5
WSKAZÓWKI DOTYCZ.CE BEZPIECZE/STWA
Urzdzenie spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
• 73/23/EWG z 19.02.1973 r. (wytyczne dot. niskich napi$).
• 89/336/EWG z 03.05.1989 r. (kompatybilno-$ elektromagnetyczna) wraz ze
zmianami (92/31/EWG).
• 93/68/EWG z 22.07.1993 r, znakowanie CE.
BezpieczeHstwo ogólne
• Instalacj i podczenie urzdzenia do sieci elektrycznej moe wykona$ wy-
cznie uprawniony technik elektryk, zgodnie z obowizujcymi przepi-
sami.
• W przypadku wystpienia awarii nie wolno wcza$ uszkodzonego urz-
dzenia. Je-li wystpi zakócenie lub uszkodzenie jakiego- elementu piekar-
nika, naley wyczy$ lub wykrci$ bezpieczniki.
• Usterek nie naley usuwa$ we wasnym zakresie, gdy mona spowodo-
wa$ straty rzeczowe, jak równie uszkodzenia ciaa. Wszelkie naprawy
urzdzenia naley powierza$ wycznie personelowi autoryzowanych pla-
cówek serwisowych wskazanych przez producenta.
BezpieczeHstwo dzieci
• Podczas pracy urzdzenie nagrzewa si. Nie wolno zezwala$ dzieciom na
przebywanie w pobliu wczonego piekarnika.
BezpieczeHstwo podczas eksploatacji
• Urzdzenie przeznaczone jest wycznie do uytku w gospodarstwie do-
mowym do gotowania i pieczenia produktów ywno-ciowych.
• Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci$ uwag, aby przewód zasilajcy nie dotyka
nagrzanej powierzchni i nie zosta przytrza-nity drzwiami piekarnika.
• OstrzeDenie! Podczas pracy komora piekarnika jest bardzo gorca. Nie
wkada$ rk do gor cego piekarnika. NiebezpieczeHstwo poparzenia siF!
• Uwaga: Podczas pieczenia parowego drzwi piekarnika powinny zostaG
zamkniFte. Wydobywajca si para moe uszkodzi$ ssiednie meble ku-
chenne. Naley unika$ bezpo-redniego kontaktu z gorc par wydobywa-
jc si z piekarnika
• Jeeli w piekarniku bd przygotowywane potrawy z dodatkiem alkoholu,
naley zachowa$ szczególn ostrono-$ podczas otwierania drzwi, ponie-
wa moe wytworzy$ si atwopalna mieszanka alkoholowo-powietrzna. W
pobliu piekarnika nie mog znajdowa$ si =róda otwartego ognia, iskry,
ar itp.
Wskazówki dotyczBce akrylamidu
Na podstawie najnowszych bada) naukowych stwierdzono, e intensywne
przyrumienianie potraw, zwaszcza o wysokiej zawarto-ci skrobi, moe spo-