5
BezpieczeKstwo dzieci
• Podczas pracy urz!dzenie nagrzewa si/. Nie wolno zezwala0 dzieciom na
przebywanie w pobliu w"!czonego piekarnika.
• Urz!dzenie przeznaczone jest do obs"ugi wy"!cznie przez osoby doros"e.
Nie naley zezwala0 dzieciom na manipulowanie i zabaw/ przy piekarniku.
• Urz!dzenie wyposa one jest w blokad/ zabezpieczaj!c! przed dzie0mi.
BezpieczeKstwo podczas eksploatacji
• Urz!dzenie przeznaczone jest wy"!cznie do uytku w gospodarstwie do-
mowym.
• Pod"!czaj!c inne urz!dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj!cego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci0 uwag/, aby przewód zasilaj!cy nie dotyka"
nagrzanej powierzchni i nie zosta" przytrza%ni/ty drzwiami piekarnika.
• OstrzeFenie! Podczas pracy komora piekarnika jest bardzo gor!ca. Nie
wk"ada0 r!k do gor!cego piekarnika. NiebezpieczeKstwo poparzenia siC!
• Podczas wyjmowania gor!cej potrawy z piekarnika naley uywa0 %cie-
reczki lub r/kawiczki ochronnej.
• Uwaga: Podczas pieczenia parowego (funkcja Vigorous Steam) drzwi
piekarnika powinny zostaI zamkniCte. Wydobywaj!ca si/ para moe
uszkodzi0 s!siednie meble kuchenne. Naley unika0 bezpo%redniego kon-
taktu z gor!c! par! wydobywaj!c! si/ z piekarnika.
• Jeeli w piekarniku b/d! przygotowywane potrawy z dodatkiem alkoholu,
naley zachowa0 szczególn! ostrono%0 podczas otwierania drzwi, ponie-
wa moe wytworzy0 si/ "atwopalna mieszanka alkoholowo-powietrzna. W
pobliu piekarnika nie mog! znajdowa0 si/ ;ród"a otwartego ognia, iskry,
ar, itp.
• Po kadym uyciu naley wy"!czy0 piekarnik.
Wskazówki dotyczAce akrylamidu
Na podstawie najnowszych bada naukowych stwierdzono, e intensywne
przyrumienianie potraw, zw"aszcza o wysokiej zawarto%ci skrobi, moe spo-
wodowa0 znaczne zagroenie dla zdrowia przez akrylamid. Dlatego zaleca si/
duszenie i gotowanie potraw w moliwie niskiej temperaturze. Potraw nie na-
ley take zbyt mocno przyrumienia0.
Jak unikaI uszkodzeK urzAdzenia?
• Nie uywa0 piekarnika do ogrzewania pomieszczenia.
• Bezpo%rednio na spodzie piekarnika nie wolno umieszcza0 folii aluminio-
wej, ustawia0 garnków i naczy do pieczenia lub brytfanny, gdy kumulacja
ciep"a moe spowodowa0 uszkodzenie pow"oki urz!dzenia.
• Sok owocowy skapuj!cy z ciasta z dodatkami owocowymi moe spowodo-
wa0 pojawienie si/ matowych plam na powierzchni emaliowanej. Dlatego
do pieczenia ciasta owocowego naley stosowa0 g"/bok! blach/.
• Nie wolno przeci!a0 otwartych drzwi piekarnika. Nie wolno na nich siada0
ani stawa0.