się zbyt szybko, pozostawiając
niedogotowany, surowy środek.
6. Przed rozpoczęciem procesu smażenia,
zamrożone lub częściowo zamrożone
artykuły żywnościowe można zanurzyć
na chwilę, raz lub dwa razy, w gorącym
oleju.
7. Nie należy smażyć zbyt dużej ilości
artykułów żywnościowych na raz.
Powinny one mieć odpowiednią ilość
miejsca by swobodnie pływać w oleju
nie stykając się ze sobą nawzajem.
8. Przy smażeniu artykułów
panierowanych należy zwrócić uwagę,
aby panierka ściśle do nich przylegała.
Resztki mąki lub bułki tartej nie
powinny dostawać się do pojemnika.
9. Wielokrotnie używany stary olej można
łatwo rozpoznać. Jest lepki, ma ciemny
kolor, pieni się i wydziela nieprzyjemny
zapach.
10. Stary tłuszcz jest bardziej łatwopalny,
gdyż zawiera zanieczyszczenia z
poprzednich smażeń. Najlepiej więc
zmieniać olej całkowicie po 3 lub 4
cyklach smażenia. Wydajność oleju
zależy jednak w dużej mierze od tego,
co i w jakich ilościach smażymy.
11. Filtrowanie oleju po każdym smażeniu
przedłuża jego użyteczność i wydajność.
12. Olej można przechowywać w
pojemniku, pod warunkiem że jest on
przykryty i przechowywany w
chłodnym miejscu.
Czyszczenie i konserwacja
● Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy zawsze poczekać aż urządzenie
całkowicie ostygnie.
● Uwaga: Aby nie narazić się na porażenie
prądem, nie należy myć obudowy
frytkownicy ani przewodu zasilającego
wodą lub innymi płynami, ani zanurzać
ich.
● Do czyszczenia nie należy stosować
żadnych silnych środków ścierających czy
roztworów, ani ostrych narzędzi.
-
Pokrywę można zdjąć w celu umycia,
najpierw otwierając do pozycji pionowej,
a następnie lekko zamykając i
wysuwając.
-
W pokrywie znajduje się filtr tłuszczu,
który należy wymieniać co kilka cykli
smażenia. Zdjąć pokrywkę filtra i wyjąć
stary filtr. Wyczyścić pokrywkę wilgotną
ściereczką z dodatkiem niewielkiej ilości
płynu do mycia. Następnie wytrzeć
dokładnie do sucha. Włożyć nowy filtr i
nałożyć pokrywkę. Zapasowe filtry
można nabyć w serwisach Severin.
-
Aby usunąć tłuszcz z pojemnika,
odczekać najpierw aż wystarczająco
ostygnie, ale nie przejdzie jeszcze w stan
stały. Następnie przelać tłuszcz do innego
pojemnika odpornego na wysokie
temperatury. Olej można przefiltrować
przez specjalny papier, którym wykłada
się zwykły lejek. Można też wyłożyć tym
papierem metalowy koszyk do smażenia
i przefiltrować olej w ten sposób.
● Nie należy wylewać zużytego
oleju/tłuszczu do zlewu. Kiedy już
wystygnie, można go wyrzucić do kosza
na śmieci.
Wnętrze pojemnika można najpierw
przetrzeć papierowymi ręcznikami,
następnie gładką ściereczką, lekko
nasączoną delikatnym detergentem.
Następnie wytrzeć je do sucha ściereczką.
-
Koszyk do smażenia należy umyć w
gorącej wodzie z płynem po każdym
użyciu.
-
Zewnętrzną obudowę można czyścić
przecierając lekko wilgotną, gładką
ściereczką.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez
45