Electrolux EOA5851AAX Recipe book

Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
PL RECIPE BOOK INSTRUKCJA OBSŁUGI
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
WEWNĘTRZNA STRONA DRZWI
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie
drzwi urządzenia znajdują się:
Numery poziomów piekarnika.
Informacje o funkcjach pieczenia, zalecanych
poziomach umieszczania potraw i temperatu‐
rach dla popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach mają wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych składników.
PORADY DOTYCZĄCE
SPECJALNYCH FUNKCJI
PIECZENIA PIEKARNIKA
Podtrzymywanie temp.
Ta funkcja umożliwia podtrzymanie temperatury
potrawy.
Temperatura zostanie automatycznie ustawiona
na 80°C.
Podgrzewanie talerzy
Podgrzewanie talerzy i naczyń.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia na
ruszcie piekarnika. Po upływie połowy czasu za‐
mienić miejscami naczynia na górze i na dole.
Temperatura jest automatycznie ustawiona na
70°C.
Zalecany poziom umieszczenia potrawy: 3.
Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można wykorzystać do
przygotowywania dowolnego ciasta drożdżowe‐
go. Stwarza ona dobre warunki do wyrastania
ciasta. Włożyć ciasto do odpowiednio dużego
naczynia do wyrastania i przykryć je wilgotnym
ręcznikiem lub folią. Umieścić ruszt na pierw‐
szym poziomie i postawić na nim naczynie z
ciastem. Zamknąć drzwi i wybrać funkcję wyras‐
tania ciasta. Ustawić wymagany czas.
PIECZENIE CIAST
Ogólne wskazówki
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotych‐
czas używane urządzenie. Należy dostoso
wać używane ustawienia (temperatury, czasu
pieczenia) i poziomy umieszczania potraw do
wartości podanych w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia
można wyłączyć piekarnik około 10 minut
przed końcem pieczenia i wykorzystać ciepło
resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żywności
może spowodować odkształcenie blach podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach odkształcenia
znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się ustawienie za pierwszym razem
niższej temperatury.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy wybrać najbardziej podobny.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie można wydłużyć czas pie‐
czenia o 10–15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie za‐
wsze przyrumieniają się równomiernie. W tym
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PIECZENIA CIAST
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpo‐
wiednio przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni po‐
ziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym
poziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem
peraturę piekarnika.
2
www.electrolux.com
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze
nia. Nie można skracać czasu
pieczenia poprzez ustawienie
wyższej temperatury.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, zwłaszcza w przypad‐
ku użycia robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży zwiększyć temperatu
piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży skrócić czas pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru
mienia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru
mienia.
Ciasto nie zostało równomier
nie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po
upływie podanego czasu pie‐
czenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
PIECZENIE NA JEDNYM POZIOMIE:
Pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas (min)
Kołacz / Brioszka Termoobieg 1 150 - 160 50 - 70
Babka piasko‐
wa / Ciasto owo‐
cowe
Termoobieg 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake / Biszkopt
niskokaloryczny
Termoobieg 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake / Biszkopt
niskokaloryczny
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 35 - 50
Kruchy spód
placka
Termoobieg 2
170 - 180
1)
10 - 25
Biszkoptowy
spód placka
Termoobieg 2 150 - 170 20 - 25
POLSKI 3
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas (min)
Apple pie / Szar‐
lotka (2 formy, Ø
20 cm, umie‐
szczone po prze‐
kątnej)
Termoobieg 2 160 60 - 90
Apple pie / Szar‐
lotka (2 formy, Ø
20 cm, umie‐
szczone po prze‐
kątnej)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 70 - 90
Sernik Pieczenie trady‐
cyjne
1 170 - 190 60 - 90
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas (min)
Warkocz droż‐
dżowy / Wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170 - 190 30 - 40
Strucla bożona‐
rodzeniowa
Pieczenie trady‐
cyjne
2
160 - 180
1)
50 - 70
Chleb (żytni):
1.
Pierwszy
etap piecze‐
nia.
2.
Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady‐
cyjne
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Ptysie z kre‐
mem / Eklery
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rolada biszkop‐
towa
Pieczenie trady‐
cyjne
3
180 - 200
1)
10 - 20
Ciasto z kru‐
szonką (suche)
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Maślane ciasto
migdałowe /
Ciastka cukrowe
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
20 - 30
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Termoobieg 3 150 35 - 55
4
www.electrolux.com
Rodzaj wypieku
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas (min)
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170 35 - 55
Placek owocowy
na kruchym cieś‐
cie
Termoobieg 3 160 - 170 40 - 80
Ciasta drożdżo‐
we z delikatnymi
dodatkami (np.
twarogiem, kre‐
mem, słodkim
sosem)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciastka
Rodzaj wypieku
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas (min)
Ciasteczka kru‐
che
Termoobieg 3 150 - 160 10 - 20
Short bread /
Ciasteczka ma‐
ślane / Paluchy
Termoobieg 3 140 20 - 35
Short bread /
Ciasteczka ma‐
ślane / Paluchy
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160
1)
20 - 30
Ciasteczka z
ciasta biszkopto‐
wego
Termoobieg 3 150 - 160 15 - 20
Ciasteczka z bia‐
łek jaj / Bezy
Termoobieg 3 80 - 100 120 - 150
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 30 - 50
Ciasteczka droż‐
dżowe
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka z
ciasta francu‐
skiego
Termoobieg 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
10 - 25
Bułki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
10 - 25
POLSKI 5
Rodzaj wypieku
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas (min)
Small cakes /
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
Termoobieg 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
170
1)
20 - 30
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wypieki i zapiekanki
Potrawa
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas (min)
Zapiekanka z
makaronem
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 25 - 40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 15 - 30
Bagietki posypa‐
ne serem
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 15 - 30
Słodkie suflety
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 40 - 60
Suflety z rybą
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 30 - 60
Nadziewane wa‐
rzywa
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 30 - 60
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
PIECZENIE NA KILKU POZIOMACH
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas (min)Poziom piekarnika
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kre‐
mem / Eklery
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Strucla 1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
6
www.electrolux.com
Ciasteczka/small cakes/ciastka/drożdżówki/bułki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas (min)Poziom piekarnika
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru‐
che
1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread /
Ciasteczka ma‐
ślane / Paluchy
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Ciasteczka z
ciasta biszkopto‐
wego
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Ciasteczka z bia‐
łek jaj / Bezy
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Ciasteczka droż‐
dżowe
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Ciasteczka z
ciasta francu‐
skiego
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bułki 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
TERMOOBIEG (NISKA TEMP.)
Funkcji tej należy używać do pieczenia delikatne‐
go, chudego mięsa i ryb przy ustawieniu tempe‐
ratury wewnątrz produktu poniżej 65°C. Funkcja
Termoobieg (niska temp.) nie jest odpowiednia
do przyrządzania takich potraw, jak mięso du‐
szone w sosie własnym czy tłusta pieczeń wie‐
przowa. W celu zapewnienia odpowiedniej tem‐
peratury wewnątrz produktu można użyć czujni‐
ka temperatury (patrz tabela dla czujnika tempe‐
ratury).
W ciągu pierwszych 10 minut można ustawić
temperaturę piekarnika w przedziale od 80°C do
150°C. Domyślna temperatura wynosi 90°C. Po
ustawieniu temperatury piekarnik będzie konty‐
nuował pieczenie w temperaturze 80°C. Nie na‐
leży używać automatycznej funkcji Termoobieg
(niska temp.) do pieczenia drobiu.
W przypadku korzystania z tej funkcji
należy piec potrawy bez przykrycia.
1.
Obsmażyć mięso na patelni na płycie grzej‐
nej przez 1-2 minuty po każdej stronie.
2.
Umieścić gorącą patelnię z mięsem na rusz‐
cie piekarnika.
3.
Umieścić czujnik temperatury w mięsie.
4.
Wybrać funkcję Termoobieg (niska temp.) i
ustawić odpowiednią docelową temperaturę
wewnątrz produktu.
Rodzaj pieczonej
potrawy
Ciężar (g)
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Pieczeń wołowa 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Filet wołowy 1000 - 1500 3 120 90 - 150
POLSKI 7
Rodzaj pieczonej
potrawy
Ciężar (g)
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Pieczeń cielęca 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Steki 200 - 300 3 120 20 - 40
PIZZA
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (min)
Pizza (na cienkim
spodzie)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (z wieloma do‐
datkami)
2 180 - 200 20 - 30
Tarty 1 180 - 200 40 - 55
Tarta szpinakowa 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tarta szwajcarska 1 170 - 190 45 - 55
Szarlotka przykryta 1 150 - 170 50 - 60
Ciasto warzywne 1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
2
230 - 250
1)
10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (po‐
trawa z Alzacji podob
na do pizzy)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pierogi (rosyjska wer‐
sja calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
PIECZENIE MIĘS
Do pieczenia należy używać naczyń żarood‐
pornych (należy zapoznać się ze wskazówka‐
mi producenta).
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio
w głębokiej blasze do pieczenia (jeśli jest w
wyposażeniu) lub na ruszcie nad głęboką bla‐
chą do pieczenia.
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod
przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar‐
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięs, które mają się przy‐
rumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
Zaleca się pieczenie w piekarniku mięsa i ryb
w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypaleniu się sosu lub tłusz‐
czu, zaleca się wlanie niewielkiej ilości wody
do głębokiej blachy do pieczenia.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń (po
upływie 1/2-2/3 czasu pieczenia).
Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i
drobiu własnym sosem podczas pieczenia.
Pozwoli to uzyskać lepszy efekt pieczenia.
Można wyłączyć urządzenie na 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia i wyko‐
rzystać ciepło resztkowe.
8
www.electrolux.com
PIECZENIE Z FUNKCJĄ TURBO GRILL
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg
Pieczenie
tradycyjne
1 230 120 - 150
Pieczeń wołowa
lub filet: lekko
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
190 - 200
1)
5 - 6
Pieczeń wołowa
lub filet: średnio
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
180 - 190
1)
6 - 8
Pieczeń wołowa
lub filet: dobrze
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Łopatka / Kar‐
kówka / Szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 90 - 120
Kotlet / Żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170 - 180 60 - 90
Klops 750 g - 1 kg Turbo grill 1 160 - 170 50 - 60
Golonka wie‐
przowa (obgoto‐
wana)
750 g - 1 kg Turbo grill 1 150 - 170 90 - 120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń cielę‐
ca
1 kg Turbo grill 1 160 - 180 90 - 120
Gicz cielęca 1,5 - 2 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 150
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Udziec jag
nięcy / Pie
czeń jagnięca
1-1,5 kg Turbo grill 1 150 - 170 100 - 120
Comber jag‐
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 40 - 60
POLSKI 9
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Comber/
udziec zaj‐
ęczy
do 1 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1
230
1)
30 - 40
Comber sarni 1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 35 - 40
Udziec sarni 1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 180 - 200 60 - 90
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Kawałki dro‐
biu
po 200-250 g Turbo grill 1 200 - 220 30 - 50
Połówka kur‐
czaka
po 400-500 g Turbo grill 1 190 - 210 35 - 50
Kurczak, pu‐
larda
1-1,5 kg Turbo grill 1 190 - 210 50 - 70
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180 - 200 80 - 100
Gęś 3,5-5 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 180
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 150
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140 - 160 150 - 240
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Cała ryba 1-1,5 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 40 - 60
GRILL
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksy‐
malnym ustawieniu temperatury.
Ruszt należy umieścić na poziomie piekarnika
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu należy zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub
ryb.
Korzystając z funkcji grilla, należy zawsze roz‐
grzewać pusty piekarnik przez 5 minut.
UWAGA!
Podczas grillowania drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Grill
Grillowana potra‐
wa
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura
Czas (min)
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
10
www.electrolux.com
Grillowana potra‐
wa
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura
Czas (min)
1. strona 2. strona
Filet wołowy 3 230 20 - 30 20 - 30
Karczek wieprzo‐
wy
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Karczek cielęcy 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Karczek jagnięcy 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Cała ryba,
500-1000 g
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Szybki grill
Grillowana potrawa Poziom piekarnika
Czas (min)
1. strona 2. strona
Burgers / Hamburgery 4 8 - 10 6 - 8
Filet wieprzowy 4 10 - 12 6 - 10
Kiełbaski 4 10 - 12 6 - 8
Filety/steki cielęce 4 7 - 10 6 - 8
Toast / Tosty
1)
5 1 - 3 1 - 3
Grzanki z dodatkami 4 6 - 8 -
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Grillowanie na rożnie obrotowym – umieścić głęboką blachę do pieczenia na pierwszym poziomie
od dołu
Rodzaj produktu Temperatura w °C Czas w minutach
Kurczak 220 - 240 70 - 90
Panierowana pieczeń 190 - 210 120 - 180
Kaczka 220 - 240 90 - 150
Golonka wieprzowa 190 - 210 150 - 210
ROZMRAŻANIE
Odpakować produkt i umieścić na talerzu.
Nie przykrywać miską ani talerzem, ponieważ
może to wydłużyć czas rozmrażania.
Umieścić produkt na pierwszym poziomie piekar‐
nika od dołu.
Produkt
Czas rozmraża‐
nia (min)
Dalszy czas rozmra
żania (min)
Uwagi
Kurczak, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Położyć kurczaka na odwró‐
conym spodku i umieścić na
dużym talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu.
Mięso, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Obrócić po upływie połowy
czasu.
POLSKI 11
Produkt
Czas rozmraża‐
nia (min)
Dalszy czas rozmra
żania (min)
Uwagi
Mięso, 500 g 90 - 120 20 - 30
Obrócić po upływie połowy
czasu.
Pstrąg, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Masło, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Także lekko zmrożona
śmietana daje się dobrze
ubić.
Tort, 1400 g 60 60 -
PRODUKTY GOTOWE
Termoobieg
Produkty gotowe
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura (°C) Czas (min)
Pizza mrożona 2 200 - 220 15 - 25
Pizza American mro‐
żona
2 190 - 210 20 - 25
Pizza chłodna 2 210 - 230 13 - 25
Pizza Snacks mrożo‐
ne
2 180 - 200 15 - 30
Frytki cienkie 3 200 - 220 20 - 30
Frytki grube 3 200 - 220 25 - 35
Ćwiartki/krokiety 3 220 - 230 20 - 35
Zapiekane mięso i
ziemniaki
3 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannelloni
świeże
2 170 - 190 35 - 45
Lasagne/cannelloni
mroż.
2 160 - 180 40 - 60
Ser zapiekany w pie‐
karniku
3 170 - 190 20 - 30
Skrzydełka kurczaka 2 190 - 210 20 - 30
Gotowe mrożone dania
Rodzaj pieczonej
potrawy
Funkcje piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Mrożona pizza
Pieczenie trady‐
cyjne
3
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
12
www.electrolux.com
Rodzaj pieczonej
potrawy
Funkcje piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Frytki
1)
(300-600
g)
Pieczenie trady‐
cyjne lub Turbo
grill
3 200 - 220
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
Bagietki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
Tarty owocowe
Pieczenie trady‐
cyjne
3
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
1)
Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
SUSZENIE – TERMOOBIEG
Przykryć ruszty papierem do pieczenia.
Aby uzyskać najlepsze efekty, należy wyłączyć
urządzenie w połowie procesu suszenia. Otwo‐
rzyć drzwi urządzenia i poczekać aż urządzenie
ostygnie. Następnie należy dokończyć proces
suszenia.
Warzywa
Produkty prze‐
znaczone do su‐
szenia
Poziom piekarnika
Temperatura
(°C)
Czas (godz.)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 3 1 / 4 60 - 70 6- 8
Papryka 3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Warzywa (kwaś‐
ne)
3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Grzyby 3 1 / 4 50 - 60 6 - 8
Zioła 3 1 / 4 40 - 50 2 - 3
Owoce
Produkty prze‐
znaczone do su‐
szenia
Poziom piekarnika
Temperatura
(°C)
Czas (godz.)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Morele 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Krojone jabłka 3 1 / 4 60 - 70 6 - 8
Gruszki 3 1 / 4 60 - 70 6 - 9
PASTERYZOWANIE
O czym należy pamiętać:
Należy stosować wyłącznie słoiki do wekowa‐
nia o tych samych rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem typu
twist-off, zamknięciem bagnetowym ani pu‐
szek metalowych.
W przypadku tej funkcji należy używać pierw‐
szego poziomu piekarnika od dołu.
Umieszczać na blasze do pieczenia ciasta nie
więcej niż sześć jednolitrowych słoików weko‐
wych.
Napełnić słoiki do takiego samego poziomu i
zamknąć obejmami.
Słoiki nie mogą się stykać.
POLSKI 13
Na blachę do pieczenia ciasta wlać około 1/2
litra wody, aby zapewnić wystarczający po‐
ziom wilgotności w piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć (po
około 35-60 minutach w przypadku słoików
jednolitrowych), należy wyłączyć piekarnik lub
zmniejszyć temperaturę do 100°C (patrz tabe‐
la).
Owoce jagodowe
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
(min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Truskawki / Jagody
leśne / Maliny / Doj‐
rzały agrest
160 - 170 35 - 45 -
Owoce pestkowe
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
(min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Gruszki / Pigwy /
Śliwki
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
(min)
Dalsza pasteryzacja
w temperaturze
100°C (min)
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 -
Pikle 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kalarepa / Groch /
Szparagi
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Pozostawić w piekarniku po jego wyłączeniu.
CHLEB
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas (min)
Biały chleb Chleb 2 180 - 200 40 - 60
Bagietka Chleb 2 200 - 220 35 - 45
Bułeczki maśla‐
ne
Chleb 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Chleb 2 200 - 220 35 - 45
Chleb żytni Chleb 2 190 - 210 50 - 70
Ciemny chleb Chleb 2 180 - 200 50 - 70
Chleb pełnoziar‐
nisty
Chleb 2 170 - 190 60 - 90
14
www.electrolux.com
TABELA TEMPERATUR DLA CZUJKI TEMPERATURY
Wołowina
Produkt Temperatura wewnątrz produktu w °C
Stek z rostbefu/polędwicy: lekko wypieczony 45 - 50
Stek z rostbefu/polędwicy: średnio wypieczo‐
ny
60 - 65
Stek z rostbefu/polędwicy: dobrze wypieczony 70 - 75
Wieprzowina
Produkt Temperatura wewnątrz produktu w °C
Łopatka / Szynka / Karkówka 80 - 82
Schab (comber) / Wędzona wieprzowina 75 - 80
Klops 75 - 80
Cielęcina
Produkt Temperatura wewnątrz produktu w °C
Pieczeń cielęca 75 - 80
Gicz cielęca 85 - 90
Baranina/jagnięcina
Produkt Temperatura wewnątrz produktu w °C
Udziec barani 80 - 85
Comber barani 80 - 85
Pieczeń jagnięca / Udziec jagnięcy 70 - 75
Dziczyzna
Produkt Temperatura wewnątrz produktu w °C
Comber zajęczy 70 - 75
Udziec zajęczy 70 - 75
Zając cały 70 - 75
Comber sarni 70 - 75
Udziec sarni 70 - 75
Ryba
Produkt Temperatura wewnątrz produktu w °C
Łosoś 65 - 70
Pstrąg 65 - 70
POLSKI 15
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Przedstawione poniżej trzy programy automa‐
tyczne oferują optymalne ustawienia każdego ro‐
dzaju mięsa oraz innych potraw:
Programy mięsne z funkcją Automatyka wa‐
gowa (menu Gotowanie wspomagane ) — ta
funkcja automatycznie oblicza czas pieczenia.
Aby jej użyć, wymagane jest wprowadzenie
wagi potrawy.
Programy mięsne z funkcją Automatyczna
czujka (menu Gotowanie wspomagane ) — ta
funkcja automatycznie oblicza czas pieczenia.
Aby jej użyć, wymagane jest wprowadzenie
temperatury wewnątrz produktu. Gdy program
zakończy się, zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy.
Automatyczne przepisy (menu Gotowanie
wspomagane ) — ta funkcja wykorzystuje
wcześniej zdefiniowane wartości dla potrawy.
Przygotować potrawę zgodnie z przepisem z
tej książki.
Potrawy z funkcją Automatyka wagowa
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Duszone mięso
Pieczeń z dziczyzny
Pieczeń jagnięca
Kurczak cały
Indyk cały
Kaczka cała
Gęś cała
Potrawy z funkcją Automatyczna czujka
Karczek wieprzowy
Pieczeń wołowa
Wołowina po skandynaw.
Karczek z dziczyzny
Pieczeń jagnięca średnia
Filet drobiowy
Cała ryba
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy
naukowej akryloamidy powstające podczas
przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu zaleca
się pieczenie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
16
www.electrolux.com
POLSKI 17
18
www.electrolux.com
POLSKI 19
www.electrolux.com/shop 892948264-A-512011
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EOA5851AAX Recipe book

Typ
Recipe book