11
Podgrzewanie / spienianie mleka
Przy uyciu dyszy mona przyrz*dzi kaw cappuccino, kaw z mlekiem, ka-
kao lub podgrza mleko (rys. 3/A, B, C, D).
Zoy i umocowa dysz zgodnie z przedstawionym rysunkiem (rys. 14, 15 i
16).
- Woy pokrto regulacyjne (rys. 14/A) do elementu ss*cego (rys. 14/B) i
wcisn*, a do zatrza.nicia.
- Element ss*cy (rys. 14/B) wcisn* do *cznika (rys. 14/D), a przewód
(rys. 14/C) zoy z *cznikiem.
- Element do*czy do dyszy pary (rys. 1/D), a czerwona uszczelka dyszy
bdzie niewidoczna. Woy zbiornik (rys. 15).
Uwaga: Mleko mona take zassa poprzez elastyczny przewód (rys. 14/E i
16) bezpo.rednio z opakowania.
Wysoko. opakowania nie moe przekracza wysoko.ci, na której znajduje
si dysza. Elastyczny przewód naley woy do opakowania, kieruj*c go w
dó.
Pod*czy przewód do dyszy spieniaj*cej mleko i woy ko?cówk do opa-
kowania z mlekiem.
- Pod dysz podstawi pust* filiank (rys. 1/D).
- Prze*cznik (rys. 2/B) ustawi w pooeniu „para”
.
- Obróci pokrto (rys. 1/P) do pooenia „podgrzewanie”
(rys. 11/C).
- Gdy wska>nik temperatury (rys. 1/Q) zostanie pod.wietlony, ekspres bdzie
gotowy do pracy.
- Obróci pokrto (rys. 1/P) do pooenia „para”
lub „gor*ca woda”
(rys. 11/D).
- Mleko zostanie zassane z pojemnika, wymieszane z par*, ogrzane i spie-
nione. Nastpnie spynie do filianki.
Uwaga: zgodnie z wymaganiami smakowymi uytkownika, mona ustawi
stopie? spienienia mleka i jego temperatur (rys. 17/A, B, C). Ostronie obró-
ci pokrto w lew* lub praw* stron, do po*danego ustawienia.
Rys. 17/A: mleko mocno spienione/ciepe mleko
Rys. 17/B: bez spieniania mleka
Rys. 17/C: mleko lekko spienione/gor*ce mleko
- Po zako?czeniu czynno.ci naley obróci pokrto dozowania pary (rys.1/P)
do pooenia „0”.
Uwaga: po kadym procesie spieniania mleka naley oczy.ci dysz, post-
puj*c wedug wskazówek zawartych w rozdziaach „Czyszczenie; Czyszczenie
dyszy do spieniania mleka” (rys. 19).
Przygotowanie cappuccino
Przygotowuj*c jedn* filiank cappuccino naley napeni filiank do poowy
lub 2/3 wysoko.ci naparem espresso, a nastpnie doda spienione mleko.
Przygotowanie kakao
- Do pojemnika na mleko (rys. 1/F) naley wsypa kakao i lekko wymiesza z
mlekiem.
- Po*czy pojemnik z dysz* spieniaj*c* mleko (rys. 1/E).
- Post*pi tak, jak przy spienianiu mleka.