Zanussi ZOBK92SX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ZANUSSI
_____________________
PIEKARNIK
ZOBK 92 S
_____________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRE CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ&CE BEZPIECZE'STWA.................................4
OPIS PIEKARNIKA ................................................................................6
PANEL STERUJ&CY .............................................................................7
PIERWSZE W.&CZENIE .....................................................................10
PROGRAMOWANIE PIEKARNIKA......................................................11
FUNKCJE DODATKOWE ....................................................................13
PIECZENIE – WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE .......................................16
TABELE CZASÓW PIECZENIA ...........................................................19
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................21
OBJAWY I PRZYCZYNY USTEREK....................................................24
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................24
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA .................................................25
INSTALACJA........................................................................................26
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ&CE BEZPIECZE'STWA
Przed przyst=pieniem do pod=czenia i eksploatacji urz=dzenia pro-
simy o dokadne zapoznanie siA z instrukcj= obsugi.
W instrukcji obsugi podano waCne wskazówki i porady dotycz=ce
prawidowej i bezpiecznej eksploatacji urz=dzenia.
InstrukcjA obsugi naleCy zachowaF, aby podczas uCytkowania urz=-
dzenia móc z niej skorzystaF w kaCdej chwili.
W przypadku sprzedaCy urz=dzenia naleCy przekazaF nowemu uCyt-
kownikowi takCe instrukcjA obsugi.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Pod=czaj=c inne urz=dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj=cego w
pobliCu piekarnika, naleCy zwróciF uwagA, aby przewód zasilaj=cy nie
dotyka gor=cych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przy-
trzaHniAty drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag', aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego za-
koJczeniu) naleCy odsun=F siA od urz=dzenia – z wnAtrza wydostanie
siA gor=ca para.
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane zagro-
enie dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si' w czasie nagrzewania i pieczenia na grillu
(i zatrzymuje ciepo na jaki# czas po zako,czeniu pieczenia). Zachowa
szczególn ostrono#, zwaszcza przy dotykaniu elementów wewn'trznych.
Po zako,czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc
pokr'ta w pooeniu „WY01CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych powierzchni
piekarnika. Resztki ywno#ci i tuszczu mog zapali si'.
Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow.
5
Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je#li wyst'puj) naley my wod z
dodatkiem agodnego detergentu.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze, parowych.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie / wykr'ci
bezpiecznik i poczeka, a piekarnik ostygnie.
Upewni si', e ruszt i tace s prawidowo woone w prowadnice.
NapiAcie: 230V; pod=czenie do 1 fazy z przewodem zerowym.
BezpieczeJstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw' urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami'ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas go-
rce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi'sa na grillu, drzwiczki pie-
karnika i obudowa s bardzo gorce, dlatego nie naley zezwala dzieciom
na przebywanie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci uwag', aby przewód zasilajcy nie dotyka go-
rcych elementów piekarnika i nie zosta przytrza#ni'ty jego drzwiczkami.
Producent
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw sto-
sowane s wycznie oryginalne cz'#ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa. Naprawy wykonywane przez
osoby nieuprawnione stwarzaj powane zagroenie dla uytkownika.
6
ObjaHnienie symboli uCywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotyczce bezpiecze,stwa
Kolejno# czynno#ci
Praktyczne wskazówki
Urz=dzenie spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
- 73/23 – 90/683 (wytyczne dot. niskich napi');
- 89/336 (wytyczne dot. kompatybilno#ci elektromagnetycznej);
- 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
OPIS PIEKARNIKA
1. Panel steruj=cy
2. Grill
3. OHwietlenie piekarnika
4. Tabliczka znamionowa
7
PANEL STERUJ&CY
Przyciski
1. W=czony / wy=czony (ON/OFF)
2. Wybór funkcji piekarnika
3. Szybkie podgrzewanie
4. Przycisk zmniejszaj=cy „–” (czas lub temperaturA)
5. Przycisk zwiAkszaj=cy „+” (czas lub temperaturA)
6. Minutnik / Czas pieczenia / Koniec czasu pieczenia
Wszystkie funkcje piekarnika s sterowane elektronicznym programatorem.
Mona samodzielnie wybra kombinacj' funkcji, temperatury oraz czasu pie-
czenia.
W przypadku przerwy w dopywie energii elektrycznej programator zacho-
wa wszystkie ustawienia (aktualny czas, program lub trwajcy program) przez
ok. 3 minuty. Po upywie 3 minut wszystkie ustawienia zostan skasowane. Po
przywróceniu zasilania na wy#wietlaczu b'd pulsoway cyfry. Naley ustawi
aktualny czas.
Funkcje specjalne
Nast'pujce funkcje specjalne mona wczy wciskajc jednocze#nie dwa
przyciski:
zabezpieczenie przed dziemi: wcisn przycisk
i „–” .
dMwi'k przycisków: wcisn przycisk
i „+”.
tryb demonstracyjny: wcisn przycisk
i „+”.
8
Przycisk w=czony / wy=czony (On/Off)
Piekarnik nale wczy przed ustawieniem jakiejkolwiek funkcji lub programu.
Po wci#ni'ciu przycisku
na wy#wietlaczu pojawi si' symbol piekarnika i w-
czy si' o#wietlenie wewn'trzne.
Aby wyczy piekarnik naley wcisn przycisk
. Ustawione funkcje lub wy-
brany program zostaj skasowane, o#wietlenie ga#nie, a na wy#wietlaczu po-
jawia si' jedynie aktualna godzina.
Piekarnik mona wyczy w kadej chwili, je#li to konieczne.
Wyr funkcji piekarnika
1) Wczy piekarnik wciskajc przycisk .
2) Wcisn przycisk
, aby wybra
odpowiedni funkcj'. Kade wci#ni'-
cie przycisku spowoduje pojawienie
si' na wy#wietlaczu symbolu funkcji,
a po lewej stronie pojawi si' numer
wybranej funkcji (rys. 1).
Rys. 1
3) Je#li proponowana temperatura jest nieodpowiednia, naley wcisn przy-
cisk „–” lub „+”, aby wybra wa#ciw warto# (w odst'pach 5°C).
WskaMnik termometru b'dzie rós powoli
, wskazujc stopie, nagrzania
piekarnika.
Po osigni'ciu ustawionej temperatury rozlegnie si' sygna akustyczny, a
symbol termometru
b'dzie pod#wietlony.
Wyr temperatury i czasu pieczenia
Wciska przycisk „–” lub „+”, aby
zmniejszy lub podwyszy proponowa-
n temperatur', w tym czasie pulsuje
symbol „° (rys. 2). Maksymalna tempe-
ratura wynosi 250°C.
Rys. 2
Wciska przycisk „–” lub „+”, aby skróci lub wyduy czas pieczenia – w tym
czasie pulsuje symbol Ppulsuje (rys. 2).
Piekarnik jest wyposaCony w opisane poniCej funkcje:
1.
Nagrzewanie z nawiewem gor=cego powietrza
Funkcja ta przewidziana jest do pieczenia mi'sa i ciasta jednocze#nie na
kilku poziomach, bez przenikania si' zapachów. Proponowana temperatura:
175°C.
9
2. Pieczenie tradycyjne
Ciepo dochodzi z górnej i dolnej grzaki i przenika cae wn'trze piekarnika.
Proponowana temperatura: 200°C.
3.
May grill
Przydatny do pieczenie niewielkich ilo#ci produktów. Proponowana tempera-
tura: 250°C.
4.
Grill + temperatura
Ta funkcja jest, alternatywn do tradycyjnego grillowania, metod pieczenia
potraw. Element grilla i wentylator piekarnika pracuj jednocze#nie, równo-
miernie doprowadzajc powietrze do potrawy. Proponowana temperatura:
180°C. MoCna wybraF maksymaln= temperaturA 200ºC.
5.
Funkcja Pizza
Dolna grzaka prowadzi ciepo wprost do spodu pizzy, quiche lub ciasta, a
wentylator zapewnia doprowadzenie powietrza do nadzienia ciasta lub
wierzchu pizzy. Proponowana temperatura: 175°C.
6.
Grill
Zalecamy szczególnie do duych kawaków np. mi'sa. Proponowana tem-
peratura: 250°C.
7.
Dolna grzaka
Ciepo dochodzi tylko z dolnej grzaki, aby doko,czy pieczenie potrawy.
Proponowana temperatura: 250°C.
8.
Górna grzaka
Ciepo dochodzi tylko z górnej grzaki, aby doko,czy pieczenie potrawy.
Proponowana temperatura: 250°C.
9.
RozmraCanie
Pracuje wentylator piekarnika bez przyrostu temperatury. Powietrze o niskiej
temperaturze b'dzie rozprowadzane we wn'trzu piekarnika, co przyspiesza
rozmraanie delikatnych produktów, które s wraliwe na temperatur' (torty
z kremami, torty lodowe, pieczywo itp.
10
PIERWSZE W.&CZENIE
Po zainstalowaniu piekarnika wy#wietlacz wskazuje "12.00", a symbol pul-
suje. Przed pierwszym pieczeniem naley ustawi aktualn godzin'.
Ustawienie godziny
1) Wcisn przycisk i w czasie, gdy
symbol P pulsuje (rys. 3) ustawi
aktualn godzin wciskajc przyci-
ski „–” lub „+” (rys. 4).
Po wy#wietleniu aktualnej godziny
(rys. 5) symbol P zga#nie po ok. 5
sekundach.
2) je#li symbol Pnie pulsuje, naley
wcisn przycisk
dwukrotnie.
Nast'pnie wykona czynno#ci opi-
sane w punkcie a.
Wcisn przycisk
, aby wczy
piekarnik.
Dwukrotnie wcisn przycisk
i
wybra funkcj' pieczenia tradycyj-
nego
(rys. 6).
Ustawi temperatur' 250°C, wci-
skajc przycisk „+”.
Nagrzewa pusty piekarnik przez
ok. 45 minut.
Otworzy okno, aby przewietrzy
pomieszczenie.
Rys. 3
Rys. 4
Rys. 5
Rys. 6
Te czynno#ci naley powtórzy take z funkcjami: Nagrzewanie z nawiewem
i Grill – przez ok. 5-10 min.
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny nie-
przyjemny zapach. Powodem jest wypalanie si' warstwy tuszczu pozosta-
ej po procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po
nagrzaniu pustego piekarnika naley pozostawi go do ostygni'cia, a na-
st'pnie umy mi'kk #ciereczk nasczon agodnym #rodkiem do mycia.
11
Przed wczeniem piekarnika po raz
pierwszy naley starannie umy wszystkie
akcesoria i wnAtrze piekarnika.
Aby otworzyF drzwiczki piekarnika, na-
leCy zawsze przytrzymaF uchwyt na
Hrodku - jak pokazano na rysunku 7.
Rys. 6
PROGRAMOWANIE PIEKARNIKA
Minutnik
1) Wcisn przycisk , aby wybra
funkcj' minutnika (rys. 8). Symbol
pulsuje, a na wy#wietlaczu pojawia
si' oznaczenie „0.00”.
2) Wcisn przycisk „+”, aby ustawi
czas (w zakresie do 23 godzin i 59
minut). Po ok. 3 sekundach minutnik
rozpocznie prac' (rys. 9).
3) Po upywie zaprogramowanego cza-
su rozlegnie si' alarm akustyczny.
4) Aby wyczy alarm akustyczny nale-
y wcisn jeden z przycisków.
Rys. 8
Rys. 9
Piekarnik NIE wy=czy siA, jeHli jest zaprogramowany na jedn= z
funkcji. Minutnik moCe byF uCywany takCe przy wy=czonym piekar-
niku.
Zmiana ustawienia minutnika
Wciska przycisk , a symbole i P b'd pulsoway.
Teraz mona zmieni ustawienie, wciskajc przycisk „–” lub „+”.
12
Kasowanie ustawienia minutnika
Wciska przycisk , a symbole i
P b'd pulsoway.
Skasowa ustawienie wciskajc
przycisk „–”, a na wy#wietlaczu
pojawi si' oznaczenie „0.00”.
Rys. 10
Programowanie czasu wy=czenia piekarnika
1) Woy produkty do piekarnika, wy-
bra funkcj' i ustawi temperatur'
pieczenia (rys. 11).
2) Wcisn przycisk
, aby wybra
funkcj' „Czas pieczenia” (rys. 12).
Symbol funkcji „Czas pieczenia”
pulsuje, a na wy#wietlaczu pojawi si'
oznaczenie „0.00”.
3) W czasie, gdy symbol V pulsuje, na-
ley wciska przycisk „+”, aby wy-
bra odpowiedni czas (maksymalnie:
23 godziny i 59 minut). Po ok. 3 se-
kundach rozpocznie si' odliczanie
ustawionego czasu.
Rys. 11
Rys. 12
4) Po upywie ustawionego czasu piekarnik wyczy si' automatycznie i rozle-
gnie si' sygna akustyczny, a na wy#wietlaczu pojawi si' oznaczenie „0.00”.
5) Aby wyczy alarm akustyczny naley wcisn jeden z przycisków.
Aby skasowaF „Czas pieczenia”
Wciska przycisk , a symbol V
b'dzie pulsowa.
Wciska przycisk „–”, aby skasowa
czas (a na wy#wietlaczu pojawi si'
oznaczenie „0.00”) (rys. 13).
Rys. 13
13
Programowanie czasu w=czenia i wy=czenia piekarnika
1) Ustawi funkcj' „Czas pieczenia”, tak jak opisano w poprzednim rozdziale.
2) Wciska przycisk
, aby wybra
funkcj' „Koniec czasu pieczenia”
. Symbol funkcji pulsuje. Na wy-
#wietlaczu pojawi si' koniec czasu
pieczenia (aktualna godzina +
ustawiony czas pieczenia – rys. 14).
Rys. 14
3) Wciskajc przycisk „+” wybra odpowiedni czas zako,czenia pieczenia.
4) Po ok. 3 sekundach rozpocznie si' odliczanie ustawionego czasu.
5) Piekarnik wyczy i wyczy si' automatycznie. Po upywie ustawionego
czasu rozlegnie si' sygna akustyczny.
6) Aby wyczy alarm akustyczny naley wcisn jeden z przycisków.
Aby skasowaF program naleCy wcisn=F skasowaF funkcjA „Czas piecze-
nia”.
FUNKCJE DODATKOWE
Bezpieczne wy=czanie siA piekarnika
Jeeli nie zostan dokonane adne
zmiany ustawie, piekarnika wyczy si'
on automatycznie, zgodnie z ponisz
tabel (rys. 15)
Rys. 15
Jeeli ustawiono temperatur: Piekarnik wyczy si:
250ºC Po upywie 1,5 godziny
od 200 do 245°C
Po upywie 5,5 godzin
od 120 do 195ºC Po upywie 8,5 godzin
Poniej 120ºC Po 12 godzinach
Funkcja ciepa pozostaego
Po ustawieniu czasu pieczenia piekarnik wyczy si' automatycznie kilka minut
przed planowanym ko,cem programu. Wykorzystuje w ten sposób zgroma-
dzone wewntrz ciepo, aby doko,czy prac' bez zuywania energii elektrycz-
nej. Wszystkie ustawienia b'd wy#wietlane, a czas pieczenia dobiegnie ko,-
ca. Funkcja nie jest aktywna przy ustawieniu czasu pieczenia krótszego ni 15
minut.
14
BezpieczeJstwo dzieci
Aby unikn przypadkowego wczenia piekarnika przez dzieci, mona zablo-
kowa elementy panelu sterujcego.
1) Wyczy piekarnik przyciskiem
.
2) Wcisn jednocze#nie przycisk
i
„–”, przytrzyma je wci#ni'te przez
ok. 3 sekundy. Rozlegnie si' sygna
akustyczny, a na wy#wietlaczu po-
jawi si' oznaczenie „SAFE” (bez-
pieczny) (rys. 16).
Rys. 16
3) Piekarnik jest zablokowany, nie mona wybra adnej funkcji ani temperatu-
ry.
Aby odblokowaF piekarnik
Wcisn jednocze#nie przycisk
i „–
, przytrzyma je wci#ni'te przez ok. 3
sekundy. Rozlegnie si' sygna aku-
styczny, a oznaczenie „SAFE” (bez-
pieczny) zniknie z wy#wietlacza. Pie-
karnik jest gotowy do pracy (rys. 17).
Rys. 17
Funkcja „Szybkiego podgrzewania”
Po wyborze funkcji i temperatury pieczenia wn'trze piekarnika b'dzie pod-
grzewane stopniowo, a do osigni'cia zadanej temperatury. B'dzie to trwao
ok. 10 – 15 minut, w zaleno#ci od wybranej funkcji i temperatury.
Jeeli zaley Pa,stwu na osigni'ciu temperatury szybciej, mona wykorzy-
sta do tego celu funkcj' „Szybkiego podgrzewania”.
1) Wczy piekarnik przyciskiem
.
2) Wybra funkcj' piekarnika i tempera-
tur', w sposób opisany wcze#niej.
3) Ustawi temperatur' przyciskiem
„–” lub „+”. Wybrana warto# poja-
wi si' na wy#wietlaczu.
Rys. 18
4) Wcisn przycisk
. Na wy#wietlaczu temperatury pojawi si' wskazanie
„FHU” (rys. 18).
5) Wcisn przycisk
. Symbol „°” pulsuje przez 10 sekund. Teraz mona
wybra temperatur' wciskajc przycisk „–” lub „+”.
6) Po osigni'ciu zadanej temperatury rozlegnie si' krótki sygna akustyczny,
a na wy#wietlaczu pojawi si' osigni'ta temperatura.
Ta opcja moe by czona z kad z funkcji i poziomem temperatury.
15
Kod usterki
Elektroniczny programatora stale kon-
troluje piekarnik. Je#li parametry s
nieprawidowe praca piekarnika jest
wstrzymana, a na wy#wietlaczu pojawia
si' kod usterki (rys. 19).
Rys. 19
Szczegóy s opisane w rozdziale „Objawy i przyczyny usterek”.
Termostat bezpieczeJstwa
Piekarnik jest wyposaony w termostat bezpiecze,stwa. W przypadku usterki
gównego termostatu (i ryzyka przegrzania piekarnika) blokada przerwie zasi-
lanie elektryczne piekarnika. Jeeli tak si' stanie naley skontaktowa si' z
autoryzowanym serwisem. Uytkownikowi nie wolno dokonywa samodzielnie
napraw urzdzenia.
Tryb demonstracyjny
Ten tryb pracy jest uywany przez sprzedawc' urzdzenia do przedstawienia
funkcji piekarnika (bez poboru energii, za wyjtkiem o#wietlenia). Aby wczy
funkcj' naley ustawi urzdzenie w trybie „czuwania”.
Wcisn przycisk
i „+” na ok. 2
sekundy (rys. 20). Rozlegnie si'
krótki sygna akustyczny.
Wcisn przycisk
, a na wy#wietla-
czu pojawi si' oznaczenie „id”.
Rys. 20
Mona przedstawi wszystkie funkcje piekarnika.
Symbol termometru
nie pulsuje, a w miejscu oznaczenia id” pojawiaj si' cy-
fry.
Aby wy=czyF tryb demonstracyjny naleCy wykonaF powyCsze czynnoHci.
Wentylator chodz=cy panel steruj=cy
Piekarnik jest wyposaony w wentylator, który chodzi panel przedni, pokr'ta
oraz uchwyt drzwi. Wentylator b'dzie pracowa po zako,czeniu nagrzewania
lub pieczenia na grillu, do czasu ostudzenia tych elementów.
16
PIECZENIE – WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz= byF zawsze zamkniA-
te.
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowa-
dzania pary. Umoliwia przygotowania potraw delikatnych wewntrz, a chrup-
kich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika. Dodatkowo
czas pieczenia i zuycie energii b'd nisze. W czasie pieczenia z piekarnika
wydostaje si' para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoJ-
czeniu) naleCy odsun=F siA od urz=dzenia – z wnAtrza wydostanie siA go-
r=ca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie#ci na #rodkowym poziomie. Je#li potrawa wymaga
mocniejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je#li potrawa wymaga
mocniejszego zrumienienia wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym po-
ziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gor=cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si' w tylnej #ciance
piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko i równo-
miernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka po-
traw na rónych poziomach (rys. 21).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki
cigej cyrkulacji powietrza nie zostaj przeno-
szone zapachy oraz smak z jednej potrawy na
inn, a wilgotne powietrze jest natychmiast
odprowadzane.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie,
zaleca si' wsuni'cie blachy do dolnego po-
ziomu, poniewa uatwi to obserwowanie po-
trawy.
Rys. 21
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno#ci, suszenia grzy-
bów lub owoców.
17
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi'so
i ryby, a nast'pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni'cia rusztu jest uzale-
niony od grubo#ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac' na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Pieczenie – funkcja Grill + temperatura
Podczas pracy funkcji Grill + temperatura moCna wybraF maksymalnie
temperaturA 200°C.
Element grilla i wentylator piekarnika pracuj jednocze#nie, równomiernie do-
prowadzajc powietrze do potrawy. Nie ma konieczno#ci sprawdzania stopnia
upieczenia potrawy. Mona przyrzdza wszystkie produkty, które zwyczajowo
piecze si' na grillu (za wyjtkiem tostów i surowych steków).
RozmraCanie
Pracuje wentylator piekarnika bez przyrostu temperatury. Powietrze o niskiej
temperaturze b'dzie rozprowadzane we wn'trzu piekarnika, co przyspiesza
rozmraanie delikatnych produktów.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko-
o 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem 3/4 czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
je lub uoy dodatki. Ko,cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si' niepotrzebnie.
W przypadku pieczenia ciast na trzech poziomach jednocze#nie, zalecamy po-
zostawienie pustego poziomu pomi'dzy dwoma najniszymi blachami
(rys. 21).
Pieczenie miAsa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
18
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi pozo-
sta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze
(200-250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je#li chc Pa,stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób' yki”. Je#li wyczuj Pa,stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze, jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody do
brytfanny, do której #cieka tuszcz. Aby nie dopu#ci do tworzenia si' skroplin,
naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfanny.
Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do piekar-
nika i ustawiajc najnisz temperatur'.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj# do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy,, garnków lub folii alumi-
niowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj'to-
#ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z pie-
karnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa,stwa upodobaniami doty-
czcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.
19
TABELE CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor=cego powietrza
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 160 2 150 60 – 80
W
foremce
Jabecznik
1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel
2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Mae ciasteczka
2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-
biszkopty
2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Na blasze
Chleb i pizza
1000
Biay chleb
1 190 2 180 40 – 60
1-2
bochenki
500
4ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45 Foremka
500
Buki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35 8 sztuk
250
Pizza
1 210 2 (1+3) 190 15 - 30 Blacha
Zapiekanki
Makaronowa
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Miso i drób
1000
Piecze8 woowa
2 200 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze8
wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130 Na ruszcie
1000
Piecze8 ciel9ca
2 200 2 175 90 – 120 Na ruszcie
1500
Rostbef
po angielsku
2 220 2 200 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze8 z
jagni9cia
2 200 2 175 110 – 130 Udziec
20
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Miso i drób
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80 W cao=ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240 W calo=ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150 W caosci
3000
G9=
2 175 2 160 150 - 200 W cao=ci
1200
ZajAc
2 200 2 175 60 – 80
W
kawakach
Ryby
1000 Cae ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60 2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40 4 filety
*) Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotyczA pieczenia na kilku poziomach.
Podany czas pieczenia nie obejmuje wst9pnego nagrzewania piekarnika.
Pieczenie na grillu (**) lub
Ilo,-
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawaki Waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kiebaski
pieczone
8 -- 3 Max 12-15 10-12
Kurczak
(poówka)
2 1000 3 Max 30-35 25-30
Kebaby 4 --- 3 max 10-15 10-12
Piersi z
kurczaka
4 400 3 Max 12-15 12-14
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 5-7 --
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29

Zanussi ZOBK92SX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi