Dodatkowe informacje dotyczàce w∏aÊciwego u˝ywania
filtru „Aqua prima” (dost´pny w niektórych modelach)
U˝ywajàc urzàdzenia wyposa˝one w filtr „Aqua Prima” na-
le˝y przestrzegaç nast´pujàcych zaleceƒ:
1. Przechowywaç filtr “Aqua Prima” w ch∏odnym miejscu,
z dala od promieni s∏onecznych, w temperaturze od
+5°C do +40°C;
2. U˝ywaç w miejscach, w których temperatura nie przekra-
cza 60°C;
3. JeÊli urzàdzenie nie by∏o u˝ywane, przez co najmniej
3 dni, filtr “Aqua Prima” nale˝y umyç;
4. JeÊli urzàdzenie nie by∏o u˝ywane, przez co najmniej 20
dni, filtr “Aqua Prima” nale˝y wymieniç;
5. Otwarty filtr nale˝y przechowywaç w szczelnej torebce
foliowej w lodówce; nie przechowywaç w zamra˝alniku,
poniewa˝ ujemne temperatury mogà zmieniç
w∏aÊciwoÊci filtru.
6. Przed u˝yciem filtru nale˝y w∏o˝yç go na 30 minut do
pe∏nego zbiornika wody;
7. Filtr wyj´ty z opakowania nale˝y przechowywaç bez
dost´pu powietrza;
8. Filtr nale˝y wymieniç po 90 dniach od daty wyj´cia go
z pakowania lub po przefiltrowaniu przez niego 60 litrów
wody pitnej.
Regulacja stopnia mielenia
! Obracajàc pokr´t∏em regulujàcym mielenie, które znajduje
si´ wewnàtrz pojemnika na kaw´ ziarnistà, nale˝y zacho-
waç szczególnà ostro˝noÊç. Nie wolno umieszczaç w po-
jemniku na kaw´ ziarnistà kawy mielonej lub instant.
! W pojemniku na kaw´ wolno umieszczaç wy∏àcznie kaw´
ziarnistà.
Przed dokonywaniem jakichkolwiek czynnoÊci wewnàtrz
pojemnika na kaw´ nale˝y wy∏àczyç ekspres z pràdu.
JakoÊç i aromat kawy zale˝à od stopnia zmielenia oraz
u˝ytego surowca. Urzàdzenie wyposa˝one jest w regulator
stopnia zmielenia kawy.
Aby ustawiç stopieƒ
zmielenia kawy, nale˝y
powoli obracaç pokr´t∏o
regulatora, po jednym
stopniu. Cyfry okreÊlajà
stopieƒ zmielenia kawy.
GruboÊç zmielenia
ustawiono fabrycznie na
Êrednim poziomie. JeÊli
kawa jest mielona zbyt drobno, nale˝y nastawiç pokr´t∏o
na wy˝sze ustawienie, jeÊli zbyt grubo, na ni˝sze.
Efekt zmiany ustawienia b´dzie widoczny dopiero po zapa-
rzeniu jednej lub dwóch fili˝anek kawy.
Nale˝y u˝ywaç kawy ziarnistej przeznaczonej do ekspre-
sów ciÊnieniowych. Nie zaleca si´ u˝ywania najwy˝szych
ustawieƒ mielenia (n.p. 1/10). Wypróbowaç ró˝ne gatunki
kawy do poszczególnych ustawieƒ. Przechowywaç kaw´
w szczelnym pojemniku.
Regulacji stopnia zmielenia nale˝y dokonywaç jedynie w przy-
padku, gdy kawa nie parzy si´ w∏aÊciwie:
l
jeÊli parzy si´ zbyt szybko, oznacza to, ˝e ziarna zosta∏y
zbyt grubo zmielone – w takim przypadku ustawiç po-
kr´t∏o na ni˝szà wartoÊç.
l
jeÊli kawa sp∏ywa kroplami i/lub z przerwami, oznacza to,
˝e ziarno zosta∏o zbyt drobno zmielone – ustawiç po-
kr´t∏o na wy˝szà wartoÊç.
9
PL