PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
WEWNĘTRZNA STRONA DRZWI
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie
drzwi piekarnika znajdują się:
• numery poziomów umieszczania potraw (w
wybranych modelach)
• informacje o funkcjach piekarnika, zalecane
poziomy umieszczania potraw i temperatury
dla popularnych potraw (w wybranych mode‐
lach).
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach służą jedynie orientacji. Za‐
leżą one od przepisu, jakości i ilości
użytych składników.
GOTOWANIE NA PARZE
Naczynia do gotowania na parze
• Należy stosować wyłącznie żaroodporne i nie‐
rdzewne naczynia.
• Dobrze do tego celu nadają się pojemniki do
gotowania ze stali chromowej (dołączone w
zestawie z niektórymi modelami).
Poziomy umieszczania potraw
• Prawidłowe poziomy umieszczania potraw
podano w poniższej tabeli. Poziomy umie‐
szczania potraw liczy się od dołu do góry.
Informacje ogólne
• Podczas pieczenia dłuższego niż 30 minut lub
pieczenia większych porcji żywności, należy
dodawać wody, jeśli jest to konieczne.
• Umieścić potrawę w odpowiednich naczyniach
i umieścić naczynia na rusztach piekarnika.
Zachować odległość między rusztami, aby pa‐
ra mogła dotrzeć do każdego naczynia.
• Po każdym użyciu należy usunąć wodę z szu‐
flady na wodę, węży połączeniowych i genera‐
tora pary. Patrz rozdział „Konserwacja i czy‐
szczenie”.
Informacje dotyczące tabeli Gotowanie na parze
• Tabele zawierają dane dotyczące typowych
potraw.
• Podana temperatura i czas stanowią jedynie
dane referencyjne i są zależne od składu,
wielkości i ilości potrawy oraz od naczyń.
• Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy użyć podobnego przepisu.
• Rozpocząć pieczenie w zimnym piekarniku,
jeśli dane w tabeli nie zalecają innej procedu‐
ry.
• Podczas gotowania ryżu, ze względu na jego
właściwości pochłaniania wody, należy stoso‐
wać proporcje wody do ryżu 1,5:1 – 2:1.
TABELA WODY DO GOTOWANIA NA PARZE
Woda w szufladzie na wodę w ml
Czas
1)
w minutach
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
GOTOW. PAROWE + NAWIEW
OSTRZEŻENIE!
Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy
funkcja jest włączona. Występuje zagro‐
żenie poparzeniem.
Ta funkcja jest przeznaczona do każdego typu
żywności — świeżej i mrożonej. Tym sposobem
można przyrządzać, podgrzewać, rozmrażać,
parzyć lub blanszować warzywa, mięso, ryby,
makarony, ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Przyrządzanie menu: Jednorazowo można przy‐
gotować pełne menu. Aby uniknąć niedogotowa‐
nia lub rozgotowania potraw, należy wybierać
potrawy o podobnym czasie gotowania. Używać
największej ilości wody podanej dla pojedyncze‐
go składnika. Umieścić potrawy na różnych po‐
ziomach w piekarniku w odpowiednich naczy‐
2
www.aeg.com