68
do temperatury 220ºC.
2. Nie wolno miesza rónych rodzajów
oleju.
3. Dodawanie wieego oleju do starego
nie poprawia ani smaku, ani wydajnoci.
Raczej stary olej zepsuje ten wiey,
dodany do garnka.
4. Aby unikn pienienia si oleju,
naley zawsze sprawdza, czy
artykuy ywnociowe przeznaczone
do smaenia s cakowicie suche.
Szczególnej uwagi wymagaj mroonki,
które przed smaeniem naley
cakowicie rozmrozi, bowiem wilgo
zmniejsza wydajno oleju.
5. Aby osign podany rezultat, naley
smay w odpowiednich temperaturach.
Jeli olej nie jest dostatecznie
rozgrzany, artykuy ywnociowe mog
niepotrzebnie wchania go. Dlatego
te koszyk naley zanurzy
w oleju
nie wczeniej ni po zakoczeniu
rozgrzewania. Jeli olej jest za gorcy,
powierzchnia artykuów ywnociowych
zarumieni si zbyt szybko,
pozostawiajc niedogotowany, surowy
rodek.
6. Przed rozpoczciem procesu smaenia,
zamroone lub czciowo zamroone
artykuy ywnociowe mona zanurzy
na chwil, raz lub dwa razy, w gorcym
oleju.
7. Nie naley smay zbyt duej iloci
artykuów ywnociowych na raz.
Powinny one mie odpowiedni ilo
miejsca by swobodnie pywa w oleju
nie stykajc si ze sob nawzajem.
8. Przy smaeniu artykuów
panierowanych naley zwróci uwag,
aby panierka cile do nich przylegaa.
Resztki mki lub buki tartej nie powinny
dostawa si do pojemnika.
9. Wielokrotnie uywany stary olej mona
atwo rozpozna. Jest lepki, ma ciemny
kolor, pieni si i wydziela nieprzyjemny
zapach.
10. Stary tuszcz jest bardziej atwopalny,
gdy zawiera zanieczyszczenia z
poprzednich smae. Najlepiej wic
zmienia olej cakowicie po 3 lub 4
cyklach smaenia. Wydajno oleju
zaley jednak w duej mierze od tego,
co i w jakich ilociach smaymy.
11. Filtrowanie oleju po kadym smaeniu
przedua jego uyteczno i
wydajno.
12. Olej mona przechowywa w
pojemniku, pod warunkiem e jest on
przykryty i przechowywany w chodnym
miejscu.
Konserwacja i czyszczenie
∙ Przed przystpieniem do czyszczenia
naley zawsze poczeka a urzdzenie
cakowicie ostygnie.
∙ Nie zanurza urzdzenia w wodzie, ani
nie my go wod, poniewa grozi to
poraeniem prdem.
∙ Aby usun tuszcz z pojemnika,
odczeka najpierw a wystarczajco
ostygnie, ale nie przejdzie jeszcze w
stan stay. Nastpnie przela tuszcz do
innego pojemnika odpornego na wysokie
temperatury. Olej mona przefi ltrowa
przez specjalny papier, którym wykada
si zwyky lejek. Mona te wyoy tym
papierem metalowy koszyk do smaenia i
przefi ltrowa olej w ten sposób.
∙ Nie naley wylewa zuytego oleju/
tuszczu do zlewu. Kiedy ju wystygnie,
mona go wyrzuci do kosza na mieci.
Wntrze pojemnika mona najpierw