Russell Hobbs 24180-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
45
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica,
umywalki lub innych naczyń zawierających wodę.
¬ Powierzchnie urdzenia rozgrzewają się.
Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed czyszczeniem,
wyjmij wtyczkę zasilania.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Pokrywa
2. Garnek do gotowania
3. Uchwyt
4. Lampka
5. Przełącznik trybu
6. Kreda
WAŻNA UWAGA:
Przed napisaniem na wolnowarze czegoś dostarczoną wraz z wolnowarem kredą, trzeba przygotować
powierzchnię. Jeśli tego nie zrobisz, zmazanie napisu może być trudne. Celem przygotowania
powierzchni, natrzyj bokiem kredy przeznaczoną do pisania powierzchnię wolnowaru i uzyskaj równą
powłokę (Rys. A). Miękką ściereczką zetrzyj powłokę kredy, powierzchnia jest gotowa do użycia. W trakcie
ytkowania powierzchnia wolnowaru się rozgrzewa. Na wolnowarze można pisać tylko przed
gotowaniem lub gdy wolnowar już ostygnie.
ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA
Zdrowie: proces wolnego gotowania zmniejsza utratę witamin i zachowuje więcej składników
odżywczych i smakowych.
Oszczędność: długie powolne gotowanie umożliwia zmiękczanie i skruszanie tańszych, twardszych mięs
zużywając tylko około jedną czwartą mocy na małym palniku przeciętnej płyty.
Wygoda: przygotuj składniki poprzedniego dnia wieczorem, włóż do wolnowaru, smaczny posiłek będzie
czekał, kiedy wrócisz do domu.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
46
TRYBY PRZYGOTOWANIA POTRAW
1 do zwykłego powolnego gotowania (zwykle 8-10 godzin).
2 do szybszego gotowania (zwykle 4-5 godzin).
O
do podtrzymywania ciepła przed podaniem (tylko po zupełnym ugotowaniu w wolnowarze).
UWAGA Nie stosuj ustawienia
O
do podgrzewania potraw.
UŻYCIE
1. Przygotowane składniki należy umieścić w garnku.
2. Wstaw garnek do wolnowaru, a następnie załóż pokrywę.
3. Włóż wtyczkę wolnowaru w gniazdko sieciowe.
4. Włącz tryb 1 lub 2 jak potrzebujesz. Rozpocznie się gotowanie.
5. Po zakończeniu gotowania ustaw przełącznik trybu w pozycji
O
. Jeśli chcesz podać jedzenie od razu,
ustaw przełącznik na OFF i odłącz wolnowar. Nie stosuj ustawienia
O
przez dłużej jak 4 godziny.
6. Gdy dotykasz garnka lub pokrywy, zawsze zakładaj rękawice kuchenne.
OGÓLNE UWAGI
Przed włożeniem do wolnowaru, mrożonki muszą być całkowicie rozmrożone.
Mięso podsmaż, a warzywa zeszklij na patelni lub w garnku do gotowania.
Mięso
W trakcie pieczenia wydzielane soki nie wytryskają ani nie odparowują, więc smak i wartość
odżywcza są zachowane. Na czas gotowania mają wpływ zarówno kształt kawałka mięsa, jego
jakość jak i proporcje treści chudej, tłustej oraz kości. Po kilku razach nabierzesz doświadczenia i
będziesz potrał dokonać oceny surowca.
Unikaj mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu albo wycinaj nadmiar tłuszczu.
Drób
Drób trzeba umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami z zewnątrz i w środku.
Przyrumień skórkę na dużej patelni, we własnym sosie lub z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy.
Ryby
Aby zachować smak i konsystencję ryb, nie powinno się ich gotować nadmiernie długo.
Posmaruj dno garnka masłem lub margaryną.
Oczyść, spraw i umyj rybę. Osusz i włóż do garnka.
Dodaj przyprawy, skrop sokiem z cytryny, a następnie zalej gorącym bulionem, wodą lub winem.
Na rybie połóż trochę masła i gotuj na małym ogniu (1) przez 2-3 godziny.
Warzywa
Podgotowane warzywa, jak mrożony groszek i kukurydza cukrowa, trzeba rozmrozić i dodać na pół
godziny przed końcem gotowania.
Warzywa korzeniowe, bulwy i cebule (marchew, ziemniaki, cebula) gotują się znacznie dłużej niż
mięsa, dlatego należy je pokroić na plastry, paski lub kostki około 5mm grubości i delikatnie
podsmażyć przez 2-3 minuty przed włożeniem do garnka.
Rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica)
Suszoną fasolę (np. czerwoną faso) przed włożeniem do wolnowaru należy gotować, przez co
najmniej 10 minut. Fasola spożywana na surowo lub niedogotowana, ma właściwości toksyczne.
Suszony groch i fasolę przed gotowaniem, aby zmiękły, namoczyć w wodzie przez 8 godzin (albo
przez noc).
Soczewica nie wymaga wcześniejszego namoczenia.
Przy gotowaniu ryżu, na każde 100g ryżu należy użyć co najmniej 150 ml płynu. Sprawdziliśmy, że
ryż gotuje się najlepiej w trybie "easy-cook".
Makaron nie nadaje się do wolnego gotowania, robi się zbyt miękki. Jeśli przepis wymaga makaronu,
włóż go do garnka na 30-40 minut przed końcem gotowania.
47
Zupy
Smaczna, domowa zupa może pozostać na wolnym ogniu przez cały dzień lub noc.
Mięso i warzywa przyrumieniaj na patelni.
Jeśli trzeba zagęścić zupę, weź trochę mąki lub mąki kukurydzianej stopniowo dodając bulion.
Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku i przełóż do garnka.
Nie należy dodawać mleka w trakcie gotowania. Śmietana lub żółtko można dodać tuż przed
podaniem.
Budynie
Stosuj żaroodporną miskę do budyniu, dopasowaną do garnka i niedotykającą jego ścian.
Napełnij garnek wodą do poziomu połowy wysokości garnka.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Wyjmij wtyczkę z gniazdka i ostudź urządzenie.
2. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
3. Umyj pokrywę i wnętrze garnka gorącą wodą z mydłem za pomocą ściereczki lub gąbki, następnie
spłucz i wysusz.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
Przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej http://eu.russellhobbs.com/recipes/
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
1 / 1

Russell Hobbs 24180-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi