AEG CF 400 CAFAMOSA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
A E G
_____________________
Ekspres do kawy
CF 400
_____________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRE"CI
WSKAZÓWKI BEZPIECZE(STWA........................................................................... 9
1. PRZED ROZPOCZ.CIEM KORZYSTANIA Z EKSPRESU ................................. 10
1.1. Ustawienie urz4dzenia................................................................................................ 10
1.2. Komora na przewód zasilaj4cy .................................................................................. 10
1.3. Pokr:to programatora ............................................................................................... 10
2. PRZYGOTOWANIE DO PARZENIA KAWY ........................................................ 11
2.1. Napenianie zbiornika wod4....................................................................................... 11
2.2 Napenianie pojemnika na ziarna kawy ...................................................................... 11
2.3. Regulacja poziomu mielenia...................................................................................... 12
2.4. W4czenie ekspresu ................................................................................................... 12
2.5. Wybór j:zyka............................................................................................................... 12
2.6. Ustawienie poziomu twardo=ci wody........................................................................ 13
2.7. Wkadanie filtra wody ................................................................................................. 14
2.8. „Pukanie” ekspresu .................................................................................................. 15
2.9. Bezpieczne wy4czanie ekspresu .............................................................................. 15
3. PARZENIE KAWY................................................................................................ 15
3.1. Regulacja ilo=ci wody................................................................................................. 16
3.2. Wybór rodzaju kawy ................................................................................................... 16
3.3. Ustawienie temperatury kawy.................................................................................... 17
4. PRZYGOTOWANIE SPIENIONEGO MLEKA ..................................................... 17
4.1. Przygotowanie spienionego mleka ........................................................................... 17
4.2. Podgrzewanie pynów ................................................................................................ 18
5. PODGRZEWANIE WODY .................................................................................... 19
6. WYDECZANIE URZEDZENIA.............................................................................. 19
7. OPRÓFNIANIE POJEMNIKA NA WOD., KROPLE I FUSY ............................... 20
8. CZYSZCZENIE .................................................................................................... 20
8.1. Czyszczenie obudowy ............................................................................................... 20
8.2. Czyszczenie elementów wewn:trznych ................................................................... 21
9. USUWANIE KAMIENIA Z EKSPRESU................................................................ 22
10. CO ZROBIJ, GDY...?......................................................................................... 23
11. OCHRONA "RODOWISKA NATURALNEGO................................................... 25
12. SERWIS I GWARANCJA ................................................................................... 25
4
5
6
7
Elementy (rysunek nr 1)
A Przycisk On/Off (wczony / wyczony)
B Pojemnik na wie wod!, pokrywa
C Filtr wody (w pojemniku na wod!)
D Otwór zbiornika na zmielon kaw!, pokrywa
E Kratka na filianki
F Pojemnik na ziarna kawy, pokrywa (wewntrz: regulacja stopnia
mielenia kawy)
G Pokr!to „Para” i „Gorca woda” (regulacja pary)
H Dysza „Para” i „Gorca woda” (model CF 300)
J Dysza do spieniania mleka, pary i gorcej wody; regulowana wysoko4
(model CF 400; patrz take rys. 2)
K Kratka
L Taca na spywajce krople
M Szuflada z pojemnikiem na fusy
N Dysza wylotowa, regulowana wysoko4
O Tabliczka znamionowa (na spodzie urzdzenia)
P Pywak
Q Pokr!to programatora (z przyciskiem)
R Pokr!to regulacji iloci wody
S Pokr!to kawy (z przyciskiem)
T Wywietlacz
Pokr:to programatora (rys. 1/Q)
1 Wybór kawy
2
Temperatura kawy
3 Automatyczne wyczenie
4 Pukanie
5 Czyszczenie
6 Usuwanie kamienia
7 Twardo4 wody/filtr wody
8 J!zyk
9 Licznik/kawa
Dysza do spieniania mleka (model CF 400) (rys. 2)
A Pokr!to regulacji pianki
B Element sscy
C Dysza wylotowa mleka
D >cznik
E Elastyczna rurka
8
Pokr:to kawy (rys. 1/S)
1 cup regular – 1 filianka kawy
1 cup strong – 1 filianka mocnej kawy
1 cup X strong – 1 filianka bardzo mocnej kawy
2 cups regular – 2 filianki kawy
1 preground – 1 x kawa mielona
2 preground – 2 x kawa mielona
Szanowni Klienci
Przed rozpocz!ciem korzystania z ekspresu naley dokadnie przeczyta4 in-
strukcj! obsugi. Naley przestrzega4 wskazówek bezpieczeFstwa. Instrukcj!
naley zachowa4, aby móc z niej skorzysta4 w kadej chwili. W przypadku
sprzeday ekspresu naley pami!ta4 o przekazaniu nowemu uytkownikowi
instrukcji obsugi.
Ekspres AEG to przede wszystkim:
atwa obsuga, wyborny aromat kawy oraz atwa konserwacja i czyszcze-
nie. Informacje pojawiajce si! na wywietlaczu pomagaj obsugiwa4
urzdzenie, krok po kroku.
Wspaniay smak i aromat kawy zawdzi!czamy:
systemowi wst!pnego parzenia: przed parzeniem waciwym, kawa jest
nawilana, aby wydoby4 jej peny aromat;
moliwoci regulacji iloci wody na filiank!: od maego, mocnego espres-
so i duej kawy ze mietank;
regulacji temperatury parzenia kawy;
moliwoci parzenia kawy normalnej lub mocnej;
moliwoci regulacji stopnia zmielenia ziaren, w zalenoci od poziomu ich
wypalenia;
moliwoci parzenia espresso z piank.
Uwaga: czas kontaktu wody ze zmielon kaw jest krótszy w przypadku parzenia
espresso, ni normalnej kawy. Dzi!ki temu kawa traci gorzki smak i espresso sta-
je si! agodne.
9
Wskazówki bezpieczeQstwa
Urzdzenie naley podczy4 do sieci zasilajcej, której parametry s
zgodne z danymi umieszczonymi na tabliczce znamionowej ekspresu (na-
pi!cie, cz!stotliwo4). Znajduje si! ona na spodzie urzdzenia.
Nie zezwala4 dzieciom na obsug! urzdzenia bez nadzoru osób doro-
sych.
Przewód zasilajcy nie moe dotyka4 rozgrzanych elementów ekspresu.
Nie cign4 za przewód podczas odczania urzdzenia z zasilania (trzy-
ma4 za wtyczk!).
Nie uywa4 urzdzenia, jeeli:
Przewód jest uszkodzony
Podstawa ekspresu nosi lady uszkodzeF.
Taca na filianki i dysze wylotowe nagrzewaj si! w czasie pracy. Nie ze-
zwala4 dzieciom na przebywanie w pobliu wczonego urzdzenia. Ryzy-
ko oparzenia si!.
Pojemnik na wod! naley napenia4 wycznie zimn wod. Nie nalewa4
gorcej/ciepej wody, mleka lub innych pynów.
Do zbiornika na ziarna kawy nie wolno wkada4 mroonych lub karmelizo-
wanych ziaren kawy. Uywa4 wycznie palonych ziaren kawy. Oczyci4
ziarna kawy, jeeli to konieczne. W przeciwnym razie mona uszkodzi4
urzdzenie, co spowoduje anulowanie gwarancji.
Do zbiornika na kaw! mielon naley wsypywa4 wycznie zmielon kaw!.
Przestrzega4 wskazówek dotyczcych czyszczenia i usuwania kamienia z
ekspresu.
Przed czyszczeniem i konserwacj naley odczy4 urzdzenie od Lróda
zasilania (wyj4 wtyczk! przewodu z gniazdka).
Nie zanurza4 ekspresu w wodzie.
Nie dopuci4 do przedostania si! pynów poprzez otwory wentylacyjne tacy
na filianki.
Nie my4 elementów ekspresu w zmywarkach do naczyF.
Nie pozostawia4 wczonego urzdzenia duej, ni to konieczne.
Nie przechowywa4 urzdzenia na wolnym powietrzu.
Nie próbowa4 naprawia4 urzdzenia samodzielnie. Naprawy wykonywane
przez osoby bez kwalifikacji mog prowadzi4 do uszkodzenia urzdzenia
oraz stwarza4 zagroenie dla uytkownika.
Naprawy urzdzenia mog wykonywa4 jedynie pracownicy
autoryzowanych zakadów serwisowych.
W razie koniecznoci naprawy lub wymiany przewodu zasilajcego naley
skontaktowa4 si! z autoryzowanym serwisem.
Jeeli ekspres jest uywany do innych celów, ni przedstawione w instruk-
cji, gwarancja b!dzie anulowana. Producent nie ponosi odpowiedzialnoci
za usterki wynikajce z nieprawidowej obsugi i konserwacji ekspresu.
Czyszczenie i usuwanie kamienia naley wykona4 natychmiast po pod-
wietleniu si! odpowiednich wskaLników, zgodnie z przedstawionymi
wskazówkami.
10
Urz4dzenie spenia wymagania dyrektyw UE:
- 73/23/EU z 19.02.1973 – niskie napi!cia wraz ze zmianami
93/68/EU.
- 89/336/EU z 03.05.1989 – kompatybilno4 elektromagnetyczna, ze
zmianami 92/31/EU.
1. Przed rozpocz:ciem korzystania z ekspresu
1.1. Ustawienie urz4dzenia
Ekspres naley postawi4 na stabilnej, wypoziomowanej, nie ogrzewanej i su-
chej powierzchni. Zapewni4 cyrkulacj! powietrza wokó urzdzenia.
Uwaga: jeeli urzdzenie jest przyniesione do ciepego pomieszczenia (np. w
czasie zimy) ze sklepu naley odczeka4 przynajmniej 2 godziny przed pod-
czeniem.
1.2. Komora na przewód zasilaj4cy (rysunek 3)
W tylnej cz!ci ekspresu znajduje si! komora na przewód zasilajcy. Jeeli
przewód jest za dugi, pozostajc cz!4 naley umieci4 w pojemniku.
1.3. Pokr: to programatora (rysunek 1/Q)
Poszczególne pozycje na pokr!tle su do wyboru rónych opcji / czynnoci.
Pozycja 1: Wybór kawy
- przygotowanie kawy.
Pozycja 2: Temperatura kawy
- mona wybra4 temperatur! kawy w zakresie REGULAR (normalna) –
HIGH (wysoka).
Pozycja 3: Automatyczne wy4czanie
- ustawienie automatycznego wyczania ekspresu (6 przedziaów czasu).
Pozycja 4: Pukanie
- dodatkowe pukanie (patrz rozdzia 2.8).
Pozycja 5: Czyszczenie
- jeli na wywietlaczu pojawi si! komunikat „CLEAN UNIT” (oczyci4 eks-
pres), naley oczyci4 urzdzenie za pomoc specjalnych tabletek. Pro-
gram czyszczenia odbywa si! automatycznie. Postpi4 wedug wskazówek
pojawiajcych si! na wywietlaczu (patrz rozdzia 8.2).
Pozycja 6: Usuwanie kamienia
- jeli na wywietlaczu pojawi si! komunikat „UNIT DECALC.” (usun4 ka-
mieF z ekspresu), naley oczyci4 urzdzenie za pomoc dost!pnych
rodków do odkamieniania. Program usuwania kamienia odbywa si! auto-
matycznie. Postpi4 wedug wskazówek pojawiajcych si! na wywietlaczu
(patrz rozdzia 9).
Pozycja 7: Twardo=S wody / filtr wody
- ustawienie stopnia twardoci wody (patrz rozdzia 2.6).
11
Pozycja 8: J:zyk
- moliwo4 wyboru j!zyka komunikatów, które b!d pojawiay si! na wy-
wietlaczu: niemiecki, angielski, francuski, woski, hiszpaFski lub holender-
ski.
Pozycja 9: Licznik / kawa
- ne funkcje.
Kade wcini!cie przycisku na pokr!tle powoduje wywietlenie informacji
nt. cz!stotliwoci uywania ekspresu oraz wykonywanych czynnoci, w na-
st!pujcej kolejnoci:
- ilo4 zaparzonych kaw
- ilo4 wykonanych programów usuwania kamienia
- ilo4 wykonanych programów czyszczenia
- ile razy uyto funkcji „Para”
- ile razy wymieniono filtr
- poziom osadzenia kamienia: 0%, 25%, 50%, 75%, 199%.
2. Przygotowanie do parzenia kawy
2.1. Napenianie zbiornika wod4 (rysunek 5)
Pojemnik naley napeni4 wod, gdy na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„FILL WATER TANK” (napeni4 zbiornik wod).
Otworzy4 pokryw! pojemnika (rys. 1/B) i wyj4 zbiornik na wod! trzymajc
uchwyt. Wla4 zimn, czyst wod!. Nie przekracza4 zaznaczonego pozio-
mu „MAX”.
Woy4 zbiornik do ekspresu i wcisn4 a do syszalnego zatrzani!cia i
otwarcia zaworu w podstawie.
Aby kawa zachowaa swój smak i aromat naley:
Zmienia4 codziennie wod!.
Nie uywa4 wody mineralnej lub destylowanej.
Czyci4 pojemnik na wod! przynajmniej raz w tygodniu, pod biec
wod (nie my4 w zmywarce automatycznej). Spuka4 czyst wod.
2.2 Napenianie pojemnika na ziarna kawy (rys. 6)
Mona uywa4 ziaren kawy filtrowanej lub espresso.
Otworzy4 pokryw! pojemnika (rys. 1/F) i wsypa4 palone ziarna kawy (nie
wsypywa4 mroonych lub karmelizowanych ziaren). Upewni4 si!, e w po-
jemniku nie ma adnych obcych materiaów.
Zamkn4 pokryw!.
Przy pierwszym uTyciu:
W czasie pierwszego parzenia na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„FILL BEANS” (wsypa4 ziarna kawy). Urzdzenie b!dzie gotowe do uy-
cia po zaparzeniu dwóch filianek kawy, gdy najpierw naley napeni4
zbiornik mielon kaw. Dlatego naley zaparzy4 kaw! dwukrotnie (patrz
rozdzia 3 „Parzenie kawy”).
12
2.3. Regulacja poziomu mielenia (rys. 7)
Aby wydoby4 peen aromat kawy, mona ustawi4 poziom mielenia w zaleno-
ci od stopnia wypalenia ziaren.
Regulator poziomu mielenia znajduje si! w tylnej cz!ci urzdzenia, po prawej
stronie.
Uwaga: regulacj! mielenia mona ustawi4 wycznie podczas pracy mynka.
Rozpoczynajc od rodkowego ustawienia fabrycznego, obróci4 pokr!to w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara dla ciemnych ziaren (grub-
sze mielenie), przeciwnym do ruchu wskazówek zegara dla jasnych ziaren
(drobniejsze mielenie).
2.4. W4czenie ekspresu (rys. 8)
Wczy4 ekspres wciskajc przycisk On/Off (rys. 1/A).
Przy pierwszym w4czeniu urz4dzenia:
Na wywietlaczu pojawi si! komunikat „HOT WATER CYCLE NECESSARY”
(naley napeni4 system).
Podstawi4 pust filiank! pod dysz! (rys. 1 H/J).
Obróci4 pokr!to pary (rys. 1/G) w kierunku przeciwnym do ruchu wska-
zówek zegara, do pooenia
„Gorca woda”. Na wywietlaczu pojawi si!
komunikat „SYSTEM FILLING” (napenianie ukadu). Po kilku sekundach
proces zatrzyma si!, a na wywietlaczu pojawi si! komunikat „SET STEAM
/ WATER DIAL TO ZERO” (regulacja pary/woda – zero). Na wywietlaczu
pojawi si! komunikat „HEATING UP” (podgrzewanie).
Pod dysz! wylotow podstawi4 pust filiank! (rys. 1/N). Gdy urzdzenie
osignie temperatur! kawy na wywietlaczu pojawi si! komunikat „RINSE
MACHINE, PRESS BUTTON” (pukanie, wcinij przycisk).
Wcisn4 przycisk wyboru kawy, aby rozpocz4 zaparzanie. Proces parze-
nia zatrzyma si! automatycznie. Na wywietlaczu pojawi si! symbol ostat-
nio wybranego rodzaju kawy, np. „1 CUP REGULAR, PRESS BUTTON”
(jedna normalna filianka, wcinij przycisk). Urzdzenie jest gotowe do
przygotowania kolejnej porcji (patrz rozdzia 3).
2.5. Wybór j:zyka
Ustawi4 pokr!to programatora (rys. 1/Q) w pozycji 8. Na wywietlaczu po-
jawi si! komunikat: „SPRACHE DEUTSCH” (j!zyk niemiecki).
Wciska4 przycisk wyboru na pokr!tle programatora (rys. 1/Q), a na
wywietlaczu pojawi si! wybrany j!zyk komunikatów.
Ustawi4 pokr!to w pooeniu 1, aby zachowa4 ustawienie j!zyka.
13
2.6. Ustawienie poziomu twardo=ci wody
Ekspres naley ustawi4 na odpowiedni poziom twardoci wody. Jest to nie-
zb!dne dla prawidowej pracy automatycznego wskaLnika usuwania kamienia
(patrz take rozdzia 9).
Uwaga: Poziom twardoci wody naley ustawi4 tylko przy pierwszym wcze-
niu urzdzenia, lub po zmianie jakoci wody uywanej do parzenia kawy.
Uy4 dostarczonych wraz z urzdzeniem pasków testowych Aquadur®, aby
okreli4 twardo4 wody w miejscu eksploatacji ekspresu. Postpi4 zgodnie ze
wskazówkami na opakowaniu pasków (lub sprawdzi4 twardo4 wody w miej-
scowym zakadzie wodocigowym).
Paski Aquadur®:
Usun4 opakowanie. Zanurzy4 pasek na 1 sekund! w wodzie, strzsn4
nadmiar wody i po upywie 1 minuty porówna4 otrzymany wynik zabarwienia
paska z zakresem twardoci wody:
4 zielone pola UUUUUUUU <3°dH / <3,75°e / <5,4°f
1 czerwone pole WUUUUUUU >4°dH / >5°e / >7,2°f
2 czerwone pola WUWUUUUU >7°dH / >8,75°e / >12,6°f
3 czerwone pola WUWUWUUU >14°dH / >17,5°e / >25,2°f
4 czerwone pola WUWUWUWU >21°dH / >26,75°e / >37,8°f
Urzdzenie posiada 4 zakresowy regulator twardoci wody. Poziom =redni, 3,
jest ustawieniem fabrycznym i odpowiada 16-23° niemieckiej skali twardoci
wody.
Poziom mona zmieni4 wykonujc nast!pujce czynnoci:
Ustawi4 pokr!to programatora (rys. 1/Q) w pooeniu 7. na wywietlaczu
pojawi si! komunikat „HARDNESS LEVEL 3” (3 poziom twardoci wody).
Przytrzyma4 wcini! ty przycisk wyboru na pokr!tle programatora, a na
wywietlaczu pojawi si! odpowiedni poziom (1 – 4) albo komunikat „OFF”
(wyczony)/ „FILTER” (filtr).
Jeli twardo4 wody jest na poziomie 2, na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„HARDNESS LEVEL 2”.
Ustawi4 pokr!to programatora w pooeniu 1, aby zachowa4 ustawienie.
Urzdzenie jest gotowe do parzenia kawy.
Jeli na wywietlaczu pojawi si! komunikat „LEVEL” (poziom), nie ustawio-
no poziomu twardoci wody. Nie pojawia si! nigdy wskazówki dotyczce
usuwania kamienia. Takie ustawienie mona pozostawi4 wycznie wtedy,
gdy posiadaj PaFstwo niezaleny system zmi!kczania wody.
Jeeli uywaj PaFstwo filtra wody naley wybra4 ustawienie „FILTER”. Urz-
dzenie automatycznie wskae, kiedy naley wymieni4 filtr.
Patrz take rozdzia 2.7, Wkadanie filtra wody.
14
2.7. Wkadanie filtra wody
Ekspres jest wyposaony w filtr wody. Pomaga on oczyci4 wod! z kranu z
wi!kszoci czsteczek np. chloru, które wpywaj na smak. Dodatkowo
oczyszcza wod! z osadów wapiennych, co poprawia smak kawy.
Jeeli filtr wody b!dzie uywany, zalecamy usuwanie kamienia raz lub dwa ra-
zy do roku.
WoTenie i wymiana filtra wody (rys. 4)
Wyj4 filtr wody z plastikowego opakowania i opuka4 dokadnie pod bie-
c wod.
Otworzy4 pokryw! pojemnika wody (rys. 1/B).
Woy4 filtr wody do uchwytu znajdujcego si! w dolnej cz!ci zbiornika na
wod! i obróci4 w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (rys. 4).
Sprawdzi4, czy filtr jest prawidowo woony – inaczej jego efektywno4
b!dzie nisza.
Napeni4 pojemnik wie wod i woy4 do ekspresu (rys. 5).
Przepuka4 kaset! z filtrem poow zbiornika wody. Naley to zrobi4 post!-
pujc zgodnie z opisem w rozdziale 5, Przygotowanie gor4cej wody.
Woda moe si! lekko zabarwi4 (nieszkodliwie dla zdrowia).
Woda jest filtrowana po uruchomieniu si! pompy
.
Urzdzenie automatycznie kontroluje stan filtra. Filtr w zbiorniku wody na-
ley wymieni4, gdy na wywietlaczu pojawi si! komunikat „REPLACE
FILTER”.
Po woeniu nowego filtra naley ustawi4 pokr!to programatora w pooeniu
7, Twardo4 wody.
Wcisn4 przycisk na pokr!tle programatora na ok. 2 sekundy. Komunikat
„REPLACE FILTER” zganie.
Jeeli nie zostanie zaoony nowy filtr, naley ustawi4 poziom twardoci wody
(patrz rozdzia 2.6). Inaczej b!dzie si! osadza kamieF, co moe uszkodzi4
urzdzenie (oraz spowodowa4 anulowanie gwarancji).
Kaset: z filtrem naleTy wymieniS po zaparzeniu ok. 500 filiTanek kawy
(lub po 6 tygodniach, – co nast4 pi wcze=niej). Wkadu nie moTna czy=ciS,
naleTy go zast4piS nowym.
Uwaga: bez wzgl!du na cz!stotliwo4 uywania ekspresu, filtr wody naley
wymieni4 na nowy najpóYniej po 2 miesi4cach, aby unikn4 nadmiernego
przyrostu bakterii.
Nowy filtr mona zamówi4 / kupi4 u sprzedawcy urzdzenia lub w autoryzowa-
nym serwisie, podajc numer cz!ci:
E/ ET no. 900084951/4
15
2.8. „Pukanie” ekspresu
Pukanie ekspresu pozwalaj na usuni!cie resztek wody przed kolejnym parze-
niem kawy.
Podstawi4 pust filiank! pod dysz! (rys. 1/N).
Pokr!to programatora (rys. 1/Q) ustawi4 w pooeniu 4. Na wywietlaczu
pojawi si! komunikat „RINSE, PRESS P BUTTON” (pukanie, wcinij przy-
cisk).
Proces zatrzyma si! automatycznie, na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„SET DIAL P TO POS.1”.
Ustawi4 pokr!to programatora w pooeniu 1. Na wywietlaczu pojawi si!
komunikat o ostatnio wybranym rodzaju kawy. Ekspres jest gotowy do uy-
cia.
2.9. Bezpieczne wy4czanie ekspresu
Jeeli ekspres nie b!dzie uywany przez jaki czas, wyczy si! automatycz-
nie, gwarantujc bezpieczeFstwo oraz oszcz!dno4 energii elektrycznej.
Mona wybra4 sporód 5 ustawieF zegara (automatyczne wyczenie po
upywie 1 – 5 godzin). Po upywie ustawionego czasu urzdzenie wyczy si!
automatycznie.
"rednie ustawienie, 2 (wy4czenie po 2 godzinach) zostao wprowadzone
przez producenta.
Mona je zmieni4 w nast!pujcy sposób:
Ustawi4 pokr!to programatora (rys. 1/Q) w pooeniu 3. Na wywietlaczu
pojawi si! komunikat „AUTO SHUT-OFF AFTER 2 HOURS” (automatycz-
nie wyczenie po 2 godzinach).
Przytrzyma4 wcini!ty przycisk na pokr!tle, a na wywietlaczu pojawi si!
ilo4 godzin.
Ponownie ustawi4 pokr!to w pooeniu 1, aby zachowa4 ustawienie. Jeli
na wywietlaczu pojawi si! komunikat „ – HOURS”, automatyczne wy-
czenie nie zostao zaprogramowane. W tym przypadku ekspres pozostanie
wczony do czasu wcini!cia przycisku On/Off (rys. 1/A).
3. Parzenie kawy
Urzdzenie suy do przyrzdzania espresso, lecz dla czytelnoci zapisu uy-
wamy terminu „kawa”.
Uwaga: Proces parzenia kawy rozpoczyna si! automatycznie po wcini!ciu
przycisku wyboru kawy (rys. 1/S): mielenie, porcjowanie, wzrost cinienia,
wst!pne parzenie, parzenie i wylot naparu kawowego.
Proces mona przerwa4 w kadej chwili naciskajc przycisk ponownie.
Filianki mona pooy4 spodem do góry na kratce (rys. 1/E). Para wydosta-
jca si! z otworów tacy ogrzeje filianki.
Wysoko4 dyszy wylotowej (rys. 1/N) moTna regulowaS i dopasowa4 do
wysokoci filianek.
Kciukiem i palcem wskazujcym chwyci4 tub! wylotu i przesun4 j do góry
lub do dou (rys. 9).
WaTne: Zachowa4 ostrono4, ryzyko poparzenia si!!
16
3.1. Regulacja ilo=ci wody (rys. 10)
Pokr!tem (rys. 1/R) mona ustawi4 ilo4 wody na filiank! kawy. W zaleno-
ci od PaFstwa upodobaF, mona wybra4 mae espresso (obróci4 regulator w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara) lub du kaw! z piank
(obróci4 regulator w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara).
Uwaga: ilo4 wody mona take zmieni4 w trakcie parzenia kawy.
Aby ustawi4 wymagan4 ilo=S podczas procesu parzenia: wolno obróci4 regu-
lator w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (odsuwajc od mak-
symalnego pooenia), a napar wypeni filiank!. Przy przygotowaniu 2 fili-
Tanek kawy, ilo4 wody jest zwi!kszona prawie dwukrotnie.
Uwaga: podczas fazy podgrzewania na wywietlaczu pojawia si! komunikat
„HEATING UP” (PODGRZEWANIE) (rys. 1/T).
3.2. Wybór rodzaju kawy
Obróci4 pokr!to programatora i ustawi4 w pooeniu 1. Na wywietlaczu
pojawi si! symbol ostatnio parzonego rodzaju kawy.
Pod dysz! podstawi4 pust filiank!.
3.2.1. Jedna filiTanka normalnej kawy z ziaren (rys. 11)
Obróci4 pokr!to kawy (rys. 1/S), a na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„1 CUP REGULAR” (1 filianka normalnej kawy), nast!pnie wcisn4 przy-
cisk wyboru kawy.
3.2.2. Jedna filiTanka mocnej kawy z ziaren
Obróci4 pokr!to kawy (rys. 1/S), a na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„1 CUP STRONG” (1 filianka mocnej kawy), nast!pnie wcisn4 przycisk
wyboru kawy.
3.2.3. Jedna filiTanka bardzo mocnej kawy z ziaren
Obróci4 pokr!to kawy (rys. 1/S), a na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„1 CUP X STRONG” (1 filianka bardzo mocnej kawy), nast!pnie wcisn4
przycisk wyboru kawy.
3.2.4. Dwie filiTanki normalnej kawy z ziaren
Pod kad z dysz, na rodku tacy, podstawi4 puste filianki.
Uwaga: Prawidowe ustawienie filianek sygnalizuj dwa otwory na kratce
(rys. 1/K) – pooone bezporednio pod dyszami.
Obróci4 pokr!to kawy (rys. 1/S), a na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„2 CUPS REGULAR” (2 filianki normalnej kawy), nast!pnie wcisn4 przy-
cisk wyboru kawy.
3.2.5. Jedna lub dwie filiTanki kawy (juT zmielonej) (rys. 12)
Dzi!ki tej funkcji mona zaparzy4 kaw: bezkofeinow4.
Pod kad z dysz, na rodku tacy, podstawi4 puste filianki.
Podnie4 pokryw! zbiornika (rys. 1/D) i wsypa4 odpowiedni ilo4 kawy
mielonej dla jednej lub dwóch filianek do lejka (rys. 12).
17
Zamkn4 pokryw!.
Obróci4 pokr!to kawy (rys. 1/S), a na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„1 PREGROUND” (1 filianka kawy mielonej) lub „2 PREGROUND” (2 fili-
anki kawy mielonej), nast!pnie wcisn4 przycisk wyboru kawy.
Uwaga: Doda4 maksymalnie dwie porcje kawy mielonej. Lejek nie suy do
przechowywania kawy. Do pojemnika nie wsypywa4 innych produktów (np.
kawy rozpuszczalnej).
3.3. Ustawienie temperatury kawy
Ustawi4 pokr!to programatora w pooeniu 2. Na wywietlaczu pojawi si!
komunikat „TEMPERATURE REGULAR” (normalna temperatura).
Wcisn4 przycisk na pokr!tle. Na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„TEMPERATURE HIGH” (wysoka temperatura).
Ustawi4 pokr!to w pooeniu 1, aby zachowa4 ustawienie.
4. Przygotowanie spienionego mleka (rysunki 13 - 18)
Gorc par! wodn mona uy4 do przygotowania spienionego mleka dla ka-
wy cappuccino lub do ogrzania pynów.
Aby przygotowa4 jedn filiank! cappuccino, naley napeni4 du fili-
ank! do 2/3 wysokoci kaw espresso, a nast!pnie doda4 spienione
mleko.
Najlepsze rezultaty mona osign4 uywajc schodzonego, wieego
mleka (o niskiej zawartoci tuszczu).
Wszystkie elementy zestawu do spieniania mleka musz by4 dokadnie
dopasowane (bez pozostawiania szczelin). Pokr:to regulacji pianki (rys.
25/A) musi byS woTone pomi:dzy pier=cienie (patrz rysunek) w =rod-
kowy element (B), bez pozostawiania szczelin.
Temperatur! i ilo4 pianki mona regulowa4 pokr!tem na dyszy do spie-
niania mleka.
Natychmiast po uyciu naley wyczyci4 wszystkie elementy, które miay
kontakt z mlekiem (zwaszcza piercienie, oznaczone na rysunku 25). Po-
zostawione resztki mleka wpyn ujemnie na jako4 kolejnej porcji mleka.
4.1. Przygotowanie spienionego mleka:
Na wywietlaczu pojawi si! symbol ostatnio parzonego rodzaju kawy.
Model CF 400:
Podczy4 dysze do spieniania mleka do dyszy pary (rys. 14).
Pokr!to do regulacji iloci pianki (rys. 2/A) woy4 do elementu sscego
(rys. 2/B) i stabilnie umocowaS wciskajc.
Woy4 element sscy do cznika (rys. 2/D) i podczy4 dysz! wylotow
mleka (rys. 2/C) do cznika.
18
Zestaw do spieniania mleka dokadnie wcisn4 na dysz! pary tak, aby
czerwona uszczelka na dyszy pary nie bya widoczna. Ostronie przesun4
uchwyt do regulacji wysokoci dyszy pary.
Wla4 zimne mleko do dostarczonego pojemnika (nie ma wtedy konieczno-
ci uywania w!yka). Pojemnik na mleko naley doczy4 do dyszy do
spieniania mleka (rys. 15).
Mona take uy4 mleka bezporednio z kartonu, posugujc si! ela-
stycznym w!ykiem (rys. 2/E). Karton z mlekiem nie moe wystawa4 po-
nad dysz! do spieniania mleka. W!yk naley woy4 do kartonu z mle-
kiem.
Elastyczny w!yk doczy4 do dyszy do spieniania mleka. Drugi koniec
w!yka woy4 do zimnego mleka (rys. 18).
Pod dysz! do spieniania mleka podstawi4 pust filiank! (rys. 26).
Pokr!to pary obróci4 w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zega-
ra, a do pooenia
„Steam” (para) (rys. 17/A). Na wywietlaczu pojawi
si! komunikat „HEATING UP” (podgrzewanie). Po chwili na wywietlaczu
pojawi si! komunikat „STEAM READY” (para przygotowana).
Wcisn4 przycisk wyboru kawy. Na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„STEAM” (para).
WaTne: za pomoc pokr!ta regulacji pianki (rys. 2/A) mona ustawi4 ilo4
pianki (wi!cej lub mniej powietrza) oraz temperatur! mleka (rys. 16A, B, C).
Obraca4 wolno pokr!to w lewo i w prawo, a do uzyskania podanego
rezultatu.
Rys. 16/A: wysoki stopieF spienienia / ciepe mleko
Rys. 16/B: zawór zamkni!ty / brak pianki
Rys. 16/C: niski stopieF spienienia / gorce mleko
Mona zatrzymaS wydobywanie si! pary:
obracajc pokr!to w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, a do pooenia 0 lub
wciskajc przycisk wyboru kawy. Na wywietlaczu pojawi si! komuni-
kat „SET STEAM / WATER DIAL TO ZERO”.
Na wywietlaczu pojawi si! symbol ostatnio przygotowanego rodzaju kawy.
Po przygotowaniu mleka zalecamy oczyszczenie dyszy z resztek mleka (patrz
rozdzia 8, Czyszczenie).
4.2. Podgrzewanie pynów
Ekspres jest gotowy, gdy na wywietlaczu pojawi si! komunikat o ostatnio
przygotowanym rodzaju kawy.
Podczy4 dysze do spieniania mleka do dyszy pary tak, jak opisano w roz-
dziale 4.1. Przygotowanie spienionego mleka (rys. 14).
Uwaga: przy podgrzewaniu pynów element sscy (rys. 2/B) musi by4 pod-
czony, a pokr!to regulacji pianki musi by4 zamkni!te (rys. 16/B)! Inaczej
gorca woda wydostanie si! poprzez cznik (rys. 2/D). Ryzyko oparzenia!
19
Pokr!to pary obróci4 a do pooenia „Steam” (para). Na wywietlaczu
pojawi si! komunikat „HEATING UP” (podgrzewanie). Po chwili na wywie-
tlaczu pojawi si! komunikat „STEAM READY” (para przygotowana).
Zanurzy4 dysz! do poowy pojemnika wypenionego pynem.
Wcisn4 przycisk wyboru kawy. Na wywietlaczu pojawi si! komunikat
„STEAM” (para).
Mona zatrzymaS wydobywanie si! pary:
obracajc pokr!to w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zega-
ra, a do pooenia 0 lub
wciskajc przycisk wyboru kawy. Na wywietlaczu pojawi si! komuni-
kat „SET STEAM / WATER DIAL TO ZERO”.
Na wywietlaczu pojawi si! symbol ostatnio przygotowanego rodzaju kawy.
Po przygotowaniu pynu zalecamy oczyszczenie dyszy (patrz rozdzia 8,
Czyszczenie).
5. Podgrzewanie wody
Funkcji mona uywa4 do ogrzewania filianek, przygotowania napojów roz-
puszczalnych lub herbaty. Uwaga: Ryzyko poparzenia!
Urzdzenie jest gotowe, gdy na wywietlaczu pojawia si! komunikat o ostatnio
przygotowanym rodzaju kawy.
Dysz! do spieniania mleka podczy4 do dyszy pary tak, jak opisano w
rozdziale 4.1., Przygotowanie spienionego mleka (rys. 14).
WaTne: element sscy (rys. 2/B) musi by4 podczony, a pokr!to regulacji
pianki musi by4 zamkni!te (rys. 16/B)! Inaczej gorca woda wydostanie si!
poprzez cznik (rys. 2/D). Ryzyko oparzenia!
Obróci4 pokr!to pary (rys. 1/G) w kierunku przeciwnym do ruchu wska-
zówek zegara, a do pooenia
„Hot water” (gorca woda) (rys. 17/B).
Wypyw ciepej wody mona zatrzymaS obracajc pokr!to w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara do pooenia 0. Na wywietlaczu
pojawi si! komunikat o ostatnio przygotowanym rodzaju kawy.
6. Wy4czanie urz4dzenia
Wciskajc przycisk On/Off (rys. 1/A) mona wyczy4 ekspres. Wywietlacz
(rys. 1/T) zganie.
20
7. OpróTnianie pojemnika na wod:, krople i fusy
(rys. 19-21)
Uwaga: poniTsze czynno=ci naleTy wykonywaS codziennie!
Wyj4 pojemnik na wie wod! (rys. 5) i wyla4 resztki wody. Kadego
dnia wlewa4 wie, czyst wod!.
Pod koniec dnia (najpóLniej wtedy, gdy czerwony pywak {rys. 1/P} z tyu
kratki na spywajce krople stanie si! widoczny) naley opróni4 pojemnik
na spywajce krople i pojemnik na fusy. Podczas wykonywania tych czyn-
noci pozostawi4 wczone urzdzenie.
Podnie4 pojemnik na spywajce krople i ostronie wyj4 go z ekspresu
przesuwajc do przodu (rys. 19).
Wyj4 pojemnik na fusy i opróni4 go (rys. 20).
Wyj4 kratk! wciskajc j po lewej lub po prawej stronie (rys. 21). Wyla4
resztki wody.
Wyczyci4 pojemnik i kratk! na spywajce krople, pojemnik i szuflad! na
fusy.
8. Czyszczenie
8.1. Czyszczenie obudowy (rys. 19-25)
Pojemnik na wod:: czyci4 przynajmniej raz w tygodniu pod biec wod.
Nie zmywa4 w automatycznej zmywarce do naczyF. Spuka4 czyst wod i
osuszy4.
Kratka i pojemnik na spywaj4ce krople, szuflada na fusy: czyci4 po ka-
dym uyciu pod biec wod. Nie zmywa4 w automatycznej zmywarce do
naczyF. Spuka4 czyst wod i osuszy4 (rys. 19-25).
Pojemnik na fusy: mona my4 w zmywarce do naczyF.
Dysza do spieniania mleka (CF 400): wszystkie elementy, które miay kon-
takt z mlekiem naley czyci4 natychmiast po uyciu, spukujc wod.
Dokadnie umyS wszystkie elementy dyszy do spieniania mleka (rys.
25/B, C, D) oraz pokr:to do regulacji pianki (rys. 25/A). Podczas spienia-
nia mleka resztki mog zbiera4 si! pod pokr!tem (rys. 25/A, strzaka). Ponie-
waT resztki mog4 ujemnie wpyn4S na jako=S mleka spienianego wY-
niejszym czasie, naleTy dokadnie umyS wszystkie elementy wskazane
na rysunkach przez strzak:.
Opuka4 wszystkie elementy czyst wod i wysuszy4.
Nie my4 tych elementów w zmywarce do naczyF, gdy mona uszkodzi4
uszczelki.
Dysze wylotowe: czyci4 wilgotn szmatk, w razie koniecznoci.
Pojemnik na mielon4 kaw:: czyci4 wilgotn szmatk, w razie koniecznoci.
Dokadnie osuszy4.
Podstawa: czyci4 wilgotn szmatk, w razie koniecznoci (take zag!bienia
w obudowie, widoczne po wyj!ciu pojemnika na spywajce krople) (rys. 24).
Pojemnik na ziarna kawy: czyci4 such szmatk od czasu do czasu.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

AEG CF 400 CAFAMOSA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi