39
korzystając z uchwytu (Rys. 1 (11)). Koszyk umieścić w położeniu ociekania
(Rys. 1 (8b)), aby odsączyć nadmiar oleju.
• Po odsączeniu wyjąć koszyk z frytkownicy i opróżnić go. Następnie odłączyć
frytkownicę od źródła zasilania.
• Kiedy olej jest już zimny, włożyć koszyk do frytkownicy i przesunąć uchwyt (11)
do wewnątrz. Jeżeli używany był tłuszcz w stanie stałym, pozostawić go w zbior-
niku aż do zastygnięcia. Frytkownicę przechowywać z zastygniętym tłuszczem.
• Uchwyt koszyka ma dwie pozycje dla wygodniejszego użytkowania:
- Kiedy używasz koszyka, naciśnij metalowe końcówki uchwytu do środka i
przesuń plastikowe części aby uzyskać maksymalną dlugość uchwytu,
zwiękasz to wygodę użytkowania ( Fig.4a)
- Kidey chcesz umieścić uchwyt koszyka w zbiorniku oleju, naciśnij ponownie
końcówki i przesuń plastkowe części (Fig.4b), skrócenie uchwytu pozwoli
na zamknięcie pokrywy frytownicy.
WYKORZYSTANIE TŁUSZCZU W STANIE STAŁYM
• Jeżeli do smażenia wykorzystywany jest tłuszcz w stanie stałym (poprzednio
nieużywany), należy pamiętać o następujących środkach ostrożności:
- Kawałki tłuszczu powinny być roztapiane w rondlu w niskiej temperaturze.
Nadzorować roztapianie tłuszczu i utrzymywać rondel poza zasięgiem
dzieci.
- Przerwać podgrzewanie, kiedy tylko tłuszcz zostanie roztopiony. Umieścić
frytkownicę w zlewie i bardzo ostrożnie przelać tłuszcz do zbiornika.
- Pamiętać, aby nie przekroczyć maksymalnego poziomu zaznaczonego na zbiorniku.
• Jeżeli wykorzystywany jest tłuszcz pozostawiony w urządzeniu z poprzed-
niego smażenia, należy go ponakłuwać widelcem. Zamknąć pokrywę fryt-
kownicy, aby uniknąć rozpryskiwania się tłuszczu i nastawić pokrętło regu-
lacji temperatury (Rys. 1 (3)) na 160ºC, tak aby tłuszcz roztapiał się powoli.
Temperatura może zostać zwiększona po roztopieniu się tłuszczu.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
• Przed rozpoczęciem czyszczenia odczekać, aż olej całkowicie ostygnie. Wy-
łączyć frytkownicę z prądu.
• Koszyk i pokrywę można myć wodą z mydłem. Aby zdjąć pokrywę, należy
ustawić ją w położeniu pionowym i wyjąć. Zewnętrzną powierzchnię obu-
dowy wyczyścić wilgotną ściereczką.
• Opróżnić zbiornik z oleju, wykorzystując do tego celu dziobek (Rys. 1 (9)).
• Przy okazji wymiany oleju można wymyć wnętrze zbiornika gorącą wodą z
mydłem. Następnie osuszyć ściereczką – przed rozpoczęciem kolejnego
smażenia upewnić się, że zbiornik jest zupełnie suchy.
• WAŻNE: Nigdy nie zanurzać frytkownicy w wodzie.
Freidora FL 6405 39 15/11/06, 10:45:02