Aeg-Electrolux BS9304401M Recipe book

Typ
Recipe book
PL KSIĄŻKA KUCHARSKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG.
Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej bezawaryjnej
pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które
ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć
w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku
minut na lekturę w celu zapewnienia najlepszego
wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co
niezbędne do utrzymania urządzeń AEG w doskonałym
stanie technicznym i wizualnym. Wśród szerokiej gamy
akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych
zgodnie z wysokimi standardami jakości, oferujemy
specjalistyczne naczynia kuchenne, kosze na sztućce,
łki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Zastosowania, tabele i porady
25 Przepisy Gotowanie wspomagane
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Spis treści
3
ZASTOSOWANIA, TABELE I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach)
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy i temperatury dla popularnych po-
traw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Porady dotyczące specjalnych funkcji pieczenia piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Ta funkcja umożliwia podtrzymanie temperatury potrawy.
Temperatura zostanie automatycznie ustawiona na 80°C.
Podgrzewanie talerzy
Podgrzewanie talerzy i naczyń.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia na ruszcie piekarnika. Po upływie połowy czasu
zamienić miejscami naczynia na górze i na dole.
Temperatura jest automatycznie ustawiona na 70°C.
Zalecany poziom w piekarniku: 3.
Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można wykorzystać do przygotowywania dowolnego ciasta droż-
dżowego. Stwarza ona dobre warunki do wyrastania ciasta. Włożyć ciasto do odpowiednio
dużego naczynia do wyrastania i przykryć je wilgotnym ręcznikiem lub folią. Umieścić ruszt
na pierwszym poziomie i postawić na nim naczynie z ciastem. Zamknąć drzwi i wybrać funk-
cję wyrastania ciasta. Ustawić wymagany czas.
Gotowanie na parze
Naczynia do gotowania na parze
•Należy stosować wyłącznie żaroodporne i nierdzewne naczynia.
Bardzo dobre do tego celu są pojemniki do gotowania ze stali chromowej (patrz Wyposa-
żenie specjalne)
Poziomy umieszczania potraw
Poniższa tabela przedstawia prawidłowe poziomy umieszczania potraw w piekarniku. Po-
ziomy umieszczania potraw w piekarniku liczy się od dołu do góry.
Informacje ogólne
Podczas pieczenia dłuższego niż 30 minut lub pieczenia większych porcji żywności, nale-
ży dodawać wody, jeśli jest to konieczne.
4 Zastosowania, tabele i porady
•Umieścić potrawę w odpowiednich naczyniach na rusztach piekarnika. Zachować odleg-
łość między rusztami, aby para mogła dotrzeć do potrawy.
•Jeśli piekarnik nie jest używany przez dłuższy czas, należy usunąć wodę z szuflady na
wodę, złączy węży i generatora pary (patrz rozdział „Czyszczenie i konserwacja”).
Informacje dotyczące tabeli Gotowanie na parze
Tabele zawierają dane dotyczące typowych potraw.
Podana temperatura i czas stanowią jedynie dane referencyjne i są zależne od składu,
wielkości i ilości potrawy oraz od naczyń.
•Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego przepisu, należy użyć podobnego przepisu.
Rozpocząć pieczenie z zimnym piekarnikiem, jeśli dane w tabeli nie zalecają innej proce-
dury.
•Zwiększyć ilość wody do gotowania ryżu do proporcji 1 : 1,5 - 1: 2 niezależnie od zalece
ń
w tabeli.
Tabela wody do gotowania na parze
Woda w szufladzie na wodę w ml
Czas
1)
w minutach
400 15 - 25
600 25- 40
800 40 - 50
1) Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
Gotow. parowe + nawiew
OSTRZEŻENIE!
Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy funkcja jest włączona. Występuje zagrożenie poparze-
niem.
Ta funkcja jest przeznaczona do każdego typu żywności — świeżej i mrożonej. Tym sposo-
bem można przyrządzać, podgrzewać, rozmrażać, parzyć lub blanszować warzywa, mięso,
ryby, makarony, ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Przyrządzanie menu: Jednorazowo można przygotować pełne menu. Aby uniknąć niedo-
gotowania lub rozgotowania potraw, należy wybierać potrawy o podobnym czasie gotowa-
nia. Używać największej ilości wody podanej dla pojedynczego składnika. Umieścić potrawy
na różnych poziomach w piekarniku w odpowiednich naczyniach. Rozmieścić odpowiednio
naczynia, aby para mogła swobodnie cyrkulować wewn
ątrz.
Sterylizacja
Ta funkcja umożliwia również przeprowadzenie sterylizacji naczyń (np. butelek dla nie-
mowląt).
•Umieścić czyste naczynia na środku rusztu na pierwszym poziomie. Otwór musi być skie-
rowany w dół pod małym kątem.
•Wlać do szuflady maksymalną ilość wody i ustawić czas na 40 minut.
Zastosowania, tabele i porady
5
Warzywa
Potrawa
Temperatura w
ºC
Woda do wlania
przez szufladę
na wodę w ml
Czas
1)
w minu-
tach
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Karczochy 96 800 50 - 60 2
Bakłażany 96 450 15 - 25 2
Kalafior, cały 96 600 35 - 45 2
Kalafior, cząstki 96 500 25 - 30 2
Brokuły, całe 96 550 30 - 40 2
Brokuły, cząstki 96 400 20 - 25 2
Grzyby, krojone 96 400 15 - 20 2
Groszek 96 450 20 - 25 2
Koper 96 600 35 - 45 2
Marchew 96 600 35 - 45 2
Kalarepa, paski 96 550 30 - 40 2
Papryka, paski 96 400 20 - 25 2
Pory, krążki 96 500 25 - 35 2
Zielona fasolka 96 550 35 - 45 2
Roszpunka,
cząstki
96 450 20 - 25 2
Brukselka 96 550 30 - 40 2
Buraczki 96 800+400 70 - 90 2
Skorzonera 96 600 35 - 45 2
Seler, pokrojony
w kostkę
96 500 25 - 35 2
Szparagi, zielone 96 500 25 - 35 2
Szparagi, białe 96 600 35 - 45 2
Szpinak 96 350 15 2
Pomidory bez
skórki
96 350 15 2
Biała fasola 96 500 30 - 40 2
Kapusta włoska 96 400 20 - 25 2
Cukinia, krojona 96 350 15 - 20 2
1) Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
6 Zastosowania, tabele i porady
Dodatki
Potrawa
Temperatura w
ºC
Woda do wlania
przez szufladę
na wodę w ml
Czas
1)
w minu-
tach
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Knedle drożdżo-
we
96 600 30 - 40 2
Knedle ziemnia-
czane
96 600 35 - 45 2
Ziemniaki w mun-
durkach, średniej
wielkości
96 750 45 - 55 2
Ryż (proporcje
woda/ryż 1,5:1)
96 600 35 - 40 2
Gotowane ziem-
niaki, pokrojone
na ćwiartki
96 600 35 - 40 2
Knedle chlebowe 96 600 35 - 45 2
Tagliatelle, świe-
że
96 450 20 - 25 2
Polenta (propor-
cja wody 3:1)
96 750 45 - 50 2
1) Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
Ryba
Potrawa
Temperatura w
ºC
Woda do wlania
przez szufladę
na wodę w ml
Czas
1)
w minu-
tach
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Pstrąg, ok. 250 g 85 550 30 - 40 2
Krewetki, świeże 85 450 20 - 25 2
Krewetki, mrożo-
ne
85 550 30 - 40 2
Łosoś, filety 85 500 25 - 35 2
Pstrąg potokowy,
ok. 1000 g
85 600 40 - 45 2
Małże 96 500 20 - 30 2
Filet z flądry 80 350 15 2
1) Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
Zastosowania, tabele i porady 7
Mięso
Potrawa
Temperatura w
ºC
Woda do wlania
przez szufladę
na wodę w ml
Czas
1)
w minu-
tach
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Gotowana szynka
1000 g
96 800+150 55 - 65 2
Pierś z kurczaka
z wody
90 500 25 - 35 2
Kurczak z wody,
1000-1200 g
96 800+150 60 - 70 2
Górka cięlęca/
schab wieprzowy
bez kości,
800-1000 g
90 800+300 80 - 90 2
Peklowana i lekko
wędzona wieprzo-
wina z wody
90 800+300 90 - 110 2
Tafelspitz (woło-
wina gotowana)
96 800+700 110 - 120 2
Chipolatas 80 400 15 - 20 2
1) Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
Jaja
Potrawa
Temperatura w
ºC
Woda do wlania
przez szufladę
na wodę w ml
Czas
1)
w minu-
tach
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Jajka na twardo 96 500 18 - 21 2
Jajka na półmięk-
ko
96 450 13 - 16 2
Jajka na miękko 96 400 11 - 12 2
1) Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
Użycie funkcji w kolejności Termoobieg i Gotow. parowe + nawiew
Można przyrządzić mięso, warzywa i dodatki, danie po daniu, poprzez połączenie funkcji.
Wszystkie dania są gotowe do podania w tym samym czasie.
•Aby wstępnie podpiec potrawę, należy użyć funkcji Termoobieg.
•Umieścić przygotowane warzywa i dodatki w żaroodpornych naczyniach. Włożyć do pie-
karnika z pieczenią.
•Schłodzić piekarnik do temperatury około 80°C. Aby szybciej schłodzić urządzenie, nale-
ży uchylić drzwi piekarnika do pierwszej pozycji otwarcia na około 15 minut.
•Włączyć funkcję Gotow. parowe + nawiew i gotować wszystkie potrawy, aż będą gotowe.
8 Zastosowania, tabele i porady
Potrawa Termoobieg Gotow. parowe + nawiew
Temperatura w
°C
Czas w minu-
tach
Czas w minu-
tach
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Pieczeń wołowa 1
kg
180 60 – 70 40 – 50 1
Brukselka, polen-
ta
- - 40 – 50 3
Pieczeń wieprzo-
wa 1 kg
180 60 – 70 30 – 40 1
Ziemniaki, warzy-
wa, sos piecze-
niowy
- - 30 – 40 3
Pieczeń cielęca 1
kg,
180 50 – 60 30 – 40 1
Ryż, warzywa - - 30 – 40 3
Pieczenie parowe (50/50)
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (50/50) (ilość wody: około 300 ml)
Temperatura w °C Czas w minutach
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Budyń/flan w misecz-
kach
1)
90 40-45 2
Jajka zapiekane
1)
90 35-45 2
Pasztet
1)
90 40-50 2
Cienkie filety rybne 85 15-25 2
Grube filety rybne 90 25-35 2
Małe ryby do 350 g 90 25-35 2
Całe ryby do 1000 g 90 35-45 2
1) kontynuować przez kolejne pół godziny z zamkniętymi drzwiami
Odgrzewanie
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (50/50) (ilość wody: około 300 ml)
Temperatura w °C Czas w minutach
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Kluseczki 85 25 - 35 2
Makaron 85 20 - 25 2
Ryż 85 20 - 25 2
Dania na jednym tale-
rzu
85 20 - 25 2
Zastosowania, tabele i porady 9
Pieczenie parowe (25/75)
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (25/75)
1)
Temperatura w °C Czas w minutach
Poziomy umieszcza-
nia potraw
Pieczeń wieprzowa
1000 g
160-180 90-100 2
Pieczeń wołowa 1000
g
180 - 200 60 -90 2
Pieczeń cielęca 1000 g 180 80-90 2
Klops, surowa, 500 g 180 30-40 2
Peklowana i lekko wę-
dzona wieprzowina
600-1000 g (namaczać
2 godziny)
160-180 60-70 2
Kurczak 1000 g 180-200 50-60 2
Kaczka 1500-2000 g 180 70-90 2
Gęś 3000 g 170 130-170 1
Zapiekanka ziemnia-
czana
160-170 50-60 2
Zapiekanka z makaro-
nem
190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
żne rodzaje chleba
500-1000 g
180-190 50-60 2
Bułki 40-60 g 180-210 30-40 2
Bułki gotowe do pie-
czenia
200 10-20 2
Bagietki gotowe do
pieczenia 40-50 g
200 20-30 2
Bagietki gotowe do
pieczenia 40-50 g,
mrożone
200 25-35 2
1) Ilość dodanej wody zależy od czasu gotowania
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotychczas. Z tego
powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas pieczenia) i poziomów pie-
czenia zgodnie z wartościami podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut przed
upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
10 Zastosowania, tabele i porady
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pie-
czenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się wskazówkami do-
tyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach czas piecze-
nia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo przyrumieniać
się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury.
żnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco przyru-
mieniony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w ce-
lu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt dużo wody w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienio-
ne
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienio-
ne
Ciasto nie została równo-
miernie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równomiernie na bla-
sze
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Zastosowania, tabele i porady 11
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
keks
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Biszkopt Termoobieg 2 140 0:35-0:50
Biszkopt Pieczenie trady-
cyjne
2 160 0:35-0:50
Kruchy spód plac-
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
0:10-0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for-
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Termoobieg 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for-
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Pieczenie trady-
cyjne
1 180 1:10-1:30
Sernik Pieczenie trady-
cyjne
1 170-190 1:00-1:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Plecionka droż-
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady-
cyjne
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bożonaro-
dzeniowa
Pieczenie trady-
cyjne
2
160-180
1)
0:50-1:10
Chleb (żytni):
1. Pierwszy etap
pieczenia.
2. Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady-
cyjne
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:35
12 Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Rolada biszkopto-
wa
Pieczenie trady-
cyjne
3
180-200
1)
0:10-0:20
Ciasto z kruszon-
ką, suche
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:30
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 0:35-0:50
Placek owocowy
na kruchym cieś-
cie
Termoobieg 3 160-170 0:40-1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do-
datkami (np. twa-
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
Pieczenie trady-
cyjne
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Ciasteczka kru-
che
Termoobieg 3 150-160 0:10-0:20
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Pieczenie trady-
cyjne
3
160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z cias-
ta biszkoptowego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Ciasteczka z bia-
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:50
Zastosowania, tabele i porady 13
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Ciasteczka droż-
dżowe
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka z cias-
ta francuskiego
Termoobieg 3
170-180
1)
0:20-0:30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
0:10-0:25
Bułki
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
na blasze)
Termoobieg 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
na blasze)
Pieczenie trady-
cyjne
3
170
1)
0:20-0:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wypieki i zapiekanki
Potrawa
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Zapiekanka z ma-
karonem
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa-
rzywna
1)
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypa-
ne serem
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybą
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane wa-
rzywa
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:30-1:00
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Termoobieg + para
Rodzaj potrawy Temperatura w °C Czas w minutach Poziom umieszcze-
nia potrawy
Zapiekanka z makaro-
nem
170-190 45-60 2
Lasagne 170-190 45-60 2
14 Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj potrawy Temperatura w °C Czas w minutach Poziom umieszcze-
nia potrawy
Zapiekanka ziemnia-
czana
180-200 50-60 2
Dania słodkie 170-190 45-60 2
Babka lub babka droż-
dżowa
150-160 50-70 1
Plecionka drożdżowa/
wieniec drożdżowy
160-180 40-50 2
Ciasto z kruszonką,
suche
150-160 20-30 3
Ciasto maślane/cukro-
we 1)
180-200 20-30 3
Ciasteczka drożdżowe 150-160 20-40 2
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kremem/
eklerki
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Babka marmurko-
wa
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasteczka/small cakes/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru-
che
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Ciasteczka z cias-
ta biszkoptowego
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Ciasteczka z bia-
łek jaj, bezy
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Ciasteczka droż-
dżowe
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Zastosowania, tabele i porady 15
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka z cias-
ta francuskiego
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bułki 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
na blasze)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie (w niskiej temperaturze)
Tę funkcję należy stosować do przygotowywania delikatnego, chudego mięsa lub ryb. Piec
bez przykrycia.
1. Zarumienić mięso na patelni na bardzo dużym ogniu.
2. Umieścić mięso w brytfannie lub bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Umieścić blachę
pod rusztem w celu zebrania tłuszczu.
Rodzaj pieczo-
nej potrawy
Waga (g)
Temperatura w
°C
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas (godz:min)
Pieczeń wołowa 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Filet wołowy 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Pieczeń cielęca 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Steki 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza
Rodzaj produktu
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
2 180 - 200 20 - 30
Tarty 1 180 - 200 40 - 55
Zapiekanka szpinako-
wa
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tarta szwajcarska 1 170 - 190 45 - 55
Szarlotka, przykryta 1 150 - 170 50 - 60
Ciasto warzywne 1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
2
230 - 250
1)
10 - 20
16 Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj produktu
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (potra-
wa z Alzacji podobna
do pizzy)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pierogi (rosyjska wer-
sja calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie
Wskazówki ogólne:
Do pieczenia należy stosować naczynia żaroodporne (przeczytaj instrukcje producenta).
•Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do pieczenia lub na
ruszcie piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia. (jeżeli występuje)
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar-
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
Zalecamy pieczenie w piekarniku mięsa i ryb w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zalecamy nalanie niewielkiej ilości wody
do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia)
•Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i drobiu własnym sosem podczas pieczenia.
Pozwoli to uzyskać
lepszy efekt pieczenia.
Piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut przed końcem czasu pieczenia, aby wykorzystać
ciepło resztkowe.
Pieczenie z funkcją Turbo grill
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg
Pieczenie tra-
dycyjne
1 230 120-150
Rostbef lub filet:
Lekko wypieczo-
ne
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
190-200
1)
5-6
Rostbef lub filet:
Średnio wypie-
czone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
180-190
1)
6-8
Zastosowania, tabele i porady 17
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Rostbef lub filet:
Dobrze wypieczo-
ne
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
170-180
1)
8-10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Łopatka, karczek,
szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Kotlet, żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170-180 60-90
Klops 750 g - 1 kg Turbo grill 1 160-170 50-60
Golonka (wcześ-
niej ugotowana)
750 g - 1 kg Turbo grill 1 150-170 90-120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń cielę-
ca
1 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń jag-
nięca, udziec
jagnięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 150-170 100-120
Comber jag-
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 40-60
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Comber z zaj-
ąca, udko zaj-
ęcze
do 1 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1
230
1)
30-40
Comber z dzi-
czyzny
1,5-2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210-220 35-40
18 Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Udziec z sarny 1,5-2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 180-200 60-90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Kawałki drobiu po 200-250 g Turbo grill 1 200-220 30-50
Połówka kur-
czaka
po 400-500 g Turbo grill 1 190-210 35-50
Kurczak, pu-
larda
1-1,5 kg Turbo grill 1 190-210 50-70
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180-200 80-100
Gęś 3,5-5 kg Turbo grill 1 160-180 120-180
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140-160 150-240
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Cała ryba 1-1,5 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210-220 40-60
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksymalnym ustawieniu temperatury.
UWAGA!
Podczas grillowania drzwi piekarnika powinny być zawsze zamknięte.
Korzystając z funkcji grilla należy zawsze wstępnie rozgrzewać pusty piekarnik przez 5 mi-
nut.
Ruszt należy umieścić na poziomie zalecanym w tabeli grillowania.
•Blachę do zbierania tłuszczu należy zawsze umieszczać na pierwszym poziomie.
•Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub ryb.
Grill
Grillowana po-
trawa
Temperatura
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas grillowania (min)
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa 210-230 2 30-40 30-40
Zastosowania, tabele i porady 19
Grillowana po-
trawa
Temperatura
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas grillowania (min)
1. strona 2. strona
Filet wołowy 230 3 20-30 20-30
Karczek wieprzo-
wy
210-230 2 30-40 30-40
Karczek cielęcy 210-230 2 30-40 30-40
Karczek jagnięcy 210-230 3 25-35 20-25
Cała ryba,
500-1000 g
210-230 3/4 15-30 15-30
Szybki grill
Grillowana potrawa
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Czas grillowania (min)
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8-10 6-8
Filet wieprzowy 4 10-12 6-10
Kiełbaski 4 10-12 6-8
Steki wołowe, steki cie-
lęce
4 7-10 6-8
Tosty
1)
5 1-3 1-3
Grzanki z dodatkami 4 6-8 -
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Grill z rożnem obrotowym – umieścić blachę do pieczenia na 1. poziomie
Rodzaj produktu Temperatura w °C Czas (min.)
Kurczak 220-240 70-90
Panierowana pieczeń 190-210 120-180
Kaczka 220-240 90-150
Golonka wieprzowa 190-210 150-210
Rozmrażanie
Wyjąć termosondę. Umieścić produkt na talerzu.
Nie przykrywać talerzem lub miską. Może to wydłużyć czas rozmrażania.
Użyć pierwszego poziomu piekarnika. Pierwszego licząc od dołu.
Potrawa
Czas rozmraża-
nia (min.)
Dodatkowy czas roz-
mrażania (min.)
Komentarz
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30
Ułożyć kurczaka na odwróco-
nej podstawce pod filiżankę
na dużym talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu
20 Zastosowania, tabele i porady
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Aeg-Electrolux BS9304401M Recipe book

Typ
Recipe book