6
UWAGA: Nie zezwala> na samodzieln@ obsugF kuchni przez dzieci
lub osoby nie znaj@ce zasad bezpiecznej obsugi oraz nie=wiado-
mych niebezpieczeIstwa wynikaj@cego z bFdnej obsugi urz@dze-
nia.
Naczynia
• U&ywa/ wy)*czenie naczy przeznaczonych dla kuchenek mikrofalowych.
• Wikszo$/ naczy ze szk)a, tworzyw szklano - ceramicznych i szk)a &aro-
odpornego nadaje si do stosowania w kuchni mikrofalowej. Mimo, &e
energia mikrofalowa nie przegrzewa wikszo$ci naczy szklanych i cera-
micznych, mog* one ulec nagrzaniu w wyniku przenoszenia si ciep)a z
produktu na pojemnik. Dlatego zalecamy u&ywanie rkawic przy wyjmowa-
niu naczy z kuchenki.
Sprawdzenie przydatno=ci naczyI
• Sprawdzi/, czy naczynia nadaj* si do u&ytku w kuchni mikrofalowej.
• Umie$ci/ w kuchnie mikrofalowej naczynie wraz ze szklank* wype)nion* do
po)owy wod*. Podgrzewa/ przy ustawieniu na (
) (max) przez jedn*
minut. Je&eli naczynie jest gor* ce nie nale& y stosowa/ go w kuchni mikro-
falowej. Je&eli jest lekko ciep)e - mo&e by/ u&ywane do podgrzewania (ale
nie do gotowania). Je&eli naczynie utrzyma)o normaln* temperatur (oto-
czenia) oznacza to, &e nadaje si do gotowania w kuchni mikrofalowej.
• Papierowe serwetki, papier woskowany, rczniki papierowe, tacki, kubki,
kartony, opakowania mro&onek i tektura s* bardzo wygodne w u&yciu.
Zawsze nale&y jednak upewni/ si, czy pojemnik wype)niony jest produk-
tem &ywno$ciowym, który bdzie poch)ania) energi mikrofalow* (i bdzie
mo&na unikn*/ przegrzania naczynia). Stosowa/ si do wskazówek produ-
centa &ywno$ci.
• Wiele naczy z tworzyw sztucznych (kubki, talerze, opakowania mro&onek i
inne) nadaje si do stosowania w kuchniach mikrofalowych. Je&eli chcecie
Pastwo z nich korzysta/ radzimy zapozna/ si z informacj* producenta.
Nale&y unika/ stosowania opakowa z tworzyw sztucznych wraz z produk-
tami zawieraj*cymi du&e ilo$ci cukru lub t)uszczu. Produkty te osi*gaj* w
kuchni mikrofalowej wysok* temperatur, co mo&e spowodowa/ topienie
si niektórych gatunków tworzyw sztucznych.
• Nie pozostawia/ w)*czonej kuchni mikrofalowej bez nadzoru, kontrolowa/
jej prac podczas podgrzewania i gotowania z u&yciem pojemników wyko-
nanych ze sztucznych, papierowych b*d? )atwopalnych materia)ów.
• Sprzt metalowy lub z elementami metalowymi nie powinien by/ stosowany
w kuchni mikrofalowej, z wyj*tkiem, je&eli producent wyra?nie okre$li i za-
leci mo&liwo$/ u&ywania w kuchniach mikrofalowych.
• Pojemniki z ograniczonymi mo&liwo$ciami otwierania (np. butelki) nie po-
winny by/ u&ywane do przyrz*dzania potraw w kuchniach mikrofalowych.