Solac FL6405 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Solac FL6405 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
37
• POLSKA
UWAGA
Przed użyciem przeczytać uważnie poniższą instrukcję i zachować ją na
wypadek jakichkolwiek wątpliwości.
Urządzenie może być wykorzystywane jedynie do użytku domowego, tj.
wyłącznie w sposób opisany w niniejszej instrukcji.
Przed podłączeniem urządzenia do prądu należy upewnić się, że napięcie okre-
ślone na tabliczce znamionowej odpowiada napięciu domowej sieci zasilania.
Nie podłączać frytkownicy, gdy poziom oleju znajduje się poniżej poziomu
minimalnego lub powyżej maksymalnego.
Do frytkownicy nie należy wlewać jakichkolwiek płynów poza olejem.
Nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie ani w żadnych innych płynach
.
Upewnić się, że gniazdo wtykowe jest wyposażone we właściwe uziemienie.
Po zakończeniu pracy wyłączyć frytkownicę z prądu.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie pozostawiać pracującego urządzenia bez nadzoru.
Frytkownica wyposażona jest w termiczny wyłącznik bezpieczeństwa. W
przypadku uszkodzenia termostatu zasilanie elektryczne jest automatycznie
odcinane, co zapobiega między innymi niebezpieczeństwu przegrzania.
Unikać przesuwania lub przenoszenia pracującej frytkownicy.
Nie używać urządzenia, którego przewód zasilający lub wtyczka są uszko-
dzone. Uszkodzony przewód może zostać wymieniony jedynie przez pracow-
nika autoryzowanego serwisu technicznego.
Zewnętrzna powierzchnia urządzenia nagrzewa się do wysokiej temperatury,
należy więc zachować ostrożność przy jego użytkowaniu.
Firma Electrodomésticos Solac, S.A. nie ponosi odpowiedzialności za obra-
żenia ciała lub szkody w stosunku do ludzi, zwierząt lub rzeczy wynikające
ze zignorowania tego ostrzeżenia.
WAŻNE!! Chcąc pozbyć się urządzenia, NIGDY nie należy wyrzucać
go do kosza. Należy oddać je do najbliższego PUNKTU SKŁADOWA-
NIA I UTYLIZACJI odpadów. W ten sposób chronimy środowisko na-
turalne.
ÓWNE PODZESPOŁY RYS. 1
1.- Pokrywa (zdejmowana)
2.- Filtr przeciwzapachowy i przeciwtłuszczowy
3.- Pokrętło regulacji temperatury
Freidora FL 6405 37 15/11/06, 10:44:52
38
4.- Lampka kontrolna (nagrzewanie)
5.- Zbiornik (1 l)
6.- Koszyk (450 g)
7.- Uchwyt koszyka
8.- Podstawa koszyka
8.a Położenie smażenia
8.b Położenie ociekania
9.- Dziobek do wylewania oleju
10.- Uchwyty
11.- Uchwyt pokrywy
OBSŁUGA
Przed pierwszym użyciem frytkownicy zbiornik (Rys. 1 (5)) i koszyk (Rys. 1
(6)) zaleca się wyczyścić za pomocą wilgotnej ściereczki, a następnie dokład-
nie wysuszyć.
Ustawić urządzenie na poziomej, płaskiej i stabilnej powierzchni, z dala od
krawędzi. Przewód zasilający nie powinien zwisać ze stołu lub pozostawać
w kontakcie z gorącymi powierzchniami.
Otworzyć pokrywę (Rys. 1 (1)).
Przymocować uchwyt (Rys. 1 (7)) do koszyka (Rys. 1 (6)). W tym celu należy
wsunąć końcówki uchwytu do koszyka, aż znajdą się położeniu pokazanym
na Rys 2.
Nalać oleju lub ciekłego tłuszczu do frytkownicy, pamiętając, że jego poziom
musi znajdować się powyżej minimum i poniżej maksimum. Poziomy mini-
malny i maksymalny są oznaczone w zbiorniku.
Podłączyć urządzenie do sieci zasilającej. Jeśli pokrętło regulacji temperatury
(Rys. 1 (3)) jest w pozycji wyłączenia (0), lampka kontrolna (Rys. 1 (4)) również
jest wyłączona. Obracając pokrętło regulacji temperatury (Rys. 1 (3)), wybrać
żądaną temperaturę, w zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy.
Następnie zaświeci się czerwona lampka kontrolna (Rys. 1 (4)). Oznaczać to
będzie, że frytkownica podgrzewa olej. Lampka kontrolna (Rys. 1 (4)) zgaśnie,
gdy olej lub płynny tłuszcz rozgrzeje się do wybranej temperatury. Podczas
smażenia lampka kontrolna temperatury będzie na przemian gasnąć i zapalać
się, co wskazuje, że termostat na bieżąco koryguje temperaturę.
Umieścić produkty w koszyku (Rys. 1 (6)), gdy ten znajduje się wciąż poza
frytkownicą. Gdy zgaśnie lampka kontrolna nagrzewania (Rys. 1 (4)), koszyk
należy ostrożnie umieścić w urządzeniu w położeniu smażenia (Rys. 1 (8a)).
Olej powinien całkowicie zakrywać produkty.
Opuścić pokrywę (Rys. 1 (1)), aby zapobiec wydostawaniu się dymu i zapachów.
Opuszczenie pokrywy jest możliwe tylko po poprawnym umieszczeniu koszyka
– tak aby jego uchwyt znajdował się w zagłębieniu w pokrywie (Rys. 3).
Po zakończeniu przygotowywania potrawy pokrętło regulacji temperatury
(Rys. 1 (3)) należy przestawić do pozycji wyłączenia (0). Otworzyć pokrywę,
Freidora FL 6405 38 15/11/06, 10:45:01
39
korzystając z uchwytu (Rys. 1 (11)). Koszyk umieścić w położeniu ociekania
(Rys. 1 (8b)), aby odsączyć nadmiar oleju.
Po odsączeniu wyjąć koszyk z frytkownicy i opróżnić go. Następnie odłącz
frytkownicę od źródła zasilania.
Kiedy olej jest już zimny, włożyć koszyk do frytkownicy i przesunąć uchwyt (11)
do wewnątrz. Jeżeli używany był tłuszcz w stanie stałym, pozostawić go w zbior-
niku aż do zastygnięcia. Frytkownicę przechowywać z zastygniętym tłuszczem.
Uchwyt koszyka ma dwie pozycje dla wygodniejszego użytkowania:
- Kiedy używasz koszyka, naciśnij metalowe końcówki uchwytu do środka i
przesuń plastikowe części aby uzyskać maksymalną dlugość uchwytu,
zwiękasz to wygodę użytkowania ( Fig.4a)
- Kidey chcesz umieścić uchwyt koszyka w zbiorniku oleju, naciśnij ponownie
końcówki i przesuń plastkowe części (Fig.4b), skrócenie uchwytu pozwoli
na zamknięcie pokrywy frytownicy.
WYKORZYSTANIE USZCZU W STANIE STYM
Jeżeli do smażenia wykorzystywany jest tłuszcz w stanie stałym (poprzednio
nieużywany), należy pamiętać o następujących środkach ostrożności:
- Kawałki tłuszczu powinny być roztapiane w rondlu w niskiej temperaturze.
Nadzorować roztapianie tłuszczu i utrzymywać rondel poza zasięgiem
dzieci.
- Przerwać podgrzewanie, kiedy tylko tłuszcz zostanie roztopiony. Umieścić
frytkownicę w zlewie i bardzo ostrożnie przelać tłuszcz do zbiornika.
- Pamiętać, aby nie przekroczyć maksymalnego poziomu zaznaczonego na zbiorniku.
Jeżeli wykorzystywany jest tłuszcz pozostawiony w urządzeniu z poprzed-
niego smażenia, należy go ponakłuwać widelcem. Zamknąć pokrywę fryt-
kownicy, aby uniknąć rozpryskiwania się tłuszczu i nastawić pokrętło regu-
lacji temperatury (Rys. 1 (3)) na 160ºC, tak aby tłuszcz roztapiał się powoli.
Temperatura może zostać zwiększona po roztopieniu się tłuszczu.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed rozpoczęciem czyszczenia odczekać, aż olej całkowicie ostygnie. Wy-
łączyć frytkownicę z prądu.
Koszyk i pokrywę można myć wodą z mydłem. Aby zdjąć pokrywę, należy
ustawić ją w położeniu pionowym i wyjąć. Zewnętrzną powierzchnię obu-
dowy wyczyścić wilgotną ściereczką.
Opróżnić zbiornik z oleju, wykorzystując do tego celu dziobek (Rys. 1 (9)).
Przy okazji wymiany oleju można wymyć wnętrze zbiornika gorącą wodą z
mydłem. Następnie osuszyć ściereczką – przed rozpoczęciem kolejnego
smażenia upewnić się, że zbiornik jest zupełnie suchy.
WAŻNE: Nigdy nie zanurzać frytkownicy w wodzie.
Freidora FL 6405 39 15/11/06, 10:45:02
40
WSKAZÓWKI
Wkładane do oleju lub tłuszczu produkty powinny być zupełnie suche.
Aby zapobiec sklejaniu się ziemniaków, należy umyć je przed smażeniem.
Jeżeli frytkownica nie jest często używana, zaleca się przechowywanie oleju
lub tłuszczu w lodówce lub innym chłodnym miejscu, w szczelnie zamknię-
tym pojemniku. Przed włożeniem oleju do lodówki należy usunąć z niego
resztki produktów, używając do tego cedzaka.
Olej powinien być wymieniany, kiedy nabierze ciemnego koloru, nieprzyjem-
nie pachnie lub jedzenie ma nieprzyjemny smak. Nigdy nie należy mieszać
świeżego oleju z olejem lub tłuszczem już wykorzystywanym.
Nie pozostawiać oleju/tłuszczu w wysokiej temperaturze dłużej, niż jest to
konieczne.
Pokrywa frytkownicy powinna zawsze być zamknięta, aby kurz lub inne za-
nieczyszczenia nie mogły dostać się do oleju lub tłuszczu.
Zużyty olej lub tłuszcz nie powinien być wylewany do WC ani do zlewu.
Należy przelać go do zamkniętego naczynia, a następnie umieścić w odpo-
wiednim pojemniku na odpady.
Freidora FL 6405 40 15/11/06, 10:45:03
1/61