Aeg-Electrolux B98203-5-M Recipe book

Typ
Recipe book
Instrukcja obsługi Tabele, rady i
przepisy
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Zastosowania, tabele i porady 2
Wewnętrzna strona drzwi 2
Gotowanie na parze 3
GOTOW NA PARZE 1 3
Kolejno TERMOOBIEG i GOTOW NA
PARZE 1 5
GOTOW NA PARZE 3 6
GOTOW NA PARZE 2 6
Pieczenie ciasta 7
Pieczenie 12
PIECZENIE 16
Grillowanie 17
ROZMRAŻANIE 18
Programy pieczenia mięsa 18
MENU 19
MENU PAROWE 19
PASTERYZACJA 22
MENU CIAST 23
MENU PIECZENIA 26
MENU SPECJALNE 30
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Zastosowania, tabele i porady
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Informacja na temat akrylamidów
Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię) powoduje powstawanie szkodliwych dla
zdrowia akrylamidów. Z tego powodu zaleca się zawsze gotowanie i smażenie
potraw w jak najniższych temperaturach oraz unikanie ich nadmiernego przy‐
rumieniania.
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się numery poszczególnych
poziomów, na których można umieszczać potrawy.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach są jedynie orientacyjne.
Zależą od przepisu, jakości i ilości używanych składników.
2
Spis treści
Gotowanie na parze
Jako płynu należy używać wyłącznie wody!
Naczynia do gotowania na parze
Należy stosować wyłącznie żaroodporne i nierdzewne naczynia.
Bardzo dobre do tego celu są pojemniki do gotowania ze stali chromowej
(patrz Wyposażenie specjalne)
Poziomy umieszczania potraw
Kolejne tabele przedstawiają prawidłowe poziomu umieszczenia potraw w
piekarniku. Poziomy umieszczania potraw w piekarniku liczy się od dołu do
góry.
Informacje ogólne
W przypadku czasu pieczenie powyżej 30 minut lub pieczenia większych
porcji żywności, należy dodawać wody, jeśli jest to konieczne.
Jeśli piekarnik nie jest używany przez dłuższy czas, należy dokładnie prze‐
płukać szufladę na wodę, złącza węży i generator pary (patrz rozdział „Czy‐
szczenie i konserwacja”).
Informacje dotyczące tabel
Tabele zawierają dane dotyczące typowych potraw.
Podana temperatura i czas stanowią jedynie dane referencyjne i są uzależ‐
nione od składu, rozmiaru ilości żywności oraz od naczyń.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego przepisu, należy użyć podobny
przepis.
Rozpocząć pieczenie z zimnym piekarnikiem, jeśli dane w tabeli nie zalecają
innej procedury.
GOTOW NA PARZE 1
OSTRZEŻENIE!
W trakcie programu GOTOW NA PARZE 1 pod żadnym warunkiem nie można
otwierać drzwi piekarnika.
Metodę gotowania GOTOW NA PARZE 1 można stosować do wszystkich
produktów żywnościowych, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Tym sposo
bem można przyrządzać, podgrzewać, rozmrażać, parzyć lub blanszować wa‐
rzywa, mięso, ryby, makarony, ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Gotowanie menu: Jednorazowo można przygotować pełne menu. Aby uniknąć
niedogotowania lub rozgotowania potraw, należy wybierać potrawy o podob‐
nym czasie gotowania. Należy użyć największej podanej ilości wody dla ok‐
reślonej potrawy z menu (patrz tabele gotowania). Umieścić potrawy na róż‐
nych poziomach piekarnika w odpowiednich naczyniach. Rozmieścić odpo‐
wiednio naczynia, aby para mogła swobodnie dostać się do każdej potrawy.
Sterylizacja
Za pomocą funkcji GOTOW NA PARZE 1 można sterylizować naczynia (np.
butelki dla dzieci).
Zastosowania, tabele i porady
3
Umieścić czyste naczynia na środku tacy na pierwszym poziomie. Otwór
musi być skierowany w dół pod małym kątem.
Wlać do szuflady maksymalną ilość wody (650 ml) i ustawić czas na 40 minut
przy temperaturze 96°C.
Tabela GOTOW NA PARZE 1
Potrawa Tempe‐
ratura w
°C
Woda w szufladzie
na wodę w ml
Czas
1)
w mi
nutach
Pozycja
półki
Risotto 96 400 25 - 30 2
Ryż (z wodą 1:1) 96 550 35 - 40 2
Kukurydza (polenta, z
wodą 1:3)
96 650 40 - 50 2
Ziemniaki w mundur‐
kach, średniej wielkości
96 650 40 - 50 2
Ziemniaki gotowane 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Brukselka 96 550 30 - 35 2
Kalafior, cały 96 700 40 - 45 2
Bigos 96 700 50 - 60 2
Pomidory, całe 96 250 15 - 20 2
Buraczki, całe 96 550 60 - 70 2
Kalarepa/seler/koper
włoski, krojone
96 550 35 - 40 2
Cukinia, krojona 96 400 20 - 25 2
Marchew, krojona 96 550 30 - 35 2
Rozmrażanie warzyw 96 550 30 - 35 2
Rozmrażanie i gotowa‐
nie warzyw
96 550 30 - 35 2
Blanszowanie warzyw 96 250 12 - 15 2
Blanszowanie fasoli 96 250 20 - 22 2
Krucha szynka cielęca
1000 g
96 700 50 - 75 2
Peklowana i lekko wę‐
dzona wieprzowina
600-1000 g
96 700 45 - 55 2
Parówki/kiełbasa cielęca 96 250 15 - 20 2
Odgrzewanie pieczeni
rzymskiej w plastrach 1
cm
96 400 20 - 25 2
4
Zastosowania, tabele i porady
Potrawa Tempe‐
ratura w
°C
Woda w szufladzie
na wodę w ml
Czas
1)
w mi
nutach
Pozycja
półki
Pstrąg 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Jajka na miękko 96 200 8 - 12 2
Jajka średnio ścięte 96 200 10 - 15 2
Jajka na twardo 96 200 15-20 2
1) Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
Kolejno TERMOOBIEG i GOTOW NA PARZE 1
Można przyrządzić mięso, warzywa i dodatki, danie po daniu, poprzez połą‐
czenie funkcji TERMOOBIEG i GOTOW NA PARZE 1 oraz razem w przypadku
funkcji GOTOW NA PARZE 1. Wszystkie dania są gotowe do podania w tym
samym czasie.
użyć funkcji TERMOOBIEG do wstępnego pieczenia potrawy;
umieścić przygotowane warzywa i dodatki w żaroodpornym naczyniu i us‐
tawić je na ruszcie w piekarniku.
włączyć funkcję GOTOW NA PARZE 1 i piec wszystkie potrawy, aż będą
gotowe.
Schłodzić piekarnik do temperatury około 80°C przed uruchomieniem funkcji
GOTOW NA PARZE 1. Aby szybciej schłodzić urządzenie, należy otworz
drzwi piekarnika w pierwszym położeniu na około 15 minut.
Kolejno TERMOOBIEG i GOTOW NA PARZE 1 – tabela
Potrawa TERMOOBIEG GOTOW NA PARZE 1
Maksymalna ilość wody
650 ml
Temperatu‐
ra w °C
Czas dla
mięsa w mi‐
nutach
Mięso i do‐
datki Czas w
minutach
Pozycja pół‐
ki
Pieczeń wołowa 1 kg,
brukselka, polenta
180 60-70 40-50 1 i 3
Pieczeń wołowa 1 kg,
brukselka, polenta
180 60-70 30-40 1 i 3
Pieczeń cielęca 1 kg, ryż,
warzywa
180 50-60 30-40 1 i 3
Czas podany w tabeli służy jedynie do celów orientacyjnych. Rzeczywisty czas
przygotowania zależy od rozmiaru i ilości potrawy. Temperatura wewnątrz
mięsa przez uruchomieniem funkcji GOTOW NA PARZE 1 powinna wynosić
60-63°C.
Zastosowania, tabele i porady
5
GOTOW NA PARZE 3
Metoda przygotowania potrawy GOTOW NA PARZE 3 w szczególności nadaje
się do bardzo wilgotnych potraw, jak również do odmrażania i odgrzewania
potraw.
Tabela GOTOW NA PARZE 3
Potrawa GOTOW NA PARZE 3 (maksymalna ilość wody 250
ml)
Temperatura w
°C
Czas w minu‐
tach
Poziom
Budyń / flan w miseczkach
1)
90 35-40 2
Jajka zapiekane
1)
90 30-40 2
Pasztet
1)
90 40-50 2
Cienkie filety rybne 85 15-25 2
Grube filety rybne/małe ryby
do 350 g
90 25-35 2
Całe ryby do 1000 g 90 35-45 2
1) kontynuować przez kolejne pół godziny z zamkniętymi drzwiami
GOTOW NA PARZE 2
Ten typ przygotowania GOTOW NA PARZE 2 – w szczególności nadaje się
do pieczenia dużych kawałków mięsa, do odmrażania i podgrzewania ugoto‐
wanej i porcjowanej żywności, jak również do wypieku chleba, bułek i zapie‐
kanek.
Tabela GOTOW NA PARZE 2
Potrawa GOTOW NA PARZE 2 Ilość wody do dodania zależy
od czasu gotowania.
Temperatura w
°C
Czas w minu‐
tach
Poziom
Odgrzewanie kompletnego
posiłku, 6 talerzy o śr. 24 cm
110 15-20 1, 3 i 5
Pieczeń wieprzowa 1000 g 160-180 90-100 2
Pieczeń wołowa 1000 g 160-180 120-150 2
Pieczeń cielęca 1000 g 180 80-90 2
Pieczeń rzymska, surowa, 500
g
180 30-40 2
Parówki/kiełbasa cielęca 85 20-30 2
Peklowana i lekko wędzona
wieprzowina 600-1000 g (na‐
maczać 2 godziny)
160-180 60-70 2
Kurczak 1000 g 180-200 50-60 2
6
Zastosowania, tabele i porady
Potrawa GOTOW NA PARZE 2 Ilość wody do dodania zależy
od czasu gotowania.
Temperatura w
°C
Czas w minu‐
tach
Poziom
Kaczka 1500-2000 g 180 70-90 2
Gęś 3000 g 170 130-170 1
Filety rybne 85-90 20-30 2
Zapiekanka ziemniaczana, za‐
piekanka porowo-ziemniacza‐
na
160-170 50-60 2
Zapiekanka makaronowa 190 40-50 2
Lazania 180 45-55 2
Różne rodzaje chleba
500-1000 g
180-190 50-60 2
Bułki 40-60 g 180-210 25-35 3
Bułki gotowe do pieczenia
30-40 g
200 10-20 3
Bułki gotowe do pieczenia
30-40 g, mrożone
200 15-25 3
Bagietki gotowe do pieczenia
40-50 g
200 10-20 3
Bagietki gotowe do pieczenia
40-50 g, mrożone
200 15-25 3
Ponacinać całą pieczeń przed podgrzaniem.
Czas podany w tabeli służy jedynie do celów orientacyjnych. Rzeczywisty czas
przygotowania zależy od rozmiaru i ilości potrawy.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas
pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w tabe‐
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciep‐
ła resztkowego.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się
wskazówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
Zastosowania, tabele i porady
7
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
TERMOOBIEG 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
TERMOOBIEG 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy TERMOOBIEG 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
TERMOOBIEG 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
TERMOOBIEG 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy,
Ø 20 cm, umie‐
szczone po przekąt‐
nej)
TERMOOBIEG 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy,
Ø 20 cm, umie‐
szczone po przekąt‐
nej)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
TERMOOBIEG 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Sernik GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżo‐
wy/wieniec droż‐
dżowy
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:00
8
Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Chleb (chleb żytni) GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1
- początkowo
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką,
suche
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cu‐
krowe
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na
cieście drożdżo‐
wym/ukręcanym)
2)
TERMOOBIEG 3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżo‐
wym/ukręcanym)
2)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
TERMOOBIEG 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodat‐
kami (np. twaro‐
giem, kremem, słod‐
kim sosem)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
TERMOOBIEG 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
TERMOOBIEG 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Podpłomyk TERMOOBIEG 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarty (CH) TERMOOBIEG 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej brytfanny
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wycis‐
kane
TERMOOBIEG 3 140 0:20 - 0:30
Zastosowania, tabele i porady
9
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka wycis‐
kane
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
TERMOOBIEG 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki TERMOOBIEG 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka droż‐
dżowe
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
TERMOOBIEG 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
TERMOOBIEG 3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
TERMOOBIEG 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
TERMOO‐
BIEG
2 poziomy
TERMOO‐
BIEG
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/
ciastka/bułeczki
Rodzaj wypieku
TERMOO‐
BIEG
2 poziomy
TERMOO‐
BIEG
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wycis‐
kane
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
10
Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj wypieku
TERMOO‐
BIEG
2 poziomy
TERMOO‐
BIEG
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka droż‐
dżowe
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco
przyrumieniony
Umieszczenie na nie‐
właściwym poziomie
piekarnika
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo wody w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szcze‐
gólnie w przypadku stosowania mik‐
sera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie‐
karniku
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż‐
szy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Ciasto nie została rów‐
nomiernie rozprowadzo‐
ne
Rozprowadzić ciasto równomiernie
na blasze
Zastosowania, tabele i porady
11
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Tabela PIZZA
Aby sprawdzić, która funkcja piekarnika ma być użyta, należy zapoznać się z
listą funkcji piekarnika w rozdziale „Codzienna eksploatacja”.
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (w minutach)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Tarty 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Szarlotka, przykry‐
ta
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa‐
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z cias‐
ta francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie
Wskazówki ogólne:
Do pieczenia należy stosować naczynia żaroodporne (przeczytaj instrukcje
producenta).
12
Zastosowania, tabele i porady
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do pie‐
czenia lub na ruszcie piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia. (jeżeli
występuje)
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso
będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Zalecamy pieczenie w piekarniku mięsa i ryb w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zalecamy nalanie niewiel‐
kiej ilości wody do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia)
Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i drobiu własnym sosem podczas
pieczenia. Pozwoli to uzyskać lepszy efekt pieczenia.
Piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut przed końcem czasu pieczenia, aby
wykorzystać ciepło resztkowe.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg GRZANIE
GÓRA+DÓŁ
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru‐
bości
- krwisty
1)
na każdy
cm gruboś‐
ci
TURBO
GRILL
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy
cm gruboś‐
ci
TURBO
GRILL
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gruboś‐
ci
TURBO
GRILL
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Zastosowania, tabele i porady
13
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Schab, żeberka 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g–1 kg TURBO
GRILL
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka (podgotowa‐
na)
750 g–1 kg TURBO
GRILL
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5–2 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pie‐
czeń jagnięca
1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, udko
zająca
1)
do 1 kg GRZANIE
GÓRA+DÓŁ
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5–2 kg GRZANIE
GÓRA+DÓŁ
1 210 - 220 1:15 - 1:45
14
Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec z sarny 1,5–2 kg GRZANIE
GÓRA+DÓŁ
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200–250 g
każda
TURBO
GRILL
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Połówka kurczaka 400–500 g
każda
TURBO
GRILL
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5–2 kg TURBO
GRILL
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gęś 3,5–5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5–3,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4–6 kg TURBO
GRILL
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1–1,5 kg GRZANIE
GÓRA+DÓŁ
1 210 - 220 0:45 - 1:15
TERMOSONDA DO MIĘSA – tabela
Wołowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy, krwisty 45 - 50
Stek z rostbefu lub polędwicy, średnio wy‐
pieczony
60 - 65
Zastosowania, tabele i porady
15
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy, dobrze wy‐
pieczony
75 - 80
Wieprzowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Łopatka wołowa, szynka, karkówka 80 - 82
Schab (karczek), wędzona wieprzowina 75 - 80
Pieczeń rzymska 75 - 80
Cielęcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Pieczeń cielęca 75 - 80
Golonka cielęca 85 - 90
Baranina/jagnięcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Udziec barani 80 - 85
Comber barani 80 - 85
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 75 - 80
Dziczyzna
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Comber zajęczy 70 - 75
Udziec zajęczy 70 - 75
Zając cały 70 - 75
Comber z sarny/jelenia 70 - 75
Udziec z sarny/jelenia 70 - 75
PIECZENIE
Funkcja PIECZENIE nadaje się do przygotowania kruchego, chudego mięsa i
ryby, aby zachować soczystość potrawy.
Funkcja PIECZENIE nie nadaje się do przygotowania do przyrządzania pie‐
czeni duszonych lub pieczeni z tłustej wieprzowiny.
Gdy temperatura w piekarniku osiągnie ustawioną wartość, zostanie wyemi‐
towany sygnał. Następnie piekarnik automatycznie będzie kontynuować pie‐
czenie przy niższej temperaturze.
W przypadku funkcji PIECZENIE zawsze należy piec potrawy bez pokrywki .
1. Rozgrzać wstępnie pieczeń na patelni do wysokiej temperatury.
2. Umieścić mięso w brytfannie lub bezpośrednio na ruszcie piekarnika.
Umieścić tacę pod rusztem w celu zebrania tłuszczu.
16
Zastosowania, tabele i porady
3. Wsunąć ruszt do piekarnika. Wybrać funkcję PIECZENIE. Jeśli jest to wy‐
magane, należy wybrać funkcję PIECZENIE NT2 i piec potrawę, aż będzie
gotowa. Więcej informacji można znaleźć w tabeli.
Tabela PIECZENIE
Potrawa
1)
Waga w gra
mach
Ustawienie Pozycja
półki
Czas w mi‐
nutach
Pieczeń wołowa 1000-1500 PIECZE‐
NIENT2
1 90-110
Filet wołowy 1000-1500 PIECZENIE
NT2
3 90-110
Pieczeń cielęca 1000-1500 PIECZENIE
NT2
1 100-120
Stek 200 - 300 PIECZE‐
NIENT1
3 20-30
1) Obsmażyć na patelni przed pieczeniem w piekarniku
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksymalnym ustawieniu tempera‐
tury
Podczas grillowania drzwi piekarnika muszą być zawsze zamknięte
W przypadku korzystania z funkcji grilla, zawsze należy rozgrzewać pusty pie‐
karnik przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze należy umieszczać na pierwszym po‐
ziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub ryb.
Tabela GRILL
Potrawy do grillo‐
wania
Poziom piekarnika Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8–10 min. 6–8 min.
Filet wieprzowy 4 10–12 min. 6–10 min.
Kiełbaski 4 8–10 min. 6–8 min.
Steki wołowe, steki
cielęce
4 6–7 min. 5–6 min.
Filety wołowe, rost‐
befy (około 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
Tosty
1)
3 4–6 min. 3–5 min.
Zastosowania, tabele i porady
17
Potrawy do grillo‐
wania
Poziom piekarnika Czas
1. strona 2. strona
Grzanki z dodatka‐
mi
3 6–8 min. -------
1) Nie rozgrzewać piekarnika
ROZMRAŻANIE
Wyjąć potrawę z opakowania i umieścić na talerzu na ruszcie piekarnika.
Nie przykrywać talerzem lub miską. Może to spowodować znaczne wydłu‐
żenie czasu rozmrażania.
Umieścić ruszt piekarnika na pierwszym poziomie od dołu.
Tabela ROZMRAŻANIE
Potrawa Czas rozmrażania
(w minutach)
Dalszy czas roz‐
mrażania (w minu‐
tach)
Uwagi
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30 Ułożyć kurczaka na
odwróconej pod‐
stawce pod filiżan‐
kę na dużym tale‐
rzu. Obrócić po
upływie połowy
czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30 Obrócić po upływie
połowy czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30 Obrócić po upływie
połowy czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 -------
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 -------
Masło, 250 g 30-40 10-15 -------
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Także lekko zmro‐
żona śmietana da
się dobrze ubić
Tort, 1400 g 60 60 -------
Programy pieczenia mięsa
Użyć patelnię lub opiekacz.
Programy pieczenia mięsa z wprowadzaniem wagi
Potrawa Naczynia Dodatek wody
KURCZAK odkryte -
WIEPRZOWINA odkryte 2–4 cm
WOŁOWINA przykryte 1–2 cm
18
Zastosowania, tabele i porady
Potrawa Naczynia Dodatek wody
CIELĘCINA przykryte 1–2 cm
DZICZYZNA przykryte 1–2 cm
Programy mięsne z termosondą do mięsa
Potrawa Naczynia Dodatek wody
STEK 1 odkryte -
STEK 2 odkryte -
PIECZEŃ WIEPRZOWA odkryte -
CIELĘCINA odkryte -
JAGNIĘCINA odkryte -
DZICZYZNA odkryte -
INDYK odkryte -
Na wyświetlaczu przedstawione poziomy piekarnika oraz waga dla każdego
programu mięsnego.
MENU
Na wyświetlaczu przedstawione są poziomy piekarnika oraz wstępnie usta‐
wione czasy pieczenia dla każdego automatycznego przepisu.
MENU PAROWE
ODGRZEWANIE POTRAW (dla 4–6 osób)
Naczynia:
Można stosować naczynia kuchenne dowolnego rodzaju odporne na wysoką
temperaturę – przynajmniej do 130°C.
Sposób przygotowania:
Umieścić potrawy razem lub osobno w naczyniach. Umieścić je w piekarniku.
Nie przykrywać. Użyć maksymalnie 6 talerzy (o śr. 26 cm).
ŚWIEŻE WARZYWA
Naczynia:
Można stosować naczynia kuchenne dowolnego rodzaju odporne na wysoką
temperaturę – przynajmniej do 100°C.
Składniki:
Kalafior 400 g
Marchew 200 g
Kalarepa 200 g
Żółta i czerwona papryka 200 g
Sposób przygotowania:
Umyć kalafior i podzielić go na różyczki. Marchewkę i kalarepę obrać i podzielić
na niewielkie kawałki. Paprykę umyć i pokroić na paski. Włożyć wszystko ra‐
Zastosowania, tabele i porady
19
zem do otwartego naczynia i gotować bez dodawania wody. Przy takiej me‐
todzie gotowania można zrezygnować z przypraw i soli.
RYBA (PSTRĄG)
Składniki:
4 pstrągi, 250-300 g każdy
sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyć pstrągi wewnątrz i na zewnątrz, skropić je sokiem z cytryny,
przyprawić i włożyć po 2 sztuki do formy ze stali nierdzewnej z dziurkowanym
wkładem. Podawać z przypieczonymi płatkami migdałów.
Wariant pstrąga na parze:
Przed umieszczeniem pstrąga w naczyniu ze stali nierdzewnej polje gorącą
wodą z octem.
ZIEMNIAKI ZAPIEK
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
•3 jajka
100 ml mleka
250 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki, pokroić na cienkie plastry, obsuszyć i przyprawić. Natrzeć
ząbkiem czosnku żaroodporną formę do zapiekanek i wysmarować naczynie
masłem. Rozłożyć połowę przyprawionych plastrów ziemniaków w naczyniu i
posypać je startym serem. Ułożyć pozostałe plastry ziemniaków na tej war‐
stwie i posypać resztą sera. Rozgnieść drugi ząbek czosnku i rozmieszać go
razem z jajkami, mlekiem i śmietaną. Polać tą mieszanką ziemniaki i rozłożyć
małe kawałki masła na zapiekance.
CHLEB WIEJSKI
Składniki:
400 g mąki uniwersalnej
150 g mąki żytniej
10 g soli
20 g drożdży
200 g mleka
200 g wody
Zamiast mąki uniwersalnej, w celu uzyskania ciemnego żytniego chleba, moż‐
na użyć mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
20
Zastosowania, tabele i porady
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B98203-5-M Recipe book

Typ
Recipe book