AEG MC2460EM Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PERFEKCJA FORMY I FUNKCJI
From the Electrolux Group. The world's No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni, do
czyszczenia oraz lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki, kuchenki, pralki
automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoœci ok. 14 miliardów USD w ponad 150
krajach œwiata.
ELECTROLUX POLAND Sp. z o.o.
ul. Kolejowa 5/7
01-217 Warszawa
MC 2460 E
Kuchnia mikrofalowa
3
SPIS TRE%CI
WA'NE INFORMACJE.............................................................................................. 4
ROZPAKOWANIE...................................................................................................... 5
WSKAZÓWKI BEZPIECZE1STWA .......................................................................... 8
WSKAZÓWKI DOTYCZ5CE NACZY1 DO GOTOWANIA...................................... 10
OPIS......................................................................................................................... 11
PRZED PIERWSZYM U'YCIEM.............................................................................. 13
EKSPLOATACJA .................................................................................................... 15
WSKAZÓWKI I PORADY ........................................................................................ 19
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI ................................................................................. 22
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE ......................................................................... 24
CO ZROBI;, GDY.................................................................................................... 25
SERWIS I CZ=%CI ZAMIENNE................................................................................ 26
4
Drogi Kliencie!
Gratulujemy Pastwu trafnego wyboru i dzikujemy za zakup produktu marki
AEG. Jeste#my przekonani, %e nowa kuchnia mikrofalowa bdzie Pastwu
bardzo przydatna i u(atwi przygotowywanie potraw.
Przed u%yciem kuchni mikrofalowej prosimy o dok(adne zapoznanie si z
niniejsz) instrukcj) obs(ugi.
Instrukcj nale%y zachowa+, aby podczas u%ytkowania móc w ka%dej chwili
z niej skorzysta+.
W przypadku sprzeda% y urz)dzenia prosimy zwróci+ uwag, aby przekaza+
nowemu u%ytkownikowi instrukcj obs(ugi.
W celu efektywnego wykorzystania Pastwa nowej kuchni mikrofalowej w
instrukcji obs(ugi zawarto wiele cennych wskazówek i porad.
Prosimy o zwrócenie uwagi na znak „Trójk@t ostrzegawczy” i / lub
wyra%enia „OstrzeEenie”, „OstroEnie, „Uwaga”. S) to wskazówki o
szczególnym znaczeniu dla bezpieczestwa u%ytkownika i dla prawi-
d(owego funkcjonowania urz)dzenia. NaleEy ich bezwzglFdnie prze-
strzegaJ.
Ten znak bdzie pomocny Pastwu podczas sukcesywnego zapozna-
wania si z obs(ug) urz)dzenia.
Informacje opatrzone tym znakiem maj) charakter uzupe(niaj)cy i doty-
cz) obs(ugi oraz praktycznego u%ywania urz)dzenia.
Listek koniczyny oznacza rady i wskazówki dotycz)ce ekonomicznego i
przyjaznego #rodowisku naturalnemu u%ytkowania urz)dzenia.
W przypadku usterek urz)dzenia nale%y przeczyta+ wskazówki zawarte w roz-
dziale „Co robi+, gdy...”.
WA'NE INFORMACJE
Utylizacja opakowania
Kuchnia mikrofalowa posiada opakowanie chroni)ce przed ewentualnymi
usterkami transportowymi. Usun)+ je przed rozpoczciem korzystania z
urz)dzenia.
Elementy opakowania mog) zagra%a+ bezpieczestwu dzieci (ryzyko udu-
szenia!). Materia(y nale%y przechowywa+ poza zasigiem dzieci.
Wszystkie materia(y, z których wykonane jest opakowanie urz)dzenia, s)
ekologiczne, nadaj) si do recyklingu i ponownego wykorzystania.
Elementy opakowania urz)dzenia nale% y posegregowa+ wed(ug podanych
ni%ej symboli w celu prawid(owej utylizacji.
5
Tworzywa sztuczne oznaczono nastpuj)cymi midzynarodowymi symbolami:
>PE< polietylen - folia opakowaniowa.
>PS< polistyren podkadki zabezpieczaj@ce w kartonie
>PP< polipropylen
Recykling pozwala na oszczFdnoNci w gospodarce materiaami i zmniejsza
iloNJ odpadów.
Wskazówki dotycz)ce utylizacji urz)dzenia
Urz)dzenia elektryczne wymagaj) specjalistycznej utylizacji ze wzgldu na
ochron #rodowiska.
Stare urz)dzenie przeznaczone do usunicia z gospodarstwa domowego na-
le%y przekaza+ miejsca recyklingu tego typu urz)dze, wyznaczonego przez
lokalny urz)d ds. ochrony #rodowiska naturalnego.
Urz)dzenia nie wolno usuwa+ ze #mieciami z gospodarstwa domowego.
Informacji o miejscu zbiórki urz)dze przeznaczonych do utylizacji udziela-
j) odpowiednie s(u%by miejskie.
Stare urz)dzenia nale%y przed odstawieniem unieruchomi+ poprzez odci-
cie przewodu zasilaj)cego.
ROZPAKOWANIE
Odczeka+ 1-2 godziny przed w()czeniem kuchni (po przeniesieniu z zimnego
pomieszczenia do ciep(ego), gdy% kondensacja pary mo%e spowodowa+
uszkodzenie kuchni.
Kuchni nale%y zainstalowa+ na wysoko#ci przynajmniej 85 cm nad pod(og).
Zachowa+ odleg(o#ci konieczne do swobodnego przep(ywu powietrza wokó(
kuchenki.
Nale%y zachowa+ odstp 14 cm ponad kuchenk), 5 cm po bokach i 10 cm za
kuchni). Zablokowanie otworów wentylacyjnych mo%e prowadzi+ do przegrza-
nia kuchni, a to z kolei do niew(a#ciwego funkcjonowania b)dC uszkodzenia
urz)dzenia. Otwory wentylacyjne na spodzie i z ty(u kuchenki odprowadzaj)
gor)ce powietrze, dlatego nale%y umo%liwi+ jego swobodny przep(yw. Wtyczka
przewodu zasilaj)cego musi by+ (atwo dostpna po instalacji urz)dzenia.
Uwaga: Kuchenka musi by+ pod()czona do gniazdka z uziemieniem.
Producent wyklucza swoj) odpowiedzialno#+ w razie nieprawid(owej instalacji
urz)dzenia.
Kuchenka mikrofalowa spe(nia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
- 73/23/EEC (dyrektywa niskonapiciowa)
- 89/336/EEC (dyrektywa dot. kompatybilno#ci elektromagnetycznej wraz
ze zmianami 93/68/EEC).
6
MontaE i pod@czenie
7
8
WSKAZÓWKI BEZPIECZE1STWA
- Z kuchni mikrofalowej mo%na korzysta+ dopiero po jej zabudowaniu w
odpowiedniej szafce.
- Kuchni mo%na w()czy+ po prawid(owym u(o%eniu w niej talerza obroto-
wego i zaczepu.
- U%ywa+ tylko naczy przeznaczonych do kuchenek mikrofalowych.
- Nie pozostawia+ w()czonej kuchenki bez nadzoru podczas podgrzewa-
nia lub gotowania %ywno#ci w plastikowych, papierowych lub innych po-
jemnikach z (atwopalnych materia(ów.
- Je%eli z kuchni zacznie si wydobywa+ dym nale%y od()czy+ urz)dzenie
od zasilania elektrycznego. Nie otwiera+ drzwi, gdy% mo%e wydoby+ si
ogie. Nie polewa+ wod).
- W przypadku wyst)pienia usterki (opisanej powy%ej), b)dC konieczno#ci
wymiany przewodu zasilaj)cego nale%y skontaktowa+ si z lokalnym au-
toryzowanym zak(adem serwisowym.
- Wszelkie prace o charakterze naprawczym i regulacyjnym musz) by+
wykonywane wy()cznie przez personel autoryzowanych zak(adów ser-
wisowych.
- W %adnym przypadku nie wolno demontowa+ zewntrznej obudowy
drzwi oraz panelu steruj)cego, gdy% mo%e to spowodowa+ zagro%enie
pora%enia pr)dem elektrycznym o wysokim napiciu. W przypadku
uszkodzenia uszczelki lub drzwi, nie nale%y w()cza+ kuchni. Odda+ do
naprawy w autoryzowanym zak(adzie serwisowym.
- Dzieciom mo%na pozwoli+ na obs(ug kuchni po zapoznaniu ze wska-
zówkami bezpieczestwa (wtedy, gdy jest w stanie dostrzec zagro%enia,
jakie niesie ze sob) nieprawid(owa obs(uga).
- Na Nciankach kuchenki lub wokó uszczelki i powierzchni uszczel-
niaj@cych mog@ zbieraJ siF krople wody lub para. Dlatego kuchen-
ka zostaa wyposaEona w system opóPnionej wentylacji. Po wy@-
czeniu kuchenki (w zaleEnoNci od wybranej funkcji)_ wentylator
bFdzie jeszcze pracowa przez jakiN czas. Jest to normalne zjawi-
sko i nie Nwiadczy o usterce kuchenki.
Aby zapobiec uszkodzeniom
- Nie dopuszcza+ do zatrzaskiwania przedmiotów midzy drzwiami, a
ramk) drzwi.
- Utrzymywa+ w czysto#ci uszczelki drzwi oraz s)siaduj)ce powierzchnie.
- Nie przechowywa+ (atwopalnych materia(ów wewn)trz kuchenki. Mog)
ulec zapaleniu po w()czeniu urz)dzenia.
- Nie w()cza+ pustej kuchni mikrofalowej lub bez talerza obrotowego.
- Nie nagrzewa+ wstpnie kuchenki w()czaj)c funkcj mikrofal.
9
Nagrzewanie mikrofalowe
- Nale%y pamita+, %e podgrzewane napoje mog) mie+ przesunity
moment zagotowania. Zachowa+ ostro%no#+ przy wyjmowaniu pojemnika
z p(ynem. Ryzyko oparzenia.
- Produkty posiadaj)ce nieporowat) skór b)dC pow(ok (owoce, ziemniaki,
w)tróbki drobiowe, kie(baski) wymagaj) wcze#niejszego nak(ucia
zewntrznej warstwy, aby zapobiec nadmiernemu tworzeniu si pary lub
ewentualnemu poparzeniu.
- Podgrzewane / gotowane potrawy powinny osi)gn)+ minimaln)
temperatur 70°C (patrz dane w tabelach gotowania: czas/temperatura).
Nie u%ywa+ termometrów np. rtciowych do mierzenia temperatury
%ywno#ci.
- Iywno#+ w s(oikach lub butelkach (szklanych) dla dzieci nale%y
podgrzewa+ bez pokrywki i dobrze wymiesza+ lub wstrz)sn)+, aby ciep(o
rozesz(o si równomiernie. Przed podaniem %ywno#ci sprawdzi+
temperatur potrawy, aby nie poparzy+ dziecka.
- Potrawa ogrzewana w kuchence mikrofalowej oddaje tak%e ciep(o na
naczynie. U%ywa+ rkawic kuchennych przy wyjmowaniu naczy z
kuchenki mikrofalowej.
- Nie podgrzewa+ produktów zbyt d(ugo lub przy zwikszonej mocy
mikrofalowej. Niektóre elementy potraw mog) ulec wysuszeniu lub nawet
zapaleniu. Nale%y pamita+, %e czas przygotowania potrawy w kuchence
mikrofalowej jest inny ni% w tradycyjnym piekarniku.
UWAGA: P(yny i %ywno#+ nie powinny by+ podgrzewane w hermetycznie
zamknitych pojemnikach, gdy% mog) wybuchn)+.
Nie uEywaJ kuchenki mikrofalowej:
- do gotowania jaj (mog) wybuchn)+!).
- podgrzewania t(uszczów (sma%enie w g(bokim t(uszczu lub fondue) oraz
potraw o wysokiej zawarto#ci alkoholu. Ryzyko nag(ego zapalenia.
- wypalania naczy porcelanowych, ceramicznych lub glinianych, gdy%
poch(aniaj) one wilgo+ i mog) ulec pkniciu.
- do suszenia zwierz)t, tekstyliów lub papieru.
Wyj#ciowa moc mikrofalowa: 900 W
10
WSKAZÓWKI DOTYCZ5CE NACZY1
DO GOTOWANIA
Funkcje
Materia
Rozmraanie Podgrzewanie Gotowanie
aroodporne naczynia ceramiczne i szklane
(bez metalowych elementów)
X X X
Szko i porcelana (nieodporna na temperatur)
1)
X - -
Naczynia szklano i vitroceramiczne odporne
na wysok" i nisk" temperatur (np. Arcoflam)
X X X
Ceramika
2)
, wyroby garncarskie
2)
X X X
Tworzywa sztuczne odporne na temperatur
200°C
3)
X X -
Tektura, papier
X - -
Folia plastikowa do kuchenek mikrofalowych
(do przykrywania produktów)
X X -
Metalowe rondle emaliowane lub /eliwne
- - -
Formy do pieczenia (czarne lakierowane
lub silikonowe)
- - -
X : mo%na u%ywa+;
-: nie wolno u%ywa+
1)
z wy()czeniem dekoracji srebrnych, platynowych lub metalowych.
2)
z wy()czeniem pow(ok zawieraj)cych metal.
3)
przestrzega+ maksymalnej temperatury zalecanej przez producenta naczynia.
Rady
- Produkty maj) %ne kszta(ty i w(a#ciwo#ci, przygotowuje si je w ró%nych
ilo#ciach. Dlatego czas gotowania i moc potrzebna do odmro%enia,
podgrzania lub gotowania bdzie inna dla ka%dej z potraw. Ogólna zasada
brzmi:
Podwójna ilo#+ produktu = prawie dwukrotnie d(u%szy czas przyrz)dzania.
- Przestrzega+ wskazówek umieszczonych w tabelach. Zawsze wybra+
najpierw krótszy czas. Nastpnie go wyd(u%y+, w razie potrzeby.
- Podczas nagrzewania mikrofalowego sam produkt kumuluje ciep(o.
Dlatego poszczególne elementy / warstwy nie nagrzej) si równomiernie
w tym samym czasie. W razie przygotowywania du%ych ilo#ci potrawy
bdzie trzeba j) wymiesza+ lub prze(o%y+ w trakcie gotowania.
- „Czas odczekania” podany w tabeli to jedna z g(ównych zasad
przygotowywania potraw w kuchenkach mikrofalowych. Wikszo#+
produktów potrzebuje troch czasu po ugotowaniu, podgrzaniu i
rozmro%eniu, aby ciep(o i wilgo+ roz(o%y(y si równomiernie wewn)trz
potrawy.
11
OPIS
Kuchenka mikrofalowa
A - Panel steruj)cy
B - Uszczelka drzwi
C - Zaczepy zatrzaskowe
D - Okno
E - Talerz obrotowy
F - Podstawa talerza obrotowego
G - Zaczep talerza obrotowego
12
Panel steruj@cy
A - Okno wyNwietlacza – pokazuje
aktualn) godzin, czas gotowa-
nia, funkcj, moc, temperatur
oraz wag produktu.
B - PokrFto wyboru poziomu mo-
cy mikrofalowej.
C - PokrFto zegara; do ustawienia
aktualnej godziny, czasu goto-
wania oraz wagi w programach
automatycznych.
D - Przycisk AUTO – automatyczne
programy gotowania lub roz-
mra%ania.
E - Przycisk wy@czaj@cy podsta-
wF obrotow@.
F - Przycisk STOP - przerwanie lub
kasowanie trwaj)cego progra-
mu (wcisn)+ jeden raz, aby
przerwa+, wcisn)+ dwukrotnie,
aby skasowa+).
G - Przycisk START/QUICK - roz-
poczcie wybranego programu.
13
Akcesoria
Podstawa obrotowa i talerz
Podstaw obrotow) umie#ci+ w dolnej cz#ci kuchni. Ta-
lerz obrotowy po(o%y+ na podstawie, w sposób pokazany
na rysunku. Nale%y upewni+ si, %e talerz zosta( odpo-
wiednio zamocowany w wypustce. Nie wolno kaNJ ta-
lerza w pozycji odwrotnej. Zarówno talerz, jak i jego
podstawa musz) znajdowa+ si w kuchni podczas jej
pracy. Produkty oraz pojemniki umieszczamy zawsze na
talerzu obrotowym. Talerz obraca si w praw) i w lew)
stron; jest to zjawisko normalne. Nie obraca+ talerza
rcznie, gdy% mo%na uszkodzi+ mechanizm obrotowy.
Je#li talerz si nie obraca – nale%y sprawdzi+, czy pod
nim nie znajduj) si jakie# niepotrzebne przedmioty.
PRZED PIERWSZYM U'YCIEM
Czyszczenie
Umy+ dok(adnie kuchenk wilgotn) szmatk). Wyj)+ wszystkie akcesoria (razem z
podstaw) oraz talerzem obrotowym). Umy+ w ciep(ej wodzie z dodatkiem (agodne-
go #rodka czyszcz)cego. Wytrze+ do sucha ( agodn) szmatk).
Nie u%ywa+ szoruj)cych lub #ciernych #rodków czyszcz)cych, gdy% mog) one
uszkodzi+ powierzchni urz)dzenia.
Do czyszczenia elemenw ze stali nierdzewnej u%ywa+ specjalnych #rodków
czyszcz)cych.
Ustawienie zegara
Przykad - godzina 12:15
1. Po pod()czeniu kuchni mikrofalowej do gniazdka zasilaj)cego, lub po
wyst)pieniu przerwy w zasilaniu, w okienku wy#wietlacza ukazuje si:
.
Przed u%yciem kuchni nale%y wprowadzi+ aktualny czas.
2. Ustawi+ zegar, np. 12:15 obracaj)c pokrt(o zegara
1)
.
Wcisn)+ przycisk START/QUICK, kuchenka jest przygotowana do pracy.
1)
Pokrt(o zegara mo%e by+ obracane zarówno w lew) (zmniejszanie), jak i w pra-
w) stron (podwy%szanie wskazania).
Aktualny czas mo%na zmieni+ w ka%dej chwili, postpuj)c w opisany powy%ej
sposób: otworzy+ drzwi, wcisn)+ przycisk START/QUICK na 5 sekund, wy-
bra+ pokrt(em czas i potwierdzi+ wciskaj)c przycisk START/QUICK lub
STOP.
14
Skrócony opis obsugi
Gotowanie produktów Efekty / uwagi
1. Wo/y1 produkty do kuchenki mikrofalowej.
2. Zamkn"1 drzwi. Blokada zamyka drzwi i rozlega si odgos „klikni
cia”.
Kuchenka nie bdzie dziaaa, je8li drzwi nie s" prawi-
dowo zamknite.
3. Wykona1 potrzebne ustawienia, zgodnie z
opisem w instrukcji obsugi.
Ustawi1 czas obracaj"c pokrto zegara w praw"
stron (dla du/szego gotowania) lub w lew" stron
(przy krótszym czasie gotowania)
1)
.
4. Je8li to konieczne, wy"czy1 talerz obrotowy,
wciskaj"c przycisk
2)
.
Po wy"czeniu talerza przycisk zostanie pod8wie
tlony.
Podstaw nale/y wy"czy1 tylko wtedy, gdy u/ywamy
naczy= o 8rednicy przekraczaj"cej rozmiar talerza o
b-
rotowego (mogyby zablokowa1 mechanizm obroto
wy).
5. Wcisn"1 przycisk START. Kuchenka rozpocznie prac. Wybrana funkcja zosta-
nie wskazana na wy8wietlaczu, wraz z wybranym
czasem gotowania; rozpocznie si odliczanie usta-
wionego czasu.
6. Zako=czenie programu. Koniec gotowania potwierdza trzykrotny sygna. Mikr
o-
fale oraz o8wietlenie wewntrzne ga8nie. Na wy8wi
e-
tlaczu poja
wia si wskazanie 0:00. Przez kolejne 10
minut bd" rozlegay si trzy sygnay (co 1 minu
t), a/
drzwi zostan" otwarte. Na wy8wietlaczu pojawi si a
tualna godzina.
1)
Je#li programowanie nie zakoczy si przed up(ywem 4 minut, wszystkie
wprowadzone dane zostan) automatycznie skasowane. Na wy#wietlaczu po-
nownie pojawi si aktualna godzina.
2)
Talerz obrotowy bdzie si przesuwa( do czasu jego wy()czenia (przed lub
w trakcie programu) przyciskiem (przycisk zostanie pod#wietlony).
W trakcie gotowania Efekty / uwagi
- Otworzy1 drzwi, np., aby wymiesza1 potraw. Urz"dzenie zatrzyma si, o8wietlenie pozostanie w"-
czone. Przycisk STOP zostanie pod8wietlony. Aby
kontynuowa1 program nale/y wcisn"1 przycisk
START/QUICK. Aby skasowa1 program nale/y wci-
sn"1 przycisk STOP.
- Zamkn"1 drzwi i wcisn"1 przycisk
START/QUICK.
Program bdzie kontynuowany. Odliczanie pozostae-
go czasu zostanie wznowione.
- Jeden raz wcisn"1 przycisk STOP. Trwaj"cy program zostanie przerwany. Przycisk
STOP zostanie pod8wietlony. Aby kontynuowa1 pro-
gram nale/y wcisn"1 przycisk START/QUICK. Aby
skasowa1 program nale/y wcisn"1 przycisk STOP.
- Dwa razy wcisn"1 przycisk STOP. Trwaj"cy program zostanie skasowany.
- Zmiana czasu gotowania: obróci1 pokr)to
zegara w lew" lub praw" stron.
Czas trwania programu pojawiaj"cy si na wy8wietla-
czu bdzie zmienia si w trakcie obracania pokrta
1)
.
- Zmiana poziomu mocy mikrofalowej: obróci1
pokr)to mocy w lew" lub w praw" stron.
Na wy8wietlaczu pojawia si wybrana moc mikrofalo-
wa. Dalsza cz81 programu odbdzie si z now" mo-
c" mikrofalow".
15
1)
Je#li przy zmianie czasu gotowania na wy#wietlaczu pojawi si wskazanie
00:00, koniec programu bdzie sygnalizowany przez trzykrotny alarm. Mikro-
fale oraz o#wietlenie zostan) wy()czone.
W czasie gotowania mo%na przed(u%y+ czas do 60 minut dla wszystkich
programów.
Nie mo%na zmieni+ czasu gotowania w programach automatycznych.
EKSPLOATACJA
Gotowanie mikrofalowe
Przykad: Gotowanie przez 1 minutF i 15 sekund na poziomie 700 W.
1.
Ustawi+ odpowiedni poziom mocy za pomoc) pokrt(a
wyboru mocy. Z wy#wietlacza zniknie aktualny czas i
pojawi si wybrany poziom mocy.
Obracanie w lewo =
niEsza moc;
Obracanie w prawo = wyEsza moc.
2.
Ustawi+ czas gotowania, obracaj)c pokrt(o zegara.
Na wy#wietlaczu pojawi si wybrany czas gotowania.
3. Wcisn)+ przycisk START/QUICK. Rozpocznie si odli-
czanie.
Mo%na zmienia+ czas gotowania oraz moc mikrofalow) w trakcie progra-
mu.
Czas gotowania moEna ustawiJ:
od 0 do 2 minut – w 5 sekundowych odstpach;
od 2 do 5 minut – w 10 sekundowych odstpach;
od 5 do 10 minut – w 20 sekundowych odstpach;
od 10 do 20 minut – w 30 sekundowych odstpach;
od 21 do 60 minut – w 1 minutowych odstpach.
Maksymalny czas programowania wynosi 60 minut.
Elementy metalowe nale%y u(o%y+ z zachowaniem dwucentymetrowego
odstpu od #cianek oraz drzwi kuchni.
Tabela ustawieW
Poni%ej przedstawiamy przyk(adowe rodzaje produktów i poziomy mocy do
ich przygotowania.
16
900W
700W
- podgrzewanie pynów
- gotowanie misa
- gotowanie warzyw
- rozmra/anie i podgrzewanie mro/onych da=
600 W
500 W
- podgrzewanie schodzonych da= gotowych
- gotowanie da= zawieraj"cych jajko
450 W
350 W
250 W
- gotowanie i podgrzewanie delikatnych potraw
- podgrzewanie od/ywek dziecicych w szklanych soikach
- pra/enie ry/u
- rozpuszczanie /elatyny
150 W
80 W
- odmra/anie misa, ryb i chleba
- odmra/anie sera i masa
- odmra/anie ciasta z kremem
- zmikczanie masa
- podgrzewanie schodzonych da=, napojów;
0 W
- zegar
Funkcja START/QUICK
Funkcja START/QUICK umo%liwia przygotowywanie potrawy przy mak-
symal
nym poziomie mocy przez 30 sekund. Ka%de wci#nicie przycisku
dodaje 30 sekund do zaprogramowanego czasu.
Przykad: Podgrzewanie 2 filiEanek wody (2 minuty):
1. Wcisn)+ przycisk START/QUICK cztery razy.
Na wy#wietlaczu pojawi si czas gotowania i urz)-
dzenie rozpocznie prac.
Ustawiony czas mo%na wyd(u% y+ o 30 sekund (ka%de wci#nicie przycisku
START/QUICK). Mo%na tak%e zmieni+ czas za moc) pokrt(a zegara.
Programy automatyczne
Programy do rozmra%ania i gotowania %ywno#ci.
Po wyborze programu trzeba tylko wprowadzi+ wag produktu (w gramach).
Kuchenka samodzielnie wybierze konieczny czas.
Poni%sza tabela zawiera przyk(adowe dane dotycz)ce produktów i programów.
17
Automatyczne rozmraEanie
Program Rodzaj produktu Przykad Waga (zakres)
Drób
1)
Ryby
2)
Drób (cay lub w porcjach)
(w cao8ci lub filety)
100 – 2000 g
100 – 2000 g
Miso Gulasz, piecze= misna 100 – 2000 g
Delikatne ciasta itp. Ciasto z kremem 100 – 1000 g
1)
%ki oraz skrzyde(ka nale%y owin)+ foli) aluminiow) przed rozpoczciem odmra-
%ania.
2)
Ogony i p(etwy nale%y okry+ przed rozmra%aniem.
Mro%onki nale%y rozpakowa+ i u(o%y+ na talerzu, aby zebra+ wod po-
chodz)c) z rozmra%ania. W po(owie czasu przeznaczonego na rozmra-
%anie bdzie s(yszalny trzykrotni
e dCwik, który sygnalizuje, %e w tym
momencie nale%y obróci+, zamiesza+ lub pokroi+ produkt.
Automatyczne programy gotowania
Program Rodzaj produktu Przykad Waga
Jwie/e warzywa I Brukselka, kapusta, marchew, seler Od 100 do 1000 g
Jwie/e warzywa II
Cukinia, por, ziemniaki, szpinak,
koper, kalafior, brokuy
Od 100 do 1000 g
Warzywa mro/one
Marchew, kalafior, brukselka, por,
cukinia, szpinak, brokuy
Od 100 do 1000 g
Zalecamy u%ywanie do gotowania szklanych naczy %aroodpornych,
tak czsto ja
k to mo% liwe. W po(owie gotowania bdzie s( yszalny alarm.
Je%eli gotu
jecie Pastwo ponad 500 g warzyw nale%y je zamiesza+. Do
warzyw nale%y doda+ wod w nastpuj)cych proporcjach:
OWIEIE WARZYWA (I + II)
100 – 500 g 3 – 6 (y%ek
500 – 1000 g 9-12 (y%ek
WARZYWA MROIONE
od 100 do 500 g 3 – 9 (y%ek
od 500 do 1000 g 9-15 (y%ek
Przykad: RozmraEanie 1 kg kurczaka:
1. Wciska+ przycisk AUTO do czasu, a% symbol
po
jawi si
na wy#wietlaczu. Przycisk zostanie pod#wietlony.
2. Wprowadzi+ wag produktu obracaj)c pokrt(o cza-
su/wagi.
18
3. Wcisn)+ przycisk START/QUICK.
Na wy#wietlaczu pojawi si czas rozmra%ania.
4. Aby zmieni+ wcze#niejsze ustaw
ienia nale%y wcisn)+
dwukrotnie przycisk STOP i ponownie wykona+ opisa
ne
powy%ej czynno#ci.
W po(owie czasu przeznaczonego na rozmra%anie bdzie s( yszalny trzy-
krotnie dCwik, który sygnalizuje, %e w tym momencie nale%y obróci+,
zamiesza+ lub pokroi+ produkt. Kuchenka nie wy()czy si.
Blokada
Kuchnia jest wyposa%ona w blokad, która mo%e s(u%y+ jako zabezpieczenie
przed przypadkowym uruchomieniem urz)dzenia przez dzieci.
Ustawienie:
Wcisn)+ przycisk STOP na 5 sekund przy otwartych drzwiach.
Na wy#wietlaczu pojawi si wskazanie
.
Kasowanie:
Wcisn)+ przycisk STOP na 5 sekund przy otwartych drzwiach. Na wy#wietla-
czu pojawi si aktualna godzina.
„Minutnik” z alarmem
Minutnik mo%na ustawia+ bez wyboru konkretnej funkcji gotowania, np. do
odmierzania czasu gotowania jajek na p(ycie gazowej itp. Odliczanie odbywa
si bez w()czonego nagrzewania mikrofalowego.
Przykad - Ustawienie:
1. Ustawi+ poziom mocy na „ ”, obracaj)c pokrt(o, a% na wy#wietlaczu pojawi si
”.
2. Ustawi+ wybrany czas pokrt(em zegara.
3. Wcisn)+ przycisk START/QUICK. Rozpocznie si odliczanie wcze#niej ustawio-
nego zakresu. Kiedy czas dobiegnie koca, rozlegn) si trzy sygna(y akustycz-
ne.
19
WSKAZÓWKI I PORADY
RozmraEanie
Produkt Waga (g)
Moc
(W)
Czas
trwania
(min.)
Czas
odczekania
(w min.)
Uwagi
MI8SO
w kawaku
stek
mielone
500
200
500
150
150
150
10-15
4-6
9-14
10-15
5-10
15-20
Obróci1. Przykry1 tuste ka-
waki foli" aluminiow".
Obróci1.
Wyjmowa1 rozmro/one por-
cje podczas trwania progra-
mu.
DRÓB
kurczak
kaczka
1000
1500-2000
150
150
20-30
35-60
15-30
40-60
Obróci1. Skrzydeka i /ki
przykry1 kawakami folii alu-
miniowej.
RYBY
w cao8ci
krewetki
/kraby
500
250
150
150
10-15
6-8
10-15
5-10
Obróci1. Cienkie kawaki
osoni1 foli".
Przewraca1 w trakcie pro-
gramu.
NABIA>
ser biay
maso
ser /óty
8mietana
500
250
250
200 ml
150
150
150
150
15-20
2-3
2-4
6-8
15-20
15-20
20-30
15-20
Zdj"1 opakowanie z folii
aluminiowej.
Obróci1.
Kilkakrotnie wymiesza1.
OWOCE
truskawki
wi8nie
Porzeczka
-czarna
-czerwona
500
250
250
250
80
80
80
80
7-9
5-7
5-7
4-6
10-15
5-10
10-15
5-10
Rozmra/a1 w przykrytych
pojemnikach, miesza1.
PIECZYWO
Buki (50 g)
Mieszane
bochenek
4 sztuki
1 kromka
(60-80 g)
500
150
150
150
1-3
0,15-0,30
6-8
3-5
2-3
15-20
Poo/y1 na papierze ku-
chennym, obróci1.
Rozmra/a1 w przykrytym
pojemniku.
20
Produkt Waga (g)
Moc
(W)
Czas
trwania
(min.)
Czas
odczekania
(w min.)
Uwagi
CIASTA
Ciasta kruche
Ciasta owocowe
Sernik
Tarta jabkowa
Ciasta
z kremem
300
400-450
400
400
300-40
80
80
80
80
80
2-3
4-8
4-8
3-5
2-4
30-40
5-10
5-10
5-10
10-20
Poo/y1 na papierze
kuchennym, przykry1.
TOPIENIE
czekolady
masa
100
50
900
900
2-3
0,15-0,45
Poama1 na kawaki,
kilkakrotnie wymiesza1.
Podgrzewanie daW i napojów
Produkt Waga (g)
Moc
(W)
Czas
trwania
(min.)
Czas
odczekiwania
(w minutach)
Uwagi
1 soiczek od-
/ywki dla dzieci
1 gotowe danie
1 porcja misa
1 porcja warzyw,
ziemniaków, ry/u
1 kubek zupy
125-250
350-400
150
200
200 ml
450
900
900
900
900
0,30-0,50
2-3
0,45-1,0
1-1,5
1,2-2
2-3
2-3
2-3
2-3
2-3
Podgrzewa1 soik bez po-
krywki. Zamiesza1. Spraw-
dzi1 temperatur.
Podgrzewa1 w przykrytym
pojemniku (z wyj"tkiem mi-
sa panierowanego).
Podgrzewa1 w przykrytym
pojemniku.
Podgrzewa1 w przykrytym
pojemniku, rozmiesza1.
Czyste zupy podgrzewa1
bez przykrycia; zupy zawie-
siste przykry1. Zamiesza1.
NAPOJE
Mleko lub po-
karm dla dzieci
Gotowanie 1
szklanki wody
1 fili/anka mleka
1 fili/anka kawy
(podgrzewanie)
200 ml
180ml
200 ml
200 ml
900
900
900
900
0,35-0,45
1,5-2
1,5-2
0,45-0,55
2-3
2-3
2-3
2-3
Zdj"1 pokrywk. Zamiesza1
po podgrzaniu !
Po zagotowaniu zamiesza1
kaw lub herbat.
Podgrza1 i wymiesza1.
Wymiesza1. Sprawdzi1 tem-
peratur !
21
RozmraEanie i podgrzewanie zamroEonych daW
Produkt
Waga
(g)
Moc
(W)
Czas
trwania
(min.)
Czas
odczekiwania
(w minutach)
Uwagi
1 porcja misa
(z sosem misnym)
1 porcja misa
z warzywami
150
350-450
900
900
2-4
7-14
2-3
2-3
Podgrzewa1 w przykrytym
pojemniku. Kilkakrotnie za-
miesza1.
Gotowanie warzyw
Wszystkie warzywa nale%y gotowa+ w pojemnikach pod przykryciem.
Produkt
Waga
(g)
DodaB
wod)
Moc
(W)
Czas
trwania
(min.)
Czas
odczekiwania
(w minutach)
Uwagi
Kalafior 500 1/8 l
8-10
Doda1 masa.
Mro/one brokuy 300 1/8 l 7-9 Uo/y1 gówkami
do 8rodka talerza.
Grzyby 250 - 4-6 Pokroi1 w kawaki.
Mro/ony groszek
i marchewka
300 ½ fili/anki 7-9
Marchew 250 2-3 y/ki 6-8 Pokroi1 w supki
lub kostk.
Ziemniaki 250 2-3 y/ki 4-6 Obra1 i pokroi1
na 1wiartki.
Papryka 250 - 4-6 Pokroi1 w supki
lub kostk.
Por 250 ½ fili/anki 4-6 Pokroi1 w kr"/ki
lub paski.
Mro/ona brukselka 300 ½ fili/anki
900
7-9
2
Gotowanie ryb
Produkt
Waga
(g)
Moc
(W)
Czas
gotowania
(min.)
Czas
odczekiwania
(w minutach)
Uwagi
Filety 500 400 6-8 3 Przykry1. Przewróci1 w po-
owie czasu gotowania.
Cae ryby 800
a-900
b-400
3-5
9-11
3
3
Przykry1.
Przykry1 cienkie kawaki
foli" aluminiow".
Czas (gotowania, odczekiwania) ma jedynie charakter orientacyjny
i mo%e przybiera+ warto#ci nieco odbiegaj)ce od podanych.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

AEG MC2460EM Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi