UWAGA: Podczas gotowania korpus wolnowaru (podstawa) będzie bardzo ciepły. Noś rękawice
podczas pracy z wolnowarem.
Wskazówki dotyczące powolnego gotowania:
Ze względu na naturę powolnego gotowania mięso nie robi się brązowe, tak jak gotowane na
patelni lub w piekarniku. Smażenie mięsa lub drobiu przed powolnym gotowaniem nie jest
konieczne, ale możesz to zrobić, jeśli bardziej ci się spodoba.
Pieczenie mielonej wołowiny, boczku i kiełbasy przed wolnym gotowaniem może być pożądane,
jeśli chcesz usunąć nadmiar tłuszczu z mięsa. Mięso należy umieścić w wewnętrznym garnku,
aby nie dotykało szklanej pokrywy.
Chude mięso, takie jak kurczak lub polędwiczka wieprzowa, gotuje się szybciej niż mięso
włókniste i tłuste, takie jak wołowina lub wieprzowina. Gotowanie mięsa z kością wydłuży czas
gotowania.
Unikaj otwierania wolnowaru podczas gotowania, ponieważ spowoduje to znaczne straty ciepła i
pary. Jeśli nadal musisz otworzyć pulę, zrób to tak szybko, jak to możliwe.
Pokrój mięso na mniejsze kawałki po ugotowaniu razem z gotowanymi potrawami, takimi jak
fasola, owoce lub warzywa (grzyby, pokrojona w kostkę cebula, bakłażan lub drobno posiekane
warzywa).
Mięso i warzywa zachowują więcej soku podczas gotowania powolnego niż tradycyjne.
Niektóre potrawy, takie jak marchew, ziemniaki i buraki wymagają dłuższego gotowania niż
mięso, dlatego przed dodaniem do mięsa pokrój je na mniejsze kawałki. Upewnij się, że
umieściłeś je na spodzie wewnętrznego garnka i przykryłeś płynem.
Aby osiągnąć pełnię smaku podczas powolnego gotowania, dodaj zmiażdżone zioła i przyprawy.
Fasola musi całkowicie zmiękczyć, zanim będzie można ją połączyć ze słodkimi lub kwaśnymi
potrawami.
Podczas gotowania w wolnym naczyniu należy pamiętać, że płyny nie są wytwarzane w taki sam
sposób, jak tradycyjne gotowanie. Zmniejsz ilość płynu w przepisie, który nie jest przeznaczony
dla wolnowaru. Zupy i ryż są wyjątkiem od tej reguły.
Pamiętaj, że płyny można dodawać w dowolnym momencie.
Jeśli jedzenie nadal zawiera zbyt dużo płynu, aby zakończyć gotowanie, przeprogramuj wolny
garnek na 30 minut. Sprawdzaj wynik co 15 minut. Po 30 - 45 minutach ilość płynu zmniejsza
się.
Większość przepisów wymagających niegotowanego mięsa i warzyw wymaga około 6 do 8
godzin gotowania na niska temperatura.
Dodaj świeże produkty mleczne (mleko, śmietana lub jogurt) tuż przed podaniem na stole.
Nie zaleca się gotowania ryżu, i makaronu przez długi czas. Gotuj je osobno i dodaj do
wolnowaru na ostatnie 30 minut.
Instrukcje czyszczenia
Po każdym użyciu:
Odłącz przewód zasilający od gniazdka ściennego, a następnie od wolnowaru i pozwól mu
całkowicie ostygnąć.
Umyj szklaną pokrywkę i pojemnik wewnętrzny w ciepłej wodzie z mydłem.
Jeśli jedzenie przylega do garnka wewnętrznego, namocz go w ciepłej wodzie.
Wyczyść wnętrze i obudowę podstawy miękką, lekko wilgotną ściereczką lub gąbką.