AEG PES8038-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PERFEKCJA FORMY I FUNKCJIPERFEKCJA FORMY I FUNKCJI
PE 8038-M
Ekspres do kawy
3
SPIS TRE$CI
OPIS EKSPRESU...................................................................................4
PANEL Z ELEMENTAMI STERUJ/CYMI..............................................5
WSKAZÓWKI DOTYCZ/CE BEZPIECZE6STWA ................................6
PIERWSZE W8/CZENIE .......................................................................8
WYPOSA9ENIE ...................................................................................15
SZUFLADA – WYPOSA9ENIE DODATKOWE....................................15
PRZYGOTOWANIE KAWY ESPRESSO..............................................16
POBIERANIE GOR/CEJ WODY .........................................................20
FUNKCJA PARY..................................................................................21
PROGRAMOWANIE ILO$CI MIELONEJ KAWY.................................22
PROGRAMOWANIE ILO$CI KAWY NA JEDN/ FILI9ANK>.............23
PROGRAMOWANIE ILO$CI GOR/CEJ WODY .................................24
PRZEPISY ............................................................................................25
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ......................................................26
MONTA9 W ZABUDOWIE ...................................................................28
ZAK8ÓCENIA ......................................................................................34
DANE TECHNICZNE............................................................................35
4
OPIS EKSPRESU
1. Blokada uchwytu sitka
2. Dysza wylotu pary/wody
3. Stempel prasujDcy
4. Przycisk do wDczania mynka
5. Element do odmierzania kawy
6. Przycisk do regulacji stopnia zmielenia kawy
7. Pojemnik na ziarna kawy
8. Zbiornik na wodF
9. Podstawka do wyapywania HciekajDcych kropel
10. Filtr typu „Brita”
11. 8yKeczka z miarkD do kawy
12. Dysza wylotowa na 2 filiKanki (ze HrubD regulacyjnD)
13. Uchwyt do sitka
5
14. Dysza wylotowa na 1 filiKankF
15. Kratka do espresso
16. Sitko na 1 filiKankF
17. Sitko na 2 filiKanki
PANEL Z ELEMENTAMI STERUJ/CYMI
1. WskaOnik temperatury wody
2. WskaOnik pracy urzDdzenia „On/Stand-by” (WDczone/Czuwanie)
3. WskaOnik kawy
4. WskaOnik wody
5. WskaOnik pary
6. WskaOnik oHwietlenia
7. WskaOnik wybranego programu (mocna kawa, saba kawa,
2 filiKanki mocnej kawy, 2 filiKanki sabej kawy)
8. WskaOnik „brak wody”
9. PokrFto „Para”
10. Przycisk „On/Off/Stand-by (WDczony/WyDczony/Czuwanie)”
11. Przycisk do pobierania kawy
12. Przycisk do pobierania gorDcej wody
13. Przycisk do pobierania pary
14. Przycisk oHwietlenia
15. PokrFto do ustawiania wybranego programu
Przyciski na panelu sterujDcym suKD do wyboru funkcji ekspresu po-
przez delikatne wciHniFcie pola z okreHlonym symbolem.
Przyciski naleKy dotykaQ agodnie, aby przypadkowo nie uruchomiQ in-
nego programu lub ustawienia.
6
WSKAZÓWKI DOTYCZ/CE BEZPIECZE6STWA
Obsuga urzDdzenia jest bardzo prosta. Przed przystDpieniem do uKyt-
kowania urzDdzenia prosimy o dokadne przeczytanie instrukcji obsugi.
Przestrzeganie wskazówek i zaleceS podanych w instrukcji zagwarantuje
prawidowD i bezpiecznD obsugF urzDdzenia.
NaleKy bezwzglFdnie przestrzegaQ wskazówek bezpieczeSstwa.
Wskazówki bezpieczeSstwa
UrzDdzenie nagrzewa siF w czasie pracy. ZachowaQ szczególnD
ostroKnoHQ, aby nie doszo do poparzenia.
Urzdzenie mog obsugiwa wycznie osoby dorose. Dzieciom nie wol-
no zezwalaQ na obsugF urzDdzenia bez nadzoru opiekunów.
Ze wzgldów bezpiecze!stwa nie wolno wykonywa $adnych zmian tech-
nicznych urzdzenia.
UrzDdzenie naleKy utrzymywaQ w czystoHci.
Powierzchnia zewnFtrzna urzDdzenia nagrzewa siF podczas pracy i po
wyDczeniu ekspresu pozostaje jeszcze przez pewien czas gorDca. Za-
chowaQ ostroKnoHQ. Przez cay czas, kiedy urzDdzenie jest gorDce, nie
zezwalaQ dzieciom na przebywanie w jego pobliKu.
Przed przystDpieniem do czyszczenia i konserwacji naleKy wyDczyQ
urzDdzenie z sieci zasilania elektrycznego.
W przypadku wystpienia usterki nie wolno samodzielnie naprawiaQ
urzDdzenia. Naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione stwarzaj
powa$ne zagro$enie dla u$ytkownika i mog spowodowa uszkodzenie
urzdzenia, a tak$e skutkuj anulowaniem gwarancji. W przypadku awarii
nale$y sprawdzi w instrukcji obsugi, jakie czynno+ci u$ytkownik mo$ e wy-
kona samodzielnie. Je+li po wykonaniu czynno+ci sprawdzajcych wedug
wskazówek podanych w instrukcji obsugi, urzdzenie nadal nie funkcjonu-
je, wtedy nale$y zwróci si do autoryzowanego zakadu serwisowego.
Konserwacj urzdzenia mo$e wykonywa wycznie uprawniony personel
autoryzowanych zakadów serwisowych.
WDczenie urzDdzenia i konserwacja
UrzDdzenie moKe podDczyQ do sieci zasilania elektrycznego i uru-
chomiQ wyDcznie UPRAWNIONY TECHNIK. Przed przystDpieniem do
czynnoHci serwisowych przy urzDdzeniu, naleK y OD8/CZYT je od sie-
ci zasilania elektrycznego.
7
Po rozpakowaniu nale$y sprawdzi, czy urzdzenie nie jest uszkodzone, a
tak$e czy przewód zasilajcy jest we wa+ciwym stanie technicznym. W
przypadku stwierdzenia jakichkolwiek uszkodze! urzdzenia, nale$y zwró-
ci si do dostawcy.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoHci za szkody powstae wskutek
nieprzestrzegania przepisów o ochronie przed wypadkami oraz za
usterki spowodowane nieprawidowD obsugD urzDdzenia.
Wskazówki dotyczDce ochrony Hrodowiska
Utylizacja opakowania
Materiay zastosowane do produkcji opakowania s ekologiczne i nadaj
si do przetworzenia – recyklingu i powtórnego u$ycia. Przekazujc opa-
kowanie do odpowiedniego kontenera / miejsca utylizacji tego typu materia-
ów, przyczyniaj si Pa!stwo do ochrony +rodowiska naturalnego.
Utylizacja zuKytego urzDdzenia
Stare lub uszkodzone urzdzenia nie s bezwarto+ciowymi odpadami. Na-
le$y przekazywa je do miejsca recyklingu urzdze! gospodarstwa domo-
wego.
Informacj o miejscu utylizacji urzdze! gospodarstwa domowego mo$na
uzyska u wadz lokalnych.
Przed przekazaniem starego urzD dzenia do miejsca utylizacji naleK y je
unieruchomiQ w taki sposób, aby nie nadawao siF do uKytku, odcina-
jDc przewód zasilajDcy.
InstrukcjF obsugi naleKy zachowaQ. W przypadku sprzedania lub odstD-
pienia urzDdzenia, naleK y wraz z urzDdzeniem przekazaQ równieK instruk-
cjF obsugi nowemu uKytkownikowi, aby móg siF on zapoznaQ ze spo-
sobem obsugi i eksploatacji oraz wskazówkami dotyczDcymi bezpie-
czeSstwa.
UrzDdzenie spenia wymagania dyrektyw oraz norm Unii Europej-
skiej:
Dyrektywa Nr 73/23.
Norma bezpiecze!stwa elektrycznego EN 60335-1 (sierpie! 1995 r. – bez-
piecze!stwo elektrycznych urzdze! gospodarstwa domowego i podob-
nych) i EN 60335-2-15 (kwiecie! 1996 r. – przepisy odrbne dotyczce
podgrzewaczy wody).
Dyrektywa EMC 89/336 zgodnie z nastpujcymi normami: 55014-1;
55014-2; 61000-3-2; 61000-3-3.
8
PIERWSZE W8/CZENIE
Napenienie zbiornika na wodF
Nacisn dzwignie blokady (pod tac na
spywajce krople).
Pocign ekspres (tak jak wskazano na
rysunku).
Urzdzenie nale$y wysun z szafki (po
szynach).
TwardoHQ wody
Przed nalaniem wody do zbiornika, nale$y
koniecznie namoczy filtr odwapniajcy
przynajmniej przez 30 minut. Nale$y prze-
strzega wskazówek producenta filtrów ty-
pu „Brita” (umieszczonych na opakowaniu).
Nastpnie wo$y filtr do wgbienia we-
wntrz zbiornika.
Je+li urzdzenie nie bdzie u$ytkowane
przez du$szy czas, zaleca si wymian
wody w zbiorniku oraz usunicie resztek
wody z podgrzewacza. W tym celu nale$y
spu+ci okoo litra z urzdzenia (zob.
rozdzia o pobieraniu wody).
Filtry typu „Brita” s dostpne u sprzedawców urzdze! gospodarstwa do-
mowego, w autoryzowanych serwisach i innych jednostkach handlowych.
9
Wysun zbiornik wody, tak jak pokazano
na rysunku i napeni zimn wod ok. 2,5
litra.
Wo$y zbiornik wody na jego miejsce
(zwracajc uwag, aby elementy w dolnej
cz+ci byy dokadnie spasowane).
Wsun urzdzenie z powrotem do wnki
szafki (a$ do usyszenia „kliknicia”, które
sygnalizuje zablokowanie urzdzenia w
prawidowym poo$eniu).
10
Nasypanie ziaren kawy do pojemnika
Nacisn dEwignie blokady pod tac na
spywajce krople i pocign ekspres tak,
jak wskazano na rysunku.
Urzdzenie wysun z szafki na szynach
teleskopowych.
Do pojemnika znajdujcy si po prawej
stronie urzdzenia nale$y nasypa okoo
200g ziaren kawy.
11
Urzdzenie wsun z powrotem do wnki
szafki (a$ do usyszenia „kliknicia”, które
sygnalizuje zablokowanie urzdzenia w
prawidowym poo$eniu).
Sygnalizacja braku wody w zbiorniku
Urzdzenie posiada czujnik, który sprawdza obecno+ wody w zbiorniku. W
przypadku braku wody w zbiorniku zostanie pod+wietlony odpowiedni wskaE-
nik. Nie mo$na u$ywa ekspresu do czasu uzupenienia poziomu wody.
Przed wDczeniem ekspresu
Po uzupenieniu wody w pojemniku nale$y obróci pokrto „Para/Woda”
tak, jak wskazano na rysunku.
Wczy ekspres, naciskajc przycisk „Wczony/Wyczony/Czuwanie”, a$
czerwony wskaEnik przestanie pulsowa i bdzie pod+wietlony stale, sy-
gnalizujc gotowo+ urzdzenia do pracy (pulsowanie: STAND-BY (czuwa-
nie), stae ON (wczony), zga+nie OFF/ wyczony).
12
Jednocze+nie zostanie pod+wietlony czerwony wskaEnik nagrzewania;
lampka LED sygnalizuje etap podgrzewania wody. Teraz nale$y wcisn
przycisk wskazany na rysunku. Odczeka, a$ wypynie woda, a powietrze
znajdujce si podgrzewaczu wydostanie si przez dysz wylotu pa-
ry/wody.
Po odprowadzeniu wody (powtórzy powy$sze czynno+ci, je+li to koniecz-
ne) ustawi pokrto w pozycji wskazanej na rysunku.
Zga+nicie czerwonej lampki LED oznacza, $e ekspres osign wa+ciw
temperatur pracy i jest gotowy do przygotowania kawy. Jedynie wskaEnik
ON/OFF (Wcz./Wycz.) jest pod+wietlony.
Przywrócenie ustawienia wyjHciowego
Urzdzenie zostao ustawione fabrycznie na przygotowanie kawy typu
„caffe espresso all italiana”, poddane kontroli fabrycznej i jako+ciowej pod
wzgldem zgodno+ci ze standardami „Uniwersytetu Kawy” w Neapolu i
spenia wymogi standardów „ILLY”.
Parametry ustawione dla sabej kawy s zgodne ze standardami niemiec-
kimi.
Je+li chcecie Pa!stwo zmieni standardowe parametry nale$y wykona
czynno+ci opisane poni$ej.
13
- Przycisk On/Off / „Wczony/Wyczony” nacisn jednocze+nie z przyci-
skiem poboru gorcej wody.
- Blade pod+wietlenie wskaEników LED sygnalizuje, $e zostay przywrócone
ustawienia fabryczne.
Uwaga! Standardowe parametry dotyczD jedynie iloHci wody na jednD fi-
liKankF naparu kawowego. WartoHci dla mielonej kawy nie ulegajD zmia-
nie.
Ustawienie stopnia zmielenia kawy
Ekspres ustawiony jest fabrycznie na stopieS zmielenia przewidziany
dla ziaren kawy najwyKszej jakoHci. Rezultat parzenia espresso w du$ej
mierze zale$y od stopnia zmielenia kawy. Niski poziom mielenia spowoduje
szybki przepyw naparu. Zbyt mocne mielenie prowadzi do otrzymania bar-
dzo mocnego naparu (z posmakiem „przypalenia”). Czas potrzebny do za-
parzenia espresso wynosi od 15 do 20 sekund.
Nacisn dEwignie blokady pod tac i wy-
sun ekspres tak, jak pokazano na ry-
sunku.
14
Urzdzenie wysun z szafki na szynach
teleskopowych.
Do ustawienia stopnia zmielenia kawy su-
$y przecznik (A-10). Obracajc prze-
cznik w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara ustawia si drobne
mielenie kawy, która jest po zaparzeniu
mocniejsza. Obracajc przecznik w kie-
runku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara ustawia si grubsze mielenie kawy
(saby napar). Ustawiony poziom zmiele-
nia mo$na odczyta na pokrywce zbiorni-
ka kawy: du$e ka oznaczaj „grubsze
mielenie, mniejsze kóka oznaczaj drob-
niejsze mielenie.
Urzdzenie wsun do wnki na szynach
teleskopowych, a$ do syszalnego „klik-
nicia”, co oznacza zablokowanie w od-
powiedniej pozycji.
Tryb „Stand-by” (Czuwanie)
Po podczeniu urzdzenia do zasilania urzdzenie znajduje si w trybie
„Stand-by” (Czuwanie), co sygnalizuje pulsujca lampka On/Off
(wcz./wycz.)
Przytrzyma wci+nity przycisk On/Off tak, jak pokazano na rysunku.
15
Ekspres bdzie gotowy do pracy, gdy lampka bdzie pod+wietlona stale.
Powtórzy powy$sze czynno+ci, aby przywróci tryb czuwania (je+li to ko-
nieczne).
WYPOSA9ENIE
Ekspres posiada na wyposaKeniu:
Uchwyt do sitka, do którego mo$na wkada:
- sitko na jedn fili$ank;
- sitko na dwie fili$anki.
W przypadku u$ycia opakowania kawy z jednorazow porcj, nale$y sto-
sowa sitko na jedn fili$ank.
Ly$eczka – miarka do kawy, któr mo$na dokadnie odmierzy zmielon
kaw (ok. 7,2 gramów).
Dwie dysze wylotowe – do jednej fili$anki, lub do dwóch fili$anek kawy (ze
+rub regulacyjn); dysze mo$na przykrca na przemian do uchwytu sit-
ka, w zale$no+ci od potrzeby.
SZUFLADA – WYPOSA9 ENIE DODATKOWE
Szuflad z frontem ze stali szlachetnej mo$na naby jako wyposa$enie dodat-
kowe (nr katalogowy PES 8038-m).
Szuflada posiada kilka wydzielonych stref:
Du$ komor na fili$anki i podstawki.
Komor na ziarna kawy.
Komor do przechowywania innych elementów wyposa$enia (uchwyt na
sitko, sitka, miarka do kawy).
Komora na tac.
16
PRZYGOTOWANIE KAWY ESPRESSO
UKycie ziaren kawy do espresso
Pokrtem (B-19) ustawi wybrany program.
Obracajc pokrto w praw lub lew stron wybieramy ilo+ kawy, która
bdzie zaparzona (lampka kontrolna ustawionego programu zostanie pod-
+wietlona).
Uchwyt do sitka przytrzyma pod lejkiem
kawy i lekko nacisn przycisk mynka do
kawy. Nastpnie zostanie automatycznie
wydana wcze+niej zaprogramowana ilo+
kawy na jedn fili$ank lub dwie fili$anki.
Zmielon kaw nale$y mocno sprasowa
stemplem prasujcym.
17
Uchwyt do sitka wo$y do pier+cienia pod-
trzymujcego.
Rczk uchwytu do sitka przekrci z lewej
strony na praw stron tak, aby znajdowa
si pionowo w stosunku do cz+ci przedniej
urzdzenia.
Przy przygotowaniu espresso nale$y nao-
$y ruszt, wkadajc jego cztery nó$ki do
otworów (patrz rysunek).
Ustawi kratk stabilnie na tacy.
Pod wylotem uchwytu do sitka postawi
jedn lub dwie fili$anki.
Zaczeka do momentu, a$ zga+nie czerwo-
ny wskaEnik temperatury wody.
18
Nacisn przycisk poboru kawy. Wydana ilo+ kawy odpowiada wcze+niej
wybranej i zaprogramowanej ilo+ci. Uchwyt do sitka poluzowa z pier+cie-
nia i usun fusy z kawy.
Je+li bdzie u$ywana dysza do dwóch fili-
$anek nale$y pamita, $e ilo+ zaparzonej
kawy na fili$ank mo$e by $na. Dziki
+rubie regulacyjnej mo$na wyeliminowa t
niedogodno+ (patrz rysunek). Obracajc
+rub w kierunku zgodnym z ruchem wska-
zówek zegara wicej kawy przypadnie na
fili$ank z prawej strony; obracajc w lewo
uzyskamy wicej kawy w lewej fili$ance.
UKycie kawy w opakowaniu z jednorazowD porcjD (system E.S.E.)
System E.S.E przewidziany jest do „Easy
Serving Espresso” i jest midzynarodowym
standardem do atwego przygotowania ka-
wy w opakowaniach z jednorazow porcj
(jedna porcja jednostkowa kawy palonej).
System E.S.E jest system prostym, praktycznym, ekologicznym i higie-
nicznym, poniewa$ specjalna osona ochronna zapobiega wyciekaniu ka-
wy i umo$liwia atwe usuniecie fusów.
W ekspresie mo$na stosowa kaw w opakowaniach z jednorazow por-
cj.
UWAGA! Pojedyncza porcja do jednorazowego u$ycia wystarcza na jedn
fili$ank kawy lub espresso.
19
Kaw zaparzy tak, jak w przypadku zmielonych ziaren.
Poluzowa uchwyt do sitka z pier+cienia i usun wykorzystane opakowa-
nie.
Praktyczne wskazówki do przygotowania znakomitej kawy typu
espresso
Warunkiem przygotowania dobrej kawy espresso jest utrzymywanie urz-
dzenia w czysto+ci i wa+ciwa temperatura pracy.
Przed ka$dym u$yciem sprawdzi, czy sitko, uchwyt do sitka i pier+cie! s
czyste.
Urzdzenie nale$ y przechowywa w trybie gotowo+ci do pracy z zao$onym
uchwytem do sitka, które bdzie cigle ciepe. Nie dotyczy to sytuacji, kiedy
u$ytkownik jest du$szy czas nieobecny (np. wyjazd na urlop).
Fili$anki nale$y nagrza wod, naciskajc przycisk kawy. W ten sposób
zmniejszy si ilo+ wody w podgrzewaczu i jednocze+nie zostanie ogrzany
uchwyt do sitka.
Po zako!czeniu u$ytkowania ekspresu nale$y wyczy+ci uchwyt z sitkiem.
W tym celu pobra wod bez zmielonej kawy, aby usun ewentualne
resztki kawy, które mogyby ujemnie wpywa na smak nastpnej kawy
espresso.
Aby otrzyma doskona kaw espresso, czas zaparzania powinien wyno-
si ok. 15-25 sekund. Do czynników wpywajcych na czas wylewania si
kawy nale$: stopie! zmielenia ziaren kawy espresso, ilo+ zmielonej kawy
i nacisk wywierany na zmielon kaw.
Urzdzenie ustawione jest na przyrzdzanie najwy$szej jako+ci kawy typu
espresso. W razie potrzeby mo$na zmienia stopie! zmielenia kawy i ilo+
zmielonej kawy (patrz wskazówki zawarte w rozdziale 4).
Praktyczna wskazówka:
kawa jest produktem higroskopijnym tzn. jej ja-
ko+ zale$y od stopnia wilgotno+ci powietrza. Dlatego przy du$ej wilgotno-
+ci powietrza nale$y ziarna kawy espresso zmieli nieco grubiej, poniewa$
drobniej zmielona kawa jest zbita, co utrudnia jej wylewanie. W przypadku
maej wilgotno+ci powietrza, kaw nale$y zmieli nieco drobniej.
20
POBIERANIE GOR/CEJ WODY
Dysza wody/pary jest skadana: wysun j
obracajc tak jak pokazano na rysunku).
Pod dysz wylotu pary/wody postawi naczynie. Pokrto obróci w kierun-
ku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Nacisn przycisk poboru gorcej wody. Ilo+ pobieranej wody zostaa
wcze+niej zaprogramowana. Czynno+ pobierania gorcej wody mo$na
zako!czy wcze+niej, naciskajc przycisk poboru gorcej wody.
Ustawi pokrto pary/wody w poo$eniu wyj+ciowym (patrz rysunek).
21
FUNKCJA PARY
Podgrzewanie pynów
Jeden raz nacisn przycisk poboru pary. WskaEnik poboru pary i wskaEnik
temperatury wody zostan pod+wietlone. Zaczeka do momentu, a$ oba
wskaEniki zgasn. Proces zostanie przerwany po ponownym wci+niciu
przycisku poboru pary.
Aby sprawdzi, czy urzdzenie jest gotowe do poboru pary, mo$na póEniej
nacisn przycisk poboru pary. Je+li wskaEnik temperatury wody nie za-
+wieci si, oznacza to, $e urzdzenie jest jeszcze cigle gotowe do poboru
pary.
Dysz wylotu pary zanurzy w naczyniu z pynem przeznaczonym do pod-
grzania. Pokrto pary pokrci w kierunku przeciwnym do ruchu wskazó-
wek zegara do momentu, a$ ujdzie wystarczajca ilo+ pary.
Zaczeka do momentu podgrzania pynu.
Ustawi pokrto w pozycji wyj+ciowej (patrz rysunek).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34

AEG PES8038-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi