AEG BS931440PM Recipe book

Typ
Recipe book
PL KSIĄŻKA KUCHARSKA
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
WEWNĘTRZNA STRONA DRZWI
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie
drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w
wybranych modelach)
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane
poziomy umieszczania potraw i temperatury
dla popularnych potraw (w wybranych mode‐
lach).
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach służą jedynie orientacji. Za‐
leżą one od przepisu, jakości i ilości
użytych składników.
PORADY DOTYCZĄCE
SPECJALNYCH FUNKCJI
PIECZENIA PIEKARNIKA
Podtrzymywanie temp.
Ta funkcja umożliwia podtrzymanie temperatury
potrawy.
Temperatura zostanie automatycznie ustawiona
na 80°C.
Podgrzewanie talerzy
Podgrzewanie talerzy i naczyń.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia na
ruszcie piekarnika. Po upływie połowy czasu za‐
mienić miejscami naczynia na górze i na dole.
Temperatura jest automatycznie ustawiona na
70°C.
Zalecany poziom umieszczenia potrawy: 3.
Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można wykorzystać do
przygotowywania dowolnego ciasta drożdżowe‐
go. Stwarza ona dobre warunki do wyrastania
ciasta. Włożyć ciasto do odpowiednio dużego
naczynia do wyrastania i przykryć je wilgotnym
ręcznikiem lub folią. Umieścić ruszt na pierw‐
szym poziomie i postawić na nim naczynie z
ciastem. Zamknąć drzwi i wybrać funkcję wyras‐
tania ciasta. Ustawić wymagany czas.
GOTOWANIE NA PARZE
Naczynia do gotowania na parze
Należy stosować wyłącznie żaroodporne i nie‐
rdzewne naczynia.
Dobrze do tego celu nadają się pojemniki do
gotowania ze stali chromowej (dołączone w
zestawie z niektórymi modelami).
Poziomy umieszczania potraw
Prawidłowe poziomy umieszczania potraw
podano w poniższej tabeli. Poziomy umie‐
szczania potraw liczy się od dołu do góry.
Informacje ogólne
Podczas pieczenia dłuższego niż 30 minut lub
pieczenia większych porcji żywności, należy
dodawać wody, jeśli jest to konieczne.
Umieścić potrawę w odpowiednich naczyniach
i umieścić naczynia na rusztach piekarnika.
Zachować odległość między rusztami, aby pa‐
ra mogła dotrzeć do każdego naczynia.
Po każdym użyciu należy usunąć wodę z szu‐
flady na wodę, węży połączeniowych i genera‐
tora pary. Patrz rozdział „Konserwacja i czy‐
szczenie”.
Informacje dotyczące tabeli Gotowanie na parze
Tabele zawierają dane dotyczące typowych
potraw.
Podana temperatura i czas stanowią jedynie
dane referencyjne i są zależne od składu,
wielkości i ilości potrawy oraz od naczyń.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy użyć podobnego przepisu.
Rozpocząć pieczenie w zimnym piekarniku,
jeśli dane w tabeli nie zalecają innej procedu‐
ry.
Podczas gotowania ryżu, ze względu na jego
właściwości pochłaniania wody, należy stoso‐
wać proporcje wody do ryżu 1,5:1 – 2:1.
TABELA WODY DO GOTOWANIA NA PARZE
Woda w szufladzie na wodę w ml
Czas
1)
w minutach
400 15 - 25
2
www.aeg.com
Woda w szufladzie na wodę w ml
Czas
1)
w minutach
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
GOTOW. PAROWE + NAWIEW
OSTRZEŻENIE!
Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy
funkcja jest włączona. Występuje zagro‐
żenie poparzeniem.
Ta funkcja jest przeznaczona do każdego typu
żywności — świeżej i mrożonej. Tym sposobem
można przyrządzać, podgrzewać, rozmrażać,
parzyć lub blanszować warzywa, mięso, ryby,
makarony, ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Przyrządzanie menu: Jednorazowo można przy‐
gotować pełne menu. Aby uniknąć niedogotowa‐
nia lub rozgotowania potraw, należy wybierać
potrawy o podobnym czasie gotowania. Używać
największej ilości wody podanej dla pojedyncze‐
go składnika. Umieścić potrawy na różnych po‐
ziomach w piekarniku w odpowiednich naczy‐
niach. Rozmieścić odpowiednio naczynia, aby
para mogła swobodnie cyrkulować wewnątrz.
Sterylizacja
Ta funkcja umożliwia również przeprowadze‐
nie sterylizacji naczyń (np. butelek dla nie‐
mowląt).
Umieścić czyste naczynia na środku rusztu na
pierwszym poziomie. Otwór musi być skiero‐
wany w dół pod małym kątem.
Wlać do szuflady maksymalną ilość wody i us‐
tawić czas na 40 minut.
Warzywa
Produkt
Poziom piekar‐
nika
Temperatura
(ºC)
Woda w szufladzie
na wodę (ml)
Czas
1)
(min)
Karczochy 2 96 800 50 - 60
Bakłażany 2 96 450 15 - 25
Cały kalafior 2 96 600 35 - 45
Różyczki kalafio‐
ra
2 96 500 25 - 30
Całe brokuły 2 96 550 30 - 40
Różyczki broku‐
łów
2 96 400 20 - 25
Grzyby krojone 2 96 400 15 - 20
Groszek 2 96 450 20 - 25
Koper 2 96 600 35 - 45
Marchew 2 96 600 35 - 45
Paski kalarepy 2 96 550 30 - 40
Paski papryki 2 96 400 20 - 25
Krążki pora 2 96 500 25 - 35
Zielona fasolka 2 96 550 35 - 45
Liście roszpunki 2 96 450 20 - 25
Brukselka 2 96 550 30 - 40
Buraczki 2 96 800+400 70 - 90
POLSKI 3
Produkt
Poziom piekar‐
nika
Temperatura
(ºC)
Woda w szufladzie
na wodę (ml)
Czas
1)
(min)
Skorzonera 2 96 600 35 - 45
Seler pokrojony
w kost
2 96 500 25 - 35
Zielone szparagi 2 96 500 25 - 35
Białe szparagi 2 96 600 35 - 45
Szpinak 2 96 350 15
Nadziewane po‐
midory
2 96 350 15
Biała fasola 2 96 500 30 - 40
Kapusta włoska 2 96 400 20 - 25
Krojona cukinia 2 96 350 15 - 20
1)
Czas podano jedynie orientacyjnie.
Przystawki/dodatki
Produkt
Poziom piekar
nika
Temperatura (ºC)
Woda w szufla
dzie na wodę (ml)
Czas
1)
(min)
Knedle drożdżo‐
we
2 96 600 30 - 40
Knedle ziemnia‐
czane
2 96 600 35 - 45
Ziemniaki w
mundurkach,
średniej wielkoś‐
ci
2 96 750 45 - 55
Ryż (proporcje
woda/ryż 1,5:1)
2 96 600 35 - 40
Gotowane ziem‐
niaki, pokrojone
na ćwiartki
2 96 600 35 - 40
Knedle chlebowe 2 96 600 35 - 45
Tagliatelle, świe‐
że
2 96 450 20 - 25
Polenta (propor‐
cja wody 3:1)
2 96 750 45 - 50
1)
Czas podano jedynie orientacyjnie.
Ryba
Produkt
Poziom piekar‐
nika
Temperatura (ºC)
Woda w szufla‐
dzie na wodę (ml)
Czas
1)
(min)
Pstrąg, ok. 250 g 2 85 550 30 - 40
4
www.aeg.com
Produkt
Poziom piekar‐
nika
Temperatura (ºC)
Woda w szufla‐
dzie na wodę (ml)
Czas
1)
(min)
Świeże krewetki 2 85 450 20 - 25
Mrożone krewet‐
ki
2 85 550 30 - 40
Łosoś, filety 2 85 500 25 - 35
Pstrąg potokowy,
ok. 1000 g
2 85 600 40 - 45
Małże 2 96 500 20 - 30
Filet z flądry 2 80 350 15
1)
Czas podano jedynie orientacyjnie.
Mięso
Produkt
Poziom pie‐
karnika
Temperatura (ºC)
Woda w szufladzie
na wodę (ml)
Czas
1)
(min)
Gotowana szynka
1000 g
2 96 800+150 55 - 65
Pierś z kurczaka z wo‐
dy
2 90 500 25 - 35
Kurczak z wody,
1000-1200 g
2 96 800+150 60 - 70
Górka cielęca/schab
wieprzowy bez kości,
800-1000 g
2 90 800+300 80 - 90
Peklowany i lekko wę‐
dzony karczek wie‐
przowy z wody
2 90 800+300 90 - 110
Tafelspitz (wołowina
gotowana)
2 96 800+700 110 - 120
Chipolatas 2 80 400 15 - 20
1)
Czas podano jedynie orientacyjnie.
Jaja
Produkt Poziom piekarnika Temperatura (ºC)
Woda w szufladzie
na wodę (ml)
Czas
1)
(min)
Jajka na twardo 2 96 500 18 - 21
Jajka na półmięk‐
ko
2 96 450 13 - 16
Jajka na miękko 2 96 400 11 - 12
1)
Czas podano jedynie orientacyjnie.
POLSKI 5
UŻYCIE FUNKCJI W KOLEJNOŚCI
TERMOOBIEG I GOTOW. PAROWE
+ NAWIEW
Można przyrządzić mięso, warzywa i dodatki, da‐
nie po daniu, poprzez połączenie funkcji.
Wszystkie dania są gotowe do podania w tym
samym czasie.
Aby wstępnie podpiec potrawę, należy użyć
funkcji Termoobieg.
Umieścić przygotowane warzywa i dodatki w
żaroodpornych naczyniach. Włożyć do piekar‐
nika z pieczenią.
Schłodzić piekarnik do temperatury około
80°C. Aby szybciej schłodzić urządzenie, na‐
leży uchylić drzwi piekarnika do pierwszej po‐
zycji otwarcia na około 15 minut.
Włączyć funkcję Gotow. parowe + nawiew i
gotować wszystkie potrawy, aż będą gotowe.
Maksymalna ilość wody wynosi 800 ml.
Produkt Turbo grill
(pierwszy krok: pieczenie
mięsa)
Gotow. parowe + nawiew
(drugi krok: dodać warzywa)
Tempe‐
ratura
(°C)
Czas
(min)
Poziom
piekar‐
nika
Tempe‐
ratura
(°C)
Czas
(min)
Poziom
piekarnika
Pieczeń wołowa 1 kg
Brukselka, polenta
180
60 –
70
mięso:
1
96 40 – 50
mięso: 1
warzywa: 3
Pieczeń wieprzowa 1 kg
Ziemniaki, warzywa, sos pie
czeniowy
180
60 –
70
mięso:
1
96 30 – 40
mięso: 1
warzywa: 3
Pieczeń cielęca 1 kg,
Ryż, warzywa
180
50 –
60
mięso:
1
96 30 – 40
mięso: 1
warzywa: 3
PIECZENIE PAROWE (50/50)
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (50/50) (ilość wody: około 300 ml)
Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Budyń/flan w miseczkach
1)
2 90 40 - 45
Jajka zapiekane
1)
2 90 35 - 45
Pasztet
1)
2 90 40 - 50
Cienkie filety rybne 2 85 15 - 25
Grube filety rybne 2 90 25 - 35
Małe ryby do 350 g 2 90 25 - 35
Całe ryba do 1000 g 2 90 35 - 45
1)
kontynuować przez kolejne pół godziny z zamkniętymi drzwiami
Odgrzewanie
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (50/50) (ilość wody: około 300 ml)
Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Kluseczki 2 85 25 - 35
Makaron 2 85 20 - 25
Ryż 2 85 20 - 25
6
www.aeg.com
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (50/50) (ilość wody: około 300 ml)
Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Dania na jednym talerzu 2 85 20 - 25
PIECZENIE PAROWE (25/75)
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (25/75)
1)
Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Pieczeń wieprzowa 1000 g 2 160 - 180 90 - 100
Pieczeń wołowa 1000 g 2 180 - 200 60 - 90
Pieczeń cielęca 1000 g 2 180 80 - 90
Klops, surowy, 500 g 2 180 30 - 40
Wędzony karczek wieprzowy
600-1000 g (namaczać 2 godzi‐
ny)
2 160 - 180 60 - 70
Kurczak 1000 g 2 180 - 200 50 - 60
Kaczka 1500-2000 g 2 180 70 - 90
Gęś 3000 g 1 170 130 - 170
Zapiekanka ziemniaczana 2 160 - 170 50 - 60
Zapiekanka z makaronem 2 190 40 - 50
Lasagne 2 180 45 - 55
Różne rodzaje chleba 500-1000
g
2 180 - 190 50 - 60
Bułki 40-60 g 2 180 - 210 30 - 40
Bułki gotowe do pieczenia 2 200 10 - 20
Bagietki gotowe do pieczenia
40-50 g
2 200 20 - 30
Bagietki gotowe do pieczenia
40-50 g, mrożone
2 200 25 - 35
1)
Ilość dodanej wody zależy od czasu gotowania
PIECZENIE CIASTA
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż
urządzenie używane dotychczas. Z tego po‐
wodu zaleca się dostosowanie ustawień (tem‐
peratura, czas pieczenia) i poziomów piecze‐
nia zgodnie z wartościami podanymi w tabe‐
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, pie‐
karnik można wyłączyć ok. 10 minut przed
upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na
wykorzystanie ciepła resztkowego.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekar‐
niku mogą się wygiąć podczas pieczenia. Po os‐
tygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem usta‐
wić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówkami
dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub
w formach na kilku poziomach czas pieczenia
może się wydłużyć o 10-15 minut.
POLSKI 7
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych
poziomach mogą początkowo przyrumieniać
się w różnym tempie. W takim przypadku nie
należy zmieniać ustawienia temperatury. Róż‐
nice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco przyru‐
mieniony
Niewłaściwy poziom pie‐
karnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
piekarnika
Ciasto zapada się (ro
bi się zakalcowate,
wycieka z niego wo‐
da)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (ro
bi się zakalcowate,
wycieka z niego wo‐
da)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w ce‐
lu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (ro
bi się zakalcowate,
wycieka z niego wo‐
da)
Zbyt dużo wody w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypad‐
ku stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarni‐
ku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo‐
miernie przyrumienio‐
ne
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy
czas pieczenia
Ciasto nie jest równo‐
miernie przyrumienio‐
ne
Ciasto nie została równo
miernie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równomiernie na
blasze
Ciasto nie wypieka
się w ciągu ustawio‐
nego czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę pie‐
czenia
PIECZENIE NA JEDNYM POZIOMIE:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Kołacz lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 50 - 70
Babka piaskowa/
ciasto owocowe
Termoobieg 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake/biszkopt
niskokaloryczny
Termoobieg 2 140 - 150 35 - 50
8
www.aeg.com
Rodzaj produktu Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Fatless sponge
cake/biszkopt
niskokaloryczny
Pieczenie trady
cyjne
2 160 35 - 50
Kruchy spód
placka
Termoobieg 2
170-180
1)
10 - 25
Biszkoptowy
spód placka
Termoobieg 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie/szar‐
lotka (2 formy, Ø
20 cm, umie‐
szczone po prze‐
kątnej)
Termoobieg 2 160 60 - 90
Apple pie/szar‐
lotka (2 formy, Ø
20 cm, umie‐
szczone po prze‐
kątnej)
Pieczenie trady
cyjne
1 180 70 - 90
Sernik Pieczenie trady
cyjne
1 170 - 190 60 - 90
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Plecionka droż‐
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady
cyjne
3 170 - 190 30 - 40
Strucla bożona‐
rodzeniowa
Pieczenie trady
cyjne
2
160 - 180
1)
50 - 70
Chleb (żytni):
1.
Pierwszy
etap piecze‐
nia.
2.
Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady
cyjne
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady
cyjne
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rolada biszkop‐
towa
Pieczenie trady
cyjne
3
180 - 200
1)
10 - 20
Ciasto z kru‐
szonką (suche)
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Maślane ciasto
migdałowe/ciasto
cukrowe
Pieczenie trady
cyjne
3
190 - 210
1)
20 - 30
POLSKI 9
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Termoobieg 3 150 35 - 55
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Pieczenie trady
cyjne
3 170 35 - 55
Placek owocowy
na kruchym cieś‐
cie
Termoobieg 3 160 - 170 40 - 80
Ciasta drożdżo‐
we z delikatnymi
dodatkami (np.
twarogiem, kre‐
mem, słodkim
sosem)
Pieczenie trady
cyjne
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Ciasteczka kru‐
che
Termoobieg 3 150 - 160 10 - 20
Short bread/cias‐
teczka maślane/
paluchy
Termoobieg 3 140 20 - 35
Short bread/cias‐
teczka maślane/
paluchy
Pieczenie trady
cyjne
3
160
1)
20 - 30
Ciasteczka z
ciasta biszkopto‐
wego
Termoobieg 3 150 - 160 15 - 20
Ciasteczka z bia‐
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80 - 100 120 - 150
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 30 - 50
Ciasteczka droż‐
dżowe
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka z
ciasta francu‐
skiego
Termoobieg 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
10 - 25
10
www.aeg.com
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Bułki
Pieczenie trady
cyjne
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes/ma‐
łe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
Termoobieg 3
150
1)
20 - 35
Small cakes/ma‐
łe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
Pieczenie trady
cyjne
3
170
1)
20 - 30
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wypieki i zapiekanki
Potrawa
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Zapiekanka z
makaronem
Pieczenie trady
cyjne
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Pieczenie trady
cyjne
1 180 - 200 25 - 40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 15 - 30
Bagietki posypa‐
ne serem
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 15 - 30
Słodkie suflety
Pieczenie trady
cyjne
1 180 - 200 40 - 60
Suflety z rybą
Pieczenie trady
cyjne
1 180 - 200 30 - 60
Nadziewane wa‐
rzywa
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 30 - 60
1)
Wstępnie rozgrzać piekarnik
Termoobieg + para
Typ żywności Poziom piekar‐
nika
Temperatura (°C) Czas (min)
Zapiekanka z makaronem 2 170 - 190 45 - 60
Lasagne 2 170 - 190 45 - 60
Zapiekanka ziemniaczana 2 180 - 200 50 - 60
Dania słodkie 2 170 - 190 45 - 60
Kołacz lub babka drożdżowa 1 150 - 160 50 - 70
Plecionka drożdżowa/wieniec
drożdżowy
2 160 - 180 40 - 50
Ciasto z kruszonką (suche) 3 150 - 160 20 - 30
POLSKI 11
Typ żywności Poziom piekar‐
nika
Temperatura (°C) Czas (min)
Maślane ciasto migdałowe/cu‐
krowe
1)
3 180 - 200 20 - 30
Ciasteczka drożdżowe 2 150 - 160 20 - 40
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
PIECZENIE NA KILKU POZIOMACH
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas w minutachPoziom piekarnika
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kremem/
eklerki
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Strucla 1/4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Ciasteczka/small cakes/ciastka/drożdżówki/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas w minutachPoziom piekarnika
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru‐
che
1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Short bread/cias‐
teczka maślane/
paluchy
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Ciasteczka z
ciasta biszkopto‐
wego
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Ciasteczka z bia‐
łek jaj, bezy
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 1/4 - 100 - 120 40 - 80
Ciasteczka droż‐
dżowe
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Ciasteczka z
ciasta francu‐
skiego
1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bułki 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes/ma‐
łe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1/4 -
150
1)
25 - 40
12
www.aeg.com
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
TERMOOBIEG (NISKA TEMP.)
Funkcji tej należy używać do pieczenia delikatne‐
go, chudego mięsa i ryb przy ustawieniu tempe‐
ratury wewnątrz produktu poniżej 65°C. Funkcja
Termoobieg (niska temp.) nie jest odpowiednia
do przyrządzania takich potraw, jak mięso du‐
szone w sosie własnym czy tłusta pieczeń wie‐
przowa. W celu zapewnienia odpowiedniej tem‐
peratury wewnątrz produktu można użyć czujni‐
ka temperatury (patrz tabela dla czujnika tempe‐
ratury).
W ciągu pierwszych 10 minut można ustawić
temperaturę piekarnika w przedziale od 80°C do
150°C. Domyślna temperatura wynosi 90°C. Po
ustawieniu temperatury piekarnik będzie konty‐
nuował pieczenie w temperaturze 80°C. Nie na‐
leży używać automatycznej funkcji Termoobieg
(niska temp.) do pieczenia drobiu.
W przypadku korzystania z tej funkcji
należy piec potrawy bez przykrycia.
1.
Obsmażyć mięso na patelni na płycie grzej‐
nej przez 1-2 minuty po każdej stronie.
2.
Umieścić gorącą patelnię z mięsem na rusz‐
cie piekarnika.
3.
Umieścić czujnik temperatury w mięsie.
4.
Wybrać funkcję Termoobieg (niska temp.) i
ustawić odpowiednią docelową temperaturę
wewnątrz produktu.
Rodzaj pieczonej
potrawy
Ciężar (g)
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Pieczeń wołowa 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Filet wołowy 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Pieczeń cielęca 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Steki 200 - 300 3 120 20 - 40
PIZZA
Rodzaj produktu Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (min)
Pizza (na cienkim
spodzie)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
2 180 - 200 20 - 30
Tarty 1 180 - 200 40 - 55
Tarta szpinakowa 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tarta szwajcarska 1 170 - 190 45 - 55
Szarlotka przykryta 1 150 - 170 50 - 60
Ciasto warzywne 1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
2
230
1)
10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (po‐
trawa z Alzacji podob
na do pizzy)
2
230
1)
12 - 20
Pierogi (rosyjska wer‐
sja calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
POLSKI 13
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia
PIECZENIE
Wskazówki ogólne:
Do pieczenia należy stosować naczynia ża‐
roodporne (przeczytaj instrukcje producenta).
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio
w głębokiej blasze do pieczenia lub na ruszcie
piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia.
(jeżeli występuje)
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod
przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar‐
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przy‐
rumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
Zalecamy pieczenie w piekarniku mięsa i ryb
w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłusz‐
czu, zalecamy nalanie niewielkiej ilości wody
do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń (po
1/2 - 2/3 czasu pieczenia)
Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i
drobiu własnym sosem podczas pieczenia.
Pozwoli to uzyskać lepszy efekt pieczenia.
Piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut przed
końcem czasu pieczenia, aby wykorzystać
ciepło resztkowe.
PIECZENIE Z FUNKCJĄ TURBO GRILL
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg
Pieczenie
tradycyjne
1 230 120 - 150
Pieczeń wołowa
lub filet: lekko
wypieczony
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
190 - 200
1)
5 - 6
Pieczeń wołowa
lub filet: średnio
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
180 - 190
1)
6 - 8
Pieczeń wołowa
lub filet: dobrze
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Łopatka, kar‐
czek, szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 90 - 120
Kotlet, żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170 - 180 60 - 90
Klops 750 g-1 kg Turbo grill 1 160 - 170 50 - 60
Golonka (wcześ‐
niej ugotowana)
750 g-1 kg Turbo grill 1 150 - 170 90 - 120
14
www.aeg.com
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń cielę‐
ca
1 kg Turbo grill 1 160 - 180 90 - 120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 150
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń jag‐
nięca, udziec
jagnięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 150 - 170 100 - 120
Comber jag‐
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 40 - 60
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Comber z zaj‐
ąca, udko zaj‐
ęcze
do 1 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1
230
1)
30 - 40
Comber sarni 1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 35 - 40
Udziec sarni 1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 180 - 200 60 - 90
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Kawałki dro‐
biu
po 200-250 g Turbo grill 1 200 - 220 30 - 50
Połówka kur‐
czaka
po 400-500 g Turbo grill 1 190 - 210 35 - 50
Kurczak, pu‐
larda
1-1,5 kg Turbo grill 1 190 - 210 50 - 70
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180 - 200 80 - 100
Gęś 3,5-5 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 180
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 150
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140 - 160 150 - 240
POLSKI 15
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas (min)
Cała ryba 1-1,5 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 40 - 60
GRILL
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksy‐
malnym ustawieniu temperatury.
Ruszt należy umieścić na poziomie piekarnika
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu należy zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub
ryb.
Korzystając z funkcji grilla, należy zawsze roz‐
grzewać pusty piekarnik przez 5 minut.
UWAGA!
Podczas grillowania drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Grill
Grillowana potra‐
wa
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura
Czas w minutach
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Filet wołowy 3 230 20 - 30 20 - 30
Karczek wieprzo‐
wy
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Karczek cielęcy 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Karczek jagnięcy 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Cała ryba,
500-1000 g
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Szybki grill
Grillowana potrawa Poziom piekarnika
Czas w minutach
1. strona 2. strona
Burgers/hamburgery 4 8 - 10 6 - 8
Filet wieprzowy 4 10 - 12 6 - 10
Kiełbaski 4 10 - 12 6 - 8
Steki wołowe, steki
cielęce
4 7 - 10 6 - 8
Toast /tosty
1)
5 1 - 3 1 - 3
Grzanki z dodatkami 4 6 - 8 -
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
ROZMRAŻANIE
Wyjąć termosondę. Umieścić produkt na talerzu.
Nie przykrywać talerzem lub miską. Może to wy‐
dłużyć czas rozmrażania.
Użyć pierwszego poziomu piekarnika. Pierwsze‐
go, licząc od dołu.
16
www.aeg.com
Potrawa
Czas rozmraża‐
nia w minutach
Czas dalszego roz‐
mrażania w minutach
Komentarz
Kurczak, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Ułożyć kurczaka na odwró‐
conej podstawce pod filiżan‐
kę na dużym talerzu. Obró‐
cić po upływie połowy czasu
Mięso, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Obrócić po upływie połowy
czasu
Mięso, 500 g 90 - 120 20 - 30
Obrócić po upływie połowy
czasu
Pstrąg, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Masło, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Także lekko zmrożona
śmietana da się dobrze ubić
Tort, 1400 g 60 60 -
DANIA GOTOWE
Potrawy mrożone
Produkty gotowe Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (min)
Pizza mrożona 2 200 - 220 15-25
Pizza American mro‐
żona
2 190 - 210 20-25
Pizza chłodna 2 210-230 13-25
Pizza Snacks mrożo‐
ne
2 180-200 15-30
Frytki cienkie 3 200-220 20-30
Frytki grube 3 200-220 25-35
Ćwiartki/krokiety 3 220-230 20-35
Zapiekane mięso i
ziemniaki
3 210-230 20-30
Lasagne/cannelloni
świeże
2 170-190 35-45
Lasagne/cannelloni
mroż.
2 160-180 40-60
Ser zapiekany w pie‐
karniku
3 170-190 20-30
Skrzydełka kurczaka 2 190-210 20-30
POLSKI 17
Gotowe mrożone dania
Rodzaj pieczonej
potrawy
Funkcje piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas
Mrożona pizza
Pieczenie trady
cyjne
3
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
Frytki
1)
(300-600 g)
Pieczenie trady
cyjne lub Turbo
grill
3 200-220
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
Bagietki
Pieczenie trady
cyjne
3
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
Tarty owocowe
Pieczenie trady
cyjne
3
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
1)
Obrócić frytki 2–3-krotnie podczas pieczenia
SUSZENIE – TERMOOBIEG
Umieścić pergamin na ruszcie piekarnika.
Aby zapewnić optymalny rezultat: wyłączyć urzą‐
dzeniu, gdy upłynie połowa wymaganego czasu.
Otworzyć drzwi urządzenia i poczekać aż urzą‐
dzenie ostygnie. Następnie dokończyć proces
suszenia.
Warzywa
Produkty prze‐
znaczone do su‐
szenia
Poziom umieszczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w godzi‐
nach (wartość
orientacyjna)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Papryka 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Warzywa (kwaś‐
ne)
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Grzyby 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Zioła 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Owoce
Produkty prze‐
znaczone do su‐
szenia
Poziom umieszczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w godzi‐
nach (wartość
orientacyjna)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Morele 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Krojone jabłka 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Gruszki 3 1/4 60 - 70 6 - 9
18
www.aeg.com
PASTERYZOWANIE
O czym należy pamiętać:
Należy stosować wyłącznie słoiki do wekowa‐
nia o tych samych rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem typu
twist-off, zamknięciem bagnetowym ani pu‐
szek metalowych.
Po włączeniu tej funkcji należy używać pierw‐
szego poziomu piekarnika od dołu.
Umieszczać na blasze do pieczenia ciasta nie
więcej niż sześć jednolitrowych słoików weko‐
wych.
Napełnić słoiki do takiego samego poziomu i
zamknąć obejmami.
Słoiki nie mogą się stykać.
Na blachę do pieczenia ciasta wlać około 1/2
litra wody, aby zapewnić wystarczają wilgot‐
ność w piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć (po
około 35-60 minutach w słoikach jednolitro‐
wych), należy wyłączyć piekarnik lub zmniej‐
szyć temperaturę do 100°C (patrz tabela).
Owoce jagodowe
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperaturze
100°C w minutach
Truskawki, jagody
leśne, maliny, dojrzały
agrest
160 - 170 35 - 45 -
Owoce pestkowe
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperaturze
100°C w minutach
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperaturze
100°C w minutach
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 -
Pikle 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kalarepa, groch,
szparagi
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Zostawić w piekarniku po wyłączeniu
CHLEB
Wlać do szuflady 200 ml wody.
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas (min)
Biały chleb Chleb 2 180 - 200 40 - 60
Bagietka Chleb 2 200 - 200 35 - 45
POLSKI 19
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas (min)
Bułeczki maśla‐
ne
Chleb 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Chleb 2 200 - 220 35 - 45
Chleb żytni Chleb 2 190 - 210 50 - 70
Ciemny chleb Chleb 2 180 - 200 50 - 70
Chleb pełnoziar‐
nisty
Chleb 2 170 - 190 60 - 90
TABELA WSKAZAŃ CZUJNIKA TEMPERATURY WEWNĄTRZ PRODUKTU
Wołowina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy: lekko wypieczo‐
ne
45 - 50
Stek z rostbefu lub polędwicy: średnio wypie‐
czone
60 - 65
Stek z rostbefu lub polędwicy: dobrze wypie‐
czone
70 - 75
Wieprzowina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80 - 82
Schab (comber), wędzona wieprzowina 75 - 80
Klops 75 - 80
Cielęcina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Pieczeń cielęca 75 - 80
Gicz cielęca 85 - 90
Baranina/jagnięcina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Udziec barani 80 - 85
Comber barani 80 - 85
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 70 - 75
Dziczyzna
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu w °C
Comber zajęczy 70 - 75
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG BS931440PM Recipe book

Typ
Recipe book