Electrolux EMS2100S Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
Electrolux
Kuchenka mikrofalowa
EMS 2100 S
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRE"CI
PRZED ROZPOCZ'CIEM KORZYSTANIA Z KUCHNI
MIKROFALOWEJ...................................................................................4
DANE TECHNICZNE..............................................................................4
WSKAZÓWKI BEZPIECZE5STWA .......................................................4
INSTALACJA .........................................................................................8
TABELA NACZY5................................................................................10
OBS7UGA KUCHNI MIKROFALOWEJ ...............................................11
WARUNKI GWARANCJI......................................................................20
GWARANCJA EUROPEJSKA.............................................................21
UTYLIZACJA........................................................................................22
4
Gratulujemy zakupu nowej kuchni mikrofalowej
Gratulujemy Pastwu trafnego wyboru i dzikujemy za zakup produktu marki
Electrolux. Jeste$my przekonani, &e nowa kuchnia mikrofalowa bdzie Pa-
stwu bardzo przydatna i u)atwi przygotowywanie potraw.
PRZED ROZPOCZ'CIEM KORZYSTANIA Z KUCHNI
MIKROFALOWEJ
Prosimy o dok)adne zapoznanie si z niniejsz* instrukcj* obs)ugi. W celu efek-
tywnego wykorzystania Pastwa nowej kuchni mikrofalowej w instrukcji obs)u-
gi zawarto wiele cennych wskazówek i porad.
Zalecamy dok)adne przeczytanie niniejszej instrukcji obs)ugi przed rozpocz-
ciem u&ywania kuchni. Instrukcj nale&y zachowa/, aby podczas u&ytkowania
móc w ka&dej chwili z niej skorzysta/.
W przypadku sprzeda&y urz*dzenia prosimy o przekazanie instrukcji nowemu
u&ytkownikowi.
DANE TECHNICZNE
Wymiary zewntrzne Ciar 14 kg
Szeroko 484 mm Pojemno 21 litrów
Gboko 375 mm
Wysoko 285 mm Zasilanie 230V, 50 Hz
Wymiary wewntrzne Zabezpieczenie 10 A
Szeroko 323 mm Pobór mocy 1300W
Gboko 304 mm
Wysoko 209 mm Moc uyteczna 800W
WSKAZÓWKI BEZPIECZE5STWA
Prosimy o dokadne przeczytanie i zachowanie na przyszo=>
Wbudowany prze)*cznik blokuj*cy zabezpiecza kuchni mikrofalow* przed
uruchomieniem przy otwartych drzwiach.
Nie nale&y manipulowa/ przy drzwiach ani w)*cza/ kuchni, kiedy drzwi s*
otwarte. Mo&e to narazi/ obs)uguj*cego na oddzia)ywanie energii mikrofa-
lowej.
5
Nie nale&y dopuszcza/, aby na powierzchniach uszczelniaj*cych drzwi po-
zostawa)y resztki produktów &ywno$ciowych lub $rodków czyszcz*cych
(patrz rozdzia) „Czyszczenie i konserwacja”).
Prosimy zwraca/ szczególn* uwag na prawid)owe zamykanie si drzwi
oraz na ewentualne usterki, tj.: (1) drzwi nie mog* by/ zwichrowane, (2)
zawiasy i zatrzaski nie mog* by/ pknite i powinny dzia)a/ niezawodnie,
(3) uszczelki oraz powierzchnie uszczelniaj*ce nie mog* by/ uszkodzone.
UWAGA: W przypadku wyst@pienia usterki (opisanej powyBej),
b@dE konieczno=ci wymiany czF=ci naleBy skontaktowa> siF z lo-
kalnym autoryzowanym zakadem serwisowym.
UWAGA: Wszelkie prace o charakterze naprawczym i regulacyjnym
musz@ by> wykonywane wy@cznie przez personel autoryzowanych
zakadów serwisowych.
W &adnym przypadku nie wolno demontowa/ zewntrznej obudowy, drzwi
oraz panelu steruj*cego, gdy& mo&e to spowodowa/ zagro&enie pora&enia
pr*dem elektrycznym o wysokim napiciu.
Kuchni nale&y zainstalowa/ i umie$ci/ zgodnie ze wskazówkami zawar-
tymi w instrukcji obs)ugi.
Kuchni nale&y u&ytkowa/ zgodnie z przeznaczeniem - jak podano w ni-
niejszej instrukcji. Nie nale&y w tym urz*dzeniu stosowa/ chemikaliów ko-
rozyjnych. Ten typ kuchni s)u&y wy)*cznie do podgrzewania, gotowania i
rozmra&ania produktów &ywno$ciowych. Nie jest ona przeznaczona do ce-
lów przemys)owych, czy laboratoryjnych, jak równie& nie mo&e by/ u&ywa-
na w celach komercyjnych. U&ytkowanie niezgodne z przeznaczeniem po-
woduje anulowanie gwarancji.
Nie w)*cza/ pustej kuchni mikrofalowej. Je&eli nie ma w niej produktów
&ywno$ciowych lub wody, które mog)yby poch)on*/ energi mikrofalow*,
mo&e wyst*pi/ uszkodzenie magnetronu.
Kuchni nie nale&y przechowywa/ na zewn*trz pomieszcze oraz w pobli&u
wody.
Nie suszy/ w kuchni mokrych przedmiotów lub gazet, gdy& mo&e doj$/ do
ich zapalenia.
Kuchnia nie s)u&y do przechowywania produktów &ywno$ciowych i innych
przedmiotów. Nie nale&y pozostawia/ w niej przedmiotów papierowych,
sprztu do gotowania lub produktów &ywno$ciowych, gdy kuchnia nie jest
u&ywana.
Podczas pracy urz*dzenia dostpne powierzchnie kuchenki mog* si na-
grzewa/.
UWAGA: JeBeli zauwaB@ PaIstwo dym prosimy nie otwiera> drzwi,
lecz natychmiast wy@czy> kuchniF, od@czy> od zasilania elek-
trycznego i odczeka>, aB dym przestanie siF wydobywa> z wnFtrza
urz@dzenia. Nie polewa> wod@.
6
UWAGA: Nie zezwala> na samodzieln@ obsugF kuchni przez dzieci
lub osoby nie znaj@ce zasad bezpiecznej obsugi oraz nie=wiado-
mych niebezpieczeIstwa wynikaj@cego z bFdnej obsugi urz@dze-
nia.
Naczynia
U&ywa/ wy)*czenie naczy przeznaczonych dla kuchenek mikrofalowych.
Wikszo$/ naczy ze szk)a, tworzyw szklano - ceramicznych i szk)a &aro-
odpornego nadaje si do stosowania w kuchni mikrofalowej. Mimo, &e
energia mikrofalowa nie przegrzewa wikszo$ci naczy szklanych i cera-
micznych, mog* one ulec nagrzaniu w wyniku przenoszenia si ciep)a z
produktu na pojemnik. Dlatego zalecamy u&ywanie rkawic przy wyjmowa-
niu naczy z kuchenki.
Sprawdzenie przydatno=ci naczyI
Sprawdzi/, czy naczynia nadaj* si do u&ytku w kuchni mikrofalowej.
Umie$ci/ w kuchnie mikrofalowej naczynie wraz ze szklank* wype)nion* do
po)owy wod*. Podgrzewa/ przy ustawieniu na (
) (max) przez jedn*
minut. Je&eli naczynie jest gor* ce nie nale& y stosowa/ go w kuchni mikro-
falowej. Je&eli jest lekko ciep)e - mo&e by/ u&ywane do podgrzewania (ale
nie do gotowania). Je&eli naczynie utrzyma)o normaln* temperatur (oto-
czenia) oznacza to, &e nadaje si do gotowania w kuchni mikrofalowej.
Papierowe serwetki, papier woskowany, rczniki papierowe, tacki, kubki,
kartony, opakowania mro&onek i tektura s* bardzo wygodne w u&yciu.
Zawsze nale&y jednak upewni/ si, czy pojemnik wype)niony jest produk-
tem &ywno$ciowym, który bdzie poch)ania) energi mikrofalow* (i bdzie
mo&na unikn*/ przegrzania naczynia). Stosowa/ si do wskazówek produ-
centa &ywno$ci.
Wiele naczy z tworzyw sztucznych (kubki, talerze, opakowania mro&onek i
inne) nadaje si do stosowania w kuchniach mikrofalowych. Je&eli chcecie
Pastwo z nich korzysta/ radzimy zapozna/ si z informacj* producenta.
Nale&y unika/ stosowania opakowa z tworzyw sztucznych wraz z produk-
tami zawieraj*cymi du&e ilo$ci cukru lub t)uszczu. Produkty te osi*gaj* w
kuchni mikrofalowej wysok* temperatur, co mo&e spowodowa/ topienie
si niektórych gatunków tworzyw sztucznych.
Nie pozostawia/ w)*czonej kuchni mikrofalowej bez nadzoru, kontrolowa/
jej prac podczas podgrzewania i gotowania z u&yciem pojemników wyko-
nanych ze sztucznych, papierowych b*d? )atwopalnych materia)ów.
Sprzt metalowy lub z elementami metalowymi nie powinien by/ stosowany
w kuchni mikrofalowej, z wyj*tkiem, je&eli producent wyra?nie okre$li i za-
leci mo&liwo$/ u&ywania w kuchniach mikrofalowych.
Pojemniki z ograniczonymi mo&liwo$ciami otwierania (np. butelki) nie po-
winny by/ u&ywane do przyrz*dzania potraw w kuchniach mikrofalowych.
7
Prosimy o szczególn* uwag przy zdejmowaniu pokrywek b*d? przykrywek
z naczy, aby nie poparzy/ si par*.
Pojemniki plastikowe
Niektóre z plastikowych pojemników (dania gotowe) mo&na wk)ada/ bez-
po$rednio do kuchni mikrofalowej. Zachowa/ nastpuj*ce zasady:
Naczynia nie powinny by/ g)bsze ni& 3 cm.
Nale&y zdj*/ plastikowe pokrywki.
Pojemniki mog* by/ wype)nione do 2/3 wysoko$ci. Nie u&ywa/ pustych na-
czy.
Pojemniki nie mog* dotyka/ $cianek kuchni. Je&eli kuchnia jest wyposa&o-
na w metalow* podstaw lub ruszt, pojemnik nale&y umie$ci/ na odwróco-
nym talerzu (nadaj*cym si do u&ytku w kuchni).
Nie u&ywa/ pojemników po daniach gotowych do ponownego podgrzewa-
nia innego produktu.
Je&eli kuchnia by)a w)*czona przez 15 minut (lub d)u&ej), nale&y poczeka/,
a& si och)odzi, przed ponownym u&yciem.
Pojemniki oraz talerz obrotowy nagrzewaj* si w czasie podgrzewania. Za-
chowa/ szczególn* ostro&no$/ podczas wyjmowania z kuchni. U&ywa/ r-
kawic ochronnych.
Bywno$/ w pojemnikach z folii aluminiowej wymaga d)u&szego czasu przy-
gotowania. Przed serwowaniem potraw upewni/ si, &e s* odpowiednio
podgrzane.
Jywno=>
Nie podgrzewa/ w kuchni potraw w puszkach. Produkt nale&y wyj*/ z
puszki i umie$ci/ w odpowiednim naczyniu.
Nie nale&y sma&y/ potraw na t)uszczu. Jego temperatura nie jest kontrolo-
wana, co mo&e doprowadzi/ do sytuacji stwarzaj*cej zagro&enie.
Pra&ona kukurydza mo&e by/ przyrz*dzana tylko w specjalnych opakowa-
niach lub przystosowanych naczyniach (czynno$/ ta wymaga nadzoru ob-
s)uguj*cego).
Produkty posiadaj*ce nieporowat* skór b*d? pow)ok (takie jak: jab)ka,
ziemniaki, w*tróbki drobiowe, &ó)tka jaj) wymagaj* wcze$niejszego nak)u-
cia zewntrznej warstwy, aby zapobiec tworzeniu si pary lub ewentualne-
mu poparzeniu.
Bywno$/ w s)oikach dla niemowl*t i dzieci nale&y podgrza/ i zamiesza/ lub
wstrz*sn*/. Sprawdzi/ temperatur produktu przed nakarmieniem dziecka.
UWAGA: Nie podgrzewa> pynów i produktów w zamkniFtych po-
jemnikach, gdyB mog@ wybuchn@>.
8
UWAGA: Podczas podgrzewania pynów (tj. zup, sosów, napojów)
doprowadzenie ich do temperatury wrzenia moBe nast@pi> bez poja-
wienia siF charakterystycznych pFcherzyków. Aby tego unikn@> na-
leBy przyj@> poniBsze wskazówki:
Unika/ u&ywania pojemników o prostych $ciankach z w*skimi szyjkami;
Nie doprowadza/ do nadmiernego przegrzewania;
Przed umieszczeniem p)ynu w kuchni nale&y go uprzednio zamiesza/
(czynno$/ powtórzy/ w po)owie cyklu podgrzewania);
Po podgrzaniu naczynie z p)ynem pozostawi/ jeszcze przez chwil w
kuchni, ponownie zamiesza/, a nastpnie wyj*/ pojemnik przy zachowaniu
szczególnej ostro&no$ci.
UWAGA: Niektóre produkty, np. jaja oraz szczelnie zamkniFte po-
jemniki, szklane soiki mog@ ulec eksplozji i dlatego nie powinny by>
poddawane dziaaniu energii mikrofalowej. Czasami jaja mog@ eks-
plodowa> podczas gotowania. Zawsze naleBy przekuwa> Bótka,
przykry> je pokrywk@ i po zakoIczeniu gotowania odczeka> jeszcze
minutF przed jej zdjFciem.
Para wydostaj*ca si poprzez drzwi kuchni (lub na nich osiadaj*ca;
tak&e krople wody) jest zjawiskiem normalnym. Jest efektem podgrzewania
&ywno$ci i nie wp)ywa na sprawno$/ oraz bezpieczestwo urz*dzenia.
Drzwi nie uszczelniaj* ca)kowicie komory kuchni.
Postawy obrotowej nie wolno obraca/ rcznie z u&yciem si)y, gdy& mo&e to
spowodowa/ jej uszkodzenie.
Kiedy u&ywamy w kuchni mikrofalowej naczy metalowych mo&e wyst*pi/
iskrzenie. Ci*g)e iskrzenie mo&e uszkodzi/ urz*dzenie. W takim przypadku
nale&y przerwa/ program i sprawdzi/ naczynie, z którego korzystamy.
Otwory wentylacyjne kuchni nie mog* by/ zas)onite (górne, boczne oraz
dolne).
UWAGA: Nie uBywa> kuchni do celów komercyjnych. Kuchnia jest
przeznaczona do uBytku w warunkach gospodarstwa domowego.
INSTALACJA
1. Usun*/ z drzwi naklejki reklamowe, je&eli znajduj* si na urz*dzeniu.
2. Kuchni nale&y umie$ci/ i zainstalowa/ na p)askiej, wypoziomowanej po-
wierzchni, która bdzie w stanie utrzyma/ ci&ar kuchenki (14 kg) wraz z jej
zawarto$ci*. Aby unikn*/ wibracji lub ha)asu podczas pracy zalecamy
ustawienie urz*dzenia w stabilnej pozycji.
9
3. Kuchnia nie powinna sta/ w pobli&u ?róde) ciep)a i wody. Je&eli urz*dzenie
bdzie nara&one na oddzia)ywanie ciep)a lub wody, mo&e to obni&y/ jego
efektywno$/, a nawet spowodowa/ awari.
4. Prosimy zwróci/ uwag na swobodny przep)yw powietrza wokó) bocznych i
górnych otworów wentylacyjnych. Nie stawia/ &adnych przedmiotów na
górnym blacie urz*dzenia. Zablokowanie otworów wentylacyjnych mo&e
prowadzi/ do przegrzania kuchni, a to z kolei do niew)a$ciwego funkcjono-
wania b*d? uszkodzenia urz*dzenia. Otwory wentylacyjne odprowadzaj*
gor*ce powietrze, dlatego nale&y umo&liwi/ jego swobodny przep)yw (np.
midzy kuchni*, a $cian* pomieszczenia nie mog* znajdowa/ si zas)ony
itp.).
5. Kuchni nale&y umie$ci/ z dala od odbiorników radiowych i telewizyjnych.
Urz*dzenie to odpowiada normom UE dotycz*cym eliminacji zak)óce ra-
diowych, lecz mog* one si pojawi/, je&eli ustawicie Pastwo kuchenk
zbyt blisko radioodbiornika lub telewizora.
6. Je&eli kuchnia bdzie usytuowana w rogu pomieszczenia, nale&y pozosta-
wi/ szczeliny o szeroko$ci przynajmniej 10 cm przy $cianach i 10 cm ponad
kuchni*.
WAJNE! Kuchnia mo&e by/ ustawiona w prawie ka&dym miejscu kuchni. Musi
ona mie/ jednak zapewnion* p)ask*, równ* powierzchni i odpowiedni* wen-
tylacj. W tym celu nale&y upewni/ si, &e otwory wentylacyjne nie s* zablo-
kowane b*d? przys)onite (tak&e w cz$ci spodniej).
Pod@czenie do zasilania
Kuchnia jest wyposa&ona w przewód zasilaj*cy z wtyczk* dla 220-230 V,
50 Hz. Nale&y j* pod)*czy/ do gniazdka ze stykiem uziemiaj*cym i sprawdzi/,
czy napicie dla którego urz*dzenie jest zaprojektowane odpowiada napiciu
w sieci elektrycznej.
Nie u&ywa/ przed)u&aczy do pod)*czenia kuchni. Kuchnia musi by/ pod)*czo-
na do gniazdka z uziemieniem.
Kuchnia musi by> pod@czona do gniazdka z uziemieniem. JeBeli ma-
j@ PaIstwo w@tpliwo=ci dotycz@ce pod@czenia kuchni do sieci elek-
trycznej b@dE zabezpieczenia uziemiaj@cego, proszF skontaktowa>
siF z uprawnionym elektrykiem.
Urz@dzenie jest wyposaBone w standardow@ wtyczkF przewodu zasi-
laj@cego.
JeBeli dojdzie do uszkodzenia przewodu zasilaj@cego, naleBy go
wymieni> w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
10
TABELA NACZY5
Do gotowania w kuchni mikrofalowej mo&ecie Pastwo stosowa/ &norodne
naczynia. Dla Waszego bezpieczestwa oraz dla zapobiegania zniszczeniu
naczy i kuchni nale&y wybra/ odpowiednie pojemniki i materia)y.
Poni&sza lista pozwoli Pastwu zapozna/ si z ogólnymi zasadami doboru na-
czy do stosowania w kuchni mikrofalowej.
Materia Naczynie Gotowanie mikrofalowe
Naczynia ze szka )aroodpornego TAK*1
Szko z metalowymi dekoracjami NIE
Ceramika & Szko
Szko oowiowe NIE
Porcelana Bez metalowych dekoracji TAK
Wyroby garncarskie*2 TAK
7aroodporny papier do kuchenek
mikrofalowych
TAK
Plastik
Opakowania z tworzyw sztucznych TAK
Metal Metalowe rondle do pieczenia NIE
Folia aluminiowa*3 TAK
Kubki, talerze, rczniki TAK
Papier
Papier woskowany TAK
Drewno NIE
Ruszt grilla NIE
Talerz obrotowy TAK
Akcesoria
Podstawa talerza obrotowego TAK
TAK: mo)na u)ywa NIE: nie wolno u)ywa
*1 tylko bez metalowych dekoracji.
*2 wyAcznie szkliwa bez metalu.
*3 UWAGA: u)ywa folii aluminiowej wyAcznie do przykrywania (np. koci udek kurczaka).
Folia mo) e powodowa iskrzenie.
Rozpakowanie
Podczas rozpakowywania kuchni nale&y sprawdzi/, czy nie jest ona uszko-
dzona. Uszkodzenia lub braki w wyposa&eniu nale&y natychmiast zg)osi/ w
jednostce handlowej, gdzie dokonali$cie Pastwo zakupu.
Kuchnia, jej wyposa&enie lub akcesoria mog* by/ opakowane w foli zabez-
pieczaj*c*. Je$li tak, nale&y usun*/ j* przed pierwszym u&yciem kuchni mikro-
11
falowej. Nie nale&y pozostawia/ elementów opakowania w miejscach dostp-
nych dla dzieci. Materia), z którego wykonane s* elementy opakowania mo&e
by/ zagro&eniem dla dzieci.
OBS7UGA KUCHNI MIKROFALOWEJ
Elementy
1. Komora kuchni mikrofalowej. Wyczy$ci/ i wytrze/ po ka&dym u&yciu.
2. Okno, przez które mo&na sprawdza/ stan przygotowania potrawy.
3. Drzwi. Nale&y je dok)adnie zamyka/.
4. Zaczepy zatrzaskowe i blokada drzwi.
5. Panel steruj*cy.
6. Zaczep talerza obrotowego.
7. Talerz obrotowy z &aroodpornego szk)a. Na talerzu nale&y ustawi/ odpo-
wiedni pojemnik z &ywno$ci*. Nie u&ywa/ kuchenki bez talerza obrotowe-
go.
8. Podstawa talerza obrotowego. U)o&y/ podstaw na dnie kuchenki, aby
przytrzymywa)a talerz.
6
7
2
3
1
4
4
5
8
12
Podstawa obrotowa / talerz
1. Podstaw obrotow* umie$ci/ w dolnej cz$ci kuchni.
2. Talerz obrotowy po)o&y/ na podstawie, w sposób pokazany na rysunku.
Nale&y upewni/ si, &e talerz zosta) odpowiednio zamocowany w wypust-
ce. Nie wolno ka=> talerza w pooBeniu odwrotnym.
- Zarówno talerz, jak i jego podstawa musz* znajdowa/ si w kuchni pod-
czas jej pracy.
- Produkty oraz pojemniki umieszczamy zawsze na talerzu obrotowym.
Talerz obraca si w praw* i w lew* stron; jest to zjawisko normalne.
Talerz obrotowy
Podstawa talerza
Zaczep talerza
13
Panel steruj@cy
Zegar ( )
Do ustawienia aktualnej godziny.
Wybór mocy
Obracaj*c pokrt)o wybra/ w)a$ci-
wy poziom mocy dla gotowania da-
nego produktu.
PokrFto ustawieI
Do ustawienia czasu gotowania.
Start (
)
Do w)*czania kuchenki.
Stop / Kasuj (
)
Aby zatrzyma/ prac kuchenki.
14
Ustawienie zegara
Po pod)*czeniu kuchni do zasilania (po raz pierwszy lub w przypadku przerwy
w dostawie energii) okno wy$wietlacza pulsuje i wskazuje " 88:88 "
Przykad: aby ustawi> godzinF 4.30
Wcisn*/ przycisk
.
1. Obracaj*c pokrt)o ustawie wprowadzi/ godzin " 4:00 ".
2. Wcisn*/ przycisk
.
3. Obracaj*c pokrt)o ustawie wprowadzi/ godzin " 4:30 ".
4. Wcisn*/ przycisk
. (Aktualna godzina zosta)a wprowadzona).
Blokada przed przypadkowym uruchomieniem kuchni przez dzieci
Kuchnia posiada funkcj blokady, która uniemo&liwia przypadkowe w)*czenie
np. przez dzieci. Po w)*czeniu blokady nie mo&na w)*czy/ &adnej funkcji
kuchni (do czasu skasowania blokady).
Aby w@czy>:
1. Wcisn*/ i przytrzyma/ przycisk '
' przez 3 sekundy. Na wy$wietlaczu po-
jawi si wskazanie '
'.
UWAGA: Aby wy)*czy/ blokad nale&y wcisn*/ I przytrzyma/ przez 3 sekun-
dy przycisk '
'.
Wy@czenie kuchni
S* dwa sposoby zatrzymania kuchni w czasie jej pracy.
1. Wcisn*/ przycisk “Stop/Kasuj”.
Prac kuchni mo&na wznowi/ wciskaj*c ponownie przycisk Start.
Ponowne wci$nicie przycisku “Stop/Kasuj” skasuje aktualny program.
2. Otworzy/ drzwi.
Mo&na wznowi/ prac kuchni zamykaj*c drzwi I wciskaj*c przycisk
Start.
Ponowne wci$nicie przycisku Stop/Kasuj spowoduje skasowanie aktu-
alnego programu.
Gotowanie mikrofalowe
1. Otworzy/ drzwi, na talerzu obrotowym po)o&y/ potraw w naczyniu. Za-
mkn*/ drzwi.
2. Pokrt)em wyboru mocy ustawi/ odpowiedni poziom mocy (patrz tabela
poni&ej)
3. Ustawi/ czas gotowania u&ywaj*c pokrt)a.
4. Wcisn*/ start.
Rozpocznie siF gotowanie.
15
Aby wy)*czy/ kuchenk w czasie gotowania nale&y wcisn*/ przycisk Stop.
UWAGA: Po zakoI czeniu gotowania naleBy wcisn@> dwukrotnie przycisk
Stop/Kasuj, co przywraca urz@dzenie do stanu wyj=ciowego.
Przykad: Gotowanie z moc@
przez 15 minut
1. Otworzy/ drzwi, u)o&y/ potraw na talerzu obrotowym. Zamkn*/ drzwi.
2. Obracaj*c pokrt)o ustawi/ moc
.
3. Obraca/ pokrt)o ustawie, a& na wy$wietlaczu pojawi si wskazanie
15:00.
4. Kuchenka rozpocznie gotowanie przez 15 minut z moc*
.
Tabela ustawieI
Poziom mocy Proponowane uycie
Utrzymywanie potraw w cieple
Rozmraanie produktów.
&redni; Szybsze rozmra)anie i podgrzewanie daF jednogarnko-
wych.
Odgrzewanie; Podgrzewanie wstpnie ugotowanych potraw.
Pieczenie kawaków misa i drobiu.
Max; Gotowanie lub podgrzewanie napojów.
Gotowanie warzyw.
Automatyczne rozmraBanie
1. Otworzy/ drzwi, na talerzu obrotowym po)o&y/ potraw w naczyniu. Za-
mkn*/ drzwi.
2. Pokrt)em ustawi/ poziom mocy.
3. Wybra/ wag produktu obracaj*c pokrt)o ustawie.
4. Wcisn*/ przycisk Start.
Kuchenka rozpocznie pracF.
Aby wy)*czy/ kuchenk w trakcie rozmra&ania nale&y wcisn*/ przycisk
Stop/Kasuj.
UWAGA: Po zakoI czeniu gotowania naleBy wcisn@> dwukrotnie przycisk
Stop/Kasuj, co przywraca urz@dzenie do stanu wyj=ciowego.
Przykad: Aby rozmrozi> produkt o wadze 500g.
1. Otworzy/ drzwi, u)o&y/ produkt na talerzu obrotowym. Zamkn*/ drzwi.
16
2. Ustawi/ pokrt)o mocy w po)o&eniu .
3. Obraca/ pokrt)o ustawie, a& na wy$wietlaczu pojawi si wskazanie 500.
Zamkn*/ drzwi i wcisn*/ przycisk Start. Kuchenka rozpocznie program roz-
mra&ania produktu.
Wskazówki dotycz@ce rozmraBania -
Niektóre produkty (pieczywo i owoce) mo&na rozmra&a/ przy rcznym usta-
wieniu mocy.
Produkt Przygotowanie
Czas
“odczekania”
Pieczywo
May bochenek
Poo)y na papierze kuchennym lub
naczyniu do mikrofalówki; obróci w
poowie czasu odmra)ania.
8–10 min. 10–15 min.
Du)y bochenek
(krojony)
Poo)y na papierze kuchennym lub
naczyniu do mikrofalówki; obróci w
poowie czasu odmra)ania.
10–13 min. 10 min
2 kromki Poo)y na papierze kuchennym. 45–60 sek. 5 min.
1 buka Poo)y na papierze kuchennym. 45–60 sek. 5 min.
2 buki Poo)y na papierze kuchennym. 1–11/2 min. 5 min.
Ciasta i wyroby cukiernicze
Sernik (450 g) ZdjA opakowanie, uo)y na talerzu. 9–11 min. 15–30 min.
Ciasto (upieczo
ne)
(450 g)
ZdjA opakowanie, uo)y na talerzu. 7– 9 min. 15–30 min.
Placek (450 g) ZdjA opakowanie, uo)y na talerzu. 7– 9 min. 15–30 min.
Maso
250 g
(1 kostka)
Je)eli opakowane w foli zdjA
i poo)y na talerzu
3– 4 min. 5–10 min.
Owoce
Drobne owoce
(225 g)
Uo)y jednA warstw na pytkim tale-
rzu
5– 6 min. 5–10 min.
Drobne owoce
(450 g)
Uo)y jednA warstw na pytkim tale-
rzu
7– 8 min. 5–10 min.
17
Produkt Przygotowanie
Czas
“odczekania”
Dania gotowe
400 g
Przykry talerzem lub specjalnA foliA
do mikrofalówek; aby podgrza – wA-
czy mikrofale na 100% (
) na
3-4 minuty
7– 8 min 5–10 min.
Warzywa
Nie ma koniecznoci odmra)ania wa-
rzyw przed gotowaniem. Wszystkie
warzywa mo)na ugotowa przy usta-
wieniu 100% (
)
Praktyczne wskazówki
Kuchni nale&y utrzymywa/ w czysto$ci wyciera/ po ka&dym u&yciu (tak-
&e powierzchni pod talerzem i wewntrzn* stron drzwi).
Do gotowania mikrofalowego u&ywa/ okr*g)ych lub owalnych naczy z po-
krywkami.
Nie u&ywa/ naczy metalowych lub z metalowymi elementami. Niektóre
rodzaje naczy lub opakowa plastikowych mog* si stopi/ podczas goto-
wania w kuchni mikrofalowej.
Produkty nale&y przykry/ podczas gotowania. U&y/ szklanej pokrywki lub
talerza.
Chleb mo&na rozmra&a/ na papierowym rczniku.
Je&eli mro&onki s* podgrzewane w swoich oryginalnych opakowaniach, na-
le&y je otworzy/. Opakowania z elementami metalowymi mog* by/
umieszczane w kuchni mikrofalowej tylko wtedy, gdy ich producent &ywno-
$ci to zaleci). Zdj*/ metalowe klipsy.
Delikatne kawa)ki np. skrzyde)ka lub nó&ki kurczaka nale&y okry/ kawa)ka-
mi folii aluminiowej, aby unikn*/ przegrzania lub spalenia.
Produkty posiadaj*ce nieporowat* skór b*d? pow)ok (takie jak: jab)ka,
ziemniaki, w*tróbki drobiowe, &ó)tka jaj, kie)baski) wymagaj* wcze$niejsze-
go nak)ucia zewntrznej warstwy, aby zapobiec tworzeniu si pary lub
ewentualnemu poparzeniu. Nie gotowa/ jaj.
Wiksze kawa)ki &ywno$ci umieszcza/ po zewntrznej stronie naczynia.
Stara/ si gotowa/ &ywno$/ porcjowan* w mniejsze kawa)ki. Bywno$/
uk)ada/ na $rodku talerza obrotowego.
Bywno$/ bdzie ugotowana równomiernie, je&eli bdzie obracana lub mie-
szana podczas gotowania.
18
Nale&y nieco skraca/ czas przygotowania potrawy wskazany przez produ-
centa, aby unikn*/ rozgotowania. Im wiksze kawa)ki &ywno$ci, tym d)u&-
szy czas jest czas ich gotowania.
Do gotowania warzyw nale&y dodawa/ jak najmniejsze ilo$ci wody (lub
gotowa/ bez wody).
U&ywa/ mniej soli i innych przypraw, ni& w przypadku gotowania tradycyj-
nego.
Bywno$/ przyprawia/ po wyjciu z kuchni mikrofalowej.
Po zakoczeniu gotowania nale&y zachowa/ „czas odczekania”, aby po-
trawy by)y równomiernie ugotowane.
Po wyjciu z kuchni potrawy sprawdzi/, czy jest ju& wystarczaj*co gor*ca
(ugotowana równomiernie).
Przy wyjmowaniu naczy i potraw z kuchni nale&y zawsze u&ywa/ rkawic
ochronnych.
Porady
Miód
Je&eli miód w s)oiku uleg) krystalizacji nale&y zdj*/ pokrywk i w)o&y/ s)oik
do kuchni, podgrzewa/ falami mikrofalowymi przy $rednim ustawieniu
przez 2 minuty.
Topienie czekolady
Podzieli/ tabliczk 100 g na kostki, w)o&y/ do miski i podgrzewa/ na naj-
wy&szej mocy przez 1-2 minuty, miesza/.
Topienie lub zmiFkczanie masa
Stopienie mas)a na najwy&szym poziomie mocy; zmikczenie – przy naj-
ni&szym poziomie mocy.
Od=wieBanie lub podgrzewanie pieczywa
Nredni poziom mocy przez kilka sekund.
Obieranie czosnku
3 lub 4 z*bki czosnku ogrzewa/ na najwy&szym poziomie mocy przez 15
sekund.
Sok owocowy
Owoce bd* bardziej soczyste po podgrzaniu na najwy&szym poziomie
mocy przez 15 sekund, przed wyci$niciem.
Konserwacja i czyszczenie
Kuchnia mikrofalowa musi by/ utrzymywana w czysto$ci. Nieusunite resztki
produktów niepotrzebnie poch)aniaj* energi mikrofalow* oraz ulegaj* przypa-
leniu.
To przyczynia si do zmniejszenia wydajno$ci urz*dzenia oraz powstawania
nieprzyjemnych zapachów.
19
Jadne czynno=ci naprawcze czy regulacyjne nie powinny by> dokony-
wane we wasnym zakresie. Naprawy mog@ by> przeprowadzane wy@cz-
nie przez techników autoryzowanych zakadów serwisowych.
Przed przyst@pieniem do czyszczenia naleBy upewni> siF, czy kuchnia
jest wy@czona i/lub od@czona od zasilania.
Czyszczenie akcesoriów (talerz obrotowy / podstawa)
Czy$ci/ delikatnymi $rodkami po wyjciu z kuchni; nale&y ostro&nie obchodzi/
si z podstaw* talerza obrotowego.
UWAGA: Wntrze kuchni oraz talerz s* bardzo gor*ce, wic nie nale&y ich
dotyka/ bezpo$rednio po zakoczeniu cyklu gotowania.
Czyszczenie elementów wewnFtrznych
Kuchni nale&y utrzymywa/ w czysto$ci. Natychmiast usuwa/ pozosta)o$ci
produktów &ywno$ciowych ze $cianek, uszczelek, powierzchni uszczelniaj*-
cych, gdy& powoduj* one nadmiern* absorpcj energii mikrofalowej, przyczy-
niaj*c si do zmniejszenia jej efektywno$ci, a nawet powstania powa&nej
usterki.
Do czyszczenia stosowa/ delikatne detergenty p)ynne, ciep)* wod oraz mik-
kie i czyste $ciereczki.
Nie naleBy uBywa> =rodków =ciernych, przemysowych, stalowych zmy-
waków do Badnego z elementów kuchni mikrofalowej.
W celu usunicia mocnych zabrudze mo&na gotowa/ w kuchni szklank wo-
dy przez 2 - 3 minuty.
Do usuwania zanieczyszczeI nie uBywa> noBy i innych ostrych narzFdzi.
W celu usunicia nieprzyjemnego zapachu nale&y gotowa/ w kuchni szklank
wody z 2 )y&kami soku z cytryny przez 5 minut.
Czyszczenie elementów zewnFtrznych
Podczas czyszczenia elementów panelu steruj*cego nale&y otworzy/ drzwi,
co zapobiegnie przypadkowemu w)*czeniu kuchni. Elementy zewntrzne na-
le&y czy$ci/ )agodnymi $rodkami (tak&e uniwersalnymi $rodkami w sprayu),
ciep)* wod* i osusza/ mikk* szmatk*.
Nie wolno stosowa/ $rodków $ciernych, szorstkich zmywaków do naczy, czy
te& szorstkich $rodków chemicznych. Podczas czyszczenia prosimy zwróci/
uwag, aby do otworów wentylacyjnych nie dosta)a si woda.
20
WARUNKI GWARANCJI
1. Electrolux Poland Sp. z o.o. gwarantuje, &e zakupione urz*dzenie jest
wolne od wad fizycznych zobowi*zuj*c si jednocze$nie – w razie ujaw-
nienia takich wad w okresie gwarancyjnym i w zakresie okre$lonym ni-
niejszym dokumentem – do ich usunicia w sposób uzale&niony od w)a-
$ciwo$ci wady.
2. Ujawniona wada zostanie usunita na koszt gwaranta w ci*gu 14 dni od
daty zg)oszenia uszkodzenia do autoryzowanego punktu serwisowego
Electrolux Poland.
3. W wyj*tkowych przypadkach konieczno$ci sprowadzenia cz$ci zamien-
nych od producenta termin naprawy mo&e zosta/ wyd)u&ony do 30 dni.
4. Okres gwarancji dla u&ytkownika wynosi 24 miesi*ce od daty zakupu.
5. Sprzt przeznaczony jest do u&ywania wy)*cznie w warunkach indywidu-
alnego gospodarstwa domowego.
6. Gwarancja nie obejmuje:
a. uszkodze powsta)ych na skutek u&ywania urz*dzenia niezgodnie z
instrukcj* obs)ugi,
b. uszkodze mechanicznych, chemicznych lub termicznych,
c. uszkodze spowodowanych dzia)aniem si)y zewntrznej np. przepi-
cia w sieci elektrycznej, wy)adowania atmosferycznego,
d. napraw i modyfikacji dokonanych przez firmy lub osoby nie maj*ce
autoryzacji Electrolux Poland,
e. cz$ci z natury )atwo zu&ywalnych takich jak: &arówki, bezpieczniki,
filtry, pokrt)a.
7. Klientowi przys)uguje wymiana sprztu na nowy je&eli po wykonaniu w ok-
resie gwarancji czterech napraw nadal wystpuj* w nim wady. Przez
napraw rozumie si wykonanie czynno$ci o charakterze specjalistycz-
nym w)a$ciwym dla usunicia wady. Pojcie naprawy nie obejmuje: insta-
lacji, instrukta&u, konserwacji sprztu, poprawy po)*cze mechanicznych
lub elektrycznych.
8. Wymiany sprztu dokonuje autoryzowany punkt serwisowy Electrolux Po-
land lub je$li jest to niemo&liwe placówka sprzeda&y detalicznej, w której
sprzt zosta) zakupiony. Sprzt zwracany po wymianie musi by/ kom-
pletny, bez uszkodze mechanicznych. Niespe)nienie tych warunków
mo&e spowodowa/ nie uznanie gwarancji.
9. Monta& sprztu wymagaj*cego specjalistycznego pod)*czenia do sieci
gazowej lub elektrycznej mo&e by/ wykonany wy)*cznie przez osoby po-
siadaj*ce odpowiednie uprawnienia pod rygorem utraty gwarancji.
10. Electrolux Poland nie ponosi &adnej odpowiedzialno$ci za uszkodzenia
powsta)e na skutek niew)a$ciwego zainstalowania sprztu lub napraw
wykonanych przez osoby nieupowa&nione.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Electrolux EMS2100S Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi