SEVERIN FR 2437 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi
Gebrauchsanweisung
Instructions for use
Mode d’emploi
Gebruiksaanwijzing
Instrucciones de uso
Manuale duso
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Oδηγίε χρήσεω
 

Friteuse
Deep Fryer
Friteuse
Friteuse
Freidora eléctrica
Friggitrice
Frituregryde
Frityrgryta
Rasvakeitin
Frytkownica
Φριτέζα

RUS
FIN
Frytkownica
Szanowni Klienci!
Przed użyciem urządzenia proszę dokładnie
zapoznać się z poniższą instrukcją, któ
należy zachować do późniejszego wglądu.
Urządzenie może być obsługiwane wyłącznie
przez osoby, które zapoznały się z niniejszą
instrukcją.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urządzenie należy podłączać do sieci
elektrycznej wyłącznie do prawidłowo
zainstalowanego gniazdka z uziemieniem.
Należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe
zgadza się z napięciem podanym na tabliczce
znamionowej urządzenia.
Niniejszy wyrób zgodny jest z obowiązującymi
w UE przepisami dotyczącymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Koszyk metalowy do smażenia
2. Uchwyt koszyka
3. Przycisk blokowania uchwytu koszyka
4. Wskaźnik świetlny temperatury
(zielony)
5. Główny wskaźnik świetlny (czerwony)
6. Regulator temperatury
7. Pokrywa (zdejmowana)
8. Wziernik
9. Komora na  ltr z  ltrem tłuszczu i
otworami wylotu pary
10. Oznaczenia min/max 1,7–2,0 l
11. Uchwyt do przenoszenia
12. Przycisk do otwierania pokrywy
13. Przewód zasilający z wtyczką
14. Korpus obudowy
Instrukcja bezpieczeństwa
z Nie rozgrzewać urządzenia bez oleju/
tłuszczu.
z Nie zostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
z Przed użyciem urządzenia należy
dokładnie sprawdzić, czy jego korpus
i wszystkie elementy czynnościowe są
sprawne i nie noszą śladów uszkodzenia.
Jeżeli urządzenie spadło na twar
powierzchnię, nie nadaje się do dalszego
użytku, gdyż nawet najmniejsza,
niewidoczna usterka powstała z tego
powodu, może mieć ujemny wpływ
na jego działanie i bezpieczeństwo
użytkownika.
z Należy regularnie sprawdzać, czy przewód
przyłączeniowy nie jest uszkodzony. W
przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia
przewodu, należy natychmiast zaprzestać
używania urządzenia.
z Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci)
o ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy,
chyba że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
z Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
z Uwaga: Nie pozwalać, aby dzieci miały
dostęp do elementów opakowania,
ponieważ mogą one spowodować
zagrożenie, np. uduszenia.
z Urządzenie należy zawsze umieszczać
na podłożu odpornym na wysokie
temperatury i plamy gorącego tłuszczu.
Wokół pracującego urządzenia
pozostawić wystarczająco dużo wolnego
miejsca. Nie umieszczać urządzenia pod
półkami, sza ami lub innymi wiszącymi
elementami, czy też bezpośrednio przy
ścianie lub w rogu.
z Zadbać o to, by w pobliżu urządzenia nie
znajdowały się jakiekolwiek materiały
łatwopalne.
z Uwaga: Urządzenie nie nadaje się do
użytku na wolnym powietrzu.
z Wielokrotnie używany olej/tłuszcz może
się samoczynnie zapalić przy przegrzaniu.
W takiej sytuacji należy natychmiast
48
wyjąć wtyczkę z gniazdka, a pojemnik
przykryć pokrywą w celu zduszenia
płomieni.
Nie próbować gasić płonącego oleju/
tłuszczu wodą! Nie wlewać wody do
gorącego oleju/tłuszczu!
z Nie przenosić rozgrzanej frytkownicy,
na przykład podczas używania lub
bezpośrednio po zakończeniu smażenia
(można się potknąć i spowodować
wypadek). Zawsze należy postępować ze
szczególną ostrożnością; gorący tłuszcz
może spowodować poważne obrażenia.
z Uwaga! Niektóre elementy urządzenia
rozgrzewają się do bardzo wysokiej
temperatury, a przez pokrywę może
wydobywać się gorąca para. Obsługa
urządzenia wymaga więc ostrożności.
z Nie dotykać rozgrzanego oleju/tłuszczu.
z Do rozgrzanego oleju/tłuszczu nie
wkładać plastikowych sztućców, ani nie
wylewać gorącego tłuszczu do naczyń z
tworzywa sztucznego.
z Urządzenie oraz przewód zasilający
nie powinny stykać się z gorącymi
powierzchniami, ani być poddawane
działaniu wysokich temperatur. Przewód
przyłączeniowy nie powinien zwisać
wolno, należy uważać aby znajdował się w
bezpiecznej odległości od gorących części
urządzenia. Nie wolno włączać urządzenia
do sieci, jeżeli nie umieszczono w nim
uprzednio zbiornika do smażenia. W
żadnym wypadku nie wolno podłączać
elementu grzejnego do sieci, wtedy kiedy
został usunięty z urządzenia.
z Wyjmując wtyczkę z gniazdka nie szarpać
za przewód.
z Wtyczkę należy wyjąć z gniazdka
elektrycznego każdorazowo po
zakończeniu pracy oraz:
- w przypadku stwierdzenia awarii
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do czyszczenia.
z Urządzenie nie jest przystosowane by je
uruchamiać przy użyciu zewnętrznego
czasomierza lub odrębnego systemu
zdalnego sterowania.
z Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi winę
ponosi wyłącznie użytkownik.
z Urządzenie przeznaczone jest do
zastosowań domowych lub podobnych,
jak np. w
- kuchniach dla pracowników, biurach
lub innych miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz innych
podobnych lokalach;
- pensjonatach.
z Ze względów bezpieczeństwa wszelkie
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być dokonywane przez wykwali kowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy to
również wymiany przewodu zasilającego.
Jeśli urządzenie wymaga naprawy,
prosimy wysłać je do jednego z naszych
działów obsługi klienta. Odpowiednie
adresy znajdują się w karcie gwarancyjnej
w języku polskim.
Termiczny wyłącznik bezpieczeństwa
Jeżeli poziom oleju/tłuszczu spadnie poniżej
wymaganego minimum, termiczny wyłącznik
bezpieczeństwa spowoduje automatyczne
wyłączenie się grzałki. Jeżeli wyłącznik
bezpieczeństwa zostanie raz aktywowany,
urządzenie nie będzie nadawać się już do
ponownego użytku.
Elementy czynnościowe
Pokrywa
Pokrywę otwiera się za pomocą
przeznaczonego do tego celu przycisku.
Mechanizm sprężynowy sprawia, że
pokrywa podnosi się automatycznie zaraz
po naciśnięciu przycisku. Aby zamknąć
pokrywę, wystarczy ją przycisnąć w dół, aż
się zatrzaśnie.
Aby zdjąć pokrywę do czyszczenia, musi się
ona znaleźć w otwartej pozycji pionowej.
Wyjmuje się ją przez pociągnięcie do góry.
49
Wziernik
Wziernik znajdujący się w pokrywie,
pozwala obserwować proces smażenia. Aby
nie zaparował, należy rozprowadzić po jego
wewnętrznej stronie nieco oleju/tłuszczu.
Pojemnik do smażenia
Poziom napełnienia:
Przed rozpoczęciem podgrzewania należy
sprawdzić, czy poziom oleju/tłuszczu znajduje
się pomiędzy oznaczeniami minimum i
maximum, które znajdują się wewnątrz
pojemnika.
Do frytkownicy można wlać maksymalne 2
litry oleju.
Przed napełnieniem zbiornika wymaganą
ilością oleju/tłuszczu należy wyjąć koszyk.
Wskazówka: Różnica pomiędzy poziomem
minimum a maximum wynosi około 300
ml.
Rodzaje tłuszczu, z których można korzystać:
Zaleca się stosowanie oleju roślinnego
lub tłuszczu przeznaczonego specjalnie
do głębokiego smażenia, który można
bezpiecznie rozgrzać do temperatury 220º C i
który posiada neutralny smak.
Nie należy mieszać różnych olejów.
Koszyk do smażenia
Koszyk przeznaczony jest do umieszczania w
nim potraw przeznaczonych do smażenia.
Przy zamkniętej pokrywie, koszyk można
zanurzyć w gorącym oleju/tłuszczu,
posługując się uchwytem wystającym z
przodu frytkownicy. W tym celu należy
przesunąć w przód przycisk blokowania
znajdujący się w uchwycie i opuścić uchwyt.
Aby podnieść koszyk, wystarczy przesunąć
uchwyt w górę, aż się zatrzaśnie w górnej
pozycji.
Objętość
Zalecana przez nas maksymalna ilość frytek
do smażenia wynosi 300 gramów. Prosimy o
zapoznanie się z punktem Porady praktyczne
dotyczące smażenia w tłuszczu.
Lampki kontrolne
Czerwona lampka kontrolna świeci się przez
cały czas, kiedy urządzenie podłączone jest
do sieci.
Zielona lampka kontrolna zapala się, kiedy
urządzenie osiągnie żądaną temperaturę.
Kiedy temperatura spadnie poniżej pewnego
poziomu, włączy się ponownie element
grzewczy, a lampka kontrolna zgaśnie.
Regulator temperatury
Regulator temperatury pozwala ustawić
temperaturę na żądany poziom.
Przed pierwszym użyciem
Przed podłączeniem urządzenia do sieci,
najpierw należy je umyć postępując wg
poniższych instrukcji:
Pojemnik do smażenia oraz wewnętrzną
stronę pokrywy przetrzeć wilgotną
ściereczką. Wyjąć koszyk metalowy do
smażenia i umyć go dokładnie w gorącej
wodzie. Aby zapobiec mieszaniu się wody z
olejem/tłuszczem, wszystkie elementy należy
dokładnie wysuszyć. Nalać do pojemnika
około 2 litra oleju roślinnego/tłuszczu.
Obsługa
Poziom oleju/tłuszczu powinien
znajdować się pomiędzy oznaczeniami
min. i max.
Włożyć koszyk do pojemnika do smażenia
i zamknąć pokrywę.
Włożyć wtyczkę do kontaktu. Zapali się
wówczas czerwona lampka kontrolna.
Za pomocą regulatora temperatury
ustawić żądaną temperaturę smażenia.
Poczekać, aż frytkownica się rozgrzeje.
Zielona lampka kontrolna zapala się, kiedy
urządzenie osiągnie żądaną temperaturę.
Otworzyć pokrywę.
Podnieść koszyk i włożyć do niego
potrawę przeznaczoną do smażenia.
Włożyć koszyk z powrotem do pojemnika
do smażenia.
Zamknąć pokrywę i opuścić koszyk.
Kiedy potrawa jest już odpowiednio
usmażona, otworzyć pokrywę, podnieść
50
koszyk i przytrzymać go chwilę, aby
odcedzić olej/tłuszcz.
Po zakończeniu smażenia, przekręcić z
powrotem regulator temperatury i wyjąć
wtyczkę z gniazdka. Czerwona lampka
kontrolna wówczas gaśnie.
Porady praktyczne dotyczące smażenia
głębokiego
Potrawy smażone w oleju/tłuszczu są bardzo
smaczne i pożywne.
Pory artykułów żywnościowych smażonych
w gorącym oleju/tłuszczu zamykają się
pod wpływem wysokiej temperatury,
uniemożliwiając tłuszczowi przedostawanie
się do wnętrza. W ten sposób zatrzymywany
jest smak i soki, a żywność zachowuje
wszelkie wartości odżywcze, białka, witaminy
i minerały.
Podczas smażenia należy przestrzegać
następujących zasad:
1. Dodawanie świeżego oleju/tłuszczu do
starego nie poprawia ani smaku, ani
wydajności. Raczej stary olej/tłuszcz
zepsuje ten świeży, dodany do garnka.
2. Aby uniknąć pienienia się oleju/
tłuszczu, należy zawsze sprawdzać, czy
artykuły żywnościowe przeznaczone
do smażenia są całkowicie suche.
Szczególnej uwagi wymagają
mrożonki, które przed smażeniem
należy całkowicie rozmrozić, bowiem
wilgoć zmniejsza wydajność oleju/
tłuszczu.
3. Aby osiągnąć pożądany rezultat, należy
smażyć w odpowiednich temperaturach.
Jeśli olej/tłuszcz nie jest dostatecznie
rozgrzany, artykuły żywnościowe mogą
niepotrzebnie wchłaniać go. Dlatego też
koszyk należy zanurzyć w oleju/tłuszczu
nie wcześniej niż po zakończeniu
rozgrzewania. Jeśli olej/tłuszcz jest
za gorący, powierzchnia artykułów
żywnościowych zarumieni się zbyt
szybko, pozostawiając niedogotowany,
surowy środek.
4. Przed rozpoczęciem procesu
smażenia, zamrożone lub częściowo
zamrożone artykuły żywnościowe
można zanurzyć na chwilę, raz lub
dwa razy, w gorącym oleju/tłuszczu.
5. Nie należy smażyć zbyt dużej ilości
artykułów żywnościowych na raz.
Powinny one mieć odpowiednią
ilość miejsca by swobodnie pływać w
oleju/tłuszczu nie stykając się ze sobą
nawzajem.
6. Przy smażeniu artykułów
panierowanych należy zwrócić uwagę,
aby panierka ściśle do nich przylegała.
Resztki mąki lub bułki tartej nie
powinny dostawać się do pojemnika.
7. Wielokrotnie używany stary olej/tłuszcz
można łatwo rozpoznać. Jest lepki,
ma ciemny kolor, pieni się i wydziela
nieprzyjemny zapach.
8. Stary tłuszcz jest bardziej łatwopalny,
gdyż zawiera zanieczyszczenia z
poprzednich smażeń. Najlepiej więc
zmieniać olej/tłuszcz całkowicie po 3
lub 4 cyklach smażenia. Wydajność
oleju/tłuszczu zależy jednak w dużej
mierze od tego, co i w jakich ilościach
smażymy.
9. Filtrowanie oleju/tłuszczu po każdym
smażeniu przedłuża jego użyteczność i
wydajność.
10. Olej/tłuszcz można przechowywać w
pojemniku, pod warunkiem że jest
on przykryty i przechowywany w
chłodnym miejscu.
Smażenie z zachowaniem jak największej
ilości wartości odżywczych
Aby smażyć jak najzdrowiej z zachowaniem
jak największej ilości wartości odżywczych,
proponujemy nie nagrzewać frytkownicy
do temperatury wyższej niż 175°C przy
smażeniu produktów skrobiowych tzn.
produktów o ponad średniej zawartości
skrobi. Zmniejszona temperatura smażenia,
połączona z równie zmniejszoną ilością
smażonej żywności zmniejsza z kolei do
minimum wytwarzanie szkodliwych dla
zdrowia substancji.
51
Czyszczenie i konserwacja
z Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy zawsze poczekać aż urządzenie
całkowicie ostygnie.
z Uwaga: Aby nie narazić się na porażenie
prądem, nie należy myć obudowy
frytkownicy ani przewodu zasilającego
wodą lub innymi płynami, ani zanurzać
ich.
z Do czyszczenia nie należy stosować
żadnych silnych środków ścierających czy
roztworów, ani ostrych narzędzi.
Aby zdjąć pokrywę do czyszczenia,
musi się ona znaleźć w otwartej
pozycji pionowej. Wyjmuje się ją przez
pociągnięcie do góry.
W pokrywie znajduje się  ltr tłuszczu,
który należy wymieniać co kilka cykli
smażenia. Zdjąć pokrywkę  ltra i wyjąć
stary  ltr. Wyczyścić pokrywkę wilgotną
ściereczką z dodatkiem niewielkiej ilości
płynu do mycia. Następnie wytrzeć
dokładnie do sucha. Włożyć nowy  ltr
i nałożyć pokrywkę. Zapasowe  ltry
można nabyć w serwisach Severin.
z Aby usunąć olej/tłuszcz z pojemnika
do smażenia, odczekać najpierw aż
wystarczająco ostygnie, ale nie przejdzie
jeszcze w stan stały, i wybrać go chochelką.
Kiedy olej/tłuszcz wystarczająco ostygnie,
można go także przelać do żaroodpornego
pojemnika. Olej/tłuszcz można
prze ltrować przelewając go przez papier
higroskopijny włożony do żaroodpornego
lejka albo do koszyka do smażenia.
z Nie należy wylewać zużytego oleju/
tłuszczu do zlewu. Kiedy już wystygnie,
można go wyrzucić do kosza na śmieci.
z Wnętrze pojemnika można najpierw
przetrzeć papierowymi ręcznikami,
następnie gładką ściereczką, lekko
nasączoną delikatnym detergentem.
Następnie wytrzeć je do sucha ściereczką.
Koszyk do smażenia i pokrywę należy myć
w gorącej wodzie z płynem. Następnie
wytrzeć dokładnie do sucha.
Zewnętrzną obudowę można czyścić
przecierając lekko wilgotną, gładką
ściereczką.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiału i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowiązuje się do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, że produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a później odesłany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez  rmę Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowała ważność, urządzenie
musi być używane zgodnie z instrukcją i
nie może być mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupoważnioną do tego osobę, ani też
uszkodzone w wyniku nieprawidłowego
użycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zużycia, ani elementów łatwo tłukących się,
jak szkło, elementy ceramiczne, żarówki
itd. Niniejsza gwarancja nie ogranicza
ustawowych praw konsumenta ani innych
praw, jakie konsument posiada zgodnie z
obowiązującymi przepisami, które dotyczą
zakupu przedmiotów użytkowych. Jeżeli
urządzenie przestanie działać prawidłowo
i musi zostać odesłane, należy je dokładnie
zapakować i dołączyć imię, nazwisko i adres
nadawcy oraz przyczynę odesłania. Jeśli
urządzenie jest nadal na gwarancji, proszę
także dołączyć paragon zakupu, lub fakturę
zakupową.
52
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66

SEVERIN FR 2437 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi