Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt wysoka temperatura pie-
czenia
Wybrać nieco niższe ustawie-
nie
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt krótki czas pieczenia
Ustawić dłuższy czas piecze-
nia. Czasu pieczenia nie moż-
na skracać ustawiając wy-
ższą temperaturę
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt dużo cieczy w cieście
Dodawać mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, przede wszystkim w
przypadku używania robotów
kuchennych
Ciasto jest zbyt suche
Zbyt niska temperatura piecze-
nia
Ustawić wyższą temperaturę w
piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto przyrumienia się nierów-
nomiernie
Zbyt wysoka temperatura pie-
czenia i zbyt krótki czas piecze-
nia
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas pie-
czenia
Ciasto przyrumienia się nierów-
nomiernie
Ciasto nie zostało równomier-
nie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równo-
miernie na blasze
Ciasto nie wypieka się w ciągu
podanego czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura
Wybrać nieco wyższe ustawie-
nie
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
keks
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Biszkopt Termoobieg 2 140 0:35-0:50
Biszkopt Pieczenie trady-
cyjne
2 160 0:35-0:50
Kruchy spód plac-
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
0:10-0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150-170 0:20-0:25
Przydatne rady i wskazówki 11