SEVERIN FR 2419 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

FIN
RUS
Fritteuse
Deep Fryer
Friteuse
Friteuse
Freidora eléctrica
Friggitrice
Frituregryde
Frityrgryta
Rasvakeitin
Frytkownica
Φριτα
Фритюрница
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
Szanowni Klienci
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
niniejszą instrukcją. Nieuważne lub
niezgodne z instrukcją używanie urządzenia
może doprowadzić do wypadku.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urządzenie należy podłączać do sieci
elektrycznej wyłącznie do prawidłowo
zainstalowanego gniazdka z uziemieniem.
Należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe
zgadza się z napięciem podanym na tabliczce
znamionowej urządzenia.
Niniejszy wyrób zgodny jest z
obowiązującymi w UE przepisami
dotyczącymi oznakowania produktu.
Zestaw
1. Komora na filtr z filtrem tłuszczu i
otworami wylotu pary
2. Pokrywa (zdejmowana)
3. Wziernik
4. Obudowa ze stali nierdzewnej
5. Regulator temperatury
6. Koszyk metalowy do smażenia
7. Uchwyt koszyka (zdejmowany)
8. Uchwyt do przenoszenia
9. Oznaczenia min/max 1,2–1,5 l
10. Pojemnik do smażenia
11. Zielona lampka kontrolna
12. Czerwona lampka kontrolna
13. Przewód zasilający z wtyczką
Instrukcja bezpieczeństwa
Nie rozgrzewać urządzenia bez
oleju/tłuszczu.
Nie zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Przed użyciem urządzenia należy
dokładnie sprawdzić, czy jego korpus i
wszystkie elementy czynnościowe są
sprawne i nie noszą śladów uszkodzenia.
Jeżeli urządzenie spadło na twardą
powierzchnię, nie nadaje się do dalszego
użytku, gdyż nawet najmniejsza,
niewidoczna usterka powstała z tego
powodu, może mieć ujemny wpływ na
jego działanie i bezpieczeństwo
użytkownika.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Urządzenie należy zawsze umieszczać na
podłożu odpornym na wysokie
temperatury i plamy gorącego tłuszczu.
Wokół pracującego urządzenia
pozostawić wystarczająco dużo wolnego
miejsca. Nie umieszczać urządzenia pod
półkami, szafkami lub innymi wiszącymi
elementami, czy też bezpośrednio przy
ścianie lub w rogu.
Uwaga: Urządzenie nie nadaje się do
użytku na wolnym powietrzu.
Wielokrotnie używany olej/tłuszcz może
się samoczynnie zapalić przy przegrzaniu.
W takiej sytuacji należy natychmiast
wyjąć wtyczkę z gniazdka, a pojemnik
przykryć pokrywą w celu zduszenia
płomieni.
Nie próbować gasić płonącego
oleju/tłuszczu wodą! Nie wlewać wody
do gorącego oleju/tłuszczu!
Nie przenosić rozgrzanej frytkownicy, na
przykład podczas używania lub
bezpośrednio po zakończeniu smażenia
(można się potknąć i spowodować
wypadek). Zawsze należy postępować ze
szczególną ostrożnością; gorący tłuszcz
może spowodować poważne obrażenia.
Uwaga! Niektóre elementy urządzenia
rozgrzewają się do bardzo wysokiej
42
Frytkownica
temperatury, a przez pokrywę może
wydobywać się gorąca para. Obsługa
urządzenia wymaga więc ostrożności.
Nie dotykać rozgrzanego oleju.
Do rozgrzanego oleju/tłuszczu nie
wkładać plastikowych sztućców, ani nie
wylewać gorącego tłuszczu do naczyń z
tworzywa sztucznego.
Należy regularnie sprawdzać, czy
przewód zasilający nie jest uszkodzony.
W przypadku jakiegokolwiek
uszkodzenia przewodu, należy
natychmiast zaprzestać używania
urządzenia.
Wyjmując wtyczkę z gniazdka nie
szarpać za przewód.
Przewód zasilający nie powinien zwisać
swobodnie i należy uważać aby
znajdował się w bezpiecznej odległości od
gorących elementów urządzenia.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazda
elektrycznego:
- po zakończeniu pracy;
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do czyszczenia.
Urządzenie nie jest przystosowane by je
uruchamiać przy użyciu zewnętrznego
czasomierza lub odrębnego systemu
zdalnego sterowania.
Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi winę
ponosi wyłącznie użytkownik.
Urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego, a nie przemysłowego.
Ze względów bezpieczeństwa wszelkie
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być dokonywane przez wykwalifikowany
i upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga
naprawy, prosimy wysłać je do jednego z
naszych działów obsługi klienta.
Odpowiednie adresy znajdują się w
karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Elementy czynnościowe
Pokrywa
Pokrywę można zdjąć w celu umycia,
najpierw otwierając do pozycji pionowej, a
następnie lekko zamykając i wysuwając.
Wziernik
Wziernik znajdujący się w pokrywie,
pozwala obserwować proces smażenia. Aby
nie zaparował, należy rozprowadzić po jego
wewnętrznej stronie nieco oleju.
Pojemnik do smażenia
Poziom napełnienia:
W czasie rozgrzewania, powierzchnia oleju
musi znajdować się pomiędzy poziomami
oznaczonymi minimum i maximum na
wewnętrznej, tylnej ściance pojemnika do
smażenia.
Do frytkownicy można wlać maksymalne
1,2–1,5 litra oleju.
Przed wypełnieniem zbiornika odpowiednią
ilością oleju należy wyjąć z niego koszyk do
smażenia.
Rodzaje tłuszczu, z których można
korzystać:
Zaleca się stosowanie oleju roślinnego lub
tłuszczu przeznaczonego specjalnie do
głębokiego smażenia, który można
bezpiecznie rozgrzać do temperatury 220º C
i który posiada neutralny smak.
Nie należy mieszać różnych olejów.
Koszyk do smażenia
Koszyk przeznaczony jest do umieszczania w
nim potraw przeznaczonych do smażenia.
Przed użyciem koszyka, najpierw należy
zaczepić uchwyt. W tym celu ścisnąć dwie
końcówki uchwytu i wsunąć je do
odpowiednich otworów (ilustracja I).
Następnie ponownie ścisnąć końcówki i
zablokować jest w skrzydełkach po obu
stronach (ilustracja II).
Lampki kontrolne
Czerwona lampka kontrolna świeci się przez
cały czas, kiedy urządzenie podłączone jest
43
do sieci.
Zielona lampka kontrolna zapala się, kiedy
urządzenie osiągnie żądaną temperaturę.
Kiedy temperatura spadnie poniżej
pewnego poziomu, włączy się ponownie
element grzewczy, a lampka kontrolna
zgaśnie.
Regulator temperatury
Regulator temperatury pozwala ustawić
temperaturę na żądany poziom.
Przed pierwszym użyciem
Przed podłączeniem urządzenia do sieci,
najpierw należy je umyć postępując wg
poniższych instrukcji:
Pojemnik do smażenia oraz wewnętrzną
stronę pokrywy przetrzeć wilgotną
ściereczką. Wyjąć koszyk metalowy do
smażenia i umyć go dokładnie w gorącej
wodzie. Aby zapobiec mieszaniu się wody z
olejem, wszystkie elementy należy dokładnie
wysuszyć. Nalać do pojemnika około 1,5 litra
oleju roślinnego/tłuszczu.
Obsługa
-
Poziom oleju powinien znajdować się
pomiędzy oznaczeniami min. i max. .
-
Włożyć koszyk do pojemnika do
smażenia i zamknąć pokrywę.
-
Włożyć wtyczkę do kontaktu. Zapali się
wówczas czerwona lampka kontrolna.
-
Za pomocą regulatora temperatury
ustawić żądaną temperaturę smażenia.
-
Poczekać, aż frytkownica się rozgrzeje.
Zielona lampka kontrolna zapala się,
kiedy urządzenie osiągnie żądaną
temperaturę.
-
Otworzyć pokrywę.
-
Podnieść koszyk i włożyć do niego
potrawę przeznaczoną do smażenia.
-
Włożyć koszyk z powrotem do
pojemnika do smażenia.
-
Zamknąć pokrywę.
-
Kiedy potrawa jest już odpowiednio
usmażona, otworzyć pokrywę, podnieść
koszyk i przytrzymać go chwilę, aby
odcedzić olej. W tym celu można też
zawiesić koszyk na brzegu pojemnika.
-
Po zakończeniu smażenia, przekręcić z
powrotem regulator temperatury i wyjąć
wtyczkę z gniazdka. Czerwona lampka
kontrolna wówczas gaśnie.
Porady praktyczne dotyczące smażenia
głębokiego
Potrawy smażone w oleju są bardzo smaczne
i pożywne.
Pory artykułów żywnościowych smażonych
w gorącym oleju zamykają się pod wpływem
wysokiej temperatury, uniemożliwiając
tłuszczowi przedostawanie się do wnętrza.
W ten sposób zatrzymywany jest smak i soki,
a żywność zachowuje wszelkie wartości
odżywcze, białka, witaminy i minerały.
Podczas smażenia należy przestrzegać
następujących zasad:
1. Do smażenia należy używać wyłącznie
czystego oleju roślinnego. Olej taki ma
neutralny smak i można go rozgrzewać
do temperatury 220º C.
2. Nie wolno mieszać różnych rodzajów
oleju.
3. Dodawanie świeżego oleju do starego
nie poprawia ani smaku, ani
wydajności. Raczej stary olej zepsuje
ten świeży, dodany do garnka.
4. Aby uniknąć pienienia się oleju, należy
zawsze sprawdzać, czy artykuły
żywnościowe przeznaczone do
smażenia są całkowicie suche.
Szczególnej uwagi wymagają
mrożonki, które przed smażeniem
należy całkowicie rozmrozić, bowiem
wilgoć zmniejsza wydajność oleju.
5. Aby osiągnąć pożądany rezultat, należy
smażyć w odpowiednich
temperaturach. Jeśli olej nie jest
dostatecznie rozgrzany, artykuły
żywnościowe mogą niepotrzebnie
wchłaniać go. Dlatego też koszyk
należy zanurzyć w oleju nie wcześniej
niż po zakończeniu rozgrzewania. Jeśli
olej jest za gorący, powierzchnia
artykułów żywnościowych zarumieni
44
się zbyt szybko, pozostawiając
niedogotowany, surowy środek.
6. Przed rozpoczęciem procesu smażenia,
zamrożone lub częściowo zamrożone
artykuły żywnościowe można zanurzyć
na chwilę, raz lub dwa razy, w gorącym
oleju.
7. Nie należy smażyć zbyt dużej ilości
artykułów żywnościowych na raz.
Powinny one mieć odpowiednią ilość
miejsca by swobodnie pływać w oleju
nie stykając się ze sobą nawzajem.
8. Przy smażeniu artykułów
panierowanych należy zwrócić uwagę,
aby panierka ściśle do nich przylegała.
Resztki mąki lub bułki tartej nie
powinny dostawać się do pojemnika.
9. Wielokrotnie używany stary olej można
łatwo rozpoznać. Jest lepki, ma ciemny
kolor, pieni się i wydziela nieprzyjemny
zapach.
10. Stary tłuszcz jest bardziej łatwopalny,
gdyż zawiera zanieczyszczenia z
poprzednich smażeń. Najlepiej więc
zmieniać olej całkowicie po 3 lub 4
cyklach smażenia. Wydajność oleju
zależy jednak w dużej mierze od tego,
co i w jakich ilościach smażymy.
11. Filtrowanie oleju po każdym smażeniu
przedłuża jego użyteczność i wydajność.
12. Olej można przechowywać w
pojemniku, pod warunkiem że jest on
przykryty i przechowywany w
chłodnym miejscu.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy zawsze poczekać aż urządzenie
całkowicie ostygnie.
Uwaga: Aby nie narazić się na porażenie
prądem, nie należy myć obudowy
frytkownicy ani przewodu zasilającego
wodą lub innymi płynami, ani zanurzać
ich.
Do czyszczenia nie należy stosować
żadnych silnych środków ścierających czy
roztworów, ani ostrych narzędzi.
-
Pokrywę można zdjąć w celu umycia,
najpierw otwierając do pozycji pionowej,
a następnie lekko zamykając i
wysuwając.
-
W pokrywie znajduje się filtr tłuszczu,
który należy wymieniać co kilka cykli
smażenia. Zdjąć pokrywkę filtra i wyjąć
stary filtr. Wyczyścić pokrywkę wilgotną
ściereczką z dodatkiem niewielkiej ilości
płynu do mycia. Następnie wytrzeć
dokładnie do sucha. Włożyć nowy filtr i
nałożyć pokrywkę. Zapasowe filtry
można nabyć w serwisach Severin.
-
Aby usunąć tłuszcz z pojemnika,
odczekać najpierw aż wystarczająco
ostygnie, ale nie przejdzie jeszcze w stan
stały. Następnie przelać tłuszcz do innego
pojemnika odpornego na wysokie
temperatury. Olej można przefiltrować
przez specjalny papier, którym wykłada
się zwykły lejek. Można też wyłożyć tym
papierem metalowy koszyk do smażenia
i przefiltrować olej w ten sposób.
Nie należy wylewać zużytego
oleju/tłuszczu do zlewu. Kiedy już
wystygnie, można go wyrzucić do kosza
na śmieci.
Wnętrze pojemnika można najpierw
przetrzeć papierowymi ręcznikami,
następnie gładką ściereczką, lekko
nasączoną delikatnym detergentem.
Następnie wytrzeć je do sucha ściereczką.
-
Koszyk do smażenia należy umyć w
gorącej wodzie z płynem po każdym
użyciu.
-
Zewnętrzną obudowę można czyścić
przecierając lekko wilgotną, gładką
ściereczką.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez
45
wyłącznego przedstawiciela SEVERIN w
Polsce, GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną
zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na
terenie całej Polski.
46
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62

SEVERIN FR 2419 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla