• Podczas podgrzewania lub przygotowywania potraw w jednorazo‐
wych pojemnikach z tworzywa sztucznego, papieru lub innych pal‐
nych materiałów nie wolno zostawiać urządzenia bez nadzoru.
• W razie dymienia nie otwierać urządzenia. Urządzenie należy wyłą‐
czyć i odłączyć spod zasilania. Nigdy nie należy używać urządzenia,
gdy nie jest ono sprawne.
• Podczas podgrzewania napojów
do naczynia należy zawsze wkła‐
dać łyżeczkę lub , aby uniknąć
zjawiska opóźnienia momentu
wrzenia. Przy opóźnieniu mo‐
mentu wrzenia płyn osiągnie tem‐
peraturę wrzenia, lecz nie będą
tworzyły się typowe bąbelki pary.
Wystarczy lekkie potrząśnięcie naczynia, a płyn może nagle wykipieć
lub pryskać na boki. Zagrożenie oparzeniem!
• Produkty żywnościowe ze "skór‐
ką", takie jak ziemniaki, pomidory,
kiełbaski, należy przed gotowa‐
niem ponakłuwać, aby nie roz‐
bryzły się.
• Należy sprawdzać, czy przy goto‐
waniu / podgrzewaniu potraw
została osiągnięta minimalna
temperatura wynosząca 70°C.
Dlatego należy stosować się do
danych dotyczących nastaw mo‐
cy urządzenia i czasu podanych w
tabelach. Do mierzenia tempera‐
tury potraw nigdy nie stosować
termometru zawierającego rtęć lub ciecz.
• Potrawy podgrzewane w mikrofalówce oddają ciepło do naczynia.
Stosować ścierki lub podobne artykuły!
• Potraw nie należy przegrzwać, stosując zbyt dużą moc i zbyt długi
czas gotowania. Może to doprowadzić do wyschnięcia, przypalenia
lub zapalenia się potrawy.
min 70 C
70
0
8 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa