Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
• Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotychczas używane urządzenie. Należy dostoso‐
wać używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy umieszczania potraw
do wartości podanych w tabelach.
• W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pieczenia.
Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
• Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
• Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
• Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie.
• Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest wystarcza‐
jąco przyrumieniony.
Nieprawidłowy poziom umie‐
szczenia potrawy.
Umieścić ciasto na niższym po‐
ziomie.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem‐
peraturę piekarnika.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze‐
nia. Czasu pieczenia nie moż‐
na skracać poprzez ustawienie
wyższej temperatury.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Do ciasta wlano zbyt dużo wo‐
dy.
Użyć mniej płynu. Należy prze‐
strzegać czasu mieszania cias‐
ta, przede wszystkim w przy‐
padku używania robotów ku‐
chennych.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie skrócić czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyrumie‐
nia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia -
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas pie‐
czenia.
Przydatne rady i wskazówki 5