16
PIECZENIE – WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz? byG zawsze zamkniAte.
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowadzania
pary. Umoliwia przygotowanie potraw delikatnych wewntrz, a chrupkich
z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika. Dodatkowo czas pie-
czenia i zuycie energii b'd nisze. W czasie pieczenia z piekarnika wydostaje si'
para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoKczeniu)
naleCy odsun?G siA od urz?dzenia – z wnAtrza wydostanie siA gor?ca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie#ci na #rodkowym poziomie. Je#li potrawa wymaga moc-
niejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je#li potrawa wymaga moc-
niejszego zrumienienia z wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym poziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gor?cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si' w tylnej #ciance piekar-
nika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko
i równomiernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka po-
traw na rónych poziomach (rys. 21).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki
cigej cyrkulacji powietrza nie zostaj przeno-
szone zapachy oraz smak z jednej potrawy na
inn, a wilgotne powietrze jest natychmiast od-
prowadzane.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie,
zaleca si' wsuni'cie blachy do dolnego pozio-
mu, poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Rys. 21
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno#ci, suszenia grzybów lub
owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpienia do pieczenia na grillu, naley posmarowa olejem mi'so
i ryby, a nast'pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni'cia rusztu jest uzaleniony
od grubo#ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac' na skapujcy tuszcz, wlewajc
do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.