•Umieścić potrawę w odpowiednich naczyniach na rusztach piekarnika. Zachować odleg-
łość między rusztami, aby para mogła dotrzeć do potrawy.
•Jeśli piekarnik nie jest używany przez dłuższy czas, należy usunąć wodę z szuflady na
wodę, złączy węży i generatora pary (patrz rozdział „Czyszczenie i konserwacja”).
Informacje dotyczące tabeli Gotowanie na parze
• Tabele zawierają dane dotyczące typowych potraw.
• Podana temperatura i czas stanowią jedynie dane referencyjne i są zależne od składu,
wielkości i ilości potrawy oraz od naczyń.
•Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego przepisu, należy użyć podobnego przepisu.
• Rozpocząć pieczenie z zimnym piekarnikiem, jeśli dane w tabeli nie zalecają innej proce-
dury.
•Zwiększyć ilość wody do gotowania ryżu do proporcji 1 : 1,5 - 1: 2 niezależnie od zalece
ń
w tabeli.
Tabela wody do gotowania na parze
Woda w szufladzie na wodę w ml
Czas
1)
w minutach
400 15 - 25
600 25- 40
800 40 - 50
1) Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
Gotow. parowe + nawiew
OSTRZEŻENIE!
Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy funkcja jest włączona. Występuje zagrożenie poparze-
niem.
Ta funkcja jest przeznaczona do każdego typu żywności — świeżej i mrożonej. Tym sposo-
bem można przyrządzać, podgrzewać, rozmrażać, parzyć lub blanszować warzywa, mięso,
ryby, makarony, ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Przyrządzanie menu: Jednorazowo można przygotować pełne menu. Aby uniknąć niedo-
gotowania lub rozgotowania potraw, należy wybierać potrawy o podobnym czasie gotowa-
nia. Używać największej ilości wody podanej dla pojedynczego składnika. Umieścić potrawy
na różnych poziomach w piekarniku w odpowiednich naczyniach. Rozmieścić odpowiednio
naczynia, aby para mogła swobodnie cyrkulować wewn
ątrz.
Sterylizacja
• Ta funkcja umożliwia również przeprowadzenie sterylizacji naczyń (np. butelek dla nie-
mowląt).
•Umieścić czyste naczynia na środku rusztu na pierwszym poziomie. Otwór musi być skie-
rowany w dół pod małym kątem.
•Wlać do szuflady maksymalną ilość wody i ustawić czas na 40 minut.
Zastosowania, tabele i porady
5