AEG EA 1000 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
A E G
_____________________
Ekspres do kawy
EA 1000
_____________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRE CI
Wskazówki dla u&ytkownika.................................................................7
Wyposa&enie (rys. 1).............................................................................7
Elementy sterowania (rys. 2) ................................................................7
Dysza do spieniania mleka (rys. 3 i 14)................................................7
Wskazówki dotycz0ce bezpiecze1stwa ...............................................7
Dane techniczne....................................................................................8
Pojemnik na przewód zasilaj0cy (rys. 4)..............................................8
Filtr wodny.............................................................................................8
Przed pierwszym uruchomieniem........................................................9
Parzenie espresso.................................................................................9
Podgrzewanie / spienianie mleka.......................................................11
Czyszczenie .........................................................................................12
Usuwanie kamienia .............................................................................13
Co robi8, gdy... ....................................................................................13
W ramach ochrony :rodowiska..........................................................14
Serwis ..................................................................................................14
4
5
6
7
Wskazówki dla u&ytkownika
Prosz uwanie przeczyta instrukcj obsugi i postpowa zgodnie z jej zale-
ceniami. Instrukcj naley zachowa, aby móc z niej skorzysta w razie po-
trzeby. W przypadku sprzeday urz*dzenia naley pamita o przekazaniu
instrukcji nowemu uytkownikowi.
Wyposa&enie (rys. 1)
A - elementy sterowania
B - pokrywa pojemnika na wod
C - pojemnik na .wie* wod (wyjmowany)
D - dysza dozowania pary i gor*cej wody
E - dysza do spieniania mleka
F - pojemnik z pokryw* i rurk* podaj*c*
G - taca na skropliny (zdejmowana)
H - kratka na skropliny (zdejmowana)
J - uchwyt sitka
K - sitko na 1 filiank kawy
L - sitko na 2 filianki kawy
M - tabliczka znamionowa (na spodzie urz*dzenia)
N - miarka
O - miejsce na przewód (spód urz*dzenia)
P - pokrto dozowania pary, gor*cej wody i kawy espresso
Q - wska>nik temperatury (pomara?czowy)
Elementy sterowania (rys. 2)
A - w*cznik On/Off (w*czony / wy*czony) ze wska>nikiem (czerwonym)
B - w*cznik gor*cej wody
lub pary
Dysza do spieniania mleka (rys. 3 i 14)
A - pokrto dozowania pianki
B - element ss*cy
C - dysza wylotowa mleka
D - *cznik
F - elastyczna rurka
Wskazówki dotycz0ce bezpiecze1stwa
1. Urz*dzenie moe by pod*czone tylko do takiej sieci elektrycznej, której
napicie, rodzaj pr*du i czstotliwo. s* zgodne z danymi na tabliczce
znamionowej (patrz spód urz*dzenia).
2. Nie dotyka przewodu zasilaj*cego gor*cymi elementami urz*dzenia.
3. Nie wyci*ga wtyczki z gniazdka sieciowego ci*gn*c za przewód.
8
4. Nie w*cza urz*dzenia, je.li:
- przewód jest uszkodzony lub
- obudowa ma widoczne uszkodzenia.
5. Dysza dozowania pary, rurka odprowadzaj*ca par, gowica (miejsce za-
parzania), sitko i uchwyt nagrzewaj* si w trakcie pracy urz*dzenia. Nie
zezwala dzieciom na przebywanie w pobliu w*czonego urz*dzenia i
rozgrzanych elementów – ryzyko oparzenia.
6. Pamita o usuwaniu kamienia zgodnie z zaleceniami.
7. Przed konserwacja lub czyszczeniem pamita o wy*czeniu urz*dzenia i
wyci*gniciu wtyczki z gniazdka.
8. Nie zanurza urz*dzenia w wodzie.
9. Pojemnik na wod napenia tylko zimn* wod* (nigdy mlekiem lub innymi
pynami).
10. Nie uruchamia urz*dzenia, je.li pojemnik na wod jest pusty.
11. Nie zdejmowa uchwytu z sitkiem podczas procesu parzenia, poniewa
urz*dzenie znajduje si pod ci.nieniem. Istnieje niebezpiecze1stwo po-
parzenia si<.
12. Nie uywa urz*dzenia bez tacy na skropliny i bez le*cej na niej kratki.
13. W przypadku konieczno.ci naprawy lub wymiany przewodu, urz*dzenie
naley odda do jednego z punktów serwisowych AEG. Naprawy urz*dze?
elektrycznych mog* by wykonywane tylko przez specjalistów. Nieprawi-
dowo wykonane naprawy mog0 by8 niebezpieczne w skutkach dla
u&ytkownika. W przypadku niewa:ciwej obsugi lub u&ytkowania
ekspresu niezgodnie z przeznaczeniem, producent nie ponosi odpo-
wiedzialno:ci za ewentualne uszkodzenia i ich konsekwencje.
Dane techniczne
Moc: 1365 W
Zasilanie: 220-240 V
Urz*dzenie spenia wymagania normy 89/336/EWG z dn. 03.05.1989
r. (*cznie z poprawk* 92/31/EWG) dotycz*cej zakóce? radioelek-
trycznych oraz PN-79/E-06008 I PN-79/E-06218 w zakresie zakóce?
radioelektrycznych.
Pojemnik na przewód zasilaj0cy (rys. 4)
Ekspres do kawy jest wyposaony w komor na przewód zasilaj*cy
(w spodniej cz.ci urz*dzenia; mona schowa cay lub odcinek przewodu).
Filtr wodny
Ekspres posiada filtr wodny, który pomaga oczy.ci chlorowan* wod i po-
prawia jej smak. Filtrowanie wody ma take wpyw na smak naparu kawowe-
go.
Filtr pozbawia wod osadów i zanieczyszcze?.
9
Wo&enie i wymiana filtra wodnego
- Rozpakowa filtr wodny i opuka pod bie*c* wod*.
- Podnie. pokryw zbiornika na wod (rys. 1/B).
- Woy filtr do uchwytu w dolnej cz. ci zbiornika na wod i obróci (rys. 5).
Upewni si, e filtr znajduje si na swoim miejscu.
- Napeni zbiornik wod* i woy do ekspresu.
- Przepuka wkad filtra wod* (uzupeni zbiornik do poowy objto.ci).
Post*pi wedug wskazówek w rozdziale „Podgrzewanie wody”.
Woda moe si lekko zabarwi (nie jest to gro>ne dla zdrowia).
Woda zostanie przefiltrowana po automatycznym uruchomieniu pompy.
Wkad filtra nale&y wymieni8 po zaparzeniu ok. 500 fili&anek espresso lub
po upywie 6 tygodni (co zazwyczaj nast<puje wcze:niej). Wkad jest jed-
norazowy, nie nadaje si< do mycia i nale&y go wymieni8 na nowy.
Uwaga: bez wzgldu na czstotliwo. uywania ekspresu, filtr wodny naley
wymienia co 2 miesi*ce, aby nie dopu.ci do wytworzenia osadów bakterii w
filtrze.
Na pokrywie zbiornika wodnego znajduje si obrotowy kr*ek, na którym
mona ustawi dat kolejnej wymiany filtra.
Nowe filtry wodne mona zamówi u sprzedawcy lub w autoryzowanym serwi-
sie (numer katalogowy 900 084 951/4).
Przed pierwszym uruchomieniem
W celu przepukania ukadu grzejnego przed pierwszym parzeniem kawy nale-
y „odparowa” jeden pojemnik wody (nie sypi*c kawy).
Naley przy tym postpowa tak samo, jak w nastpnych punktach „Parzenie
espresso”, nie sypi*c kawy do sitka. Postawi due naczynie na .rodku meta-
lowej kratki, pod dysz* dozowania wody i pary (rys. 1/D).
Parzenie espresso
Po zaparzeniu espresso powinno by pokryte gst* piank*. Szczególne zna-
czenie w przygotowaniu aromatycznej kawy ma .wiea woda, stopie? zmiele-
nia kawy oraz temperatura wody.
Przygotowanie:
Uwaga: uywa wy*cznie zimnej, czystej wody. Do pojemnika na . wie* wo-
d nie wlewa wody mineralnej, destylowanej, mleka lub innych pynów.
Zalecamy wstpne ogrzanie urz* dzenia, uchwytu filtra i filianek przed przygo-
towaniem pierwszego gor*cego espresso.
- Podnie. pokryw pojemnika na wod.
- Trzymaj*c pojemnik za uchwyt, wyj* go z urz*dzenia. Napeni pojemnik
zimn*, czyst* wod* (rys. 6).
- Woy pojemnik.
- W*czy ekspres wciskaj*c przycisk On/Off „W*czony/wy*czony”
(rys. 2/A). Wska>nik (czerwony) bdzie pod.wietlony.
10
Gdy wska>nik temperatury (rys. 1/Q) zostanie pod.wietlony, urz*dzenie b-
dzie gotowe do pracy.
Wsypa8 kaw< (rys. 8)
- Zalenie od tego czy chcemy zaparzy jedn*, czy dwie filianki kawy, naley
woy w uchwyt sitko do zaparzania jednej (rys. 1/K) lub dwóch filianek
(rys. 1/L).
Uwaga: przy pierwszym uyciu urz*dzenia nie naley wsypywa kawy.
- Przy pomocy miarki (rys. 1/N) wsypa kaw do sitka. Napeni sitko i wy-
równa powierzchni miark*.
- Oczy.ci brzeg sitka z kawy.
Mocowanie uchwytu filtra
Umocowa uchwyt z sitkiem w pier.cieniu no.nym obracaj*c w prawo, a do
syszalnego zatrza.nicia (rys. 9).
Sprawdzi8, czy strzaka na uchwycie filtra jest skierowana na gowic< do
parzenia.
Przygotowanie espresso
- Pod dysze wylotowe podstawi jedn* lub dwie filianki (rys. 10).
- Obróci pokrto (rys. 1/P) w prawo, do pozycji „przygotowanie espresso”
(rys. 11/A).
- Gdy filianka jest napeniona naparem kawowym, obróci pokrto w lewo,
do pooenia „0” (rys. 11/B).
Uwaga: po kadym ustawieniu pokrta w pooeniu „0”, po zaparzeniu kawy
lub podgrzaniu wody, resztki wody spywaj* do tacy. Podczas kolejnego pa-
rzenia kawy espresso bdzie przygotowane ze .wieej wody. Tac naley re-
gularnie oprónia z resztek wody.
Wyjmowanie uchwytu filtra (rys. 12)
- Obróci uchwyt filtra w lewo i wyj* z pier.cienia mocuj*cego.
Jeeli ekspres nie bdzie uywany przez duszy czas, nie naley zakada
uchwytu filtra. Przeduy to sprawno. uszczelki filtra.
Czyszczenie filtra i uchwytu
Filtr i jego uchwyt naley czy.ci po kadym uyciu.
- Kciukiem wcisn* wyobienie na uchwycie filtra.
- Opróni filtr i jego uchwyt z resztek kawy (rys. 13)
Zachowa ostrono. podczas przyciskania kciukiem wyobienia na uchwycie
tak, aby filtr nie spad.
- Wyj* filtr z uchwytu.
- Dokadnie oczy.ci filtr ciep* wod*. Upewni si, ze w niewielkich otworach
filtra nie pozostay resztki kawy.
- Opuka uchwyt filtra w ciepej wodzie.
Uwaga: nie my uchwytu filtra w zmywarce do naczy?.
11
Podgrzewanie / spienianie mleka
Przy uyciu dyszy mona przyrz*dzi kaw cappuccino, kaw z mlekiem, ka-
kao lub podgrza mleko (rys. 3/A, B, C, D).
Zoy i umocowa dysz zgodnie z przedstawionym rysunkiem (rys. 14, 15 i
16).
- Woy pokrto regulacyjne (rys. 14/A) do elementu ss*cego (rys. 14/B) i
wcisn*, a do zatrza.nicia.
- Element ss*cy (rys. 14/B) wcisn* do *cznika (rys. 14/D), a przewód
(rys. 14/C) zoy z *cznikiem.
- Element do*czy do dyszy pary (rys. 1/D), a czerwona uszczelka dyszy
bdzie niewidoczna. Woy zbiornik (rys. 15).
Uwaga: Mleko mona take zassa poprzez elastyczny przewód (rys. 14/E i
16) bezpo.rednio z opakowania.
Wysoko. opakowania nie moe przekracza wysoko.ci, na której znajduje
si dysza. Elastyczny przewód naley woy do opakowania, kieruj*c go w
.
Pod*czy przewód do dyszy spieniaj*cej mleko i woy ko?cówk do opa-
kowania z mlekiem.
- Pod dysz podstawi pust* filiank (rys. 1/D).
- Prze*cznik (rys. 2/B) ustawi w pooeniu „para”
.
- Obróci pokrto (rys. 1/P) do pooenia „podgrzewanie”
(rys. 11/C).
- Gdy wska>nik temperatury (rys. 1/Q) zostanie pod.wietlony, ekspres bdzie
gotowy do pracy.
- Obróci pokrto (rys. 1/P) do pooenia „para”
lub „gor*ca woda”
(rys. 11/D).
- Mleko zostanie zassane z pojemnika, wymieszane z par*, ogrzane i spie-
nione. Nastpnie spynie do filianki.
Uwaga: zgodnie z wymaganiami smakowymi uytkownika, mona ustawi
stopie? spienienia mleka i jego temperatur (rys. 17/A, B, C). Ostronie obró-
ci pokrto w lew* lub praw* stron, do po*danego ustawienia.
Rys. 17/A: mleko mocno spienione/ciepe mleko
Rys. 17/B: bez spieniania mleka
Rys. 17/C: mleko lekko spienione/gor*ce mleko
- Po zako?czeniu czynno.ci naley obróci pokrto dozowania pary (rys.1/P)
do pooenia „0”.
Uwaga: po kadym procesie spieniania mleka naley oczy.ci dysz, post-
puj*c wedug wskazówek zawartych w rozdziaach „Czyszczenie; Czyszczenie
dyszy do spieniania mleka” (rys. 19).
Przygotowanie cappuccino
Przygotowuj*c jedn* filiank cappuccino naley napeni filiank do poowy
lub 2/3 wysoko.ci naparem espresso, a nastpnie doda spienione mleko.
Przygotowanie kakao
- Do pojemnika na mleko (rys. 1/F) naley wsypa kakao i lekko wymiesza z
mlekiem.
- Po*czy pojemnik z dysz* spieniaj*c* mleko (rys. 1/E).
- Post*pi tak, jak przy spienianiu mleka.
12
Podgrzewanie wody
Uwaga: podczas podgrzewania wody naley zaoy element ss*cy (rys. 3/B).
Pokrto regulacji piany (rys. 3/A) musi by ustawione w pooeniu zamknitym
(rys. 18). W przeciwnym razie gor*ca woda nie wypynie (rys. 3/D).
- Prze*cznik (rys. 2/B) ustawi w pooeniu „gor*ca woda”
.
- Pod dysz pary podstawi pojemnik (rys. 1/D).
- Pokrto (rys. 1/P) ustawi w pooeniu „gor*ca woda” (rys. 11/D). Gor*-
ca woda wydostanie si z dyszy.
- Po uzyskaniu odpowiedniej ilo.ci gor*cej wody, naley ustawi pokrto
(rys. 1/P) w pooeniu „0” (rys. 11/B).
Czyszczenie
Przed przyst*pieniem do czyszczenia naley ostudzi ekspres i wyj*c wtyczk
przewodu zasilaj*cego z gniazdka.
Obudow mona przetrze wilgotn* szmatk*. Nie zanurza ekspresu w wo-
dzie.
Czyszczenie filtra i uchwytu filtra
Post*pi wedug wskazówek zawartych w rozdziale „Przygotowanie espresso”,
„Czyszczenie filtra i uchwytu filtra”.
Czyszczenie zbiornika na :wie&0 wod<
Usun* resztki wody z pojemnika, umy go ciep* wod*.
Czyszczenie dyszy do spieniania mleka (rys. 19)
Uwaga: wszystkie elementy, które maj* kontakt z mlekiem (dysza do spienia-
nia, pojemnik z pokrywk*, rurka napeniaj*ca, dysza parowa, w* elastyczny,
taca i kratka) naley my bezpo.rednio po uyciu. Osuszy przed zaoeniem.
Umy8 elementy dyszy (rys. 19/B,C i D) oraz pokr<to do spieniania
(rys. 19/A).
Podczas procesu spieniania mleka resztki mog* osi*. na pokrtle (rys. 19/A
„strzaka”). Ich pozostawienie moe ujemnie wpywa na rezultat spieniania
mleka. Dlatego elementy oznaczone na rysunku strzak* naley oczy.ci bar-
dzo dokadnie. Opuka wszystkie elementy czyst* wod* i osuszy.
Nie wolno ich my w zmywarkach do naczy?, gdy mona uszkodzi uszczelki
elementów.
Czyszczenie metalowej kratki i tacy na skropliny
Kratk mona atwo wyj* dziki zagbieniom na palce po prawej i lewej stro-
nie. Tac podnie. do góry i wyci*gn* do przodu z podstawy urz*dzenia
(rys. 20). Tac i kratk mona my w zwykej wodzie.
Czyszczenie gowicy i sitka do parzenia kawy
Po duszym okresie uywania naley oczy.ci gowic wilgotn* .ciereczk*.
W przypadku silnego zabrudzenia wykrci sito z gowicy przy pomocy monety
(rys. 21) i umy pod bie*c* wod*.
13
Usuwanie kamienia
Trwao. ekspresu zwiksza si przy regularnym usuwaniu kamienia. Zaleca-
my czyszczenie co trzy miesi*ce. W przypadku bardzo twardej wody naley
usuwa kamie? cz.ciej. W przypadku uycia filtra wodnego, czyszczenie
mona wykonywa rzadziej.
Do usuwania kamienia naley uywa .rodków nie zanieczyszczaj*cych .ro-
dowiska. Stosowa zgodnie z zaleceniami producenta. Nie uywa .rodków
na bazie kwasów.
- Wyj* wtyczk przewodu zasilaj*cego z gniazdka i ostudzi ekspres.
W celu usuni<cia kamienia nale&y koniecznie wykr<ci8 sito z gowicy
przy pomocy monety (rys. 21). Odkr<ci8 dysz< pary (rys. 1/D) i wyj08 filtr
wodny ze zbiornika na :wie&0 wod<.
- Woy uchwyt wraz z filtrem.
- Pod uchwyt filtra podstawi due naczynie.
Uwaga: Najpierw wla okoo 0,5 l wody do pojemnika, a nastpnie doda .ro-
dek usuwaj*cy kamie? (nigdy odwrotnie).
- Woy wtyczk przewodu zasilaj*cego do gniazdka i w*czy ekspres
przyciskiem On/Off (rys. 2/A).
- Pokrto (rys. 1/P) ustawi w pooeniu „przygotowanie espresso”
(rys. 11/A) i przepu.ci przez ukad grzejny ok. 1/4 wody ze .rodkiem usu-
waj*cym kamie?.
- Wy*czy ekspres przyciskiem On/Off i pozostawi pod dziaaniem roztwo-
ru usuwaj*cego kamie? przez ok. 10 minut.
- Powtórzy procedur, przepuszczaj*c ¼ roztworu przez ekspres.
Usuwanie kamienia z dyszy
- Pod dysz podstawi odpowiednio due naczynie.
- Prze*cznik (2/B) ustawi w pooeniu „gor*ca woda”
.
- Pokrto (rys. 1/P) ustawi w pooeniu „para”
lub „gor*ca woda” i
przepu.ci ¼ roztworu przez ekspres.
- Wy*czy ekspres przyciskiem On/Off i pozostawi pod dziaaniem roztwo-
ru usuwaj*cego kamie? przez ok. 10 minut.
- Powtórzy procedur, przepuszczaj*c ¼ roztworu przez ekspres.
Zbiornik na wod naley dokadnie oczy.ci z roztworu odkamieniaj*cego.
- Napeni zbiornik .wie* wod*.
- Przepu.ci poow wody przez uchwyt filtra jak opisano powyej, reszt
wody przepu.ci przez dysz parow*.
- Zaoy sito i filtr wodny.
- Zaoy dysz.
- Powtórzy proces usuwania kamienia w przypadku mocnych zabrudze?.
Co robi8, gdy...
...temperatura kawy jest za niska?
Przed wa.ciwym parzeniem przeprowadzi jeden proces parzenia bez ka-
wy, ogrzewaj*c sitko i uchwyt.
14
Wstpnie podgrza filianki gor*c* wod*.
Usun* kamie? nagromadzony w urz*dzeniu.
...pr<dko:8 przepywu zauwa&alnie zmniejsza si<?
Sabiej ugniata kaw w sitku.
Usun* kamie? nagromadzony w urz*dzeniu.
Za drobno zmielona kawa moe zapcha sitko. Oczy.ci otwory sitka pod
bie*c* wod*.
...kawa nie wypywa?
Upewni si, e pojemnik na wod jest napeniony.
Upewni si, e pojemnik na wod jest prawidowo woony.
Upewni si, e uchwyt z sitkiem jest prawidowo osadzony w pier.cieniu
no.nym.
Sprawdzi, czy pokrto (rys. 1/P) jest ustawione w pooeniu „przygotowa-
nie espresso”
(rys. 11/A).
Sabiej ugniata kaw w sitku.
Oczy.ci sito, przez które gor*ca woda spywa na kaw.
Usun* kamie? nagromadzony w urz*dzeniu.
...pogarsza si< tworzenie pianki na kawie?
Uywa zawsze .wieej kawy espresso.
Upewni si, e w sitku znajduje si wystarczaj*ca ilo. kawy.
Lekko ugnie. kaw.
...za mao pianki powstaje przy spienianiu mleka?
Uywa zawsze chodnego i .wieego (chudego) mleka.
Uywa odpowiedniego naczynia (np. dzbanuszka).
Oczy.ci dysz do przyrz*dzania pianki.
...kawa wypywa z boku uchwytu do sitka?
Upewni si, e uchwyt jest prawidowo osadzony pier.cieniu no.nym.
Krawd> uchwytu oczy.ci z kawy.
Oczy.ci uszczelk.
W ramach ochrony :rodowiska
Nie wyrzuca opakowa?:
Karton mona odda na makulatur.
Torb z polietylenu (PE) odda do odzysku do odpowiedniego punktu.
Elementy wy.cióki z pianki polistyrenowej (PS) nie zawieraj* zwi*zków
freonu.
W terenowym oddziale gospodarki komunalnej mona dowiedzie si, gdzie
znajduje si najbliszy punkt przetwarzania surowców wtórnych.
Serwis
W przypadku usterki urz*dzenia prosimy zgosi si do autoryzowanego ser-
wisu. Naprawy wykonywane przez osoby bez kwalifikacji gro* uszkodzeniem
urz*dzenia oraz zagraaj* bezpiecze?stwu uytkownika.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

AEG EA 1000 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi