Electrolux EOB9710X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EOB-9710-SKX
INSTRUKCJA
OBS£UGI
P i e k a r n i k
3
SPIS TRE#CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ*CE BEZPIECZE+STWA....................................... 4
OPIS PIEKARNIKA....................................................................................... 6
PANEL STERUJ*CY.................................................................................... 7
PIERWSZE W2*CZENIE............................................................................ 10
PROGRAMOWANIE PIEKARNIKA ............................................................ 11
FUNKCJE DODATKOWE ........................................................................... 13
PIECZENIE – WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE .............................................. 16
TABELA CZASÓW PIECZENIA.................................................................. 19
MYCIE I KONSERWACJA.......................................................................... 21
OBJAWY I PRZYCZYNY USTEREK .......................................................... 25
AUTORYZOWANY SERWIS....................................................................... 26
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA........................................................ 26
INSTALACJA.............................................................................................. 27
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ*CE BEZPIECZE+STWA
Przed przyst?pieniem do pod?czenia i eksploatacji urz?dzenia prosimy o
dokadne zapoznanie siA z instrukcj? obsugi.
W instrukcji obsugi podano waCne wskazówki i porady dotycz?ce prawi-
dowej i bezpiecznej eksploatacji urz?dzenia.
InstrukcjA obsugi naleCy zachowaG, aby podczas uCytkowania urz?dze-
nia móc z niej skorzystaG w kaCdej chwili.
W przypadku sprzedaCy urz?dzenia naleCy przekazaG nowemu uCytkow-
nikowi takCe instrukcjA obsugi.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona wy-
cznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizujcymi
przepisami.
W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej, wszyst-
kie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Pod?czaj?c inne urz?dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj?cego w pobli-
Cu piekarnika, naleCy zwróciG uwagA, aby przewód zasilaj?cy nie dotyka
gor?cych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przytrzaIniAty
drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag', aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby gospo-
darstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoKcze-
niu) naleCy odsun?G siA od urz?dzenia – z wnAtrza wydostanie siA gor?ca
para.
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane zagroenie
dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si' w czasie nagrzewania i pieczenia na grillu
(i zatrzymuje ciepo na jaki# czas po zako,czeniu pieczenia). Zachowa szcze-
góln ostrono#, zwaszcza przy dotykaniu elementów wewn'trznych.
Po zako,czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc pokr'-
ta w pooeniu „Wyczony” (Off).
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych powierzchni
piekarnika. Resztki ywno#ci i tuszczu mog zapali si'.
Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow.
5
Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je#li wyst'puj) naley my wod
z dodatkiem agodnego detergentu.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze, parowych.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie / wykr'ci
bezpiecznik i poczeka, a piekarnik ostygnie.
Upewni si', e ruszt i tace s prawidowo woone w prowadnice.
NapiAcie: 230V, pod?czenie do 1 fazy z przewodem zerowym.
BezpieczeKstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose. Nie na-
ley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i zabaw'
urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przebywanie
w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley pami'ta,
e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas gorce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi'sa na grillu, drzwiczki piekarnika
i obudowa s bardzo gorce, dlatego nie naley zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w pobliu
piekarnika, naley zwróci uwag', aby przewód zasilajcy nie dotyka gorcych
elementów piekarnika i nie zosta przytrza#ni'ty jego drzwiczkami.
Producent
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 FORLI, WIOCHY
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowanych
placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw stosowane s
wycznie oryginalne cz'#ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa stra-
ty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa. Naprawy wykonywane przez osoby
nieuprawnione stwarzaj powane zagroenie dla uytkownika.
6
ObjaInienie symboli uC ywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotyczce bezpiecze,stwa.
Kolejne kroki post'powania przy obsudze urzdzenia.
Praktyczne wskazówki.
Urz?dzenie spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
- 73/23 – 90/683 (wytyczne dot. niskich napi');
- 89/336 (wytyczne dot. kompatybilno#ci elektromagnetycznej);
- 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
OPIS PIEKARNIKA
1. Panel steruj?cy
2. Grill
3. OIwietlenie piekarnika
4. Tabliczka znamionowa
7
PANEL STERUJ*CY
Przyciski
1. W?czony / Wy?czony (On/Off)
2. Wybór funkcji piekarnika
3. Szybkie podgrzewanie
4. Przycisk zmniejszaj?cy „–” (czas lub temperaturA)
5. Przycisk zwiAkszaj?cy „+” (czas lub temperaturA)
6. Minutnik / Czas pieczenia / Koniec czasu pieczenia
Wszystkie funkcje piekarnika s sterowane elektronicznym programatorem. Mona
samodzielnie wybra kombinacj' funkcji, temperatury oraz czasu pieczenia.
Wskazówka
W przypadku przerwy w dopywie energii elektrycznej programator zachowa
wszystkie ustawienia (aktualny czas, program lub trwajcy program) przez ok. 3
minuty. Po upywie 3 minut wszystkie ustawienia zostan skasowane. Po przywró-
ceniu zasilania na wy#wietlaczu b'd pulsoway cyfry. Naley ustawi aktualny
czas.
Funkcje specjalne
Nast'pujce funkcje specjalne mona wczy wciskajc jednocze#nie dwa przyci-
ski:
- Zabezpieczenie przed dziemi: wcisn przycisk
i „–” .
- DNwi'k przycisków: wcisn przycisk
i „+”.
- Tryb demonstracyjny: wcisn przycisk
i .
8
Przycisk W?czony/Wy?czony (On/Off)
Piekarnik nale wczy przed ustawieniem jakiejkolwiek funkcji lub programu. Po
wci#ni'ciu przycisku
na wy#wietlaczu pojawi si' symbol piekarnika i wczy si'
o#wietlenie wewn'trzne.
Aby wyczy piekarnik naley wcisn przycisk
. Ustawione funkcje lub wybrany
program zostaj skasowane, o#wietlenie ga#nie, a na wy#wietlaczu pojawia si' je-
dynie aktualna godzina.
Piekarnik mona wyczy w kadej chwili, je#li to konieczne.
Wyr funkcji piekarnika
1) Wczy piekarnik wciskajc przycisk .
2) Wcisn przycisk
, aby wybra od-
powiedni funkcj'. Kade wci#ni'cie przy-
cisku spowoduje pojawienie si' na wy-
#wietlaczu symbolu funkcji, a po lewej
stronie pojawi si' numer wybranej funkcji
(rys. 1).
Rys. 1
3) Je#li proponowana temperatura jest nieodpowiednia, naley wcisn przycisk „–
lub „+, aby wybra wa#ciw warto# (w odst'pach 5°C).
WskaNnik termometru b'dzie rós powoli , wskazujc stopie, nagrzania piekarnika.
Po osigni'ciu ustawionej temperatury rozlegnie si' sygna akustyczny,
a symbol termometru
b'dzie pod#wietlony.
Wyr temperatury i czasu pieczenia
Wciska przycisk „–” lub „+”, aby zmniej-
szy lub podwyszy proponowan tem-
peratur', w tym czasie pulsuje symbol °
(rys. 2). Maksymalna temperatura wynosi
250°C.
Wciska przycisk „–” lub „+”, aby skróci
lub wyduy czas pieczenia. W tym cza-
sie symbol P pulsuje (rys. 2).
Rys. 2
9
Piekarnik jest wyposaCony w opisane poniCej funkcje
1. Nagrzewanie z nawiewem gor?cego powietrza
Funkcja ta przewidziana jest do pieczenia mi'sa i ciasta jednocze#nie na kilku
poziomach, bez przenikania si' zapachów. Proponowana temperatura: 175°C.
2.
Pieczenie tradycyjne
Ciepo dochodzi z górnej i dolnej grzaki i przenika cae wn'trze piekarnika. Propo-
nowana temperatura: 200°C.
3.
May grill
Przydatny do pieczenie niewielkich ilo#ci produktów. Proponowana temperatura:
250°C.
4.
Grill + temperatura
Ta funkcja jest, alternatywn metod pieczenia potraw do tradycyjnego grillowania.
Element grilla i wentylator piekarnika pracuj jednocze#nie, równomiernie doprowa-
dzajc powietrze do potrawy. Proponowana temperatura: 180°C. MoCna wybraG
maksymaln? temperaturA 200ºC.
5.
Funkcja Pizza
Dolna grzaka prowadzi ciepo wprost do spodu pizzy, quiche lub ciasta,
a wentylator zapewnia doprowadzenie powietrza do nadzienia ciasta lub wierzchu
pizzy. Proponowana temperatura: 175°C.
6.
Grill
Zalecamy szczególnie do duych kawaków np. mi'sa. Proponowana temperatura:
250°C.
7. Dolna grzaka
Ciepo dochodzi tylko z dolnej grzaki, aby doko,czy pieczenie potrawy. Propono-
wana temperatura: 250°C.
8. Górna grzaka
Ciepo dochodzi tylko z górnej grzaki, aby doko,czy pieczenie potrawy. Propono-
wana temperatura: 250°C.
9. RozmraCanie
Pracuje wentylator piekarnika bez przyrostu temperatury. Powietrze o niskiej tempe-
raturze b'dzie rozprowadzane we wn'trzu piekarnika, co przyspiesza rozmraanie
delikatnych produktów, które s wraliwe na temperatur' (torty
z kremami, torty lodowe, pieczywo itp..
10
PIERWSZE W2*CZENIE
Po zainstalowaniu piekarnika wy#wietlacz wskazuje "12.00", a symbol pulsuje.
Przed pierwszym pieczeniem naley ustawi aktualn godzin'.
Ustawienie godziny:
a) Wcisn przycisk i w czasie gdy
symbol P pulsuje (rys. 3) ustawi aktual-
n godzin wciskajc przyciski „–” lub
„+” (rys. 4).
Po wy#wietleniu aktualnej godziny (rys. 5)
symbol P zga#nie po ok. 5 sekundach.
b) Je#li symbol P nie pulsuje, naley wci-
sn przycisk
dwukrotnie.
Nast'pnie wykona czynno#ci opisane w
punkcie a).
- Wcisn przycisk
, aby wczy pie-
karnik.
- Dwukrotnie wcisn przycisk
i wy-
bra funkcj' pieczenia tradycyjnego
(rys. 6).
- Ustawi temperatur' 250°C, wciskajc
przycisk „+”.
- Nagrzewa pusty piekarnik przez ok.
45 minut.
- Otworzy okno, aby przewietrzy po-
mieszczenie.
Rys. 3
Rys. 4
Rys. 5
Rys. 6
Te czynno#ci naley powtórzy take z funkcjami: Nagrzewanie z nawiewem
i Grill – przez ok. 5-10 min.
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Powodem jest wypalanie si' warstwy tuszczu pozostaej po
procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika naley pozostawi go do ostygni'cia, a nast'pnie umy
mi'kk #ciereczk nasczon agodnym #rodkiem do mycia.
Przed wczeniem piekarnika po raz pierwszy naley starannie umy wszyst-
kie akcesoria i wnAtrze piekarnika.
11
Aby otworzyG drzwiczki piekarnika, na-
leCy zawsze przytrzymaG uchwyt na
Irodku (rys. 7).
Rys. 7
PROGRAMOWANIE PIEKARNIKA
Minutnik
Rys. 8
1) Wcisn przycisk , aby wybra funk-
cj' minutnika (rys. 8). Symbol
pulsuje, a
na wy#wietlaczu pojawia si' oznaczenie
„0.00”.
2) Wcisn przycisk „+”, aby ustawi
czas (w zakresie do 23 godzin i 59 minut).
Po ok. 3 sekundach minutnik rozpocznie
prac' (rys. 9).
3) Po upywie zaprogramowanego czasu
rozlegnie si' alarm akustyczny.
4) Aby wyczy alarm akustyczny naley
wcisn jeden z przycisków.
Rys. 9
Piekarnik NIE wy?czy siA, jeIli jest zaprogramowany na jedn? z funkcji.
Minutnik moCe byG uCywany takCe przy wy?czonym piekarniku.
Zmiana ustawienia minutnika
- Wciska przycisk
, a symbole i P b'd pulsoway.
- Teraz mona zmieni ustawienie, wciskajc przycisk „–” lub „+”.
12
Kasowanie ustawienia minutnika
- Wciska przycisk
, a symbole i P
b'd pulsoway.
- Skasowa ustawienie wciskajc przy-
cisk „–”, a na wy#wietlaczu pojawi si'
oznaczenie „0.00” (rys. 10).
Rys. 10
Programowanie czasu wy?czenia piekarnika
1) Woy produkty do piekarnika, wybra
funkcj' i ustawi temperatur' pieczenia
(rys. 11).
2) Wcisn przycisk
, aby wybra funk-
cj' „Czas pieczenia” (rys. 12). Symbol
funkcji „Czas pieczenia”
pulsuje, a na
wy#wietlaczu pojawi si' oznaczenie
„0.00”.
3) W czasie, gdy symbol V pulsuje, nale-
y wciska przycisk „+”, aby wybra od-
powiedni czas (maksymalnie 23 godziny i
59 minut). Po ok. 3 sekundach rozpocznie
si' odliczanie ustawionego czasu.
Rys. 11
Rys. 12
4) Po upywie ustawionego czasu piekarnik wyczy si' automatycznie i rozlegnie
si' sygna akustyczny, a na wy#wietlaczu pojawi si' oznaczenie „0.00”.
5) Aby wyczy alarm akustyczny naley wcisn jeden z przycisków.
Kasowanie funkcji „Czas pieczenia”
- Wciska przycisk
, a symbol V b'-
dzie pulsowa.
- Wciska przycisk „–”, aby skasowa
czas (a na wy#wietlaczu pojawi si'
oznaczenie „0.00”) (rys. 13).
Rys. 13
13
Programowanie czasu w?czenia i wy?czenia piekarnika
1) Ustawi funkcj' „Czas pieczenia”, tak jak opisano w poprzednim rozdziale.
2) Wciska przycisk
, aby wybra funk-
cj' „Koniec czasu pieczenia”
. Symbol
funkcji pulsuje. Na wy#wietlaczu pojawi si'
koniec czasu pieczenia - aktualna godzina
i ustawiony czas pieczenia
(rys. 14).
Rys. 14
3) Wciskajc przycisk „+” wybra odpowiedni czas zako,czenia pieczenia.
4) Po ok. 3 sekundach rozpocznie si' odliczanie ustawionego czasu.
5) Piekarnik wczy i wyczy si' automatycznie. Po upywie ustawionego czasu
rozlegnie si' sygna akustyczny.
6) Aby wyczy alarm akustyczny naley wcisn jeden z przycisków.
Aby skasowaG program naleCy wcisn?G skasowaG funkcjA „Czas pieczenia”.
FUNKCJE DODATKOWE
Bezpieczne wy?czanie siA piekarnika
Jeeli nie zostan dokonane adne zmia-
ny ustawie, piekarnika wyczy si' on au-
tomatycznie, zgodnie z ponisz tabel
(rys. 15).
Rys. 15
Jeeli ustawiono temperatur: Piekarnik wyczy si:
250ºC Po upywie 1,5 godziny
od 200 do 245°C
Po upywie 5,5 godzin
od 120 do 195ºC Po upywie 8,5 godzin
Poniej 120ºC Po 12 godzinach
Funkcja ciepa pozostaego
Po ustawieniu czasu pieczenia piekarnik wyczy si' automatycznie kilka minut
przed planowanym ko,cem programu. Wykorzystuje w ten sposób zgromadzone
wewntrz ciepo, aby doko,czy prac' bez zuywania energii elektrycznej. Wszyst-
kie ustawienia b'd wy#wietlane, a czas pieczenia dobiegnie ko,ca. Funkcja nie
jest aktywna przy ustawieniu czasu pieczenia krótszego ni 15 minut.
14
BezpieczeKstwo dzieci
Aby unikn przypadkowego wczenia piekarnika przez dzieci, mona zablokowa
elementy panelu sterujcego.
1) Wyczy piekarnik przyciskiem
.
2) Wcisn jednocze#nie przycisk i
„–”, przytrzyma je wci#ni'te przez ok. 3
sekundy. Rozlegnie si' sygna akustycz-
ny, a na wy#wietlaczu pojawi si' oznacze-
nie „SAFE” (bezpieczny) (rys. 16).
Rys. 16
3) Piekarnik jest zablokowany, nie mona wybra adnej funkcji ani temperatury.
Odblokowanie piekarnika
Wcisn jednocze#nie przycisk
i „–”,
przytrzyma je wci#ni'te przez ok. 3 se-
kundy. Rozlegnie si' sygna akustyczny, a
oznaczenie „SAFE” (bezpieczny) zniknie
z wy#wietlacza. Piekarnik jest gotowy do
pracy (rys. 17).
Rys. 17
Funkcja „Szybkiego podgrzewania”
Po wyborze funkcji i temperatury pieczenia wn'trze piekarnika b'dzie podgrzewane
stopniowo, a do osigni'cia zadanej temperatury. B'dzie to trwao ok. 10 – 15 mi-
nut, w zaleno#ci od wybranej funkcji i temperatury.
Jeeli zaley Pa,stwu na osigni'ciu temperatury szybciej, mona wykorzysta do
tego celu funkcj' „Szybkiego podgrzewania”.
1) Wczy piekarnik przyciskiem
.
2) Wybra funkcj' piekarnika i temperatur', w sposób opisany wcze#niej.
3) Ustawi temperatur' przyciskiem „–” lub „+”. Wybrana warto# pojawi si' na
wy#wietlaczu.
4) Wcisn przycisk
. Na wy#wietlaczu
temperatury pojawi si' wskazanie „FHU”
(rys. 18).
5) Wcisn przycisk
. Symbol ° pul-
suje przez 10 sekund. Teraz mona wy-
bra temperatur' wciskajc przycisk „–”
lub „+”.
Rys. 18
6) Po osigni'ciu zadanej temperatury rozlegnie si' krótki sygna akustyczny, a na
wy#wietlaczu pojawi si' osigni'ta temperatura.
Ta opcja moe by czona z kad z funkcji i poziomem temperatury.
15
Kod usterki
Elektroniczny programatora stale kontrolu-
je piekarnik. Je#li parametry s nieprawi-
dowe praca piekarnika jest wstrzymana, a
na wy#wietlaczu pojawia si' kod usterki
(rys. 19).
Rys. 19
Szczegóy s opisane w rozdziale „Objawy i przyczyny usterek”.
Termostat bezpieczeKstwa
Piekarnik jest wyposaony w termostat bezpiecze,stwa. W przypadku usterki gów-
nego termostatu (i ryzyka przegrzania piekarnika) blokada przerwie zasilanie elek-
tryczne piekarnika. Jeeli tak si' stanie naley skontaktowa si'
z autoryzowanym serwisem. Uytkownikowi nie wolno dokonywa samodzielnie na-
praw urzdzenia.
Tryb demonstracyjny
Ten tryb pracy jest uywany przez sprzedawc' urzdzenia do przedstawienia funk-
cji piekarnika (bez poboru energii, za wyjtkiem o#wietlenia). Aby wczy funkcj'
naley ustawi urzdzenie w trybie „czuwania”.
- Wcisn przycisk
i na ok. 2 se-
kundy (rys. 20). Rozlegnie si' krótki
sygna akustyczny.
- Wcisn przycisk
, a na wy#wietla-
czu pojawi si' oznaczenie id.
Rys. 20
Mona przedstawi wszystkie funkcje piekarnika.
Symbol termometru nie pulsuje, a w miejscu oznaczenia „id” pojawiaj si' cyfry.
Aby wy?czyG tryb demonstracyjny naleCy wykonaG powyCsze czynnoIci.
Wentylator chodz?cy panel steruj?cy
Piekarnik jest wyposaony w wentylator, który chodzi panel przedni, pokr'ta oraz
uchwyt drzwi. Wentylator b'dzie pracowa po zako,czeniu nagrzewania lub piecze-
nia na grillu, do czasu ostudzenia tych elementów.
16
PIECZENIE – WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz? byG zawsze zamkniAte.
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowadzania
pary. Umoliwia przygotowanie potraw delikatnych wewntrz, a chrupkich
z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika. Dodatkowo czas pie-
czenia i zuycie energii b'd nisze. W czasie pieczenia z piekarnika wydostaje si'
para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoKczeniu)
naleCy odsun?G siA od urz?dzenia – z wnAtrza wydostanie siA gor?ca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie#ci na #rodkowym poziomie. Je#li potrawa wymaga moc-
niejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je#li potrawa wymaga moc-
niejszego zrumienienia z wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym poziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gor?cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si' w tylnej #ciance piekar-
nika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko
i równomiernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka po-
traw na rónych poziomach (rys. 21).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki
cigej cyrkulacji powietrza nie zostaj przeno-
szone zapachy oraz smak z jednej potrawy na
inn, a wilgotne powietrze jest natychmiast od-
prowadzane.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie,
zaleca si' wsuni'cie blachy do dolnego pozio-
mu, poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Rys. 21
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno#ci, suszenia grzybów lub
owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpienia do pieczenia na grillu, naley posmarowa olejem mi'so
i ryby, a nast'pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni'cia rusztu jest uzaleniony
od grubo#ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac' na skapujcy tuszcz, wlewajc
do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
17
Pieczenie – funkcja Grill + temperatura
Podczas pracy funkcji Grill + temperatura moCna wybraG maksymalnie tempe-
raturA 200°C.
Element grilla i wentylator piekarnika pracuj jednocze#nie, równomiernie doprowa-
dzajc powietrze do potrawy. Nie ma konieczno#ci sprawdzania stopnia upieczenia
potrawy. Mona przyrzdza wszystkie produkty, które zwyczajowo piecze si' na
grillu (za wyjtkiem tostów i surowych steków).
RozmraCanie
Pracuje wentylator piekarnika bez przyrostu temperatury. Powietrze o niskiej tempe-
raturze b'dzie rozprowadzane we wn'trzu piekarnika, co przyspiesza rozmraanie
delikatnych produktów.
Praktyczne wskazówki
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez okoo 10
minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3 czne-
go czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa je lub uo-
y dodatki. Ko,cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley od rodzaju i
ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten sposób
naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy czas pie-
czenia wyduyby si' niepotrzebnie.
W przypadku pieczenia ciast na trzech poziomach jednocze#nie, zalecamy pozo-
stawienie pustego poziomu pomi'dzy dwoma najniszymi blachami (rys. 21).
Pieczenie miAsa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg, gdy
mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' z zewntrz, ale w #rodku musi pozosta ró-
owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pieczenia,
dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
18
Je#li chc Pa,stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona tzw.
„prób' yki”. Je#li wyczuj Pa,stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk, oznacza to,
e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w wyszej
temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu bryt-
fann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze, jeszcze na 15 minut, aby nie wypy-
n sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody do bryt-
fanny, do której #cieka tuszcz. Aby nie dopu#ci do tworzenia si' przypalonych
plam z sosu, naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfanny.
Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do piekarnika
i ustawiajc najnisz temperatur'.
Uwaga!
Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie przykrywa go foli
aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj# do uszkodzenia emaliowanych
powierzchni.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy,, garnków lub folii aluminiowej,
kadc je na blasze / ruszcie.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj'to#ci. Za-
lecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z piekarnika
i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa,stwa upodobaniami dotyczcymi np.
stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.
19
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor?cego powietrza
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane 2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie 2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik 1 160 2 150 60 80
W foremce
Jabecznik 1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel 2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche 2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Mae ciasteczka 2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-biszkopty 2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy 2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Na blasze
Chleb i pizza
1000 Biay chleb 1 190 2 180 40 60
1-2
bochenki
500 4ytni chleb 1 200 2 175 30 – 45 Foremka
500 Buki 2 200 2 (1+3) 175 20 – 35 8 sztuk
250 Pizza 1 210 2 (1+3) 190 15 - 30 Blacha
Zapiekanki
Makaronowa 2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche 2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne 2 200 2 175 45 – 60
Miso i drób
1000 Piecze8 woowa 2 200 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200 Piecze8 wieprzowa 2 200 2 175 100 130 Na ruszcie
1000 Piecze8 ciel9ca 2 200 2 175 90 – 120 Na ruszcie
1500 Rostbef po angielsku 2 220 2 200 50 – 70 Na ruszcie
1200 Piecze8 z jagni9cia 2 200 2 175 110 130 Udziec
1000 Kurczak 2 200 2 175 60 – 80 W cao=ci
20
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Miso i drób
4000 Indyk 2 200 2 175 210 – 240 W calo=ci
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 – 150 W caosci
3000 G9= 2 175 2 160 150 - 200 W cao=ci
1200
ZajAc 2 200
2 175
60 – 80
W
kawakach
Ryby
1000 Cae ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60 2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40 4 filety
*) Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotyczA pieczenia na kilku poziomach.
Uwaga! Podany czas pieczenia nie obejmuje wst9pnego nagrzewania piekarnika.
Pieczenie na grillu (**) lub
Ilo,-
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawaki Waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temp.
w
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kiebaski
pieczone
8 --- 3 Max 12-15 10-12
Kurczak
(poówka)
2 1000 3 Max 30-35 25-30
Kebaby 4 --- 3 max 10-15 10-12
Piersi z kurczaka 4 400 3 Max 12-15 12-14
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 5-7 ---
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
21
Grill + temperatura (**)
Czas pieczenia
w minutach
Waga
(gr)
Produkt Poziom rusztu
Temp.
w
o
C
1 strona 2 strona
1000 Piecze8 zawijana (indyk) 3 200 30-40 20-30
800 Poówki kurczaka (2) 3 200 25-30 20-30
--- Udka kurze 3 200 15-20 15-18
500 Przepiórka 3 200 25-30 20-25
500 Warzywa 3 200 20-25 -
--- Makrela 3 200 15-20 10-15
800 Filety rybne 3 200 12-15 8-10
Funkcja pizza (***)
Produkt Poziom Temperatura (ºC)
Czas pieczenia uwagi
Pizza, dua (700 gr)
1 200 15-25 w formie do pieczenia
Pizza, maa (500 gr)
1 200 10-20 w formie lub na ruszcie
Buki (500 gr)
1 200 15-25 w formie
Uwaga!
(**) Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst9pnego nagrzewania piekarnika. Przed woeniem po-
trawy zalecamy wst9pne nagrzewanie piekarnika przez okoo 5 minut.
(***) Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst9pnego nagrzewania piekarnika. Przed woeniem
potrawy zalecamy wst9pne nagrzewanie piekarnika przez okoo 10 minut.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszA byH zamkni9te.
Podane czasy pieczenia majA charakter orientacyjny (moe zdarzyH si9 konieczno=H podwyszenia lub obni-
enia temperatury).
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst?pieniem do czyszczenia urz?dzenia naleCy je wy?czyG
i pozostawiG do ostygniAcia. Nie uCywaG pary lub urz?dzeK parowych.
Przed przyst?pieniem do mycia i innych czynnoIci konserwacyjnych na-
leCy urz?dzenie od?czyG od zasilania elektrycznego.
Po ostygni'ciu piekarnika mona przystpi do czyszczenia.
Uywajc #rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczególn ostro-
no#, aby detergent nie dosta si' do grzaek piekarnika lub czujnika termostatu.
Elementy stalowe naley oczy#ci i opuka wod, a nast'pnie wypolerowa.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29

Electrolux EOB9710X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi