14
wykonaniu tego cyklu.
Ryzyko oparzenia!
W czasie płukania z
otworów dyszy do kawy wypływa niewielka ilość
gorącej wody. W celu włączenia urządzenia na-
cisnąć przycisk (A7) włączenie/stand-by (rys. 1):
na wyświetlaczu pojawi się napis „NAGRZEWA-
NIE PROSZĘ CZEKAĆ”. Po zakończeniu nagrze-
wania ekspres wyświetli kolejny komunikat:
„PŁUKANIE”. Urządzenie osiąga właściwą tem-
peraturę, jeeli na wyświetlaczu pojawi się ko-
munikat „ŚREDNIA FILIANKA NORMALNA”.
Po około 2 minutach, jeeli nie zostanie na-
ciśnięty aden przycisk, na wyświetlaczu pojawi
się godzina (o ile została ustawiona) (zob. rozd-
ział „Ustawianie zegara”). Jeeli natomiast god-
zina nie została ustawiona, ekspres wyświetli
ostatnio ustawione funkcje. Po naciśnięciu do-
wolnego przycisku pojawi się ponownie komu-
nikat „ŚREDNIA FILIANKA NORMALNA”.
Ekspres będzie znowu gotowy do parzenia kawy.
PRZYGOTOWANIE KAWY
(PRZY UYCIU KAWY W
ZIARNACH)
1. Urządzenie zostało ustawione fabrycznie do
wytwarzania kawy o normalnym smaku.
Istnieje jednak moliwość otrzymania kawy
o smaku ekstra łagodnym, łagodnym, nor-
malnym, mocnym, a take ekstra mocnym i
z wykorzystaniem funkcji kawy mielonej.
W celu wybrania ądanego smaku nacisnąć
kilkakrotnie przycisk (B4) (rys. 8);
ądany smak kawy pojawi się na wyświe-
tlaczu.
2. Pod wylotami dyszy ustawić jedną filiankę,
jeeli chcemy otrzymać jedną kawę (rys. 9)
lub dwie filianki w celu otrzymania dwóch
kaw (rys. 9). Aby otrzymać lepszą piankę,
naley moliwie jak najbardziej przybliyć
dyszę do filianek (rys. 10).
3. Nacisnąć przycisk (B5) (rys. 11) w
celu wybrania ądanego typu kawy:
espresso, mała filianka, średnia filianka,
dua kawa, kubek). Nacisnąć przycisk
(B10) (rys. 12), jeeli chcemy przygotować
jedną kawę, jeeli natomiast chcemy otrzy-
mać dwie kawy, naley nacisn
ąć przycisk
(B11) (rys. 13). W tym momencie
urządzenie zmieli ziarna kawy i wykona par-
zenie kawy. Po uzyskaniu zaprogramowanej
ilości kawy, urządzenie automatycznie przer-
wie parzenie i przystąpi do usuwania zuytej
kawy do specjalnego pojemnika na zuytą
kawę.
4. Po kilku sekundach ekspres będzie znów go-
towy do uycia.
5. W celu wyłączenia urządzenia nacisnąć
przycisk (A7) włączenie/stand-by (rys. 1).
(Zanim ekspres się wyłączy, wykona auto-
matyczne płukanie: naley uwaać, aby się
nie poparzyć).
UWAGA 1: Jeeli kawa wypływa kropla za kroplą
lub w ogóle nie wypływa, naley zapoznać się z
rozdziałem „Ustawianie młynka do kawy”.
UWAGA 2: Jeeli kawa wypływa zbyt szybko i
pianka nie jest zadowalająca, naley zapoznać
się z rozdziałem „Ustawianie młynka do kawy”.
UWAGA 3: Aby uzyskać cieplejszą kawę:
Płukanie
•Jeeli tu po włączeniu ekspresu chcemy
przygotować jedną małą filiankę kawy
(mniej ni 60 cl), do podgrzania filianek na-
ley wykorzystać gorącą wodę z płukania.
•Jeeli natomiast od ostatniego parzenia
minęły więcej ni 2-3 minuty, przed przygo-
towaniem nowej kawy naley nagrzać auto-
mat zaparzający naciskając przycisk
(B3). Pozwolić, by woda spłynęła do zbior-
niczka na skropliny znajdującego się poniej
albo wykorzystać ją do napełnienia (a potem
oprónienia) filianki, którą w ten sposób
nagrzejemy przed jej uyciem.
• Nie uywać zbyt grubych filianek, ponie-
wa pochłaniają zbyt duo ciepła, chyba e
zostaną uprzednio podgrzane.
•U
ywać filianek wcześniej nagrzanych po-
przez wypłukanie gorącą wodą.
UWAGA 4: Parzenie kawy mona przerwać w do-
wolnym momencie poprzez ponowne naciśnięcie
PL