzaka górna,
grzaka dolna,
grzaka w tylnej
,ciance piekarnika,
wentylator
AL. GUSTO HOT AIR
Pizza
Pieczenie na jednym poziomie potraw,
które wymagaj intensywniejszego
przyrumienienia cz,-ci spodniej.
Ustawi temperatur. ni(sz o 20 - 40
o
C
ni( przy nagrzewaniu tradycyjnym.
Grzaka dolna,
grzaka w tylnej
,ciance piekarnika,
wentylator
CONVENTIONAL
Nagrzewanie tradycyjne
Pieczenie ciasta i mi.sa na jednym po-
ziomie.
Grzaka górna,
grzaka dolna
ROTITHERM
Opiekanie infratermiczne
Pieczenie du(ych kawaków mi.sa lub
drobiu na jednym poziomie.
Funkcja ta nadaje si. tak(e do zapieka-
nia potraw.
Grill,
grzaka górna,
wentylator
DUAL GRILL
Du0y grill
Pieczenie na grillu du(ej ilo,ci cienkich
produktów i zapiekanie tostów.
Grill
grzaka górna
SINGLE GRILL
Grill
Pieczenie na grillu cienkich produktów,
uo(onych na ,rodku rusztu i zapiekanie
tostów.
Grill
KEEP WARM
Utrzymywanie w cieple
Podtrzymywanie potraw w stanie cie-
pym.
Grzaka górna,
grzaka dolna
DEFROST
Rozmra0anie
Cakowite i cz.,ciowe rozmra(anie np.
tortów, masa, chleba, owoców lub
mro(onek.
Wentylator
BOTTOM HEAT
Dolna grzaka
Do podpiekania ciast na kruchym spo-
dzie.
Dolna grzaka
SLOW COOK
Powolne gotowanie
Funkcja ta su(y do przyrzdzania
szczególnie delikatnych i soczystych
pieczeni.
Grzaka górna,
grzaka dolna,
grzaka w tylnej
,ciance piekarnika,
wentylator
15
Programy do pieczenia miCsa
Programy do pieczenia
mi,sa z podaniem wagi
Zastosowanie Zakres wagowy
POULTRY Drób Kurczak, kaczka, g., 0,9 do 4,7 kg
PORK Wieprzowina Piecze; wieprzowa, opatka 1,0 do 3,0 kg
BEEF Woowina
Piecze; woowa, piecze;
moczona w zalewie octowej
1,0 do 3,0 kg
VEAL Ciel.cina Piecze; ciel.ca 1,0 do 3,0 kg
GAME Dziczyzna Jele;, sarna, królik 1,0 do 3,0 kg
LUB
Programy do pieczenia mi,sa
z wo0on3 termosond3
Stopie4 upieczenia Wskazówki
TOP SIDE BEEF RARE
Rostbef po angielsku
TOP SIDE BEEF MED.
Rostbef medium
TOP SIDE BEEF
Stek
TOP SIDE BEEF WELL
Rostbef mocno wypieczony
BEEF SCAN RARE
Stek po angielsku
BEEF SCAN MED.
Stek ,rednio wysma(ony
BEEF SCAN
Stek
BEEF SCAN WELL
Stek mocno wysma(ony
Stek po skandynawsku
(mao przyrumieniony)
PORK JOINT
Piecze; wieprzowa
------ ------
VEAL Piecze; ciel.ca ------ ------
LAMB JOINT Jagni.cina ------ ------
GAME Dziczyzna ------ ------
BONED POULTRY Drób ------ ------
Zastosowanie, tabele, porady i przepisy kulinarne
Wskazówki praktyczne dotycz!ce pieczenia przy ustawieniu rónych funkcji
piekarnika, programy i automatyczne przepisy kulinarne podano w oddzielnym
rozdziale „Przepisy kulinarne”.
16
W&Aczenie i wy&Aczenie piekarnika
Ustawienie funkcji piekarnika
1. Urz!dzenie w"!czy0 przyciskiem
„W&./Wy&.” .
2. Naciskaj!c przycisk lub , nale-
y ustawi0 wybran! funkcj/ piekarni-
ka. Na wy%wietlaczu pojawi si/ pro-
ponowana temperatura. Piekarnik za-
cznie si/ nagrzewa0.
Zmiana temperatury piekarnika
Naciskaj!c przycisk
lub , mona
podwyszy0 lub obniy0 temperatur/.
Po osi!gni/ciu ustawionej tempera-
tury rozlega si/ sygna" d;wi/kowy.
Wy&Aczenie funkcji piekarnika
Naciska0 przycisk
lub do mo-
mentu, a na wy%wietlaczu ponownie
pojawi si/ komunikat „FUNKCJE
(Ofenfunktionen – Oven functions).
Ca&kowite wy&Aczenie piekarnika
Aby wy"!czy0 ca"kowicie piekarnik, nale-
y nacisn!0 przycisk „W&./Wy&.”
.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza w"!cza si/ automatycznie, aby za-
pewni0 prawid"owe ch"odzenie powierzchni piekarnika.
Po wy"!czeniu piekarnika, wentylator b/dzie pracowa" do chwili sch"odzenia
urz!dzenia i wy"!czy si/ automatycznie.
WstCpne nagrzewanie piekarnika z funkcjA szybkiego nagrzewania
Po wybraniu funkcji piekarnika mona w"!czy0 dodatkow! funkcj/ szybkiego
nagrzewania, aby znacznie skróci0 czas wst/pnego nagrzewania.
Wst/pne nagrzewanie pustego piekarnika staje si/ zbyteczne w przypadku
wi/kszo%ci procesów pieczenia ciasta i mi/sa, poniewa ustawiona temperatu-
17
ra z regu"y jest osi!gana w bardzo krótkim czasie (zob. wskazówki podane w
tabelach).
Wst/pne nagrzewanie pustego piekarnika z funkcj! szybkiego nagrzewania
zalecamy w przypadku pieczenia ma"ych wypieków, które si/ szybko rozpada-
j! oraz bu"eczek i rolady biszkoptowej.
Uwaga! Potraw/ naley w"oy0 do piekarnika dopiero po zakoKczeniu
szybkiego nagrzewania i kiedy piekarnik pracuje ju na wybranej funkcji.
1. Ustawi0 wybran! funkcj/ piekarnika (np. górna/dolna grza"ka), ewentualnie
zmieni0 proponowan! warto%0 temperatury.
2. Nacisn!0 przycisk funkcji szybkiego nagrzewania
. Symbol tej funkcji
zostanie pod%wietlony.
Pod%wietlane po kolei pulsuj!ce belki wskazuj!, e funkcja szybkiego nagrze-
wania jest aktywna.
Po osi!gni/ciu ustawionej temperatury belki wska;nika nagrzewania b/d!
pod%wietlone. Rozlega si/ sygna" d;wi/kowy. Symbol
zga%nie.
Piekarnik nagrzewa si/ teraz na wcze%niej ustawionej funkcji i temperaturze.
Mona w"oy0 potraw/ do piekarnika.
Je%li preferuj! Pastwo wk"adanie potraw do nagrzanego piekarnika,
mona w"!czy0 funkcj/ szybkiego nagrzewania na sta"e (zob. menu
„Ustawienia”).
Funkcj/ szybkiego nagrzewania wy"!cza si/ ;niej przyciskiem
.
Funkcj/ szybkiego nagrzewania mona dodatkowo w"!czy0 do nast/pu-
j!cych funkcji piekarnika: Profi Hot Air (Nagrzewanie PROFI) , Al Gusto
Hot Air (Pizza), Conventional (Nagrzewanie tradycyjne) lub Rotitherm
(Opiekanie infratermiczne).
WskaTnik nagrzewania
StopieK nagrzania
Po w"!czeniu funkcji piekarnika, cztery
powoli pod%wietlane kolejno belki wska-
zuj! stopie nagrzania piekarnika.
Szybkie nagrzewanie
Po w"!czeniu funkcji szybkiego nagrze-
wania, pod%wietlane po kolei pulsuj!ce
belki wskazuj!, e aktywne jest szybkie
nagrzewanie.
18
WskaTnik zgromadzonej energii
cieplnej
Po wy"!czeniu piekarnika, pod%wietlone
belki sygnalizuj!, e w piekarniku zgro-
madzona jest energia cieplna i piekarnik
jest jeszcze gor!cy. ZagroFenie popa-
rzeniem.
Wk&adanie rusztu, blachy i brytfanny uniwersalnej
Zabezpieczenie przed wypadniCciem blachy
Wszystkie blachy na wyposaeniu piekarnika posiadaj! specjalne zabezpie-
czenie (lekkie zakrzywienie prawej i lewej kraw/dzi), które zapobiega wypad-
ni/ciu blachy przy jej niezamierzonym, ca"kowitym wysuni/ciu z komory pie-
karnika.
Przy wk"adaniu blachy naley pami/ta0, e zabezpieczenie musi znajdowa0
si/ z ty"u.
Wsuwanie blachy i brytfanny
uniwersalnej
Blach/ naley wsun!0 tak, aby zabezpie-
czenie znajdowa"o si/ z ty"u.
Zak&adanie i wyjmowanie filtra t&uszczowego
Filtr t&uszczowy naleFy zak&adaI tylko w przypadku pieczenia miCsa, aby
zabezpieczyI tylnA grza&kC przed pryskajAcym t&uszczem.
Za&oFenie filtra t&uszczowego
Przytrzyma0 uchwyt filtra t"uszczowego i oba
zamocowania w"oy0 od góry w" do otworu
w tylnej %ciance piekarnika (otwór na wentyla-
tor).
WyjCcie filtra t&uszczowego
Przytrzyma0 uchwyt filtra t"uszczowego i wy-
j!0, poci!gaj!c ostronie do góry.
19
Programy gotowania parowego (STEAM COOKING)
Uwaga! Programy gotowania parowego naleFy ustawiaI &Acznie z
funkcjami zegara „Czas pieczenia”/ DURATION
, „Koniec” / END
(patrz rozdzia&: Funkcje zegara).
Uwaga!
Uywa0 wy&Acznie wody.
Zuycie wody b/dzie sygnalizowane d;wi/kiem. Po uzupe"nieniu poziomu
wody alarm wy"!czy si/.
Naley uywa0 wody przefiltrowanej, aby unikn!0 osadzania si/ kamie-
nia i wapnia.
Ustawienie czasu gotowania poniej 10 minut jest niewskazane (2 mi-
nuty trwa rozgrzewanie i 5 minut odparowanie przez zakoczeniem go-
towania).
Gotowanie na parze – VIGOROUS STEAM
1. Nape"ni0 szuflad/ na panelu steru-
j!cym wod! (ok. 0.7 litra). Taka
ilo%0 wody wystarczy na ok. 30 mi-
nut gotowania.
2. W"!czy0 piekarnik przyciskiem
W"./Wy".
.
3. Uywaj!c przycisków lub ,
naley wybra0 funkcj/ gotowania
na parze VIGOROUS STEAM. Na-
st/pnie ustawi0 temperatur/ uy-
waj!c przycisków
lub .
4. Wciskaj!c przycisk „Wybór” / SELECTION naley wybra0 funkcj/
„Czas trwania” / DURATION
lub „Koniec” / END . Za pomoc! przy-
cisków
lub ustawi0 po!dany czas gotowania i wy"!czenia. Para
pojawi si/ po ok. 2 minutach od rozpocz/cia gotowania. Pojedynczy sy-
gna" informuje, e temperatura osi!gn/"a poziom ok. 96°C.
Kolejny sygna" oznacza zakoczenie gotowania.
5. Wy"!czy0 sygna" i piekarnik przyciskiem W"./Wy". .
Woda, która pozosta"a na generatorze pary powinna by0 usuni/ta g!bk! po
ostudzeniu piekarnika oraz uszczelki generatora (jeeli to konieczne naley
uy0 kilku kropli octu). Pozostawi0 otwarte drzwi piekarnika, aby wysuszy0
komor/.
20
Podgrzewanie i gotowanie na parze INTERVAL i INTERVAL PLUS
-
sta"e przestawianie nagrzewania z parowego na nawiew gor!cego powie-
trza odbywa si/ automatycznie (wi/kszy udzia" procentowy pary w funkcji
podgrzewania - INTERVAL PLUS).
1. Nape"ni0 szuflad/ na panelu steruj!cym wod!.
2. W"!czy0 piekarnik przyciskiem W"./Wy". .
3. Uywaj!c przycisków lub , na-
ley wybra0 funkcj/ podgrzewania na
parze INTERVAL PLUS lub gotowania
INTERVAL STEAM. Nast/pnie usta-
wi0 temperatur/ uywaj!c przycisków
lub .
4. Wciskaj!c przycisk „Wybór” / SELECTION naley wybra0 funkcj/ „Czas
trwania” / DURATION
lub „Koniec” / END . Za pomoc! przycisków
lub ustawi0 po!dany czas gotowania i wy"!czenia.
Dalsza procedura jest taka sama, jak w przypadku gotowania parowego.
TERMOSONDA
Po w"oeniu termosondy do potrawy menu „Funkcje piekarnika” (OVEN
FUNCTIONS) proponuje wybór odpowiednich funkcji piekarnika i dodat-
kowe programy do pieczenia z uyciem termosondy.
UFywaI wy&Acznie oryginalnej termosondy znajdujAcej siC na wypo-
saFeniu urzAdzenia! W przypadku koniecznoJci wymiany, naleFy za-
kupiI oryginalnA termosondC.
Termosonda s"uy do pomiaru temperatury wewn!trz pieczonej potrawy.
W&oFenie termosondy
1. Piekarnik w"!czy0 przyciskiem
„W&./Wy&.”
.
2. Kocówk/ sondy naley w"oy0 do %rod-
ka potrawy ca"kowicie, a do uchwytu.
3. W"oy0 wtyczk/ sondy do gniazda, które
znajduje si/ na bocznej %ciance piekarni-
ka.
Ustawienie temperatury wewnAtrz miCsa
Do dok"adnego wy"!czenia piekarnika po osi!gni/ciu ustawionej temperatury
wewn!trz potrawy.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78

Aeg-Electrolux B9820-4-A Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi