66
6. Przy smaeniu artykuów
panierowanych naley zwróci uwag,
aby panierka cile do nich przylegaa.
Resztki mki lub buki tartej nie powinny
dostawa si do pojemnika.
7. Wielokrotnie uywany stary olej/tuszcz
mona atwo rozpozna. Jest lepki,
ma ciemny kolor, pieni si i wydziela
nieprzyjemny zapach.
8. Stary tuszcz jest bardziej atwopalny,
gdy zawiera zanieczyszczenia z
poprzednich smae. Najlepiej wic
zmienia olej/tuszcz cakowicie po 3
lub 4 cyklach smaenia. Wydajno
oleju/tuszczu zaley jednak w duej
mierze od tego, co i w jakich ilociach
smaymy.
9. Filtrowanie oleju/tuszczu po kadym
smaeniu przedua jego uyteczno i
wydajno.
10. Olej/tuszcz mona przechowywa w
pojemniku, pod warunkiem e jest on
przykryty i przechowywany w chodnym
miejscu.
Smażenie z zachowaniem jak największej
ilości wartości odżywczych
Aby smay jak najzdrowiej z zachowaniem
jak najwikszej iloci wartoci odywczych,
proponujemy nie nagrzewa frytkownicy
do temperatury wyszej ni 175°C przy
smaeniu produktów skrobiowych tzn.
produktów o ponad redniej zawartoci
skrobi. Zmniejszona temperatura smaenia,
poczona z równie zmniejszon iloci
smaonej ywnoci zmniejsza z kolei do
minimum wytwarzanie szkodliwych dla
zdrowia substancji.
Konserwacja i czyszczenie
∙ Przed przystpieniem do czyszczenia
naley zawsze poczeka a urzdzenie
cakowicie ostygnie.
∙ Ostrzeż
enie! Aby nie narazi si na
poraenie prdem, nie naley my
obudowy frytkownicy ani przewodu
zasilajcego wod lub innymi pynami, ani
zanurza ich.
∙ Do czyszczenia nie naley stosowa
adnych silnych rodków cierajcych czy
roztworów, ani ostrych narzdzi.
∙ Aby zdj pokryw do czyszczenia,
musi si ona znale w otwartej
pozycji pionowej. Wyjmuje si j przez
pocignicie do góry.
∙ W pokrywie znajduje si fi ltr tuszczu,
który naley wymienia co kilka cykli
smaenia. Zdjąć pokrywkę fi ltra i wyjąć
stary fi ltr. Wyczyci pokrywk wilgotn
ciereczk z dodatkiem niewielkiej iloci
pynu do mycia. Nastpnie wytrze
dokadnie do sucha. Włożyć nowy fi ltr
i nałożyć pokrywkę. Zapasowe fi ltry
można nabyć w serwisach Severin.
∙ Aby usun olej/tuszcz z pojemnika
do smaenia, odczeka najpierw
a wystarczajco ostygnie, ale nie
przejdzie jeszcze w stan stay, i wybra
go chochelk. Kiedy olej/tuszcz
wystarczajco ostygnie, mona go take
przela do aroodpornego pojemnika.
Olej/tuszcz mona przefi ltrowa
przelewajc go przez papier higroskopijny
woony do aroodpornego lejka albo do
koszyka do smaenia.
∙ Nie naley wylewa zuytego oleju/
tuszczu do zlewu. Kiedy ju wystygnie,
mona go wyrzuci do kosza na mieci.
∙ Wntrze pojemnika mona najpierw
przetrze papierowymi rcznikami,
nastpnie gadk ciereczk, lekko
nasczon delikatnym detergentem.