Gotowanie na parze
Jako płynu należy używać wyłącznie wody!
Naczynia do gotowania na parze
• Należy stosować wyłącznie żaroodporne i nierdzewne naczynia.
• Bardzo dobre do tego celu są pojemniki do gotowania ze stali chromowej
(patrz Wyposażenie specjalne)
Poziomy umieszczania potraw
• Kolejne tabele przedstawiają prawidłowe poziomu umieszczenia potraw w
piekarniku. Poziomy umieszczania potraw w piekarniku liczy się od dołu do
góry.
Informacje ogólne
• W przypadku czasu pieczenie powyżej 30 minut lub pieczenia większych
porcji żywności, należy dodawać wody, jeśli jest to konieczne.
• Jeśli piekarnik nie jest używany przez dłuższy czas, należy dokładnie prze‐
płukać szufladę na wodę, złącza węży i generator pary (patrz rozdział „Czy‐
szczenie i konserwacja”).
Informacje dotyczące tabel
• Tabele zawierają dane dotyczące typowych potraw.
• Podana temperatura i czas stanowią jedynie dane referencyjne i są uzależ‐
nione od składu, rozmiaru ilości żywności oraz od naczyń.
• Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego przepisu, należy użyć podobny
przepis.
• Rozpocząć pieczenie z zimnym piekarnikiem, jeśli dane w tabeli nie zalecają
innej procedury.
GOTOW NA PARZE 1
OSTRZEŻENIE!
W trakcie programu GOTOW NA PARZE 1 pod żadnym warunkiem nie można
otwierać drzwi piekarnika.
Metodę gotowania GOTOW NA PARZE 1 można stosować do wszystkich
produktów żywnościowych, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Tym sposo‐
bem można przyrządzać, podgrzewać, rozmrażać, parzyć lub blanszować wa‐
rzywa, mięso, ryby, makarony, ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Gotowanie menu: Jednorazowo można przygotować pełne menu. Aby uniknąć
niedogotowania lub rozgotowania potraw, należy wybierać potrawy o podob‐
nym czasie gotowania. Należy użyć największej podanej ilości wody dla ok‐
reślonej potrawy z menu (patrz tabele gotowania). Umieścić potrawy na róż‐
nych poziomach piekarnika w odpowiednich naczyniach. Rozmieścić odpo‐
wiednio naczynia, aby para mogła swobodnie dostać się do każdej potrawy.
Sterylizacja
• Za pomocą funkcji GOTOW NA PARZE 1 można sterylizować naczynia (np.
butelki dla dzieci).
Zastosowania, tabele i porady
3