Electrolux EOB33100X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik
EOB33100
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 5
Codzienna eksploatacja 5
Przydatne rady i wskazówki 8
Konserwacja i czyszczenie 18
Co zrobić, gdy… 20
Ochrona środowiska 21
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob-
sługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urzą-
dzeniem – również w przypadku jego sprze-
daży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych, a
także nieposiadające wiedzy lub doświad-
czenia, jeśli będą one nadzorowane lub
zostaną poinstruowane w zakresie bez-
piecznego korzystania z tego urządzenia i
będą świadome związanych z tym zagro-
żeń. Dzieci nie mogą bawić się urządze-
niem.
Wszystkie opakowania należy przechowy-
wać poza zasięgiem dzieci. Występuje ry-
zyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domo-
we powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko
odniesienia obrażeń mogących skutko-
wać trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków (blo-
kada sterowania), należy jej u
żyć. Zapo-
biega to przypadkowemu włączeniu urzą-
dzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob-
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elek-
tryk. Należy skontaktować się z autoryzo-
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zos-
tało uszkodzone podczas transportu. Usz-
kodzonego urządzenia nie należy podłą-
cza
ć. W razie konieczności należy skon-
taktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
znamionowej. Może to spowodować utra-
tę gwarancji.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający od-
2 electrolux
łączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że
wnęka w zabudowie kuchennej ma odpo-
wiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do us-
tawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą specjal-
nego systemu połączeniowego. Aby nie
dopuścić do uszkodzenia urządzenia, na-
leży
łączyć je tylko z urządzeniami tego sa-
mego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elek-
tryczne podane na tabliczce znamiono-
wej są zgodnie z parametrami sieci elek-
trycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamiono-
wej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Należy skon-
taktować się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ci
ąg-
nąć za przewód zasilający. Zawsze ciąg-
nąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do
użytku domowego. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz
akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko
poparzenia. Podczas wkładania i wyjmo-
wania naczyń lub akcesoriów należy uży-
wać rękawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akceso-
riów należy zachować ostrożność
, aby
nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
–nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia;
–nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji na-
leż
y wyłączyć urządzenie i odłączyć je od
źródła zasilania.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb w drzwiach urządze-
nia.
electrolux 3
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast na-
leży używać głębokiej blachy do piecze-
nia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu
urządzenia przez sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie wy-
łącznie wodą z mydłem. Nie stosować łat-
wopalnych produktów lub produktów po-
wodujących korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników, należy przestrzega
ć instrukcji
producenta.
•Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika
ściernymi środkami czyszczącymi ani me-
talowymi skrobakami. Może dojść do usz-
kodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Koniecz-
na jest ich wymiana. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w
wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
spowodować mieszankę alkoholu i powie-
trza. Istnieje ryzyko poż
aru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
•Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materia-
łów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Do napraw należy używać wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
–Odłą
czyć urządzenia od źródła zasila-
nia.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządze-
nia dziecka lub małego zwierzęcia. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
4 electrolux
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
11
7
8
9
10
1
2 63 4 5
12
1 Panel sterowania
2 Wskaźnik zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wskazanie
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Wskaźnik temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator i grzałka na tylnej ściance
10 Grzałka dolna
11 Prowadnice blach, wyjmowane
12 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa tylko po ustawieniu go-
dziny.
electrolux 5
Po podłączeniu urządzenia do zasilania elek-
trycznego lub po awarii zasilania zacznie au-
tomatycznie migać wskaźnik aktualnej go-
dziny.
Ustawić aktualną godzinę przy pomocy przy-
cisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go-
dzina.
Aby zmienić aktualną godzinę, nie nale-
ży równocześnie ustawiać funkcji zega-
ra (czasu pieczenia
ani czasu zakoń-
czenia pieczenia
).
W celu korzystania z piekarnika należy
wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło funkcji piekarnika na żą-
daną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas
pracy piekarnika.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło funkcji piekarnika oraz pokrętło
temperatury na pozycję wyłączenia.
Wentylator chłodzący
Wentylator włącza się automatycznie pod-
czas pracy urządzenia. Po wyłą
czeniu urzą-
dzenia, wentylator chłodzący nadal działa
do czasu schłodzenia urządzenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Służy do oświetlania wnętrza piekarnika.
Pieczenie z nawiewem
gorącego powietrza
Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie dwóch pozio-
mach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20–40°C niższą od
temperatury dla pieczenia tradycyjnego. Do suszenia potraw.
Grzanie Góra+Dół Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz do
robienia przetworów.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opiekania
pieczywa.
Duży Grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opiekania
pieczywa.
Grill turbo Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Służy również do zapiekania.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygię-
cia na bocznych krawędziach znajdowały
się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół.
Włożyć wsuwane akcesoria między prowad-
nice na jednym z poziomów.
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie-
karnika posiadają wygięcia na bocz-
nych krawędziach. Krawędzie te oraz
kształt prowadnic zabezpieczają akce-
soria piekarnika przed przechyleniem.
6 electrolux
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia. Wsu-
nąć blachę do pieczenia w prowadnice na
jednym poziomie.
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „ +
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „ -
electrolux 7
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas trwania Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas za-
kończenia pieczenia"
można stoso-
wać jednocześnie programując piekar-
nik, aby automatycznie włączył i wyłą-
czył się w późniejszym czasie. W takim
przypadku należy najpierw ustawić
"Czas pieczenia"
, a następnie
"Czas zakończenia pieczenia"
.
Ustawianie funkcji zegara
1. Ustawić funkcję i temperaturę piekarnika
(nie jest to konieczne w przypadku opcji
minutnika).
2. Naciskać przycisk wyboru dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji ze-
gara.
3.
Aby ustawić minutnik
, Czas piecze-
nia
lub Koniec , należy nacisnąć
przycisk „ + ” lub „ - ”.
Włączy się odpowiedni wskaźnik funkcji
zegara.
Po upłynięciu ustawionego czasu wskaź-
nik funkcji zegara zacznie migać i przez
2 minuty emitowany będzie sygnał dźwię-
kowy.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Ko-
niec
, wtedy urządzenie wyłączy się
automatycznie.
4. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy
nacisnąć dowolny przycisk.
5. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i po-
krętło temperatury w położeniu wyłącze-
nia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zos-
tanie wyłączona.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach są jedynie orientacyjne. Za-
leżą od przepisu, jakości i ilości używa-
nych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec ina-
czej niż urządzenie używane dotychczas.
Z tego powodu zaleca się dostosowanie
ustawień (temperatura, czas pieczenia) i
poziomów pieczenia zgodnie z wartościa-
mi podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
W przypadku potraw mrożonych blachy
w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształce-
nia blach znikną.
8 electrolux
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówka-
mi dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury.żnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wy-
starczająco przyrumie-
niony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie jest równomiernie
rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na blasze
do pieczenia
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Pieczenie na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka droż-
dżowa
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy Grzanie Góra+Dół 1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
3 170-180 0:10 - 0:25
electrolux 9
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Biszkoptowy spód
placka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Grzanie Góra+Dół 1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Grzanie Góra+Dół 1 180 - 200 0:30 - 1:10
Sernik Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżowy/
wieniec drożdżowy
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Grzanie Góra+Dół 1
- najpierw
1)
250 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką,
suche
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cukro-
we
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim so-
sem)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:40 - 1:20
10 electrolux
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
Grzanie Góra+Dół 1 190 - 210 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
Grzanie Góra+Dół 1 230 - 250 0:10 - 0:25
Przaśny chleb Grzanie Góra+Dół 1 250 - 270 0:08 - 0:15
Tarty (CH) Grzanie Góra+Dół 1 200- 220 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Kruche ciastka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka kruche Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wyciskane Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wyciskane Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 140 0:25 - 0:40
Ciasteczka wyciska-
ne
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka drożdżowe Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 160 0:20 - 0:35
electrolux 11
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Bułki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/4 140 0:25 - 0:40
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
pie-
karni-
ka
Temperatura
w °C
Czas (godz. :
min)
Zapiekanka z makaro-
nem
Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka warzywna
1)
Grill turbo 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki z topionym se-
rem
1)
Grill turbo 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybą Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzywa Grill turbo 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj pie-
czonej potra-
wy
Funkcja piekarnika Poziom piekar-
nika
Temperatura
w °C
Czas
Mrożona pizza Grzanie Góra
+Dół
3 patrz wskazówki
producenta
patrz wskazówki
producenta
Frytki
1)
Grill turbo 3 200-220 patrz wskazówki
producenta
Bagietki Grzanie Góra
+Dół
3 patrz wskazówki
producenta
patrz wskazówki
producenta
Tarty owoco-
we
Grzanie Góra
+Dół
3 patrz wskazówki
producenta
patrz wskazówki
producenta
1) Uwaga: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
•Mięsa należy piec w naczyniach żarood-
pornych (uwzględnić wskazówki produ-
centa!).
•Duże kawałki mięs można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze do pieczenia
lub na ruszcie piekarnika nad głęboką bla-
chą do pieczenia (tylko w wybranych mo-
delach).
12 electrolux
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy
stosowanie brytfanny z pokrywą. Sprawi
to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wy-
łącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z
tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej
1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się nalanie niewielkiej iloś-
ci płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów du-
że pieczenie i drób należy polewać kilka-
krotnie podczas pieczenia powstałym so-
sem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gruboś-
ci
- krwisty
1)
na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Schab, żeberka 1 -1,5 kg Grill turbo 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1 kg Grill turbo 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka (podgotowana) 750 g - 1 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:30 - 2:00
electrolux 13
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pieczeń
jagnięca
1 - 1,5 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, udko
zająca
1)
do 1 kg Grzanie Góra
+Dół
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Udziec dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200 - 250 g
każda
Grill turbo 1 200 - 220 0:35 - 0:50
14 electrolux
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Połówka kurczaka 400 - 500 g
każda
Grill turbo 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gęś 3,5 - 5 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5 - 3,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4 -6 kg Grill turbo 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać
przy maksymalnym ustawieniu tempe-
ratury
Ważne! Podczas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zawsze zamknięte
Przed użyciem funkcji grillowania nale-
ży zawsze nagrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Do grillowania najlepiej nadają się pła-
skie kawałki mięsa lub ryby.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawy do grillowa-
nia
Poziom piekarnika Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8–10 min. 6–8 min
Filet wieprzowy 4 10–12 min. 6–10 min.
Kiełbaski 4 8–10 min. 6–8 min
Steki wołowe, steki cie-
lęce
4 6–7 min. 5–6 min.
electrolux 15
Potrawy do grillowa-
nia
Poziom piekarnika Czas
1. strona 2. strona
Filety wołowe, rostbefy
(około 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
Tosty
1)
3 4–6 min. 3–5 min.
Grzanki z dodatkami 3 6–8 min. -------
1) Nie rozgrzewać piekarnika
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania używać tylko standar-
dowych słoików o jednakowej wielkości.
•Nie należy używać słoików z zamknię-
ciem typu Twist-Off, zamknięciem bagne-
towym ani puszek metalowych.
•Używać pierwszego poziomu licząc od
dołu.
•Używać blachy do pieczenia. Maksymal-
nie można włożyć sześć 1-litrowych słoi-
ków.
•Wszystkie słoiki powinny być napełnione
do tej samej wysokości i zamknięte.
Naczynia należy tak ustawić na blasze
tak, aby się nie dotykały.
•Wlać na blachę ok. 1/2 litra wody, aby w
piekarniku wytworzyło się wystarczająco
dużo wilgoci.
•Gdy zawartość pierwszego słoika zacznie
lekko bulgotać (w przypadku 1-litrowych
s
łoików po około 35-60 minutach), należy
wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć tempe-
raturę do 100°C (patrz tabela).
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Miękkie owoce
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w minu-
tach
Truskawki, jagody leśne, maliny,
dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
Niedojrzały agrest 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Owoce pestkowe
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w minu-
tach
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w minu-
tach
Marchew
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 ---
Ogórki kiszone 160 - 170 50 - 60 15
Kalarepa, groch, szparagi 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Pozostawić w wyłączonym piekarniku
16 electrolux
Suszenie
•Przykryć ruszt i blachy piekarnika specjal-
nym papierem do pieczenia.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Warzywa
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom piekarnika Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Papryka (pocięta na paski) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Warzywa na zupę 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Grzyby 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zioła 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Owoce
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom piekarnika Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Morele 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Krojone jabłka 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Gruszki 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Rozmrażanie
•Wyjąć produkt z opakowania i położyć na
talerzu na ruszcie.
Nie przykrywać innym talerzem lub mi-
ską. Może to spowodować znaczne
przedłużenie czasu rozmrażania.
•Wsunąć ruszt na pierwszy poziom od dołu.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawa Czas rozmrażania (w
minutach)
Dalszy czas rozmra-
żania (w minutach)
Uwagi
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30 Ułożyć kurczaka na od-
wróconej podstawce
pod filiżankę na dużym
talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 -------
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 -------
Masło, 250 g 30-40 10-15 -------
electrolux 17
Potrawa Czas rozmrażania (w
minutach)
Dalszy czas rozmra-
żania (w minutach)
Uwagi
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Także lekko zmrożona
śmietana da się do-
brze ubić
Tort, 1400 g 60 60 -------
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w
jak najniższych temperaturach oraz unikanie
ich nadmiernego przyrumieniania.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i
pozwoli zapobiec przypaleniu resztek po-
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po ka
żdym użyciu i pozostawić je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegającej przywieraniu!
Prowadnice blach piekarnika
Demontaż prowadnic
1. Odciągnąć przednią część prowadnic
blach od ściany bocznej.
2. Odciągnąć tylną część prowadnic blach
od ściany bocznej i wyjąć prowadnice.
2
1
Montaż prowadnic blach
Zamontować prowadnice blach w odwrot-
nej kolejności.
Zaokrąglone końce prowadnic blach
muszą być skierowane do przodu!
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
18 electrolux
•Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bezpiecz-
nikami lub wyłączyć zasilanie przy pomo-
cy wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie-
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika
1. Klosz oświetlenia znajduje się na tylnej
ściance komory.
Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
Ważne! Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Sufit piekarnika
Grzałkę w górnej części piekarnika można
odchylić w celu łatwego wyczyszczenia sufi-
tu piekarnika.
Ostrzeżenie! Przed odchyleniem
grzałki należy wyłączyć urządzenie.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia!
Odchylanie grzałki
1. Zdjąć prowadnice blach.
2. Chwycić grzałkę z przodu obiema ręka-
mi.
3. Pokonując opór sprężyny, pociągnąć ją
do przodu i wzdłuż wsporników po obu
stronach.
4. Grzałka odchyli się teraz w dół.
Można teraz wyczyścić górnej ściance
piekarnika.
Montowanie grzałki
1. Zamontować grzałkę w odwrotnej kolej-
ności.
Ważne! Zamontować grzałkę prawidłowo
po obu stronach nad wspornikami na
bocznych ściankach piekarnika.
2. Założyć prowadnice.
Drzwi piekarnika i szyby
Aby wyczyścić drzwi piekarnika, należy je
zdjąć.
Uwaga! Zachować ostrożność przy
demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są
ciężkie!
Zdejmowanie drzwi piekarnika
1. Otworzyć całkowicie drzwi piekarnika.
2. Całkowicie podnieść dźwignie zacisko-
we (A) przy obu zawiasach drzwi.
A
A
3. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji (kąt ok. 45°).
electrolux 19
45°
4. Chwycić drzwi po bokach i odciągnąć je
pod kątem do góry.
Umieścić drzwi zewnętrzną stroną w
ł na miękkim i równym podłożu, aby
uniknąć zarysowań.
5. Można teraz wyjąć wewnętrzne szyby i
wyczyścić je.
Aby zamontować drzwi, należy wykonać
powyższe czynności w odwrotnej kolej-
ności.
Drzwi piekarnika są wyposażone w 2, 3
lub 4 szyby (zależnie od modelu)
Wyjmowanie i czyszczenie szyb drzwi
1. Chwycić z obu stron górną listwę drzwi
(B) i nacisnąć do środka, aby zwolnić za-
trzaski.
2
B
1
2. Pociągnąć listwę drzwi do przodu, aby
ją zdjąć.
3. Przytrzymując pojedynczo szyby drzwi
przy górnej krawędzi i wyciągnąć je do
góry wzdłuż prowadnicy.
4. Wyczyścić szyby drzwi.
Aby zamontować szyby drzwi, należy wy-
konać powyższe czynności w odwrotnej
kolejności. Zamontować najpierw mniej-
szą szybę, a następnie większą.
CO ZROBIĆ, GDY…
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie ustawiono aktualnej godziny Ustawić aktualną godzinę
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień
Sprawdzić ustawienia
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB33100X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi