SEVERIN FR 2408 Instrukcja obsługi

Kategoria
Fondue, smakosze
Typ
Instrukcja obsługi
DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Mini-Friteuse mit Fondue 4
Mini deep-fryer / Fondue 11
Mini friteuse / Set à fondue 17
Mini friteuse / Fondue 24
Mini freidora / Fondue 31
Mini friggitrice / Fonduta 38
Mini friture- / Fonduegryde 45
Mini frityr-/Fonduegryta 51
Mini-rasvakeitin fonduetoiminnolla 57
Mini frytkownica / Fondue 63
  /   70
- 78
www.severin.com
63
Mini frytkownica / Fondue
Szanowni Klienci!
Przed uyciem urzdzenia prosz dokadnie
zapozna si z ponisz instrukcj, któr
naley zachowa do póniejszego wgldu.
Urzdzenie moe by obsugiwane wycznie
przez osoby, które zapoznay si z niniejsz
instrukcj.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urzdzenie naley podcza do sieci
elektrycznej wycznie przez prawidowo
zainstalowane gniazdko z uziemieniem.
Naley sprawdzi, czy napicie sieciowe
zgadza si z napiciem podanym na
tabliczce znamionowej urzdzenia. Niniejszy
wyrób zgodny jest z obowizujcymi w
UE przepisami dotyczcymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Pokrywa
2. Pojemnik na olej/tuszcz
3. Regulator temperatury
4. Znacznik maksymalnego poziomu
wypenienia
5. Znacznik minimalnego poziomu
wypenienia
6. Korpus
7. Uchwyt na widelce
8. Gówna lampka kontrolna
9. Koszyk metalowy do smaenia
10. Uchwyt koszyka
11. Wskanik wietlny temperatury
12. Pokrywka ltra
13. Widelce do fondue
14. Okienko
Instrukcja bezpieczeństwa
Aby zachowa bezpieczestwo,
wszelkie naprawy tego elektrycznego
urzdzenia musz by wykonywane
przez nasz serwis. Jeli urzdzenie
wymaga naprawy, prosimy wysa
je do naszego dziau obsugi klienta
(zob. zacznik).
Przed przystpieniem do
czyszczenia, naley sprawdzi, czy
urzdzenie zupenie ostygo i jest
wyczone z sieci elektrycznej.
Aby nie narazi si na poraenie
prdem, nie naley my elementu
grzejnego w wodzie, ani zanurza
go.
Szczegóowe informacje na temat
czyszczenia urzdzenia znajduj
si w punkcie Konserwacja i
czyszczenie.
Urzdzenie nie jest przystosowane
do bycia uruchamianym przy
uyciu zewntrznego czasomierza
lub odrbnego systemu zdalnego
sterowania.
Aby zapobiec przypadkowemu
wylaniu si gorcego oleju, naley
ustawi urzdzenie – trzymajc za
uchwyty – na stabilnej powierzchni
PL
64
odpornej na wysokie temperatury,
rozpryski i plamy; naley równie
zapewni wystarczajc przestrze
wokó urzdzenia.
Ostrzeżenie! Niektóre
elementy urzdzenia rozgrzewaj si
do bardzo wysokiej temperatury, a
przez pokryw moe wydobywa si
gorca para. Obsuga frytkownicy
wymaga wic ostronoci.
Urzdzenie przeznaczone jest
do zastosowa domowych lub
podobnych, jak np. w
- kuchniach biurowych lub innych
miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz
innych podobnych lokalach (przez
klientów);
- pensjonatach.
Nie dopuszcza do uywania
urzdzenia przez dzieci w wieku
poniej 8 lat.
Dzieci w wieku 8 lub wicej lat mog
obsugiwa urzdzenie wycznie
pod staym nadzorem.
Osoby o ograniczonych zdolnociach
zycznych, czuciowych lub
psychicznych albo nieposiadajce
stosownego dowiadczenia
lub wiedzy, mog korzysta z
urzdzenia tylko wówczas, kiedy
znajduj si pod nadzorem lub
zostay poinstruowane, jak uywa
urzdzenia i s w peni wiadome
wszelkich zagroe i wymaganych
rodków ostronoci.
Nie dopuszcza do uywania
urzdzenia jako zabawki przez
dzieci.
Nie wolno pozwala dzieciom
na wykonywanie jakichkolwiek
prac zwizanych bezporednio
z konserwacj lub czyszczeniem
urzdzenia bez nadzoru osoby
dorosej.
Nie dopuszcza do urzdzenia i jego
przewodu zasilajcego dzieci poniej
8 lat.
Ostrzeżenie! Nie pozwala, aby dzieci
miay dostp do elementów opakowania,
poniewa mog one spowodowa
zagroenie, np. uduszenia.
Nie rozgrzewać urządzenia bez oleju/
tłuszczu.
Nigdy nie naley zostawia wczonej
frytkownicy bez nadzoru.
Przed uyciem naley dokadnie
sprawdzi, czy gówny korpus urzdzenia
i wszystkie elementy czynnociowe s
65
sprawne i nie nosz ladów uszkodzenia.
Jeeli urzdzenie np. spado na tward
powierzchni albo przewód zasilajcy
zosta naraony na zbyt silne szarpnicie,
nie nadaje si ono do dalszego uytku:
nawet najmniejsza, niewidoczna usterka
powstaa z tego powodu, moe mie
ujemny wpyw na dziaanie urzdzenia i
bezpieczestwo uytkownika.
Nie umieszcza urzdzenia pod
kami, szafkami lub innymi wiszcymi
elementami, czy te bezporednio przy
cianie lub w rogu.
Upewni si, czy w pobliu nie znajduj
si adne materiay atwopalne.
Nie należy topić słoniny w kawałkach
w pustej frytkownicy.
Aby prawidowo
pracowa, element grzejny musi
by zanurzony w pynnym tuszczu.
W przeciwnym razie moe doj do
przegrzania i kawaki tuszczu mog si
zapali wchodzc w kontakt z elementem
grzejnym. Moe take doj do wyczenia
elementu grzejnego przez termiczny
wycznik bezpieczestwa.
Wielokrotnie uywany olej/tuszcz
moe si samoczynnie zapali przy
przegrzaniu. W takiej sytuacji naley
natychmiast wyj wtyczk z gniazdka,
a pojemnik przykry pokryw w celu
zduszenia pomieni.
Nie próbować gasić płonącego oleju/
tłuszczu wodą! Nie wlewać wody do
gorącego oleju/tłuszczu!
Nie przenosi gorcej frytkownicy,
na przykad podczas uywania lub
bezporednio po zakoczeniu smaenia
(mona si potkn i spowodowa
wypadek). Zawsze naley postpowa ze
szczególn ostronoci: gorcy tuszcz
moe spowodowa powane obraenia.
Nie dotyka rozgrzanego oleju.
Do rozgrzanego oleju/tuszczu nie
wkada plastikowych sztuców, ani nie
wylewa gorcego tuszczu do naczy z
tworzywa sztucznego.
Ostrzeżenie! Urzdzenie oraz przewód
sieciowy nie mog styka si z gorcymi
powierzchniami, ani te by
poddawane
dziaaniu wysokich temperatur. Przewód
zasilajcy nie powinien zwisa swobodnie
i naley uwaa aby znajdowa si w
bezpiecznej odlegoci od gorcych
elementów urzdzenia.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazda
elektrycznego:
- po zakończeniu pracy;
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do
czyszczenia.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka nie szarpa
za przewód.
Ostrzeżenie! Urzdzenie nie nadaje si
do uytku na wolnym powietrzu.
Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub uytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi win
ponosi wycznie uytkownik.
Automatyczny, termiczny wyłącznik
bezpieczeństwa
Jeeli poziom oleju lub wywaru spadnie
poniej bezpiecznego limitu, wbudowany
termiczny wycznik bezpieczestwa
aktywuje si i spowoduje wyczenie
elementu grzejnego. W takiej sytuacji naley
pozostawi urzdzenie, aby ostygo, po
czym doda odpowiedni ilo oleju lub
wywaru.
Jeeli wycznik bezpieczestwa nadal
aktywuje si, mimo i w pojemniku jest
66
ju odpowiednia ilo oleju lub wywaru,
naley zaprzesta uywania urzdzenia
i przed ponownym uyciem przekaza je
do sprawdzenia przez wykwali kowanego
specjalist.
Przed użyciem urządzenia po raz
pierwszy
Przed pierwszym uyciem urzdzenia,
naley je oczyci w sposób opisany w
punkcie Konserwacja i czyszczenie.
Pojemnik na olej/tłuszcz
Informacje ogólne
Przed wczeniem urzdzenia pojemnik
musi by napeniony pomidzy znacznikami
minimum a maximum.
Ostrzeżenie! nica midzy poziomami
minimum a maksimum wynosi okoo 470
ml.
Olej:
Zaleca si uywanie oleju przystosowanego
do gbokiego smaenia, który mona
bezpiecznie rozgrzewa do wysokiej
temperatury. Maksymalna ilo oleju w
urzdzeniu wynosi ok. 950 ml. Nie wolno
napenia
frytkownicy powyej znaku
maksimum.
Tuszcz (sonina) w kawakach:
Nie należy topić słoniny w kawałkach
w pustej frytkownicy. Tuszcz w
kawakach mona dodawa tylko wtedy,
kiedy frytkownica jest ju napeniona
pynnym tuszczem do poziomu
minimum.
Aby wypeni frytkownic potrzeba okoo
950 g tuszczu w kawakach. Naley
pokroi go w mae kostki i roztopi w
osobnym garnku, tak aby zamieni si w
pyn, ale nie za bardzo rozgrzany. W ten
sposób mona unikn ewentualnego
oparzenia podczas przelewania tuszczu do
frytkownicy. Wypeniajc frytkownic naley
pamita o tym, by nie przekroczy znaku
maximum.
Używanie urządzenia jako frytkownicy
Do smaenia we frytkownicy naley uywa
wycznie czystego oleju/tuszczu rolinnego.
Olej taki ma neutralny smak i mona go
rozgrzewa do temperatury 220ºC.
Nie naley mieszanych olejów.
Używanie urządzenia jako fondue
Uywa wycznie bulionu lub oleju
rolinnego. Tuszcz musi by przystosowany
do rozgrzewania do wysokiej temperatury
i musi mie neutralny smak. Tuszcze,
które maj tendencj do rozpryskiwania
si lub dymienia nie nadaj si do uycia
w urzdzeniu. Nie naley zatem korzysta
z innego rodzaju olejów lub t
uszczów
zwierzcych.
Koszyk do smażenia
Koszyk przeznaczony jest do umieszczania
w nim potraw, które maj by usmaone.
Jego maksymalna pojemno wynosi 200 g.
Uchwyt koszyka
Aby nałożyć koszyk, cisn obydwa boki (w
okolicy wystajcych wypustków) do siebie.
Nastpnie wsun kocówki do klamry
przymocowanej do koszyka. Wystajce
wypustki powinny bezpiecznie zaczepi si
o otworach znajdujcych si z po bokach
klamry.
W celu zdjęcia uchwytu, ponownie cisn
boki do siebie i wysun uchwyt z klamry.
67
Instrukcja obsługi
Frytkownica
Podnie koszyk do smaenia trzymajc
za uchwyt.
Napeni pojemnik tuszczem/olejem do
znacznika maximum.
W razie potrzeby naoy pokryw
wsuwajc j do przegubowej prowadnicy.
Zamkn pokryw.
W oy wtyczk do kontaktu.
Za pomoc regulatora temperatury
ustawi dan temperatur. Zapali si
wówczas lampka kontrolna.
Frytkownica zacznie si rozgrzewa.
Kiedy osignie ustawion temperatur,
lampka kontrolna zganie.
W oy potraw
przeznaczon do
smaenia (maks. 200 g) do koszyka.
Zaczepi uchwyt koszyka o klamr.
Otworzy pokryw i umieci kosz w
pojemniku.
Odczepi uchwyt od koszyka.
Zamkn pokryw.
Po zakoczeniu smaenia przekrci
regulator temperatury do najniszej
pozycji i otworzy pokryw.
Za pomoc uchwytu wyj koszyk,
odcedzajc olej/tuszcz nad pojemnikiem.
Usmaon potraw mona umieci na
tacce lub talerzu.
Po kadym smaeniu naley przekrci
regulator temperatury do najniszej
pozycji i wyj wtyczk z kontaktu.
Fondue
Podnie koszyk do smaenia trzymajc
za uchwyt.
Otworzy pokryw i zdj j z urzdzenia.
Napeni pojemnik tuszczem lub wywarem
do znacznika maximum.
Nie napenia serem ani czekolad,
poniewa pozostaoci mog by bardzo
trudne do usunicia, szczególnie wokó
elementu grzejnego.
Naoy uchwyt na widelce na
urzdzenie.
W oy wtyczk do kontaktu. Zapali si
wówczas gówna lampka kontrolna.
Za pomoc regulatora temperatury
ustawi
dan temperatur. Zapali si
wówczas lampka kontrolna.
Aby uchwyt na widelce nie nagrza si
zbyt mocno, nie nakada pokrywy.
Kiedy urzdzenie osignie ustawion
temperatur, lampka kontrolna zganie.
Mona rozpocz wówczas przyrzdzanie
potrawy.
Czas przyrzdzania misnego fondue
wynosi ok. pótorej do 3 minut, jeeli
uywa si tuszczu, lub 3-4 minuty przy
uyciu wywaru.
Po kadym uyciu naley przekrci
regulator temperatury do najniszej
pozycji i wyj wtyczk z kontaktu.
Porady praktyczne dotyczące smażenia
głębokiego
Potrawy smaone w oleju s bardzo
smaczne i poywne.
Pory artykuów ywnociowych smaonych
w gorcym oleju zamykaj si pod wpywem
wysokiej temperatury, uniemoliwiajc
tuszczowi przedostawanie si do wntrza.
W ten sposób zatrzymywany jest smak i
soki, a ywno zachowuje wszelkie wartoci
odywcze, biaka, witaminy i mineray.
Podczas smażenia należy przestrzegać
następujących zasad:
1. Do smaenia naley uywa wycznie
czystego oleju rolinnego. Olej taki ma
neutralny smak i mona go rozgrzewa
68
do temperatury 220ºC.
2. Nie wolno mieszanych rodzajów
oleju.
3. Dodawanie wieego oleju do starego
nie poprawia ani smaku, ani wydajnoci.
Raczej stary olej zepsuje ten wiey,
dodany do garnka.
4. Aby unikn pienienia si oleju,
naley zawsze sprawdza, czy
artykuy ywnociowe przeznaczone
do smaenia s cakowicie suche.
Szczególnej uwagi wymagaj mroonki,
które przed smaeniem naley
cakowicie rozmrozi, bowiem wilgo
zmniejsza wydajno oleju.
5. Aby osign podany rezultat, naley
smay w odpowiednich temperaturach.
Jeli olej nie jest dostatecznie
rozgrzany, artykuy ywnociowe mog
niepotrzebnie wchania go. Dlatego
te koszyk naley zanurzy
w oleju
nie wczeniej ni po zakoczeniu
rozgrzewania. Jeli olej jest za gorcy,
powierzchnia artykuów ywnociowych
zarumieni si zbyt szybko,
pozostawiajc niedogotowany, surowy
rodek.
6. Przed rozpoczciem procesu smaenia,
zamroone lub czciowo zamroone
artykuy ywnociowe mona zanurzy
na chwil, raz lub dwa razy, w gorcym
oleju.
7. Nie naley smay zbyt duej iloci
artykuów ywnociowych na raz.
Powinny one mie odpowiedni ilo
miejsca by swobodnie pywa w oleju
nie stykajc si ze sob nawzajem.
8. Przy smaeniu artykuów
panierowanych naley zwróci uwag,
aby panierka cile do nich przylegaa.
Resztki mki lub buki tartej nie powinny
dostawa si do pojemnika.
9. Wielokrotnie uywany stary olej mona
atwo rozpozna. Jest lepki, ma ciemny
kolor, pieni si i wydziela nieprzyjemny
zapach.
10. Stary tuszcz jest bardziej atwopalny,
gdy zawiera zanieczyszczenia z
poprzednich smae. Najlepiej wic
zmienia olej cakowicie po 3 lub 4
cyklach smaenia. Wydajno oleju
zaley jednak w duej mierze od tego,
co i w jakich ilociach smaymy.
11. Filtrowanie oleju po kadym smaeniu
przedua jego uyteczno i
wydajno.
12. Olej mona przechowywa w
pojemniku, pod warunkiem e jest on
przykryty i przechowywany w chodnym
miejscu.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystpieniem do czyszczenia
naley zawsze poczeka a urzdzenie
cakowicie ostygnie.
Nie zanurza urzdzenia w wodzie, ani
nie my go wod, poniewa grozi to
poraeniem prdem.
Aby usun tuszcz z pojemnika,
odczeka najpierw a wystarczajco
ostygnie, ale nie przejdzie jeszcze w
stan stay. Nastpnie przela tuszcz do
innego pojemnika odpornego na wysokie
temperatury. Olej mona prze ltrowa
przez specjalny papier, którym wykada
si zwyky lejek. Mona te wyoy tym
papierem metalowy koszyk do smaenia i
prze ltrowa olej w ten sposób.
Nie naley wylewa zuytego oleju/
tuszczu do zlewu. Kiedy ju wystygnie,
mona go wyrzuci do kosza na mieci.
Wntrze pojemnika mona najpierw
69
przetrze papierowymi rcznikami,
nastpnie gadk ciereczk, lekko
nasczon delikatnym detergentem.
Nastpnie wytrze je do sucha
ciereczk.
W pokrywie znajduje si ltr tuszczu,
który naley wymienia co kilka cykli
smaenia. Zdj pokrywk ltra i wyj
stary ltr. Zapasowe ltry mona naby w
serwisach Severin.
Woy nowy ltr i naoy pokrywk.
Koszyk do smaenia, jego uchwyt,
jak równie uchwyt na widelce i same
widelce naley my w gorcej wodzie z
detergentem.
Zewn
trzn obudow mona czyci
przecierajc lekko wilgotn, gadk
ciereczk.
Do czyszczenia nie naley stosowa
rcych roztworów, ani rodków
cierajcych.
Utylizacja
Urzdzenia oznaczone
powyszym symbolem naley
usuwa osobno, a nie wraz
ze zwykymi odpadkami z
gospodarstwa domowego. Urzdzenia takie
zawieraj bowiem cenne materiay, jakie
mona podda recyklingowi. Odpowiednia
utylizacja takich urzdze przyczynia si
do ochrony rodowiska i zdrowia ludzkiego.
Szczegóowych informacji na ten temat
udzielaj lokalne wadze lub sklepy
prowadzce sprzeda detaliczn.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiau i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowizuje si do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, e produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a póniej odesany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez rm Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowaa wano, urzdzenie
musi by uywane zgodnie z instrukcj i
nie moe by mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupowanion do tego osob, ani te
uszkodzone w wyniku nieprawidowego
uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zuycia, ani elementów atwo tukcych si,
jak szko, elementy z tworzyw sztucznych,
arówki itd. Niniejsza gwarancja nie
ogranicza ustawowych praw konsumenta
ani innych praw, jakie konsument posiada
zgodnie z obowizujcymi przepisami, które
dotycz zakupu przedmiotów uytkowych.
Jeeli urzdzenie przestanie dziaa
prawidowo i musi zosta odesane, naley
je dokadnie zapakowa
i doczy imi,
nazwisko i adres nadawcy oraz przyczyn
odesania. Jeli urzdzenie jest nadal na
gwarancji, prosz take doczy paragon
zakupu, lub faktur zakupow.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88

SEVERIN FR 2408 Instrukcja obsługi

Kategoria
Fondue, smakosze
Typ
Instrukcja obsługi