PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
WEWNĘTRZNA STRONA DRZWI
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie
drzwi urządzenia znajdują się:
• Numery poziomów piekarnika.
• Informacje o funkcjach pieczenia, zalecanych
poziomach umieszczania potraw i temperatu‐
rach dla popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach mają wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych składników.
GOTOWANIE NA PARZE
Naczynia do gotowania na parze
• Używać wyłącznie żaroodpornych i nierdzew‐
nych naczyń lub pojemników na żywność wy‐
konanych ze stali chromowej (tylko w niektó‐
rych modelach).
Poziomy umieszczania potraw
• Odpowiednie poziomy umieszczania potraw
podano w tabeli poniżej. Poziomy umieszcza‐
nia potraw należy liczyć od dołu do góry.
Ogólne wskazówki
• W przypadku gotowania trwającego dłużej niż
30 minut lub gotowania większych porcji żyw‐
ności, należy w razie potrzeby dodać wody.
• Umieścić potrawę w odpowiednich naczyniach
i umieścić naczynia na rusztach. Zachować
odpowiednią odległość między rusztami, aby
zapewnić możliwość obiegu pary wokół każ‐
dego naczynia.
• Po każdym użyciu należy usunąć wodę z szu‐
flady na wodę, węży połączeniowych i genera‐
tora pary. Patrz rozdział „Konserwacja i czy‐
szczenie”.
Uwagi dotyczące tabel gotowania na parze
• Tabele zawierają dane dotyczące typowych
potraw.
• Podane temperatury i czasy mają jedynie
orientacyjny charakter i zależą od rodzaju,
wielkości i ilości potrawy oraz użytych naczyń.
• Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy użyć najbardziej zbliżonego
przepisu.
• Jeśli dane w tabelach nie wskazują inaczej,
należy rozpoczynać pieczenie w zimnym pie‐
karniku.
• Gotując ryż należy stosować proporcje wody
do ryżu 1,5:1 – 2:1 ze względu na jego zdol‐
ność pochłaniania wody.
TABELA ILOŚCI WODY DO GOTOWANIA NA PARZE
Woda w szufladzie na wodę (ml)
Czas
1)
(min)
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
GOTOW. PAROWE + NAWIEW/
PIECZENIE PAROWE EKO
OSTRZEŻENIE!
Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy
funkcja jest włączona. Występuje zagro‐
żenie poparzeniem.
Ta funkcja jest odpowiednia do każdego typu
żywności — świeżej lub mrożonej. Można jej
używać do gotowania/pieczenia, podgrzewania,
rozmrażania, gotowania lub blanszowania wa‐
rzyw, mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kukurydzy,
kaszy manny i jajek.
Przyrządzanie posiłków: za jednym razem moż‐
na przyrządzić cały posiłek. Aby prawidłowo ugo‐
2
www.electrolux.com