- 12 - 11/2019 Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Ostrzeżenie:
Nie używaj wolnowaru bez włożonego naczynia do
gotowania.
Naczynie do gotowania może być używane do
pieczenia wpiekarniku do temperatury 270°C. Nie
można stosować do gotowania lub ogrzewania
na palnikach gazowych lub na elektrycznych lub
ceramicznych płytach kuchennych.
■ Na naczynie do gotowania połóż izabezpiecz pokrywę. Wolnowar
jest wten sposób przygotowany do pracy.
PRZYGOTOWANIE SUROWCÓW ORAZ RADY DO GOTOWANIA
■ Ilość przetwarzanych surowców należy dobrać tak, aby nie została
przekroczona maksymalna dozwolona pojemność naczynia do
gotowania. Po potrawę należy zawsze wlać dostateczną ilość wody,
wodwrotnym przypadku wolnowar mógłby się przed skończeniem
procesu gotowania przegrzać się zpowodu braku wody.
■
Do przygotowania większego kawałka mięsa, należy podlać go
większą ilością wody. Zmięsa zawsze odkrój tkankę tłuszczową.
Mięso, ryby idary morza należy gotować przez dłuższy okres czasu.
■
Do naczynia do gotowania można umieścić również zmrożone mięso,
owszem dodając około 0,2l wody lub bulionu, aby pomiędzy mięsem
inaczyniem powstała warstwa pośrednia, która chroni naczynie
przed gwałtowną zmianą temperatury. Jednocześnie należy liczyć
się ztym, że gotowanie będzie okilka godzin dłuższe.
■
Potrawę należy pokroić w jednakowe kawałki, aby zostały
przygotowane (ugotowane) wjednakowym czasie.
■ Proces przygotowania warzyw na przykład marchwi, cebuli, brukwi
itd. jest dłuższy niż wprzypadku mięsa, ztego powodu należy
warzywa te pokroić wmniejsze kawałki.
■
Zmrożone warzywa należy wpierwszej kolejności rozmrozić idodać
wostatniej półgodzinie, do godziny do procesu przygotowania
potrawy. Wten sposób, warzywa zachowają kolor istrukturę.
Jednocześnie potrawa (mieszanka) wewnątrz wolnowaru nie
ochłodzi się zbytnio.
■
Wstępnym opieczeniem mięsa i obsmażeniem warzyw na
patelni, nastąpi usunięcie tłuszczu zmięsa ijednocześnie nastąpi
podwyższenie wyglądu oraz smaku mięsa iwarzyw.
■ Wprzypadku nabiału np. śmietany, kwaśnej śmietany lub jogurtu,
podczas powolnego gotowania następuje skrzepnięcie (warzenie)
nabiału lub rozłożenie struktury makaronu, ztego powodu surowce
te należy dodać do gotowania dopiero na końcu procesu.
■
Nasiona roślin strączkowych (np. sucha fasola isoczewica) nigdy nie
gotuj wnaczyniu, zawsze należy je odmoczyć przez przynajmniej
10 godzin.
■
Nie musisz używać wogóle tłuszczy, na przykład oleje, masło,
smalec, zwłaszcza jeżeli chcesz, aby pokarm był dietetyczny. Jeżeli
nie objedziesz się bez tłuszczu, wystarczą 2-3łyżki oleju, według
ilości przygotowywanych porcji.
■
Podczas gotowania podnoś pokrywę jak najmniej, ponieważ
podnosząc pokrywę następuje wydzielanie się ciepła
iwyparowywanie zawartych cieczy. Jeżeli podczas gotowania
często podnosisz pokrywę lub zdejmiesz ją zwolnowaru na dłuższy
okres czasu, należy wziąć pod uwagę, że urządzenie wydłuży czas
gotowania potrawy.
UMIESZCZENIE WOLNOWARU
■
Wolnowar należy umieścić na równej, suchej, czystej iprzede
wszystkim stabilnej powierzchni, odpornej na działanie wysokich
temperatur. Jeśli chcesz używać wolnowaru na płycie roboczej
wrażliwej na ciepło, włóż pod wolnowar deskę kuchenną lub materiał
odporny na ciepło.
■
Wpobliżu wolnowaru nie mogą znajdować się przedmioty lub
powierzchnie, które mogą ulec zniszczeniu wwyniku wydostającej
się pary, np.: ściany, szafki kuchenne, kredensy, obrazy, zasłony itp.
■
Uchwyty wolnowaru należy skierować tak, aby nikt nie zawadził
ourządzenie, nie strącił go, nie przewrócił ani nie wylał gorącej
zawartości.
WŁĄCZENIE ITRYB CZUWANIA
■
Wtyczkę przewodu zasilającego podłącz do gniazdka elektrycznego.
Pojawi się sygnał dźwiękowy a szybkowar przejdzie do trybu
czuwania. Tryb czuwania oznacza, że szybkowar jest gotowy do pracy.
Wyświetlacz się świeci iwyświetlone są poszczególne programy
gotowania.
■
Urządzenie przejdzie wstan czuwania również po naciśnięciu
przycisku B15 (Start/Cancel), w dowolnym momencie pracy
urządzenia.
ZMIANA JEDNOSTEK TEMPERATURY
■
Domyślną jednostką do wyświetlania temperatury są stopnie
Celsjusza. Jeśli chcesz zmienić jednostkę na stopnie Fahrenheita,
naciśnij iprzytrzymaj przycisk B4 (Preset) dłużej niż 3sekundy.
Garnek przełączy wyświetlanie jednostek iTwój wybór zapisze
wpamięci.
GOTOWANIE
AUTOMATYCZNE GOTOWANIE ZA POMOCĄ WSTĘPNIE
USTAWIONYCH PROGRAMÓW
■
Wolnowar jest wyposażony winteligentne programy gotowania.
Każdy zprogramów ma wstępnie ustalony czas przygotowania
itemperaturę, aby wynik przygotowania potrawy był jak najlepszy,
bez wysiłku użytkownika.
Opis programów:
PROGRAM ZASTOSOWANIE
Sauté
(restowanie)
Umożliwia prędkie obsmażenie potrawy wmałej ilości tłuszczu (olej lub
masło). Jest idealny do tego, aby nadać mięsu iwarzywom świeżego
chrupiącego smaku ikonsystencji. Można go używać do przygotowywania
orientalnych potraw, restowanych mieszanek jak również potraw
śniadaniowych takich jak parówki ijajecznica.
Slow Cook
– Low
(bardzo
powolne
gotowanie)
Odpowiedni do bardzo powolnego gotowania do przygotowania
gatunków mięsa zgęstym włóknem mięśniowym
Slow Cook –
High
(powolne
gotowanie)
Odpowiedni do powolnego gotowania do przygotowania lekkich
gatunków mięsa
Stew
(duszenie)
Umożliwia przygotowanie soczystej potrawy, jak wzwykłym
szybkowarze. Bez konieczności dodawania wody. Program idealnie nadaje
się do duszenia mięsa, wątróbki, ryb lub warzyw.
Steam
(gotowanie
naparze)
Umożliwia gotowanie potraw na parze, dzięki czemu potrawy zachowają
witaminy inaturalny smak. Programu można używać do ogrzewania
zimnych lub zmrożonych artykułów spożywczych. Program wykorzystuje
pełną moc szybkowaru, ztego powodu należy użyć koszyka do gotowania
wparze, który zagwarantuje, że potrawa nie będzie dotykać dna
wyjmowanego naczynia wewnętrznego.
Rice – White
(rýż – biały)
Służy do gotowania normalnego iwstępnie ugotowanego ryżu.
Rice – Brown
(rýż – brązowy)
Sous Vide
(gotowanie
wpróżni)
Chodzi ocoraz bardziej lubianą technikę gotowania potraf wworku
próżniowym wkąpieli wodnej wstałej niskiej temperaturze. Jest
ona odpowiednia dla mięs, ryb, warzyw jak również owoców. Czas
przygotowywania takiej potrawy może wynosić aż 72godziny, dzięki czemu
dochodzi do zachowania naturalnych smaków, soków, tekstury, witamin
iminerałów poszczególnych potraw. Przy korzystaniu zprogramu użyj
dołączonego rusztu. Nie zapomnij dodać wody do garnka. Potrawy, które nie są
odpowiednie do: kapusta pekińska, por, botwina, szpinak, rodzaje kapustnych,
które się łatwo rozgotowują jak na przykład kalafior, brukselka lub brokuły.
Keep Warm
(utrzymywanie
temperatury)
Utrzymuje potrawy wtemperaturze około 66-73°Cprzez ustawiony przez
Ciebie czas.