• Produkty żywnościowe ze "skórką",
takie jak ziemniaki, pomidory, kiełba‐
ski, należy przed gotowaniem pona‐
kłuwać, aby nie uległy rozerwaniu.
• Należy sprawdzać, czy przy gotowa‐
niu / podgrzewaniu potraw została
osiągnięta minimalna temperatura
wynosząca 70°C . Dlatego należy sto‐
sować się do danych dotyczących na‐
staw mocy urządzenia i czasu, pod‐
anych w tabelach. Do mierzenia tem‐
peratury potraw nigdy nie stosować
termometru zawierającego rtęć lub
ciecz.
• Potrawy podgrzewane w mikrofalów‐
ce oddają ciepło do naczynia. Stoso‐
wać ścierki lub podobne artykuły!
• Potraw nie należy rozgotowywać, stosując zbyt dużą moc i zbyt długi czas
gotowania. Może to doprowadzić do wyschnięcia, przypalenia lub zapalenia
się potrawy.
• Podczas pracy komora mikrofalówki, grzałka oraz akcesoria mocno się roz‐
grzewają. Należy o tym pamiętać podczas używania mikrofalówki i używać
ścierki lub podobnych przedmiotów. Ryzyko oparzenia!
• Przedmioty metalowe muszą znajdować się przynajmniej 2 cm od ścianek
komory i drzwi mikrofalówki. W przeciwnym razie może dojść do iskrzenia i
uszkodzenia urządzenia.
• W razie braku odmiennych zaleceń nie należy używać folii aluminiowej.
• Między drzwiami a obudową nie należy umieszczać żadnych przedmiotów.
• Uszczelkę w drzwiach, powierzchnie uszczelniające w drzwiach oraz ko‐
morę mikrofalówki należy stale utrzymywać w czystości. Zaniedbania w
utrzymaniu czystości urządzenia mogą doprowadzić do powstania zagro‐
żeń.
• W piekarniku nie wolno przechowywać żadnych palnych przedmiotów. Mog‐
łyby się one zapalić podczas jego włączania.
W jaki sposób można uniknąć uszkodzeń urządzenia
• Podczas pieczenia nie wolno stawiać na spodzie piekarnika żadnych przed‐
miotów ani przykrywać żadnych części piekarnika folią aluminiową. Może to
prowadzić do nadmiernego wzrostu temperatury, co może uszkodzić ema‐
liowaną powłokę piekarnika.
• Soki owocowe kapiące z blachy do pieczenia pozostawiają niedające się
usunąć plamy. Z tego względu do bardzo wilgotnych ciast należy stosować
głębokie blachy.
• Nie obciążać otwartych drzwi piekarnika.
• Nigdy nie należy wlewać wody bezpośrednio do wnętrza rozgrzanego pie‐
karnika. Może to spowodować uszkodzenia i przebarwienia emaliowanej
powłoki piekarnika.
min 70 C
70
0
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
5